5G: Εκρηκτική ανάπτυξη αλλά με πολύ δρόμο ακόμα

5G: Εκρηκτική ανάπτυξη αλλά με πολύ δρόμο ακόμα

Του Γιάννη Παλιούρη

Η εξέλιξη της πέμπτης γενιάς κυψελοειδούς ασύρματης τεχνολογίας, ήτοι 5G, αποτελεί μια τεχνολογική επανάσταση αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων και θα αλλάξει ριζικά κάθε πτυχή της ζωής μας. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η ταχύτητα αυτού του μετασχηματισμού συνεχίζει να αυξάνεται. Ωστόσο ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας έως ότου το 5G γίνει καθεστώς είναι ακόμα μακρύς.

Αυτή είναι η εκτίμηση έρευνας της IDC, σύμφωνα με την οποία ο συνολικός αριθμός των συνδέσεων 5G παγκοσμίως θα εκτιναχθεί την επόμενη τριετία, φέρνοντας ανατροπές στους κατασκευαστές smartphone, τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς.

Η IDC εκτιμά ότι από τις 10 εκατομμύρια συνδέσεις 5G το 2019, θα ξεπεράσουμε το 1 δισεκατομμύριο το 2023. Πρόκειται για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 217%! Παρόλα αυτά το 5G δεν αναμένεται να υπερβεί το 9% όλων των κινητών συνδέσεων παγκοσμίως την ίδια χρονιά.

Η υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G αναμένεται να πυροδοτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του όγκου των δεδομένων που δημιουργούνται και καταναλώνονται. Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς οι εταιρείες σπεύδουν να συνδέσουν εκατομμύρια συσκευές σε όλο και πιο πυκνά δίκτυα 5G.

Υπάρχουν αναρίθμητες έρευνες για τις επιπτώσεις του 5G στην ανάπτυξη του ΙοΤ. Η προσδοκία είναι ότι το 5G θα παράσχει ένα οικοσύστημα ικανό να φιλοξενήσει όσες αυτόνομες συσκευές και αν του «φορτώσεις» καθώς πέρα από την ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων θα λύσει επίσης το πρόβλημα του όγκου δεδομένων σε μια μικρή περιοχή, όπως για παράδειγμα ένα εργοστάσιο. Το 5G θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ παράγοντας για την αυτοματοποιημένη παραγωγή, όπου η επικοινωνία Machine 2 Macine, σε πραγματικό χρόνο, θα διαδραματίσει βασικό ρόλο.

Η «πέμπτη γενιά» ασύρματης δικτύωσης θα είναι μια από τις πιο κρίσιμες δομικές αλλαγές στην πορεία για τη δημιουργία της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας την επόμενη δεκαετία και πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά τις οικονομικές επιδόσεις όλων των χωρών. Όλοι οι αναλυτές κάνουν λόγο για έναν «trillion dollar race», όπου «μικροί» και «μεγάλοι» σπεύδουν να λάβουν θέση.

Πάντως πολλές από τις πιο φουτουριστικές εφαρμογής της τεχνολογίας 5G (τηλεϊατρική, αυτόνομη οδήγηση κ.λπ.) δεν θα εμφανιστούν σύντομα σε εμπορική κλίμακα. Ωστόσο οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας θα βάλουν έως το 2023 «χέρι» σε εφαρμογές όπως η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα.