Έρχονται ρυθμίσεις δανείων και χρεών 1,5 έως 1,8 δισ. ευρώ

Έρχονται ρυθμίσεις δανείων και χρεών 1,5 έως 1,8 δισ. ευρώ

Ρυθμίσεις χρεών 1,5 -1,8 δισ. ευρώ, με εξωδικαστικό συμβιβασμό από οφειλές δανείων ή χρέη στο δημόσιο αναμένονται στο επόμενο πεντάμηνο, με το δημόσιο να μειώνει στις έως τώρα ρυθμίσεις του περίπου 20,4% των οφειλών και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μειώνουν κατά μέσο όρο 30,8% της οφειλής στις ρυθμίσεις που έχουν γίνει. 

Κυβέρνηση και υπουργείο Οικονομικών πιέζουν για περισσότερες και ταχύτερες ρυθμίσεις δανείων τις τράπεζες και τους servicers, με το εργαλείο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Έχουν ρυθμισθεί ήδη δάνεια και οφειλές 1,8 δισ. ευρώ. Προήλθαν από αιτήσεις για ρυθμίσεις χρεών 4,7 δισ. ευρώ που υποβλήθηκαν συνολικά και από τις οποίες εγκρίθηκαν ρυθμίσεις για 2,4 δισ. ευρώ οφειλών.

Τη μεγαλύτερη μείωση οφειλών στις ρυθμίσεις που έχουν γίνει, απολαμβάνουν οι χρεωμένες επιχειρήσεις για να επαναλειτουργήσουν και να συμβάλλουν στην απασχόληση με τα ποσοστά διαγραφών οφειλών από το χρέος να κατανέμονται σε:

  • Διαγραφές με ρύθμιση σε επιχειρηματικές οφειλές στο 39,1% του χρέους
  • Διαγραφές σε καταναλωτικές οφειλές στο 31,7% (επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις)
  • Διαγραφές με ρυθμίσεις στα στεγαστικά δάνεια στο 21,9% της οφειλής
  • Διαγραφές από χρέη στο δημόσιο 20,4%

Αναμένεται τώρα στο πεντάμηνο, να ρυθμισθούν χρέη 1,5-1,8 δισ. ευρώ, με το ρυθμό αιτήσεων και εγκρίσεων να έχει επιταχυνθεί το τελευταίο διάστημα. Στο τέταρτο τρίμηνο 2022, έγιναν πάνω από 2.000 αιτήσεις για ρυθμίσεις κάθε μήνα  (έναντι 1570 στο τρίτο τρίμηνο του 2022) και οι εγκρίσεις για ρυθμίσεις αυξήθηκαν σε 797 το Δεκέμβριο από μόλις 332 τον Σεπτέμβριο. Συνολικά:

  • Αξιολογήθηκαν δάνεια 1,4 δισ. ευρώ και εγκρίθηκε για ρύθμιση ποσό 854 εκατ. ευρώ από δάνεια ή ποσοστό 63%, από τράπεζες και funds- servicers.
  • Αξιολογήθηκαν δάνεια και οφειλές 1 δισ. ευρώ και εγκρίθηκε η ρύθμιση χρεών 968 εκατ. ευρώ από το δημόσιο ή ποσοστό 93%.
  • Έχουν υποβληθεί περί τα 48.500 αιτήματα για να ρυθμισθούν συνολικά οφειλές 25 δισ. ευρώ, όπου το 79% αυτών, αφορά σε δάνεια και το 21% σε χρέη προς το δημόσιο.
  • Τα 18,7 δισ. ευρώ ή 74% των χρεών είναι οφειλές φυσικών προσώπων. 
  • Υπολογίστηκε ότι εγκρίνεται για ρύθμιση κατά μέσο όρο το 63% των αιτήσεων για οφειλές σε δάνεια, (μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου  2022) και το 93% των αιτήσεων για χρέη στο δημόσιο. 


45.800 αιτήματα για ρύθμιση χρεών 25 δισ. ευρώ σε δημόσιο και τράπεζες

Ειδικότερα, έχουν υποβληθεί 45.800 αιτήματα για ρυθμίσεις δανείων σε τράπεζες και χρεών προς το δημόσιο. Έχουν ήδη γίνει δεκτά 6.400 αιτήματα (14%), από το σύνολο οφειλών 25 δισ. ευρώ, ενώ 5.500 αιτήσεις είναι σε στάδιο οριστικής υποβολής πρότασης ή διαπραγμάτευσης (12%).

