Black Box 02/07/2019

Black Box 02/07/2019

- Τα εκλογικά σενάρια και η πτώση της απόδοσης του 10ετούς στο 2,3% συντηρεί το σενάριο ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς. Υπάρχουν πράγματι ορισμένες υπερβολές που κάποια στιγμή η αγορά θα χρειαστεί να εξορθολογίσει, αλλά οι χρηματιστές θεωρούν ότι η αγορά έχει τις 1.000 μονάδες. 

- Οι τραπεζικές μετοχές ανεβαίνουν και αυτό δημιουργεί ένα γενικότερα θετικό κλίμα. Είναι γεγονός επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει ότι έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, η κατάσταση στις τράπεζες παραμένει δύσκολη και σημαντικά ερωτήματα δεν έχουν πάρει ακόμη τις απαντήσεις που χρειάζεται να δοθούν. Το σύστημα έχει πάρει ανάσες, δηλαδή κέρδισε χρόνο, αλλά τα προβλήματα παραμένουν απειλητικά.

- Νέα τάξη πραγμάτων εδραιώνεται στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών με την Πειραιώς ΑΕΠΕΥ να ηγείται στις επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου. Το μερίδιο αγοράς της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ έφθασε στο 17,03% με την Eurobank Equities να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με μερίδιο 14,29%. Στην τρίτη θέση του βάθρου βρίσκεται η Euroxx Χρηματιστηριακή με 13,79%.

- Ο Ιούνιος είναι ο τρίτος συνεχόμενος μήνας που η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ παίρνει την πρώτη θέση, με τη Eurobank Equities, την Euroxx Χρηματιστηριακή, την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος και την Alpha Finance να έπονται και να συνθέτουν την πρώτη πεντάδα των χρηματιστηριακών.

- Δεν εξελίσσεται θετικά για την Εθνική η υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ καθώς απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της τράπεζας και τώρα πρέπει να καταβάλει 36 εκατ. ευρώ στο ΕΤΕΑΕΠ. Σαφώς δεν πρόκειται  παρά για προσωρινή απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που δεν προδικάζει την τελική έκβαση, αλλά ταυτόχρονα δείχνει ότι η νομική διαχείριση της υπόθεσης ΛΕΠΕΤΕ δεν είναι ένας εύκολος περίπατος όπως εκτίμησαν στην αγορά.

- Πρόκειται για περίπλοκη νομικά υπόθεση καθώς π.χ. αν η τράπεζα δεν δώσει τα χρήματα δεν θα μπορούσε να έχει ασφαλιστική ενημερότητα. Το βασικό ζήτημα όμως είναι ότι η Εθνική θα χρειαστεί να πάρει πρόβλεψη, την οποία και θα αποτυπώσει λογιστικά, για τη συνολική ασφαλιστική υποχρέωση που απέκτησε μετά την υπουργική απόφαση.