LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Κυριακή 22/10/17
2ος χρόνος, ημέρα 721η

Επιστροφή στο forum Φιλελεύθερο forum forum@liberal.gr

Διαχειριστές: Μπάμπης Εγγλέζος Πρόεδρος ΣΕΔ & Νίκος Οικονομόπουλος Αντιπρόεδρος ΣΕΔ

Τα Θέματα του χρήστη gk1956

gk1956
20/10/2017, 05:58

Του Γιάννη Παντελάκη

Στις ΗΠΑ, ακούει τα λόγια της Lagarde σαν «μουσική στ' αυτιά του» και δηλώνει για τον Trump ότι «μπορεί ο τρόπος που αντιμετωπίζει την πολιτική να μοιάζει ορισμένες φορές διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό». Λίγο αργότερα στις Βρυξέλλες, ξαπλώνει στην πολυθρόνα του και με ύφος διανοούμενου μιλάει για αριστερά και δεξιά υποδύοντας τον αριστερό ηγέτη! Ο Τσίπρας τελικά, είναι ικανός να εκπλήξει ακόμα και αυτούς που πιστεύουν ότι υπάρχει ένας ελάχιστος αξιακός κώδικας στην πολιτική πέρα από τον οποίο δεν προχωράς με κανένα τρόπο. Ο Τσίπρας, δεν έχει τέτοιο κώδικα. Και προχωρά με οποιονδήποτε τρόπο.

Με συντροφιά ένα εμφανώς ελλειμματικό επίπεδο πολιτικής συγκρότησης (το οποίο τον οδηγεί σε γραφικότητες) αλλά την ζυγαριά να την βαραίνει η απληστία για εξουσία, ο πρωθυπουργός, δεν ορρωδεί, είναι ικανός για όλα. Αποτελεί τον πιο ευέλικτο πολιτικό που έχει γνωρίσει η χώρα και αυτό δεν αποτελεί κρίση,  αλλά απεικόνιση της πραγματικότητας. Οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του, φαντάζομαι θα έχουν εκπλήξει ακόμα και όσους εξακολουθούν να πορεύονται μαζί του και δεν έχουν ιδιοτέλεια από αυτή την συμπόρευση. Το πιο επώδυνο ωστόσο για όσους επένδυσαν πολιτικά ελπίδες και προοπτικές σ' αυτό το εθνολαϊκιστικό κυβερνητικό συνονθύλευμα, δεν είναι η κορύφωση του πολιτικού κυνισμού. Αλλά η προσπάθεια για ακύρωση σχεδόν ολόκληρου του ιδεολογικού φορτίου με το οποίο πορευόταν η αριστερά, ιδιαίτερα στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Είναι προφανές πως το φορτίο αυτό (παρά τις αμφισβητήσεις που έχει δεχτεί), έχει πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που επιχειρεί –για επικοινωνιακούς λόγους-να ιδιοποιηθεί η συγκεκριμένη κυβερνητική παρέα. Ωστόσο, η πολιτική δυσφήμιση και απαξίωση που έχει υποστεί η αριστερά, είναι πρωτόγνωρη. Παρότι το κυβερνητικό αυτό σχήμα, δεν μπορεί να κριθεί με αμιγώς πολιτικούς όρους (αριστερά- δεξιά), αφού απλά πρόκειται για ένα κράμα διψασμένων για εξουσία ανθρώπων χωρίς τον ελάχιστο κοινό πολιτικό παρονομαστή, ένα μέρος των πολιτών την ανερμάτιστη πολιτική της κυβέρνησης, την χρεώνει στην αριστερά.

Διαβάζω κατά καιρούς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα οι υπουργοί του, έχουν ιδεολογικές εμμονές και ιδεοληψίες οι οποίες δεν τους επιτρέπουν να διαχειριστούν με ικανοποιητικό τρόπο την διακυβέρνηση της χώρας προς την κατεύθυνση που επιβάλλουν οι δανειστές. Αυτό, δεν προκύπτει από πουθενά. Δεν έδειξαν καμιά εμμονή η ιδεοληψία όταν υπέγραφαν το μεγαλύτερο κύμα ιδιωτικοποιήσεων που έγινε ποτέ σε Ευρωπαϊκή χώρα, ούτε όταν μετέφεραν σχεδόν ολόκληρη τη δημόσια περιουσία σ' ένα υπερταμείο όπου καθοριστικό ρόλο παίζουν οι δανειστές. Υπάρχουν διαμαρτυρίες, ότι δεν προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις ή οι επενδύσεις. Λίγες εβδομάδες πριν είχε μπλοκάρει η επένδυση στο Ελληνικό και εκείνη στην Χαλκιδική, έγινε μια μικρή φασαρία και όλα πήραν πάλι τον δρόμο τους.

Η κριτική στον Τσίπρα, δεν μπορεί να αφορά σε ιδεολογικές αναφορές, δεν έχει τέτοιες. Απλά τις χρησιμοποιεί μερικές φορές προσπαθώντας να οριοθετήσει διαφορές που δεν υπάρχουν από συντηρητικές πολιτικές. Άλλωστε, αν είχαν απομείνει μερικά έστω ίχνη από αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι, δεν υπήρχε περίπτωση να στεκόταν δίπλα από τον πιο επικίνδυνο ηγέτη που πέρασε από τις ΗΠΑ και να λέει ότι έχουν κοινές αξίες. Κανένας άλλος Ευρωπαίος ηγέτης δεν θα έλεγε κάτι τέτοιο, όπως και δεν είπε άλλωστε. Ο Τσίπρας, δεν είναι ένας αυταπατημένος ηγέτης, είναι ένας πολιτικός παντός καιρού, ευέλικτος και απόλυτα προσαρμόσιμος…

 

 

 

 

 

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ο Γερμανός οικονομολόγος και πρώην μέλος της Task Force της Κομισιόν στην Ελλάδα, Dr. Jens Bastian, υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, συμφωνεί με το ΔΝΤ στο θέμα των τραπεζικών ελέγχων, εξηγεί γιατί το ελληνικό χρέος, όπως είναι σήμερα, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί με βιώσιμα επιτόκια αν δεν υπάρχει μνημόνιο και χαρακτηρίζει μη βιώσιμη την ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς τράπεζες.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Μαριόλη

- Η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ξεκινά. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία αν σημειωθούν οι συνηθισμένες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων; Υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού του προγράμματος, λίγους μήνες πριν το τέλος του;

Πριν ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση, τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η ευρωπαϊκή πλευρά των Θεσμών (Κομισιόν και ΕΚΤ) προσπαθούν να φτιάξουν ένα καθυστερημένο αφήγημα ενός success story για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ δεν συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια, όπως αποδείχθηκε από την πρόσφατη διένεξη για την Αξιολόγηση Ποιότητας Ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών και τριών προγραμμάτων μακροοικονομικής προσαρμογής, έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι η επερχόμενη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί γρήγορα και ομαλά. Η εμπειρία, ωστόσο, μας δείχνει ότι συμβαίνει το αντίθετο. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να παραμένει κανείς επιφυλακτικός απέναντι στο ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης πριν το τέλος του έτους.

Τα θέματα στην ατζέντα της αξιολόγησης – π.χ. η συμμόρφωση στις ιδιωτικοποιήσεις, το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό, η διαχείριση των NPLs από τις τράπεζες, το πρωτογενές πλεόνασμα, το αφορολόγητο, η ΕΛΣΤΑΤ και η υπόθεση του κ. Γεωργίου – είναι τεχνικά περίπλοκα και πολιτικά φορτισμένα. Επιπλέον, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος, η τρόικα των διεθνών πιστωτών δεν έχει κοινή γραμμή σε πολλά από τα ζητήματα αυτά.

- Πρόσφατα δηλώσατε ότι το Grexit θα μπορούσε να επανέλθει ως απειλή λόγω της συμμετοχής των Φιλελεύθερων στη γερμανική κυβέρνηση. Πρόκειται για πραγματική απειλή ή είναι ένα μέσο άσκησης πολιτικών πιέσεων;

Η απειλή του Grexit δεν έχει εντελώς εξαλειφθεί, ούτε στην Ελλάδα ούτε και σε άλλες χώρες. Αρκεί να δείτε τι έγινε στις προεκλογικές περιόδους στη Γερμανία και στην Αυστρία. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) και ο νέος ηγέτης τους Christian Lindner, συμπεριέλαβαν την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στο εκλογικό τους μανιφέστο. Ο κ. Lindner αντιτίθεται στη χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων διάσωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Κατά τη γνώμη του, ο Wolfgang Schaeuble δεν ήταν «αρκετά σκληρός» απέναντι στην Ελλάδα το 2015.

Ακόμη και αν αυτές οι εκρηκτικές απαιτήσεις δεν συμπεριληφθούν στη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, παρ' όλα αυτά δείχνουν ότι ο τόνος και η ουσία της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης γίνονται όλο και πιο πολωμένα στο Βερολίνο. Οι πολιτικές Αρχές στην Αθήνα, αλλά επίσης και τα μέλη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης ίσως μετανιώσουν την αντικατάσταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών W. Schaeuble. Ενώ αποτέλεσε «σκληρό καρύδι» για πολλούς Έλληνες υπουργούς Οικονομικών από το 2009, ήξεραν τι να περιμένουν. Αντιθέτως, πλέον η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει μία κατάσταση με έναν επερχόμενο υπουργό Οικονομικών του Βερολίνου, ο οποίος φαίνεται γρήγορος και με γνώση των μέσων ενημέρωσης, να τραβάει κόκκινες γραμμές.

- Πιστεύετε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν στο μέσο μιας διελκυστίνδας μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρώπης, αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους και το μέλλον της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος; Να περιμένουμε μία ακόμη τραπεζική κρίση, ενδεχομένως μέσω μίας νέας ανακεφαλαιοποίησης μετά τα stress tests του 2018; Διότι οι καταθέσεις δεν θα επιστρέψουν ποτέ αν δεν εξαλειφθεί ο κίνδυνος του bail-in.

Κατά τη γνώμη μου, το ΔΝΤ είχε δίκιο που έθεσε το θέμα μιας πιθανώς αναγκαίας ανακεφαλαιοποίησης και της διενέργειας ελέγχων ενεργητικού (AQR) για τις ελληνικές τράπεζες. Πρόκειται για μια άβολη πραγματικότητα που θα πρέπει να δεχθούν σε Αθήνα και Φρανκφούρτη. Ιδιαίτερα, όταν οι περισσότεροι εστιάζουν στο πως θα χτίσουν το αφήγημα του success story. Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών βελτιώνεται με αργό ρυθμό σε συγκεκριμένα σημεία των ισολογισμών, αλλά από πολύ χαμηλό σημείο εκκίνησης. Η εκτίμησή μου για την κατάσταση είναι ότι η πιθανότητα ανάκαμψης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι μεγαλύτερη στην πλευρά των υποχρεώσεων (καταθέσεις) παρά στην πλευρά του ενεργητικού (δάνεια).

Δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποστεί διάφορες μορφές ανακεφαλαιοποίησης από το 2009, η διενέργεια stress tests σε τακτική βάση για τα εν λόγω πιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, είναι επιτακτική. Επιπρόσθετα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η λογική ύπαρξης των τραπεζών είναι να προσελκύουν καταθέσεις και να δημιουργούν κανάλια χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Σε αυτά τα δύο σημαντικά μέτωπα οι ελληνικές τράπεζες υποαποδίδουν από το 2010. Οποιαδήποτε οικονομική ανάκαμψη που δεν υποστηρίζεται από μία ευρύτερη ανάκαμψη των χρηματοδοτήσεων δεν αξίζει να χαρακτηρίζεται βιώσιμη ανάκαμψη.

- Δηλώσατε επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας επένδυσε μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στο λάθος άλογο. Πιστεύετε ότι η ελληνική οικονομία θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση αν είχε επιλέξει ένα διαφορετικό δρόμο;

Η δήλωση στην οποία αναφέρεστε έδινε έμφαση στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είχε διαθέσει υπερβολικά μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στο θέμα της επίτευξης μιας προκαταβολικής αναδιάρθρωσης χρέους, αντί να υπερτονίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες οι οποίες θα μπορούσαν στη συνέχεια να φέρουν πρόοδο στο ακανθώδες θέμα του συσσωρευμένου κρατικού χρέους της Ελλάδας. Κατά τη γνώμη μου, ο κ. Τσίπρας έβαλε το κάρο μπροστά από το άλογο. Το Eurogroup των υπουργών Οικονομικών και ο ESM κατέστησαν σαφές ότι υπάρχει ένας συμφωνημένος οδικός χάρτης με την Ελλάδα για το πότε και το πως θα συζητηθεί το θέμα του χρέους.

Όταν ήμουν μέλος της Task Force της Κομισιόν για την Ελλάδα, ήρθα αντιμέτωπος με τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων και της επίτευξης συμφωνίας για το PSI, την περίοδο 2011-2012. Το μάθημα που έμαθα τότε είναι ότι θα ήταν απλώς θέμα χρόνου οι αρμόδιες Αρχές στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη και στην Ουάσινγκτον να επανεξετάσουν το ζήτημα. Πέντε χρόνια μετά βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτό το σημείο. Το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει μεταφερθεί από τους ιδιώτες ομολογιούχους σε κρατικούς φορείς. Η αναδιάρθρωση χρέους βρίσκεται ξανά στο τραπέζι και δεν θα βγει σύντομα από αυτό. Όμως η αναδιάρθρωση χρέους αν αντιμετωπίζεται ως πανάκεια δεν λύνει τα βαθιά ριζωμένα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα στην Ελλάδας.

Αυτό που θεωρώ ότι προκαλεί σύγχυση στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι η συχνή έλλειψη αξιωματούχων με γνώση της οικονομικής ιστορίας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κάποιου είδους πρόγραμμα προσαρμογής από το 1833, μετά το 1897, στη συνέχεια τη δεκαετία του 1920 και τώρα μετά το 2010. Για πάνω από 180 χρόνια (!) οι προσπάθειες επίλυσης της κρίσης έχουν οδηγήσει σε δεκαετίες υπερβολικών χρεών, διαρκούς εξωτερικής εξάρτησης, ενώ οι λύσεις που βρίσκονταν, εμπόδιζαν την ανάκαμψη μίας υπερχρεωμένης χώρας.

Πιστεύω ότι είναι θέμα πνευματικής ειλικρίνειας και βασικών αρχών οικονομικών, να ειπωθεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναπτυχθεί με το τεράστιο χρέος που διαθέτει (εξωτερικό και εσωτερικό χρέος). Το πως αυτό το χρέος μπορεί να χρηματοδοτηθεί χωρίς να υπάρχει πρόγραμμα και σε επιτόκια αγοράς που να θεωρούνται βιώσιμα στην πάροδο του χρόνου, παραμένει για μένα ένα μυστήριο.

- Ας υποθέσουμε ότι καταφέρνουμε να αποφύγουμε κάποια νέα κρίση μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Μπορείτε να περιγράψετε το βασικό σενάριο για την Ελλάδας; Μία «καθαρή έξοδος», ένα τέταρτο πρόγραμμα, ή μία προληπτική γραμμή στήριξης;

Ο οδικός χάρτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βασίζεται στο success story μίας «καθαρής εξόδου», που σημαίνει ότι τελειώνει το πρόγραμμα, χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή, η χώρα ανακτά άνευ όρων πρόσβαση στις αγορές και... λέει αντίο στην Τρόικα. Το σενάριο αυτό αποτελεί σχεδόν πιστή αντιγραφή του αφηγήματος του προηγούμενου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά το 2014. Όλοι ξέρουμε ποια ήταν η κατάληξη, πόσο λάθος εκτίμησε την κατάσταση. Θα είναι τεράστια επιτυχία για την Ελλάδα να αποφύγει οποιαδήποτε αναταραχή μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, τουλάχιστον που να μην έχει προκαλέσει η ίδια. Πιστεύω, ωστόσο, ότι είναι εφικτό και το θέλουν πολλοί, τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Όμως ένα τέτοιο σενάριο δεν χρειάζεται μόνο ρητορική και χειροκροτητές, αλλά επίσης ουσία και βιωσιμότητα στο χρόνο. Η επανάκτηση πρόσβασης στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου σε μετα-μνημονιακό περιβάλλον δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι αποκαθίσταται η χρηματοοικονομική και δημοσιονομική κυριαρχία. Η εποπτεία και ο έλεγχος της Ελλάδας θα συνεχιστούν μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Το σημαντικότερο είναι ότι το έλλειμμα εμπιστοσύνης, το οποίο δεν μπορεί να μετρηθεί με αριθμητικούς όρους, συνεχίζει να αποτελεί μία διαρκή πρόκληση για την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους.

- Συμφωνείτε με όσους υποστηρίζουν ότι ζούμε στην εποχή της κυριαρχίας του Emmanuel Macron, δεδομένου ότι αυτή είναι η τελευταία θητεία της Angela Merkel;

Τρέφω μεγάλη συμπάθεια για αρκετές από τις προτάσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, που έχει παρουσιάσει ο Γάλλος πρόεδρος σε διάφορες βαρύνουσες ομιλίες του τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για απολύτως αναγκαία ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως, για παράδειγμα, οι θεμελιώδεις αντιφάσεις και ελαττώματα στην αρχιτεκτονική του κοινού νομίσματος. Παρ' όλα αυτά, όσο σημαντικές κι αν είναι, την ίδια ώρα ανησυχώ καθώς βλέπω ότι ο πρόεδρος Macron δεν αντιμετωπίζει άλλες προκλήσεις στην Ευρωζώνη που μένουν χωρίς λύση εδώ και χρόνια.

Θα σας δώσω δύο παραδείγματα. Το πρώτο είναι ότι τα σκιώδη τραπεζικά συστήματα των χωρών-μελών της Ευρωζώνης αναπτύσσονται σε offshore περιοχές. Συσσωρεύουν χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις και συστημικούς κινδύνους που δεν υπόκεινται ακόμη σε επαρκείς απαιτήσεις διαφάνειας, πόσο μάλλον σε ρυθμιστικούς ελέγχους.

Το άλλο παράδειγμα αφορά τον λεγόμενο «καταστροφικό δεσμό» (doom loop) μεταξύ τραπεζών και κρατικών ομολόγων που παραμένει ανέγγιχτος. Μία από τις παράπλευρες επιπτώσεις της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ είναι ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης, και ειδικότερα στην Ιταλία και σε μικρότερο βαθμό στην Ισπανία και στην Ιρλανδία έχουν «γεμίσει» κρατικά ομόλογα των χωρών τους. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης μέχρι στιγμής δεν χρειάζεται να αντλήσουν ή να εξοικονομήσουν περαιτέρω κεφάλαια έναντι αυτών των υποχρεώσεων.

Σε ότι αφορά την Angela Merkel μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, βρίσκεται σε μία δύσκολη κατάσταση. Στο αποκορύφωμα της κρίσης της Ευρωζώνης το 2011, επινόησε τον όρο: «There Is No Alternative» (TINA), που σημαίνει «δεν υπάρχει εναλλακτική». Σήμερα βρίσκεται σε μία κατάσταση κατά την οποία το «δεν υπάρχει εναλλακτική» ισχύει για την ίδια. Δεν έχει καμία πολιτική εναλλακτική αν θέλει να παραμείνει στην εξουσία, καθώς μία κυβέρνηση μειοψηφίας και η επανάληψη των εκλογών παραμένουν ταμπού για τη Γερμανία. Αυτό ενισχύει το πολιτικό θέατρο στο Βερολίνο τους επόμενους μήνες. Με λίγα λόγια, η Γερμανία δεν είναι παρά ένα προβλέψιμο πολιτικό τοπίο καθώς πλησιάζουμε το 2018.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο πρόεδρος Macron κινδυνεύει να καταστεί μία αρκετά μοναχική φιγούρα όταν θα προωθεί τη φιλόδοξη ατζέντα του για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. Ενδεχομένως να βρει ευήκοα ώτα στο Βερολίνο. Όμως το ακροατήριό του στην Καγκελαρία μπορεί να μην διαθέτει την απαιτούμενη πολιτική αποφασιστικότητα για να στηρίξει την ατζέντα του, λόγω των αρκετών εγχώριων προβλημάτων που θα απασχολήσουν τη νέα γερμανική κυβέρνηση. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι επείγον στο Παρίσι να ξεκινήσει ο πρόεδρος Macron να εκπονεί ένα Plan B.

Who is Who

Ο Dr. Jens Bastian είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος σε «Comparative Labour Market Policies» από το European University Institute της Φλωρεντίας. Από το 2005 έως το 2008 διετέλεσε επικεφαλής αναλυτής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου διαχειρίστηκε και αξιολόγησε projects σχετικά με τις προοπτικές ενοποίησης χωρών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την περίοδο 2011-13 ήταν μέλος της Task Force της Κομισιόν για την Ελλάδα. Με βάση την Αθήνα, εργάστηκε στενά με τα ελληνικά υπουργεία, τις ρυθμιστικές Αρχές και τους δημόσιους φορείς. Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονταν η διευκόλυνση, παρακολούθηση και αξιολόγηση της τεχνικής βοήθειας στα πεδία της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, της πρόσβασης ΜμΕ σε χρηματοδοτήσεις, των άμεσων ξένων επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Από το 2013 εργάζεται ως ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος και οικονομικός αναλυτής. Το ευρύ δίκτυο πελατών του περιλαμβάνει υπουργεία χωρών της Ευρωζώνης καθώς και συμβουλευτικές εταιρείες.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Του Σάκη Μουμτζή

Τέτοια εποχή το 2014, η A. Merkel και ο W. Schaeuble είχαν αποφασίσει πως η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε χάσει την δυναμική της και ως εκ τούτου δεν είχαν κανέναν λόγο να διαπραγματευτούν μαζί της.

Είχαν προηγηθεί οι ευρωεκλογές που έδειξαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ βάδιζε ακάθεκτος προς την εξουσία. Επί πλέον η διαφαινόμενη αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας καθιστούσε τις Εθνικές εκλογές αναπόφευκτες.

Συνεπώς, η A. Merkel εκτιμούσε πως την διαπραγμάτευση θα ήταν προτιμότερο να την έκανε με την νέα κυβέρνηση, μη παρέχοντας καμία διευκόλυνση στην συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Προφανώς, εκτιμούσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της απειρίας των στελεχών του, θα ήταν πιο εύκολα διαχειρίσιμος στις διαπραγματεύσεις.

Πιθανόν δε, ο W. Schaeuble να πίστευε πως με τους μαρξιστές στην κυβέρνηση, θα υπηρετείτο καλύτερα η πάγια επιδίωξη του για έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη.

Έτσι, παραβλέποντας το θετικό έργο της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, στο οποίο έχω αναφερθεί διεξοδικά, η A.Merkel και ο W. Schaeuble δεν αποδέχθηκαν το mail Χαρδούβελη με τα μέτρα των 950 εκατομμυρίων και ζητούσαν μέτρα ενός επί πλέον  δισεκατομμυρίου. Ήταν εμφανής η προτίμηση του Γερμανικού ιερατείου προς την λύση Τσίπρα.

Όπως αποδείχθηκε, η A.Merkel και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Κομισιόν είχαν παντελή άγνοια για το τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, αυτό το αγνοούσαν και πολλά πολιτικά στελέχη των αστικών κομμάτων της Ελλάδος, όπως και πολλοί φιλελεύθεροι διανοούμενοι ( κάποιοι έχουν ακόμα αυταπάτες).

Όλοι νόμιζαν τότε πως είχαν να κάνουν με ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, τα όσα γνωστά επακολούθησαν διέψευσαν αυτές τις πεποιθήσεις, με αποκορύφωμα την μεταναστευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που άφησε το αποτύπωμα της σε όλον τον Ευρωπαϊκό χώρο.

Ξαφνικά, η A. Merkel βρέθηκε μπροστά σε ένα πρόβλημα που η διαχείριση του ήταν της μορφής  lose-lose. Αν έκλεινε την πόρτα της Γερμανίας στους μετανάστες και στους πρόσφυγες, θα την κατηγορούσαν για μικροψυχία και ξενοφοβία. Αν τους υποδεχόταν θα βρισκόταν κάτω από την πίεση ενός σημαντικού μέρους της Γερμανικής κοινωνίας.

Κάπως έτσι οι Χριστιανοδημοκράτες έχασαν πέντε μονάδες στις εκλογές της Κυριακής και κάπως έτσι το ευρωσκεπτικιστικό AfD έφτασε στο 13%.

Υποθέτω, πως η A. Merkel κατάλαβε, αλλά άργησε πολύ, τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Τον τυχοδιωκτισμό του και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της Τασίας, οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες τις πλήρωσαν.

Η A.Merkel και ο W. Schaeuble θα πρέπει να μετάνιωσαν πικρά για την συμπεριφορά τους απέναντι στην συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και για έναν πρόσθετο λόγο. Γιατί η Ελληνική οικονομία, μετά από εφτά χρόνια ύφεσης, γνώριζε το 2014 για πρώτη φορά ανάπτυξη.

Μάλιστα, το 2015 με την συμφωνημένη πιστοληπτική γραμμή στήριξης θα έβγαινε από τα μνημόνια. Κι΄όμως από λάθος εκτίμηση, πρόβαλαν ανυπέρβλητα εμπόδια σε αυτήν την κυβέρνηση, που στο κάτω-κάτω ήταν συγγενής με τον σχηματισμό που κυβερνούσε την Γερμανία.

Αυτήν την επιλογή της η  A. Merkel την πλήρωσε στις κάλπες της Κυριακής. Τους πρόσφυγες που έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πατρίδα της τους βρήκε μέσα στην κάλπη.

Angela, Σαμαρά λες και κλαις! ( όπως κι εμείς, βεβαίως).

Περισσότερα | Σχολιάστε

Του Γιώργου Μαυρωτά*

Η ιστορία έχει ως εξής: Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας για την εκλογή στην ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα στον ενδιάμεσο χώρο υπό τον Ν. Αλιβιζάτο κάλεσε τον ειδικό σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Ανδρέα Δρυμιώτη για το αν είναι δυνατό το εγχείρημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με εξ αποστάσεως ταυτοποίηση των ψηφοφόρων. Ο κ. Δρυμιώτης (όπως είχε αρθρογραφήσει και την Κυριακή) είπε ότι αυτό είναι απόλυτα εφικτό καθότι αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται ακόμα και από τράπεζες.

Το ερώτημα των ανθρώπων της ΔΗ.ΣΥ. ήταν αν αυτό αποτρέπει τη μαζική συμμετοχή ψηφοφόρων άλλων κομμάτων να ψηφίσουν και να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Η απάντηση βέβαια είναι ότι αυτό δεν εξασφαλίζεται και αυτό ήταν και το αντεπιχείρημά τους που προβλήθηκε από τα προσκείμενα στη ΔΗ.ΣΥ. μέσα ενημέρωσης ή δημοσιογράφους.

Κανείς τους δεν λέει όμως ότι αυτό ακριβώς μπορεί να συμβεί και με την αυτοπρόσωπη ταυτοποίηση! Τι εμποδίζει έναν ψηφοφόρο ή και μέλος της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ να πάει με την ταυτότητά του να πάρει κωδικό και να ψηφίσει. Ή μήπως θα έχουμε face control στα τμήματα αυτά; Αν είναι έτσι, ποιος θα έρθει σε μια τέτοια διαδικασία πλην των «ενταγμένων»; Τα επιχειρήματα αυτά είναι μάλλον επειδή κάποιοι θέλουν να κρατήσουν κλειστή τη διαδικασία και αν γίνει αυτό είναι καταδικασμένο το εγχείρημα.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να έρθει πολύς κόσμος να ψηφίσει στις εκλογές αυτές. Μόνο τότε θα έχει αξία το εγχείρημα, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Για να έρθει ο κόσμος αυτός πρέπει να προσεγγίσουμε κοινά που έχουν απομακρυνθεί. Οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού και οι νέοι που δεν είναι κομματικά ενταγμένοι είναι που θα ζωντανέψουν το εγχείρημα. Επίσης μια κατηγορία συνανθρώπων μας που θα διευκολυνθούν με την ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες και κινητικές δυσκολίες που θα μπορούν να ψηφίσουν από τον υπολογιστή τους.

Κλείνοντας, δεν μπορεί από τη μία να μιλάμε για κάτι νέο ανοικτό, προοδευτικό και από την άλλη να «κλείνουμε» τη διαδικασία. Ποιος θα μας πιστέψει ότι αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε δεν είναι ένα ξαναζεσταμένο φαγητό που τον πρώτο λόγο θα έχουν οι μηχανισμοί και όλα γίνονται για να βολευτούν κάποια στελέχη. Εφόσον τέθηκε εξαρχής, αν ναυαγήσει τώρα το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας επειδή κάποιοι θεωρούν ότι δεν τους βολεύει, θα χάσει όλος ο χώρος και το εγχείρημα ενοποίησης την αξιοπιστία του απέναντι στους πολίτες. Στους πολίτες, που τους δημιουργήθηκαν προσδοκίες ότι επιτέλους κάτι αλλάζει. Ότι ανοίγουν οι διαδικασίες και δεν είναι μια υπόθεση στελεχών και μηχανισμών αλλά μια υπόθεση όλων των πολιτών όπου κι αν βρίσκονται χωρίς αποκλεισμούς και face control…

* Ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής - το Ποτάμι.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Την εποχή που ο Τσίπρας "ζούσε με αυταπάτες" θυμίζει η πρόταση Berlusconi για παράλληλο νόμισμα στην Ιταλία, καθώς είναι ακριβώς ίδια με εκείνη του Βαρουφάκη, όπως λέει στο Liberal ο Πάνος Τσακλόγλου καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων θεωρεί ότι ο επικεφαλής του Forza Italia επιχειρεί να καβαλήσει την λαϊκή δυσαρέσκεια στη γειτονική χώρα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2018, με πυροτεχνήματα που ηχούν ευχάριστα στα αυτιά των Ιταλών, τα οποία όμως και θα πάρει πίσω εάν κρίνει ότι έχει πιθανότητες να τις κερδίσει.

"Το παράλληλο νόμισμα μεταφράζεται από τις αγορές ως απόφαση επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, ούτε καν ως ένας προθάλαμος που θα επιτρέψει μια ήπια μετάβαση. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν μετά το άρθρο Berlusconi", σχολιάζει ο κ. Τσακλόγλου.

Εκτιμά πάντως ότι όσο ο πρώην Ιταλός Πρωθυπουργός θα συνεχίζει να προβάλει την θεωρία των δύο νομισμάτων, τόσο θα αυξάνει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης για την οικονομία της χώρας του. Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος να φανεί ξανά πως υπάρχει αστάθεια στο Νότο, γεγονός που στην προέκτασή του, θα μπορούσε να προκαλέσει και πάλι αποστροφή των επενδυτών για τα ομόλογα των χωρών της περιοχής, με συνέπεια να αυξηθούν οι αποδόσεις τους και το κόστος κεφαλαίου, και άρα να οδηγηθούμε σε νέες κρίσεις. Σε αυτό το υποθετικό πάντα σενάριο, οι θυσίες του ελληνικού λαού στα χρόνια των μνημονίων, θα μπορούσαν να πάνε χαμένες, χωρίς δική μας υπαιτιότητα, από παράγοντες εκτός Ελλάδας. 

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη 

Μετά τον Βαρουφάκη, και τη Le Pen, παράλληλο νόμισμα πρότεινε και ο Silvio Berlusconi. Γιατί όμως έρχεται και ξαναέρχεται αυτή η κουβέντα και μάλιστα στις προβληματικές χώρες του Νότου;

Ο λόγος που έρχεται και ξανάερχεται η συζήτηση σχετίζεται με τις ψευδαισθήσεις κάποιων λαϊκιστών στην Ευρώπη ότι είναι εφικτό να έχεις δύο παράλληλα νομίσματα. Ο Berlusconi προτείνει ό,τι ακριβώς έλεγε και ο Βαρουφάκης, να καθιερωθεί ένα παράλληλο νόμισμα αλλά με παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Πέρα από τις νομικές επιπλοκές, ας δούμε τι σημαίνει πρακτικά αυτή η πρόταση: Να καθιερώσουμε ένα παράλληλο νόμισμα, δηλαδή "πιστωτικές μονάδες" όπως τα IOU's, μέσω των οποίων το κράτος θα πληρώνει για παράδειγμα ένα ποσοστό από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Το παράλληλο αυτό νόμισμα θα είναι υποχρεωτικό μόνο για πληρωμές προς το κράτος, όπως οι φορολογικές υποχρεώσεις. Αν αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν άλλες υποχρεώσεις πληρωμής φόρων, τότε η χρήση των IOU's θα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες εμπορικές συναλλαγές, όπως για παράδειγμα σε ένα σούπερ μάρκετ. Όμως, θα θελήσει ο έμπορος να δεχθεί τα δύο αυτά "νομίσματα ως "ισότιμα"; Προφανώς και όχι. Ένας πολύ γνωστός "νόμος" στα Οικονομικά είναι ο νόμος του Thomas Gresham, ενός Άγγλου οικονομολόγου του 16ου αιώνα, που λέει πως όταν στην αγορά κυκλοφορούν δύο νομίσματα, ένα "καλό" και ένα "κακό", υπάρχει πάντα η τάση το "κακό" να υπερτερεί και τελικώς να επικρατεί του "καλού". Το "κακό" νόμισμα στην περίπτωση αυτή είναι το ΙΟU, εφόσον, δεν θα έχει όλες τις ιδιότητες του ευρώ. Όλοι οι άνθρωποι θα θέλουν να έχουν το "καλό" νόμισμα και να κάνουν τις συναλλαγές τους με το "κακό". Η προσφορά του "καλού" νομίσματος περιορίζεται ενώ η ζήτησή του αυξάνεται, με αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής του και την πτώση της τιμής του "κακού" νομίσματος. Άρα… αντίο ισοτιμία.

Κάνοντας δηλαδή την αναγωγή στα σημερινά δεδομένα, αν στην Ιταλία ή στην Ελλάδα, εμφανίζονταν το προσεχές διάστημα παράλληλα δύο νομίσματα, το "κακό", (π.χ. λιρέτα, δραχμή, IOU), θα υπερτερούσε του ευρώ, που εκ των πραγμάτων θα ήταν και το "καλό";

Ακριβώς. Στην πράξη αυτό θα σήμαινε ότι και στην Ιταλία και στην Ελλάδα, κανείς δεν θα ήθελε να κάνει συναλλαγές με ευρώ, αφού όλοι θα το κρατούσαν στην άκρη για αποθησαυρισμό, για μια δύσκολη ώρα. Ό,τι συνέβαινε στην Ελλάδα του ’50 και του ’60, όπου στις καθημερινές συναλλαγές επικράτησε η δραχμή, αλλά υπήρχαν πάντα κάποιες χρυσές λίρες στην άκρη για να σώσουν την κατάσταση αν αυτό χρειαζόταν. Ό,τι συνέβαινε επίσης στην Ελλάδα την περίοδο Βαρουφάκη, όπου όλοι κρατούσαν στην άκρη τα ευρώ για τις δύσκολες ώρες.

Τι αποτέλεσμα θα μπορούσαν να έχουν όλ' αυτά, πάντα σε αυτό το υποθετικό πάντα σενάριο που συζητάμε;

Καταρχήν ότι ενώ αυτό το παράλληλο νόμισμα θα είχε ονομαστική αξία, για παράδειγμα 100 ευρώ, η τιμή του θα υποχωρούσε συνεχώς. Αλλά το βασικότερο είναι ότι δεν θα προλαβαίναμε καν να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, λόγω της αγοράς ομολόγων. Σε ένα τέτοιο σενάριο σαν αυτό που συζητάμε, οι αγορές θα αντιλαμβάνονταν την παράλληλη κυκλοφορία δύο νομισμάτων ως μια προσπάθεια δημιουργίας ελλειμμάτων από την "πίσω πόρτα". Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που η πρόταση Berlusconi δεν άρεσε καθόλου- μα καθόλου- στις αγορές. Αμέσως μόλις ανακοινώθηκε και παρότι ο Berlusconi είναι στην αντιπολίτευση, οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν άλμα, διευρύνοντας τη διαφορά τους από τις αποδόσεις των αντιστοίχων γερμανικών τίτλων. Εννοείται επίσης ότι οι αγορές, θα θεωρούσαν ότι αν όντως μια χώρα, ας πούμε η Ιταλία, εφάρμοζε ένα σύστημα παράλληλων νομισμάτων, αργά ή γρήγορα θα οδηγούνταν εκτός ευρώ.

Είναι δηλαδή το παράλληλο νόμισμα ένας προθάλαμος για τα εθνικά νομίσματα;

Αν το πάρουμε στα σοβαρά, αυτό ακριβώς είναι. Και μάλιστα δεν είναι απλά προθάλαμος, όπως έλεγαν κάποιοι για μια ομαλή μετάβαση στα εθνικά νομίσματα. Η μετάβαση θα γίνει πάρα πολύ βίαια. Και αυτό γιατί αν η αγορά ομολόγων εκλάβει την έκδοση παράλληλου νομίσματος ως ένα πρώτο βήμα για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, οι αποδόσεις των ομολόγων της συγκεκριμένης χώρας θα εκτιναχθούν πολύ υψηλά. Αυτές οι υψηλές αποδόσεις, μπορεί ουσιαστικά να αναγκάσουν τη χώρα να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα.

