Κλιματική αλλαγή: Ακραία καιρικά φαινόμενα «χτυπούν» ταυτόχρονα τις παράκτιες περιοχές
AP Photo/Felix Marquez, File
AP Photo/Felix Marquez, File

Κλιματική αλλαγή: Ακραία καιρικά φαινόμενα «χτυπούν» ταυτόχρονα τις παράκτιες περιοχές

Η ακραία ζέστη και η αύξηση της στάθμης των υδάτων συνήθως παρακολουθούνται και μελετώνται μεμονωμένα. Ωστόσο, αυτό φαίνεται να αλλάζει. Ερευνητές από το Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ διαπίστωσαν ότι τα δύο φαινόμενα συμβαίνουν ταυτόχρονα - κάτι που θα μπορούσε να πενταπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το France24, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Mo Zhao, δήλωσε στο AFP ότι τα γεγονότα αυτά εγκυμονούν «πολύ επικίνδυνους» κινδύνους, από την ακραία ζέστη έως τις πλημμύρες, που μπορεί να ξεπεράσουν τις δυνατότητες που έχουν οι κοινότητες να τα αντιμετωπίσουν, όπως ο ίδιος αναφέρει.

«Δεν διαθέτουμε επαρκείς πόρους ή επαρκές ανθρώπινο δυναμικό για να διαχειριστούμε αυτά τα δύο ακραία φαινόμενα», είπε.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η θερμότητα συμβάλλει σε συστήματα καταιγίδων όπως οι τροπικοί κυκλώνες που οδηγούν σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας, δήλωσε ο Shuo Wang, επίσης συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής υδροκλιματικών ακραίων φαινομένων.

Ωστόσο, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Communications Earth and Environment διαπίστωσε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες όχι μόνο προηγούνται των καταιγίδων αλλά επιμένουν κατά τη διάρκειά τους, αφήνοντας τις κοινότητες να πλήττονται από δύο ακραία φαινόμενα ταυτόχρονα.

AP Photo/Matt York, File

Όπως αναφέρει το άρθρο που επικαλείται τη μελέτη, ήδη, στις παράκτιες περιοχές αυτά τα συνδυασμένα φαινόμενα παρατηρήθηκαν ήταν αυξημένα κατά 3,7 ημέρες (μ.ο.) μεταξύ 1998 και 2017 σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες.
Η μελέτη προέβλεψε ότι τα γεγονότα αυτά θα αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 31 περισσότερες ημέρες ετησίως έως το 2049, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη συνεχίσουν να είναι αμείωτες.

Σε τροπικές περιοχές όπως η νοτιοανατολική Ασία, η δυτική Αφρική και τα ανατολικά τμήματα της Νότιας Αμερικής θα παρατηρηθούν οι μεγαλύτερες αυξήσεις.

AP Photo/Armando Franca, File

Επείγει η μείωση των εκπομπών 

Με το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει στις τροπικές περιοχές, η μελέτη αναφέρει ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις δυνητικά θανατηφόρες αυτές συνέπειες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο κόσμος θα μπορούσε να αποφύγει να φτάσει σε αυτό το χειρότερο σενάριο, κάνοντας γρήγορες και βαθιές περικοπές στις εκπομπές.

«Αν αναλάβουμε επειγόντως δράση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής... η κατάσταση θα ήταν καλύτερη» δήλωσε ο Wang. Ωστόσο, με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να είναι ήδη αισθητές, τα ακραία φαινόμενα δεν μπορούν να αποφευχθούν εντελώς.

AP Photo/Victor R. Caivano

Αντιθέτως, οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν στην προσαρμογή των παράκτιων υποδομών για την καλύτερη προστασία των κοινοτήτων από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, δήλωσε ο Γουάνγκ.

Χρειάζονται επίσης συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που να μετρούν τις πολλαπλές μεταβλητές που συμβάλλουν στις σύνθετες κρίσεις, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα, πρόσθεσε.

Πηγή: France24