LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Δευτέρα 22/01/18
2ος χρόνος, ημέρα 813η

Επιστροφή στο forum Φιλελεύθερο forum forum@liberal.gr

Διαχειριστές: Μπάμπης Εγγλέζος Πρόεδρος ΣΕΔ & Νίκος Οικονομόπουλος Αντιπρόεδρος ΣΕΔ

Τα Θέματα του χρήστη stthn

Του Αντώνη Πανούτσου

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2015 ο Γιάννης Μουζάλας έγινε αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Δύο μέρες αργότερα με δηλώσεις του είπε «…Δεν πρόκειται να εξαφανιστούν οι πρόσφυγες, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτούς. Χωρίς όμως τα παράπλευρα βάρη που δημιουργούν». Κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Μουζάλα για ασυνέπεια. Δύο χρόνια αργότερα ο Γιάννης Μουζάλας τον Ιανουάριο, του 2017, μετά το βίντεο του δημοσιογράφου της Deutsche Welle, Oliver Sallet που έδειχνε έναν καταυλισμό από σκηνές πνιγμένο στην λάσπη και τις ακαθαρσίες ο Μουζάλας είπε «Η σημερινή κατάσταση στη Μόρια απέχει από αυτό που θέλουμε, πιστεύουμε όμως ότι θα τα καταφέρουμε και μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα είναι και πάλι μια κατάσταση η οποία θα τείνει προς το κανονικό».  

Στο μεταξύ είχε προλάβει να πει ότι η έλευση των προσφύγων και μεταναστών θα κάνει καλό στην οικονομία επειδή υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ανοίκιαστα σπίτια, να φωτογραφηθεί με την Σούζαν Σάραντον στην Λέσβο, να προαναγγείλει απελάσεις μεταναστών «…που ανάμεσα τους υπάρχουν εγκληματικά στοιχεία» και ποτέ δεν έγιναν και να μείνει έξω από την τριάδα για την θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είχε προβληθεί σαν φαβορί από την κυβέρνηση. Ο Γιάννης Μουζάλας γινόταν ο πιο επιτυχημένος υπουργός της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μόνο όμως στο εσωτερικό. Στο εξωτερικό, που μια ευαίσθητη μούτα και ένα εναλλακτικά τυλιγμένο σάλι πάνω από το σακάκι δεν είναι αρκετό για να σε κάνουν επιτυχημένο ο Νίκος Μουζάλας ήταν ένα ακόμα μέλος της κυβέρνησης για την οποία ο συντονιστής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό Maarten Verwey είπε «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε τη χρηματοδότηση για να εξασφαλίσει την κατάλληλη στέγαση για όλους. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν μπορεί να διατάξει τη δημιουργία ή την επέκταση της ικανότητας υποδοχής, σε αντίθεση με τις αρμόδιες αρχές». Μιας κυβέρνησης που πήρε την μεγαλύτερη ποτέ ανθρωπιστική βοήθεια και μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης «το στρατόπεδο συγκεντρώσεως» που αποκαλούσε την Αμυγδαλέζα του 2014 σε σχέση με την Μόρια του 2017 μοιάζει τουριστικό θέρετρο.    

Βοήθησε βέβαια η πολιτική της κυβέρνησης. Από τους μετανάστες που λιάζονται και εξαφανίζονται της Τασίας Χριστουδουλοπούλου, μέχρι τις δηλώσεις του Καμμένου «Αν Βερολίνο και Βρυξέλλες συνεχίσουν το bullying στην Ελλάδα, η Ευρώπη θα γεμίσει τζιχαντιστές» και το σκάνδαλο με την πλαστογράφηση των κοινοτικών διαβατηρίων που κατέληξε σε αυστηρό έλεγχο σε κάθε ταξιδιώτη οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αντιμετώπισαν την Ευρώπη σαν αντίπαλο και όχι σαν συνεργάτη στην λύση ενός προβλήματα. Ακόμα περισσότερο όμως βοήθησε η διαχείριση της χρηματικής βοήθειας.  

Τον Μάρτιο του 2016 ο Guardian χαρακτήρισε την βοήθεια προς την Ελλάδα σαν «την πιο ακριβή ανθρωπιστική αντίδραση στην ιστορία… αν προσμετρηθεί το κόστος σε σχέση με το όφελος». Το διαδικτυακό project Refugees Deeply υπολόγισε ότι από το 2015 μέχρι τον Μάρτιο του 2016 στην Ελλάδα διατέθηκαν για το προσφυγικό, μεταναστευτικό από κράτος ή ιδιώτες 803 εκατομμύρια δολάρια στην Ελλάδα. Τα 541 διαχειρίστηκε η Ε.Ε για χώρους υποδοχής προσφύγων μεταναστών και για την φύλαξη των συνόρων και τα υπόλοιπα η Ελλάδα. Τα περισσότερα σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε. εξαφανίστηκαν. Στελέχος της Ε.Ε. είχε δηλώσει στoν Guardian ότι τα 70 από τα 100 δολάρια σπαταλήθηκαν. Με την εφημερίδα να προσθέτει ότι το κατά κεφαλή διατιθέμενο ποσόν είναι 14.000 δολάρια για κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη.

Ακόμα και με κρατική διαχείριση τέτοια σπατάλη δεν δικαιολογείται. Τα λεφτά ποτέ δεν χάνονται, φεύγουν από μια τσέπη για να καταλήξουν σε μια άλλη. Υποχρέωση της επόμενης κυβέρνησης είναι να ερευνήσει το οικονομικό κομμάτι του προσφυγικού, μεταναστευτικού. Με μεγαλύτερο ζήλο από όσο θα ερευνήσει τα deals του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Και να καταλήξει που τα χρήματα κατέληξαν. Από μια κυβέρνηση που σαν αντιπολίτευσης κατηγορούσε τους αντιπάλους της ότι κλείνει τους μετανάστες στην Αμυγδαλέζα χωρίς air condition για να τους έχει κλεισμένους τρία χρόνια αργότερα στην Μόρια χωρίς τουαλέτες.   