Υπό αυτή την έννοια, πώς να αντιληφθούμε την κουβέντα περί παράλληλου νομίσματος; Είναι ο Berlusconi ένας ακόμη Βαρουφάκης;

Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση στερείται σοβαρής βάσης, γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού, και μου θυμίζει περισσότερο Τσίπρα, της εποχής "ζούσαμε με αυταπάτες", ούτε καν Βαρουφάκη. Από την άλλη πάντως πλευρά ας μην ξεχνάμε ότι ο Berlusconi είναι ένας πολιτικός που μας έχει συνηθίσει από παλιά σε παρόμοια κενά περιεχομένου πυροτεχνήματα.

Εκμεταλλεύεται δηλαδή ο Berlusconi την λαϊκή δυσαρέσκεια, όπως έχει κάνει και ο επικεφαλής του κινήματος των 5 Αστέρων Beppe Grillo;

Σίγουρα επιχειρεί να καβαλήσει την λαϊκή δυσαρέσκεια ενόψει προφανώς και των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία που πρέπει να γίνουν το αργότερο ως την Ανοιξη του 2018. Στοιχηματίζω ότι εάν παραμονές των εκλογών κρίνει ο Berlusconi ότι έχει για κάποιο λόγο πιθανότητες να τις κερδίσει, θα βάλει νερό στο κρασί του αναφορικά με την πρόταση για παράλληλο νόμισμα ή και θα την πάρει πίσω. Ένα ερώτημα φυσικά είναι αν αυτή η κουβέντα βρίσκει ευήκοα ώτα στην Ιταλία. Ας μην ξεχνάμε ότι ενώ στην Ελλάδα μετά την είσοδο στο ευρώ υπήρξε οικονομική άνθηση, αντίθετα η οικονομία της Ιταλίας παρουσίασε κατά την τελευταία 20ετία σχεδόν μηδενική ανάπτυξη. Αρκετοί λοιπόν στην Ιταλία πετροβολούν ως υπεύθυνο το ευρώ, καθώς εμποδίζει την δημιουργία ελλειμμάτων, μέσω διορισμών, χορήγησης παχυλών συντάξεων, επιδομάτων, κλπ. Το πετροβολούν επειδή ουσιαστικά επιβάλει το δύσκολο αλλά ενάρετο δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Βέβαια, οι Ιταλοί θυμούνται ότι επί λιρέτας είχαν για παράδειγμα πληθωρισμό και αστάθεια. Αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος που λαϊκιστές όπως ο Berlusconi και ο Grillo μιλούν για παράλληλο νόμισμα και όχι για έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Έχει πουθενά εφαρμοσθεί το παράλληλο νόμισμα;

Με τον τρόπο που συζητείται σήμερα ναι, αλλά όχι σε επίπεδο κρατικό, παρά πολιτειακό. Εν προκειμένω στην Καλιφόρνια όταν η πολιτεία είχε χρεοκοπήσει. To 1992 η άσχημη δημοσιονομική κατάσταση της πολιτείας της Καλιφόρνιας την ανάγκασε να πληρώσει με IOU's για δύο μήνες 100.000 υπαλλήλους της καθώς και άλλους, λόγω έλλειψης ρευστού. H ίδια Πολιτεία αναγκάστηκε να επαναλάβει το ίδιο εγχείρημα, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα, π.χ. με τις επιστροφές φόρων, το 2009. Η κυκλοφορία των IOU’s όμως κράτησε για ένα πολύ μικρό διάστημα. Όπως και να έχει, όσο ο Berlusconi θα προβάλει την θεωρία των δύο νομισμάτων στην Ιταλία, τόσο θα αυξάνει και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της οικονομίας της χώρας.

Αυτό όμως δεν ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει αμυντική αντίδραση από το Βερολίνο; Κάτι τέτοιο με την σειρά του, δεν θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση την Ελλάδα που θα πρέπει να συνεννοηθεί με τους ισχυρούς της ευρωζώνης, χωρίς να εγκλωβιστεί σε μια ζώνη "νότιας αστάθειας" με πρωταγωνιστή την Ιταλία;

Το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε ως Ελλάδα σε μια τέτοια περίπτωση είναι ότι θα φανεί πως υπάρχει ξανά μεγάλη αστάθεια στο Νότο και κίνδυνος για τη διατήρηση του ίδιου του κοινού νομίσματος. Επομένως, οι επενδυτές θα δείξουν αποστροφή στα ομόλογα του Νότου, θα αυξηθούν οι αποδόσεις τους και το κόστος κεφαλαίου, με συνέπεια νέες κρίσεις. Επιπρόσθετα, παρά τους κεφαλαιακούς ελέγχους, θα παρατηρηθούν ξανά προσπάθειες εκροής κεφαλαίων στην λογική να μεταφέρουμε τα χρήματα στον ασφαλή Βορρά, με παρόμοιες συνέπειες. Δηλαδή όλη αυτή η προσπάθεια για την οποία ματώσαμε τόσα χρόνια, θα μπορούσε σε μια τέτοια περίπτωση να πάει χαμένη, χωρίς δική μας υπαιτιότητα, από παράγοντες εκτός Ελλάδας.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Τα σχόλια του χρήστη gk1956

gk1956
έκανε σχόλιο στο θέμα Τι τύπος κι αυτός…
20/10/2017, 06:49

Ωστε ο Τσίπρας του 'θα σας τελειώσουμε' δεν είναι Αριστερά. Ωραίο εφεύρημα. Ολοι ομνύουν στην αριστερά, αλλά ώ του θαύματος μόλις ανέβουν στην εξουσία γιά κάποιο μυστήριο λόγο δεν είναι 'αριστεροί'. Τι σοι αστείο είναι αυτό?

Δηλαδή τον Τσίπρα τον ανέβασε στην εξουσία η ψήφος των ... δεξιών? Δηλαδή η δεξιά στην Ελλάδα είναι τέτοια συντριπτική πλειοψηφία που όχι μόνο ψηφίζει τα αστικά κόμματα, αλλά και τα ... αριστερά? Αν το πάμε έτσι, τότε μπάς και δεν υπάρχουν αριστεροί στην Ελλάδα?

Δυστυχώς κύριε Παντελάκη μου, υπάρχει αριστερά στην Ελλάδα, αλλά όσο και αν δεν σας αρέσει, αυτό που βλέπετε είναι η αληθινή αριστερά. Γιά τον απλούστατο λόγο ότι άλλη δεν υπάρχει. Αν αυτό δεν είναι αριστερά, τότε που κρύβεται η ... αληθινή αριστερά?

Το αποκαρδιωτικό με τους αριστερούς σαν και εσάς διαχρονικά είναι η τεράστια άρνηση της πραγματικότητας. Αυτό που εκτυλίσσετε μπροστά στα μάτια σας είναι αυτό που υπάρχει. Πόσο δύσκολο είναι να το παραδεχτείτε?

Αν ήταν μόνο το θέμα του τι εσείς φαντάζεστε, θα ήταν εν πολλοίς αδιάφορο. Ομως αυτά που γράφετε είναι πολύ επικίνδυνα γιατί ετοιμάζουν τον επόμενο 'μύθο' : Ο Τσίπρας δεν είναι αριστερά, όπως και ο Αντρέας δεν ήταν αριστερά, συνεπώς κανένα πάθημα δεν πρέπει να γίνει μάθημα, και πάμε παρακάτω στο ίδιο μοτίβο αναζητώντας τον νέο Μεσία της ... αληθινής αριστεράς.

Γιά οποιονδήποτε που δεν ζεί σε φανταστικό κόσμο , το συμπέρασμα είναι πολύ απλό: Η αριστερά κυβερνάει, αλλά και αυτή δεν έχει τις λύσεις. Δεν φταίει το ότι ο Τσίπρας δεν είναι αριστερός. Φταίει το ότι σέ ένα κόσμο που είναι πολύ πιό πολύπλοκος από τον καιρό της μπομπότας και της τρύπιας αρβύλας, η αριστερά δεν μπορεί να ικανοποιήσει το γενικό αίτημα γιά περισσότερη ευμάρεια, καλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη και γνησιότερη ελευθερία. Και δεν το μπορεί όχι γιατί ο Τσίπρας είναι παπατζής, αλλά γιατί το ίδιο το 'αριστερό αφήγημα' από τη ρίζα του είναι και οπισθοδρομικό και ανελεύθερο και άδικο. Η ίδια η ιδέα ότι μιά 'αβανγκάρντια' θα βάλει την κοινωνία στη γραμμή, σαν γαλοπούλες με το καλάμι, και θα τους πάει στον Παράδεισο, απλώς χρεωκώπησε μετά από έναν αιώνα ποταμών αίματος και δακρύων.

Αν δεν γίνει συνείδηση ότι ΚΑΙ η αριστερά σαν δόγμα απέτυχε, παρακάτω δεν πάμε. Δοκιμάστηκαν όλων των ειδών οι '-ισμοί' και άφησαν πίσω τους πτώματα και συντρίμμια. Μήπως είναι καιρός να παρατήσουμε τα τοτέμ και τα ταμπού, να δούμε την πραγματικότητα και να δεχτούμε ότι με τις εμμονές δεν βγαίνει άκρη ώστε να αναζητήσουμε μιά νέα σύνθεση που να επιτρέπει με ότι πραγματικές δυνάμεις διαθέτει η κοινωνία την πρόοδο που επιζητούν όλοι και κανείς μόνος του δεν μπορεί να δώσει?

Παραδόξως ένα μοντέλο γιά αυτή την σύνθεση υπάρχει. Και λέγεται 'αστική δημοκρατία'. Καιρός να την δοκιμάσουμε και αυτήν, όσο και αν δεν έχει την 'ίδεολογική καθαρότητα' που συνεπαίρνει, ανεβάζει στα σύννεφα, και μετά βυθίζει στα τάρταρα!Περισσότερα | Σχολιάστε

Δυστυχώς αγαπητέ Θανάση ο Τσίπρας αποδεικνύεται πιό 'μοντέρνος' από τους άλλους.

Ο Τσίπρας απλώς δίνει αυτό που θέλουν οι Αμερικάνοι, 'ησυχία στην αποικία', βάσεις και διευκολύνσεις, και ότι μπίζνα τύχει να θελήσουν. Και παίρνει αυτό που αυτός θέλει. Μιά στήριξη έστω και με χαμόγελα, ίσως και με μιά βοήθεια γιά μείωση του χρέους όταν το θέμα τεθεί στα ευρωπαικά σαλόνια.

Είναι ένα πολύ σωστό 'διάβασμα' της πραγματικότητας. Και ο Τσίπρας το τολμάει χωρίς δισταγμό, όσο και αν τσιτώνουν κάποιοι δικοί του παλιομοδίτες που έχουν κολλήσει στο 'Αμερικάνοι φονιάδες των λαών'.

Αντίθετα, ο 'καυμός' που εκφράζεις γιά την αδιαφορία της Αμερικής γιά το τι συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ένα τελείως αναχρονιστικό 'διαβασμα' της Αμερικάνικης πολιτικής. Είναι ένα 'διλαβασμα' μιάς Αμερικής που έσερνε το λάβαρο της 'Δημοκρατίας' τότε που η κύρια πολιτική της ήταν η ανάχεση της Σοβιετικής Ενωσης. Τότε που υπήρχε το φόβητρο της επέκτασης της επιρροής του κομμουνιστικού ιδεολογήματος. Αυτό τελείωσε το 1992 όσον αφορά την Αμερική. Μαζί τελείωσε και η σώνει και καλά υποστήριξη των 'δεξιών' κομμάτων. Τώρα η Αμερική είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγεμών που θέλει απλώς να κάνει τις δουλειές του με το μικρότερο, εί δυνατόν μηδενικό, κόστος.

Η όποια εύνοια λοιπόν πάει σε όποιον μπορεί να πείσει ότι εξασφαλίζει και 'ησυχία' και 'απρόσκοπτη συνεργασία'. Τα ιδεολογικά τελειώσανε. Σιγά μη χαλάσει η Αμερική τη ζαχαρένια της αν η Ελλάδα καταστρέφεται εσωτερικά.

Καιρός να το καταλάβει καλά η όποια φιλελεύθερη Ελλάδα. Η μόνη της ελπίδα είναι να πείσει εσωτερικά ότι μπορεί καλύτερα. Οι 'εξω' εντελώς κυνικά πάντα θα κοιτάνε τα δικά τους συμφέροντα και θα αδιαφορούν πλήρως γιά το τι συμβαίνει εδώ. Αλλωστε αυτό έκαναν πάντοτε. Πρός τι η έκπληξη?

Περισσότερα | Σχολιάστε

"Το πως αυτό το χρέος μπορεί να χρηματοδοτηθεί χωρίς να υπάρχει πρόγραμμα και σε επιτόκια αγοράς που να θεωρούνται βιώσιμα στην πάροδο του χρόνου, παραμένει για μένα ένα μυστήριο."

Προφανώς και είναι μυστήριο. Τόσο μυστήριο ώστε κανείς δεν ξέρει την απάντηση. 'Η μάλλον όλοι ξέρουν ότι δεν υπάρχει απάντηση !

Εν πάσει περιπτώσει, όσο κανείς δεν βρίσκει μιάν απάντηση στο θέμα αυτό, απλώς λύση του Ελληνικού Δράματος δεν προβλέπεται.

Το ερώτημα είναι ποιός και πότε θα πεί φωναχτά αυτή την απλή αλήθεια γιά να την καταλάβουν και όσοι ακόμη ζούν με όνειρα !


Περισσότερα | Σχολιάστε
gk1956
18/09/2017, 11:17

Καλή και επαινετή η προσπάθεια αγαπητέ Αδωνι !

Ομως υπάρχει ένα θεματάκι.

Αν χρειάζεται να εξηγήσεις ότι κάποιος είνα 'ηγέτης' τα πράγματα είναι δύσκολα !

Περισσότερα | Σχολιάστε

Το άρθρο διαπνέεται από μιά σκωπτική διάθεση γιά τον Βαρουφάκη και το βιβλίο του.

Και όμως το φαινόμενο Βαρουφάκης δεν είναι καθόλου θέμα χιούμορ. Ο περίφημος Γιάν(ν)ης στην Ελλάδα έχει ακροατήριο, και όχι μόνο ανάμεσα στους 'μή-Σύριζα'. Δεν είναι μονο 'πορνογραφικό' το ενδιαφέρον γιά τα όσα δηλοί και θρυλεί δίνοντας στην δημοσιότητα την ευκαιρία μιάς 'ματιάς από την κλειδαρότρυπα' γιά όσα έγιναν εκείνη την περίοδο στα τραπέζια που παζαρευόταν το μέλλον της χώρας.

Ο Βαρουφάκης χτίζει ένα συγκεκριμένο προφίλ γιά τον εαυτό του : Εμφανίζεται ώς ο μόνος φορέας του 'αληθινά μοντέρνου' στην πολιτική σκηνή. 'Φανατικά Ευρωπαίος', όμως παράλληλα και 'αληθινός αγωνιστής', γιά την ακρίβεια ο μόνος που ήθελε πραγματικά και ολοκληρωτικά να αντιταχθεί μέχρι τέλους στη την ΕΕ και την ΕΖ, όχι γιατί είχε ιδεοληπτική προκατάληψη, αλλά γιατί ή ΕΕ και η ΕΖ 'οφειλαν' να εξελιχθούν σε πιό 'προοδευτικά' μονοπάτια, μιά και μόνο έτσι θα γλύτωναν οι ίδιοι από την αναπόφευκτη διάλυση και φυσικά στην πορεία θα έπαιρναν την σωστή απόφαση να μεταφέρουν πόρους στην Ελλάδα ώστε χώρα να αποφύγει την οικονομική στενωπό των επομένων δεκαετιών.

Είναι ένα ισχυρό μήνυμα γιά πολλούς λόγους. Το φέρνει ένας 'αγωνιστής ήρωας' με στοιχεία Προμηθέα. Αγωνίστηκε γιά τους ανθρώπους, προδόθηκε, και μπορεί να μην το δέσαν στον Καύκασο και να του τρώει ο αητός το συκώτι, όμως τον λοιδώρησαν και τον έθεσαν εκτός εξουσίας. Σε μεγάλη μερίδα του κοινού , είναι και ειλικρινής, και ριζοσπάστης, και φορέας καινούργιων ιδεών. Το σημαντικότερο δέ, είναι και 'πεσών στον αγώνα λόγω προδοσίας των δήθεν συντρόφων'. Σχεδόν ο Λεωνίδας που κράταγε τους Πέρσες αλλά ο Εφιάλτης τους έφερε από το Καλλίδρομο στα νώτα του.

Είναι ένα πολύ δυνατό κοκτέηλ που χτυπάει αλύπητα την 'συνθηκολόγηση' Τσίπρα αλλά και δίνει εκείνο που λείπει από όλα τα πολιτικώς εκφερόμενα των ημερών : Ελπίδα ότι μιά 'επιστημονική και μοντέρνα' πολιτική μπορεί να έχει και την Ευρωπαική Πίτα ολόκληρη και τον Ελληνικό κοπρόσκυλο χορτάτο.

Αν ο Βαρουφάκης αποφασίσει να κατέβει στην πολιτική ( και προσεκτικά δεν το αποκλείει) τό μήνυμα θα έχει πάρα πολλούς που θα το υπηρετήσουν με την ψήφο τους. Κάθοδος του Βαρουφάκη στην πολιτική θα αναβιώσει το 'αντιμνημονιακό' στρατόπεδο που αυτή τη στιγμή στερείται ηγετικής φυσιογνωμίας και μάλιστα θα το ανανεώσει γιατί θα το αποκαθάρει από τον αντι-ευρωπαισμό του και θα το μπολιάσει με 'επιστημονικότητα' και 'μοντέρνα προοδευτικότητα'.

Ο Βαρουφάκης στο μπαλκόνι θα είναι ο μόνος που θα αρθρώνει κάτι θεμελιακά διαφορετικό από ότι όλο το πολιτικό προσωπικό σήμερα, και ως εκ τούτου αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος που μπορεί να προκαλέσει μιά μεγάλη αναστάτωση στις πολιτικές ισορροπίες. Πρέπει να αξιολογηθεί ότι ο Σύριζα προσπαθεί να τον υποβαθμίσει και αποφεύγει τις μετωπικές επιθέσεις εναντίον του, ακριβώς γιατί αν του επιτεθεί, τότε θα πρέπει και να του αντιπαρατεθεί ακριβώς το 'αντιμνημονιακό γήπεδο' στο οποίο πλέον η πειστικότητα του Σύριζα έχει διαλυθεί.

Ο μόνος που μπορεί να απειλήσει την πολιτική παντοδυναμία του Τσίπρα είναι ο Βαρουφάκης, και αυτό δεν είναι γιά χιούμορ !!


Περισσότερα | Σχολιάστε

H υπόθεση του ελείμματος είναι μιά κανονική ιλαροτραγωδία. Τραγωδία που έβγαλε πολύ πόνο και κλάμα, και κωμωδία που βγάζει πολύ γέλιο.

Η τραγωδία : Προφανώς και η κυβέρνηση Καραμανλή τίναξε την μπάνκα στον αέρα. Οποιος δεί έστω και επιφανειακά τα νουμερα βλέπει σαφώς πόσο ανέβηκε το χρέος επί Κωστάκη. Το χρέος ανεβαίνει από τα ελείμματα. Συνεπώς ελείμματα υπήρξαν και τεράστια μάλιστα. Επί αυτού ουδεμία αμφιβολία, και αυτή η τελείως ανερμάτιστη πολιτικάντικη πολιτική έφερε το δράμα.

Η κωμωδία : Ο ΓΑΠ και ο Παπακωνσταντίνου εντελώς ηλιθίως όντως προσπάθησαν να 'τσιτώσουν' τα νούμερα. Με τελείως κούντουρο μυαλό ήθελαν να πάρουν τη ρεβάνς γιά την περίφημη 'απογραφή Αλογοσκούφη', όταν ο ( άφαντος, γιατί?) Γιωργάκης φούσκωσε και αυτός τα νούμερα γιά να δυσφημίσει όσο μπορούσε την εποχή Σημίτη. Δυστυχώς ΓΑΠ και ΠΑΠ παίζανε με τα σπίρτα στη μπαρουταποθήκη γιά το μικροπολιτικό τους παιχνίδι.

Βέβαια είναι τραγικό ο Κωστάκης να έχει ρίξει τη χώρα στο γκρεμό και ο Γιωργάκης να την ξεφωνίζει γιά να εκδικηθεί τον Κωστάκη. Δείχνει επίπεδο μυαλού ούτε κάν νηπιαγωγίου. Φυσικά τίποτε πλέον δεν σωζόταν από την στιγμή που η Ελλάδα ήθελε 33 δις φρέσκο χρήμα το 2009 απλώς γιά να επιζήσει ως δήθεν κανονική χώρα. Η κουβέντα αν το έλειμμα ήταν 12% ή 15,5% είναι άλλο ένα 'καθρεφτάκι για ιθαγενείς'. Τα 'spreads' είχαν πετάξει από τον Φλεβάρη του 2009 και η τραγωδία που θα ακολουθούσε ήταν προδιαγεγραμμένη. Απλώς η τραγωδία έγινε πιό μαύρη και άραχνη από την γελοία προσπάθεια των δύο ελαφροτάτων βαρών επιγόνων να πάρουν πόντους ο ένας κόντρα στον άλλον μέσα στον τυφώνα.

Η τραγική αστειότητα των ασημαντοτήτων έχει σημαδέψει διαχρονικά το 'μένουμεΕυρώπη' στρατόπεδο. Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησαν ποτέ να αναγνωρίσουν την καταστροφική συμπεριφορά των 'κληρονομικώ δικαιώματι' λουλουδιών που έφεραν την Ελλάδα στην έσχατη υποβάθμιση. Το πλήρωσαν εκλογικά και θα το πληρώνουν για δεκαετίες, γιατί χωρίς ανελέητη αυτοκριτική πάντοτε η αξιοπιστία τους θα είναι περιωρισμένη και θα σέρνει τις σιδερόμπαλες της μεγάλης ενοχής.

Τώρα είναι η σειρά του Σύριζα να δέσει και αυτός στα πόδια του τον ίδιο χαλκά. Πήγε και χώθηκε σε αυτή τη διαμάχη γιά καθαρά τακτικίστικους λόγους : Εβαλε 'πλάτη' στον Κωστάκη γιά να συντηρεί σαν κακοφορμισμένη πληγή το εσωτερικό ρήγμα στην ΝΔ ΄όπου το καραμανλέικο θέλει να ξεχαστεί η ενοχή του και το Μητσοτακέικο θα ήθελε να μην κουβαλάει βάρη που θεωρεί ότι δεν του ανήκουν. Κέρδισε μικρές μάχες με αυτή την τακτική, όμως τώρα θα στραπατσαριστεί άσχημα καθώς αναγκάζεται στην πλέον αντισυνταγματική πράξη των τελευταίων 70 χρόνων : Να υπογράφει επίσημα η εκτελεστική εξουσία ότι θα παρέμβει σε μιά δικαστική υπόθεση και θα επιβάλει στην δικαιοσύνη μιάν απόφαση.

Πλήρης δηλαδή ο διασυρμός όλων.

Καλά να πάθουν, γιατί κανείς δεν είπε την αλήθεια, όλοι την διέστρεψαν χρησιμοποιώντας τα νούμερα για μερικούς ψήφους ανενημέρωτων και αφελών.

Το αληθινά τραγικό φυσικά είναι ότι κανείς δεν έμαθε από αυτή την ιστορία και στην πρώτη ευκαιρία τα ίδια κάνουν και θα κάνουν.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Τελικά αποδεικνύεται ότι ο Γιάν(ν)ης ήθελε να κάνει το μεγαλύτερο δώρο στην Ελλάδα, αλλά δεν τον άφησαν !!

Είναι μεγάλο κρίμα που δεν κυκλοφόρησαν τα 'κουπόνια'. Επρεπε να αρχίσουν οι σιτιζόμενοι από το κράτος να παίρνουν χαρτάκια χρωματιστά αντί γιά ευρώ, ώστε μερικών τουλάχιστον ο εγκέφαλος να άρχιζε να προβληματίζεται σχετικά με την προέλευση των ευρώ που βγαίνουν κάθε μήνα από το ΑΤΜ.

Τότε θα άλλαζαν πάρα πολλά πράγματα. Το σόκ του χαρτοπόλεμου θα έκανε λιγότερο μανιακό τον Ελληνα με το Δημόσιο. Και σίγουρα θα ήταν μιά αληθινή καμπή στο 'αφήγημα΄ της Πρώτης Φορά Αριστερά. Καθότι ο Ελληνας είναι σε πλειοψηφία αριστερός, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες αυτή ή στάση ήταν με την τσέπη γεμάτη και μάλιστα από κάποιο σημείο και μετά σε σκληρό νόμισμα. Οταν οι τσέπες θα γέμιζαν με χαρτάκια, θα ετίθετο ένα μικρό θέμα σχετικά με το τι κατάφερε η Πρώτη Φορά Αριστερά. Αυτό και αν θα ήταν μέγιστη συμβολή στο ξύπνημα της χώρας από τις ψευδαισθήσεις.

Κριμα που χάθηκε η ευκαιρία. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα δοθεί και άλλη τέτοια !!!

Περισσότερα | Σχολιάστε

Το θέμα της 'επιστροφής' καταθέσεων είναι βέβαια βασικό γιά να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα γιά την χρηματοδότηση της οικονομίας. Δεν πρόκειται να συμβεί όμως , ούτε μεσοπρόθεσμα, ούτε μακροπρόθεσμα. Οι λόγοι είναι πολλοί και αποκαλυπτικοι γιά το νέο τοπίο στη χώρα :

- Ο βασικότερος λόγος είναι η απώλεια εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα μετά τις 'λαχτάρες' που τράβηξαν οι καταθέτες , με αποκορύφωμα τα capital controls τα οποία μετέτρεψαν τα χρήματα σε καταθέσεις σε 'ομήρους' με λύτρα 840 ευρώ το δεκαπενθήμερο. Κανείς δεν αισθάνεται πλέον ότι χρήματα σε ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλή, ότι και αν λέγεται.

- Οι τράπεζες δεν πρόκειται να ξαναδούν σέντ από την 'μαύρη οικονομία'. Καλό και πρόσβαρο το μέτρο της άρσης του απορρήτου των καταθέσεων, αλλά όλοι ξεχνούν πότε καθιερώθηκε και γιατί. Ηταν το 1951, και ήταν η εποχή που και πάλι κανείς δεν ακούμπαγε τις τράπεζες ούτε με καδρόνι δέκα μέτρα μήκος μετά τις τεράστιες περιπέτειες της δεκαετίας του 40. Τότε η ελληνική οικονομία πάλι 'πεινούσε' γιά κεφάλαια και έτσι προχώρησε στο να κάνει τα στραβά μάτια στο από πού προερχόταν το όποιο χρήμα δεχόταν να περάσει στα γκισέ των τραπεζών. Καθόλου ηθικό, αλλά αποτελεσματικό. Υπήρξε ο αμοράλ ρεαλισμός ότι καλύτερα το 'μαύρο' να μπαίνει στην οικονομία από το να μην συνεισφέρει τίποτε. Το 'απόρρητο' απέδωσε και σιγά σιγά, ο κόσμος εμπιστεύτηκε τις ελληνικές τράπεζες, αλλά ήταν μιά διαδικασία που πήρε σχεδόν μέχρι το 1970 . Σπίτια αγοραζόντουσαν με λίρες ακόμη και όλη τη δεκαετία του 60.

- Η παράλογη φορολογική-ασφαλιστική επιβάρυνση έχει γιγαντώσει την μαύρη οικονομία. Η οποία φυσικά δεν μπορεί πλέον να ακουμπήσει κάν τις τράπεζες. Αναγκαστικά γιά να λειτουργήσει απαιτείται και 'μαύρη ρευστότητα΄' εκτός τραπεζών. Οταν ο υδραυλικός χρεώνει εργασία 100 ευρώ 124 'ασπρα' ή 80 'μαύρα', είναι προφανές ότι θα πάρει 80, αλλά αυτά πρέπει να πληρωθούν εκτός τραπεζικού συστήματος και να παραμείνουν εκτός τραπεζικού συστήματος. Πλέον στην Ελλάδα θα πρέπει να μιλάμε σε όρους οικονομετρίας γιά ένα ιδιαίτερο μέγεθος χρήματος ( άς πούμε Μ4) το οποίο έχει μιά ΄κλειστή΄ κυκλοφορία στην μαύρη οικονομία η οποία πλέον είναι 'καθετοποιημένη' πλήρως και αυτονομημένη. Οσο δε διευρύνεται, τόσο απαιτεί την δική της δεξαμενή ρευστότητας γιά να λειτουργήσει. Είναι γνωστό ότι πλέον υπάρχει premium γιά τα 'ελεύθερα ευρώ' εις βάρος των έγκλείστων ευρώ'. Εστω και με 840 ευρώ το δεκαπενθήμερο, η πίεση γιά μαύρη ρευστότητα θα αποσύρει καταθέσεις νοικοκυριών από τις τράπεζες πρός την μαύρη οικονομία. Και αυτό αποτυπώνεται ήδη στο ότι οι καταθέσεις νοικοκυριών σταθερά μειώνονται , ενώ των επιχειρήσεων οι οποίες αναγκαστικά λειτουργούν 'άσπρα' αυξάνονται.

Η Ελλάδα στην παρούσα φάση αποφάσισε ότι θα προχωρήσει μόνο με το 'ασπρο χρήμα'. Είναι μιά επιλογή που στοχεύει σε μεγαλύτερη νομιμότητα, αλλά δεν θα επιτρέψει την επάνοδο τουλάχιστον του 15%-20% της οικονομίας στο τραπεζικό σύστημα. Σε ένα τέτοιο τοπίο είναι μάταιο να αναμένεται αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών.

Οποιος αμφιβάλλει, ας αναλογισθεί δύο τρία οφθαλμοφανή γεγονότα :

- Πόσα ακριβά ακίνητα έχουν πουληθεί τα τελευταία δύο χρόνια, και γιά πόσα από αυτά ο όρος ήταν να πληρωθούν ( νόμιμα) τα χρήματα στο εξωτερικό?

- Γιατί ο τουρισμός εδώ και τέσσερα χρόνια σταθερά αυξάνεται σε όγκο και ταυτόγχρονα οι εισπράξεις από την πηγή αυτή σταθερά μειώνονται? Πόσα από τα μετρητά που 'εισάγουν' οι τουρίστες καταλήγουν στις τράπεζες?

Περισσότερα | Σχολιάστε

Αυτό που εκπλήσσει στο άρθρο δεν είναι οι 'αποκαλύψεις' σχετικά με την πολιτική της Γαλλίας.

Είναι η άγνοια του αρθρογράφου γιά ένα εντελώς βασικό θέμα της περιοχής με την οποία ασχολείται . Ο σύμβουλος της Χίλλαρυ δεν μπέρδεψε καθόλου το Ευρώ με το Γαλλικό Φράγκο που έχει εκπνεύσει εδώ και δεκαετίες. Μιλάει γιά το νόμισμα CFA , το Φράγκο Δυτικής Αφρικής το οποίο χρησιμοποιείται σε 14 χώρες της Αφρικής, κυρίως πρώην Γαλλικές αποικίες αλλά και πρώην Πορτογαλλικές αποικίες.

Πρόκειται προφανώς γιά μιά 'γαλλικής καθοδήγησης' δημιουργία, η οποία έφερε υπό κοινή διαχείριση τον ρόλο της κεντρικής τράπεζας γιά αυτές τις χώρες και ωδήγησε στη ύπαρξη ενός κοινού νομισματικού χώρου στα πρότυπα του ευρώ.

Μπορεί να γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση για το γιατί αυτό συνέβη, αν ωφελεί τις χώρες που συμμετέχουν ή όχι και αν αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γαλλίας στην περιοχή. Πάντως , εξ όσων παρακολουθώ , δεν φαίνεται οι συμμετέχουσες χώρες να έχουν σημαντικό πρόβλημα με το Φράγκο Κεντρικής Αφρικής. Μάλλον το θεωρούν 'καλό πράγμα' γιά την οικονομική τους ανάπτυξη γιατί έχει φέρει ένα σημαντικό βαθμό σταθερότητας σε όλο αυτό τον χώρο. Εν πάσει περιπτώσει, το αν καλώς ή κακώς υπάρχει το CFA είναι μιά άλλη συζήτηση.

Αυτό που είναι ακατανόητο είναι πώς κάποιος αρθρογραφεί επωνύμως γιά θέματα χωρίς να γνωρίζει τα στοιχειώδη γιά την περιοχή στην οποία αναφέρεται.

Οσο γιά την Γαλλική πολιτική έναντι της Λιβύης, πρίν φτάσουμε στις εντυπωσιακές 'αποκαλύψεις', μερικές απλές αναφορές από καθαρά δημόσιες πηγές :

- Καλό θα ήταν να αναφέρεται η πολιτική Καντάφι στον χώρο της Κεντρικής Αφρικής η οποία δεν ήταν και τόσο φιλάνθρωπος. Ας θυμηθούμε την εισβολή στο Τσάντ που έχει ξεχαστεί πρακτικά τελείως σήμερα.

- Ας θυμηθούμε ότι στην Κεντρική Αφρική σήμερα εξελίσσεται ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα ακραίου Ισλάμ. Η Γαλλία χρειάστηκε να στείλει στρατό στο Μάλι γιά να καταστείλει κανονικές στρατιωτικές επιχειρήσεις των φονταμενταλιστών.

- Ας θυμηθούμε ότι στην Δημοκρατία του Νιζέρ υπάρχουν σημαντικότατα αποθέματα ουρανίου που γιά την Γαλλία , μιά χώρα με πάνω από το 75% της ενέργειας που καταναλώνει να προέρχεται από πυρηνική ενέργεια, είναι πρώτη ύλη εξ ίσου στρατηγική με το πετρέλαιο.

- Ας θυμηθούμε ότι οι φονταμενταλιστές στην Αλγερία κατέκτησαν με εκλογές την εξουσία και χρειάστηκε στρατιωτικό πραξικόπημα γιά να εμποδιστούν να κυριαρχήσουν σε μιά άκρως σημαντική χώρα.

- Ας μην ξεχάσουμε ότι στην περιοχή διεξάγεται ένας ανελέητος αγώνας γιά τα υπόγεια αποθέματα νερού της Σαχάρα γιά τα οποία ο Καντάφι επένδυσε τεράστια ποσά γιά να κατασκευάσει αγωγούς και να τα οδηγήσει πρός την παράκτια και καλλιεργήσιμη περιοχή της Λιβύης.

- Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσουμε το θέμα των πετρελαικών αποθεμάτων της ευρύτερης περιοχής. Δεν πρέπει να ξεχαστεί ιδιαίτερα το ότι με προεξάρχοντα τον επίσης ξεχασμένο πλέον συνταγματάρχη Τζαλούντ, υπαρχηγό τότε του Καντάφι, η Λιβύη ανάγκασε τις εταιρείες πετρελαίων σε τελείως άλλη αντίληψη γιά την εκμετάλλευση των πετρελαίων , από την λογική των 'παραχωρήσεων' στην λογική της 'συνεκμετάλλευσης'.

Με δυό κουβέντες , ουδείς αμφιβάλλει ότι η Γαλλία έχει τεράστια συμφέροντα στην περιοχή, ούτε ότι θα έκανε, και προφανώς έκανε, τα πάντα γιά να τα διασφαλίσει. Ομως τα πράγματα είναι πολύ πιό σύνθετα από το τελείως σχηματικό ' Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να διαλύσει τη Λιβύη' ( άν ηταν τόσο απλό, τότε γιατί προ μηνών Ρώσσοι αλεξιπτωτιστές εστάλησαν εσπευσμένα να στηρίξουν τον στρατηγό Χαλίφα, και μάλιστα γιά την άφιξή τους χρησιμοποιήθηκε το Αιγυπτιακό αεροδόμιο του Σίντι Μπαράνι?) .

Σε κάθε περίπτωση, όποιος φιλοδοξεί να ενημερώσει γιά γεωπολιτικά θέματα τόσο σοβαρά, καλό θα ήταν να ξέρει τι είναι το CFA και να μην το μπερδεύει με το Γαλλικό φράγκο !

Περισσότερα | Σχολιάστε

Σε ένα σημείο έχει δίκιο ο Λαπαβίτσας : Η συντριπτική πλειοψηφία έχει εκπαιδευτεί στο ότι σοβαρή επιχειρηματική δραστηριότητα σημαίνει σχέσεις με το κράτος. Με αυτή την έννοια δεν υπάρχουν πολλοί φιλελεύθεροι στην Ελλάδα.

Ομως αυτή η κατάσταση είναι κάτι που φρόντισε με μεγάλη επιμέλεια το κράτος στα χέρια των παλαιοκομματικών πρίν, των κομμουνιστών σήμερα, και χάρις στην ασφυκτική πίεση της αριστεράς διαχρονικά. Το κράτος και αυτοί που το ήλεγχαν και το ελέγχουν δεν άφησε ούτε χαραμάδα γιά να αναπτυχθεί φιλελεύθερο τοπίο γιά το επιχειρείν. Οσοι έχουν γεύση σοβιετίας ξέρουν ότι το Ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο πάνω στο σοβιετικό πρότυπο είναι χτισμένο.

Από εκεί και πέρα, ο Λαπαβίτσας απλώς σκόπιμα μπερδεύει το τι τοπίο φτιάχτηκε διαχρονικά με το τι πραγματικά σημαίνει φιλελεύθερη στάση της κοινωνίας. Οι πραγματικά λίγοι φιλελεύθεροι ακούνε κράτος και τρέχουν γιά κράνος και παλάσκες.

