Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στην ψηφιακή Ευρώπη;

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στην ψηφιακή Ευρώπη;

Του Γιάννη Γορανίτη

Τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην τελευταία θέση. Τα άσχημα νέα είναι ότι κατατάσσεται 26η μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τουλάχιστον ξεπέρασε τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Η κατάταξη αφορά τις επιδόσεις των χωρών στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας και προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2015.

Ο Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI - Digital Economy and Society Index) ανανεώνεται σε ετήσια βάση και συναρτάται από ένα άθροισμα παραγόντων, όπως η διείσδυση ευρυζωνικού Internet, η συνδεσιμότητα των νοικοκυριών σε υπηρεσίες νέας γενιάς, οι ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών, η σχέση τους με το Internet, αλλά και οι ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρουν οι επιχειρήσεις και το κράτος στους πολίτες.

Από τα φετινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαφαίνεται μια πρόοδος συγκριτικά με τις περσινές επιδόσεις της χώρας, αλλά και πάλι η απόσταση που οφείλουμε να διανύσουμε για να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι τεράστια.

[Φωτ.: Άλλοι τρέχουν μπροστά, άλλοι ακολουθούν ασθμαίνοντας. Ευτυχώς που υπάρχει και η Βουλγαρία.]

 

Δανία του Νότου

Η συνολική βαθμολογία της Ελλάδας είναι 0,37 όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 0,52 και η Δανία που πρωτεύει σημειώνει σκορ 0,68. Η Δανία του Νότου μένει πίσω και στους ρυθμούς ετήσιας αύξησης. Η Ρουμανία προοδεύει με ταχύτερους ρυθμούς και αν η χώρα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς αργά ή γρήγορα θα πάρει τη θέση του ουραγού.

Στις επιμέρους επιδόσεις καταγράφονται αντιφάσεις. Για παράδειγμα το 99% των ελληνικών νοικοκυριών διαθέτει πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες. Στον σχετικό πίνακα η χώρα κατατάσσεται 9η, καθώς οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις, αλλά οι χαμηλές συνολικές επιδόσεις ερμηνεύονται καθώς ένα στα τρία νοικοκυριά δεν συνδέεται καν σε ευρυζωνικά δίκτυα.

Στις συνδέσεις mobile broadband (μέσω κινητού) η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση –όσο εντυπωσιακό κι αν ακούγεται αυτό για μια χώρα που τα τραπέζια των καφέ είναι γεμάτα με iPhone.

[Φωτ.: Το γράφημα με τις ψηφιακές επιδόσεις των χωρών της Ε.Ε.. Από τη μία η Δανία και σχεδόν από την άλλη η Δανία του Νότου…]

 

Το ανθρώπινο κεφάλαιο

Στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων οι επιδόσεις των Ελλήνων πολιτών είναι εξίσου απογοητευτικές. Μόλις το 63% των πολιτών συνδέονται τακτικά στο Internet, ενώ το 30% δεν το έχει χρησιμοποιήσει ποτέ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 16%.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών είναι οι λιγότεροι –αναλογικά– μεταξύ όλων των κρατών μελών της Ε.Ε.. Ο αριθμός των απόφοιτων σχολών Πληροφορικής, Τεχνολογίας και θετικών επιστημών, αν και αυξήθηκε από πέρυσι συνεχίζει να υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Όχι γιατί δεν έχουμε πολλές σχετικές σχολές, αλλά γιατί οι απόφοιτοι παίρνουν το καπελάκι τους και αναζητούν αλλού δουλειά. Αυτό που άκομψα αποκαλούμε «ανθρώπινο κεφάλαιο» και ακόμη πιο άκομψα διώχνουμε από τη χώρα, καταγράφοντας απλώς το καταστροφικό brain-drain.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, πάντως, δείχνουν να προσαρμόζονται σταδιακά στην ψηφιακή εποχή, αλλά συνεχίζουν να υπολείπονται των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Οι δύο φωτεινές και εντυπωσιακές εξαιρέσεις είναι η χρήση συστημάτων ERP – ποσοστό 37%, που μας φέρνει στη 12η θέση και η αξιοποίηση των social media –στην 11η θέση με 18%. Αυτός είναι και ο μοναδικός δείκτης πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επιτέλους και μια διάκριση για όλες αυτές τις ώρες που ξοδεύουμε στο Facebook. :)

Ψηφιακό δημόσιο

Η σχέση του ελληνικού δημοσίου με τη digital εποχή συνοψίζεται στη φράση: μακριά και αγαπημένοι. Μακριά, καθώς κατατασσόμαστε προτελευταίοι στις επιμέρους λίστες προσυμπληρωμένων εντύπων και ολοκλήρωσης διαδικτυακών υπηρεσιών.

Αγαπημένοι γιατί το 37% όσων συνδέονται τακτικά στο διαδικτύου έχουν στείλει ή λάβει έντυπα μέσω Internet σε υπηρεσίες του Δημοσίου. Και για να κλείσουμε με ένα ευχάριστο στατιστικό –ίσως το μοναδικό– οι ελληνικές υπηρεσίες κατέκτησαν την 3η θέση αναφορικά με τη χρήση και τη διάθεση ανοιχτών δεδομένων. Στοιχείο ελπιδοφόρο, αλλά όχι αρκετό για μια οικονομία που ασθμαίνει και αδυνατεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα ψηφιακή εποχή.

Τα στοιχεία του δείκτη DESI, αναλυτικά ΕΔΩ.