 

Περισσότερα | Σχολιάστε

Του Γιάννη Γορανίτη

Ο Henry Ford είχε δηλώσει κάποτε: «Αν είχα ρωτήσει τους ανθρώπους τι θέλουν, σίγουρα θα ζητούσαν ταχύτερα άλογα». Η ρήση αυτή του εμβληματικού βιομήχανου αποτελεί τη βάση της φιλοσοφίας της SwarmFarm, μιας αυστραλιανής εταιρείας που αναπτύσσει τεχνολογίες ρομποτικής γεωργίας. Και επειδή έχουμε αφήσει πίσω μας την εποχή που τα άλογα έσερναν τα γεωργικά μηχανήματα, η SwarmFarm εστιάζει το ενδιαφέρον και τις ερευνητικές της προσπάθειες στις συσκευές, τους αυτοματισμούς και τις εφαρμογές που θα διαμορφώσουν την επόμενη ημέρα της γεωργίας σε όλο τον πλανήτη.

Οι ανάγκες καλλιέργειας και οι διατροφικές απαιτήσεις του πλανήτη άλλωστε αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς. Ρυθμούς που αδυνατεί να καλύψει η υπάρχουσα τεχνολογία, ενώ τα περιθώρια κέρδους των αγροτών συμπιέζονται διαρκώς. Γι’ αυτό και οι ιθύνοντες της εταιρείας οραματίζονται ένα μέλλον όπου δεν θα κατασκευάζουμε μεγαλύτερα, αλλά αποτελεσματικότερα και εξυπνότερα γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία.


Τι θα κάνουν τα SwarmBot

Πριν λίγες ημέρες, η SwarmFarm ανακοίνωσε μια νέα συνεργασία με την Bosch με στόχο την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς γεωργικών ρομπότ που θα μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι γεωργικές επιχειρήσεις διαχειρίζονται τις καλλιέργειες τους.

Η αυστραλιανή εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει την τεχνολογική πλατφόρμα SwarmBot που επιτρέπει στους αγρότες να υιοθετήσουν νέες πρακτικές και να εντάξουν την καινοτομία στα γεωργικά τους συστήματα μέσω της αξιοποίησης «σμήνους» έξυπνων και αυτοματοποιημένων ρομπότ.

Μια επίδειξη των δυνατοτήτων του SwarmBot σε αυτό το βίντεο.

Δεν πρόκειται όμως για αυτοκινούμενα τρακτέρ. Όπως δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SwarmFarm, Andrew Bate: «Το SwarmBot δεν είναι ένας ελκυστήρας χωρίς οδηγό, όπως και το τρακτέρ δεν ήταν εξέλιξη του άροτρου με άλογο. Τα άλογα αντικαταστάθηκαν εντελώς. Γι’ αυτό και η επερχόμενη επανάσταση στη γεωργία δεν θα στηριχτεί στο τρακτέρ».

Cloud και big data στην υπηρεσία του αγρότη

Στην πλατφόρμα SwarmBot λοιπόν, η ρομποτική τεχνολογία εντάσσεται σε ένα οικοσύστημα εφαρμογών που αναπτύσσονται από ανεξάρτητους προγραμματιστές με στόχο να αυξήσει τις γεωργικές αποδόσεις και να μειώσει τα έξοδα του παραγωγού. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και συνδυάζονται τεχνολογίες αυτοματισμού, εξοπλισμός και αξεσουάρ ανίχνευσης και εντοπισμού, το cloud computing και η αξιοποίηση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Το τελικό μοντέλο παραγωγής του SwarmBot θα κυκλοφορήσει στην αγορά της Αυστραλίας από τη Bosch στα μέσα του 2018, ενώ σύντομα θα διατεθεί και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Περισσότερα στο επίσημο site της SwarmFarm

Περισσότερα | Σχολιάστε
stthn
22/11/2017, 13:03

Του Γιάννη Παντελάκη

Μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου, περίπου 3,4 εκατομμύρια οικονομικά αδύναμοι πολίτες της χώρας θα εισπράξουν τα –κατά παλαιότερες δηλώσεις Τσίπρα- ψίχουλα που τους πέταξε ο ίδιος αυτή τη φορά στο τραπέζι για να τους εξαγοράσει. Από την πρώτη Ιανουαρίου, αυτοί οι πολίτες και άλλοι τόσοι, θα κληθούν να γυρίσουν πίσω όσα ψίχουλα πήραν και μάλιστα στο πολλαπλάσιο με τα νέα μέτρα που έχει ήδη νομοθετήσει η κυβέρνηση ή ετοιμάζεται γι αυτό.

Για την πρώτη κίνηση, ο Α.Τσίπρας θεώρησε καλό να κάνει έκτακτη τηλεοπτική εμφάνιση από το Μέγαρο Μαξίμου και να διαβάσει ένα κείμενο που του είχαν γράψει οι σύμβουλοί του (αμφιβάλλω αν σ αυτούς συμμετείχε ο Καρανίκας, αυτή την περίοδο ασχολείται με το να γράφει χυδαιολογίες στο διαδίκτυο). Με τις διαγγελματικού χαρακτήρα δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός έκανε (σύμφωνα πάντα με βάσει τις δικές του παλαιότερες απόψεις για το μοίρασμα του πλεονάσματος) μια πράξη βαθειά ταπεινωτική και ανήθικη που δείχνει πόσο περιφρονεί το λαό και υποτιμά την αξιοπρέπεια και οργή του.