Ολα τα άλλα επιχειρήματα είναι γιά τα ντέφια. Επιεικώς.

Πρώτον η φιλελεύθερη στάση προυποθέτει ότι τα χρέη πληρώνονται. Φιλελεύθερη οικονομία προυποθέτει κράτος δικαίου και τήρηση των συμβολαίων. Η χρεωκωπία ώς κατάσταση υπάρχει φυσικά, αλλά προυποθέτει την απώλεια ιδιοκτησίας του χρεωκωπημένου, ώστε να παραχωρήσει τη θέση του σέ άλλους υγιείς. Αν ο Λαπαβίτσας θέλει διαγραφή χρεών σε αμιγώς φιλελεύθερο περιβάλλον, χωρίς (και υπερεθνικές σωτήριες επεμβάσεις) τότε θα πρέπει να αποδεχθεί ότι η Ελλάδα όλη θα πρέπει να βγεί στο σφυρί γιά να απαλλαγεί μεν από τα χρέη της αλλά και όλο της το ενεργητικό να αλλάξει ιδιοκτησία.

Το αληθινά φιλελεύθερο ζητούμενο είναι η ύπαρξη υγιούς ανταγωνιστικότητας στην αγορά, την παγκοσμιοποιημένη αγορά σήμερα. Η έξοδος από το ευρώ και η επάνοδος στη δραχμή θα έδινε μιά πρόσκαιρη ανταγωνιστικότητα στην εξωστρεφή μερίδα της Ελλάδας, αλλά μόνο πρόσκαιρη. Η υποτίμηση πάντοτε ήταν ένα εργαλείο προσωρινής καταφυγής, αν γίνει μόνιμο ξέρουμε που οδηγεί. Και σε κάθε περίπτωση η υποτίμηση είναι καθαρά κρατικό εργαλείο, καθόλου φιλελεύθερο. Το κράτος υποχρεώνει σε υποχώρηση τις αξίες με σκοπό να ευνοήσει μερικές ομάδες συμφερόντων ( π.χ. εξαγωγείς, τουρισμό) εις βάρος των υπολοίοων. Τι σχέση έχει αυτό με φιλελεύθερη στάση?

Παρακάτω, ακόμη και οι πιό σκληροί φιλελεύθεροι έχουν αποστάσεις από τις 'πούρες' αντιλήψεις γιά εκδοτικό προνόμιο σε όλους βάσεις της δικής τους αξιοπιστίας και αποδέχονται την ύπαρξη μιάς κεντρικής τράπεζας που θα καθορίζει την νομισματική πολιτική. Η Φρανκφούρτη σήμερα εφαρμόζει μια 'αντικυκλική' νομισματική πολιτική που σκοπό έχει να φέρει τον πληθωρισμό της Ευροζώνης σε ένα ύψος 2% που θεωρείται από τους περισσότερους ένα 'όπτιμουμ' ποσοστό ώστε να μην οδηγείται η οικονομία σε φαινόμενα αποπληθωρισμού που επηρρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία της οικονομίας. Δεν είναι κατανοητό γιατί υψηλότερα επιτόκια σήμερα θα ήταν κάτι πιό 'φιλελεύθερο', εκτός αν ο Λαπαβίτσας νοιάζεται γιά τις αποδόσεις των 'ραντιέρηδων' περισσότερο από ότι νοιάζεται γιά την επέκταση όλης της οικονομίας της ΕΖ.

Τελικά ο Λαπαβίτσς θα μας κουφάνει. Από τη μιά μεριά είναι υποτίθεται ο ακραιφνής κρατιστής που οραματίζεται μιά οικονομία του 'Γκοσπλάν' σαν την μόνη λύση, και από την άλλη μας τη λέει και από πάνω γιά ως φιλελεύθεροι δεν το πάμε στην άλλη άκρη εφαρμόζοντας τον Friedman σαν ευαγγέλιο αλλά αποδεχόμαστε την ύπαρξη του κράτους και της κεντρικής τράπεζας σε ένα ρόλο γενικού ρυθμιστή του τοπίου της αγοράς ώστε να αποφεύγονται ακραία και αποσταθεροποιητικά φαινόμενα από την απόλυτα ελεύθερη λειτουργία των αγορών.

Στο βάθος αυτό είναι το πρόβλημα όλων των μαρξιστών : Εχουν πάθει τέτοια στένωση της οπτικής τους ώστε αδυνατούν να καταλάβουν ότι η κοινωνία πλέον δεν μπορεί να προοδεύσει ούτε με 'πιατιλέτκι' ( τα Σοβιετικά 'πενταετή' προγράμματα) όπου μιά ομάδα κομματικών αποφασίζει γιά όλους, ούτε με μιά απόλυτη κατάσταση Φάρ Ουέστ στην αγορά. Αδυνατούν να καταλάβουν ότι η σύγχρονη φιλελεύθερη στάση απαιτεί μιά ισορροπία ανάμεσα στην κρατική παρέμβαση και την ελευθερία της δράσης. Μιά ισορροπία που καθορίζεται στο περιβάλλον της αστικής δημοκρατίας από την διαρκή διαπάλη των κοινωνικών ομάδων, και άλλοτε η κρατική παρέμβαση επεκτείνεται και άλλοτε συρικώνεται κατά τις ανάγκες της εποχής, παρέχοντας το πλαίσιο δράσης, αλλά ποτέ η ελευθερία δράσης δεν συνθλίβεται. Ο Λαπαβίτσας και οι σαν τον Λαπαβίτσα ζούν ακόμη στην εποχή του ... Ζορρό, την εποχή που είτε είσαι 'ηρωας' είτε 'κακούργος'. Με μιά μισοψημένη 'επιστημονικότητα' θέλουν σώνει και καλά να χωρέσουν τα πάντα σε ένα 'πλάνο'.

Ευτυχώς η κοινωνία παγκόσμια έχει κάνει βήματα που άφησαν αυτές τις μηχανιστικές αντιλήψεις του 19ου αιώνα εντελώς πίσω. Το τοπίο σήμερα είναι πολύ πιό πολύπλοκο και πολύ λιγότερο ακραίο από τα οράματα των απολιθωμάτων. Η ελευθερία οικονομικής δράσης είναι εκείνη που προωθεί τον κόσμο ολόκληρο σε επίπεδα ευημερίας αδιανόητα μερικές δεκαετίες πίσω. Αυτό είαι αυταπόδεικτο. Παράλληλα, αναγνωρίζεται ο ρυθμιστικός και μόνο ρόλος της κρατικής ισχύος. Η διαχείριση αυτής της ισορροπίας είναι το ζητούμενο πλέον. Οχι οι μανιχαισμοί της δεκάρας.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Αγαπητέ Αιγέα, που κολλάει ο Αδωνις στο θέμα? Υποθέτω πουθενά, αλλά είναι λίγο χαριτωμένο να βρίζουμε τον Αδωνι και ευκαιρίας μη δοθείσης.

Εν πάσει περιτώσει, αν κάτι χρεώνεται στον Γεωργιάδη , είναι ότι είναι της φιλοσοφίας Πανούτσου και αυτός, δηλαδή 'δεν σκίζει αφίσες'. Προσπαθεί με τον λόγο του να πείσει, και δεν έχει ποτέ δείξει ότι έπιδοκιμάζει ( οτι διέπραξε ή διαπράττει ούτε καν λόγος) πιό σθεναρές αντιδράσεις.

Με δυό κουβέντες, ο Γεωργιάδης παραείναι καθώς πρέπει, υπερβολικά πολύ καθώς πρέπει !

Περισσότερα | Σχολιάστε
gk1956
18/10/2017, 12:17

@ΘΒ2000

Αυτά που δεν δέχεσαι είναι λογικό να μην μπορείς να τα καταπιείς. Το θέμα είναι ότι και οι άλλοι που οδηγούνται στον αφανισμό και αυτοί δύσκολα μπορούν να καταπιούν το ότι αφανίζονται. Κατανοητό ότι μπορεί εσύ να φτάσεις να γίνεις τρομοκράτης. Το θέμα είναι ότι και οι άλλοι θα φτάσουν να γίνουν τρομοκράτες.

Εν πάσει περιπτώσει, λύσεις που να καταπίνονται χωρίς είτε να πνίγεσαι είτε να κρατάς τη μύτη σου δεν υπάρχουν. Το να αφεθούν τα πράγματα να πάνε όπου πάνε είναι ήδη μιά επιλογή που μαθηματικά οδηγεί στο χάος. Μόνο το δηλωμένο γεγονός ότι στην επιβολή των φόρων υπολογίζεται η περίφημη 'εισπραξιμότητα', το βάζω 100 εν γνώσει μου ότι θα πάρω 75 και καταδικάζω σε άνευ ορίου διωγμό τα άλλα 25, είναι απόλυτα κυνικά ισοδύναμο με το ότι καταδικάζω εις θάνατον ένα στους τέσσερις, και ένας Θεός ξέρει πόσους από τους 75 σε φόβο θανάτου.

Αν ένα τέτοιο ποσοστό δεχτεί να πεθάνει ήσυχα ήσυχα, τότε ας το αφήσουμε να εξελίσσεται. Αν ένα μέρος έστω από αυτό το ποσοστό αποφασίσει να διαλέξει πώς θα πεθάνει, τότε ούτε ο νόμος, ούτε η ηθική, ούτε το μέλλον θα αντέξει.

Ας ελπίσουμε ότι όλοι αυτοί λοιπόν θα διαλέξουν να πεθάνουν ήσυχα .

Περισσότερα | Σχολιάστε

O Euclid δεν φημίζεται γιά τις καλές του εκτιμήσεις.

Από την 'μικρή ιστορία' : Οταν ήταν μαζί με τον Στουρνάρα στην Οξφόρδη, ετέθη το θέμα της στρατιωτικής του θητείας. Οπότε ζήτησε από τον Στουρνάρα να του γράψει ένα γράμμα γιά να τον στειλει στον συγγενή του τον στρατηγλο τον Τσακαλώτο, πάς και μεσολαβήσει και κάνει μικρή θητεία ώς κάτοικος εξωτερικού, κτλ. καθότι από τότε τα ελληνικά του ήταν επιπέδου 'Πλούτο'.

Ο Στουρνάρας το έγραψε, ο Euclid το έστειλε, αλλά ο μπάρμπας ο στρατητός το πήρε ανάποδα, και ετόνισε ότι 'οι της οικογενείας πάνε πρώτοι και καλύτεροι στας ενόπλους δυνάμεις', και έτσι ο Euclid αντί γιά τριμηνίτης κόντεψε να γίνει μονιμάς.

Ο μύθος δηλοί ότι έχει μιά τάση γιά ειλικρίνεια, αλλά δεν του βγαίνει στο τέλος. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί πλειστάκις στις περίφημες ( η περιβόητες διαπραγματεύσεις), και μάλλον ανάλογες θα είναι εξελίξεις τώρα που δείχνει σαφώς ότι πιάνει στασίδι γιά το μέλλον, όταν κάποτε ο Τσίπρας δεν θα πηδήξει κάποιο παλούκι !

Περισσότερα | Σχολιάστε

Πως γίνεται, αναρωτιέται ο αρθρογράφος, το συνολικό εισόδημα να πέφτει και την ίδια χρονιά η συνολική κατανάλωση να ανεβαίνει?

Και αυτό οι οικονομικοί εγκέφαλοι το θεωρούν παράδοξο ! Καλύτερα να πάνε να σχίσουν τα πτυχία τους γιατί αποδεικνύονται είτε απείρως άσχετοι με την πραγματικότητα είτε εντελώς υποκριτές.

Μα προφανώς υπάρχει εισόδημα μιά και η κατανάλωση αυξάνεται. Χρειάζονται καί άλλα πράγματα πλέον του ζεστού δύσοσμου αέρα γιά να βαφτούν αυγά. Αυτό το λέει το θερμοδυναμικό αξίωμα. Πώς να το κάνουμε?

Τότε γιατί δεν το μετράνε? Μα γιατί είναι μαύρο, άραχνο, κατράμι σκέτο ! Εκεί που έφτασε η φορολογία, η μαύρη οικονομία στην Ελλάδα γύρισε στις δόξες του πρό-Τσοβόλα παραδείσου της και συνεχίζει να αυξάνεται με αλματώδη ρυθμό.

Τότε γιατί δεν αυξάνουν οι καταθέσεις, γιατί δεν γίνονται επενδύσεις? Ποιός τρελλός θα πάει πλέον να βάλει μαύρα λεφτά σε τράπεζα? Και ποιός τρελός θα πάει πλέον να επενδύσει μαύρα λεφτά? Η μόνη διέξοδος γιά τα μαύρα είναι η κατανάλωση.

Θέλει πολύ μυαλό? Αφού φέτος, το πρώτο τρίμηνο του 2017 εν μέσω συσταλτικής δημοσιονομικής πολιτικής εντάσεως ζουρλομανδύα, οι τιμές ανέβηκαν 1,7% ύστερα από 43 μήνες διαρκούς πτώσης. Είναι δυνατόν να αφαιρειται εισόδημα από την αγορά και να φτιάχνεται πληθωρισμός κοντά στον στόχο του 2%?

Μπήκαμε πλέον γιά τα καλά στο τριτοκοσμικό κάδρο καί έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε εκεί. Το πρώτο θύμα είναι τα νούμερα, τα επίσημα νούμερα, που πλέον θα λένε όλο και πιό λίγο την αλήθεια καθώς όλο και πιό μεγάλος όγκος του πληθυσμού εκπαιδεύεται στο μαύρο, εθίζεται στο μαύρο, και τελικά ζεί από το μαύρο.

Νομίσανε ότι οι Ελληνες θα έκαναν διαδηλώσεις. Ξεχάσανε ότι οι Ελληνες στην Αμερική ήταν η μόνη ράτσα που δεν έστησε μαφία. Ιταλοί δίδαξαν Μαφία, προτορικάνοι, εβραίοι, Πολωνοί, Ιρλανδοί, Μεξικάνοι, κλπ, στα δύσκολα συνασπίστηκαν σε συμμορίες γιά να επιβιώσουν και να επικρατήσουν. Οι Ελληνες στα δύσκολα ακολουθούν άλλο δρόμο. Χωρίς πολλές πολλές κουβέντες, ό αγώνας γίνεται περί της πάρτης, ιδιωτικός, κάτω από το ραντάρ του αγά, και ποτέ συνεταιρικά. Ο σώζων εαυτώ σωθήτω, άντε να σώσει και αδερφό ματζανάκη και κουμπάρο. Οι άλλοι να κάνουν το δικό τους κουμάντο. Βουβά, χωρίς πολλές κουβέντες η κοινωνία έχει πάρει τα βουνά. Μόνο ηλίθιος δεν το βλέπει.

Αντε να τους μαζέψετε τώρα πιά !!!


Περισσότερα | Σχολιάστε

O ορισμός μπορεί να ειναι, αλλά όποιος έχει μιά ιδέα τι σήμαινε GOSPLAN στην Σοβιετία και πως ήταν τα περίφημα Πιατιλέτκι ( πενταετή οικονομικά προγράμματα) , μόνο τρανταχτά γέλια μπορεί να βάλει όταν σκέφτεται γιά παράδειγμα τον Σταθάκη να παρατάει τα ουισκάκια του στα μπαράκια του Κολωνακίου γιά να πάει να σχεδιάσει την Ελληνική Οικονομία.

Τουλάχιστον στις πρώτες δεκαετίες, οι Σοβιετικοί είχαν μιά σοβαρότητα, δεν ήταν γιά τα ντέφια ! Και έκαναν προγράμματα εξόχως μελετημένα. Τουλάχιστον την εποχή που η Ρωσσία ήταν ακόμη με το γουρνοτσάρουχο, τα προγράμματα αυτά και δουλεμένα πολύ ήταν, και έφεραν αποτελέσματα. Εκεί που χάλασε το γλυκό ήταν όταν η κοινωνία ξεπέρασε το επίπεδο ενός καρβελιού και ενός κοψιδιού χοιρινού λίπους την ημέρα και μπήκε σε πιό προηγμενη τροχιά. Εκεί έχασαν το μπούσουλα και τα υπόλοιπα είναι ιστορία,

Σε κάθε περίπτωση όμως, ανέπτυξαν μιά εξονυχιστικά λεπτομερή καταγραφή στατιστικών στοιχείων, ήλεγξαν μέχρι υστερίας τα πάντα, έφτασαν την γραφειοκρατία σε τέτοια τελειότητα που και οι Γερμανοί τρόμαξαν όταν την είδαν.

Φτιάξαν ένα τέρας, αλλά το τέρας είχε λογική, συνοχή, και τα πλοκάμια του δούλευαν.

Η Κα-Γκε-Μπέ δεν ήταν απλωμένη σαν σταφίδες στην ερυθρά πλατεία με ένα φραπέ ( παρντόν, Βόντκα ) στο χέρι !

Στην Ελλάδα είναι γιά γέλια η σκέψη 'σοβιετικού προγράμματος'. Εδώ δεν ξέρουνε πόσους μισθοδοτούν και πόσους προσλάβανε εχτές. Δεν ξέρουν τι χρήσεις γής υπάρχουν. Δεν ξέρουν τι ανήκει στο δημόσιο και τί όχι. Δεν ξέρουν κάν τι λέει ο νόμος που ψηφίστηκε τη νύχτα. Εδώ δεν είναι σοβιετία. Εδώ είναι πλήρες κωλοχανείο κατοικούμενο από καραγκιόζηδες που κάποιος περαστικός τους είπε κανα δύο τσιτάτα σαν πώς ήταν η Σοβιετία.

Δόξα τω Θεώ , και ο φασισμός θέλει σοβαρότητα. Αυτό είναι ουσιαστικά που μας σώζει. Η πλήρης απουσία μεθόδου, υποδομών, σοβαρότητας, ακόμη και από τους φασίστες.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Καλή αυτή η κριτική, αλλά χάνει τον βασικό στόχο !

Η εργασία ενός μισθωτού επιβαρύνεται και με τις εισφορές που καταβάλει ο ίδιος και με τις εισφορές που καταβάλει ο εργοδότης.Η εσκεμένη σύγχιση έγκειται στό ότι οι πρώτες θεωρούνται ότι βγαίνουν από την τσέπη του εργαζόμενου ενώ οι δεύτερες όχι.

Μέγα λάθος. Ο εργοδότης πάντα σχεδιάζει με βάση το 'συνολικό κόστος', δηλαδή και τα μεικτά ο εργαζόμενου και το τι πληρώνει αυτός γιά εργοδοτικές εισφορές. Αυτό είναι το δικό του κόστος, αυτό ενδιαφέρει, το σύνολο. Οι λεγόμενες 'εργοδοτικές' εισφορές προφανώς και αυτές τον μισθωτό βαρύνουν. Αν δεν υπήρχαν, ο μισθός του θα ήταν μεγαλύτερος, γιά τις ίδιες συνθήκες αγοράς.

Αυτό που έκανε ο Κατρούγκαλος ήταν να εξισώσει την επιβάρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών με αυτή των μισθωτών. Πράγμα δίκαιο γιατί και οι Ελευθ. Επαγγελματίες ζητάνε στο τέλος τις ίδιες καλύψεις υγείας και σύνταξης.

Αυτό που απεκάλυψε όμως ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι το τεράστιο εισφορο-φορολογικό βάρος πάνω στην εργασία των ... μισθωτών. Τώρα που όλες οι εισφορές, είτε 'δικές τους' είτε ' του εργοδότη' έγινε αντιληπτό ότι βαρύνουν αυτόν που δουλεύει, τώρα έγινε αντιληπτό το σατανικό ύψος αυτής της φορολόγησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς απεκάλυψε ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας : Οτι ένας εργοδότης πρέπει να βγάλει από την τσέπη του 2.000 ευρώ γιά να πάει σπίτι του ο εργαζόμενος 1.000.Αυτό το τεράστιο φορολογικό βάρος δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της εργασίας στην Ελλάδα, και έναι ένας από τους βασικούς λόγους γιατί κατέρρευσε με την κρίση τόσο πολύ η απασχόληση. Απλούστατα διότι η εργασία στην Ελλάδα φορολογείται άγρια. Μιά σύγκριση με άλλες χώρες είναι ενδεικτική. Στην Γεωργία, γιά παράδειγμα, μιά άλλη ημι-τριτοκοσμική χώρα σαν την Ελλάδα, γιά να πάει σπίτι του 1000 ευρώ ο εργαζόμενος, ο εργοδότης πλρώνει 1320. Τεράστια διαφορά από τα 2000. Είναι ευκόλως κατανοητό τι σημαίνει γιά την οικονομία μιά τέτοια χαώδης διαφορά.

Ο νόμος Κατρούγκαλου δεν είναι 'αδικος'. Δίκαιος είναι. Ομως δεν είναι σωστός. Το ανάποδο θα έπρεπε να συμβεί. Να μειωθεί τό κόστος και γιά τους μισθωτούς. Αυτό θα ήταν τεράστια αναπτυξιακή ώθηση και θα χτυπούσε και την μαύρη εργασία.

Αυτή η τεράστια στρέβλωση εις βάρος της εργασίας, απεδείχθη και με άλλο τρόπο από τον νόμο Κατρούγκαλου. Το 'μπλοκάκι' δεν το χρησιμοποιούσαν μόνο μεγιστάνες των υπηρεσιών. Το χρησιμοποιούσαν και φουκαράδες που έβρισκαν περιστασιακά και με δυσκολία δουλειά. Οι μειωμένες εισφορές έναντι των μισθωτών, ήταν στην περίπτωσή τους η ομολογία του Ελληνικού Κρατιστάν ότι δεν γινόταν να φορολογούνται εξ ίσου αγρίως όσο οι μισθωτοί. Οι επιβαρύνσεις ήταν λιγότερες, και έτσι οι με το 'μπλοκάκι' μπορούσαν να δουλεύουν με μειωμένη επιβάρυνση, κάτι να μένει να ζούν και αυτοί, και να κοστίζουν και λιγότερο στον εργοδότη ώστε να μπορεί να τους απασχολεί. Ηταν μιά ομολογημένη λύση 'ημι-μισθωτής', αλλά και 'λιγο-επιβαρυμένης' εργασίας ώστε να μην μένει κόσμος έξω από την αγορά εργασίας.

Τώρα ο Κατρούγκαλος τους εξομοιώνει με τους μισθωτούς σε επιβαρύνσεις. Αποτέλεσμα : Οτι συμβαίνει όταν ανεβαίνουν οι φόροι . Κόσμος και ντουνιάς κλείνει τα μπλοκάκια και πάει στην ανεργία, ή το γυρίζει στο μαύρο ! Τρισάθλιες και οι δύο εξελίξεις, και με πολύ κακές συνέπειες στο μέλλον.

Η εξίσωση των επιβαρύνσεων γιά μισθωτούς και ελεύθ. επαγγελματίες δεν είναι λάθος. Ισότης είπαμε να υπάρχει. Λάθος είναι το τεράστιο ύψος αυτών των επιβαρύνσεων, αποτέλεσμα μιάς τραγικά ανέντιμης πολιτικής δισπάθισης, κρατισμού, αναποτελεσματικότητας και πολιτικής αλητείας.Δεν έπρεπε να είναι στα κάγκελα μόνο οι Ελευθ. Επαγγελματίες. Οι μισθωτοί κυρίως έπρεπε να έχουν εξεγερθεί, γιατί αυτούς τους γδέρνουν αγρίως απο δεκαετίες. Τους άλλους μόλις άρχισαν !!

Περισσότερα | Σχολιάστε

Δεν υπάρχει λάθος στην διατύπωση. Απλώς δέστε ποιός κάθε φορά δίνει την υπόσχεση.


Εν πάσει περιπτώσει, ενδιαφέρουσα η ανταλλαγή απόψεων, αλλά αυτά τα πράγματα θέλουν άνεση χρόνου και χώρου. Ισως να το συνεχίσουμε πάνω από κανένα καφέ κάποτε , αν δώσει ο Θεός !!

Καλό βράδυ και καλή σας συνέχεια.

Περισσότερα | Σχολιάστε
gk1956
08/05/2017, 07:41

Να συνεισφέρω μιά παρατήρηση στον συλλογισμό σας κ. Μαυρίδη :

Το μοντελάκι με τον Σαββίδη δεν είναι καινούργιο. Εχει ένα προηγούμενο και μάλιστα πολύ πετυχημένο προηγούμενο.

Η χώρα είναι η Γεωργία και ο 'Σαββίδης' είναι ο κύριος Μπίτζινα Ιβανισβίλι. Γιά όσους δεν τον έχουν ακουστά, ο Μπίτζινα ( Μπόρις γιά τους φίλους και συνεργάτες) Ιβανισβίλι είναι ένας επιχειρηματίας που ξεκίνησε από ένα φτωχό χωριό της Γεωργίας και έκανε τεράστια περιουσία στην Μόσχα της δεκαετίας του 1990. Σήμερα θεωρείται ο 156ος πιό πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο και έχει στο 'ενεργητικό' του μιά σειρά από οικονομικά σκάνδαλα, όπως κάθε καθώς πρέπει μετασοβιετικός ολιγαρχης.

Ο Ιβανισβίλι ήρθε από του πουθενά στα πολιτικά πράγματα της Γεωργίας, ίδρυσε το κόμμα 'Ονειρο της Γεωργίας' και κέρδισε τις εκλογές, εκτοπίζοντας τον άλλο διάσημο πολιτικάντη Σαακασβίλι. Κάθησε πρωθυπουργός ένα χρόνο και παρέδωσε το κόμμα και την πρωθυπουργία στο δεξί του χέρι. Σήμερα το 'Ονειρο της Γεωργίας' συνεχίζει να κυβερνά.

Η βασική πολιτική γραμμή του Ιβανισβίλι ήταν η εξομάλυνση των σχέσεων Γεωργίας Ρωσσίας μετά τον πόλεμο του 2008, και αυτό το πέτυχε. Η άλλη όψη του νομίσματος ήταν η επαναφορά της Ρωσσικής Επιρροής στην Γεωργία η οποία είχε απειλειθεί από την προσήλωση του Σαακασβίλι στην Αμερικανική πολιτική.

Εκείνο που δεν συνειδητοποιούν οι Ελληνες είναι ότι η Σοβιετία πρίν και η Ρωσσική ομοσπονδία μετά, ήταν και είναι αυτοκρατορίες. Εχουν οικονομικά ισχυρούς από όλες τις εθνότητες που περικλείουν. Τι το απλούστερο λοιπόν από το να 'ενθαρρυνθούν' μερικοί από αυτούς να χρησιμοποιήσουν τον πλούτο τους γιά να προβληθεί μιά γεωπολιτική ισχύς μακρύτερα, στις εθνότητες στις οποίες ανήκουν?

Εννοείται ότι μιά τέτοια στρατηγική χρειάζεται πρώτα από όλα μιά αποτυχημένη χώρα όπου το πολιτικό σύστημα να έχει γίνει η απόλυτη κουρελού. Η Γεωργία ήταν απόλυτα διαλυμένη πολιτικά. Φαίνεται ότι και η Ελλάδα εκρίθη ότι είναι ομοίως !!


Περισσότερα | Σχολιάστε

Ο κόσμος θέλει να εξαπατηθεί! Αστον να εξαπατηθεί ! Ξέρουν τι κάνουν, αλλά το κάνουν !

Τα λές όλα αρθρογράφε, εκτός από το προφανές , ότι είναι ξεδιάντροποι απατεώνες !!!

Και δεν το λες , γιατί και εσένα σε έχει περονιάσει η αρρώστεια ! Εχεις και εσύ το ίδιο δηλητηριασμένη ψυχή και χαλασμενο μυαλό. Δεν διανοείσαι να πείς το προφανές, γιατί τα λεβεντόπαιδα είναι 'αριστεροί' ! Και ώς αριστεροί είναι κάτι σαν άγιοι. Μπορεί να κάνουν όλες τις αλητείες το κόσμου, αλλά πάντοτε θα αναζητούνται περισπούδαστες εξηγήσεις και αναδιφήσεις σε κιτάπια γιά να σχιστούν οι τρίχες στα χίλια !

Αγόρι μου ξεκόλλα ! Οποιος εσκεμμένα λέει παραμύθια γιά να αποκομίσει όφελος είναι απατεώνας. Ακόμη και ο ποινικός κώδικας έχει αυτόν τον ορισμό !

Κανε λοιπόν την υπαρξιακή υπέρβαση, μπές στον κόσμο των κανονικών ανθρώπων, και πές το προφανές : Είναι κοινοί απατεώνες !!

Πές το, γράψτο, και να δείς που θα αισθανθείς καλύτερα. Κάπως σαν να ξυπνάς από βαθύ κώμα, διανοητικό και συναισθηματικό !!!

Αμάν πιά !!!

Περισσότερα | Σχολιάστε

Αγαπητή κυρία αρθρογράφος, μήπως εκχυδαίζετε το όλο θέμα?

Το ερώτημα δέν είναι αν φταίει ένας τσιγγάνος επειδή είναι τσιγγάνος. Το ερώτημα είναι αν φταίει ο οποιοσδήποτε αν πυροβολεί . Ιδιαίτερα αν πυροβολεί σε κατοικημένη περιοχή και ξέρει καλά ότι η σφαίρα του μπορεί να σκοτώσει, ακόμη και ως αδέσποτη, και εν τούτοις πυροβολεί ( ενδεχόμενος δόλος).

Αυτό είναι το ερώτημα, και όλα τα άλλα είναι χυδαία εκμετάλλευση. Εξ ίσου χυδαία το ότι φταίνε οι τσιγγάνοι γενικώς και με φυλετική λογική, εξ ίσου χυδαία και το ότι μιά μειονότητα υποφέρει κοινωνικά γιά μύριους λόγους και ως εκ τούτου δικαιούται να μήν είναι ίση στην τήρηση νόμων.

Οσοι πρόστυχο είναι να επιτίθενται στους τσιγγάνους με αφορμή το φονικό που έγινε, άλλο τόσο πρόστυχο είναι πάνω σε αυτό να προστίθενται ψηφίδες καριέρας με την υπεράσπιση τέτοιων συμπεριφορών.

Αν θέλατε να κάνετε κοινωνική αγκιτάτσια γιά την προώθηση της κοινωνικής θέσης των τσιγγάνων, δικαίωμά σας και ανοιχτός ο δρόμος και τα σκυλιά δεμένα. Μπορείτε όσο θέλετε να προπαγανδίζετε κάτι που θεωρείτε σωστό. Καθόλου αποδεκτό το να το κάνετε αυτό επιχειρώντας να αγιογραφήσετε την συγκεκριμένη συμπεριφορά.


Περισσότερα | Σχολιάστε
gk1956
21/04/2017, 14:49

Αυτό που μου τη δίνει με όλους εσάς που τώρα λέτε ότι κάνατε λάθος, είναι τό ότι μας κανατε τη ζωή σκατά πενήντα χρόνια με τα (κατά τις ομολογίες σας) λάθη σας.

Εσεις καλά το γλεντήσατε και με το 'ρομαντισμό της νιότης σας' και καλά το γλεντάτε με τις 'γλυκειές αναμνήσεις'. Τό χάλι πού δρομολογήσατε με τις ηλιθιότητές σας όμως το υπομένουμε και το υποφέρουμε και όσοι βλέπαμε από τότε που πάνε τα πράγματα και προσπαθούσαμε να προειδοποιήσουμε για το κακό που ερχόταν. Η τακτική σας τότε ήταν να μας βρίζετε γιά 'φασίστες' . Αλαζονικά ποζάρατε γιά 'προοδευτικοί' και λυσσάγατε εναντίον οποιουδήποτε δεν είχε τον ίδιο κάλο στον εγκέφαλο με το συνάφι σας.

Καταραμένοι να είσαστε στον αιώνα τον άπαντα !


Περισσότερα | Σχολιάστε
gk1956
13/04/2017, 07:27

Μα προφανώς , κύριε Παντελάκη. Προφανώς !

Για 'υπέρτερο σκοπό' γίνονται όλα. Είναι η κλασσική ηθική γλύστρα γιά όλους του 'αγωνιστές' οι οποίοι ξεκινάν σταυροφορίες γιά το 'καλό της ανθρωπότητας' και όσο και αν στη πορεία αναδύονται προβλήματα, βάζουν τον σκοπό πάνω από τα μέσα, και προφανώς πάνω από την προσωπική ηθική υπόσταση.

Είναι ακριβώς ( και δεν είναι καθόλου υπερβολικό) ή ίδια διαδικασία που ωδήγησε στις εκατόμβες δολοφονημένων του Στάλιν, του Πόλ Πότ, και τών άλλων καλών παιδιών της ιστορίας. Ο Στάλιν όσο και ψυχάκιας να ήταν δεν μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια μόνος του. 'Αγνοί αγωνιστές' τράβαγαν την σκανδάλη . 'Αγνοί αγωνιστές' οι οποίοι γιά τον 'υπέρτατο σκοπό' της επανάστασης παραμέρισαν σταδιακά κάθε προσωπική υπόσταση ηθικής ώστε κάποια στιγμή, αντιστάσεως μη ούσης, έφτασαν να γίνουν και μακελλάρηδες.

Η 'αστική ηθική' όσο και αν την περιγελούν οι 'αγνοί αγωνιστές' , είναι ο μέγας φραγμός και το μέγα εχέγγυο γιά την ανθρώπινη κοινωνία. Μόνο η προσωπική εντιμότης και ηθική υπόσταση φρενάρει τέτοιες καταστάσεις. Αν κάποιος πάψει να είναι 'κύριος', τότε σίγουρα όχι απλώς δεν θα είναι κύριος, αλλά είναι απολύτως βέβαια ότι θα καταλήξει αλήτης.

Ο κύριος Μανιός λοιπόν δεν είναι τίποτε το ιδιαίτερο. Ειναι απλώς ένας από τα αμέτρητα ανθρωπάκια στην ιστορία με τελείως κούντουρη ηθική υπόοσταση, έτοιμος υποψήφιος δολοφόνος στην πρώτη ευκαιρία. Πάντα γιά την υπεράσπιση του 'υπέρτερου σκοπού'.\

Τι δεν καταλαβαίνετε?

Περισσότερα | Σχολιάστε

'Να τελειώσουν με τις οργανωτικές διαδικασίες γιά να ασχοληθούν με την ουσία' !

Σαν να λέμε ότι έχουν βάλει το άλογο πίσω από το κάρο ! Δεν θα μπορούσε ο κ. καθηγητής να περιγράψει πιό παραστατικά το πόσο απόλυτα αδιάφορη είναι γιά την κοινωνία η όλη βαβούρα στην λεγόμενη 'κεντροαριστερά' ! Θυμίζει ιστορίες από τις μέχρι θανάτου μάχες των 'Λευκών' Ρώσσων αριστοκρατών εμιγκρέδων στην Δύση την εποχή του Μεσοπολέμου, όταν πρίγκιπες, δούκες και κόμησσες πλακώνονταν μέχρι τελικού ξεκατινιάσματος στα καφέ του Παρισιού γιά το ποιός θα ηγηθεί της κληρονομιάς των Ρομανόφ , την ώρα που οι μπολσεβίκοι προχώραγαν ακάθεκτοι στην εγκαθίδρυση της ΕΣΣΔ.

Δεν είναι κορυφαία παράλογο να συνωθείται ο κάθε πικραμένος γιά μιά καρέκλα προτού υπάρξει μιά πολιτική πρόταση που αυτός ο 'χώρος' θα θέσει στο εκλογικό κοινό? Δεν είναι γελοίο να τσαλαπατιούνται στην κούρσα γιά το θρόνο του Χαλίφη πρώτα, και μετά να σκεφτούν τι αντιπροσωπεύουν, ποιές είναι οι θέσεις τους, γιά ποιόν λόγο θα ζητήσουν από τον κόσμο να τους ψηφίσει?

Δεν έχουν σαφή θέση ούτε στο εντελώς πρωταρχικό δίλημμα που ο πρώην μαρμαράς Κυρίτσης τους το έθεσε πεντακάθαρα : Είναι με τους 'ΜένουμεΕυρώπη' ή με τους 'Δεν μένουμε Ευρώπη'? Αλλοίμονο αν περιμένουν να βγάλουν 'αρχηγό' γιά να τους ρυμουλκήσει αυτός σε θέσεις. Ξεχνάνε ότι και η πιό μικρή επιχείρηση πρώτα ξεκαθαρίζει τι εμπόρευμα θα πουλήσει, και μετά ψάχνει να βρεί στελέχη να το προωθήσουν. Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η σημερινή πραγματικότητα τους υποχρεώνει να πάρουν θέση πάνω σε μιά ξεκάθαρα διπολική κατάσταση την οποία ο Τσίπρας τουλάχιστον δεν χάνει ευκαιρία να την κάνει όσο πιό διαυγέστερα διχαστική μπορεί. Τι σόι 'κόμμα' θα είναι αυτό στο οποίο θα χωράει και ο Βενιζέλος και ο Λαλιώτης?

Οι κύριοι και οι κυρίες με το 'ένδοξο' παρελθόν αρνούνται να δεχτούν ότι είναι ... παρελθόν. Αρνούνται να δεχθούν ότι αυτά που ήξεραν και έκαναν τα κάνει σήμερα ο Τσίπρας μιά χαρά, καλύτερα από ότι τα έκαναν οι ίδιοι ! Κοινώς τους 'πήρε την αγορά' και τους άφησε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πιό καθαρό πολιτικό στίγμα έχει ο Βαρουφάκης από όλους τους . Τουλάχιστον ο Γιάν(ν)ης αρθρώνει μιά πρόταση διαφορετική. Όλοι ετούτοι τι κάνουν πέραν από το να ανάβει ο καθένας τους καντήλι στον Αντρέα σε διαφορετικό εικονοστάσι?

