Τη θέση ότι «η Ελλάδα οφείλει να αντιδρά κάθετα και απόλυτα σε κάθε τουρκική θέση που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο αλλά να αποφεύγει τις εντάσεις» διατύπωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, κατά τη συμμετοχή στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Αυτό θα πει ενίσχυση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης των δύο χωρών», είπε ο Ν. Δένδιας και ξεκαθάρισε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ειδικά όσο υπάρχει η τουρκική προκλητικότητα.
Αναφερόμενος στην Κύπρο είπε ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια παράνομης κατοχής στο νησί. «Η παραμονή της Τουρκίας στην Κύπρο είναι απολύτων παράνομη και πρέπει η Τουρκία να αποχωρίζει άμεσα. Αυτό πρέπει να το τονίζουμε με κάθε ευκαιρία σε διεθνείς συναντήσεις και φόρα».
Κατά τα λοιπά, ο Ν. Δένδιας είπε ότι μπαίνουμε σε ένα νέο περιβάλλον, αλλά που δεν θυμίζει Ψυχρό Πόλεμο. Ωστόσο, η τάση της εποχής απαιτεί ενίσχυση των οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη, μία τάση που προβλέπει ότι θα διατηρηθεί για τις δεκαετίες που έρχονται. Ωστόσο, σημείωσε ότι για να γίνει η Αμυντική Βιομηχανία της Ευρώπης ανταγωνιστική θα περάσουν πολλά χρόνια.
Συμπλήρωσε ότι πρέπει να ενισχύσουμε την εγχώρια αμυντική παραγωγή, να παράξουμε, δηλαδή, τις φρεγάτες που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα, αλλά και να υποστηρίξουμε όλες τις φρεγάτες των χωρών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συντηρηθούν 1,5-2 ναυπηγεία για τα επόμενα 40 χρόνια», εξήγησε. «Η λογική αναζήτησης και παραγωγής προϊόντων από την εγχώρια αγορά είναι πλέον ανάγκη να εφαρμοστεί», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στη συμμετοχή της χώρας μας στην επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, τόνισε ότι δεν μπορούμε να έχουμε ασφάλεια αν δεν μετέχουμε στα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή με το ρόλο που μας αναλογεί. «Δεν γίνεται να περιοριζόμαστε στα στενά γεωγραφικά μας όρια», διευκρίνισε.
Μιλώντας, τέλος για την Ατζέντα 2030 είπε ότι η αναδιάρθρωση των Ένοπλων Δυνάμεων απαιτεί ανασυγκρότηση δομών, εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων που τις υποστηρίζουν, εκπαίδευση των εφέδρων, επένδυση στις νέες τεχνολογίες, ανάπτυξη του Κέντρου Καινοτομίας Ένοπλων Δυνάμεων.