Το ρομπότ της Google ακόμη πιο «ανθρώπινο»

Το ρομπότ της Google ακόμη πιο «ανθρώπινο»

Του Γιάννη Γορανίτη

Ο Atlas, ένα από τα ακριβότερα «παιχνίδια» που κατασκευάστηκαν ποτέ και ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της Google εκσυγχρονίζεται και «εξανθρωπίζεται».

Το ανθρωποειδές μπορεί πλέον να ανοιγοκλείνει πόρτες, να τοποθετεί αντικείμενα σε ράφια, να ισορροπεί και να περπατά σε χιονισμένο έδαφος, αλλά και να σηκώνεται μόνο του αν τυχόν πέσει. Σύμφωνα με τους επιτελείς της εταιρείας αυτές είναι μερικές μόνο από τις δυνατότητες, με τις οποίες θα εξοπλιστεί η επόμενη εκδοχή του. Άλλωστε επτά ομάδες έρευνας σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με την περαιτέρω ανάπτυξη του λογισμικού του και κατ' επέκταση του «μυαλού» του.

(Φωτ.: O σκληροτράχηλος Atlas σηκώνεται ξανά στα πόδια του.)

Ο Atlas παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2013 από τη Boston Dynamics, μια εξειδικευμένη εταιρεία ρομποτικής, η οποία στη συνέχεια εξαγοράστηκε από τη Google και πλέον εντάσσεται κάτω από την ευρύτερη ομπρέλα της Alphabet. Αρχικά σχεδιάστηκε για στρατιωτική χρήση και το όλο concept αναπτύχθηκε υπό την επίβλεψη της DARPA και του Υπουργείου Άμυνας των Η.Π.Α. Έκτοτε έχει υποστεί αρκετές λειτουργικές και εμφανισιακές αλλαγές με πιο έντονη την τελευταία, που αποκαλύφθηκε πριν λίγες ημέρες.

Ένας ελαφρύτερος και πιο ευέλικτος Άτλαντας

Η νέα έκδοση του Atlas είναι σαφώς πιο ευέλικτη. Άλλωστε σχεδιάζεται ώστε να πηγαίνει σε δυσπρόσιτα σημεία ή επικίνδυνες περιοχές, όπου δεν μπορεί να φτάσει άνθρωπος. Η έμπνευση για τη δημιουργία του ήρθε μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα, όταν η πρόσβαση των ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή ήταν αδύνατη, αλλά απολύτως αναγκαία.

(Φωτ.: H οικογένεια των ανθρωποειδών της Boston Dynamics.)

Το ύψος του Atlas έπεσε από το 1,90 στο 1,75, ενώ το βάρος του σχεδόν υποδιπλασιάστηκε –από τα 156 κιλά του προκατόχου του στα 82. Επίσης είναι πλήρως αυτόνομος, καθώς ο προηγούμενος έπρεπε να είναι συνδεδεμένος σε υπολογιστή. Ο Atlas μπορεί να ανοίγει μόνος του δρόμο ανάμεσα σε συντρίμμια, να ανοίγει πόρτες, να σκαρφαλώνει σε βιομηχανικές σκάλες, αλλά και να σπάει τσιμέντο με το ειδικό εργαλείο του.

Οι ειδικοί αισθητήρες στα χέρια και τα πόδια του επιτρέπουν να διατηρεί την ισορροπία και να προχωράει, ενώ χάρη στις προσαρμοσμένες στο κεφάλι του δέσμες λέιζερ μπορεί να αποφεύγει εμπόδια και να βρίσκει το δρόμο του. Οι ανασχεδιασμένες υδραυλοκίνητες αρθρώσεις τού δίνουν τη δυνατότητα να ανεβαίνει σκαλιά και να ξανασηκώνεται –ακόμη κι όταν κάποιος άκαρδος (όπως ο κύριος στο παρακάτω βίντεο) το σπρώχνει από πίσω.

Η επόμενη μέρα της ρομποτικής

Αν και οι περισσότεροι αναλυτές στην αρχή του 21ου αιώνα θεωρούσαν ότι η ρομποτική δεν είχε πολλά ακόμη να επιδείξει, ένα ντεμαράζ επενδύσεων και εξαγορών τόσο από τη Google όσο και από σειρά μεγάλων «παικτών» της τεχνολογίας αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο. Η Alphabet (μητρική πλέον της Google) έχει επενδύσει εκατομμύρια δολάρια και προτίθεται να επενδύσει ακόμη περισσότερα σε διάφορες εφαρμογές ρομποτικής.

Τα ανθρωποειδή με τις προηγμένες δυνατότητες και την ευρύτερη χρηστικότητα που αποκτούν, μέσω software αποτελούν την περισσότερο υποσχόμενη πτυχή του κλάδου. Παράλληλα, βέβαια, εκφράζονται ανησυχίες για τον βαθμό «αυτονομίας» τους, αλλά και τους ενδεχόμενους κινδύνους από την περαιτέρω αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μην ανησυχείτε πάντως. Η Εξέγερση των Μηχανών, όπως τουλάχιστον την είδαμε στην ταινία του Arnold Schwarzenegger αποτελεί ακόμη σενάριο επιστημονικής –και πολύ οργιώδους– φαντασίας.