Η χώρα έχει μπεί σε ένα σπιράλ αδιεξόδου. Δεν πρόκειται να βγεί πουθενά σε ξέφωτο χωρίς ξεκάθαρες επιλογές σε όλα τα μέτωπα. Πέρα από τους φανατικούς οπαδούς, η κοινωνία θα τοποθετηθεί πάνω σε προτάσεις γιά αυτές τις επιλογές. Ο Τσίπρας λέει ξεκάθαρα τις δικές του, ο Μητσοτάκης όταν τολμάει ψελλίζει μερικές από τις δικές του. Οι της 'κεντροαριστεράς' απλώς δεν λένε τίποτε. Καιρός ή να πούν τις δικές τους, ή να διαλέξουν από τις υπάρχουσες. Αν δεν το κάνουν, καλά θα κάνουν να γυρίσουν στα σαλόνια τους να ασχολούνται με τις καντρίλλιες γιά το αρχηγηλίκι μιά ώρα αρχύτερα, γιατί εκεί θα τους στείλει ο κόσμος με την ψήφο του στις εκλογές όποτε γίνουν.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Καλώς τονε και είχα αρχίσει να ανησυχώ !!!

Αντε ρε Γιάν(ν)η, κάνε το ρημάδι το κόμμα. Σε σένα έχουμε πιά στηρίξει όλες τις ελπίδες μας. Μόνο εσύ μπορείς να κόψεις ένα ποσοστό από τον Τσίπρα, ένα εντελώς κρίσιμο ποσοστό !!

Αντε μπάς και γίνει τίποτε !!!


Περισσότερα | Σχολιάστε

Καλά ο Κοντονής. Δεν το χωράει ο νούς του ότι βρέθηκε στο ΠΑΣΟΚ τελικά και θέλει να παίρνει καμμιά πόζα καπετάνιου να θυμάται τα βουνά όπου δυστυχώς δεν υπάρχει μαντέκα γιά το μουστάκι του.

Το ερώτημα είναι ποιά είναι η θέση των υπολοίπων της αντιπολίτευσης?

Θα βγεί η ΝΔ να μιλήσει γιά εγκλήματα των κομμουνιστών? Και η περίφημη κεντροαριστερά? Ο μπάρμπα Φώτης καμμιά θέση? Ο έντιμος κύριος Καμίνης ? Ο ανανεωτής κυριος Ραγκούσης? Κανένας άλλος? Υπήρξαν εγκλήματα του κομμουνισμού ή όχι? Δεν πρέπει σαν ταγοί να έχουν θέση σε ένα τέτοιο ερώτημα?

Η καρα-πλάκα είναι ότι ο μόνος που ελεύθερα μπορεί να μιλήσει γιά εγκλήματα του κομμουνισμού είναι ο ... Κουτσούμπας. Το ΚΚΕ μετά την περίφημη ομιλία του Χρουστσιώφ το 1954 απεδέχθη δημοσίως και επισήμως ότι υπήρξαν τεράστια εγκλήματα ( τουλάχιστον πρίν το 1954) !

Μιλάμε γιά την τέλεια παράκρουση : Το ΚΚΕ επισήμως αναγνωρίζει εγκλήματα των κομμουνιστών, έστω και αν η αναγνωριση πάει μέχρι το 54 και κάνει γαργάρα και την Πράγα το 1968 και την Βουδαπέστη το 1956 και κάτι άλλες μικρολεπτομέρειες όπως η Αν. Γερμανία το 1953 και κάτι σουταρίσματα από τα παράθυρα πρωθυπουργών της Τσεχίας, πέραν των κατορθωμάτων Στάζι, Σεκουριτάτε κλ.π. Εν πάσει περιπτώσει το ΚΚΕ αναλαμβάνει την ευθύνη των εγκλημάτων. Οι 'αστοί' τι βιολί βαράνε?


Περισσότερα | Σχολιάστε

Αν τα διαφεύγοντα έσοδα είναι 6-9% του ΑΕΠ τότε τα εισοδήματα που φοροδιαφεύγουν είναι 12-18% του ΑΕΠ, δηλαδή όσο περίπου ο μέσος όρος ακόμη και σε οικονομίες με πολύ ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Κάποτε ακούγαμε γιά 'μαύρη' οικονομία της τάξης το 30-35% στην Ελλάδα. Αν έχει περιοριστεί στο 15%, τότε έχει ήδη επέλθει συγκλονιστική βελτίωση.

Παραπέρα μείωση είναι πρακτικά αδύνατη γιατί και οι Δυτικοί που έχουν άλλη φορολογική συνείδηση δεν κατάφεραν επί αιώνες να το πάνε παρακάτω. Οι κραυγές λοιπόν και γιά άλλα αστυνομικά μέτρα είναι πομφόλυγες .

Το πρόβλημα δεν είναι πλέον στην περίφημη φοροδιαφυγή. Είναι και στο τεράστιο φορολογικό βάρος που δίνει τεράστιο κίνητρο γιά να κρύβονται έσοδα, και στο ότι αυτή η αρρωστημένη επίθεση με φόρους Σκανδιναυίας γιά δημόσια παραγωγή Ουγκάντας έχει πλέον καθιερώσει μιά 'καθετοποιημένη' μαύρη οικονομία η οποία δεν εμφανίζεται παρά μόνο στην κατανάλωση. Τουλάχιστον παλαιότερα τα μαύρα εισοδήματα πηγαίναν στην οικοδομή ή/και στις τράπεζες και συνεισέφεραν στην άνοδο της οικονομίας έστω και έτσι. Σήμερα αυτό το χρήμα λείπει τραγικά από το επίσημο σύστημα και τροφοδοτεί μόνο τις εξαγωγές της Γερμανίας και της Κίνας, άντε και το μεροκάματο στα 'μπιτσόμπαρα'.

Αν είναι κάτι να βελτιωθεί, μόνο αν μειωθούν οι φόροι θα βελτιωθεί. Αν η επίθεση συνεχιστεί, το αντάρτικο μόνο να μεγαλώσει μπορεί. Γιά πολλούς πλέον η απόκρυψη εισοδήματος είναι ο μόνος τρόπος ώστε να περιοριστεί ο 'πραγματικός' φορολογικός συντελεστής, που αν δεν περιοριστεί απειλεί ευθέως την επιβίωση.

Οση λύσσα γιά φόρους και αν επικρατεί, με 47% συμμετοχή των πάσης φύσης φόρων στο ΑΕΠ όταν ευθέως ανταγωνιστικές χώρες έχουν 30-32% ( Βουλγαρία-Ρουμανία), ούτε υποψία επένδυσης δεν πρόκειται να γίνει, ούτε καμμία βελτίωση φορολογικής συνείδησης θα βελτιωθεί.

Αν δεν πέσουν οι φόροι ελπίδα δεν υπάρχει. Και γιά να πέσουν πρέπει να πέσουν οι δημόσιες δαπάνες. Που αν πέσουν, η μεγάλη πλέον πλειοψηφία που εξαρτάται από το δημόσιο κορβανά γιά να ζήσει θα αντιμετωπίσει και άλλες δραματικές μειώσεις. Με μιά κουβέντα η Ελλάδα έφτιαξε γιά τον εαυτό της το τέλειο αδιέξοδο.

Καλά ξεμπερδέματα !!

Περισσότερα | Σχολιάστε
gk1956
23/08/2016, 22:59

@Dimkouz

α) Γιά να έχει η Ουκρανία εμφύλιο πρέπει να συγκρούονται δύο τμήματα ενός έθνους. Ποιός σας είπε ότι η 'Ουκρανία' της Ρουθηνίας, Γαλικίας, Τρανσυλβανίας κατοικείται από το ίδιο 'εθνος' όπως η 'Ουκρανία' της Ναβαρασίγια των Λουχάνσκ, Ντανιέτσκ, Μαριουπόλ ?

Η Δυτική Ουκρανία προπατορικά ήταν έδαφος που πάνω ανταγωνιζόντουσαν η Πολωνο-Λιθουανική κοινοπολιτεία και η Αυστροουγγρική αυτοκρατορία. Ενα από τα πολλά ονόματα του Λβόφ είναι ( πέρα από Λβίβ) και Λέμμπεργκ.

Ακόμη και η γλώσσα ΄που μιλιέται δυτικά είναι σχεδόν πολωνικά ενώ στην ανατολή Ρωσσικά. Μιά βόλτα στη χώρα θα σας πείσει.

Η περίφημη 'Ουκρανική εθνική ταυτότητα' είναι ένα εφεύρημα εθνικιστών τύπου Μπαντέρα και επιγόνων όπως οι 'Σβαμπόντα' και 'Πράβο' που όντως είναι συνεχιστές των Ουκρανικών Ες-Ες που απετέλεσαν μερικές από τις πιό βάρβαρες μονάδες 'Hilfenwillige' του Χίτλερ.

β) Ο Ποροσένκο ανέβηκε με μια κλασσική κίνηση 'πραξικοπηματικής εξεγερσης'. Γιά το ποιός ενθάρρυνε, ίσως οργάνωσε και χρηματοδότησε αυτή την κινηση καλό θα ήταν να ρωτούσατε την κυρία 'fuck Europe' Νούλαντ, σημαίνον στέλεχος της Αμερικανικής πολιτικής γιά την πρώην Σοβιετική Ενωση, καθώς και τον τότε υπουργό εξωτερικών της Πολωνίας ο οποίος έκοβε βόλτες στο Μειντάν τις ώρες της έντασης πιθανώς οραματιζόμενος πότε η Πολωνία θα ξαναεπεκταθεί μέχρι το Ουμάν. Ο περίφημος κήπος 'Σαφίσκυ Σάντ' στο Ουμάν ήταν δώρο του Πολωνού κόμη-διοικητή της περιοχής στην Βυζαντινή πριγκίπισσα Σοφία που έγινε σύζυγός του. Τόσο σαφείς είναι οι ρίζες της 'Ουκρανικής' εθνικής ταυτότητας.

Ο Πούτιν όντως πέρασε τα σύνορα. Ομως η μέν Κριμαία από την εποχή της Αικατερίνης της Μεγάλης ανήκε στην Ρωσσία και ο πληθυσμός της ήταν κυρίως Ρώσσοι και Ελληνες με μιά μειονότητα Τατάρων. Ακόμη και όταν φτιάχτηκε η σημερινή Ουκρανία, η Σεβαστούπολη νοικιάστηκε στην Ρωσσία γιά δεκαετίες. Οταν δε ο Πούτιν απέσπασε την Κριμαία, ο πληθυσμός το αποδέχτηκε ασμένως γιατί δεν είχαν ξεχάσει ότι η Κριμαία είχε 'δωρηθεί' στην Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας από τον Χρουτσώφ μόλις στα μέσα του 50. Ποτέ η Κριμαία δεν ανήκε σε ότι και να σημαίνει 'ουκρανία'.

Τέλος τα ομπλάστ του Ντανιέτσκ, Λουχάνσκ, Μαριουπόλ ήταν από την εποχή επίσης της Αικατερίνης της Μεγαλης Ρωσσικά εδάφη. Η εξέγερση που ήρθε να βοηθήσει ο Πούτιν προκλήθηκε ακριβώς επειδή η κυβέρνηση του Μειντάν σαν πρώτη της πράξη κατήργησε το ισοδύναμο της Ρωσσικής με την Ουκρανική γλώσσα, ουσιαστικά απαγορεύοντας σε σχεδόν αμιγώς ρωσσικούς πληθυσμούς να μιλάνε και να συναλάσσονται με το κράτος στην γλώσσα τους.

Ο Πούτιν δέχτηκε μιά τεράστια πρόκληση από ανεύθυνους παραστρατιωτικούς κύκλους της Δύσης οι οποίοι οραματίζονται μιά κατάρρευση της Ρωσσικής Ομοσπονδίας όπως κατάφεραν την κατάρρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

Οπως πρίν από 26 χρόνια ένα ανελεύθερο και αναποτελεσματικό καθεστώς κατέρρευσε υπό την ανηλεή πίεση στρατιωτική και οικονομική της Δύσης, έτσι οραματίζονται ότι και η σημερινή Ρωσσική Ομοσπονδία με τις 102 γλώσσες και την τεράστια γεωγραφική έκταση θα καταρρεύσει υπό την πίεση του ληστρικού καπιταλισμού που την κρατάει δέσμια επί δεκαετίες αν και η Δύση συνεχίσει τον 'νεο-ψυχρό πόλεμο', πάνω ακριβώς στα χνάρια του παλιού καλού που γνωρίσαμε.

Γιά όποιον κοιτάζει λίγο τον χάρτη, η τακτική είναι προφανής και ξεδιπλώνεται από το Ιράν στην Αρμενία-Ατζερμπαιντζάν, Γεωργια, Ινγκουσετία-Τσετσενία και φτάνει μέσα από την Κριμαία και την Νοβοροσίγια στις Βαλτικές χώρες που αφού πίεσαν αφόρητα τις ρωσσικές μειονότητες στην περιοχή τους τώρα ζητούν την προώθηση του Νατο για την προστασία τους.

Οτι βλέπει ο καθένας, το βλέπει και ο Πούτιν. Και αμύνεται. Και καλά κάνει και αμύνεται , γιατί αυτοί στην Δύση που κινούν τέτοιες διαδικασίες μόνο την σταθερότητα δεν θέλουν. Βλέπουν τα οικονομικά αδιέξοδα της μετα-ιμπεριαλιστικής Δύσης και ξερογλύφονται βλέποντας τις αχανείς εκτάσεις της Ρωσσίας με τους ατελείωτους φυσικούς της πόρους στους οποίους προστίθενται και οι πόροι της Κεντρικής Ασίας. Αυτός ο 'λουφές' θα ήταν μιά κάποια λύση στα αδιάξοδα των Δυτικών Οικονομιών.

Ομως αυτό το όραμα , γιά μάς είναι Αρμαγεδών. Εμείς κρεμόμαστε από μιά σκωροφαγωμένη κλωστή. Το τελευταίο που θέλουμε είναι τέτοιες κολοσσιαίες αναστατώσεις στην γειτονιά μας.

Βάστα Πούτιν , λοιπόν, γιατί αλλιώς ...Περισσότερα | Σχολιάστε

11.35 : Ο Τσίπρας αναγγέλει την ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ !!!


12.10 : Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει κατάρρευση 1,2% του ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο του 2016

που ισοδυναμεί με ύφεση γιά όλο το 2016 !!!

Τελικά αυτό το παιδί έχει ένα απίστευτο ταλέντο ! Οποτε ανοίξει το στόμα του και πεί οτιδήποτε, την επόμενη στιγμή συμβαίνει το ανάποδο !!!

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ένα αξιόπιστο άτομο με μεγάλη τεχνοκρατική επάρκεια !!! Κρυφτείτε ....

Περισσότερα | Σχολιάστε

Τελικά το να είσαι ΠΑΣΟΚ είναι σαν να έχεις μόνιμο κουσούρι ! Δεν περνάει με τίποτε !

Από δώ το είχαμε, από κεί το είχαμε, άντε πάλι να ξανα-μανα-φτιάξουμε τον περιβόητο 'Οργανισμό Ανασυγκροτήσεως Επιχειρήσεων'. Αντε πάλι να πληρώνουμε μιά ζωή κερατιάτικα γιά να προστατεύονται όσοι ξώκειλαν.

Μπορεί να φαίνεται σκληρό και ανάλγητο το να κλείσουν και να ξεπουληθούν όσες επιχειρήσεις δεν βγαίνουν, όμως πολύ πιό σκληρό και ανάλγητο είναι να πληρώνουμε επί δεκαετίες τα σπασμένα οι υπόλοιποι. Και χίλιες φορές πιό σκληρό και ανάλγητο είναι να μην μπορούν να δούν θεού πρόσωπο οι σωστές επιχειρήσεις επειδή τα νεκροζώντανα ζόμπι του παρελθόντος θα πατάνε πάνω στους φόρους μας γιά να τους ανταγωνίζονται ανέντιμα και να τους κοροιδεύουν.

Χίλιες φορές οι φόροι να πάνε σε επιδόματα ανεργίας γιά όσους εργαζόμενους χάσουν τη δουλειά τους από το Μεγάλο Ξεσκαρτάρισμα. Χίλιες φορές τα λεφτά να πάνε στην στήριξη ανθρώπων που θα αναζητήσουν αλλού την τύχη τους, και να αφεθούν τα σαπάκια να πάνε στα σκουπίδια να τελειώνουμε με αυτά. Είτε πρόκειται γιά επειχειρήσεις που ατύχησαν, είτε πρόκειται γιά επιχειρήσεις που ... τις 'ατύχησαν'.

Δυστυχώς όταν μας διαφέντευε ο Αντρίκος την δεκαετία του 80 δεν υπήρχε ΔΝΤ και Τόμσεν να φρενάρουν το στήσιμο μιάς ολόκληρης τάξης επιτυχημένων μπαταξήδων που ακόμη τους πληρώνουμε. Τώρα υπάρχει ΔΝΤ. Να προσευχόμαστε να πατήσει πόδι να μην ξαναγίνει πάλι η ίδια ληστεία στη ράχη μας.

Περισσότερα | Σχολιάστε
gk1956
έκανε σχόλιο στο θέμα Kill Adonis
03/03/2017, 20:22

Αγαπητέ Θανάση, καλώς τονε στον χώρο της λογικής. Αυτό το άρθρο έπρεπε να το έχεις γράψει πολύ καιρό !

Δεν ξέρω ποιές πολιτικές δεσμεύσεις έχεις. Δεν είναι δυνατόν να μην έχεις γιατί στην Ελλάδα και στη Ρωσσία τίποτε δεν γίνεται αν δεν έχει 'Χρύσα' που λένε οι Ρώσσοι και σημαίνει 'σκεπή'΄.

Επειδή είσαι ίσως και η μοναδική φωνή που μιλάει σοβαρά στον χώρο των ΜΜΕ γιά την φιλελεύθερη άποψη, χαίρομαι πάρα πολύ που είδες το φώς το αληθινόν !

Μας έπρηξες τόσο καιρό με το λιβάνισμα Καραμανλή, στο συγχωρέσαμε δίνοντάς σου τη δικαιολογία ότι το κάνεις γιά να μην αγριέψει κιάλλο η κατάσταση στη ΝΔ. Πρόσφατα φάνηκε ότι άρχισες να βαριέσαι το παιχνιδάκι που εσύ το βλέπεις από πιό κοντά, και τα σχόλιά σου πήραν έναν πιό ουδέτερο τόνο. Είπαμε ότι θέλεις να βρίσεις αλλά βαστιέσαι όσο μπορείς.

Σήμερα, είναι φανερό ότι ότι δεσμεύσεις και να έχεις, έχεις μεγαλύτερο ένστικτο αυτοσυντήρησης. Ετσι βγήκε το παραπάνω άρθρο γιά τον Γεωργιάδη.

Χαίρομαι που ξεπέρασες όλα τα δεσμά και συνειδητοποίησες το προφανές : Οτι αν ένα κόμμα μάχεται λυσσαλέα το μόνο στέλεχος που είναι φορέας κάτι καινούργιου μέσα στο χώρο του, αν ένα κόμμα πολεμάει ανέντιμα το μόνο στέλεχος που συγκεντρώνει όλα τα πυρά της κυβέρνησης γιατί είναι και ο μόνος που ενοχλεί καίρια τους καρεκλάτους, τότε σε αυτό το κόμμα δεν υπάρχει μέλλον. Η περιθωριοποίηση είναι αναπόφευκτη. Το λιγότερο θα είναι η ήττα στις επόμενες εκλογές. Από την ήττα ανακάμπτει κανείς, αν κριθεί ασήμαντος όδεύει γιά τον κάδο των αχρήστων.

Δυστυχώς ή ευτυχώς οι 'παρατάξεις' τελείωσαν. Ψευδεπίγραφες ήταν, καλώς τελεύτησαν. Τώρα πιά γιά να υπάρξει κάτι πρέπει να έχει ταυτότητα καθαρή. Να αναγνωρίζεται εύκολα και εύληπτα. Να ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες και να υπηρετεί συγκεκριμένες τάσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΝΔ όπως είναι σήμερα είναι ήδη παρελθόν. Ο Γεωργιάδης είναι το μόνο στοιχείο που δίνει μιά ελπίδα ότι ο χώρος της φιλελέυθερης άποψης για τη ζωή μπορεί να εκπροσωπηθεί σωστά, και αν πείσει, τότε και να κυβερνήσει.

Καιρός λοιπόν να καθαρίσει το τοπίο. Οσο 'αίμα' και αν χρειαστεί. ¨Οσο και αν πετσοκοπεί η 'παράταξη'. Το σάπιο πρέπει να φύγει. Είναι λάθος να μένει και να δηλητηριάζει όλους και όλα.

Χαίρομαι που κατάλαβες ότι ''ο Γεωργιάδης είναι το μήνυμα'' που έλεγε και ο θεωρητικός των ΜΜΕ Μακ Λούαν. Μακάρι να επιμείνεις σε αυτό που κατάλαβες. Αλλιώς η αποσάθρωση δεν θα αφήσει ούτε και εσένα αλώβητο. Καιρός γιά καθαρές λύσεις και ρίσκα. Αποφυγή ρίσκου πλέον ίσον σίγουρη εξαφάνιση !

Περισσότερα | Σχολιάστε

Εχει δίκιο ο Βαγγέλας. Αφού η ΝΔ και κυβέρνηση να γίνει τα ίδια με τον Σύριζα θα κάνει ( όπως και ο Σύριζα τα ίδια με τη καραμανλέικη ΝΔ κάνει ) , δεν υπάρχει καμμία ουσιαστική διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Εχει δίκιο να αγωνιά ο Βαγγέλας γιατί δεν θέλει με κανένα Χριστό να αποκτήσει ο Τσίπρας την αποκλειστικότητα στον κρατικοδίαιτο συρφετό. Ξέρει πολύ καλά ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων σήμερα τρώει από το κράτος. Ξέρει επίσης πάρα πολύ καλά ότι αυτή η πλειοψηφία δεν ενοχλείται ούτε από τα ψέμματα του Σύριζα, ούτε από το αβυσαλέο ηθικό του επίπεδο, ούτε από την στρατηγική ζημιά που κάνει στην χώρα. Ολα αυτά η μάζα στόχος Σύριζα και Βαγγέλα τα θεωρεί ασήμαντα και αδιάφορα. Το βασικό θέμα που την απασχολεί είναι η μάσα, η διατήρησή της και ει δυνατόν η αύξησή της. Ολα τα άλλα να πάνε να κουρεύονται. Οσο την αφορά ο Τσίπρας μπορεί να λέει παράνοιες ανά δευτερόλεπτο, δεκαράκι δεν δίνει.

Και έτσι ξαναγυρίζουμε στο τι βιολί βαράει η ΝΔ! Από ότι φαίνεται, όσο περνάει ο καιρός η πρεμούρα των Καραμανλικώνς χτυπάει κόκκινο. Κάτι βλέπουν που δεν το βλέπουμε εμείς και αισθάνονται ότι πλέον το τραίνο χάνεται. Μάλλον βλέπουν ότι ο Τσίπρας έχει βάλει πλώρη γιά οκταετία και βάλε, και τους έχει κόψει το αίμα τους. Τόσα χρόνια χωρίς κουτάλα είναι ανυπόφορα !

Βέβαια δεν έχουν το στοιχειώδες νιονιό να καταλαβαίνουν ότι το να το παίξεις λαικιστής και κρατιστής με τον Τσίπρα απέναντι είναι τζάμπα κόπος. Το παιδί σε αυτό το γήπεδο δεν παίζεται. Με την βλακώδη λογική του 'και εμείς λαικιστές είμαστε, προτιμήστε μας', όχι κυβέρνηση δεν παίρνουν, εξορία θα τους στείλει ο Τσίπρας και θα γελάει ! Γιατί η μάζα να ψηφίσει λαικιστή-μαιμού όταν το ορίτζιναλ είναι τόσο της αρεσκείας του?

Η μόνη λύση γιά την ΝΔ είναι προφανώς να αντιτάξει μιά άλλη πολιτική στην αδιέξοδη πορεία φθοράς του Σύριζα. Προφανώς μιά γνήσια νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αλλά αυτό αποδεικνύεται αδύνατον. Πολλαπλά αδύνατον γιατί απαιτεί γνώση, εντιμότητα και σκληρότατη δουλειά βάσης γιά να περάσει το μήνυμα στον κόσμο ότι υπάρχει αληθινή διέξοδος στην κρίση. Χρειάζεται δηλαδή ότι ακριβώς δεν έχει η ΝΔ και το σάπιο ιερατείο που έχει φτάσει να θεωρεί ώς μεγαλύτερο εχθρό του τον μόνο εκεί μέσα που δεν βαρύνεται με σκάνδαλα, που έχει ιδιαίτερα επιτυχημένες θητείες σε υπουργεία, που είναι ευθύς και καθαρός στον λόγο του και εντυπωσιακά θετικός με τα στοιχεία που παραθέτει, τον Γεωργιάδη ! Αφού μισούν τον καλύτερο που έχουν, ας μείνουν στο περιθώριο γιά δεκαετίες. Αυτό τους αξίζει, αυτό θα πάρουν !


Περισσότερα | Σχολιάστε

Δεν ξέρω αν θα στηθεί μνημείο στον Σώυμπλε, πάντως υπάρχει ιστορικό προηγούμενο :

Η κάθετος ανάμεσα στην Πανεπιστημίου και την Σταδίου στο πλάι της ΤτΕ λέγεται 'Εδουάρδου Λώ'.

Γιά όσους δεν τον θυμούνται, ο Εδουάρδος Λώ ήταν ο ... Τόμσεν Σώυμπλε της χρεωκωπίας του 1898. Η τότε χρεωκωπία ωδήγησε στην εγκατάσταση της τότε 'τρόικας' στην Ελλάδα, της περίφημης επιτροπής του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, η οποία σημειωτέον έκλεισε τα γραφεία της στην Ελλάδα το 1972 !

Ο Εδουάρδος Λώ ανέλαβε την διοίκηση της ΤτΕ και επί της διοίκησής του το Ελληνικό Κράτος εμφάνισε τους πρώτους και μοναδικούς ισοσκελισμένους ισολογισμούς του το 1904-1904. Το στοιχειώδες 'συμμάζεμα' του Ελληνικού Κράτους που επέβαλε ο ΔΟΕ πρωτοστατούντος του Λώ, επέτρεψε στην Ελλάδα να ενισχύσει οικονομικά την ανεξαρτησία και ενσωμάτωση της Κρήτης στην Ελλάδα και την αναδιοργάνωση του στρατού και κυρίως την απόκτηση του 'Αβέρωφ' που κατέληξαν στον διπλασιασμό της Ελλάδας και την κυριαρχία στο Αιγαίο στους Βαλκανικούς Πολέμους.

Στον Λώ, λοιπόν, αφιερώσαμε ένα κεντρικό δρόμο.

Αρα και ο Σώυμπλε δικαιούται να ελπίζει σε τέτοια αναγνώριση εν ευθέτω χρόνω !!


Περισσότερα | Σχολιάστε

Αγαπητέ Θανάση, μην τα κάνουμε πολύπλοκα όταν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι τα θεωρούν απλά και προφανή :

Ο Τσίπρας ερωτεύτηκε τον Καραμανλή γιατί πιστεύει ότι έτσι συντηρεί και υποδαυλίζει ένα εσωτερικό ρήγμα στη ΝΔ μεταξύ Καραμαλέικου και υπολοίπων που οδηγεί σε αδράνεια τη ΝΔ και ίσως την οδηγήσει και σε διάσπαση. Χοντροκομένο παιχνίδι, αλλά με τον βαθμό ευφυίας που κυκλοφορεί , αποτελεσματικό.

Ο Καραμανλής ερωτεύτηκε τον Τσίπρα γιατί ο Καραμανλής και το εν γένει καραμανλέικο προτιμάει τον Τσίπρα στην εξουσία από το να του φάει το μαγαζί ο κάθε Σαμαράς και Μητσοτάκης. Ιδίως με το Μητσοτακέικο υπάρχει αληθινό μίσος.

Τόσο απλά !

Αν το θέλεις και πιό βαθυστόχαστα, υπάρχει και κάτι πιό υπόγειο που ενώνει Καραμανλέικο και Τσίπρα. Είναι και οι δύο εκφραστές του ίδιου ανατολίτικου ρεύματος μέσα στην Ελληνική Κοινωνία που αντιτίθεται στο να ακολουθήσει η Ελλάδα τόν συχρονο ευρωπαικό ρασιοναλισμό. Εκφράζουν απλώς διαφορετικά οικονομικά συμφέροντα, αλλά συναντώνται απολύτως στο οπισθοδρομικό, φοβικό, επαρχιώτικο και ανελεύθερο της λαικίστικης τάσης που θέλει την Ελλάδα να στριμωχτεί στα βράχια του Αγίου Ορους αντί να ξανοιχτεί στις πεδιάδες της Δύσης.

Δεν ειναι τυχαίο ότι αν Τσίπρας και Καραμανλής αναγνωρίζουν ένα πραγματικό εχθρό αυτή τη στιγμή είναι ο Γεωργιάδης. Ο λόγος απλός : Ο τηλεβιβλιοπώλης είναι ο μόνος που εκφράζεται με λογική, που απαντάει με αληθινά στοιχεία και συγκεκριμμένο τρόπο. Ο μόνος που είναι 'διαβασμένος' και σωστά διαβασμένος. Καθόλου ανεξήγητο το ότι παρά τη λυσσαλέα επίθεση από Τσίπρα και Καραμανλικούς η απήχησή του ανεβαίνει συνεχώς, όσο ο κόσμος ξεπερνάει τις λυσσαλέες επιθέσεις εναντίον του και κάθεται να τον ακούσει.

Μισούν τον Γεωργιάδη γιατί μισούν αυτό που φέρνει ο Γεωργιάδης : Το ξεκαθάρισμα του τοπίου, την σοβαρή συζήτηση, το λογικό επιχείρημα, την πρακτική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Θέλουν να διατηρήσουν γιά πάντα τον σκοταδισμό που τους έθρεψε.

Μην ψάχνουμε λοιπόν γιά συνωμωσίες και άλλα κουραφέξαλα. Οτι πιό σάπιο έχει η Ελλάδα θέλει να την κρατήσει στο βούρκο. Και σε αυτή την προσπάθεια το να συμμαχήσει η ΕΡΕ με την ΕΔΑ είναι απολύτως φυσιολογικό.


Περισσότερα | Σχολιάστε

Ο τσαμπουκάς κρύβει και ένα άλλο μήνυμα : Παίξε μπάλα μαζί μας και μην φοβάσαι τίποτα !

Εννοείται, ότι αν δεν παίξεις μπάλα, τότε ο ίδιος αυτός τσαμπουκάς θα σου κλείσει το σπίτι !

Αυτό το μήνυμα περνάει, και να δείτε ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες πόσα αυτάκια θα το έχουν ακούσει, και πόσο θα το έχουν εμπεδώσει. Μόλις ο Τσίπρας τελειώσει την αξιολόγηση μπαίνει με τα μπούνια στην εδραίωση του καθεστώτος. Από τη μιά μεριά μαστίγιο με διώξεις και απειλές γιά όσους δεν προσκυνάνε και από την άλλη με απροσχημάτιστο φαβοριτισμό γιά όσους φέρνουν χώμα και νερό στον νέο Φύρερ !

Αυτά να τα βλέπανε όσοι νομίζανε ότι ο Τσίπρας δεν θα γεράσει πρωθυπουγός. Αν δεν του έρθει δηλαδή να το παίξει και Ερντογάν με καμμιά αλλαγή του συντάγματος σε στύλ Ντε Γκώλ ρεζιλέ !!!

Με τις υγείες μας !!!


Περισσότερα | Σχολιάστε

Η πτώση της ΕΣΣΔ απλώς μετέφερε την Ρωσσική αυτοκρατορία σε άλλη φάση. Είχε υπάρξει η φάση των Τσάρων που έφτασαν την Ρωσσία από το Καζάν στον Ειρηνικό και τα Ιμαλάια, και η φάση των Μπολσεβίκων που την έφτασαν στον Οντερ, για να υποχωρήσουν με την πτώση του Υπαρκτού στα όρια των Βαλτικών και της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν μεθοδικά επεκτείνει ξανά αυτά τα όρια: Αγωνίζεται και εν πολλοίς καταφέρνει να πειθαρχήσει τον Λουκασένκο της Μπελαρούς ξαναγυρίζοντας στο όριο του Νιέμεν και πέρασε στην αντεπίθεση στην Ουκρανία επεκτείνοντας το όριο να περιλάβει την Νοβαρασίγια-Ντονμπας, την Κριμαία, και ίσως ευκαιρίας δοθείσης στον Ντνιέπρ.

Πρακτικά η Ουκρανία ουδέποτε υπήρξε συγκροτημένη οντότητα. Η δυτική χώρα άλλαζε ανάμεσα στην Πολωνο-Λιθουανική κοινοπολιτεία και την Αυστροουγγρική αυτοκρατορία ακόμη και με τον Σουλτάνο να διεκδικεί μερίδιο στο Νότο ( Μπεσσαράμπια, Μπουτζάκ ). Η Ανατολική πάντοτε υπήρξε χώρος ρωσσικής επιβολής. Αν υπάρχει 'ουκρανία', ίσως αυτό να αφορά μιά μικρή περιοχή γύρω από το Ζαπορόγιε.

Ενα μέρος των Δυτικών πίστεψε ότι όπως με τον ψυχρό πόλεμο κατάφερε να επιτύχει την κατάρρευση της Ρώσσικης αυτοκρατορίας στην φάση της ΕΣΣΔ, θα καταφέρει και τώρα με την επέκταση του ΝΑΤΟ και την οικονομική πίεση την κατάρρευση της τρέχουσας ρωσσικής αυτοκρατορίας στην φάση της Ομοσπονδίας (CIS). Αν το καταφέρουν το έπαθλο θα είναι τεράστιο, και θα σημάνει ίσως μιά νέα εποχή ευμάρειας γιά την Δύση ανάλογη αυτής που ακολούθησε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς η Ρωσσία θα περιοριστει σε μιά μικρή επικράτεια γύρω από τη Μόσχα και όλη η αχανής έκταση θα προστεθεί στην οικονομική επικυριαρχία της Δύσης.

Εναντι αυτού του απολύτως υπαρκτού κινδύνου μάχεται η Ρωσσία υπό τον Πούτιν. Η μάχη αυτή έχει ξεκινήσει από τα μέσα της δεκαετίας του 80 όταν με ορατή την φθορά της ΕΣΣΔ αναζητήθηκε μιά νέα στρατηγική γιά να αναπληρωθεί το κενό και μιά νέα θεωρητική προσέγγιση που θα έδινε τον αναγκαίο μανδύα γιά την προάσπιση των ρωσσικών συμφερόντων. Αυτή η ανάγκη ωδήγησε στην αναβίωση των θεωριών γιά την 'Ευρασία' των Τρουμπεσκόυ-Γιάγκομπσον-Γκουμιλιέφ, που σήμερα έχει βρεί τον εκφραστή της στον Νούγκιν.

Η Ρωσσία μάχεται γιά την εδραίωση του "κεντρικού χώρου'' ( heartland) που θα ήθελε να είναι ακόμη και πέρα από τα όρια της ακμής της ΕΣΣΔ, και τον έλεγχο του ''περιμετρικού χώρου'' ( Rimland) που εκτείνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα Βαλκάνια, την Τουρκία , έως τα όρια του Ιράν τα οποία και αυτά αμισβητεί θεωρώντας ότι το Αζέρικο Βόρειο Ιράν ( Ταμπρίζ) θα μπορούσε να είναι στην άμεση επιρροή της.

Η Δύση επιδιώκει την προώθηση της επαναφοράς ( rollback) της επιρροής της που εθίγη από την ΕΣΣΔ το 1945 και επανέρχεται σταδιακά από το 90 και μετά.

Η Ουκρανία, η Κριμαία, η Τσετσενία, η Γεωργία, το Αντζερμπαιτζάν είναι τα σημεία όπου αυτές οι αντίρροπες δυνάμεις συναντώνται και οι τριβές πυροδοτούν την κατάσταση.

Πρός το παρόν ο Πούτιν έχει φρενάρει την υποχώρηση που άρχισε το 90 και έχει επιτύχει και μερικές ΄'αντεπιθέσεις'' ( Τσετσενία-Νταγκεστάν, Γεωργία, Κριμαία, Ντόνμπας-Ναβαρασίγια).

Η μάχη συνεχίζεται !

Το συμπέρασμα είναι ότι το παιχνίδι δεν μπαίνει σε καμμία τελική φάση. Είναι σε διαρκή εξέλιξη, οι πιέσεις είναι παντού ισχυρές, και κανείς δεν μπορει να προβλέψει που θα συμβεί το επόμενο ρήγμα . Οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένες.Περισσότερα | Σχολιάστε

Κοίτα να δείς παράξενα πράγματα : Ηταν 'ενήμεροι' γιά την καταδίκη του γιά 'απαλλοτρίωση τράπεζας', και τον θεωρούσαν οι αθεόφοβοι άτομο αυξημένου κινδύνου. Και τι είχε κάνει το κακόμοιρο το παιδί? Απλώς είχε 'απαλλοτριώσει' καθώς λέει κάποια τράπεζα. Ψιλοπράγματα.

