«Πόλεμος» του Τραμπ με το αγαπημένο του Twitter

«Πόλεμος» του Τραμπ με το αγαπημένο του Twitter

Η κίνηση των διαχειριστών της πλατφόρμας Twitter να τοποθετήσουν μια ειδοποίηση που καλεί τους χρήστες να «ενημερωθούν για τα γεγονότα» σε μια σχετική ανάρτηση του  Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε την οργή του προέδρου και αποτελεί προάγγελο «εξελίξεων» για το μέλλον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο οργανισμός στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας "fact checking" δηλαδή της προσπάθειας να μην διαδίδονται ψευδείς ειδήσεις με σκοπό την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα, τοποθέτησε μια ειδοποίηση στην ανάρτηση του Τραμπ σχετικά με τις επιστολικές ψήφους, στην οποία ο ένοικος του Λευκού Οίκου διατείνεται πως οι ψήφοι αυτές είναι "ουσιαστικά χαλκευμένες" και θα έχουν αποτέλεσμα "εκλογική νοθεία".

Η ειδοποίηση αυτή, με σύμβολο ένα θαυμαστικό μέσα σε κύκλο, με μπλε χρώμα, οδηγεί τους αναγνώστες σε μια σελίδα όπου η συντακτική ομάδα του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης έχει συγκεντρώσει άρθρα και πληροφορίες που αντικρούουν τα όσα υποστηρίζει ο Τραμπ.

Είναι η πρώτη φορά που ηγέτης κράτους "τσεκάρεται" από το twitter, για ποστάρισμά του, για το οποίο εξηγούν γιατί δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί του.

Αφορμή για τα παραπάνω είναι η πρόθεση της πολιτείας της Καλιφόρνια να εφαρμόσει την επιστολική ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Οργή Τραμπ

Όπως ήταν λογικό, η εξέλιξη αυτή, προκάλεσε την οργή του Τραμπ ο οποίος, ως γνωστόν, έχει ιδιαίτερη "προτίμηση" στο Twitter στο οποίο έχει πάνω από 70 εκατομμύρια ακόλουθους και χρησιμοποιεί ως εργαλείο άσκησης πολιτικής.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατήγγειλε — λοιπόν με... δύο νέες αναρτήσεις του στο Twitter — ότι η διεύθυνση του ιστότοπου απειλεί την "ελευθερία του λόγου", κάτι που "εγώ, ως πρόεδρος, δεν θα επιτρέψω να γίνει!".

Έρχονται μέτρα κατά των social media;

Η "στιχομυθία" του Τραμπ με το Twitter ενδέχεται να επιταχύνει τα όσα υποστήριξε ένα πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal με αφορμή έναν ισχυρισμό Τραμπ για μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

"Οι ακροαριστεροί ελέγχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν τον πλήρη έλεγχο του Facebook, Google, Instagram, Twitter. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό σαν κυβέρνηση" είχε γράψει στο Twitter.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Λευκός Οίκος μελετά την πιθανότητα να συστήσει μια επιτροπή η οποία θα εξετάζει τις ακροαριστερές τάσεις και απόψεις που προβάλλονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας.

Η πηγή που επικαλείται η εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι ο Τραμπ έχει ήδη ζητήσει από τους στενούς του αξιωματούχους να εξετάσουν την παραπάνω πιθανότητα. Παράλληλα, οι άνθρωποι του Λευκού Οίκου σκέπτονται το ενδεχόμενο να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και η Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή.

"Οι αριστερές προκαταλήψεις στον κόσμο της τεχνολογίας είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να διευθετηθεί ώστε οι Αμερικανοί να έχουν σωστή ενημέρωση" είπε στην εφημερίδα Wall Street Journal, πηγή του Λευκού Οίκου.