Για την δεύτερη πλευρά της υπόθεσης, ο Τσίπρας δεν θα κάνει κανενός είδους έκτακτες δηλώσεις και διαγγέλματα, αν και ο χαρακτήρας της ταπείνωσης, ανηθικότητας και περιφρόνησης προς το λαό, εμπεριέχεται και σ' αυτή. Η κυβέρνησή του μειώνει το επίδομα θέρμανσης κατά 50%, καταργεί την απαλλαγή στις ιατρικές δαπάνες και μάλιστα αναδρομικά από 1.1.2017, μειώνει και πάλι τις συντάξεις μέσα από την κατάργηση της έκπτωσης 1,5 % στην παρακράτηση φόρου, οι εισφορές των ελεύθερεων επαγγελματιών θα θεωρούνται πια έσοδα, το ΕΚΑΣ θα μειωθεί περισσότερο για 180.000 δικαιούχους κ.ο.κ.

Με αυτά τα νέα μέτρα που πλήττουν κατά βάση τους οικονομικά αδύνατους, η φτωχοποίηση μεγάλων αριθμητικά ομάδων του πληθυσμού, θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Από την κυβέρνηση ωστόσο, θεωρούν επίσης σίγουρο πως η λογική των φιλοδωρημάτων έστω και αν αυτά τα παίρνουν πίσω στο πολλαπλάσιο, μπορεί να έχει ένα επικοινωνιακό και κατ επέκταση ψηφοθηρικό αποτέλεσμα. Θεωρούν οι στρατηγικοί εγκέφαλοι της πρωθυπουργικής ομάδας, ότι το τέχνασμα θα έχει αποτέλεσμα.

Πιστεύουν δηλαδή πως το αφήγημα (με βάσει το οποίο η κυβέρνηση τα πήγε τόσο καλά στην οικονομία ώστε αυτό έφερε καρπούς και επειδή είναι και αριστερή φροντίζει να μοιράζει το πλεόνασμα στους οικονομικά αδύναμους), θα πιάσει τόπο. Έρχεται ωστόσο μια δημοσκόπηση να τους γκρεμίσει το αφήγημα και να το μετατρέψει σε μύθο. Το 86% των πολιτών πιστεύει (σύμφωνα με προχθεσινή μέτρηση του ΠΑΜΑΚ) ότι το πλεόνασμα που μοιράζεται, δεν είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά προϊόν της υπερφορολόγησης. Υπάρχει διάχυτη δηλαδή η βεβαιότητα σ' ένα συντριπτικά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας οτι η κυβέρνηση του πήρε εξαιρετικά πολλά χρήματα, για να επιστρέψει σε κάποιους τα –κατά Τσίπρα πάντα- ψίχουλα.

Σχολιάζοντας το πλεόνασμα Σαμαρά το 2014, ο Τσίπρας έλεγε πως με αυτή την κίνηση ο πρώην πρωθυπουργός, περιφρονεί τον λαό. Και η αλήθεια είναι, πως η περιφρόνηση αυτή πήρε εκδίκηση στις κάλπες λίγο καιρό μετά. Δυστυχώς για τον Τσίπρα, την ίδια ή και σε μεγαλύτερες ακόμα δόσεις εκδίκηση της περιφρόνησης, θα την εισπράξει και ο ίδιος στις επόμενες κάλπες.

 

Περισσότερα | Σχολιάστε

Γράφει ο Insider

Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, η Αυγή, η ΕΡΤ και ορισμένα άλλα ΜΜΕ που στηρίζουν ακρίτως την κυβέρνηση, επιδιώκουν να «στριμώξουν» τη Ν.Δ. για την πράγματι σκοτεινή υπόθεση Siemens.

Πώς προσπαθούν να το κάνουν; Βασιζόμενοι στην κατάθεση της γραμματέως του Μ. Χριστοφοράκου, η οποία ισχυρίστηκε ότι άκουσε από τον ίδιο, ότι δόθηκαν χορηγίες σε πολιτικά κόμματα, νεολαίες και διευκολύνσεις σε ορισμένα πολιτικά πρόσωπα. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ανάμεσα στους ευεργετημένους ήταν μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη και (άκουσε ότι ήταν) και η Νεολαία της Πολιτικής Άνοιξης...

Έκανε άριστα λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ και υιοθέτησε τις δηλώσεις της εν λόγω μάρτυρος, της οποίας όμως τα πολιτικά κίνητρα αμφισβητούνται, αφού λίγο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Siemens, έσπευσε να βρει πολιτική στέγη στην αγκαλιά του ΛΑΟΣ, έχουσα απορριφθεί ως πολιτικά ανεπαρκής, από τη Ν.Δ..

Ήταν η περίοδος όπου παλαιά στελέχη της Siemens, συνοδευόμενα συνήθως από πρόσωπα με επιρροή σε περιθωριακές ακροδεξιές εφημερίδες, είχαν ήδη ξεκινήσει τις επισκέψεις τους σε πολιτικά κόμματα επιδιώκοντας να πουλήσουν (με το αζημίωτο) τις υπηρεσίες τους, που αφορούσαν αμφισβητούμενα στοιχεία για το εν λόγω σκάνδαλο.

Ήταν περίπου τότε που ο Πάνος Καμμένος, εκπροσωπώντας τη Ν.Δ. στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, εξέταζε με επιμέλεια την κα Τσακάλου, που δεν είχε ακούσει όσα «θυμήθηκε» αρκετά χρόνια μετά.