Η μάλλον σπουδαία πράγματα γιατί προφανώς η ΄απαλλοτρίωση' ( γράφε ληστεία) είχε γίνει μάλλον ' γιά τον αγώνα '. Οπότε στο Ελλάντα είναι κάτι σαν είδος τίτλου τιμής.

Ελα που στο Αμέρικα το να μπείς με κουμπούρι σε τράπεζα δεν θεωρείται πράξη γιά παράσημο! Ελα που αν το προιόν της 'απαλλοτρίωσης' προορίζεται γιά 'τον αγώνα' δεν το εκτιμάνε καθόλου ! Ελα που έχουν και το βίτσιο να ελέγχουν τι λογής λεβέντες πάνε γιά τουρισμό στά μέρη τους ! Ελα που είναι κοινωνίες που σέβονται το θέμα της πειθαρχίας στους νόμους ! Ελα που φυλάνε τα ρούχα τους γιά να έχουν τα μισά !...

Ομως οι βάρβαροι το εξόντωσαν το παιδί : Οι Εγγλέζοι τον ανέκριναν αλλά του έδωσαν και boarding card , προφανώς να τους ξεκουμπιστεί και να τον φορτωθούνε άλλοι. Λές και η κάθε αστυνομία έχασε το δικαίωμα να ανακρίνει όποιον δεν της γεμίζει το μάτι, ιδίως σε χώρους άκκρως ευαίσθητους όπως αερδρόμια.

Οσο γιά τους Μεξικάνους, οι αλητήριοι έφτασαν στο σημείο να του επιτρέψουν να μιλήσει με την Ελληινκή διπλωματική αντιπροσωπεία. Τόσο βασανιστήριο. Και μετά τον έβαλαν και αυτοί πακέτο στο αεροπλάνο μιά κα;ι διατηρούν το απίστευτα φασιστικό δικαίωμα να έχουν άποψη γιά το ποιός μπαίνει στη χώρα τους.

Τι να λέμε τώρα ! Οι φασίστες όλης της το στενοχώρησαν το παιδί ! Και όχι τίποτε άλλο, ο αδικημένος πρίγκηπας έβγαλε μιά ανακοίνωση σεντόνι και απασχολεί όλο τον τύπο όχι γιά να προπαγανδίσει το θέμα, αλλά γιά να πεί τον πόνο του. Τόσο χαμηλών τόνων είναι. Τετοια ταπεινότης !!!

Ε, ρε βρεμένη σανίδα που χρειάζεται !
Περισσότερα | Σχολιάστε

Μιά προσθήκη : Δεν αναφέρθηκε στον Ελληνικό τύπο ο οποίος δεν αφιερώνει σχεδόν καθόλου χώρο και χρόνο στο τι συμβαίνει στην γειτονιά μας, ότι στις αρχές Μαρτίου οι Ρώσσοι έστειλαν μάχιμες δυνάμεις στην Λιβύη και ενεπλάκησαν στον διαρκή πόλεμο που σπαράζει την χώρα, όταν απειλήθηκαν πετρελαικές εγκαταστάσεις.

Είναι μια καινούργια εξέλιξη καθώς γιά πρώτη φορά ο Ρωσσικός στρατός ανατύσσεται και σε άλλη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πέραν της Βόρειας Συρίας.

Είναι προφανές λοιπόν ότι εξελίσσεται ένα 'Μεγάλο Παιχνίδι' στην Νοτιανατολική Μεσόγειο, γιά το οποίο μαθαίνουμε ελάχιστα, μόνον όταν υπάρχει κάποια κορύφωση, αν και μας αφορά εντελώς άμεσα γιά πολλούς λόγους, και γιά το θέμα των μετανστευτικών-προσφυγικών ροών, και γιά τις εξελίξεις στα ενεργειακά, και γιά το θέμα της τρομοκρατίας.


Περισσότερα | Σχολιάστε
gk1956
21/02/2017, 06:17

Κουρασμένο το παλληκάρι, αλλά την δουλειά την κάνει , αγαπητέ Θανάση !

Κατά τα φαινόμενα, ο Τσίπρας έχει πάρει τις αποφάσεις του ότι δεν τον ενδιαφέρει πλέον το να είναι αριστερός, αλλά το να λέγεται αριστερός.

Η χτεσινή συμφωνία προφανώς δεν ειναι καθόλου 'αριστερή' συμφωνία. Είναι η συνταγή νούμερο 2 του ΔΝΤ υπό την πίεση της ΕΖ : Μεγάλα πλεονάσματα και όχι ελάφρυνση χρέους πρός τα έξω, αλλά πιό ορθολογική δημοσιονομική πολιτική προς τα μέσα . Ο Σώυμπλε το ξεκαθάρισε ότι τώρα δεν χαρίζει χρέος ούτε με πατέντες μείωσης παρούσης αξίας ούτε πολύ περισσότερο με ονομαστική μείωση. Αρα αναγκαστικά οι μεγάλοι φόροι παραμένουν (Η συνταγή νούμερο 1 είχε και μείωση χρέους και μικρότερους φόρους, αλλά μας τελείωσε) !

Ομως, πάντα κατά τα φαινόμενα, ο Τσίπρας αποδέχεται την 'ανάποδη αναδιανομή' εσωτερικά : Την μείωση κάποιων φόρων έναντι της μειώσεως συνταξεων και της επέκτασης της φορολογίας και στους ασθενέστερους μέσω της μείωσης του αφορολόγητου. Είναι μιά πολιτική που δεδομένων των εξωτερικών περιορισμών, κάλλιστα θα μπορούσε να είναι και η πολιτική Μητσοτάκη. Αντε, ο Κυριάκος να έκλεινε και τον ... οργανισμό Κωπαίδας, έτσι γιά ξεκάρφωμα.

Τελικά, ίσως πρέπει να παραδεχτούμε ότι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, αυτό που κάνει ο Τσίπρας πιθανόν να ειναι μονόδρομος. Προφανώς μιά πιό τολμηρή πολιτική στην ίδια κατεύθυνση θα απέδιδε καλύτερα, αλλά έπρεπε και κάποιος να την περάσει. Ο Τσίπρας ήδη δείχνει ότι μπορεί να την περάσει καλύτερα, δηλαδή χωρίς να καεί το πελεκούδι, από τους άλλους. Το παλληκάρι έφτασε να ανακοινώσει και πρόγραμμα 3 δις της Παγκόσμιας Τράπεζας πρίν το μάθει ή ... ίδια η Τράπεζα. Τόσο ανερυθρίαστος στην προπαγάνδα.

Το αν θα καεί πολιτικά ο Τσίπρας με αυτή την πορεία, και αυτό αμφίβολο είναι. Η μεγάλη ικανότητα του Τσίπρα είναι να αφομοιώνει την πολιτική των άλλων, γιαυτό και φαίνονται τόσο αδύναμοι. Κάνει ότι θα έκαναν, και ακόμη παραπάνω, και τους απονευρώνει. Ιδίως όταν δεν έχουν το θάρρος να προτείνουν οι ίδιοι με σαφήνεια τις πολιτικές τους. Πόσο πιό 'φιλελεύθερα' θα μπορούσε δηλαδή να κινηθεί ο Μητσοτάκης αν ανέβαινε αύριο στην εξουσία?

Φυσικά υπάρχουν μειονεκτήματα. Το σημαντικότερο είναι η φοβία και η ανασφάλεια που έχει δημιουργήσει ο Τσίπρας σε τεράστιο μέρος της κοινωνίας και η οποία δρά διαλυτικά. Ομως από την άλλη έχει εξασφαλίσει πρακτικά και την απουσία ανοιχτών συγκρούσεων. Μιάν απεργία είδαμε από τους Πυροσβέστες όλη και όλη. Οσο γιά τους αγρότες, αυτοί πλέον λιτανεία κάνουν όχι εξέγερση.

Δικαίως αγωνιά η Φώφη μιά και πλέον δεν μπορεί να εξηγήσει ούτε στον εαυτό της τι διαφορετικό έχει από τον Τσίπρα. Ο Βαγγέλης επισημαίνει τις ανακολουθίες και τις αντιφάσεις γιατί είναι έξυπνος, αλλά και αυτός κάθεται στην άκρη γιατί ξέρει ότι δεν υπάρχουν άλλες εφικτές πολιτικές αναμεσα στις μυλόπετρες των ξένων, της κοινωνικής κρίσης και της ανάγκης για μικρά ανεπαίσθητα σχεδόν βήματα εκσυγχρονισμού.

Τελικά, είναι μάλλον η μοίρα της Ελλάδας να κυβερνιέται από τον 'κόσμο του ΠΑΣΟΚ'. Του βεριτάμπλ παλιότερα, του κουρελέ σήμερα. Αλλά πάντα ΠΑΣΟΚ. Μιά ουσία που δεν ορίζεται αλλά εύκολα αναγνωρίζεται !!!

Περισσότερα | Σχολιάστε
gk1956
έκανε σχόλιο στο θέμα Οι μολυσμένοι…
15/02/2017, 17:53

Κούνια που σε κούναγε αρθρογράφε ότι αυτό είναι το βασικό πρόβλημα του Σύριζα.

Το βασικό πρόβλημα το είπε ο δραπέτης της λιθίνης εποχής Πολάκης, και μάλιστα 'on-camera' : 'Δεν μας ανήκει πλήρως ακόμη το κράτος κουμπάρε, κάνε λιγάκι υπομονή...'.

Αυτό είναι το πρόβλημα. Η εγκαθίδρυση καθεστώτος. Γιαυτό κάθε τίμημα, κάθε 'Μπρέστ-Λιτόφσκ' αξίζει τον κόπο. Ακόμη και το δελτίο στα τρόφιμα αξίζει τον κόπο ! 'Αλλωστε όπως είπε και το συνεταιράκι, όταν σφίξουν τα γάλατα , 'ο στρατός εγγυάται την τάξη στην χώρα'. Αυτοί δε που θα πάνε πρώτοι στα ξερονήσια αν όχι στο χώμα, θα είναι οι εκατέρωθεν νεροκουβαλητές. Οι μέν της 'πούρας' αριστεράς, για τους οποίους είναι έτοιμη η διάγνωση γιά 'αριστερίτικες σεχταρικές οππορτουνίστικες αποκκλίσεις'. Οι δε της λαικής, καραμανλικής δεξιάς που στήριξαν την μεγάλη πορεία του ουράνιου ηγέτη, αλλά όταν πιαστεί ο στόχος είναι και γιά αυτούς έτοιμα τα φύλλα πορείας γιά 'κουλάκικες, μπουρζουάδικες φραξιονιστικές ρεβιζιονιστικές τάσεις'. Η πλάκα γιά αυτούς ότι οι καταστάσεις γιά το μεταγωγών θα έχουν σχετικά τα 'δελτία πληροφοριών' με την υπογραφή του δικού τους αρχι-κυπατζή. Ολα ομως εδω πηρώνονται !

Κάνε λίγο υπομονή λοιπόν κουμπάρε !Χτές μπήκαν 213 χύμα στην ΚΤΥΠ. Αλλο ένα μικρό βήμα. Οπου νάναι φτάνουμε, κουμπάρε ! ....

Περισσότερα | Σχολιάστε

Τι παπατζήδες, Θεέ μου ! Τι απίθανοι παπατζηδες !!! Και γιά πόσο κάφρους παίρνουν τους οπαδούς τους.

Πήγε λέει το πρώην βασικό στέλεχος του ΚΚΕ και νύν οικοδεσπότης του Ρώσσου αρχιφασίστα Ντούγκιν, στο Ανόι και δάκρυσε που κατάθεσε στεφάνι στον τάφο του 'θείου Χό'. Μιά χαρά θωπεία γιά τους φαφούτηδες γέρους του Σύριζα που τριγύριζαν με τα πανώ γιά τους 'φονιάδες των λαών Αμερικάνους' τον καιρό του πολέμου του Βιετνάμ.

Κουβέντα γιά το τι οικονομική πολιτική ακολουθεί σήμερα το Βιετνάμ. Κουβέντα γιά την στρατηγική των Βιετναμέζων να προσεγγίσουν όσο γίνεται και δεν γίνεται τους Αμερικάνους προσφέροντας και βάσεις-λιμενικές εγκαταστάσεις δίπλα από το λιμάνι της Χάιφονκ που οι Αμερικανοί βομβάρδισαν ανηλεώς. Κουβέντα γιά την στρατηγική σύγκρουση του Βιετνάμ με την Κίνα με διεκδικούμενο την επικοιριαρχία στον Θάλασσα της Νότιας Κίνας όπου συγκρούονται οι εδαφικές βλέψεις Κίνας Βιετνάμ Φιλιππίνων και Ινδονησίας.

Κουβέντα γιά ένα λαό που κονταροχτυπήθηκε με τους Αμερικανούς με παροιμοιώδη λύσσα μεχρι το 1973 ( και τους Γάλλους και τους Γιαπωνέζους πρίν, και την Κίνα σε ιστορικούς χρόνους) αλλά σήμερα έχει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τους Αμερικανούς, προφανώς γιατί έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντά του.

Εμείς όχι απλώς δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε από το 1973, ούτε από το 1949 μπορούμε και κατά τα φαινόμενα ακόμη μας τυρανάνε τα γεγονότα του 1932, 1922 γιά να μην πάμε και στο 1897 !!!

Κουβέντα λοιπόν γιά το πώς οι Βιτεναμέζοι είπαν ( και το εννοούσαν) ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Θείο Χό και στον Γκιάπ, και μετά προχώρησαν παρακάτω για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Εμείς ακόμη πουλάμε συγκίνηση στους ηλιθίους εν Ελλάδι, μθα συγκίνηση που σταμάτησαν να παράγουν και τα ίδια τα αντικείμενα της αριστερής μας παράνοιας !!

Φάτε εσείς Θείο Χό, η μπριζόλα πάει Βιετνάμ. Μεριμνά ο Κοτζιάς και τα δάκρυά του γιά αυτό !!!

Περισσότερα | Σχολιάστε

@ Phymian

Καταλαβαίνω την συναισθηματική διάσταση, αλλά δεν την συμμερίζομαι.

Είναι μιά στάση στην καλύτερη περίπτωση ρομαντική και στην χειρότερη κάτι σαν την στάση της κυρίας Συριζαίας που επικροτούσε μιά κατάληψη ξενοδοχείου μέχρι να ανακαλύψει ότι ήταν το δικό της.

Ο λόγος είναι απλός. Ο καθένας που κινείται στην αγορά κίνητρο έχει την μεγιστοποίηση του κέρδους του. Συνεπώς αν μιά επιχείρηση του αποδίδει λιγότερο από όσο αν έβαζε τα λεφτά του σε μιά κατάθεση προθεσμίας, τότε κακώς τα ρισκάρει στην επιχείρηση και δεν τα βάζει σην τράπεζα.

Το να θελει να διατηρήσει μιά τόσο 'καχεκτική' επιχείρηση γιά άλλους λόγους, από το ότι του αρέσει προσωπικά το αντικείμενο, έως το ότι η επιχείρηση είναι 'το σπίτι' του και ο κόσμος της η 'παρέα' του, είναι μιά συμπεριφορά που δεν έχει τίποτε να κάνει με την οικονομική δράση. Είναι άλλης κατηγορίας θέμα και ανάγεται σε αυτό που λέμε 'δαπάνες τρόπου ζωής'. Αλλος αρέσκεται στο να πηγαίνει στο καζίνο, άλλος στο να συντηρεί μια 'παρέα' που την βάφτισε επιχείρηση. Και οι δύο ξοδεύουν τα λεφτά τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τον τρόπο ζωής που θέλουν. Δεν είναι κάτι που έχει σχέση με την επιχειρηματική δράση.Περισσότερα | Σχολιάστε

Αγαπητέ Κικέρων, βλέπω βρίζεις την δεξιά παράταξη !

Μήπως παρά τις διακηρύξεις σου, στην πραγματικότητα εξυπηρετείς ένα κομμουνιστικό σχέδιο? Μήπως τελικά ενώ δηλώνεις αντικομμουνιστής είσαι το αντίθετο?

Γιατί αν είσαι πραγματικά αντικομμουνιστής όπως λές, τότε γιατί τέτοια χολή εναντίον της νέας και άφθαρτης ηγεσίας της ΝΔ?

Μήπως?.....


Περισσότερα | Σχολιάστε
gk1956
έκανε σχόλιο στο θέμα «Σταύρος Δήμας»
30/12/2016, 16:26

Η αντιπολίτευση δεν φταίει μόνο γιατί δεν έδωσε πειστική εναλλακτική.

Φταίει πρώτα από όλα γιατί δεν έκανε πειστική αυτοκριτική ! Φταίει γιατί δεν παραδέχτηκε την κολοσσιαία διολίσθηση πάντων και πασών επί ΠΑΣΟΚ και την τραγική της επιτάχυνση επι Κωστακιάδας.

Φταίει γιατί δεν αποκαθάρθηκε. Αντιθέτως προσπάθησε να περιορίσει τις όποιες ποινές έπρεπε να υποστεί.

Φταίει γιατί δεν ανανεώθηκε. Τα ίδια πρόσωπα που την στελεχώνουν τώρα είναι εκείνα που η υπογραφή τους φιγουράρει φαρδιά πλατιά κάτω από όλα τα αίσχη δεκαετιών.

Φταίει γιατί προτίμησε να διατηρήσει το status quo, έστω και σε μικρότερη κλίμακα, αντί να αναζητήσει αυτή η ίδια την ανατροπή του κακοφορμισμένου κρατισμού.

Φταίει γιατί είναι ψευδεπίγραφη. Δηλώνει δεξιά, αλλά τρέμει μπροστά σε οποιαδήποτε κίνηση απελυθέρωσης του Ελληνα απο τα δεσμά του χωριάτη με τη σφραγίδα !

Οταν κάποιος φταίει γιά όλα αυτά, ακόμη και αν από θεία επιφοίτηση μπορεί να αποκτήσει μιά σωστή προοπτική γιά το μέλλον, δεν πρόκειται ούτε μία στο εκατομμύριο να γίνει πιστευτός. Επομένως ακόμη και η θεία επιφοίτηση στράφι θα πάει.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ, ή όπως και να λέγεται το εκάστοτε 'λαικίστικο-κρατικίστικο' τσούρμο, θα δυναστεύει την Ελλάδα μέχρις ότου η χώρα κονιορτοποιηθεί. Η σημερινή αντιπολίτευση κυβέρνηση δεν βλέπει, και αν τύχει να δεί, δεν θα δεί εξουσία. Γιατι θα καταρρεύσει κάτω από την δική της ανικανότητα να απορρίψει το αμαρτωλό παρελθόν της.

Τσίπρας γιά πάντα ! Ελέω αντιπολίτευσης !!!

Περισσότερα | Σχολιάστε
gk1956
13/03/2017, 07:23

'Οργανωτική ανυπαρξία'. 'Ελλειψη ταξικού προσανατολισμού'. Καμμία 'αμυνα στην προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή??

Με μιά λέξη : Παρέα ! Οχι κόμμα, παρέα !

Ενδιαφέροντες άνθρωποι, μη έχοντες καμμία συνεκτική πολιτική πρόταση πέραν της επέκτασης των 'καλών τρόπων' της παρέας στον Δημόσιο Βίο.

Εδώ εντάσσεται και η 'αφέλεια'. Προφανώς δεν είναι αφέλεια. Είναι αυταρέσκεια. Θεωρείται αδιανόητο ό,τι δεν εντάσσεται στην 'ετικέτα' της παρέας. Στην παρέα δεν λές χοντρά ψέμματα που θα αποδειχτούν ψέμματα το επόμενο λεπτό. Αν το κάνεις είσαι απόβλητος. Αρα αδιανόητο μέσα στην παρέα. Από το μπαλκόνι όμως και το χοντρό ψέμμα έχει διαδρομή. Συντονίζεται με μύχιες προκαταλήψεις, με ανείπωτη καχυποψία, διεγείρει μίση ανέκφραστα, συμπαρασύρει στην αποχαλίνωση της βαρβαρότητας. Καμμία σχέση με το σαβουάρ βίβρ της παρέας, αναπόσπαστο τμήμα της εργαλειοθήκης της πολιτικής.

Και το χειρότερο : Καμμία πρόταση ρήξης με τίποτε . Στην πολιτική η λογική του 'θα συζητήσουμε και θα τα βρούμε' απλώς δεν υπάρχει. Η πολιτική είναι βία μετριαζόμενη ενίοτε από τους θεσμούς. Κάποιοι σε υποστηρίζουν , κάποιους αντιμάχεσαι. Δεν γίνεται με μισόλογα ούτε με αβρότητα.

Ας δει ο Θεοδωράκης τον Τσίπρα. Το πρώτο του μέλημα να διακηρύξει ποιός είναι ο εχθρός. Ας δεί και το πρόσφατο φίλμ από την ΧΑ : Μόλις άκουσαν ότι οι 'αυτόνομοι' πάνε να την πέσουν στα γραφεία τους, βγήκαν στο δρόμο και παρατάχτηκαν με τα στυλιάρια στα χέρια. Το οδόφραγμα στήθηκε και οι δύο πλευρές επανδρώθηκαν έτοιμες να χύσουν αίμα γιά την επικράτηση. Αυτή είναι η πολιτική. Γιαυτό η ΧΑ θα διατηρήσει τις δυνάμεις της και ίσως και τις αυξήσει . Γιαυτό ο Τσίπρας θα διοικεί γιά πολλά πολλά χρόνια !

Γιαυτό το Ποτάμι θα διαλυθεί ησύχως !


Περισσότερα | Σχολιάστε
gk1956
14/02/2017, 11:48

Κύριε Παντελάκη, εφόσον σας απασχολεί η ενίσχυση του ρατσισμού, θα πρέπει να παραδεχτείτε ότι το άρθρο σας αυτό είναι μιά εξαιρετικά καλή συμβολή στην έξαρση του ρατσισμού !

Δέχομαι ότι δεν ήταν αυτή η πρόθεσή σας. Ομως και οι από κούνια αριστεροί σαν και εσάς, κάποτε θα πρέπει να κάνετε μιά στάση, να συγκρατήσετε τη φόρα σας, και να αναλογιστείτε τι λέτε, τι κυρήτετε και τι προκαλείτε με τα κυρήγματά σας.

Αν δυσκολεύεστε να καταλάβετε τι γιατί τέτοια άρθρα σαν το δικο σας εξεγείρουν και οδηγούν στην εντελώς αντιθετη κατεύθυνση από εκείνη που ξαναλέω ότι δέχομαι ότι θέλετε να υπηρετήσετε, θα πρέπει να κάτσετε και να σκεφτείτε πολύ καλά ξανά τι γράψατε.

Αν και πάλι δυσκολευόσαστε, τότε να σας δώσω δυό βοήθειες :

Πρώτον, κατηγορείτε τον Ανδριανόπουλο γιά ότι είπε γιά τα λαζάνια. Για σκεφτείτε λιγάκι. Πώς αισθάνεται ο Ελληνας όταν είναι είτε επιζών χάρι στα συσσίτια της εκκλησίας και των άλλων οργανισμών, είτε είναι χορηγός αυτών των συσσιτίων, όταν μαθαίνει ότι άνθρωποι που αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα, δεν συμμετέχουν σε καμμία από τις δαπάνες της Ελλάδας, είναι φιλοξενούμενοι της Ελλάδας, δυσανασχετούν με τις συνθήκες φιλοξενίας οι οποίες παρόλα αυτά είναι καλύτερες από εκείνες στις οποίες διαβιεί μεγάλη μερίδα των κατοίκων της χώρας που έχουν υποχρεώσεις πρός το κοινό πορτοφόλι.

Πόσο δύσκολο είναι να αισθανθείτε ότι ο Ελληνας πολίτης ενοχλείται όταν το 'δικό του' κράτος δίνει μεγαλύτερη προτεραιότητα γιά βοήθεια σε μη πολίτες από ότι στους πολίτες. Εδώ γίνεται χαμός με το θέμα της ανισότητας σε όλους τους τόνους. Γίνεται μεγαλύτερο αίσθημα ανισότητας από ότι το αίσθημα του πολίτη που πληρώνει φόρους και πάει στρατό όταν βλέπει μεγαλύτερη εύνοια πρός τον ικέτη που δεν έχει καμμία υποχρέωση?

Η δεύτερη βοήθεια, και αυτό πρέπει να σας προβληματίσει ακόμη πιό πολύ, ειναι το ότι εγώ προσωπικά ενοχλήθηκα ενστικτωδώς από την κριτική σας στον Αδριανόπουλο και ας μην μου είναι συμπαθής. Πρέπει να σας προβληματίσει η αντίδρασή μου, όχι γιατί έχω καμμία ιδιαίτερη βαρύτητα σαν άτομο, αλλά γιατί αυτό δείχνει πόσο έξω από το κοινό αίσθημα είναι η νοοτροπία σας. Εκτιμώ ότι ανήκω σε μιά μάζα Ελλήνων που ούτε απόλυτα εξαθλιωμένη είναι, ούτε 'πλουτοκράτες', μιά 'συνήθης περίπτωση' θα έλεγα. Ομοίως χωρίς ακραίες θέσεις και απόψεις. Ομως αν σε ένα τέτοιο κοινό χτυπάει τόσο άσχημα να βρίζεται ο Αδριανόπουλος επειδή είπε το προφανές, ότι δεν μπορεί ο μουσαφίρης να περνάει καλύτερα και ο νοικοκύρης χειρότερα, ότι θα έπρεπε να υπάρχει μιά ισότητα στον πόνο, τότε οι θέσεις σας ενοχλούν μιά μεγάλη μάζα κόσμου, εκείνη ακριβώς την μάζα την οποία θα θέλατε σύμμαχο στην καμπάνια σας.

Με δύο λόγια εξαγριώνετε εκείνους που θέλετε να σας βοηθήσουν.

Αν αυτό το θεωρείτε έξυπνο, συνεχίστε την πολιτική σας. Οπως όλες οι πολιτικές της αριστεράς, και η εντελώς άκριτη και 'γιούργια' 'φιλανθρωπία' θα οδηγήσει στα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Μετά θα φταίνε οι 'ακροδειξιοί' και οι 'φασίστες βεβαίως, όχι οι ανεγκέφαλοι προβοκάτορες!

Περισσότερα | Σχολιάστε

Καλά τα λέτε παιδιά ! Πειράζει εγώ να πιστεύω πιό πολύ την Βελκουλέσκου από ότι τον Τσακαλώτο ?

Είναι και που γράφει πολλές επιστολές ο Γιούκλιντ και όσο νάναι δεν πρέπει να του περισεύει και πολύς χρόνος !

Είναι και που περπατάω στο δρόμο και δεν τα βλέπω και τόσο ανθηρά τα άτιμα !

Καλό παιδί ο Γιούκλιντ, αλλά Βελκουλέσκου και πάλι Βελκουλέσκου !Περισσότερα | Σχολιάστε

Πάντοτε εύρισκα ξεκαρδιστικό το όταν οι παλιές πουτάνες ερχόντουσαν στο κατηχητικό και έκαναν διαλέξεις περί ηθικής !

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ρε Θανλαση, αυτή η κοινωνία που 'καταλαβαίνει' πρέπει να είναι και πολύ γάτα , να πούμε ! Γάτα νυχάτη !

Εμείς, που έχουμε και εσένα που μας έχεις πήξει στις καταγγελίες, και ξανά καταγγελίες, και άντε πάλι καταγγελίες γιά την διαπλοκή που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν καταλαβαίνουμε τίποτε. Πώς διάολο τα καταλαβαίνει η κοινωνία και δεν τα καταλαβαίνουμε εμείς, που και μας έχεις ψυλλιάσει, και όσο να το κάνεις μας κόβει και πιό πολύ από όσο της 'κοινωνίας', δεν το χωράει ο νούς μου.

Ρε Θανάση, έτσι να έχεις την υγειά σου, δεν μας το κάνεις και λίγο πιό λιανά ! Δεν μας λές και κανένα ονοματάκι, έτσι στο περίπου, άντε και με τα αρχικά βολευόμαστε !

Οχι τίποτε άλλο, αλλά μας έχει φάει η περιέργεια, και όποιον περνάει κάτω από το μπαλκόνι τον κοιτάμε με μισό μάτι μπάς είναι είναι διαπλεκόμενος και στηρίζει Συριζαίους ! Θα τον ματιάσουμε κανένα χριστιανό, και θα το έχουμε βάρος στη συνείδησή μας.

Καί εκείνο που μας τρελλαίνει ρε Θανάση πιό πολύ από όλα, είναι ότι είτε βρέξει, είτε χιονίσει, είτε καλό καιρό μας κάνει, θα βγείς και σωστός και δικαιωμένος. Με τόση ασάφεια, όπου και να κάτσει η μπίλια μέσα θα είσαι.

Τέλος πάντων, χαλάλι σου γιατί εισαι καλό παλληκάρι ! Αλλά μας έχει τρελλάνει αδερφάκι μου !!!

Περισσότερα | Σχολιάστε

Μάλιστα , τώρα έχουμε και αριστερό γλωσσολόγο να μας εξηγήσει τις λέξεις :

Κτηνώδης συμπεριφορά : Τα διαλύεις όλα, πτωχεύεις, σε δανείζω να μην καταρρεύσεις , σου κάνω το επιτόκιο και 1,5% , καλύτερο από όσο παίρνουν οι καλύτεροι, αλλά απαιτώ να συμμαζευτείς και να ζήσεις στα όρια των δυνατοτήτων σου. Ευγενής συμπεριφορά θα ήταν να στά χάριζα, και να δουλεύω εγώ γιά να περνάς ζάχαρη εσύ.

Επέκταση της δημοκρατίας : Να πρέπει να τα χαρίσω και στους φίλους σου !

Δημοκρατία : Ο έχων δύο χιτώνες δίνει και τους δύο γιατί αλλιώς είναι φασίστας. Ο δημοκράτης έχει όσους χιτώνες θέλει αφού είναι δημοκράτης. Γιά να αποκτήσεις πλούτο αρκεί να είσαι εσύ δημοκράτης και να καταγγέλεις τους άλλους γιά φασίστες.

Θα περίμενε κανείς από γλωσσολόγο να σέβεται τη γλώσσα και να χρησιμοποιεί τις λέξεις κατά κυριολεξία. Συνεπώς ποιά δημοκρατία και κουραφέξαλα ! 'Φέρε να φάμε' είναι όλη η ιστορία και αυτό δεν περιμέναμε από κανένα ραμολί του ΜΙΤ να μας το πεί. Το βλέπουμε κάθε λεπτό δίπλα μας.Περισσότερα | Σχολιάστε

Καμμία ανησυχία. Κανείς δεν χάκεψε κανένα λογαριασμό ! Ούτε η Βαρουφακίτηδα είναι κολλητική.

Αλλο πράγμα η πολιτική θέση άλλο η πολιτική τακτική. Ο Βαρουφάκης δεν κατηγορείται γιά το ότι ζήταγε οι Γερμανοί να μας χαρίσουν λεφτά. Κατηγορείται γιατί δεν έβλεπε ότι στην δεδομένη συγκυρία ήταν αδύνατον πολιτικα γιά αυτούς να χαρίσουν λεφτά και ως εκ τούτου έσπρωξε τη χώρα σε μιά κάθετη αντιπαράθεση η οποία ωδήγησε σε μιά συντριπτική ήττα. Οποιος θέλει να κάνει τον αρχηγό, δεν αρκεί να έχει ένα ζητούμενο, πρέπει και να επιδιώκει το ζητούμενο με τρόπο που να μην του γυρνάει (πολύ άσχημα) μπούμερανγκ.

Η Γερμανία είχε ένα τεράστιο δίκιο επιδιώκοντας να 'συμμαζέψει' το χάλι του Νότου που είχε ξεχειλώσει. Ηδη η διαδικασία του 'συμμαζέματος' εξελίσσεται και φέρνει αποτελέσματα, ακόμη δειλά δειλά και στην Ελλάδα. Ομως δεν αρκεί το 'συμμάζεμα'. Το πρόβλημα είναι δομικό και δεν ξεπερνιέται μόνο με το να νοικοκυρέψει τα του οίκου του ο Νότος. Οσο και να βελτιωθεί η οργάνωση του Νότου είναι τεράστιο το χάσμα που καλύπτει την παραγωγικότητα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από την Γερμανία ώστε να την ανταγωνιστεί στα ίσια μέσα στο ίδιο νόμισμα χωρίς άλλα μέσα ( fiscal transfers ή υποτίμηση ).

Οσο και αν η ασταθής ισορροπία παρατείνεται με ένα σωρό τεχνάσματα ( από ΕΣΠΑ μέχρι 'πακέτο Γιούνκερ' και ότι άλλο σκεφτούν), οι πιέσεις θα εντείνονται, και κάποια στιγμή, κατά πώς λένε οι Αμερικάνοι , something has got to give !

Περισσότερα | Σχολιάστε

Μιά και η συζήτηση γιά νούμερα :

Ας δεχθούμε ότι η φοροδιαφυγή είναι 23 δις.

Σήμερα το ΑΕΠ είναι 178 δις και η φορολογία 47,5% του ΑΕΠ ( με προοπτική το ποσοστό να ανέβει και άλλο ) ήτοι οι πόροι πάσης μορφής και φύσεως που πάνε να διαχειριστεί το κράτος ειναι 178 Χ 47,5% = 84,55 δις.

Αν όλο το φοροδιαφεύγον εισόδημα 'άσπριζε' θαυματουργά, τότε το ΑΕΠ θα πήγαινε στα 178 23 δις = 201 δις.

Γιά να εισπραχθούν πάλι 84,55 δις θα έπρεπε η φορολογία να πέσει στο 42% του ΑΕΠ.

Οταν αυτό το θαύμα θα είχε γίνει λοιπόν η Ελλάδα θα είχε φορολογικό βάρος 42% , η Βουλγαρία 30% και η Ρουμανία επίσης.

Το ερώτημα λοιπόν είναι πολύ απλό : Με 42% ( όχι πλέον 47,5%) υπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκκτημα στην Ελλάδα που αντισταθμίζει 12 μονάδες του ΑΕΠ επιπλέον φορολογία ώστε ένας υποψήφιος επενδυτής να προτιμήσει να στήσει ένα εργοστάσιο στην Ελλάδα αντί να το στήσει στην Βουλγαρία ή τη Ρουμανία? Η σύγκριση με αυτές τις χώρες γίνεται γιατί εκ των πραγμάτων ήδη διαρρέουν υπάρχουσες , όχι μόνο μελλούμενες, επενδύσεις πρός αυτές τις χώρες που και αυτές στην ΕΕ . Γιά να μην πιάσουμε το τεράστιο συγκριτικό μειονέκτημα της κάκιστης δημόσιας διοίκησης που είναι πλέον σαφώς χειρότερη από αυτές τις χώρες, ούτε το πόσο εχθρικό πρός την επιχειρηματικότητα είναι εδώ το κλίμα.

Ακόμη λοιπόν και με μηδέν φοροδιφυγή, πάλι μειονέκτημα και δή σοβαρότατο έχουμε.

Ας πιαστεί λοιπόν η φοροδιαφυγή. Κανείς αντίλογος επί αυτού. Ομως αλλού είναι το αληθινό πρόβλημα. Είναι πρόβλημα δαπανών. Και επειδή το 60% των φόρων πάει σε μισθούς και συντάξεις, είναι πρόβλημα άλυτο. Το κράτος έκανε άπειρα 'συμβόλαια' ότι θα συντηρεί περίπου τον μισό πληθυσμό ανεξαρτήτως παραγωγής και παραγωγικότητας. Τώρα δεν μπορεί να στείλει αυτούς τους ανθρώπους σε λιμοκτονία, άρα θέλει φόρους. Οι φόροι σπρώχνουν την χώρα σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα, και αυτό πλέον οδηγεί σε τοίχο.

Ο τοίχος μεταφράζεται σε όλη τη μιζέρια που ζούμε.

Τους 500.000 καλύτερους της γενιάς τους που έφυγαν και θα φύγουν και άλλοι

Στην 'δραπέτευση' επιχειρήσεων που μπορούν να δραπετεύσουν.

Στην Σαχάρα επενδύσεων σε οτιδήποτε άλλο πλήν μονοπωλίων και τουρισμού όπου ακόμη υπάρχουν αντισταθμίσεις στο μειονέκτημα.

Στην 'δραπέτευση' εισοδημάτων και κεφαλαίων όπου και ένα σέντ να μπορεί να μείνει έξω μένει έξω.

Αυτό που συμβαίνει λοιπόν είναι ο ορισμός του φαύλου κύκλου. Ενα σπιράλ θανάτου.

Κανείς δεν ξέρει αν μπορεί να σπάσει ο φαύλος κύκλος. Γιαυτό κανείς δεν ξέρει αν η χώρα έχει μέλλον, οποιοδήποτε μέλλον, ή αυτό που προδιαγράφεται είναι μιά 'Σομαλία' στα Βαλκάνια.

Περισσότερα | Σχολιάστε

''Ημουνα κατά του μαύρου". "Στή θέση του να λειτουργήσει ένα άλλο" !!!

Αγαπητέ Θανάση δύο οι εξηγήσεις :

- Δεν έχεις πιάσει δυστυχώς ακόμη ότι αν υπάρχει κρατικό κανάλι, πάντα σκατά θα είναι. Οχι γιά κανέναν ιδιαίτερο λόγο, απλώς γιατί είναι κρατικό. Απλώς γιατί συναλάσσεται με την εξουσία που είναι εργοδότης του. Κλείσιμο, κάψιμο, με μπουλντοζα ξεθεμέλιωμα τα αποκαίδια, βιτριόλι στα χαλάσματα να μην ξαναφυτρώσει τίποτε ποτέ!

