Υποστήριξη από αποτελέσματα, μερίσματα, προοπτικές και deals
Χρηματιστήριο Αθηνών

Υποστήριξη από αποτελέσματα, μερίσματα, προοπτικές και deals

Ο Γενικός Δείκτης κράτησε το μεγαλύτερο μέρος των κεκτημένων της περασμένης εβδομάδας η οποία χαρακτηρίστηκε από την εκτόξευση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών. Αφενός η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, αφετέρου οι παρελκόμενες αναδιαρθρώσεις σε δείκτες και χαρτοφυλάκια έδωσαν συνεχόμενες συνεδριάσεις με τζίρο άνω των 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα το περιεχόμενο της εταιρικής κερδοφορίας διατήρησε το επιλεκτικό ενδιαφέρον καθώς οι 15 από τις 25 εταιρίες του FTSE έχουν ανακοινώσει μεγέθη, μερίσματα και προοπτικές για τη φετινή χρονιά.

Οι δεύτερες αναγνώσεις των αποτελεσμάτων δείχνουν ικανοποιητική αύξηση στην κερδοφορία της επόμενης χρήσης, ενώ η μέση εκτιμώμενη μερισματική απόδοση της Αγοράς ως τώρα προσεγγίζει το 4%, δεδομένα απόλυτα υποστηρικτικά για το μέγεθος της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ.

Παράλληλα η επικαιρότητα φορτίστηκε και από την εντεινόμενη φημολογία επικείμενων επιχειρηματικών συμφωνιών σημαντικού ειδικού βάρους, ειδικά μετά τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση του deal αξίας 240 εκατ. ευρώ εξαγοράς της Entersoft. Αν και η αγορά δεν έδειξε δυναμική να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, η επίδραση των ανωτέρω ήταν άκρως υποστηρικτική και απορρόφησε μέρος της προσφοράς που προέκυψε κυρίως από τις αναδιαρθρώσεις της περασμένης Τρίτης.

Κεντρικό γεγονός της εβδομάδας που ξεκινάει στο εξωτερικό είναι η ανακοίνωση των επιτοκίων από τη FED την προσεχή Τετάρτη 20:00 ώρα Ελλάδος. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, όπως αποτυπώνονται στο χρηματιστήριο παραγώγων CME δίνουν ισχυρή πιθανότητα διατήρησης του εύρους 5,25 -5,50%. Οι επενδυτές θα εστιάσουν κυρίως στην προοπτική που θα δοθεί για το σημείο εκκίνησης μείωσης των επιτοκίων (εκτίμηση Ιούνιος), καθώς και για τον αριθμό των μειώσεων που θα δούμε ως το τέλος του έτους (εκτίμηση τρεις μειώσεις αθροιστικά 0,75%).

Παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που παρατηρείται στις ΗΠΑ από τις αρχές του περυσινού φθινοπώρου ο ρυθμός παραμένει αργός σε σχέση με το επιθυμητό επίπεδο του 2%, ενώ οι ενδείξεις που υπάρχουν από άλλους δείκτες δεν βοηθούν στην επίσπευση των μειώσεων των επιτοκίων. Η πρόσφατη αύξηση που παρατηρείται στις τιμές του αργού πετρελαίου και η γεωπολιτική αστάθεια επίσης λειτουργεί ανασταλτικά στη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Παρόλα αυτά οι ξένες αγορές διατηρούν την επαφή τους με τα ιστορικά υψηλά καθώς η εταιρική κερδοφορία ικανοποίησε τους επενδυτές οι οποίοι είδαν τα κέρδη των εταιριών του S&P-500 να αυξάνονται κατά 2,6% στο δ’ τρίμηνο του 2023 στην περίοδο ανακοινώσεων που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Αν και ακόμα η επενδυτική κοινότητα δεν έχει μπει ακόμα σε ρυθμούς πρώτου τριμήνου οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς αναμένουν αύξηση 3,4% στα κέρδη των εταιριών του S&P και θα είναι το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο με θετική μεταβολή στην γραμμή των κερδών. Ωστόσο, λόγω του χρόνου που μεσολαβεί μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου όπου εκκινούν οι ανακοινώσεις α’ τριμήνου η FED θα έρθει στο προσκήνιο ως κύριος επιδραστικός παράγοντας στην τάση της αγοράς.

Επιστρέφοντας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τεχνικά ο Γενικός Δείκτης μετά από αρκετούς μήνες παραμονής πάνω από τις 1.400 μονάδες υποχώρησε ως την περιοχή των 1386 μονάδων για να ξεκινήσει από εκεί μια μετριοπαθής ανάκαμψη που έφερε τον Δείκτη κοντά στο κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Η διάσπαση των 1400 μονάδων ενεργοποίησε σήμα πώλησης από τον απλό κινητό μέσο των 30 ημερών για πρώτη φορά μετά τις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο η διάρκεια του σήματος ήταν εξαιρετικά βραχύβια αφού η ανοδική τάση αποκαταστάθηκε στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτισθεί αισθητά σε ημερήσια βάση, κινούνται σε ουδέτερες ζώνες και έχουν ανοίξει το ανοδικό περιθώριο διατηρώντας μαζί με το σετ των βραχυχρόνιων κινητών μέσων ζωντανό τον στόχο των 1.466 μονάδων. Η ερχόμενη εβδομάδα έχει σαν βασικό σενάριο την πλάγια κίνηση, η απορρόφηση των ταλαντώσεων που εκδηλώθηκαν μετά τη διάθεση του ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς ενδεχομένως να είναι ένα προαπαιτούμενο πριν την επόμενη ανοδική εκτόνωση καθώς τα τεχνικά δεδομένα υποστηρίζουν πλειοψηφικά ακόμα το ανοδικό σενάριο.