Εάν η χώρα δεν επιστρέψει στην ταραχώδη περίοδο του 2010, οπότε τα αστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και άλλων μεγάλων πόλεων υπέφεραν, τότε το σενάριο ανόδου των τιμών είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Οι λόγοι για την προσδοκώμενη άνοδο των τιμών στο κέντρο είναι πολλοί.
Ωστόσο, υπάρχει ένας που είναι ιδιαίτερα βασικός και σχετίζεται με την μεγάλη ζήτηση για στέγη όχι μόνο από Έλληνες αλλά και από ξένους. Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ πρόσφατα, η New York Times, σε πολύ πρόσφατο δημοσίευμά της, περιγράφει την ιστορία ζευγαριού συνταξιούχων από το Μαϊάμι που αγόρασαν σπίτι στο κέντρο της Αθήνας, έχοντας θέσει ως ανώτατο όριο αξίας τα 300 χιλ. δολάρια.
Το κατάλληλο διαμέρισμα αποτελεί και το εισιτήριό τους για την εξασφάλιση βίζας με μακροχρόνια διάρκεια. Ως Αμερικανοί πολίτες, δεν μπορούν να μετακομίσουν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η μέγιστη διάρκεια της τουριστικής βίζας είναι 90 ημέρες. Ως αποτέλεσμα, αναζητούσαν διαμέρισμα αξίας έως 250 χιλ. ευρώ ή 267 χιλ. δολαρίων για να εξασφαλίσουν τη Χρυσή Βίζα προτού το καθεστώς-από τον Μάιο- αλλάξει, οπότε σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, διπλασιάζεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό επένδυσης σε 500.000 ευρώ από 250.000 ευρώ.
Οι Αμερικάνοι, είχαν επιλέξει το Παγκράτι ως περιοχή προτίμησης, με τις επιλογές που είχαν εντοπίσει-όπως παρατίθενται από την αμερικανική εφημερίδα- να αφορούν ακίνητα από 93 τ.μ. έως 120 τ.μ. που πωλούνται έως 280 χιλ. ευρώ, αλλά δεν είναι ανακαινισμένα.
Τελικά, αγόρασαν προς 280.000 ευρώ ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι του οποίου δέλεαρ αποτέλεσε η θέα στην Ακρόπολη. Έτσι, δεν τους ενδιέφερε το γεγονός ότι το ακίνητο ήθελε ολική ανακαίνιση, η οποία ενδέχεται να κοστίσει έως και 50.000 ευρώ, καθώς, πέραν των άλλων εργασιών, απαιτούνται σημαντικές δαπάνες για θερμομόνωση και στεγανοποίηση επειδή το ακίνητο βρίσκεται στο τελευταίο επίπεδο του κτιρίου.
Από την ιστορία αυτή, γίνεται αντιληπτή η ανοδική τάση τιμών που συνοδεύει τα αθηναϊκά ακίνητα. Το συγκεκριμένο διαμέρισμα που είναι μεγάλης παλαιότητας και μη ανακαινισμένο, έχει εμβαδόν 93 τ.μ. και βρίσκεται στον τελευταίο όροφο, στο Παγκράτι, μία περιοχή που παρά την αίγλη της κάνει ιδιαίτερα τη δύσκολη-ελλείψει θέσεων στάθμευσης- τη ζωή των οδηγών και δεν διαθέτει μέσο σταθερής τροχιάς, άλλαξε χέρια προς περίπου 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό. Κι αυτό λόγω του καλής του θέας προς την Ακρόπολη.
Σε κάθε περίπτωση, το κέντρο, όπως εξηγούν μεσίτες, έχει growth story. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν η οικονομία ξεπέρασε το σοκ της εξόδου από το ευρώ, από τα μέσα του 2018, οι επενδυτές ξεκίνησαν τις επενδύσεις τους από το κέντρο της Αθήνας, κατασκευάζοντας νέα ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων και κατοικίες. Οι επενδύσεις στο down town συνεχίζονται έστω κι αν οι ρυθμοί τους έχουν υποχωρήσει λόγω και του ότι μειώνεται το απόθεμα των κατάλληλων ακινήτων, όπως, βέβαια, και εξαιτίας του αυξημένου κόστους.
Έτσι, μία από τις τελευταίες επενδύσεις βρίσκεται στην περιοχή του Κεραμεικού που μαζί με το Βοτανικό επωφελείται από τα αναπτυξιακά σχέδια της Διπλής Ανάπλασης. Πρόκειται για το συγκρότημα κατοικιών Keramos Athens του ομίλου Aria hotels, διαθέτοντας τέσσερα αυτόνομα και πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα, με το κτίριο να είναι μετεξέλιξη αθηναϊκής κατοικίας του 1930.