Για να είμαστε, όμως δίκαιοι, από αυτήν ακριβώς την εξεταστική υπό την προεδρία του Σήφη Βαλυράκη (και όχι από την συνεισφορά της κας Τσακάλου) ανιχνεύτηκαν λογαριασμοί και στοιχεία που έστειλαν στη δικαιοσύνη πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους για τις μίζες των εξοπλιστικών.

Από τότε μεσολάβησαν πολλά και κυρίως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και η συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο. Όμως διαβάζοντας ξανά και ξανά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ διαπιστώνουμε ότι από τις αναφορές τους για το πολιτικό σύστημα λείπει ένα κόμμα που κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε: Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, το πρόδρομο κόμμα του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ.

Υπήρξε, λοιπόν, χορηγία στον Συνασπισμό από την Siemens;

Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση στην ίδια δίκη (11/05/2017) του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, ο οποίος υπήρξε βασικός ερευνητής της υπόθεσης Siemens, υπήρξε χρηματισμός (και) του Συνασπισμού από την Siemens. Ο Τάσος Τέλλογλου στη μαρτυρική του κατάθεση, μεταξύ άλλων αναφέρεται λεπτομερώς στις καταθέσεις των εμπλεκομένων, Γερμανών, μεγαλοστελεχών της μητρικής εταιρίας για τη λειτουργία των μαύρων ταμείων, επικεντρώνοντας στις καταθέσεις του τότε διαχειριστή των μαύρων ταμείων Ρ. Σίκατσεκ.

«Αποδέκτες του 2% από τα μαύρα ταμεία σύμφωνα με τον Σίκατσεκ ήταν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα. Χρήματα δόθηκαν σε όλα τα κόμματα αλλά κυρίως στα δύο μεγάλα. Στην πρώτη σύμβαση για τα ψηφιακά, το 1989-90, ο Ενιαίος Συνασπισμός είχε πάρει τότε λεφτά», ισχυρίζεται ο μάρτυρας.

Για την κατάθεσή του κ. Τέλλογλου δεν υπήρξε σχολιασμός από τον ΣΥΡΙΖΑ ή από τον κόμμα του κ. Καμμένου ενώ τα ΜΜΕ επιλέγουν να υποβαθμίσουν ή να αγνοήσουν εντελώς την είδηση. Όμως η μαρτυρία του κ. Τέλλογλου για τον Συνασπισμό δεν είναι η μοναδική.

Είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις της Αριστέας Μπουγάτσου στην Ελευθεροτυπία, κυρίως όμως η μαρτυρία του (τότε) εν ενεργεία βουλευτή του ΣΥΝ Περικλή Κοροβέση!

Ο κ. Κοροβέσης, ο οποίος εκλέχθηκε βουλευτής με τον Συνασπισμό το 2007, όταν το σκάνδαλο της Siemens βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας, με συνέντευξή του στο Κανάλι 1 του Πειραιά (2009), σπεύδει να τοποθετηθεί και να μιλήσει για διαφθορά ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, αποκαλύπτοντας ότι έχουν πάρει χρήματα από την Siemens και το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ!

«Το μέγα σκάνδαλο είναι ότι έχουν πάρει χρήματα και το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, ύστερα από τις πληροφορίες που έχουμε, την περίοδο της οικουμενικής Κυβέρνησης Τζανετάκη και αυτά τα δύο κόμματα, δεν έχουν αντιδράσει. Άρα λοιπόν πρόκειται για μία διαφθορά όλου του πολιτικού συστήματος και δυστυχώς είναι μέσα και η αριστερά».

Ο κ. Κοροβέσης υποστήριξε ότι «προκηρύχθηκε ένας διαγωνισμός διεθνής για τα τηλέφωνα κι όλα τα κόμματα που μετείχαν στην Οικουμενική Κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ο ενιαίος Συνασπισμός, η ΕΑΡ (Ελληνική Αριστερά) δηλαδή του Λεωνίδα Κύρκου, πήρανε χρήματα και δεν αντιδράσανε. Ούτε ο Κύρκος αντέδρασε, ούτε οι επίγονοι του Φλωράκη».

Η αντίδραση τότε του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αμήχανη, και αρκείται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου που επισήμαινε ότι τα «όσα ανέφερε ο Περικλής Κοροβέσης για φημολογούμενη εμπλοκή του ενιαίου Συνασπισμού το 1989 σε υπόθεση της Siemens, είναι προσωπικές του απόψεις που δεν συμμερίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Στη συνέχεια ο κ. Κοροβέσης καλείται από την γραμματεία του κόμματος να παραιτηθεί, ενώ ορισμένοι εισηγούνται την διαγραφή του και την ανάκληση της δήλωσής του με τον ίδιο να δηλώνει ότι δεν ανακαλεί τίποτα.

Σε άρθρο του μάλιστα ασκεί σκληρή κριτική στην τότε ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι:

«Σύντροφός μου από τα φοιτητικά χρόνια μου έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση και την επαναλαμβάνω: 'Εμείς δεν χρωστάμε τίποτα στην Αριστερά. Αυτή μας χρωστάει. Ούτε με υποτροφίες μας έστειλε να σπουδάσουμε, ούτε επαγγελματικά στελέχη γίναμε ποτέ, ούτε μπήκαμε σε κάποια επετηρίδα και να πάρουμε αξιώματα. Και σκέψου πως εσύ δίνεις το 20% της βουλευτικής σου αποζημίωσης για να συντηρείς και τους γραφειοκράτες του ΣΥΝ. Είναι σαν να χρηματοδοτείς τη δίωξή σου'. Στο τελευταίο είχα κάποιες ενστάσεις. Υπάρχει πρόθεση δίωξης για τις απόψεις που έχω εκφράσει κατά καιρούς. Αλλά ευτυχώς ούτε το ΚΚΕ ούτε οι γραφειοκράτες του ΣΥΝ είναι σήμερα σε θέση να στήνουν «γκούλακ» για τους αντιφρονούντες. Η ζωή συνεχίζεται, όπως και τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα. Και για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει τι είπα, υπάρχει και γραπτή μου δήλωση, που δημοσιεύτηκε στη χθεσινή «Ε». Αν η πολιτική γραμματεία του ΣΥΝ επιθυμεί να τη λογοκρίνει, ας το κάνει. Προσωπικά, με τη λογοκρισία δεν τα πάω καλά».

