Τι σημαίνει η πρόβλεψη Στουρνάρα στο Liberal για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ

Τι σημαίνει η πρόβλεψη Στουρνάρα στο Liberal για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ

Στο 3,25% από 4% σήμερα, οδηγούν το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τα τέλη του έτους, οι εκτιμήσεις του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας και μέλους του Δ.Σ της ΕΚΤ, όπως αποκάλυψε στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στο Liberal.

Τρεις φορές μειώσεις επιτοκίων φέτος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά 25 μονάδες βάσης τη φορά, όπως εκτιμά ως το πιο πιθανό σενάριο, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος κατέχει πλέον ηγετική θέση στην ομάδα των «περιστεριών» στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, μεταφράζονται σε μια συνολική περικοπή κατά 75 μονάδες του βασικού της επιτοκίου.

Αυτό σημαίνει χαμηλότερο κόστος χρήματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σταδιακά μέχρι τα τέλη του έτους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα φτάσει εκεί που βρισκόταν πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Τη συνέντευξη του Έλληνα τραπεζίτη αναπαράγουν πολλά μεγάλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μέσα (Bloomberg, Reuters, Politico, Die Presse, Forex, Usnews, κ.α.), καθώς σε μια συγκυρία που οι πάντες προσπαθούν να καταλάβουν τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ μετά τον Ιούνιο, οπότε και η επικείμενη πρώτη μείωση επιτοκίων, ο κ. Στουρνάρας δίνει με όσα λέει ένα «σήμα» για τις από εδώ και πέρα προθέσεις.

Στην πράξη περιγράφει έναν οδικό χάρτη, ο οποίος δείχνει και τη στάση που θα ακολουθήσει ομάδα των «περιστεριών» στις διεργασίες της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι μειώσεις, όπως αναφέρει και ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να εξελίσσεται σύμφωνα με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ, τότε αυτές δεν πρέπει να σταματήσουν μέχρι να φτάσουμε στο επιτόκιο ισορροπίας.

Οι νεότερες εκτιμήσεις του Διοικητή της ΤτΕ - προ μηνών είχε προβλέψει ότι φέτος είναι εφικτές και τέσσερις μειώσεις επιτοκίων - στηρίζονται σε ανάλυση που έκανε την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Τρίτη για το πληθωρισμό τον Απρίλιο. Αυτός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,4%, όπως και το Μάρτιο, νούμερα που συνάδουν και με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ.

Η θετική ωστόσο έκπληξη, εκείνο που επηρεάζει το όλο σκεπτικό και τη συζήτηση για μείωση των επιτοκίων, αφορούν τα νούμερα για την οικονομική ανάπτυξη.

Δίχως να σημαίνουν ότι η Ευρωζώνη πατάει ακόμη γερά στα πόδια της, εντούτοις η κατά 0,3% μεγέθυνση του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο που ανακοίνωσε η Eurostat, προσφέρει μία ψυχολογική ανάταση και επηρεάζει άμεσα την κουβέντα για το πληθωρισμό, άρα και για τα επιτόκια.

«Εάν αυτός ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης συνεχιστεί, τότε είναι πιθανόν η αύξηση των τιμών καταναλωτή να είναι οριακά μεγαλύτερη από τις προβλέψεις μας του Μαρτίου, χωρίς όμως να διακυβεύεται ο στόχος του 2% στα μέσα του 2025», όπως αναφέρει ο κ. Στουρνάρας, προβλέποντας ακόμη και δύο μειώσεις επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι.

«Στην Ευρωζώνη θα προχωρήσουμε σε μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο και αναλόγως των στοιχείων που θα προκύψουν για την πορεία του πληθωρισμού, είναι πιθανό να δούμε ακόμη μια μείωση τον Ιούλιο. Μετά το καλοκαίρι, βλέπουμε πάλι», τονίζει.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας έχει σημαντική θέση στην ομάδα των «περιστεριών» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή όσους ανέκαθεν ήταν υπέρ των πιο συγκρατημένων αυξήσεων.

Διόλου τυχαίο που η συνέντευξη Στουρνάρα στο Liberal αναπαρήχθη από το Bloomberg, το οποίο με τίτλο «Τρεις μειώσεις επιτοκίων το πιο πιθανό σενάριο για το 2024, λέει ο Στουρνάρας στο Liberal», αναφέρεται στις εκτιμήσεις του Διοικητή της ΤτΕ, προσθέτοντας ότι κάποια μέλη του Δ.Σ της ΕΚΤ επιμένουν ότι οι από εδώ και πέρα αποφάσεις θα λαμβάνονται  βήμα - βήμα.

Το Reuters μεταφέρει την πρόβλεψή του για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, θυμίζοντας ότι η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί για έναρξη των μειώσεων από τον Ιούνιο, αλλά και ότι από εκεί και πέρα τοπίο παραμένει αβέβαιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αυστριακή Die Presse, θυμίζοντας πάντως και όσα υποστήριξε πρόσφατα ο αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ότι μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, θα πρέπει να ακολουθήσει ένα διάλειμμα (τον Ιούλιο) και ότι δεν βλέπει το λόγο γιατί να γίνουν δύο συνεχόμενα βήματα.