«Σημαντική για την περαιτέρω αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας, είναι η πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια να λειτουργήσει στη Λάρισα το στρατηγείο της επιχείρησης "Ασπίδες" της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο υφυπουργός Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε συνέντευξή του.
Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης συμπλήρωσε πως «βασικός λόγος για τη συμμετοχή της χώρας, είναι το γεγονός πως πρέπει να παραμείνει ανοιχτό ένα από τα σημαντικότερα περάσματα για τις θαλάσσιες μεταφορές παγκοσμίως.
Στην ουσία, αποτρέπουμε μελλοντικές ανατιμήσεις στα προϊόντα, που οφείλονται στον κύκλο της Αφρικής που θα πρέπει να διανυθεί, προκειμένου να μεταφέρονται από την Ασία προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει γεωστρατηγική σημασία και το να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος, επιφέρει άμεσα έσοδα προς την ελληνική οικονομία».
Όσον αφορά την Τουρκία ο κ. Κεφαλογιάννης πως από τον Φεβρουάριο του 2023, υπάρχει μία ύφεση σε σχέση με τις παραβάσεις τόσο του εναερίου χώρου, όσο και των θαλασσίων ζωνών της χώρας μας.
«Προφανώς, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός...Οι γυναίκες και οι άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων, πέρα από τον πρωταρχικό τους ρόλο που είναι η προάσπιση της εθνικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, επιτελούν μία σειρά από εθνικούς ρόλους, όπως για παράδειγμα, η συνεισφορά στις μεταναστευτικές ροές. Αντιλαμβάνεστε ότι καθημερινά δίνεται μάχη σε Αιγαίο και Έβρο, τις τελευταίες μέρες και στη νότια περιοχή της Κρήτης.»
Ο υφυπουργός μίλησε και για τις μεταναστευτικές ροές που έχουν αυξηθεί τα τελευταία 24ωρα νότια της Κρήτης στη Γαύδο.
«Ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Σίσι είναι και αυτό. Η Αίγυπτος αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.»
Για την αμυντική στήριξη στην Ουκρανία ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε πως {η χώρα μας έχει ξεκάθαρη θέση σε σχέση με την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού παντί τρόπω, μέσω της αποστολής ανθρωπιστικού και αμυντικού υλικού. Δεν το έχουμε κρύψει. Όλες οι διαδικασίες, θέλω σε αυτό να είμαι ξεκάθαρος, δεν έχουν αποκρυβεί από τα κόμματα και τη Βουλή. Έχουν γίνει συζητήσεις στην επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων, βεβαίως κεκλεισμένων των θυρών και με απόρρητο.»
Ο υφυπουργός συνέχισε με αναφορά του στην εθελοντική στράτευση γυναικών μία συζήτηση, ωστόσο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Όπως έχει εξαγγείλει ο Υπουργός, ο κ. Δένδιας εξετάζουμε κάποιες συγκεκριμένες ρυθμίσεις όσον αφορά την εθελοντική στράτευση γυναικών. Σε πρώτη φάση δεν αναφερόμαστε στο γενικό πληθυσμό, αλλά θα προσπαθήσουμε μέσα από μία διαδικασία, όπως είναι οι έφεδροι αξιωματικοί, να αξιοποιήσουμε την επιστημοσύνη των γυναικών προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σχετικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την υπόθεση της κ. Ασημακοπούλου, ο υφυπουργός τοποθετήθηκε λέγοντας πως «από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι διεξάγεται και μία έρευνα ανεξάρτητα του τι κάνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η χθεσινή εξέλιξη, παρότι ενδεχομένως μπορεί να αδικεί το πολύ σημαντικό έργο που έκανε η κυρία Ασημακοπούλου την τελευταία πενταετία στην Ευρωβουλή, ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει, δεδομένου ότι φαίνεται ότι υπήρξαν παρατυπίες ή ακόμα και παρανομίες σε αυτή τη διαδικασία.»
Κλείνοντας ο κ. Κεφαλογιάννης, μίλησε και για τη στράτευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη λέγοντας: «Ο κ. Κασσελάκης, όπως κάθε Έλληνας πολίτης, υπηρετεί τη θητεία του με βάση την κείμενη νομοθεσία χωρίς να έχει το παραμικρό προνόμιο σε σχέση με τους υπολοίπους. Αν ζητηθεί διευκόλυνση στην επικοινωνία, ως Πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προφανώς και θα του δοθεί. Μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί το παραμικρό ούτε και υπάρχει το παραμικρό προνόμιο, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό.»