Το 2010, ο κ. Κοροβέσης, ενώ δεν είναι πλέον Βουλευτής, επανέρχεται (εκ νέου στο Κανάλι 1) επαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες του για χρηματισμό του ΣΥΝ από τη Siemens, αφήνοντας υπονοούμενα για τον Φώτη Κουβέλη και τον Γιάννη Δραγασάκη, στελέχη τότε του Συνασπισμού που μετείχαν στην κυβέρνηση Τζανετάκη.

Η φράση του Περικλή Κοροβέση «αυτοί κάτι παραπάνω ξέρουν από εμάς, εννοώ ο ενιαίος τότε ΣΥΝ, ο κ. Δραγασάκης και ο κ. Κουβέλης ήταν τότε στην κυβέρνηση» όταν ρωτήθηκε «εάν στελέχη της Αριστεράς ήταν στο κόλπο της Siemens» δημιούργησε νέο κύκλο συζητήσεων, με τον Γιάννη Δραγασάκη να ισχυρίζεται ότι «ειδικά το θέμα των προμηθειών του ΟΤΕ δεν αποφασίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, του οποίου όντως ήμουν μέλος, αλλά σε αυτό των τριών αρχηγών. Επομένως το μόνο καινούριο που βλέπω είναι μια εμμονή στο δικό μου πρόσωπο. Γιατί; Επειδή ήμουν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου; Αλλά αφού είναι γνωστό ότι οι προμήθειες αυτές δεν έγιναν μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου, άρα δεν είναι δυνατόν ένα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου να ξέρει περισσότερα πράγματα από κάποιον που ήταν εκτός. Θέλω να πω δηλαδή γιατί όχι η Αλέκα Παπαρήγα που είναι συνεχιστής του Χαρίλαου Φλωράκη; Γιατί όχι ο Κύρκος; Γιατί όχι ο Γ. Θεωνάς ή ο Στρατούλης που ήταν στελέχη τότε του ΟΤΕ και γνώριζαν αρκετά πράγματα;».

Η ιστορία όμως αυτή που εξέθετε την Αριστερά, ξεχάστηκε γρήγορα.

Όπως αγνοήθηκε η κατάθεση του Σίκατσεκ στη γερμανική Δικαιοσύνη, όπως αποσιωπήθηκε η πολύ πρόσφατη μαρτυρία του Τέλλογλου κατά την διάρκεια της πολύκροτης δίκης.

Αρκούσε μόνον για να προβληθεί, η αμφιλεγόμενη μαρτυρία της κας Τσακάλου η οποία θυμήθηκε ότι «άκουσε» τον τότε προϊστάμενό της να μιλά για «την οικογένεια Μητσοτάκη» και κάποιο μικρό κόμμα της Κεντροδεξιάς. Δεν γνώριζε βεβαίως, ότι κατά την περίοδο στην οποία αναφερόταν, το «μικρό κόμμα της κεντροδεξιάς» είχε κατεβάσει τα ρολά, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει να μεγαλουργεί ένα καινούργιο κόμμα: αυτό που η ίδια τίμησε με την παρουσία της στα ψηφοδέλτιά του...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Θα σας εξομολογηθώ κάτι που το φέρω βαρέως. Αισθάνομαι ότι, από καιρό, δεν θέλω πια να ακούω λογοτεχνικές ατάκες, γνωμικά και συνθήματα. M΄αυτά μεγάλωσα και κατάλαβα τον εαυτό μου. Ρίχνω τώρα, ματιές στην «Αναφορά στον Γκρέκο» και θυμώνω. Δεν θέλω πια να ακούω για σπάσιμο ορίων, για «χρέος», για «φτάσε όπου δεν μπορείς».

Να έγινα τόσο συντηρητικός; Ή μήπως ο Καζαντζάκης δεν είναι πια κλασικός; Ή εγώ έχασα τον εαυτό μου ή η λογοτεχνία δεν έχει πια  να πει πολλά στους ανθρώπους…

Τίποτα από τα δυο δεν συμβαίνει. Οι λέξεις ντύθηκαν με όλα τα ψέματα του κόσμου και έγιναν εργαλείο και άλλοθι στους πονηρούς. Κυρίως άλλοθι, κυρίως απάτη, κυρίως ευκολία για ανάξιους εκφραστές τους. Βολεμένους αγύρτες που ταυτίστηκαν με επαναστατικές φόρμες και οράματα για να μαζέψουν περισσότερα πρόβατα στο μαντρί τους.

