Black Box 01/07/2019

Black Box 01/07/2019

- Μιχαηλίδης-Τσούρντα σημειώσατε δύο που έλεγαν και παλιά, καθώς η δημόσια σύγκρουση έληξε με επικράτηση του Ταμείου. Η διοίκηση της Εθνικής δεν πρόκειται να αμφισβητήσει τη βούληση του Ταμείου, ούτε σχεδιάζει να αναβάλει για τον Σεπτέμβριο τη Γενική Συνέλευση. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος η συνέλευση της ΕΤΕ θα γίνει τέλη Ιουλίου και θα αντικατασταθούν δύο μέλη από το Διοικητικό Συμβούλιο όπως αξίωσε το ΤΧΣ. Το ενδιαφέρον είναι αν θα αποσυρθεί από τη nomination committee ο πρόεδρος της Εθνικής.

- Η στήλη μιλάει για δημόσια σύγκρουση επειδή δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάτω απ'' το τραπέζι υπήρχε ένα bras de fer το οποίο δημοσιοποίησε το Ταμείο με την ανακοίνωση, προκειμένου να επιβάλει τη γνώμη του. Γιατί αν τα πράγματα ήταν ήρεμα και φιλικά δεν υπήρχε λόγος να εκδοθεί ανακοίνωση αφού όλα θα μπορούσαν να ρυθμιστούν, αναίμακτα, με ένα τηλεφώνημα.

Άλλωστε ο τόνος της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Ταμείο ήταν ευθέως απειλητικός καθώς περιλαμβάνει τις αναφορές: «σύμφωνα με το νόμο 3864/2010» και με την «ιδιότητα του μετόχου στην ΕΤΕ με ποσοστό άνω του 40%». Αφού λοιπόν το Ταμείο παραθέτει τα όπλα του, στη συνέχεια επιλέγει διπλωματική γλώσσα και αναφέρει ότι παρουσίασε μία σειρά προτάσεων για τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης για να καταλήξει -ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις- ότι «ενεργεί πάντα στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου». Είναι προφανές από την ανακοίνωση ότι αν δεν προσαρμοζόταν η Εθνική στις απαιτήσεις του Ταμείου υπήρχε κίνδυνος ανατροπής της διοίκησης στη Γενική Συνέλευση.

- Από την πρώτη μάχη λοιπόν νικητής βγαίνει ο Μ. Τσούρντα αλλά ο πόλεμος δεν έχει ακόμη κριθεί. Η στήλη ποντάρει ότι ο επικεφαλής του ΤΧΣ δεν θα παραμείνει για πολύ ακόμη στο τιμόνι του ΤΧΣ. Οι κακές σχέσεις που έχει δημιουργήσει γενικώς με τους τραπεζίτες, δεν βοηθούν τον θεσμικό του ρόλο.

- Κατά τα άλλα διανύουμε την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές και η ένταση στη χρηματιστηριακή αγορά αυξάνει. Αυτήν την εβδομάδα κόβουν μέρισμα δεικτοβαρείς μετοχές. Αύριο Δευτέρα η αρχή γίνεται με τα ΕΛΠΕ και στις 4 Ιουλίου ακολουθούν Coca Cola και ΟΤΕ.

- Διοικητικές αλλαγές είχαμε την περασμένη εβδομάδα στον ΟΠΑΠ. Ο ικανός και έμπειρος Οδυσσέας Χριστοφόρου ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου ενώ στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης εντάχθηκε ο επιχειρηματίας και πρώην χρηματιστής Νίκος Ιατρού.

- Η Melissa της οικογένειας Κίκιζα και το fund DECA του Δ. Δασκαλοπούλου λέγεται ότι είναι οι βασικοί ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση της ελαιουργικής ΜΙΝΕΡΒΑ.

- Την άλλη Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup αλλά προς το παρόν δεν μας απασχολεί καθώς οι εξελίξεις απ'' αυτό το μέτωπο μεταφέρονται για τον Σεπτέμβριο. Αντιθέτως η μετεκλογική επίσκεψη (9/7) του επικεφαλής του 
SSM στην Αθήνα - η οποία πραγματοποιείται αν και ακυρώθηκε το συνέδριο στο οποίο θα ήταν ομιλητής και αποτέλεσε την αφορμή για να μπει η Αθήνα στο πρόγραμμα του - έχει μεγαλύτερη σημασία γιατί δεν είναι μόνον μια τυπική εθιμοτυπική επίσκεψη.

- Εκτός τεχνικού ή άλλου απροόπτου, σήμερα ξεκινά τη λειτουργία της και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.