Τι είναι το Microsoft HoloLens και ποιοι πληρώνουν $3.000 για να το αποκτήσουν;

Τι είναι το Microsoft HoloLens και ποιοι πληρώνουν $3.000 για να το αποκτήσουν;

Του Γιάννη Γορανίτη

To Hololens είναι ένα AR headset που σηματοδοτεί την πρόθεση της Microsoft να εισέλθει δυναμικά στο χώρο της επαυξημένης πραγματικότητας. Εξωτερικά ενδέχεται να θυμίζει άλλα αντίστοιχα headsets, αλλά «εσωτερικά» διαθέτει πολλές αρετές και επιφυλάσσει σειρά εκπλήξεων σε όσους το αποκτήσουν πρώτοι.

Αυτό θα συμβεί στο τέλος Μαρτίου, καθώς οι προπαραγγελίες μόλις ξεκίνησαν. Το κόστος όπως αναμενόταν είναι τσουχτερό, αφού θα φτάνει τα 3.000 δολάρια (~€2.766). Η έκδοση που θα κυκλοφορήσει, βέβαια, απευθύνεται μόνο σε developers που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Πληροφορίες για το λανσάρισμα της συσκευής στον υπόλοιπο πλανήτη δεν γνωστοποιήθηκαν, αλλά η εμπορική του διάθεση αναμένεται κάποια στιγμή μέσα στο 2016. Το βέβαιο είναι ότι η τιμή της καταναλωτικής εκδοχής του Hololens θα είναι αισθητά χαμηλότερη, εκτός αν η Microsoft σκοπεύει να το εντάξει στο μουσείο των αποτυχημένων τεχνολογιών πειραμάτων.

Πώς λειτουργεί το headset;

Η Microsoft αξιοποιεί τις βασικές δυνατότητες της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) και των ολογραμμάτων, εντάσσοντάς τις αρμονικά στον πραγματικό κόσμο και προσφέροντας στον χρήστη μια εμπειρία «μικτής πραγματικότητας» (mixed reality). Επειδή όμως όλες αυτές οι παράλληλες πραγματικότητες πραγματικά μας μπερδεύουν, θα επιχειρήσουμε να τις ξεδιαλύνουμε.

Ή καλύτερα θα αφήσουμε τους ειδικούς της Microsoft να περιγράψουν το concept μέσω του παρακάτω βίντεο:

 

 

Γίνεται ευνόητο ότι το headset δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε gamers, αλλά προσφέρει μια ευρύτατη γκάμα άλλων χρήσεων και δυνατοτήτων –από τηλε-ιατρική, επιστημονικές και εκπαιδευτικές εφαρμογές μέχρι virtual επισκέψεις και ταξίδια, ενώ ενδιαφέρον έχει επιδείξει και η κινηματογραφική βιομηχανία.

Η διαπροσωπική επικοινωνία δε, θα πάει αρκετά βήματα πιο πέρα. Δείτε π.χ. πώς θα λειτουργεί το Skype:

 

 

Ένα PC επι-κεφαλής

Όλα αυτά γίνονται εφικτά, καθώς η συσκευή της Microsoft είναι η πρώτη της αγοράς που ενσωματώνει έναν υπολογιστή με Windows 10 και Ολογραφική Υπολογιστική Μονάδα (Holographic Processing Unit).

Οι έξι κάμερες που ενσωματώνει χρησιμεύουν ώστε να καταγράφουν το χώρο γύρω σας, τις δικές σας φωτογραφίες και βίντεο, αλλά και να υπολογίζουν το βάθος πεδίου. Διαθέτει επίσης τέσσερα μικρόφωνα, ηχεία, αισθητήρα φωτός, γυροσκόπιο και επιταχυσνιόμετρο. Με αυτό τον τρόπο, οι εικόνες και τα αντικείμενα προβάλλονται και ενσωματώνονται στο περιβάλλον δημιουργώντας την αν μη τι άλλο πειστική αίσθηση της κίνησης και της διάδρασης των ολογραμμάτων στο χώρο.

Παρόλα τα καλούδια που θα κουβαλάει, το Microsoft HoloLens δεν θα ζυγίζει περισσότερα από 600 γραμμάρια –υπολογίσιμο μέγεθος αν το κουβαλάς στο κεφάλι και πηγαίνεις πέρα δώθε, αν και δεν θα είναι πολύ βαρύτερο από το Oculus Rift (το αντίπαλο δέος). Υποθέτουμε βέβαια ότι η εμπορική έκδοση θα είναι αρκετά ελαφρύτερη.

Μια σειρά εφαρμογών που αξιοποιούν τις τεχνολογίες θα συνοδεύει το kit που θα λάβουν οι developers: τρία παιχνίδια (Fragments, Young Coker και RoboRaid -τέως Project X-Ray), την ειδική «ολογραφική» έκδοση του Skype και το HoloStudio 3-D, μέσω του οποίου θα είναι εφικτή η δημιουργία 3D περιβάλλοντος. Άλλωστε το αρχικό λανσάρισμα της συσκευής μόνο για developers διατρανώνει τη δέσμευση της εταιρείας να το προικίσει με πολυάριθμα παιχνίδια και εφαρμογές, πριν το τελικό του λανσάρισμα.

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site.