Ράλι στη Wall μετά την «πρόοδο» στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Ράλι στη Wall μετά την «πρόοδο» στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Με σημαντικά κέρδη ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς δέχτηκαν ώθηση από τις διαφαινόμενες εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την καθυστέρηση επιβολής δασμών σε πολλές κατηγορίες προϊόντων συμπεριλαμβανομένων των κινητών, παιχνιδιών και ρουχισμού που κατασκευάζονται στην Κίνα και συγκεκριμένα μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου από την 1η Σεπτεμβρίου που θα ενεργοποιούνταν.

Παράλληλα, αμερικανοί αξιωματούχοι με δηλώσεις τους ενημέρωσαν ότι θα ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους κινέζους ομόλογούς τους σε δύο εβδομάδες στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης διευθέτησης των διαφορών τους ως προς τις εμπορικές τους σχέσεις.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 409,04 μονάδες ή 1,60% στις 26.309 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 153,80 μονάδες ή 1,96% στις 8.012 μονάδες. Ο S&P 500 κερδίζει 44,73 μονάδες ή 1,90% στις 2.959 μονάδες.

Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ, στο μέτωπο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που διαδηλωτές έχουν αποκλείσει το διεθνές αεροδρόμιο για πέμπτη ημέρα χωρίς να μπορούν να γίνουν διεθνείς πτήσεις, βρίσκονται στα ραντάρ των επενδυτών.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η ένταση στο Χονγκ Κονγκ που αποτελεί σημαντικό εμπορικό κόμβο επιβαρύνει περισσότερο τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Η αγορά ομολόγων συνεχίζει να δοκιμάζεται λόγω των ανησυχιών για τις προοπτικές ανάπτυξης της αμερικάνικης οικονομίας με την απόδοση του δεκαετούς αμερικάνικου ομολόγου να κυμαίνεται και σήμερα κοντά στο 1,65%.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Mattel ενισχύεται κατά 9% και της Hasbro κατά 5,7% μετά την απόφαση καθυστέρησης επιβολής των δασμών που αποφάσισε το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ.

Στο μεταξύ η μετοχή της Advance Auto Parts Inc κάνει βουτιά 8,88% καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοινώθηκαν από την εταιρεία σε επίπεδα καεδών και πωλήσεων βρέθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σχετικές δημοσκοπήσεις.

Νωρίτερα, με σημαντικές απώλειες έκλεισαν με τους επενδυτές να είναι επηρεασμένοι λόγω των εξελίξεων στο Χονγκ Κονγκ. Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 2,1%,