Η οργάνωση Ρουβίκωνας τείνει να ηρωοποιηθεί, αφού δρα ατιμώρητη και με υπερβολική δημοσιότητα για τον δήθεν «ακτιβισμό» της. Η αστυνομία δεν αντιδρά, το «αντάρτικο των πόλεων» επεκτείνεται, οι επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα συνεχίζονται. Και σαν να μην έφταναν αυτά, το προηγούμενο Σάββατο, στα Εξάρχεια, έγινε επίθεση σε Κρεοπωλείο… γιατί πουλούσε κρέατα!!! Από φανατικούς Vegan…

Η κατάσταση ξεφεύγει επικίνδυνα. Όχι για την διατήρηση της τάξης αλλά κυρίως για την παράκρουση επαναστατικότητας που διαχέεται σαν δικαίωμα σε διάφορες συλλογικότητες. Και το κακό είναι ότι αυτές οι ομάδες που μπορούν σε λίγα λεπτά να σου αραδιάσουν άπειρες ατάκες στιχουργών, γκουρού, φιλοσόφων ή ακτιβιστών, δεν διανοούνται το παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη τους. Δεν τους περνάει καν από το μυαλό, πόσος φασισμός υπάρχει στις σουρεαλιστικές και αντικομφορμιστικές τους δράσεις.

Ποιος φταίει; Λίγο πολύ όλοι. Από το σχολείο, την οικογένεια και το πολιτικό σύστημα, μέχρι την ανεργία και την περιθωριοποίηση. Πίσω από όλα όμως, κρύβεται ο μηδενισμός της εξαπατημένης συνείδησης. Το κενό της προσωπικής αδράνειας αυτών των παιδιών - δεν εργάζονται και βολεύονται-  που αναζητούν ρόλο εκτός συστήματος, επειδή μεγάλωσαν χωρίς ευθύνη και απόφαση. Χωρίς βέβαια να αντιλαμβάνονται ότι το ίδιο το σύστημα τους χρησιμοποιεί. Μιλάμε για διαφορετικές «πολιτικές του βίου», όπως λέει και ο Θεοφάνης Τάσης, που ανταγωνίζονται στον αυταρχισμό τους, υπονομεύοντας συνεχώς την δημοκρατία.

«Αιρέσεις», κρούσματα βίας, «τιμωροί» της κοινωνικής αδικίας υπήρχαν πάντα. Εδώ όμως, έχουμε το πρωτοφανές φαινόμενο να υποθάλπονται ως κανονικότητα, για να εξυπηρετήσουν την «ιδεολογία» της κυβέρνησης. Για να καλύψουν την πολιτική της απάτη, μιας και μετά από κάθε deal με τον καπιταλισμό (F16), πρέπει να «πουληθεί» ο εξτρεμισμός σαν υποκατάστατο αριστεροσύνης στην κοινωνία.

Ο μεγάλος μου φόβος δεν είναι η καθαυτή παράνοια που τείνουμε να υιοθετήσουμε ως νόρμα. Είναι που άρχισα να αισθάνομαι αποστροφή για τον Καζαντζάκη..! Είναι η ανάγκη για περισσότερη λογική, για προστασία από την τρέλα, για λιγότερη φαντασία, για περιορισμό της ανέλεγκτης σκέψης, για «τάξη και ασφάλεια». Κι αν σε μένα, έτσι λειτουργεί η ανησυχία μου, σκέψου τι συμβαίνει σε άλλους που δεν ξέρουν πολλά από λογοτεχνία και ποίηση…

Έτσι περίπου ξεκίνησαν οι ομάδες των «τιμωρών» Ναζί στη Γερμανία. Με «ιδεολογία», πίστη σε «αξίες» και πάνω απ΄ όλα, προσήλωση σε «αρχές». Έτσι αναπτύχθηκε κάθε ολοκληρωτισμός. Από την ανάγκη για αποκατάσταση της αδικίας. Για να αποδειχτεί ότι οι πιο αυταρχικοί άνθρωποι που βασάνισαν τους λαούς της ήταν αυτοί που πίστευαν πολύ στις «αρχές» τους.

Παρόλα αυτά, να θυμίσω τρεις στίχους από την «Ασκητική» μπας και σώσω κάτι από το «χρέος», πριν χαθεί για πάντα, στην αοριστία του: «Χωρίς μάταιες ανταρσίες να δεις και να δεχτείς τα σύνορα του ανθρώπινου νου, και μέσα στ' αυστηρά τούτα σύνορα αδιαμαρτύρητα, ακατάπαυτα να δουλεύεις. Να ποιο είναι το πρώτο σου χρέος»

 

Περισσότερα | Σχολιάστε

Τα σχόλια του χρήστη stthn

stthn
02/05/2017, 12:49

Ευτυχώς που υπάρχει η τρόικα.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Οι έλληνες ως σύνολο φλερτάρουν με αυτοκτονικούς ιδεασμούς. Δε βλέπω τρόπο αποτροπής και έχω κουραστεί με τις νουθεσίες.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Κύριε Σκυλακάκη δεν θέλετε να δείτε τη λέει η ανάλυση. Αντί να μας λέτε όσα γράφετε, είναι πολύ καλύτερα για την πατρίδα και εμάς να μελετήσετε σε βάθος την ανάλυση και να βρείτε τρόπους για το πως θα αποτρέψετε το πλάνο. Η ανάλυση πάντως σας προειδοποίησε και λαμβάνει υπ' όψιν της την αδυναμία σας να την εκτιμήσετε. Των οικιών ημών εμπιπραμένων υμείς άδετε.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Άντε, να μαζευτούν οι λογικοί μπας και δούμε προκοπή.

Περισσότερα | Σχολιάστε
stthn
08/02/2017, 14:06

Αυτά συμφωνούνται και υλοποιούνται από έντιμους ανθρώπους με κοινή λογική.

Και οι δύο προϋποθέσεις είναι σε σοβαρή ανεπάρκεια στον τόπο μας.

