Τα «crash tests», οι γερές βάσεις και ο δρόμος για νέα υψηλά
Shutterstock
Shutterstock
Χρηματιστήριο Αθηνών

Τα «crash tests», οι γερές βάσεις και ο δρόμος για νέα υψηλά

Αφήνοντας πίσω μας για τα καλά το πρώτο τετράμηνο του 2024, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρίσκεται 3 μόλις μονάδες από το υψηλότερο κλείσιμο του έτους (1455,48) και 154 μονάδες από το χαμηλότερο κλείσιμο του, στις 1301 μονάδες. Η χρηματιστηριακή αγορά εμφανίζει μια πρωτοφανή ωριμότητα στον τρόπο που υποδέχεται τα αρνητικά νέα και απορροφά τους αντίστοιχους κραδασμούς, αλλά και μια αξιοζήλευτη δυναμική στον τρόπο που αφομοιώνει τα θετικά νέα και τα ενσωματώνει στις τιμές των μετοχών.

Το σύνθετο και απειλητικό γεωπολιτικό περιβάλλον, δημιούργησε σίγουρα δεύτερες σκέψεις από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι σήμερα. Σκέψεις που οφείλοντας τόσο στην αναβολή σημαντικών ενεργειακών συμφωνιών με το Ισραήλ και τις χώρες της Αραβική Χερσονήσου, όσο στην εκ νέου διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ερυθρά Θάλασσα. Παρ’ όλα αυτά, ο Γενικός Δείκτης δεν πτοήθηκε, καταγράφοντας ένα ισχυρό +30,7%.

Το «crash test» των οικονομικών μεγεθών των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήσεων, ξεπεράστηκε με τον πλέον θετικό τρόπο. Τα θεαματικά αποτελέσματα του 2023, τα υψηλά μερίσματα και οι επιστροφές κεφαλαίου, ενθάρρυναν τους επενδυτές ανταμείβοντας τους, ίσως και με υπερβολικό τρόπο, αφού ήδη έχουν ξεπεράσει τα 2,5 δισ. και εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Το δε τρέχον Ρ/Ε που βρίσκεται στο 9,5, παραμένει ικανοποιητικό. Και όπως φαίνεται, η αύξηση της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών, μαζί με τα χρηματιστηριακά «deals», προσφέρουν ικανοποιητικό οξυγόνο τουλάχιστον και για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης για το αξιόχρεο της χώρας και τις προοπτικές της, καθώς και οι εισηγήσεις των μεγαλύτερων διεθνών χρηματιστηριακών εταιρειών σχετικά με τις «τιμές-στόχους» των μετοχών, εξακολουθούν να δίνουν το πράσινο φως για την έλευση νέων κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Ένα γεγονός που αποτυπώνεται στον όγκο των συναλλαγών που διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και μετά από τη μερική ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις συστημικές τράπεζες, αλλά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου του πρώτου τριμήνου. Και οι πιο πρόσφατοι στόχοι για τις τραπεζικές μετοχές που αποτελούν σημείο αναφοράς για το σύνολο του χρηματιστηριακού οικοσυστήματος, κινούνται από +25% έως και +35% από τις τρέχουσες τιμές.

Η λειτουργία του προγράμματος των χρηματοδοτήσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, συνεχίζεται κανονικά, με τις ανησυχίες για τη μη επιτυχή ολοκλήρωση των εκταμιεύσεων να τοποθετούνται στο τέλος του 2026, κάτι που προς το παρόν φαντάζει μακρινό.

Η πορεία προς ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων είναι ορατή και σχετικά ασφαλής, μετά και από τη δήλωση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που αναμένει τρεις μειώσεις μέσα στο 2024, μετά από τα πρόσφατα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Υπάρχει πολιτικός κίνδυνος; Όχι, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε στην Ελλάδα. Οι βασικές πολιτικές ισορροπίες αναμένεται να διατηρηθούν, με το ενδεχόμενο της αύξησης των δυνάμεων της Ακροδεξιάς να παραμένει ισχυρό. Κάποιες σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που αναμένονται στην ΕΕ και οι οποίες αφορούν την αναζήτηση πόρων για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, για την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, για την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας και τη δημιουργία μιας ενιαίας στρατιωτικής και αμυντικής πολιτικής, προς το παρόν δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη χώρα μας.

Παράλληλα η επίτευξη ή μη, των ποσοστιαίων στόχων που έχουν θέσει τα ελληνικά κόμματα, εν όψει των ευρωεκλογών, θα δημιουργήσουν ένα παρατεταμένο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, χωρίς όμως αντίκρισμα. Αφού οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027. Οπότε μέχρι τότε, η κυβέρνηση αναμένεται να ξεδιπλώσει δίχως σοβαρές ενστάσεις όλο μεταρρυθμιστικό και φιλοεπενδυτικό της πρόγραμμα.

O δρόμος προς τις 1500 μονάδες του Γενικού Δείκτη, λογικά δεν θα εμφανίσει προβλήματα, όπως είχαμε περιγράψει εδώ. Ειδικά μετά από την ισχυρή στήριξη που εμφάνισαν οι 1360 μονάδες, που όπως είχε καταδείξει ο Γενικός Δείκτης στα μέσα Απριλίου «ήταν πολύ σκληρές για να πεθάνουν». Κάτι που είχαμε αναλύσει εδώ.

Επομένως, ο χρηματιστηριακός Μάιος, κινείται πάνω σε ισχυρές βάσεις που υπόσχονται μια ενδιαφέρουσα πορεία για τον Γενικό Δείκτη. Η μοναδική ένσταση ίσως να έρχεται από τη Wall Street, όπου παρά τα θετικά οικονομικά νέα από τις εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας, δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι ο S&P 500, μπαίνει εκ νέου σε μια ανοδική τροχιά, αφού η ψυχολογία των επενδυτών όπως καταγράφεται από τον δείκτη CNN Fear & Greed Index παραμένει στα επίπεδα του φόβου.