Επίσης 33.900 αιτήσεις (74%) είναι ακόμα στο πρώτο στάδιο άντλησης στοιχείων και αρχικής υποβολής και θα ακολουθήσουν με οριστική υποβολή, ενώ έχουν ακυρωθεί επίσης 9.300 αιτήματα. Άλλες 10.000 αιτήσεις ακόμα αναμένεται να κατατεθούν.

Η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώνουν το 49% των αιτήσεων για ρύθμιση και το 50% των οφειλών. Ουσιαστικά οι μισές οφειλές είναι συγκεντρωμένες στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και πέριξ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η κατανομή του μεγαλύτερου μέρους των οφειλών, έχει ως εξής:

  • Αττική 9,2 δισ. ευρώ ή 37%
  • Κ. Μακεδονία 3,1 δισ. ευρώ ή 13% 
  • Κρήτη 1,7% δισ. ευρώ ή 7%
  • Θεσσαλία 1,6 δισ. ευρώ ή 7% και
  • Πελοπόννησος 1,5 δισ. ευρώ ή 6% 


Τι ζητά η κυβέρνηση από τράπεζες και servicers

Κυβέρνηση και υπουργείο Οικονομικών πιέζουν για ταχύτερη αξιοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού και περισσότερες ρυθμίσεις, με αιτήματα για χρέη 344 εκατ. ευρώ να αναμένουν ήδη την τελική αξιολόγηση. Το βασικό σενάριο προβλέπει να ρυθμισθούν δάνεια και οφειλές 1,5 δισ. ευρώ.

Με ταχύτερους ρυθμούς και περισσότερες εγκρίσεις από τράπεζες και servicers θα ρυθμισθούν 1,8 δισ. ευρώ χρέη στο τέλος του πενταμήνου.

Το θέμα συζητήθηκε χθες σε νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, με την κυβέρνηση να πιέζει γιατί δεν αξιοποιείται καλύτερα ο εξωδικαστικός μηχανισμός, και τους servicers να θέλουν να εισπράξουν καθώς τα χρονικά περιθώρια της περιόδου χάριτος του Ηρακλή εκπνέουν και οι εισπράξεις τους ειδικά για τις πρώτες τιτλοποιήσεις έχασαν έδαφος λόγω της πανδημίας και πλήθος προβλημάτων.

Το πρόβλημα αυτό μεταφέρεται με τη σειρά του στις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου στον Ηρακλή ύψους 18 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων ήδη υπάρχει ανησυχία ότι θα περάσει στο χρέος. 

Με το εργαλείο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, η κυβέρνηση και οι δανειολήπτες πιέζουν για περισσότερες εγκρίσεις συμβιβασμών από τις τράπεζες. Τράπεζες και servicers εντοπίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει ρύθμιση όταν υπάρχουν άλλα χρέη του δανειολήπτη (προς το δημόσιο ή τα Ταμεία), ενώ υπήρχε πρόβλημα και με δανειολήπτες που είχαν χρέη σε άλλες τράπεζες τα οποία είχαν ρυθμισθεί και εξυπηρετούνταν. Το ζήτημα αυτό θα ξεπερασθεί με την κυβέρνηση να συμφωνεί σε λύση του, αλλά είναι μόνον μέρος του προβλήματος.

Το κόστος των εγγυήσεων του Ηρακλή, θα αυξηθεί σημαντικά χωρίς παράταση, καθώς η αγχωμένη προσπάθεια για μεταβίβαση τμήματος των δανείων ώστε να γίνουν ταχύτερα εισπράξεις δεν αποδίδει αρκετά, παρά το εύλογο discount. 

Προσπάθεια γίνεται τώρα για επαναφορά ρυθμισμένων δανείων που έπαψαν να είναι κόκκινα και πλέον εξυπηρετούνται στις στους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά σε διαφορετικούς δανειστές από τους αρχικούς, ως λύση για να μειωθεί το κόστος των εγγυήσεων, καθώς η δευτερογενής αγορά, μετά τη διεθνή πτώση των ομολόγων, δεν απορροφά αρκετά δάνεια για να φέρει γρήγορα εισπράξεις.