Ας καταρρεύσουμε πρώτα και βλέπουμε.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Είχα καιρό να διαβάσω ένα ουσιώδες άρθρο για το θέμα.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ακριβώς όπως τα λέτε. Παντού!

Θέλει όμως μαγκιά και να πιστεύεις και να ψηφίζεις τόσα χρόνια τους πολύχρωμους μάγκες που περνούν από μποστά σου.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ο κ. Παγουλάτος είναι όαση στην ξεραΐλα και τη μοιρολατρεία του καθημερινού θορύβου.

Περισσότερα | Σχολιάστε
stthn
02/02/2017, 12:58

Τελικα είναι αλήθεια. Δεν τον λυπάσαι.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ο Μανιός βγάζει το ίδιο μίσος που έχουν και οι ψηφοφόροι του. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Σας ευχαριστούμε για τον κόπο να μας διαφωτίσετε.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Δεν συμφέρει την πλειοψηφία η πραγματικότητα ότι ζει σε βάρος μιας μερίδας ελλήνων με υψηλότερα εισοδήματα και όλοι μαζί σε βάερος των ευρωπαίων. Όταν το καταλάβουν δεν θα υπάρχει κανείς να βοηθήσει σε μια ενδεχόμενη ανάπτυξη.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Κύριε Καρκατσούλη, μόνον εσείς ασχολείστε με την Δημόσια Διοίκηση.

Όλοι οι άλλοι με τις συντάξεις και τα εργασιακά. Τόσο δύσκολο να συνδέσουν το χάλι μας με την Διοίκηση;

Καλές Γιορτές σε όλους!

Περισσότερα | Σχολιάστε
stthn
27/09/2016, 18:05

Πολύ ωραίο άρθρο. Έχετε απόλυτο δίκιο. Όλα στο πόδι και μεγάλες ιδέες.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Το ίδιο συμβαίνει παντού. Ρίξτε μια ματιά στο ΑΕΠ Ολλανδίας, Αυστρίας,Βελγίου, Δανίας, χωρών με αντίστοιχους πληθυσμούς για να τρομάξετε. Ειλικρνά δεν ξέρω τι φταίει, προς το παρόν μου αρκεί το ότι είμαστε ο πιο κουτός λαός της Ευρώπης (το χαμηλότερο IQ όλων), αφήνω κατά μέρος τους Ασιάτες.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Κάποιοι θέλουν τον Γερμανό τους, κάποιοι άλλοι τον Πανούτσο τους!

Εύγε!

Περισσότερα | Σχολιάστε

Κύριε Μουμτζή, σπαταλάτε χρόνο και φαιά ουσία ουσία για να εξηγήσετε τα ανεξήγητα. Το πρόβλημα δεν είναι η "ηγετική ομάδα". Αυτή πάντοτε έλεγε και έκανε αρλούμπες. Το πρόβλημα είναι ο κόσμος που τις αποδέχεται. Αν δεν προσπαθήσατε ποτέ στην ζωή σας να κατανοήσετε τον τρόπο σκέψης ενός ψυχοπαθούς, μην το κάνατε. Θα αποτύχετε. Οι έλληνες έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα. Ρίξτε μια ματιά στο σύνδρομο της Στοκχόλμης. Θα πάρετε ιδέες.

Με κάθε εκτίμηση.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Παρουσίες όπως του κ. Παγουλάτου θα έπρεπε να είναι συχνότερες στα μέσα ενημέρωσης. Ο ήρεμος και ουσιώδης λόγος του λείπει από τα καθημερινά τεκταινόμενα.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές σε ένταση και έκταση. Και επιπλέον ακατανήτο. Γνωρίζαμε ότι εκρεμμούσε μία αξιολόγηση και φτάσαμε στο αδιανόητο. Νομίζω ότι δεν αρκεί να λένε οι πολιτικοί αν θα ψηφίσουν ή όχι. Αν γνωρίζουν, ας μας μουν τι υποθηκεύεται και γιατί; Αλλιώς, ας μας ζητήσουν να αντιδράσουμε έστω και στους δρόμους. Έχω αρχίσει να διερωτώμαι αν οι του Συριζα δεν είναι πράκτορες. Αυτό.

Περισσότερα | Σχολιάστε
stthn
06/01/2017, 16:30

Επιτέλους κάποιος να αναφερθεί στο πρόβλημα του ότι ο λαός όχι μόνο δεν είναι σοφός, αλλά απίστευτα επιρρεπής στην κάθε ανοησία που ακούει.

Έγινε μια αρχή, να δούμε αν θα έχει συνέχεια που θα βοηθήσει τον σοφό να το ξανασκεφτεί.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ο σοσιαλισμός στην συριζαϊκή εκδοχή (και όχι μόνο) είναι η αυτοπαγίδευση του ανθρώπου από το μίσος του προς τον άλλον. Εκείνον που αισθάνεται επαρκής ώστε να επιδιώξει την πραγματοποίηση των ονείρων και επιθυμιών του. Οι αριστεροί ποτέ δεν είχαν όνειρα, γιατί το μόνο τους όνειρο ήταν η καταστρφή των ονείρων εκείνων που πραγματικά είχαν και κάναν κάτι για να τα υλοποιήσουν. Ρωτήστε όποιον αριστερό γνωρίζετε τι θα 'θελε και τι κάνει γι αυτό.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Θα σταθώ στην τελευταία σας παράγραφο. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ουσιωδώς αστικά κόμματα. Διάσπαρτοι αστοί πολιτικοί, ναι. Δεν αρκούν. Οι εχέφρονες προσπαθούν να πάρουν τα μέτρα τους και εντοιμάζονται για τα χειρότερα. Άλλωστε ο λαός, παρά τις κολακείες όλων, είναι απελπιστικά ανώριμος. Είναι πρόσφατες οι επανειλημμένες ετυμηγορίες του.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Κρυστάλλινο, απλό, οξύ χιούμορ. Σπάνιο χάρισμα. Ευχαριστούμε.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Τόσο απλό να πάμε ένα βήμα μπροστα.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Οι αριθμοί που αναφέρετε είναι σωστοί. Παραβλέπετε όμως ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι εκείνο που μας ενδιαφέρει. Αν κάνατε και το κόπο να υπολογίσετε και αυτά τα ποσά, θα βλέπατε ότι στα τρια σενάρια που παρουσιάζετε το Χρέος/ΑΕΠ στο τέλος της δεκαετίας είναι: 129%, 86% και 42%!!!