- Είσαι το ίδιο λαμόγιος με τούτους εδώ και ελπίζεις να φύγουν αυτοί να συνεχίσεις από κεί που άφησαν, απλώς το λιβανιστήρι να κάνει μετάνοιες στα δεξιά εικονίσματα.

Διάλεξε και πάρε !!Περισσότερα | Σχολιάστε

Υπάρχει σειρά αλητειών :

Πρώτον καλλιεργείται μιά δαιμονοποίηση του ευρώ και ύστερα εντελώς υποκριτικά καταγγέλλεται η δαιμονοποίηση της δραχμής. Δείχνουν στους ανεγκέφαλους το νέο εύρημα γιά την 'σωτηρία' τους , τη δραχμή, και κατηγορούν τους εχέφρονες ότι ...εμποδίζουν τη σωτηρία τους.

Δεύτερον, τάζουν ότι με τη δραχμή θα ΄σωθεί' το χτυπημένο από την κρίση τμήμα του πληθυσμού, αλλά δεν του λένε γιατί. Δεν εξηγούν γιατί θα φτιαχτεί στην Ελλάδα γιά παράδειγμα ένα εργοστάσιο γιά ,ας πούμε, λάμπες φωτισμού, επί δραχμής και δεν φτιάχνεται επί ευρώ ! Δεν εξηγούν ότι με δραχμή οι φτωχοί θα εξοντωθούν πλήρως αντιμέτωποι με ένα καλπάζοντα πληθωρισμό !

Τρίτον, απαξιούν να αναφέρουν το ΠΩΣ θα πάμε στη δραχμή. Εδώ και ο Μπαρουφόπουλος φοβήθηκε την διαδικασία μετάβασης. Τώρα αγνοούμε αυτό το μείζον θέμα? Τάζουν έναν ασαφή παράδεισο και κάνουν εντελώς το κορόιδο γιά το τι θα γίνει στην πορεια πρός τη δραχμή. Τι ακριβώς σακάτεμα θα υποστούν τα νοικοκυριά. Δεν έχει υπάρξει ποτέ μετάβαση από σκληρό νόμισμα σε μαλακό νόμισμα χωρίς απόλυτη εξαθλίωση.

Οσο γιά τις 'ιστορικές' ανησυχίες του κυρίου Υπουργού : Το 1910 ακολούθησε το κίνημα του Ζορμπά , την αφετηρία της Ελλάδας του εικοστού αιώνα, και ο Μπεναρόγια ακόμη δεν είχε έλθει στην Ελλάδα. Το 1930 είχε μόλις καθιερωθει το 'ιδιώνυμο' του Βενιζέλου. Οσο γιά το 1960, ακόμη η αριστερά κρυβόταν. Οντως το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960 είχε η χώρα το δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό μεγάθυνσης μετά την Ιαπωνία, αλλά κακώς το μνημονεύει ο Ξυδακης. Ολες οι περίοδοι που αναφέρει ήταν περίοδοι με την αριστερά ή ανύπαρκτη ή διωκόμενη αγρίως. Μήπως αυτό εννοεί, ότι γιά να δεί η Ελλάδα φώς πρέπει να διωχθεί ξανά η αριστερά? Απίστευτο !!!
Περισσότερα | Σχολιάστε

Εκείνο που πρέπει να απαντήσει ο Παπαδημητρίου μιά και έρχεται από το Αμέρικα, είναι το εξής απλό :

Αν διαχειριζόταν ένα ποσό, ας πούμε 50 εκατομμύρια ευρώ, και ο ιδιοκτήτης του κεφαλαίου του έλεγε : Επένδυσέ τα όπου θέλεις στα Βαλκάνια, και θα έχεις , ας πούμε , το 10% των κερδών. Ετσι γιά να έχει διαρκές ενδιαφέρον. Σε ποιον τομέα θα επένδυε, σε ποιά χώρα και γιατί?

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον όταν θα μας εξηγούσε γιατί προτίμησε την Ελλάδα από την Ρουμανία γιά παράδειγμα, ή την Σλοβενία, ή την Κροατία, γιά να μην πάμε σε Σερβία και Βουλγαρία. Οταν μας το εξηγήσει πειστικά, μας δείξει συγκριτικά στάση απέναντι στην ιδιωτική οικονομία, υποδομές, φόρους, αποτελεσματικότητα δημόσιας διοίκησης, ασφάλεια δικαίου, ασφάλεια νομισματική, γειτνίαση με αγορές, πολιτική σταθερότητα, τότε θα πιστέψω και εγώ ότι η Ελλάδα είναι ελκυστικός προορισμός γιά επενδύσεις, και θα πάψω να τον θεωρώ τελείως καραγκιόζη !


Περισσότερα | Σχολιάστε

Ο Τσίππρας μοιράζει λεφτά. Οσο και αν ακούγεται παράδοξο , αυτό συμβαίνει. Ο μηχανισμός αυτού του μοιράσματος δεν φαίνεται ακόμη αλλά θα φανεί. Όσο θα βγαίνουν νούμερα θα αρχίσει η εικόνα να γίνεται σαφέστερη.

Το αδιάψευστο στοιχείο, είναι η διακοπή του σερί 43 μηνών αποπληθωρισμού και η άνοδος των τιμών που παρατηρείται από τον Ιανουάριο. Πολλοί βιάστηκαν να την αποδώσουν στις διάφορες νέες φορολογίες, και σε μεγάλο βαθμό έχουν δίκιο. Ομως η καταγραφή πληθωρισμού 1,4% σε μιά χώρα με τεράστια φορολογική αφαίμαξη δεν μπορεί να σημαίνει παρά δύο πράγματα, και στην περίπτωση της Ελλάδας τα σημαίνει και τα δύο : Γιγάντωση της φοροδιαφυγής σε επίπεδο λαικής βάσης ( η φοροδιαγυγή των εκατομυρίων δεν ανεβάζει την τιμή της φέτας) , και αύξηση των κρατικών δαπανών.

Στους μηνες που μιλάμε η φοροδιαφυγή έχει έναν εξισοροπητικό παράγοντα που είναι η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Πράγμα που δείχνει ότι οι κρατικές δαπανες ανέβηκαν και ανεβαίνουν. Ο Τσίπρας πληρώνει κάτι παραπάνω, αλλά διορίζει όσο μπορεί, και γιά να 'ελέγξει το κράτος' ο Πολάκης, και γιά το ενδεχόμενο εκλογών που πάντα το κρατάει σαν πισινή.

Πιστός στο καθήκον ο Μέγας Αλέξιος ο Μικροπολιτικός. 'Η , πώς πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το κρατικίστικο χούι !!!
Περισσότερα | Σχολιάστε

Τελικώς ακόμη και ένας τέτοιος αλητήριος δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια , του ξεφεύγει : ' Άλλωστε ο λόγος που δεν μειώνεται γρήγορα το μερίδιο της ΔΕΗ στην λιανική, είναι ακριβώς επειδή οι πολίτες γνωρίζουν πως η επιχείρηση δεν κόβει εύκολα το ρεύμα, γι’ αυτό και δεν μετακομίζουν μαζικά στον ανταγωνισμό'

Είναι γιά γέλια να λές ότι μιά επιχείρηση διατηρεί την πελατεία της επειδή οι πελάτες παίρνουν το προιόν της χωρίς να ....πληρώνουν. Ενώ αν πλήρωναν θα είχαν ήδη φύγει και δή 'μαζικά' πρός τον ανταγωνισμό !!!!

Με άλλα λόγια, αν η ΔΕΗ απαιτούσε να πληρωθεί γιά το ρεύμα που διαθέτει, τότε θα είχε ήδη διαλυθεί ως επιχείρηση, μιά και όσο και αριστερά να έχομε, αν μιά επιχείρηση την εγκαταλείψουν μαζικά οι πελάτες της , τότε δεν είναι πλέον επιχείρηση αλλά σκορποχώρι !

Είναι εκπληκτικά τα πράγματα που λένε και απο κεκτημένη θρασύτητα δεν καταλαβαίνουν τι λένε !


Περισσότερα | Σχολιάστε

Ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα ( λιγνίτη που έχουμε άφθονο) κόστος 1.

Ηλεκτρική ενεργεια από αιολικά ( ανεμογεννήτριες) κόστος 4.

Ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταικά, κόστος 8. Αντε να πέσει στα 6 αν χρησιμοποιηθούν υπερ-σύγχρονα υλικά.

Η σχέση αυτή κόστους απηχεί και κόστος κεφαλαίου και κόστος λειτουργίας.

Το άρθρο λοιπόν είναι επιεικώς γιά τα πανηγύρια. Είναι σαν να λέμε στον μπατήρη που μπορεί να τα βολέψει με ένα παπάκι που το φτιάχνουν στα γύφτικα στη χώρα του, να αγοράσει Ρόλλς Ρόυς γιά να πηγαίνει στο αμπέλι.

Είπαμε να 'σπρώχνουμε' τα λόμπυ, αλλά αυτή η απάτη με τις Ανανεώσιμες Πηγές πρέπει να τελειώνει. Την ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ που έκλεισε το μάτι στους αγρότες και τους έταξε 1000 ευρώ το χρόνο απόδοση με το να φυτέψουν στα χωράφια τους φωτοβολταικά αντί γιά σιτάρια και μπαμπάκια. Ενα χιλιάρικο το στρέμα και τάβλι στο καφενείο. Αναπόφευκτα το αληθινό κόστος ηλεκτρικού στον καταναλωτή διπλασιάστηκε. Οποιος αμφιβάλλει ας δεί τον λογαριασμό του.

Πρόκειται γιά την μεγαλύτερη κομπίνα της μεταπολίτευσης. Όσο γιά την 'δικαιολογία' , απλή : Η υποχρέωση να έχουμε το 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες λόγω του πρωτοκόλλου του Κυότο. Ετσι με κατανάλωση 10 GW φτιάξαμε 3 GW από ανανεώσιμες ( μην ξεχνάμε τα φράγματα που τα είχαμε και μπορούμε να φτιάξουμε και άλλα) . Ετσι ξεπεράσαμε και το 20% που είχαμε υποχρέωση. Οταν όμως έσφιξε η κρίση και η κατανάλωση έπεσε στα 8 GW, τότε φτάσαμε να γίνουμε ... Καλιφόρνια με ανανεώσιμες στο 40% (!!) της παραγωγικής ισχύος. Μιλάμε γιά απολυτη παράνοια σε επίπεδο έθνους.

Εδώ σκοτώνουμε άνθρωπο γιά δεκάρα τρύπια, και τα λόμπυ πάνε να μας τρελλάνουνε με την προπαγάνδα γιά να κονομήσουν δέκα αετονύχηδες κλέβοντας όλους τους υπόλοιπους.

Ντροπή σου Liberal να φιλοξενείς τόσο εξόφθαλμα διαβλητά άρθρα ! Ντροπή και ξανά ντροπή !Περισσότερα | Σχολιάστε

Το πρόβλημα δεν είναι το 'no name'. Είναι το 'no program' !

Κυριολεκτικά ο κάθε πικραμένος διεκδικεί μιά αρχηγία γιά ένα κόμμα το οποίο δεν έχει καμμία συγκεκριμένη θέση γιά κανένα θέμα. Ο καυμός γιά το αρχηγηλίκι σε ένα μαγαζί που δεν έχει 'εμπόρευμα'. Αν αυτό συνέβαινε στην πιάτσα, και το παρδαλό κατσίκι θα γέλαγε με την παράνοια του όλου σκηνικού.

Εν πάσει περιπτώσει, αν ο Τσίπρας έκανε ένα μεγάλο καλό, το ότι ψήφισε την απλή αναλογική γιά τις μεθεπόμενες εκλογές. Τουλάχιστον υπάρχει η ελπίδα ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν χωρίς στρεβλωτικά 'μπόνους', οπότε θα μπορέσει το πολιτικό σύστημα να διασπαστεί σε πολλά κομμάτια μιά και αρχηγοί και αρχηγίσκοι θα πάψουν να παραμένουν κρυμένοι μέσα σε μεγάλους σχηματισμούς φοβούμενοι την εξαφάνιση από το προσκήνιο. Ο κατακερματισμός αυτός θα επιτρέψει να εκφραστούν όλες οι τάσεις και τότε μπορεί να αναδιαταχθεί το σκηνικό σε πιό υγιείς βάσεις.

Γιά παράδειγμα, η ΝΔ σπαράσσεται προσπαθώντας να κρατήσει κάτω από την ίδια στέγη τάσεις ριζικά εχθρικές μεταξύ τους : Μιά φιλελεύθερη δεξιά και μιά λαικίστικη-κρατικίστικη δεξιά που απέχει τόσο λίγο από τον Σύριζα ώστε τον στηρίζει με κάθε της δύναμη.

Το ίδιο και στο περίφημο 'κέντρο'. Τι κοινό μπορούν να έχουν σε αυτό το χωράφι ο Βενιζέλος και ο Λαλιώτης? Ας σπάσουν σε τόσα κομμάτια όσα οι δοξασίες τους και οι προτάσεις τους και ας αποφασίσει η κοινωνία τι ισορροπία δυνάμεων θέλει. Μετά μπορεί πραγματικά να ακολουθήσει μιά ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου σε πιό ξεκάθαρες βάσεις.

Εχει ξαναγίνει: Στην αρχή της δεκαετίας του 50, μετά την τραυματική δεκαετία του 40, επρεπε να περάσουμε από μιά βουλή μες 47 κόμματα γιά να υπάρξουν οι συνθέσεις του Συναγερμού πρώτα και της Ενωσης Κέντρου αργότερα που διαχειρίστηκαν το ξεπέταγμα της Ελλάδας από την χαμοκέλλα στην πολυκατοικία.

Και τώρα βρισκόμαστε με 10 χρόνια κρίση στην πλάτη. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και η μόνη μέθοδος είναι ο πλήρης κατακερματισμος που θα διαλύσει τις ψευδεπίγραφες παρά φύσιν συγκατοικήσεις.

Ψηφίζοντας την απλή αναλογική ο Τσίπρας άνοιξε αυτό το δρόμο γιά την αποτύπωση των αληθινών συσχετισμών. Προφανώς κινούμενος γιά εντελώς διαφορετικές σκοπιμότητες έκανε την αποφασιστικά αναγκαία κίνηση γιά την εξυγίανση του τοπίου. Δεν γίνεται η Ελλάδα να βγεί ποτέ στο ξέφωτο χωρίς ένα πολιτικό σκηνικό που να αποτυπώνει εντίμως τον αληθινό συσχετισμό δυνάμεων στη χώρα. Θα πάρει μερικά χρόνια ακόμη, αλλά θα γίνει.

Είδες ο Τσίπρας?

Περισσότερα | Σχολιάστε
gk1956
20/01/2017, 10:43

Να χαρώ τους γεναίους αντιπολιτευόμενους ! Μόλις ακούστηκε το τελεσίγραφο Σώυμπλε χτές, οπότε το θέμα εκλογών ξεφνικά έγινε πολύ πιό σοβαρή προοπτική, έπεσε ο πανικός της αρκούδας.

Συγκρατηθείτε παιδιά ! Οντως ο Τσίπρας πήρε τρείς εκλογές σερί, και αν μετρήσουμε και τα πρό του Γεννάρη 2015 το σερί του είναι ακόμη καλύτερο. Και όντως, ο Τσίπρας αυτή τη σιτγμή δεν απειλείται από κανέναν. Ομως αυτό δεν είναι αιτία να πάθετε και τέτοιο πανικό που να σαλπίζετε αποχή από τώρα. Περιμένετε να προκηρυχτούν εκλογές και έχετε άφθονο χρόνο να πείτε στον κόσμο να μην πάει να ψηφίσει !!!

Βέβαια δεν σας περνάει κάν από το νου γιατί πολλοί 'από σας' έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα. Δεν σας κάνει κάν εντύπωση ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις η συσπείρωση του Τσίπρα πέφτει, αλλά κανείς σας δεν καρπώνεται τίποτε. Μόλις ο μεγάλος σαλπίσει το νέο γιούργια, θα του φύγουν μερικοί παλαβοί γιά Ζωίτσα και Λαφαζάννη, αλλά όλοι οι άλλοι θα γυρίσουν ήρεμα στο μαντρί. Η 'πτώση' των ποσοστών του Τσίπρα μάλλον σε ξινισμένα μούτρα παραπέμπει , παρά σε εκλογική αποδοκιμασία.

Εσείς τι κάνετε? Καλά ευχαριστώ ! Από τη μία Καραμανλέικο μάχεται λυσσωδώς Μητσοτακέικο ενώ το Σαμαραίικο ρίχνει ότι λάδι βρεί στη φωτιά! Από την άλλη Φώφη και Γιωργάκης συνάπτουν την συμμαχία των κουρελιών, ενώ ο αφόρητα μελίρρυτος Βαγγέλης καθεται στη γωνία και κοιτάει με μισό μάτι τα τεκταινόμενα. Και μέσα στο χαμό ο μόνος που έκανε μισή σωστή κίνηση ήταν ο Σκυλακάκης που κατάλαβε ότι καλή η μοναστική ζωή, αλλά με ένα μοναστήρι άκρη δεν βγαίνει.

Εννοείται ότι ενώ ο Τσίπρας λέει ότι παπάρες λέει, όλοι οι άλλοι απλώς πλακώνονται μεταξύ τους. Οποιος βγεί και μας γράψει σε δυό τρείς παραγράφους τι πρεσβεύει έκαστος εξ υμών γιά το δέον γενέσθαι κερδίζει χρυσόν ωρολόγιον. Αλλά πώς να το πεί αυτός όταν δεν το ξέρετε ούτε οι ίδιοι!

Από μιά μεριά καλά κάνετε και το στρίβετε από τώρα γιά αποχή! Αφού δεν έχετε ιδέα εσείς οι ίδιοι, τι να πείτε και στον κόσμο! Και πιό παλιά βέβαια δεν ξέρατε τι λέγατε, αλλά τότε τουλάχιστον είχατε λεφτά γιά μοίρασμα. Τώρα λεφτά γιόκ, πολιτική γιόκ, άρα ας πάμε γιά αποχή και βλέπουμε. Δηλαδή καθόμαστε απόξω και βλέπουμε τον Σκουρέλτη του μέλλοντός μας !

Μιά χαρά ! Λύσαμε το θέμα αυτών των εκλογών ! Πάμε γιά παρακάτω! Keep up the good work !!!

Περισσότερα | Σχολιάστε

Με συγχωρείτε κ. Τετράδη, αλλά αφού είμαστε σκορποχώρι, δεν βλέπω κανένα μειονέκτημα στο να φαινόμαστε κιόλας.

Οι περίφημες παρόλες περί συναίνεσης πρέπει λογικά με την κρίση να τελείωσαν. Εδώ και τόσα χρόνια παλεύουμε με ένα και μόνο θέμα : Το ποιός θα πληρώσει τη λέζα περισσότερο. ¨Ολα περί αυτού πρόκεινται.

Στο κάτω κάτω και ο πρωθυπουργός μας φρόντισε επανειλλημένα και γιά όποιον δεν κατάλαβε να το κάνει σαφές : Είπε ότι είναι καθαρά ταξική η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, μονομερής, προκατειλημένη υπέρ των τάξεων που εκπροσωπεί και εχθρική και εκδικητική κατά αυτών που δεν εκπροσωπεί.

Ο δέ εξ ευωνύμων του Τσίπρα Γιώργος Κυρίτσης διεχώρισε την Ελλάδα στους 'Μένουμευρώπη' και στους 'πάμε στα χωράφια με τα αγγούρια'.

Καθαρά πράγματα. Και ο λαός τους επικρότησε.

Κατόπιν τούτου τι νόημα έχει η θεωρία ότι δεν είμαστε σκορποχώρι? Ισια ίσια που όπως εκείνοι υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους, έτσι και οι υπόλοιποι οφείλουν να τα υπερασπίσουν με λύσσα, με πάθος, και με κάθε αλητεία, αν αυτή είναι πρόσφορη γιά την επικράτηση.

Στην προκείμενη περίπτωση λοιπόν η ΝΔ όφειλε να πεί καθαρά ότι αν περισσεύουν κάποια λεφτά, δεν πρέπει να πάνε στους συνταξιούχους, αλλά πρέπει να πάνε είτε σε μείωση φόρων είτε το πολύ σε ενίσχυση μακροχρονίως ανέργων. Επρεπε να σηκωθεί και να το πεί καθαρά και ξάστερα ώστε να είναι σαφές ποιά συμφέροντα υπερασπίζεται και το τι επιδιώκει.

Πάσα άλλη στάση θα ήταν υποκριτική, και συνεπώς αλητεία. Η οποία όπως είπαμε δεν απαγορεύεται καθόλου, εάν εξυπηρετεί τον κύριο στόχο !

Οσο γιά το σκορποχώρι, προφανώς και είμαστε και θα παραμείνουμε γιά πάρα-πάρα πολύ καιρό ακόμη !


Περισσότερα | Σχολιάστε

Μπορείτε να λέτε ότι ''καταρέει ο ΣΥΡΙΖΑ'', αλλά να μην το πιστέψετε κιόλας !!

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει πάρα πολύ από την οποιαδήποτε κατάρρευση, ακόμη και στις περίφημες δημοσκοπήσεις που επικαλείστε : Η ΝΔ μπορεί να φαίνεται ότι πλησιάζει το 31-32%, αλλά αυτό οφείλεται σε μιά πρωτοφανή συσπείρωση γιά το μέσον του εκλογικού κύκλου η οποία αγγίζει το 85-88%. Ο Σύριζα δείχνει να πέφτει κάτω από το 20% αλλά η συσείρωσή του είναι απίστευτα χαμηλή, σχεδόν 43%.

Σχεδόν 6 στους 10 από όσους τον ψήφισαν αποφεύγουν να πούν ότι θα τον ψηφίσουν ξανά.

Αν δεί κανείς όμως τις ''μετατοπίσεις'' θα δεί ότι σχεδόν οι 5 από αυτούς του 6 δεν πάνε σε άλλο κόμμα, απλώς στενοχωρημένοι είναι και δηλώνουν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν ή θα ρίξουν λευκό, ή αποφεύγουν να απαντήσουν. Κλασσικές αντδράσεις πικραμένου καψούρη γκόμενου. Μόλις η λεγάμενη πεταρίσει τα βλέφαρα θα τρέξουν όλοι με μιάς να σφαχτούν στην ποδιά της. Οποιος μολύνθηκε μιά φορά με τον κόκκινο ιό είναι αδύνατον να πάει να δώσει ψήφο αλλού.

Αυτό επαληθεύεται από τις δήθεν μη καίριες ερωτήσεις . Γιά παράδειγμα : Τέλη Οκτωβρίου οπότε ήταν στα ντουζένια της η μεγάλη ξεφτύλα με τα κανάλια και ο τόπος βοούσε με τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα και την απόπειρα ληστείας της τράπεζας Αττικής, το 25% των ερωτηθέντων απαντούσε ότι '' καλά χειρίστηκε το θέμα με τα κανάλια ο Τσίπρας'' , και το 8% ότι το χειρίστηκε '' σχεδόν καλά''. Το άθροισμα είναι 33%, και αυτό είναι το αληθινό ποσοστό που θα βρεί στην κάλπη ο Τσίπρας όταν πάει κάποτε, αν πάει , σε εκλογές ! Λιγώτερο από το 36% που τον έβγαλε, αλλά καμμία σχέση έχον με τα απίθανα που λένε οι δημοσκόποι γιά 15% !

Ο Τσίπρας έχει δύο σιδερένια πόδια : Τους φανατικούς που δεν καταλαβαίνουν τίποτε αρκεί να γίνει το ίρτζι τους, και όλους τους πεινασμένους που τους παίζει οργανάκι με το όραμα μιάς επιδοματικής θέσης στο Δημόσιο. Αυτά τα δύο πηγάδια φτάνουν μιά χαρά γιά να πίνει γιά πάντα το νερό της εξουσίας !


Περισσότερα | Σχολιάστε
gk1956
29/06/2016, 09:59

Ψυχραιμία παιδιά ! Υπάρχει ζωή και μετά τον Μαρινόπουλο? Βεβαίως και υπάρχει !

Οπως υπήρξε και όταν τα τίναξε η Ηλεκτρονική, πιό πίσω το Ατλάντικ, ακόμη πιό πίσω ο Κορασίδης, και άλλα ωραία φρούτα του επιχειρηματικού τοπίου.

Γιατί τους πήρε και τους παίρνει ο διάολος? Μα γιατί ήταν και είναι κακοί επιχειρηματίες. Τόσο απλά ! Θα μπορούσα να απαριθμήσω άπειρα 'κατορθώματα' των λεβέντηδων που αποδεικνύουν την ανικανότητα ( και την κουτοπονηρία) , αλλά οι λεπτομέρειες δεν έχουν και πολλή σημασία. Ηταν κακοί επιχειρηματίες και τα τίναξαν.

Και καλώς τα τίναξαν. Γιά να πάψουν να ανταγωνίζονται τα ζόμπι τους ζωντανούς. Γιά να μην επιζεί ο φεσαδόρος και να ζορίζεται ο συνεπής. Γιά να πάνε μπροστά οι σωστοί ( σωστότεροι, γιά την ακρίβεια) επιχειρηματίες.

Οσο γιά τον κόσμο που έχασε τη δουλειά του, αναγκαστικά θα αλλάξει εργοδότη ή και κλάδο. Ετσι και αλλιώς οι δουλειές στον Μαρινόπουλο ήταν 'τεχνητές' με την έννοια ότι εδώ και χρόνια ήταν γνωστό ότι ουσιαστικά η εταιρεία ήταν φαλιρισμένη και κρατιόταν στη ζωή με θαλασσοδάνεια.

Οι προμηθευτές θα πάθουν ένα στραπάτσο, αλλά αυτό παθαίνει όποιος πουλάει με πίστωση σε ένα 'κραγμένο αφερέγγυο'. Τους αξίζει λοιπόν να χάσουν λεφτά γιά να μάθουν ένα βασικό μάθημα στο εμπόριο , το ότι δεν δίνουμε εμπόρευμα στον όποιον τυχόντα, αλλά εξετάζουμε σοβαρά την οικονομική του κατάσταση, την αξιοπιστία του, τό όνομά του ! Είναι κορόιδα οι σωστοί έμποροι που σκίζονται γιά να μην 'λερωθεί' το όνομά τους? Γιατί και οι καραγκιόζηδες να έχουν την ίδια μεταχειριση με τους σωστούς? Οσοι από τους προμηθευτές βάλουν την κλάψα μπροστά 'τί να κάνουμε , έπρεπε να πουλήσουμε, και έτσι δεχόμαστε τους όρους του Μαρινόπουλου', λένε απλώς παραμύθια. Και παλαιότερα αλλά και ιδίως τα τελευταία χρόνια ήξεραν πολύ καλά το ρίσκο που έπαιρναν. Πόνταραν απλώς στο ότι οι ίδιοι προσωπικά θα την σκαπουλάρουν και στο ότι οι τράπεζες 'δεν θα αφήσουν' το μεγάλο μαγαζί να πέσει παρότι δεν είχε ούτε γυάλινες κολώνες. Ηξεραν και έπαιξαν γιά να κερδίσουν παραπάνω. Απλώς έχασαν, και έμαθαν με τον σκληρό τρόπο ότι και η απληστία έχει ένα κόστος.

Μένει το κράτος. Το κράτος έχει μία και μόνη ευθύνη. Επρεπε να έχει επέμβει και να έχει βάλει λουκέτο νωρίτερα λόγω παραβίασης της νομοθεσίας. Ο 2190 προβλέπει τι πρέπει να κάνει το κράτος όταν το κεφάλαιο μιάς εταιρείας πέσει στο μισό λόγω ζημιών ή όταν ακόμη χειρότερα όταν γυρίσει αρνητικό. Το κράτος δεν εφάρμοσε το νόμο γιά τις ανώνυμες εταιρείες σε εντελώς βασικά του σημεία. Και το χειρότερο, ανέχτηκε την μη δημοσίευση ισολογισμού γιά χρόνια. Εδώ το κράτος πιάστηκε να συνεργεί στην εξαπάτηση των συναλασσομένων.

Το να κλείσει μιά προβληματική επιχείρηση είναι καλό γιά την χώρα.

Αν κάτι μας έσκαψε το λάκκο διαχρονικά ήταν η ψευτο-πονοψυχιά του να συντηρούνται σαπάκια ζωντανά με τα λεφτά των φορολογουμένων. Αυτό ρούφηξε στην καταβόθρα ατελείωτους πόρους, μαράζωσε υγιείς προσπάθειες, και εξέθρεψε εντελώς εγκληματικές συμπεριφορές από τα όργανα του κράτους.

Ψυχραιμία λοιπόν κύριε Μαυρίδη. Και να εύχεστε να κηδέψουμε ταχύτατα όλα τα ζόμπι που κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Αυτός είναι άλλωστε ο εξυγειαντικός χαρακτήρας της κρίσης. Να τελειώνουμε με τους 'δήθεν' !


Περισσότερα | Σχολιάστε

Όπως τα λέει ο Κυρίτσης είναι τα πράγματα.

Ο 'βρωμάει το χνώτο του από την πείνα' ( μιά και άρχισε τις αγγλοσαξωνιές με την μετατροπή περιγραφικών φράσεων σε επιθετα) , δηλώνει πεντακάθαρα μιά σειρά από αλήθειες που οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ πλέον αποφεύγουν να τις αρθρώσουν ανοικτά.

Πρώτον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν βλέπει τους Ελληνες ως πολίτες, ίσους, αλλά τους διαχωρίζει ξακάθαρα σε εχθρούς και 'φίλους' εντελώς διχαστικά και εντελώς ανοιχτά.

Δεύτερον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ορίζει καθαρά τους πολίτες-εχθρούς βάσει κριτηρίων πεποιθήσεων. Αν πιστεύεις ότι πρέπει η Ελλάδα να έχει σαν στόχο να κάνει κτήμα της τα πολιτιστικά, τα οικονομικά, και τα κοινωνικά επιτεύγματα των πολιτισμένων χωρών της Δύσης, είναι εχθρός. Αν θέλει να έχει την μουστάκα ενός Μαδούρο σε όλα τα Δημόσια γραφεία της χώρας είναι 'φίλος'.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν επαναφέρει και δικαιώνει το Ιδιωνυμο του Βενιζέλου και τις ποικιλλότροπες εφαρμογές του. Ομολογεί ο Κυρίτσης ότι όπως η Δεξιά έστελνε στα ξερονήσια τους κομμουνιστές , όχι γιατί έκαναν κάτι, αλλά γιατί πίστευαν σε άλλη μορφή οργάνωσης της κοινωνίας, έτσι και ο 'χαλασμένα δόντια' Κυρίτσης λέει καθαρά ότι αν πιστεύεις ότι είναι καλύτερα με την Ευρώπη παρά με όποιον δικτάτορα πετύχεις δεξιά και αριστερά, είσαι εχθρός.

Επειδή, προεξαρχούσης της καταραμένης Δύσης, έχουμε κάνει ώς ανθρωπότητα κάποια βήματα εμπρός και οι εξορίες στα ξερονήσια είναι εκτός μόδας πλέον, ο Κυρίτσης παραδέχεται ότι αυτή τη φορά η εξόντωση των ιδεολογικών εχθρών θα επιχειρηθεί με μέσο την δήμευση περιουσιων και μέχρις εξαθλίωσης φορολόγησης των εισοδημάτων.

Ο 'ντιπ νιονιό' Κυρίτσης κάνει δύο κλασσικά λάθη, και τα δύο λάθη που κάνουν μικρόνοες όταν περιστασιακά αισθανθούν πανίσχυροι.

Το πρώτο λάθος είναι ότι ακριβώς ομολογώντας οτι εσκεμμένα η 'Ομάδα Μπανιά' ακολουθώντας τις πιό μαύρες στρατηγικές και τακτικές της δεξιάς του 20ου αιώνα, δικαιώνει από Μανιαδάκη μέχρι Μπάμπαλη και Θεοφιλογιαννάκο γιατί ομολογεί ότι 'καλά έκαναν εκείνοι, γιατί ήξεραν τι είμαστε' !

Το δεύτερο, είναι πάλι προιόν κοντόφθαλμης θεώρησης της ιστορίας. Θεωρει ο Κυρίτσης , ότι αυτοί που θέλει να εξοντώσει θα κάτσουν ήσυχα να τους τελειώσει. Και ακόμη πιό κοντόφθαλμα δεν βλέπει ότι όταν κάποια στιγμή θα πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την καρέκλα, εκείνοι που σήμερα θέλει να εξοντώσει θα αναζητήσουν και αυτοί 'οφθαλμόν αντί οφθαλμού'. Η δε κοινωνία δεν θα αντιδρά καθόλου μιά και η εξόντωση αντιπάλου θα είναι πλέον ευλογημένη και από την αριστερά, στα τρέχοντα χρόνια.

Ευλογημένη από την 'εχει μονοπώλιο στο ηθικό πλεονέκτημα ' αριστερά !!!
Περισσότερα | Σχολιάστε

Μόλις πήγαινε να βγεί το πόρισμα της εξεταστικής, ο Γιωργάκης αγάπησε την Φώφη και η Φώφη συγχώρεσε τον Γιωργάκη.

Και οι δυό μαζί είδαν ότι γιά την αξιολόγηση που δεν κλείνει φταίει η Ευρώπη .

Μετά λέει χάθηκαν ξαφνικά δεκαπέντε σελίδες από το πόρισμα και από ότι μένει ποινικές ευθύνες δεν προκύπτουν, ενώ όλως τυχαία ξανάρχεται το θέμα της ψήφισης άντε ξανά μανά εκλογικού νόμου.

Κοίτα ρε παιδί του τι συμπτώσεις !!!

Τι να συζητάει κανείς τώρα για φιλελεύθερες πολιτικές κλπ. Καλύτερα να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με ...λουκάνικα, μιά και όπως είπε ο Βισμαρκ, γιά την πολιτική ισχύει ότι και γιά τα λουκάνικα, αν δεί κανείς από κοντά πώς φτιάχνονται τα σιχαίνεται μιά γιά πάντα !


Περισσότερα | Σχολιάστε

Κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια εδώ και χρόνια ότι ο Καμίνης εθεωρείτο η χρυσή εφεδρεία της 'κεντροαριστεράς' ( ή τουλάχιστον μία από τις χρυσές ελπίδες!) .

Ομως η περίπτωση είναι πλήρης απεικόνιση της πλήρους ανικατότητος και αχρωμίας που χαρακτηρίζει αυτό τον χώρο, πέρα από την απουσία οποιασδήποτε δυναμικής θέσης γιά το ξεπέρασμα της κρίσης.

Ο Καμίνης επιβραβεύεται διότι όντως δεν είναι κλέφτης. Είναι απολύτως έντιμος και στη δεκάρα. Ουδεμία επί αυτού αμφιβολία. Ομως η Αθήνα ζέχνει, και εδώ και τόσα χρόνια ουδέποτε πήρε φωναχτά κάποια πρωτοβουλία. Η μόνη φορά που αναγκαστικά ίσως βγήκε στο προσκήνιο ήταν όταν ζήτησε πρόσφατα την παραίτηση Τόσκα μετά τα παραναλώματα στην Πατησίων.

Το άχρουν, άγευστον, άοσμον του Καμίνη επέτρεπε να συντηρείται μιά αχλύς περί τό άτομον. Ομως ήρθε η άτιμη η ...ρόδα και έδωσε την χαριστική βολή ! Μιά ρόδα έμβλημα αναποτελεσματικότητας που επέμενε να μένει αμετακίνητη και οι γιορτές περνούσαν.

Οποια σκέψη πλέον γίνεται γιά τον Καμίνη ... μπροστάρη της Κεντροαρστεράς, θα συνθλίβεται κάτω από το γελοίον της ακίνητης ρόδας. Είναι μιά μορφή θείας Δίκης γιά όσους μπέρδεψαν την πολιτική με την διοίκηση εκκλησιασιαστικού παγκαρίου.

Δεν αρκεί να μην κλέβεις. Πρέπει να φέρνεις και αποτελέσματα. Και αν φέρνεις αποτελέσματα δεν πειράζει και αν κλέβεις 'με μέτρο και ρέγουλα'. Ο τόπος πεινάει γιά αποτελέσματα. Πότε θα το πάρουν χαμπάρι εκεί στο θολό τοπίο με τα παραφουσκωμένα εγώ που φέρει το βαρύγδουπο αλλά κενό περιεχομένου όνομα της κεντροαριστεράς?Περισσότερα | Σχολιάστε
gk1956
10/05/2017, 23:23

H στάση του Ιερώνυμου δεν είναι έκπληξη. Το ρήγμα που διαπερνά όλη την ελληνική κοινωνία είναι ανάμεσα στην μυστική ανατολή και στην ρασιοναλιστική δύση. Δεν το έχουμε λύσει από την εποχή της συνόδου της Φερράρα και δεν φαίνεται να το λύνουμε σύντομα.

Οποιος αμφιβάλλει, ας σκεφτεί ποιούς γιορτάζουμε γιά προστάτες-αγίους της παιδείας μας : τους Τρείς Ιεράρχες, έναν επίσκοπο Ναζιανζού στην Καπαδοκία, έναν επίσκοπο Καισαρίας και ένα επίσκοπο Κωνσταντινούπολης.

Η μισή ελληνική κοινωνία αγαλλιάται με το θυμίαμα της ανατολής, μεθίσταται με τα μυστικιστικά μηνύματα της ερήμου της Συρίας, και προσηλώνεται σε μιά κοινωνική αντίληψη με βάση την οικογένεια, το σόι, τη φυλή-χωριό άντε και την ευρύτερη περιφέρεια.

