Aνακάλυψη έλληνα επιστήμονα θεραπεύει τα κενά μνήμης και το brain fog

Aνακάλυψη έλληνα επιστήμονα θεραπεύει τα κενά μνήμης και το brain fog

Μία πολύ σημαντική ανακοίνωση έκανε έλληνας επιστήμονας, για τις αιτίες και την αντιμετώπιση των προβλημάτων συγκέντρωσης, μνήμης και κριτικής σκέψης, κατά τη διάρκεια του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, που έγινε τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα.

Στην ομιλία του με θέμα “Neuroimmune regulation of mast cell activation” ο καθηγητής φαρμακολογίας, παθολογίας και βιοχημίας Δρ. Θεοχάρης Θεοχαρίδης, ο οποίος είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Μοριακής Ανοσοφαρμακολογίας και Ανακάλυψης φαρμάκων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης, αναφέρθηκε σε μία  πρόσφατη ερευνητική ανακάλυψη, η οποία υποστηρίζει ότι βελτιώνει νευροψυχολογικές διεργασίες και νοητικές λειτουργίες, όπως είναι η συγκέντρωση, η μνήμη και η η κριτική σκέψη.

Στην παρουσίαση του ο Δρ.Θεοχάρης έδειξε για πρώτη φορά ότι πεπτίδια που προέρχονται από τους νευρώνες, σε συνέργεια με τις κυτοκίνες, οι οποίες προέρχονται από άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, πυροδοτούν την αντίδραση βασικών κυττάρων υπεύθυνων για την αλλεργία, τα μαστοκύτταρα, τα οποία με τη σειρά τους απελευθερώνουν ουσίες που προκαλούν χρόνια φλεγμονή. Τα μαστοκύτταρα, όπως είπε ο καθηγητής, είναι αυτά που δημιουργούν φλεγμονή στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη και τη συμπεριφορά, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να οδηγούνται σε αυτό το φαινόμενο που ονομάζεται «ομίχλη εγκεφάλου».

Ο διεθνούς φήμης καθηγητής, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 1 στα 200 άτομα που αντιμετωπίζουν brain fog, (σύγχυση εγκεφάλου, ομίχλη εγκεφάλου), έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα - τα οποία συνήθως εμφανίζονται παράλληλα με άλλες χρόνιες καταστάσεις ή ασθένειες - όπως το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, το σύνδρομο ινομυαλγιών, το σύνδρομο διάμεσης κυστίτιδας και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Ομίχλη και σύγχυση εγκεφάλου αντιμετωπίζουν, επίσης, ογκολογικοί ασθενείς, που λαμβάνουν χημειοθεραπεία και οπιούχα φάρμακα, αλλά και άτομα που υποφέρουν από καταστάσεις στρες, ενώ η τελευταία κατηγορία, όπως δήλωσε ο καθηγητής, ήταν και η πρώτη κατηγορία ασθενών, στους οποίους αποδείχθηκε ότι ορμόνη που ελευθερώνεται με το στρες πυροδοτεί ορισμένα κύτταρα του άνοσου συστήματος και δημιουργείται εστιασμένα στην περιοχή του εγκεφάλου τοπική φλεγμονή, που επηρεάζει την ποιότητα τη σκέψης, αλλά και πολλές φορές ακόμα και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Το brain fog μέχρι σήμερα ήταν ένα σύνδρομο το οποίο δεν αντιμετωπιζόταν. Ομως, όπως ανέφερε ο Dr. Θεοχαρίδης, προσφατα ανακαλύφθηκε μια ουσία η λουτεολίνη, ένα φυσικό φλαβονοειδές δηλαδή, το οποίο αναστέλλει τις αρνητικές διεργασίες που προαναφέρθηκαν και έχει ευεργετικές επιδράσεις στους ασθενείς λόγω της αντιφλεγμονώδους και νευροπροστατευτικής δράσης της. Η λουτεολίνη, σε συνδυασμό με άλλα ωφέλιμα συστατικά, κυκλοφορεί ήδη στην Αμερική και πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα στην Ελλάδα.