Περισσότερα | Σχολιάστε

Πολύ σωστά και προφανή όσα λέτε κ. Σκυλακάκη.

Αλλά όλα αυτά προύποθέτουν μικρότερο κράτος (δαπάνες, άρα φόροι) και αποτελεσματικότερο (άρα μεταρρυθμίσεις). Όποτε τις ζητούν οι ξένοι, λέμε δεν γίνεται. Αυτοί δεν μπορούν να παραβιάσουν ευθέως τις κυβερνητικές επιθυμίες. Οπότε μένουν οι φόροι σε ό,τι κινειται και πετάει.

Μπορεί η ΝΔ να πει ευθέως τι χρειάζεται; Όχι. Μπορεί κάποιος άλλος; Ούτε. Άρα μένουν οι φόροι και τα προαπαιτούμενα ως προύπόθεση μείωσης χρέους.

Τι να κάνουμε; Οι ξένοι ξέρουν, το ίδιο και όσοι πέρασαν και βγήκαν από μνημόνια. Εμείς όχι.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Επιτέλους να αρχίσει κάποιος από τους εφοπλιστές να δίνει ονόματα και πράξεις εργατοπατέρων. Ίσως σιγά-σιγά αρχίσουν οι έλληνες να καταλαβαίνουν τις αιτίες για το χάλι μας.

Περισσότερα | Σχολιάστε
stthn
15/12/2016, 14:38

Έχετε δίκιο. Οι κυβερνήσεις εκλέγονται από πολίτες που θέλουν να κυβερνηθούν. Μου φαίνεται ότι μάλλον δεν ισχύει στον τόπο μας.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Εξαιρετικό!

Μου έφερε βαθιά θλίψη για το χάλι μας.

Περισσότερα | Σχολιάστε
stthn
05/06/2016, 14:22

Κύριε Μουμτζή κάνετε λάθος, κατά την γνώμη μου. Ο συριζα δεν ξέρει τι του γίνεται και δεν μπορείτε να το πιστέψετε. Οι άνθρωποι όταν μας συμβαίνει κάτι εξόχως απροσδόκητο, πιστεύουμε ότι είναι θαύμα. Ούτε και κάποια στρατηγική εξόδου έχει. Αν συμβεί, θα είναι κατά λάθος. Πάντως αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, έκανε μια σειρά (κατά λάθος) πολύ σοβαρές μεταρρυθμίσεις που είναι ιστορικές για την επόμενη κυβέρνηση, κι ας κλαψουρίζει τώρα η αντιπολίτευση: 1) υπερταμείο (γλύτωσε η περιουσία του κράτους από την λεηλασία των ημετέρων και υπάρχουν πολλά που θα γίνουν εν καιρώ και για την αξιοποίηση και για την χρηματοδότηση του κράτους) 2) κόφτης (για πρώτη φορά το απλούστερο και αποτελεσματικότερο μέτρο για την δημοσιονομική προσαρμογή) 3) αξιολόγηση (οριστικά οσον ου πω) 4) εκχώρηση κόκκινων δανείων (για να λήξη αυτό το καρκίνωμα της οικονομίας).

Επαναλαμβάνω ότι έγινε κατά λάθος και παρά την αντίθετη θέλησή του για αυτό. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός της ευεργεσίας της οικονομίας. Αποτελέσματα προσεχώς.

ΥΓ Η επιστροφή στη δραχμή θα είναι η καταστροφή του και το ξέρει. Όχι γιατί έχει τα εργαλεία, αλλά γιατί είδε τι έγινε Βενεζουέλα, Αργεντινή.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Αν είναι να πηδήξεις, πετάς το τσιγάρο και μπαίνεις στο σαλόνι. Αν είναι όμως να βγάλεις λεφτά ποντάρεις στον Τσίπρα. Τι έχει αλλάξει σήμερα από το δημοψήφισμα που το 80% ήθελε ευρώ και ψήφισε ΟΧΙ; Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι το 80% έγινε 52%.

Προσωπικά, αποφεύγω να προσπαθώ να καταλάβω παράλογους ανθρώπους. Τους αναγνωρίζω, αλλά μου είναι ακατανόητοι.

Περισσότερα | Σχολιάστε
stthn
10/10/2016, 14:16

Κύριε Παντελάκη έχετε πολλούς στο περιβάλλον σας που σας δημιουργούν τις ίδιες απορίες; Εγώ κανέναν. Προτείνω λοιπόν, ο τίτλος του άρθρου σας να γίνει "Είναι στα καλά του ο Κατρούγκαλος;"

Περισσότερα | Σχολιάστε
stthn
έκανε σχόλιο στο θέμα Ετοιμάζουν εκτροπή;
14/06/2016, 13:39

Δεν γνωρίζω, ούτε θέλω να υποθέσω ότι ετοιμάζουν εκτροπή -χωρίς και να το αποκλείω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι και οι δημοκρατίες αυτοκτονούν.

Περισσότερα | Σχολιάστε