Η άλλη μισή, ίσως και πολύ λιγότερο από την μισή, προσπαθεί να ζήσει σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, πνευματικό παιδί της αναγέννησης, του διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης.

Δυό κόσμοι αντίθετοι, ριζικά πολέμιοι γιά την ψυχή του Ελληνα. Δυό κόσμοι που δεν έλυσαν τον γόρδιο δεσμό τους ούτε μπροστά στην άμεση απειλή των Οθωμανών και προτίμησαν η μάχη γιά τον αν προτιμητέα η τιάρα του Πάπα ή το σαρίκι του Σουλτάνου να κρατήσει αιώνες ένδειας, ταπείνωσης, δουλείας και εξανδραποδισμού.

Η αναρθρη κραυγή του Ιερώνυμου είναι ένα ακόμη επεισόδιο σε μιά διαμάχη που διατρέχει την μοίρα της Ελλάδας ουσιαστικά από την εποχή που η Ρωμαική αυτοκρατορία του λατινικού ratio , διαδόχου του αρχαιοελληνικού Λόγου, υπέστη και υπέκυψε στις επιθέσεις των ταλιμπάν της εποχής που ξέφυγαν από την λατρεία του Μίθρα και της ϊσιδας και ενσωμάτωσαν τα διδάγματα του Ιησού εκ Ναζαρέτ, όπως πολιτικά το αντιλαμβανόταν ο καθένας.

Η Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία άντεξε από τον Κωνταντίνο έως τον Παλαιολόγο, πάνω από 1100 χρόνια, χωρίς ποτέ να δώσει αληθινό τέλος στην διαμάχη του ποιός θα κυριέψει τις ψυχές. Οι βάρβαροι που σκύλεψαν το κουφάρι της Δυτικής Αυτοκρατορίας ειχαν την τύχη ένας Λούτερ, ένας Καλβέν, ένας Τζβίνγκλι, να βάλουν τον καθρέφτη μπρός στην Αγία Καθολική Εκκλησία και τουλάχιστον να την υποχρεώσουν να υπερβεί την εποχή των Βοργία !

Εμείς εδώ, κολλήγοι Ρούμ σε Οθωμανούς Πασάδες, με μόνο μιά γλώσσα μισή και μισεμένη απαντοχή , δεν ευτυχήσαμε να δούμε την Ορθόδοξη Εκκλησία να κοιτάει τον δικό της καθρέφτη και να αναρωτιέται γιά την δική της αγνότητα και την δική της θέση στην πορεία του κόσμου. Ακόμη φρίττουμε μέσα στην απεραντωσύνη της Συριακής ερήμου, προσκυνούμε μύστες και ζηλωτές, εκθειάζουμε σκηνίτες, στυλίτες και ασκητές, και προπάντων αισθανόμαστε φρίκη μπροστά στην μοναδική παρακαταθήκη του 'Ελληνικού-Εθνικού' πνεύματος, τον ορθό λόγο!

Μπορεί ο Ιερώνυμος να έχει και δίκιο τελικά. Ο ορθός λόγος δεν προσφέρει παραμυθία. Δεν υπόσχεται συγχώρεση και γαλήνη. Στέκει αδυσσώπητος γιά να θυμίζει συνέπειες, και κόστη, και να τιμωρεί άτεγκτα κάθε εκτροπή προιόν πρόσκαιρης μέθης ή και μέθεξης ! Ο ορθός λόγος δεν προσφέρει συγχώρεση, δεν εκφράζει συμπόνοια , ούτε επιείκεια. Και σπάνια επιτρέπει δεύτερη ευκαιρία.

Ποιός αντέχει τον ορθό λόγο? Ποιός δεν χρειάζεται σε απίστευτο βαθμό την παραληρηματική παρηγορία της άφεσης των αμαρτιών, την ατεκμηρίωτη υπόσχεση της αυριανής γαλήνης, την παράλογη αλλά τόσο ζωτική ελπίδα?

Είναι τόσο δυνατή η ανάγκη γιά το μυθικό που πάντοτε τα τελευταία 1700 χρόνια οι Ιερώνυμοι αυτής της γωνιάς της γής αποδείχτηκαν οι αληθινά παντοδύναμοι.

Φυσικά ούτε τώρα θα τελειώσει η διαμάχη. Ποιός είδε ποτέ λαό να υπερβαίνει το θεμελιακό σχιζοειδές που σφραγίζει την πιό βαθειά ουσία της ύπαρξής του?

Περισσότερα | Σχολιάστε

Θα είναι πραγματικά μιά απίστευτη έκφραση της Θείας Δίκης αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας 'τη βρεί' από το κίνημα του Σώρρα.

Και κάτι τέτοιο μπορεί τελικά να συμβεί. Κατά τον Αινστάιν το άπειρο μέγεθος του σύμπαντος είναι υπό αμφισβήτηση ενώ το άπειρο της ανθρώπινης βλακείας βέβαιο!

Ο Σώρρας ως απειλή στον Τσίπρα είναι μιά εξέλιξη τόσο εξευτελιστική που ξεπερνάει την ανθρώπινη φαντασία. Το δράμα γιά τον κλώνο του Αντρέα είναι ότι γαλούχησε τον κόσμο τόσα χρόνια με μιά παρανοική ερμηνεία των πάντων, και τώρα , γιά να αντιπαρατεθεί στον Σώρρα θα πρέπει να βγεί και να κατακρεουργήσει συστηματικά τον εαυτό που έχτιζε τόσο ξεδιάντροπα.

Εμείς τι φταίμε ?

Περισσότερα | Σχολιάστε

Η σημαντικότερη παρατήρηση του αρθρογράφου είναι ότι ο Ιβάν έχει κάνει τις δουλειές του στο Ροστόβ Να Ντονού στην Ρωσσία, μέσα στο 'σύστημα Πούτιν'.

Γιά όποιον έχει κάνει δουλειές στο ανατολικό μπλόκ, είναι προφανές ότι σε αυτές τις χώρες, και ιδίως στην Ρωσσία και μάλιστα διαχρονικά από τους Τσάρους, τους κόκκινους Τσάρους, και μέχρι σήμερα, δεν μπορείς να επιβιώσεις αν δεν έχεις 'Κρίσσα', ήτοι 'σκεπή', να σε προφυλάσσει. Γιά τον οποιοδήποτε πολίτη αυτών των χωρών ή ύπαρξη ή όχι 'σκεπής' είναι αυτονόητος παράγοντας όχι απλώς επιτυχίας αλλά και απλής ύπαρξης, ενίοτε και βιολογικής. Μού έχει τύχει υποψήφιος γιά δουλειά να σηκώνεται και να φεύγει επειδή πήρε αρνητική απάντηση στο σχετικό ερώτημα, αναφωνώντας ότι 'δεν θέλει να μπλέξει'. Ηταν απόλυτα πεπεισμένος ότι αν δεν υπάρχει δεδηλωμένη φάτσα κάρτα 'σκεπή', το μπλέξιμο ήταν θέμα (λίγου) χρόνου.

Ετσι και ο Ιβάν. Είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι δουλειά δεν γίνεται αν δεν υπάρχει 'σκεπή'. Και αυτή τη σκεπή πιστεύει ότι βρήκε στον Τσίπρα, και πανηγύρισε δημόσια μάλιστα γιά την ανακάλυψή του επειδή είδε το 'παιδί' να πουλάει τόννους τσαμπουκά στη βουλή υλοποιώντας τον ρόλο του ως 'σκεπή'. Ο Ιβάν γνησίως ενθουσιάστηκε με τον Τσίπρα γιατί ο Τσίπρας αναποκρίθηκε στο ρόλο του.

Ορθώς επίσης ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι στις ανατολικές χώρες το πάνω χέρι το έχει το κράτος, και μάλιστα το βαθύ κράτος, αυτό που οι ρώσσοι περιγράφουν με τον όρο 'σιλοβίκι' ( οι έχοντες ισχύ ), κατά πρώτο λόγο οι μυστικές υπηρεσίες, τα υπουργεία εσωτερικών και εξωτερικών και το γενικό επιτελείο ( η Στάβκα). Με μιά μακρότατη παράδοση συγκεντρωτισμού και γραφειοκρατικού πατερναλισμού, το βαθύ κράτος και αισθάνεται ιδιοκτήτης, και έχει σχεδόν απόλυτο έλεγχο του τι συμβαίνει και στο πολιτικό αλλά και στο οικονομικό τοπίο. Η πληροφόρηση ( και η ρουφιανιά) είναι εκπληκτικής πληρότητας, και οι γραφειοκράτες δρούν αποφασιστικά και με τεράστια διακριτική ευχέρεια. Οι ολιγάρχες υπάρχουν, αλλά εκτός από μιά περίοδο από την εποχή Γκαιντάρ μέχρι λίγο μετά την ανάρρηση Πούτιν, ξέρουν ποιός είναι αφεντικό. Ενας που δεν το εμπέδωσε εγκαίρως και πλήρως ήταν ο Χοντορκόφσκι και έχει να διηγηθεί αρκετούς χειμώνες στη Σιβηρία.

Ο Τσίπρας δείχνει εξ ίσου κυρίαρχος πολιτικά. Ομως δεν έχει την τόσο σοβαρή γραφειοκρατία , ούτε ελέγχει το οικονομικό πεδίο, τουλάχιστον όχι ακόμη.

Δικαίως λοιπόν ο Ιβάν λατρεύει τον Τσίπρα. Είναι το πρότυπο που αναγνωρίζει. Ομως το δράμα του Ιβάν θα έρθει όταν θα συνειδητοποιήσει ότι όπως όλα στην Ελλάδα και οι 'τύπου Πούτιν' είναι κατά βάση ...ξεφτύλες ! Οχι γιατί τους λείπει το ταλέντο ή η έμπνευση. Αλλά γιατί τους λείπει η ...υποδομή ! Πήγε να την στήσει την υποδομή η παρέα του Σιάντου πρό δεκαετιών, αλλά δεν της έκατσε. Επεσαν θύματα και αυτή της δικής τους ξεφτύλας...

Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει μηχανισμός που να εγγυάται σταθερές συμβιωτικές σχέσεις κράτους ολιγαρχών. Παραείναι σαλούν του φάρ ουέστ η Ελλάδα. Πού η ... τάξη της Ρωσσίας !!!

Περισσότερα | Σχολιάστε

Λυπούμαι μαντάμ, αλλά εδώ ισχύει το 'ο έχων μυίγα μυγιάζεται ' !!!

Ο ταλαίπωρος ο Γερούν δεν είπε τίποτε από όσα λέτε. Είπε κάτι που απλώς δεν θέλετε να ακούσετε και πιανόσαστε από τα ηρωικά και πένθιμα.

Είπε ότι αν τα κάνετε κουλουβάχατα, να μην πάτε στο Γερούν γιά να πληρώσει τα σπασμένα. Δεν σας είπε αν είσαστε καλά παιδιά, αν πίνετε μουρονόλαδο ή έχετε τσακίσει τα ουίσκια εισαγωγής. Κάντε ότι θέλετε είπε, όμως όταν πέσει αφραγκία μην τρέχετε στους Βόρειους γιά να καλύψουν τη ζημιά !

Περί φράγκων η συζήτηση. Καθόλου περί ηθικής. Αλλωστε είναι πασίγνωστο ότι οι Ολλανδοί έχουν τα φράγκα πάνω από ηθική, ή αλλιώς τα φράγκα τους είναι η ηθική τους.

Ομως και εμείς δεν πάμε παραπίσω . Απλώς το λέμε πιό χυδαία από τον κακομοίρη τον Ολλανδό : ' Αλλος ...μεί και άλλος πληρώνει' , λέμε, και δεν το λέμε γιά να παινέψουμε.

Δόξα τω θεώ σήμερα ότι γουστάρει κάνει ο καθένας, και κουβεντα μηδέν επί αυτού.

Το θέμα είναι ότι τα βίτσια να πληρώνονται μετρητοίς, όχι με πέτσινες επιταγές που τις τρώνε εκείνοι που δεν έχουν τα ίδια βίτσια!


Περισσότερα | Σχολιάστε

Αντε πάλι τα ίδια και τα ίδια :

Ενας καθηγητής Πανεπιστημίου γράφει μιά έκθεση ιδεών, ρίχνει και δυό τσιτάτα από επιλεκτικά διαλεγμένες πηγές, βάζει μπόλικο 'άλογο μπροστά από το κάρο' και καταλήγει να αποδείξει αυτό που πρέπει να αποδείξει γιά να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Μιά δόση ακόμη από το κακό το ριζικό μας !

Πρώτα πρώτα η βασική διαστροφή να συγκρίνεται η Ελλάδα με χώρες σαν την Γαλλία. Από πού και ώς που μπορεί να γίνει αυτή η σύγκριση? Σε δημόσια διοίκηση? Σε παραγωγικές πηγές? Σε αυτοκρατορικές ζώνες επιρροής? Ακόμη και σε πυρηνικό οπλοστάσιο? Αμάν πιά με τις συγκρίσεις τις ανέφικτες. Πειράζει να δούμε συγκριτικά τι γίνεται με χώρες ανταγωνίστριες και κοντινές? Υπάρχει περίπτωση να διεκδικήσουμε μιά επένδυση που προορίζεται γιά μιά αγορά σαν την Γαλλία? Γιατί δεν κοιτάμε να διεκδικήσουμε επενδύσεις που θα πάνε στη Ρουμανία, στην Τουρκία, στη Βουλγαρία, ακόμη και στα Σκόπια και στην Αλβανία? Τόσο χαιλήδες είμαστε που καβαλάμε το γάιδαρο ξυπόλητοι αλλά επιμένουμε στην ρεντικτότα τη λιγδιασμένη?

Βεβαίως οι μικρή φορολογία δεν παράγει αυτόματα επενδύσεις. Βεβαίως πρώτα ο επενδυτής σκέφτεται σοβαρότατα πράγματα, όπως μήπως τον κάψουν ζωντανό γιατί αποφάσισε να πάει Κολιτάτσου Παγκράτι περνώντας από το snipers alley της Πατησίων.

Ομως , το θέμα είναι συγκριτικό πάντα και ποτέ απόλυτο, προφανώς. Οταν τα καίρια και μη διαπραγματεύσιμα πράγματα ικανοποιούνται ( ασφάλεια, ασφάλεια δικαίου, νομικό πλαίσιο, όχι διαδικαστικά εμπόδια από το κράτος, υποδομές, κλπ) τότε μόνο ηλίθιος θα επενδύσει εκεί όπου το κράτος είναι συνέταιρος 55% στα κέρδη την στιγμή που μπορεί να περιορίσει την φορολογική του επιβάρυνση στο μισό αν όχι στο ένα τρίτο και παρακάτω.

Μόνη της η χαμηλή φορολογία δεν φέρνει επενδύσεις. Η υψηλή όμως τις διώχνει στον ανταγωνισμό, όταν οι άλλοι παράγοντες είναι περίπου σε ίση μοίρα. Οταν ομολογήσουμε ότι το ελληνικό τοπίο είναι τραγικά χειρότερο σε όλες τις παραμέτρους από το τοπίο των γειτόνων, τότε αν έχουμε και κατά πολύ μεγαλύτερη φορολογία, τότε απλώς ... δέσαμε. Για ηλίθιους ψάχνουμε, όχι γιά επενδυτές.

Οποιος αμφιβάλλει, ας αναλογιστεί εδώ και κοντά 8 χρόνια γιά τι επενδύσεις μιλάμε στην Ελλάδα : Για το αέριο, γιά την διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, γιά το νερό, γιά ένα δυό λιμάνια. Δηλαδή μόνο για μονοπωλια. Μόνο γιά 'δουλειές' όπου το ματσούκι του χωροφύλακα θα διασφαλίσει τα κέρδη του 'επενδυτή'. Αλλες επενδύσεις δεν τις έχουμε ούτε κάν δεί με το κυάλι.

Και ουτε πρόκειται να τις δούμε αν ο Υπουργός Ανάπτυξης παραλογίζεται εγγράφως και δημοσίως και έχει την απαίτηση να μας πείσει ότι οι γάδιαροι πετάνε !

Κρίμα !

Περισσότερα | Σχολιάστε
gk1956
05/01/2017, 09:26

@efpistos

Ωραία ! Ο μόνος πολιτικός που τα έβαλε ευθέως με τον Σώρρα μέχρι να πάει και στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου γιά να καταθέσει μήνυση εναντίον του, την ακούει και απο πάνω γιατί δεν μερίμνησε ως Υπουργός Υγείας, να ...αναδομήσει την Δικαιοσύνη !

Δηλαδή γιά ΟΛΟΥΣ τους υπόλοιπους, που κανένας δεν τολμάει να πάρει με το ονοματάκι του απλώς μιά δημόσια τοποθέτηση γιά το παρανοικό φαινόμενο, τι πρέπει να λεχθεί?

Τελικά , μπορεί τον Αδωνι να τον ειρωνεύονται, αλλά ο Γεωργιάδης είναι ο μόνος πολιτικός που και μιλάει, και κάνει ότι περνάει απο το χέρι του, και συνέπεια στις απόψεις του έχει, μέσα σε μιά θάλασσα από αναποτελεσματικούς δειλούς πολτικάντηδες , θα φτάσουμε να του ζητάμε τα ρέστα και γιά τα τετρακόσια χρόνια τουρκοκρατίας .

Περισσότερα | Σχολιάστε

To Καραμανλέικο αγωνίζεται γιά να ελέγχει το παιχνίδι. Αυτό έχει την δική του ( απεχθή) λογική όσο το 'μοντελάκι' παραμένει πάνω κάτω ίδιο . Πρός το παρόν όλοι, και αρχηγός ο Τσίπρας, αγωνίζονται να μείνει το 'μοντελάκι' ίδιο.

Ομως γιά όποιον βλέπει λιγάκι τα νούμερα, είναι φανερό ότι το 'μοντελάκι' πάει γιά τοίχο. Ούτε ασφαλιστικό βγαίνει, ούτε ανεργία πέφτει ή θα πέσει, ούτε εισόδημα αυξάνεται. Και αυτά τα ωραία γιά δομικούς λόγους, όχι από περιστάσεις. Ο τοίχος είναι τεράστιος και πέφτει. Πέφτοντας θα πλακώσει το 'μοντελάκι' .

Το τι θα αναδειχτεί μέσα από τα συντρίμια είναι anybody's guess που λένε και στο χωριό μου ! Η πείρα άλλων καταρρεύσεων πρόσφατα στην Ανατολική Ευρώπη λέει όι μάλλον η δύναμη θα πάει σε σκληροπυρηνικούς μαφιόζους νέας κοπής . Σίγουρα θα είναι άλλο τοπίο, εν πολλοίς αχαρτογράφητο.

Οπότε μάλλον γιά σκιαμαχία πρόκειται. Ολοι οι σημερινοί θα σαρωθούν. Γράφτε ονόματα σε ένα χαρτί γιά να τσεκάρεται πόσα σέρνονται ακόμη σε δέκα χρόνια.

Θα μπορούσε να είναι αλλιώς? Μάλλον. Αλλά η ευκαιρία γιά κάτι τέτοιο χάθηκε πολύ καιρό πίσω. Τώρα κάτι τέτοιο δεν υπάρχει ούτε σαν θεωρητικό ενδεχόμενο.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Και εγεννήθη ημίν ο νέος Εθνάρχης, ο Τσίπρας penitente , ο Τσίπρας ονειροπόλος επαναστάτης που η κακιά η μοίρα τον έκανε ρεαλιστή, ο Τσίπρας που με γεναιότητα κάνει την αυτοκριτική του , αναγνωρίζει το 'σύστημα', αποδέχεται ότι μόνο μέσα στο 'σύστημα' υπάρχει κάποια ασφάλεια, ο Τσίπρας αμνός του Θεού που θυσίασε το όραμα το σιτευτό γιά να σώσει το λαό του και να τον φτάσει στην Γή Χαναάν μετά από δέκα χρόνια περιπλάνησης στην έρημο του Μνημονίου.

Οποιος δεν βλέπει το τέλειο 'αφήγημα' για τις επόμενες εκλογές πρέπει να είναι τυφλός. Ακόμη και η Φώφη θα αναγκαστεί στην συνέχεια να δεί ότι όταν ο Ηγέτης κάνει τέτοια στροφή στον χώρο της μετριοπάθειας, δεν μπορεί παρά Αυτός να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς ( το λένε και ΠΑΣΟΚ-3) ! Και φυσικά γιά να μην χάνονται και ψήφοι από φανατίλες, το άλλο, το νεατερντάλειο, πρόσωπο του Ιανού, μιά χαρά δουλειά κάνει.

Είναι αριστουργημα η τακτική Τσίπρα. Οταν πάρει σύνταξη, μετά από πάρα πάρα πολλά χρόνια στην εξουσία, θα πρέπει να ανοίξει σχολή πολιτικής τακτικής και να διδάσκει με πανάκριβα δίδακτρα όλους όσους έχουν φιλοδοξίες. Μιά χαρά συζητάει όλη η Ελλάδα τώρα την 'αυτοκριτική' αντί ιστορίες γιά εκτροπές και άλλα χαζά τέτοια !

Τσίπρας for ever !!! Γιατί, υπάρχει και κανένας άλλος?


Περισσότερα | Σχολιάστε

Απόλυτα σωστό το άρθρο !

Μόνο μία παρατήρηση : Την Ελλάδα δεν την κυβερνάς με ένα ψέμμα . Την κυβερνάς με ένα ψέμμα και 300 ευρώ το κεφάλι.

Του χρόνου θα αρκούν και 150 ευρώ.

Σε δυο χρόνια με 300 θα σε βγάζουνε ισόβιο δικτάτορα !

Οποιος αμφιβάλλει, λίγη υπομονή !

Περισσότερα | Σχολιάστε

Μα αγαπητέ Κένταυρε, ο κύριος Τσίπρας είπε πολύ καθαρά ότι δεν είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Είπε και διαλάλησε ότι όποιος βγάζει περισσότερα είναι ταξικός εχθρός, και ώς γνωστόν τους εχθρούς τους οι άνθρωποι τους εξοντώνουν. Αυτό πάει να πεί εχθρός. Αν δεν είχε διακηρυγμένη διάθεση εξόντωσης δεν θα μας έλεγε εχθρούς αλλά , ας πούμε, αντιπάλους, ή ανταγωνιστές, ή κάτι τέτοιο. Εχθρός σημαίνει ότι σε πρώτη ευκαιρία σου κόβω το κεφάλι, σου καίω το σπίτι , σου βιάζω τη γυναίκα και σου πουλάω τα παιδιά στο παζάρι. Αυτό πάει να πεί εχθρός σε όλη την ιστορία !

Οσο γιά τον απόλυτο προσδιορισμό του εχθρού, προσφέρθηκαν τα στελέχη του Τσίπρα να το αποσαφηνίσουν. Ο μέν Γλέζος έβαλε τον πήχυ στις 20.000 ευρώ τον χρόνο, ο δε, πιό μπερκετιτζής, Κυρίτσης, στις 6000 τον μήνα, δηλαδή στις 72.000 τον χρόνο.

Οταν λοιπόν σε διοικεί ένας άνθρωπος και ένας οργανισμός ο οποίος έχει δηλώσει ότι σε θεωρεί εχθρό και ότι μεθοδεύει και απεργάζεται την παντί τρόπω και μέσω εξόντωσή σου, δεν υπάρχει κάν θέμα συζήτησης ότι ο οποιοσδήποτε άλλος αναγκαστικά είναι φίλος και τον εξετάζεις από πιθανό συνεργάτη έως πιθανό ηγεμόνα αν μπορει να αντιταχθεί σε ότι ο εχθρός σου ετοιμάζει γιά σένα.

Πόσο μάλλον αν στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τον δόκτορα Σώυμπλε ό οποίος έχει αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να βάλει τα δύο πόδια του Τσίπρα στο ίδιο παπούτσι κατ' επανάληψη.Εχουμε να κάνουμε με ένα δεδηλωμένο εχθρό του πληθωρισμού και δεδηλωμένο φανατικό υποστηρικτή των Βεμπεριανών-Καλβινιστικών απόψεων γιά την διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

Το ότι θα ζητήσει και κάποιο σφίξιμο του ζωναριού επιπλέον ο δόκτωρ Σώυμπλε προκειμένου να παρέχει αυτή την προστασία σέ όσους το ελληνικό κράτος διώκει, είναι φυσικό επόμενο, και ασμένως δεκτό όταν το αντίπαλο δέος το περιγράψαμε παραπάνω. Το να του ανατεθεί δε μέγα μέρος της διοίκησης της χώρας είναι και επιδίωξη, όχι απλώς αποδοχή. Διότι οφείλουμε όλοι να ομολογήσουμε ότι κατά καιρούς έχουμε αναφωνήσει σε στιγμές απόγνωσης ότι 'έπρεπε να έρθει ένας Γερμανός να κάνει κουμάντο να βάλει τάξη στο κωλοχανείο !'. Τώρα λοιπόν που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρέθηκε, και όντως αγωνίζεται με μεγάλο δικό του κόστος να κάνει το κωλοχανείο λιγότερο κωλοχανείο, είναι εθνικό καθήκον να αγκαλιάσουμε και να στηρίξουμε την προσπάθεια. Μην ξεχνάμε άλλωστε το μείζον, την προστασία που παρέχει στο μεταξύ.

Οπως είπε Σιίτης ηγέτης ο Αλί Αλ Σιστάνι, όταν οι Αμερικανοί μπήκαν στο Ιράκ το 2003 : Οι Αμερικανοί ήρθαν να κλέψουν το πετρέλαιο. Θα κλέψουν, θα κάψουν αλλά σε 30-40 χρόνια θα φύγουν. Αρα μηδαμινή η συνέπεια. Ομως μας δίνουν την ευκαιρία να εκκαθαρίσουμε λογαριασμούς με τους Σουνίτες από το 1289 , την μάχη της Καρμπάλα. Από τότε είμαστε δούλοι τους. Εμπρός λοιπόν, βοηθείστε τους Αμερικανούς !

Εμείς δεν πάμε στο 1289 αλλά πολύ πιό πρόσφατα. Αλλά η αναλογία είναι προφανής , αγαπητέ μου Κένταυρε !

Περισσότερα | Σχολιάστε

@guest

Αν πάτε λίγο πίσω στον χρόνο θα βρείτε την εντελώς ντροπιαστική συμφωνία Αλογοσκούφη με την Microsoft η οποία παρέδιδε όλο τον Δημόσιο Τομέα της Ελλάδας στην αυτοκρατορία των Windows. Εκείνο τον καιρό πανηγυρίστηκε σαν 'στρατηγική συμφωνία', με κόστος 'μόλις 1,2 δις ευρώ' !!!!

Τις ίδιες ακριβώς ημέρες το ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας ανεκοίνωνε ότι ύστερα από μελέτη δύο ετών ελήφθη η απόφαση όλες οι υπηρεσίες της Βαυαρίας να υιοθετήσουν υποχρεωτικά λειτουργικά συστήματα και βασικό λογισμικών εφαρμογών ανοιχτού κώδικα, με απείρως μικρότερο κόστος. Οι 'έξυπνοι' Ελληνες πλήρωναν το 1% του ΑΕΠ κυριολεκτικά σε φύκια γιά μεταξωτές κορδέλλες, οι 'κουτοί' Βαυαροί δεν πλήρωναν μία, έκαναν την δουλειά τους μιά χαρά, και ας βρεθεί κάποιος σήμερα να ισχυριστεί ότι ο Δημόσιος Τομέας στην Βαυαρία έχει χειρότερο επίπεδο ανάπτυξης σχετικά με την πληροφορική από ότι έχει ο Ελληνικός Δημόσιος Τομέας.

Είναι ένα από τα προκλητικότερα σκάνδαλα διασπάθισης εθνικών πόρων στην ιστορία της χώρας, αλλά γιά αυτό δεν μιλάει σήμερα κανείς, λές και δεν εσυνέβη ποτέ. Ακόμη και αν δε υπήρξε 'υπο-τραπέζια' συναλλαγή, πρόκεται γιά μιά εκπληκτική επίδειξη ανικανότητας, αγραμματοσύνης και πλήρους τεχνικής ανεπάρκειας.

Και σε αυτό το σημείο το Ελληνικό Κράτος πήρε τη λάθος απόφαση, την χρυσοπλήρωσε, ίσως και αδαμαντο-πλήρωσε, και όλα αυτό επειδή κανένας από την 'τεχνοκρατική ελίτ' δεν είχε το θαρρος να σηκωθεί και να προβάλλει την δέουσα αντίσταση σε μιά απόφαση που και τεράστιο κόστος είχε χωρίς κανένα όφελος, και δημιουργούσε καίρια στρατηγική εξάρτηση άνευ λόγου. Μετά μας φταίει ο Σώυμπλε που λέει ωμά ότι 'οι ελίτ της πρόδωσαν την Ελλάδα'. Μην ξεχνάμε ότι ο Σώυμπλε στην Βαυαρία διαφεντεύει !

Περισσότερα | Σχολιάστε

Εχει δίκιο ο κύριος Υπουργός με τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα. Η συλλογιστική του είναι πολύ απλή : Μιά επιχείρηση έχει έσοδα και έξοδα. Αφαιρούμε τα έξοδα από τα έσοδα και μένει το κέρδος. Φορολογούμε το κέρδος και μένουν τα καθαρά κέρδη που μένουν στην επιχείρηση. Αν παρθεί μέρισμα πληρώνεται και ο φόρος μερισμάτων και το τελικό καθαρό πάει στην τσέπη των μετόχων ώς ατομικό εισόδημα.

Αν λοιπόν, κατά τον Υπουργό, φορολογήσεις λίγο ή πολύ δεν έχει σημασία γιά την τιμή που πουλάς το προιόν, γιατί ο φόρος ειναι επί του κέρδους, αρα επηρρεάζει μόνο το τι θα βάλεις στην τσέπη σου ώς μέτοχος. Συνεπώς η τιμή του προιόντος ανεπηρέαστη, η ανταγωνιστικότητα ανεπηρέαστη και το μόνο που υποφέρει από τον μεγάλο φόρο είναι το πορτοφόλι του μετόχου. Αλλά αυτός δεν μας νοιάζει γιατί αφού είναι επιχειρηματίας είναι εξ ορισμού τεράστιο καθήκι και να πάει να ... !

Πολύ απλό ! Βέβαια κάτι γιά 'λοιπούς' φόρους πλέον εισοδήματος που επιβαρύνουν τα έξοδα, κουβέντα ο Υπουργός, αλλά ας είναι, μην του χαλάμε το συλλογισμό.

Εκείνο που ξεχνάει όμως ο κύριος Υπουργός είναι ότι όσο μεγαλώνει ο εταιρικός φόρος τόσο λιγοστεύουν τα κεφάλαια που μένουν 'καθαρά' στην επιχείρηση. Και όσο αυτά τα κεφάλαια που είναι υπό ιδιωτική διοίκηση μειώνονται και τόσο αυξάνονται τα κεφαλαια υπό Δημόσια διοίκηση. Αρα μετατοπιζονται πόροι από το πεδίο από όπου τις αποφάσεις γιά την διάθεση κεφαλαίου την παίρνει ο ιδιωτικός τομέας στο πεδίο όπου τις αποφάσεις της παίρνει η κυβέρνηση, η γραφειοκρατία, τελικά το κόμμα !

Δεν χρειάζεται σχόλιο γιά την αποτελεσματικότητα των επενδύσεων που κάνουν ( όταν κάνουν επενδύσεις και δεν τα στέλνουν όλα στην κατανάλωση) οι Δημόσιοι. Αρα οι επενδύσεις που θα έκανε ο ιδιωτικός τομέας με κάποια σοβαρή αποδοση δεν θα γίνουν και θα περιμένουμε να τις κανει ο ... Πολάκης !!! Εκεί να δείς εκσυγχρονισμός διοίκησης, νέα μηχανήματα, νέες μέθοδοι, και όλα τα καλά. Σκέτη μούρλια ! Τόσο καλά θα πάει η παραγωγικότητα.

Παραπέρα, ξεχνάει ο κύριος Υπουργός ότι όταν κάποιος επιχειρεί και ρισκάρει, το κάνει γιά να κερδίσει. Αν του πάρεις 29% φόρο εταιρείας. Σε ότι μέρισμα του πάρεις 15% επι πλέον. Σύν κάτι παλούκια 'αλληλεγγύης' που φτάνουν το 10% στα μεγάλα νούμερα, σύν κάτι 'τέλη επιτηδεύματος' που εξοντώνουν τα μικρά νούμερα, δεν μένει και πολύ ενδιαφέρον. Και το χειρότερο, αν επιχειρήσει κανείς σε 100 άλλες χώρες του κόσμου τότε του μένουν περισσότερα στην τσέπη. Οπότε δεν επενδύει καθόλου στην Ελλάδα και έτσι δεν υπάρχει κάν επιχείρηση γιά να συζητήσουμε γιά το τι θα πάθει η παραγωγικότητά της από τους τεράστιους φόρους !

Να τον χαιρόμαστε τον Υπουργάρα μας... Μπριλάντι !!!

Περισσότερα | Σχολιάστε
gk1956
21/10/2016, 12:37

Για μιά στιγμή ! " Ασυνάρτητη" η ποσοτική χαλάρωση ( QE) του Ντράγκι? Και γιατί? γιατί αγοράζει με αυτήν και Γερμανικά Ομόλογα?

Και κακό και συφορά τα αρνητικά επιτόκια στην Ευροζώνη?

Εγώ ήξερα ότι ο αρχι-βαμπίρ Σώυμπλε λέει τέτοια πράματα. Γιατί ο Σώυμπλε δεν γουστάρει με τίποτε να του συμπάνε τον πληθωρισμό στην Ευροζώνη με ποσοτικές χαλαρώσεις και άλλες τέτοιες ιστορίες. Και ο Σώυμπλε τρελλαίνεται με τα αρνητικά επιτόκια γιατί αυτά του χαλάνε τη μαγιονέζα με τα μη αποδίδοντα αποθεματικά των ασφαλιστικών του ταμείων. Ασε που ο σατανάς της λιτότητας παθαίνει αλλεργία με κάθε κουβέντα σχετικά με οτιδήποτε χαλάει την δημοσονομική πειθαρχία, και τα λεφτά από το QE της ΚΕΤ αυτό κάνουν.

Ηξερα επίσης ότι όλοι οι οπαδοί της Μή-λιτότητας, παρακάλαγαν γιά το QE του Ντράγκι. Να βρέξει λεφτά από τις πρέσσες να τροφοδοτηθούν οι δαπάνες του δημόσιου τομέα με χρήμα χωρίς πόνο και να πέσουν και τα επιτόκια των ομολόγων ώστε το Δημοσιο Χρέος να εξυπηρετείται φθηνότερα και να μην επιβαρύνονται οι λαοί υπέρ των 'ραντιέρηδων'.

Μας τα έχετε κάνει καρπούζια κύριε Βέργο με το πόσο δολοφονικός είναι ο Σώυμπλε. Και ξαφνικά βλέπω να συμπλέετε με τον Σώυμπλε στα πιό κρίσιμα θέματα. Ο Σώυπλε λυσσάει αν του χαλάνε τη λιτότητα, εσείς λέτε 'ασυνάρτητο' τον Ντράγκι που και λεφτά μοιράζει, και το δημόσιο χρέος ξαλαφρώνει, και που πάει να πληθωρίσει λίγο το γερμανικο ρευστό μπάς και πέσουν και τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας ώστε κάνουν και οι Νότιοι καμμιά εξαγωγή παραπάνω.

Μέ μιά κουβέντα , βρίζετε τον Ντράγκι και συντάσσεστε με τον Σώυμπλε σε όλη τη γραμμή. Τι σόι τρικυμία εν κρανίω είναι αυτή?

Και κάτι γιά το θέμα του άρθρου. Πάλι μιλάμε γιά την απόλυτη παράνοια!

Οι Σαουδάραβες πλέον διαχειρίζονται το θέμα πετρέλαιο από το 1910 που ο Σιντζόν Φίλμπυ ( πατέρας του Κίμ Φίλμπυ) ασχολήθηκε με το θέμα όντας συμβουλάτορας στην Αυλή του Ιμπν Σαούντ και παρότι Αγγλος τον έπεισε να δώσει τα δικαιώματα έρευνας στους Αμερικανούς.

Από τότε η διαχείριση του πετρελαίου στην Σαουδία έχει περάσει τρείς τουλάχιστον γενιές. Κάποτε ο Σείχης Γιαμανί ήταν ο αδιαμφισβήτητος 'γκουρού' της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου. Τώρα πιά οι Σαουδάραβες ηγήτορες στο θέμα πετρέλαιο είναι πλέον προιόντα Χάρβαρντ, Γιέηλ, Καίιμπριτζ, κλπ. Των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου. Καμμία σχέση με τον Ιμπν Σαούντ και τις γίδες του.

Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν βγάζουν γιά τους δικούς τους λόγους ένα ομόλογο 17 δις δολ.

Ποίον το σχόλιο του κυρίου Βέργου : ' Οι Αμερικανοί τους βάλανε να δανειστούνε γιά να τους χρεωκωπήσουν και να τους πάρουνε τα πετρέλαια μπίρ παρά'.

Μιλάμε ανάλυση επάξια και αντάξια καφενείου στην Άνω Ραχούλα !

Δηλαδή , γιά να το εμπεδώσω : Κάποιοι πονηροί Αμερικάνοι έκατσαν και είπαν : Αυτοί εκεί κάτω είναι μικρά παιδιά και ψιλοηλίθιοι. Να ρισκάρουμε 17 δις δολλάρια να τους τα δώσουμε να τα φάνε, γιατί μετά θα είναι μπατίρια, και τότε θα πάμε και θα τους κάνουμε αναγκαστική εκτέλεση και θα τους πάρουμε τα πετρέλαια'.

