Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς επηρεάζει τις θέσεις εργασίας η ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ
Shutterstock
Shutterstock

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς επηρεάζει τις θέσεις εργασίας η ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ

Πιο κοντά στην πραγματικότητα στην Κίνα, όπου βρίσκονται πολλά από τα εργοστάσια του κόσμου, είναι τα ανθρωποειδή ρομπότ ως απόρροια επιτάχυνσης της έρευνας για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) τύπου ChatGPT. Παρόλο που η Τεχνητή Νοημοσύνη υπάρχει εδώ και δεκαετίες, εκείνο που άλλαξε με την εμφάνιση του chatbot ChatGPT της OpenAI είναι η ικανότητα της ΑΙ να κατανοεί καλύτερα και να παράγει περιεχόμενο με τρόπο παρόμοιο με τον ανθρώπινο. Επηρεάζει τις θέσεις εργασίας η ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ;

Στη ρομποτική, η ανάπτυξη της δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να βοηθήσει τις μηχανές να κατανοήσουν και να αντιληφθούν το περιβάλλον τους, δήλωσε ο Li Zhang, διευθύνων σύμβουλος της LimX Dynamics με έδρα τη Shenzhen. Περίπου τρεις μήνες μετά την ένταξή του στη διετή startup, ο Li δήλωσε ότι μείωσε τις προσδοκίες του για το πόσο καιρό θα χρειαστεί η LimX για να παράγει ένα ανθρωποειδές ρομπότ ικανό όχι μόνο για εργοστασιακή εργασία, αλλά και για να βοηθάει σε ένα νοικοκυριό.

Ο Li ανέμενε αρχικά ότι η όλη διαδικασία θα διαρκούσε οκτώ έως δέκα χρόνια, αλλά τώρα προβλέπει ότι ορισμένες περιπτώσεις χρήσης θα είναι έτοιμες σε πέντε έως επτά χρόνια. «Αφού εργάστηκα για μερικούς μήνες, είδα πώς βελτιώθηκαν οι ικανότητες διαφόρων εργαλείων λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης», δήλωσε στο CNBC.

Οι εταιρείες σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία, με την OpenAI να υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις ανθρωποειδών ρομπότ, ενώ η Tesla του Ίλον Μασκ αναπτύσσει το δικό της, που ονομάζεται Optimus.

Ο γίγαντας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD

Ο γίγαντας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD επένδυσε πέρυσι στην Agibot με έδρα τη Σαγκάη λίγους μήνες μετά την ίδρυσή της, σύμφωνα με το PitchBook. 

Προτού τα ανθρωποειδή ρομπότ φτάσουν στα νοικοκυριά, όπως τελικά σκοπεύει η LimX, τα εργοστάσια μπορεί να αποτελέσουν ένα προσοδοφόρο, κλειστό σενάριο για την ανάπτυξή τους.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013, η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία ως ο μεγαλύτερος εγκαταστάτης βιομηχανικών ρομπότ στον κόσμο, και τώρα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου συνόλου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση AI Index του Stanford.

Η ηλεκτρονική, η αυτοκινητοβιομηχανία και η βιομηχανία μετάλλων και μηχανημάτων ήταν οι τρεις κορυφαίοι τομείς για την εγκατάσταση βιομηχανικών ρομπότ στην Κίνα, σύμφωνα με την έκθεση.

Επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας

Όταν πρόκειται για την πλήρη αντικατάσταση των ανθρώπινων εργαζομένων, ωστόσο, οι εξελίξεις της ΑΙ από μόνες τους δεν αρκούν. Ακόμη και αν η Τεχνητή Νοημοσύνη επιτρέπει σε ένα ρομπότ να σκέφτεται και να λαμβάνει αποφάσεις ισότιμα με τους ανθρώπους, οι μηχανικοί περιορισμοί είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο τα ανθρωποειδή δεν μπορούν ακόμη να αντικαταστήσουν τους ανθρώπινους εργάτες, δήλωσε ο Li της LimX.