Black Box 04/03/2019

Δευτέρα 04 Μαρτίου 2019, 00:02
-A +A

- Αγώνας δρόμου για να κλείσει η εκκρεμότητα του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Στην Κομισιόν υπάρχει πολιτική απόφαση ώστε αν οι δύο συγκεκριμένες εκκρεμότητες διευθετηθούν, η Ελλάδα να πάρει το 1 δισ. ευρώ παρά το γεγονός ότι από τα 16 προαπαιτούμενα η κυβέρνηση θα έχει εκπληρώσει τα 11. Όποτε μην έχετε καμία αμφιβολία ότι τόσο το νέο καθεστώς που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, όσο και η πώληση του λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα έχουν κλείσει και τυπικά, το αργότερο 
μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

- Η αναβάθμιση της οικονομίας από την Moody' s άνοιξε διάπλατα το δρόμο και όπως όλα δείχνουν, εκτός απροόπτου, αυτήν την εβδομάδα, το αργότερο την επόμενη, ανοίγει το βιβλίο για την άντληση 2 δισεκατομμυρίων με δεκαετές ομόλογο. Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές με στόχο το επιτόκιο να διαμορφωθεί σε επίπεδο κάτω του 4%. Οι σχετικές προεργασίες έχουν γίνει και φαίνεται πως οι προσφορές που θα συγκεντρωθούν θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ.

- Στο μεταξύ, σημειώστε ότι η έκδοση του δεκαετούς βάζει τις βάσεις για νέα, θετικότερη αξιολόγηση της οικονομίας το αμέσως επόμενο διάστημα. Πριν από αυτό όμως, το δεκαετές και η αναβάθμιση της Moody' s δίνουν τη σκυτάλη σε αναβαθμίσεις των τραπεζών, οι οποίες λέγεται ότι είναι καθ’ οδόν από τους οίκους αξιολόγησης. Επιπλέον σημειώστε πως σε διάστημα δύο εβδομάδων και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του μήνα, θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σχέδιο δημιουργίας Asset Protection Scheme από τις τράπεζες κατά το ιταλικό μοντέλο.

- Στο μεταξύ από σήμερα αρχίζουν και φαίνονται στα μετοχολόγια των τραπεζών οι κινήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα και προκάλεσαν την εκρηκτική άνοδο στις τιμές των τραπεζικών μετοχών. Αν κάποιος έκλεισε μια μεγάλη short θέση ή ένα μεγάλος επενδυτικός οργανισμός τοποθετήθηκε σε ελληνικές τράπεζες προκαλώντας το κύμα των επιθετικών αγορών που απογείωσε τις τιμές, είναι κάτι που θα αρχίσει να φαίνεται σήμερα στα μετοχολόγια.

- Το πιθανότερο όμως είναι ότι οι long παίκτες έσπευσαν καθώς η χρηματιστηριακή αγορά ήταν υπερπουλημένη, να προεξοφλήσουν τα καλά νέα που αθροίζονται για τις τράπεζες. Σημειώστε πως λέγεται στην αγορά ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει καταρτίσει σχέδιο συμφωνίας για τα κόκκινα δάνεια, το οποίο έχει αλλαγές σε σχέση με το μοντέλο που είχε αρχικά 
συζητηθεί και το σχέδιο έχει σταλεί προς έγκριση στη Φρανκφούρτη. Αν δοθεί η έγκριση της ΕΚΤ, τότε η τράπεζα θα κάνει τις πρώτες σχετικές  ανακοινώσεις με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της. Ταυτόχρονα η Πειραιώς χωρίς να προκαλέσει θόρυβο προχώρησε και τη διαδικασία για την πώληση της Attica Group και έτσι λύνεται ένα ακόμα πρόβλημα.

- Σήμερα έχουμε την συνάντηση του προέδρου της Attica Bank Π. Ρουμελιώτη με τις υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει για την απομάκρυνσή του αν και ο ίδιος συνεχίζει να αντιστέκεται και μάλιστα με τρόπο που θυμίζει κακομαθημένο παιδί: Αρχικά φωνάζοντας ότι δε φεύγει, στη συνέχεια ζητώντας να 
φύγουν μαζί του από την τράπεζα και τα άλλα μέλη της διοίκησης κoκ. Φαίνεται όμως ότι ο κύβος ερρίφθη και η απομάκρυνσή του είναι απλώς ζήτημα λίγου χρόνου. Το ενδιαφέρον είναι ποιος θα είναι ο διάδοχος του.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα