Η υποχώρηση της ανεργίας, η μικρή βελτίωση της καναλωτικής εμπιστοσύνης, η ήπια μείωση στη βιομηχανική παραγωγή,η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος αλλά και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής χημικής βιομηχανίας είναι τα βασικά ευρήματα του μηνιαίου Δελτίου Εξελίξεων στη Βιομηχανία που εξέδωσε το ΙΟΒΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου, για τον μήνα Μάρτιο 2024 καταγράφεται υποχώρηση της ανεργίας στο 10,5% σε σχέση με ένα έτος πριν
Ακόμη, το το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο, παραμένει αμετάβλητο λόγω ήπιων μικτών τάσεων, ενώ παρατηρείται μικρή βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία καταγράφεται ήπια εξασθένιση των προσδοκιών, στις 108,7 μονάδες τον Απρίλιο, από 111,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, οριακά χαμηλότερα σε σχέση με ένα έτος πριν (108,9 μονάδες).
Ακόμη, το ΙΟΒΕ καταγράφει μικρή υποχώρηση για τη βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Ακόμη ήπια μείωση 0,6% (y-o-y) παρατηρείται στην Ελλάδα, έναντι υποχώρησης 1,0% στην ΕΕ των 27. Παράλληλα στο 2,2%, σε ετήσια βάση διαμορφώνεται και η εξασθένιση για την εγχώρια μεταποίηση.
Στα ίδια ευρήματα περιλαμβάνεται και η νέα μείωση των εξαγωγών της Βιομηχανίας, 10,9% τον Φεβρουάριο (y-o-y), όπως και η άνοδος για το εμπορικό έλλειμμα στα 3,7 δισ.ευρώ από 3,2 δισ.ευρώ ένα έτος πριν.
Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα την χημική βιομηχανία οι αναλυτές του ΙΟΒΕ διαπιστώνουν ότι αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως η κλιματική ουδετερότητα στις παραγωγικές διαδικασίες, κυκλικότητα προϊόντων, παροχή ασφαλών και βιώσιμων χημικών και ψηφιοποίηση
Στις προτεινόμενες λύσεις, το ΙΟΒΕ, περιλαμβάνει τον κατάλληλο σχεδιασμό και τις σημαντικές επενδύσεις που θα οδηγούν στην εξασφάλιση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της χημικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, λαμβάνοντας συγχρόνως υπόψη τις ιδιαιτερότητές της και τις υφιστάμενες στρατηγικές.