Μάλιστα, τόσο ύπουλα. Και κανείς δεν σκέφτηκε οτι έτσι και πούνε οι Σαουδάραβες ότι απλώς δεν πληρώνουν, ποιός θα τολμήσει να πάει να τους πάρει οτιδήποτε? Γιά 17 δις? Αν ήταν γιά 17 δις να έμπαινε θέμα παγκόσμιου πολέμου ( γιατί αυτο θα σημάνει βίαιη επέμβαση και κατοχή των Αμερικανών στη Σαουδαραβία) , τότε γιά το δικό μας μπουμπούνισμα των 320 δις, τι θα έπρεπε να γίνει.

Δεν σοβαευόμαστε λιγάκι? Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι η Σαουδαραβία είναι και αυτή μιά δικτατορία σαν τις άλλες, που πρέπει να έχει το πόπολο ήρεμο με παροχές? Και όσο η τιμή του πετρελαίου κρατιέται χαμηλά ( από την σαουδαραβία που θέλει να χρεωκωπήσει τους αμερικανούς του Φράκινγκ που τους θεωρεί στρατηγική απειλή) έχει ανάγκη ρευστότητας και κάνει ότι κάνουν ολοι, πάει στις χρηματοαγορές και δανείζεται ! Ζητάει 17 δις και στο book γράφονται γιά 67 ! Που σημαίνει ότι μπορεί ο κύριος Βέργος να θεωρεί ότι η Σαουδαραβία χρεωκωπεί σήμερα αύριο, το αργότερο μεθαύριο απόγεμα πρίν τις τρείς ώρα Ελλάδος, αλλά μιά στρατιά fund managers δεν έχουν την ίδια γνώμη.

Βέβαια η γνώμη του κυρίου Βεργου μετράει. Διότι εδώ και 12 μήνες προφητεύει το τέλος του κόσμου με κάθε ευκαιρία, θυμίζοντας τον ηθοποιο που έπαιζε στο θέατρο τόσο, μα τόσο πειστικά τον ρόλο του Λίνκολν ώστε είχε αρχίσει να κυκλοφορεί με ημίψηλο και γενειάδα εκτός θεάτρου, γιά να σχολιάσει κάποιος ότι 'αυτός ο άνθρωπος θα θεωρήσει ότι απέτυχε αν δεν τον.... δολοφονήσουν' !


Περισσότερα | Σχολιάστε

Οτι και να λέτε λεβέντες, ο Τσίπρας σας την έφερε. Μπορεί το παιδί να γεννήθηκε γιά την καταστροφή, αλλά στα παιχνιδάκια τακτικής σας παίζει οργανάκι με το μικρό του δαχτυλάκι !

Ρε κορόιδα, το θέμα δεν ήταν αν θα 'ενοχληθείτε πολύ' ! Στα τέτοια του το πόσο θα ενοχληθείτε ! Λές και το πόσο ενοχλημένοι είσαστε παίζει κανένα ρόλο. Ισια ίσια, που αν φανείτε ενοχλημένοι, και μάλιστα πολύ ενοχλημένοι, τόσο το καλύτερο . Τόσο αναδεικνύεται η μαγκιά του Μεγάλου, που σας την έφερε, τσιτώσατε, αλλά επειδή είσαστε κότες, ξυδάκι !

Του κάνατε τα μούτρα κρέας με τις επιστολές. Λές και δεν θα βγεί ( όπως και ήδη βγήκαν τα εξαπτέρυγα) να λέει ότι αυτός 'βοήθησε τους ασθενεστέρους' και όλο και ολο το ζόρι ήταν να στείλει 'γράμμα στους κουτόφραγκους'. Σιγά τον κόπο, και άλλωστε ότι και να γράφει εκεί μέσα, ο 'λαός του' ξέρει πολύ καλά ότι το παιδί θέλει να του μοιράσει, δεν το αφήνουν οι κακοί το παιδί που αλλιώς όλη μέρα θα μοίραζε, και ο 'λαός του' είναι απόλυτα σύμφωνος ότι και να γράψουνε και δύο κουταμάρες στο χαρτί δεν τρέχει τίποτε, πρώτον γιατί το παραδάκι να πέφτει και γιά τα άλλα σκασίλα μας, και δεύτερον γιατί και που έγραψε και υπέγραψε τι έγινε? Οποτε γουστάρει ξεγράφει, τι θα του κάνουνε, ντά?

Σας την έκατσε κουτόφραγκοι ο Μεγάλος, καθότι ζύγισε ακριβώς τη στιγμή που και διασπασμένοι είσαστε και άλλο μαλλί έχετε να ξάσετε, και έγινε ο 'Ρομπέν των συνταξιούχων', και 'ξεμπρόστιασε τους Νουδούλους' που είναι με τον Σώυμπλε και θέλουν να πάρουν τη μπουκιά από το στόμα του κοσμάκη.

Και εκεί που έπεφταν ροχάλες στα καφενεία, τώρα υπάρχει 'αφήγημα'.

Αντε να μαθαίνετε καμμιά φορά. Είναι βαρετό πιά ο Μεγάλος να σας κάνει τόσα μαθήματα κουφαλίασης και εσείς χαμπάρι ! Τον στηρίζετε με τα μπούνια που τον στηρίζετε, να μη μαθετε και κάτι γιά τον κόπο σας? Αντε πιά κοθώνια !!!

Περισσότερα | Σχολιάστε

Τι τραγική ειρωνία !!! Η αρθρογράφος διαπράττει ακριβώς αυτό το οποίο στηλιτεύει με το άρθρο της.

Ολο το σκεπτικό είναι ότι 'ο άμαθος αλλά αγαθός λαός δεν καταλαβαίνει ότι οι καλές και αγαθές κυβερνήσεις κάνουν το σωστό, γιατί αν το καταλάβαινε δεν θα έβγαζε τους Τράμπ και τις Λεπέν'.

Αρα όλο το πρόβλημα είναι καθαρά να 'εκπαιδευτεί ο λαός', οι κυβερνήσεις να γεμίσουν 'Ζαμπολίτ' ( έτσι έλεγαν τους πολιτικους κομισσάριους εκεί που άνθισε το φρούτο), και μετά όλα καλά. Ο λαός θα στρώσει και θα εκτιμήσει αυτά που γίνονται γιά λογαριασμό του γιατί είναι 'καλά, επιστημονικά και ορθά'.

Καλέ τι μας λέτε? Τόσο ηλίθιους θεωρείτε τους ανθρώπους που αποτελούν το λαό? Τόσο κορόιδα ώστε να μην έχουν άποψη γιά το τι θεωρούν συμφέρον τους, και να το υπερασπίζουν?

Σοβαρά μας λέτε ότι , ας πούμε γιά τους μετανάστες, ο λαός δεν ξέρει ότι από τη μιά μεριά είναι καλοί γιατί ποιός άλλος θα ξεσκάτιζε τους γέρους γιά ψίχουλα και μαζεύουν τις φράουλες αλλά από την άλλη είναι κακοί γιατί πιέζουν τα μεροκάματα, παίρνουν τις δουλειές και απορροφούν κρατικές δαπάνες που αλλιώς θα πήγαιναν στους γηγενείς.

Προφανώς και τα ξέρει αυτά απ' έξω και ανακατωτά. Και τα σταθμίζει. Και όταν συμφέρει η κονόμα θέλει Αλβανούς να του χτίζουν μάντρες έναντι πινακίου φακής. Οταν ζορίζει το θέμα δεν θέλει Πακιστανούς γιατί τα μεροκάματα πάνε στον πάτο.

Ολοι που αποτελούν τον λαό, κάθε πρωί βγαίνουν γιά τον άρτο τον επιούσιο. Στα πλαίσια αυτά αναπτύσσουν δράσεις πολύπλοκες, σύνθετες και μερικές φορές και μεγαλοφυείς. Και αν καταλαβαίνουν κάτι καλύτερα από ότι άλλο, αυτό είναι το άμεσο ζωτικό τους συμφέρον, ποιός το απειλεί και ποιός το ευνοεί.

Αν οι κυβερνήσεις κάπου χάνουν είναι γιατί έχουν ξεχάσει τα βασικά. Ο λαός θέλει ειρήνη, αλλά αν του δείξουν λουφέ στο βάθος δεν στενοχωριέται και πολύ γιά πόλεμο. Ο λαός μιλάει πολύ γιά αλληλεγγύη όσο δεν κοστίζει, αλλά όταν τον πλακώσεις στους φόρους γιά να κάνεις 'κοινωνικό κράτος' πολυτελείας τσινάει άσχημα.

Το μέγα λάθος των κυβερνήσεων είναι το ότι όπως όλοι οι βολεμένοι πιστεύουν το παραμύθι που διαμόρφωσαν γιά να ψήσουν τους άλλους να τους ανεβάσουν, και δεν το προσαρμόζουν όταν οι συνθήκες αλλάξουν.

Ισως ο μόνος που το πιάνει το θέμα κάπως στην Ελλάδα είναι ο ... Τσίπρας. Πούλησε πολύ παραμύθι γιά να βγεί, αλλά από την ώρα που βγήκε σκίζεται να μοιράσει έστω και δεκάρες, έστω και πέτσινα, οτιδήποτε, γιατί ξέρει ότι άνευ μοιρασιάς, καλοί οι 'αποπυρηνικοποιημένοι' δήμοι και τα φεστβάλ Μπρέχτ αλλά η μούντζα έρχεται.

Οι Τράμπ, Ορμπάν, κλπ ήρθαν γιατί είπαν φωναχτά αυτό που ο 'λαός' λέει σπίτι του αλλά δεν ρισκάρει να πεί ανοιχτά γιατί φοβάται ότι θα πάει κόντρα στο επίσημο ρεύμα. Οι λαικιστές μίλησαν εκεί που πονάει, γιαυτό σαρώνουν.

Δεν είναι πιά θέμα 'αριστεράς' 'δεξιάς', κλπ. Είναι καθαρός νέτος σκέτος .... καπιταλισμός. Ο λαός θέλει και όποιος ( τάξει ότι θα ) δώσει, παίρνει το γκουβέρνο. Και αν προκειμένου να δώσει κάψει και τη Συρία, καλά θα κάνει. Ποιός από το λαό δίνει φράγκο τσακιστό γιά τη Συρία το βράδυ σπίτι του, το τι θα φάει αυτός και το τι θα δώσει στα παιδιά του σκέφτεται.

Τόσο απλά !!!
Περισσότερα | Σχολιάστε
gk1956
22/02/2016, 14:50

To τραγικο-κωμικό της όλης υπόθεσης είναι ότι κανείς δεν μιλάει γιά την μόνη 'συνταγή' που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη.

Οκτώ χρόνια τώρα δοκιμάστηκαν τα 'παλιοκομματικά' τερτίπια, δοκιμάστηκε ο λαικισμός σε όλο του το μεγαλείο, δοκιμάστηκε το τρελλοκομείο της 'εθνικοσοσιαλιστικής αριστεράς' ( αυτό και αν υπήρξε τραγέλαφος), τό μόνο που δεν δοκιμάστηκε, και ούτε κανείς τολμάει να το ψελλίσει, είναι ο δρόμος που ακολούθησαν όλα τα κρατικίστικα καθεστώτα όταν κατέρρευσαν υπό το βάρος της ανικανότητας του συστήματος που υπηρέτησαν.

Το μόνο που δεν δοκιμάστηκε είναι ο ... νεοφιλελευθερισμός ! Η συρρίκνωση του κράτους πατερούλη, η μείωση των φόρων, η απελευθέρωση των αγορών, η απορρύθμιση της τρελλής γραφειοκρατίας που θάβει σε ατέρμονες 'διαδικασίες' όποιο νέο ξεκίνημα.

Ακόμη και στον πάτο, ακόμη και όταν τρυπάμε τον πάτο καθοδικά και αναζητούμε άλλα βάθη, κανείς μα κανείς δεν τολμάει να πεί ότι φιλελευθερισμό, και μάλιστα την καθαρή μορφή του, δεν τον δοκιμάσαμε. Είναι κωμική η εμμονή στο κρατικίστικο κοντέλο και είναι τραγική η απώλεια χρόνου και η συσσώρευση μιζέριας.

Και όμως γιά κάθε εχέφρονα άνθρωπο η μόνη ελπίδα που απέμεινε είνα να αφεθεί ελεύθερη η δημιουργικότητα του Ελληνα. Να σπάσουν οι δουλείες χρέους που συσσωρεύονται πάνω του από τους ληστρικούς φόρους και να αφεθεί να κάνει αυτό που ο καθένας ξέρει καλύτερα.

Γιά να δούμε, σε πόσο βάθος δυστυχίας θα ανάψει το λαμπάκι στο μυαλό του μέσου Ελληνα και θα καταλάβει το αυτονόητο !!!


Περισσότερα | Σχολιάστε
gk1956
10/08/2017, 16:46

Ενδεχομένως έγιναν λαμογιές και φαγώθηκαν λεφτά ! Σοβαρότατο θέμα μέν αλλά ελάχιστη σημασία έχει στην μεγάλη εικόνα των πραγμάτων.

Οσοι πέρασαν έστω και απ' έξω από εφημερίδες ξέρουν ότι ακόμη και στον πολύ καλό καιρό των εφημερίδων ( δεκαετίες 50,60,70,80 ακόμη και 90) ελάχιστες εφημερίδες ήταν κερδοφόρες. Και όσες ήταν το όφειλαν στην κρατική προστασία-επιδότηση : Ατέλεια χάρτου λεγόταν η νόμιμη ενίσχυση. 'Χρηματοδότηση' λεγόταν η 'πλάγια' επιδότηση γιά εξαγορά επιρροής αν ερχόταν από τον ιδιωτικό τομέα, κρατική διαφήμιση αν ερχόταν από τον Δημόσιο, και αυτά πρίν ακουμπήσουμε κάν το θέμα 'μαύρη' κάλυψη των δαπανών.

Ηρθε το Ιντερνετ και έδεσε ! Προσωπικά αγόραζα εφημερίδες επί δεκαετίες, και κάποτε αναγκαστικά έφτασα να διαβάζω για τη δουλειά έως και 44 σε μία μέρα. Εχω να αγοράσω εφημερίδα κοντά μιά δεκαετία. Αν εμένα έχασαν από πελάτη, τότε έχασαν όλους τους πελάτες.

Ποιός θα κλάψει σήμερα γιά τις εφημερίδες? Κανένας ! Και ο Μαυρίδης που φιλότιμα υπερασπίζεται συναδέλφους του, σε site ήταν διευθυντής, site άνοιξε γιά να έχει την παρουσία του και την επιχειρηματικότητά του.

Κακό που (παλιότερα) λινοτύπες χάσαν χρυσές δουλειές, κακό που εφημεριδοπώλες εξαφανίστηκαν, κακό που πρακτορεία τύπου διαλύονται, όμως άλλοι άνθρωποι βρήκαν δουλειά σαν web-designers, web-developers, system-administrators και πάει λέγοντας. Η τεχνολογία προχωράει, δεν ρωτάει κανένα, και το κοινό επιλέγει που θα δώσει τον οβολό του με βάση την δική του εκτίμηση γιά την καλύτερή του εξυπηρέτηση. Μπορει ρομαντικά κάποιος να αναπολεί την εποχή των σαγματοποιών όταν οι μεταφορές γινόνταν με γαιδούρια, είναι μάταιο να αποπειράται κάποιος να συντηρήσει τους σαγματοποιούς στον αιώνα της αυτόματης νταλίκας χωρίς κάν οδηγό.

Οποιος δεν θέλει να σαρωθεί από τις αλλαγές έχει μόνο τον δρόμο της ευέλικτης προσαρμογής. Στην Ελλάδα παίζουμε πολύ άμυνα στις αλλαγές και σπαταλάμε τον (ελάχιστο) χρόνο που υπάρχει γιά προσαρμογή.

Πάει λοιπόν ο έντυπος τύπος, να ζήσουμε να τον θυμόμαστε ! Απλώς σαρώθηκε από τις εξελίξεις. Το άν ο Ψυχάρης πολιτεύθηκε λάθος, ή ο Μπόμπολας έκανε λάθη είναι δουλειά άλλων θεσμών να τα διερευνήσουν ώς πρός το νόμιμο ή μή. Επιχειρηματικά το θέμα έχει κλείσει. Γιά όσους επιμένουν, ισχύει η ρήση του Απόστολου Παύλου : Σκληρόν πρός κέντραν λακτίζειν.


Περισσότερα | Σχολιάστε

Αυτό το ''ο Emmanuel μου είπε'' είναι όλα τα λεφτά !!!

Καθότι με τον Macron ο Γιάν(ν)ης έπαιζε αμάδες στην αλάνα και μαζί κλέβανε τζάνερα από του Παπά τον κήπο !!

Πόσο τραγικά αξιολύπητο είναι στη σημερινή εποχή να πετάς ένα μικρό όνομα ενός διάσημου γιά να 'κάνεις το κομμάτι σου' γιά το πόσο σπουδαίος νάρκισσος είσαι !

Αυτό το απίστευτο ψώνιο πληρώσαμε κοντά μιά 100-άρα δίς ! Αν είναι δυνατόν !!!

Α, και μου διέφυγε !!! Τον έπαιρνε λέει τηλέφωνο ο Jefrey Sachs γιά να τον προειδοποιήσει τον Γιάν(ν)η μας τον λεβέντη τον ντελικανή γιά τα βρώμικα σχέδια των καπιταλιστών... Ο Sachs που υπό τις οδηγίες του έγινε η αγριότερη δήωση κρατικού πλούτου που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα στην μετα-σοβιετική Ρωσσία, πήρε,λέει, τον Γιάν(ν)η τηλέφωνο να του πεί ότι οι καπιταλίστες τον δουλεύουνε !!!

Ατσα γατάκια ... !!!! Δεν ξέρετε βέβαια ότι ο Γιάν(ν)ης απάντησε : Σιγά τα ωά ρε Jef, μπορεί να ήσουνα σύμβουλος του Γκορμπατσιόφ και του Γκαιντάρ, μπορεί να έκανες άνω κάτω μιάν αυτοκρατορία, όμως τώρα μιλάς στο Γιάν(ν)η με το όνομα ! Σιγά τι μας είπες, που δεν το ξέραμε !!!

Ερμη Ελλάδα, τι απίστευτους τύπους διαλέγεις γιά να διαφεντέψουν τις τύχες των παιδιών σου !!!Περισσότερα | Σχολιάστε

@JIM25GR

Δίκαιο το παράπονο. Ομως είπαμε ότι την Ελλάδα δεν την ακουμπάμε ούτε με κοντάρι δέκα μέτρα γιά επενδύσεις. Δεν το είπαμε? Ε, όσοι επένδυσαν στο θέμα airbnb καλά να πάθουν γιά να μην το ξανακάνουν.

Προφανώς πρόκειται περί τεράστιας αλητείας. Προκειμένου να καταστείλουν έναν άλλο αναφυόμενο πάροχο φιλοξενίας και να προστατεύσουν τους ξενοδόχους, σακατεύουν έναν νέο και δυναμικό κλάδο.

Ενα κλάδο που είναι το μόνο έξυπνο πράγμα που έγινε στην Ελλάδα της κρίσης. Ενα σχολάζον κεφάλαιο επενδεδυμένο σε ακίνητα που δεν φέρνει καμμία απόδοση βρήκε μιά διέξοδο να δίνει εισόδημα, και μάλιστα εισόδημα με μεγάλη διασπορά, όχι σε λίγους. Ενα εισόδημα χωρίς επιπρόσθετη επένδυση κεφαλαίου που πλέον δεν έχουμε. Με λίγα λόγια εισόδημα από το τίποτε, αξία σε ακίνητα πυροβολημένα και λυση γιά εισόδημα σε κόσμο που ματώνει.

Ολα αυτά τα διαλύουν οι αγαπητοί αριστεροί γιά να ευνοήσουν σκανδαλωδώς τα ξενοδοχεία. Δηλαδή τι θα έκαναν χειρότερο οι 'καταραμένοι φιλελέδες, δούλοι του μεγάλου κεφαλαίου'?


Περισσότερα | Σχολιάστε

Δυστυχώς εδώ έχουμε την κλασσική επανάληψη της ρήσης ότι 'ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται', ή επί το πλέον σύγχρονον, ' ο ΝεοΔημοκράτης που έχει πήξει από τον σκυλοκαυγά διαρκείας Καραμανλέικου, Σαμαρακέικου, Μητσοτακέικου, ονειρεύεται όμοια εγκληματικώς ηλίθια ρήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός, εκτός αν έχουμε να κάνουμε με μιά κλασσική Γκεμπελική προπαγάνδα του 'λέγε λέγε κάτι μπορεί να μείνει'. Οπότε πάσο !

Οπως και να έχουν τα πράγματα, η πικρή αλήθεια είναι ότι ο Τσίπρας σκόραρε αυτή την περίοδο. Μέσα στην μαύρη και άραχνη αρχή Φθινοπώρου-χειμώνα της κόλασης, κατάφερε όλοι να ασχολούνται με τις περίφημες 'αδειες' και απάνω που πάει αυτό το μέγα θάμα να καταλαγιάσει, θα έρθει η ΔΕΘ όπου και εκεί η πρωτοβουλία είναι δική του.

Καλό θα ήταν λοιπόν η ΝΔ και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις να σταματήσουν να ονειρεύονται καρβέλια, και να αρχίσουν να καταθέτουν κάποιες πειστικές προτάσεις πολιτικής. Οι οιωνοί δεν είναι καθόλου καλοί. Μπορεί τα ΜΜΕ , τώρα που ΟΛΟΙ πλέον ανακάλυψαν ότι ο Τσίπρας τους δούλεψε πατόκορφα και τους χρησιμοποίησε ώς λεμονόκουπες γιά την άνοδό του, την εδραίωσή του και την μακροημέρευσή του, μπορεί λοιπόν τα ΜΜΕ να διαλαλούν ότι η ΝΔ προηγείται 10 μονάδες στην πρόσφατη δημοσκόπηση αλλά η είδηση είναι ότι τον Ιούλιο προπορευόταν 11,1 μονάδες και μέσα σε ένα μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε πάνω από 1,1 μονάδες την ψαλίδα.

Και αυτό με 43% συσπείρωση ενώ η ΝΔ έχει ταβανώσει πλέον στο 85%. Που προφανώς σημαινει ότι αν σαλπίσει γιούργια ο Τσίπρας και η συσπείρωσή του πάει στο 60% ( πολύ κάτω από το 85%) θα ανέβουν τα ποσοστά του κατά 50% και θα πάρει πάλι κεφάλι. Και σιγά το δύσκολο να πετύχει κάτι τέτοιο με τον φανατισμό που κυκλοφορεί.

Καλό και πρόσβαρο λοιπόν να λέμε και καμμιά .... να περνάει η ώρα περί απειλής του Τσίπρα από την ... Δούρου, αλλά να μην το παρακάνουμε. Το συνέδριο των παιδιών είναι τον παρακάτω μήνα, και αν δεν εκδηλωθεί εκεί κάποια αντίθεση της Ρένας, η όλη θεωρία θα πάει τανάσκελα, καθότι τα παιδιά σαν πωρωμένοι γραφειοκράτες τα σέβονται αυτά τα διαδικαστικά. Μπορεί να σφάζονται όλοι με όλους στις παρέες, αλλά αν δεν 'παρέμβει' ο σύντροφος ή ή συντρόφισσα στην πλέρια σύναξη, το όλον θέμα δεν μετράει. Δεν μετράει καθόλου. Και συνήθως αυτές οι παρεμβάσεις προετοιμάζονται και το έδαφος προλειαίνεται. Οχι με μιά αφαίρεση άδειας, ούτε με μιάν διακοπή σύμβασης, αλλά με κελαιδίσματα παπαγάλων, καρφώματα από sites περίεργα, και από αρθρογραφία αμφίβολης θεωρητικοθολούρας στα 'όργανα'. Τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει, πλήν της παρούσας μάλλον προβοκατόρικης παρέμβασης του Liberal το οποίος, ως εκφανση του διάολου της φιλελεύθερης άποψης, δεν μετράει καθόλου στα γκρουπούσκουλα και τις 'ομάδες' που διαφεντεύουν τις τύχες μας.

Καιρός λοιπόν η ΝΔ να αρχίσει να ψελλίζει κάποια πράγματα με συνοχή, κάποιες προτάσεις θετικής λογικής, να θέτει κάποιο έστω και ελαφρά επεξεργασμένο όραμα απέναντι στην 'ληστοδίκαιη αναπτυξη' του Τσίπρα.

Αλλιώς καλά κρασιά, και να ζήσουμε να λέμε τα ίδια και τα ίδια τα εφτά οχτώ χρόνια που έρχονται !

Περισσότερα | Σχολιάστε
gk1956
15/05/2017, 08:54

Οι φιλόσοφοι το λένε 'ξυράφι του Occam', οι καλαμπουρτζήδες το έχουν κάνει ανέκδοτο. Αν ανοίγεις την πόρτα σου, λένε, και δεν βλέπεις τίγρεις, μάλλον δεν υπάρχουν τίγρεις στη γειτονιά σου, και είναι απόθανο να σε ακούνε που γυρνάς το μάνταλο και κρύβονται.

Και στις δυό περιπτώσεις ο μύθος δηλοί ότι η απλή εξήγηση είναι και η πλέον πιθανή.

Η πολιτική συμπεριφορά του Τσίπρα εξηγείται απολύτως αν δεί κανείς τις προτεραιότητες του ανδρός, τις οποίες εκφράζει κυρίως ο νεάτερνταλ εκ Κρητικής σπηλιάς που σέρνει πάντοτε δίπλα του. Η φράση κλειδί είναι η μπροστά στον φακό της TV ομολογία οτι ''δεν ελέγχουμε ακόμη το κράτος, ρε κουμπάρε. Ασε να το ελέγξουμε και θα δείς...''.

Αυτός είναι ο στόχος. Ο Τσίπρας και ήξερε, και βλέπει, ότι όποιες αντιστάσεις συναντάει σε ότι θέλει να κάνει τις συναντάει από δομές του κράτους που το Σύνταγμα επιβάλλει να έχουν διακριτές εξουσίες. Γιά παράδειγμα , το ΣτΕ. Αν το ΣτΕ δεν αντιδρούσε, σήμερα το τοπίο στα κανάλια θα ήταν όπως το ονειρεύτηκε ο Νικολάκης.

Ολα γιά τον έλεγχο του κράτους γίνονται.

Οι γεωπολιτικές παραχωρήσεις γίνονται 'γιά να μας αφήσουν ήσυχους να κάνουμε τη δουλειά μας'. Και είπαμε ποιά είναι η δουλειά. Γιαυτό δεν γίνεται και τόσος ντόρος γιά ανταλλάγματα. Επειδή το βασικό αντάλλαγμα είναι η αποφυγή πιέσεων και περισπασμών από την ''δουλειά''.

Οσο γιά τα 99 χρόνια, το ''ψηφίζω όλα'', κλπ, και αυτά γίνονται γιά να κερδηθεί χρόνος ''να προχωράει η δουλειά''.

Και η δουλειά προχωράει. Σε άλλα δύο χρόνια θα έχει προχωρήσει πολύ, και στην επόμενη τετραετία Τσίπρα ( και αν δεν την πάρει μόνος του, θα την καθορίσει) θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ολα γίνονται γιά αυτόν τον στόχο. Γιατί ο Τσίπρας πιστεύει ότι ελέγχοντας μονολιθικά το κράτος μπορεί πρακτικά να κάνει ότι θέλει.

Η στιγμή που απεκάλυψε το βαθύτερο σκεπτικό του ήταν όταν είπε στον Χατζηνικολάου : 'Σοβαρά? μιά κυρίαρχη κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει ότι ψήφισε?'' Αυτή η φράση είναι όλο το ζουμί. Πιστεύει ότι μπορεί να δίνει ότι του απαιτούν, γιατί όταν με το καλό πετύχει τον στόχο του απολύτου ελέγχου όπως τον φαντάζεται, τότε όλα αυτά είναι ένα τίποτε που μπορεί να αναστραφεί με ένα νεύμα !

Κάπως έτσι και ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Πίτ είχε πεί γιά τον πόλεμο των Νοτιων Θαλασσών, ότι '' σε αυτόν τον πόλεμο θα βάλουμε ότι χρήμα έχουμε, ότι μπορούμε να δανειστούμε, και ότι μπορούμε να κλέψουμε, γιατία αν κερδίσουμε όλα αυτά είναι ένα τίποτε , αλλά αν χάσουμε, η καταστροφή μας θα είναι απόλυτη''.

Ετσι φαντάζεται τον δικό του ''πόλεμο'' ο Τσίπρας. Ενα είναι το έπαθλο, και τίποτε άλλο. Ο απόλυτος και κατά το δοκούν έλεγχος ΟΛΩΝ των δομών του κράτους. Λέγεται και ολοκληρωτισμός αυτή η αντίληψη, αλλά σιγά μην στάξει η ουρά του γαιδάρου.

Εχει πολλές πιθανότητες να το πετύχει. Τουλάχιστον δεν μπορει να κατηγορηθεί ότι δεν αγωνίζεται πάσει δυνάμει γιά τον στόχο αυτό.

Ο κίνδυνος είναι ένας. Οτι οι διαρκείς και συνεχείς υποχωρήσεις και παραχωρήσεις θα φτάσουν να χτίσουν ένα τοπίο στο οποίο ο Τσίπρας και να έχει πετύχει τον πολυπόθητο έλεγχο θα τον ασκεί μόνο πάνω στόν πληθυσμό δουλοπαροίκων της πάλαι ποτέ χώρας του. Οταν το ''υπερταμείο'' θα διαχειρίζεται την κρατική περιουσία, και όταν η ιδιοκτησία του ότι απέμεινε, ακόμη και του οικιστικού στόκ, ακόμη και μονοπωλίων, θα έχει περάσει σε ξένους, ο απόλυτος έλεγχος του Τσίπρα δεν θα σημαίνει πρακτικά τίποτε απολύτως.

Ετσι όπως προχωράει από υποχώρηση σε υποχώρηση και από παραχώρηση σε παραχώρηση, ο Τσίπρας κινδυνεύει κάποια στιγμή στο μέλλον να τον κοιτάζουν οι πιτσιρικάδες να παρελαύνει με την τήβεννο της αυτοκρατορικής εξουσίας και κατά το ανέκδοτο να σχολιάζουν 'κοίτα κουστουμιά ο σακάτης' !!!

Φυσικά τότε δεν θα έχει εξελιχθεί σε σακάτη μόνο ο Τσίπρας, αλλά και όλη η Αριστερά. Αυτή θα είναι η πιό σκληρή, και προφανώς και η πιό δίκαιη, τιμωρία γιά όσα έγιναν , όσα γίνονται και όσα θα γίνουν.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Σήμερα το doom and gloom έχει την γιορτή του !

Τις τελευταίες μέρες η ανθρωπότης απειλείτο από ... ,επιεικώς, 'δευτεράντζες'. Μιά εταιρεία που πουλάει κάρβουνο, και πάει να τα σφίξει, κάτι παιχνίδια που έκανε η Σανταντέρ στην θυγατρική της στην Βραζιλία, κτλπ ! Μιλάμε τσικό. Αντε 5-6 δίς ευρώ η κάθε 'κουτσουκέλα'. Κομματάκι δύσκολο βέβαια η χρεωκωπία ένός καρβουνιάρη και η μεταφορά 6 δις δανείων στον ισολογισμό της Σανταντέρ από ένα λογαριασμό στον άλλο ( και με τις ευλογίες της Φρανκφούρτης μάλιστα, η BIS τσίριξε) να απειλήσουν το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι.

Σήμερα όμως βγήκε το μεγάλο κανόνι στο σεργιάνι, και πραγματικά όποιον πάρει ο χάρος. Το Forbes, δια χειρός Keen μάλιστα, προβλέπει ότι η οικονομία της Κίνας θα μπεί σε ύφεση. Εδώ μιλάμε ότι αγωνίζονται να την 'κουλάρουν' σε επίπεδα του 6% ανάπτυξη, το Forbes μας λέει να αρχίσουνε να στοκάρουμε γαλέτα γιατί η Κίνα θα πάει στο πλήν και θα μείνει εκεί και δύο quarters τουλάχιστον σερί ώστε να δικαιολογείται ο όρος recession, μην πώ ότι θα μείνει τέσσερα quarters σερί οπότε δικαιολογείται και ο όρος depression.

Depression στην Κίνα λοιπόν, και όχι στο βάθος του ορίζοντα, αλλά κοντά στο τέλος του 2016, άντε λίγο παρακάτω.

Τώρα βέβαια τι κακό θα πάθει μιά οικονομία η οποία κινείται με όλα τα γκάζια λυμένα εδώ και τριάντα χρόνια σερί, αν σε κάποια φάση 'δημιουργικής καταστροφής' περάσει και μιά περίοδο μειωμένης ανάπτυξης ή και στασιμότητας προκειμένου να αναδιαταχθεί σε νέες βάσεις, δεν ειναι και τόσο φανερό !

Εν πάσει περιπτώσει, το θέμα μας είναι αλλού, στο doom and gloom. Ηρθε ο Μίστερ Keen να μας κοψοχολιάσει την ώρα που ό Gavyn Davies των FT μας είχε φτιάξει κεφάλι πρό ημερών με το άρθρο του 'Global economy snapping back into gear?' !

(blogs.ft.com/gavyndavies/2016/03/27/Global-economy-snapping-back-into-gear)

Τι να πιστέψει ο κοινός θνητός ? Να φωνάξει τον αρχιτέκτονά του γιά την βιλίτσα στους απαλούς λόφους της Τοσκάνης , κατά Davies, ή να αρχίσει να στοκάρει παστό μπακαλιάρο, σπερματσέτα, ρέγγες καπνιστές και πολλών ειδών όσπρια κατά Keen?

Οπότε εγείρεται το αμείλικτο ερώτημα: Μπάς και κανείς δεν ξέρει τίποτα από τα μελλούμενα, οπότε άς ζήσουμε τι ζωούλα μας χωρίς πανικούς και κοψίματα, και άμα ρθούν τα ζόρια, ήρθαν?

Μάλλον !Περισσότερα | Σχολιάστε

Λυπούμαι πολύ αλλά αυτό δεν είναι άρθρο, είναι ευθυμογράφημα !!

Μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει το θέσφατον ότι χώρες με τεράστια ελείμματα 'μοιραία' καταλήγουν σε 'κοράκια' σαν το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Γιά να το εντοπίσουμε σε εμάς, η 'μοίρα' έβαλε τον Καραμανλή να τινάξει την μπάνκα στον αέρα? Εγώ νόμιζα μέχρι τώρα ότι απλώς οι του Καραμανλέικου ήθελαν να 'δέσουν' το δεξιό μαγαζί και να γεμίσουν τα αμπάρια τους που είχαν στερέψει από την εποχή του Ράλλη ( Το 90 είχε πιάσει παγκάρι το Μητσοτακέικο, άλλο φουσάτο αυτό!). Στη μοίρα τα ρίχνουμε τώρα?

Εκεί που το γέλιο πέφτει χοντρό, είναι στην ομολογία ότι η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί από 50-70%. Το γράφει και θα μας τρελλάνει !!! Δηλαδή χρειάζεται μιά υποτίμηση 50-70% γιά να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα. Τί άλλο λέει ο Σώυμπλε που τον βρίζει κλαθε ημέρα? Και με υποτίμηση 50-70% , πόσο θα ανέβουν τα εισαγόμενα στην Ελλάδα? Πόσο θα πέσει το επίπεδο ζωής? Το ... σουβλάκι που θα φτάσει? (Εισάγουμε το 80% του χοιρινού ). Απλούστατα το επίπεδ ζωής θα πάει αν όχι 50-70% κάτω, τουλάχιστον 40-50% κάτω. Αυτό δεν θα είναι λιτότητα? Θα είναι ... αφθονία? Και τι θα γίνει με εισαγόμενα καύσιμα και φάρμακα? Οσο γιά τα περίφημα 'φιλέτα' που θα μας πάρουν, με υποτίμηση 50-70% πόσο πιό φτηνά θα τα πάρουν?

Και το χρέος, τι θα γίνει με το χρέος? Λές κούρεμα 50% . Ας πούμε ότι γίνεται. Με υποτίμηση 50-70% μήπως ξαναγίνεται το ίδιο και παραπάνω? Και πώς με δραχμές πληρώνεις τόκους και κεφάλαιο σε ευρώ όταν δεν το μπορείς ήδη σε ευρώ? Ε ρε τι έχει να γίνει !!!

Το κορυφαίο γέλιο όμως είναι όταν διαβάζεις το άρθρο και αναλογίζεσαι τι κακό πράγμα είναι η ιδεοληψία και ο φανατισμός.

Ναί ρε μάστορα, να δεχτούμε ότι άμα τα λεφτά μας και οι περιουσίες μας κοπούν στην μέση κάποτε στο βάθος του χρόνου μπορεί να αναπτυχθεί κάποια εσωτερική παραγωγή ( σιγά μην αναπτυχθεί, αλλά άντε να κάνουμε το χατήρι !). Δεν μου λές, με ποιά διαδικασία θα βγούμε από το ευρώ?

Και παράδεισος να είναι η δραχμή, πώς πάνε στη δραχμή? Τι θα γίνει από την ώρα που θα βγεί απλώς η φήμη ότι πάμε στη δραχμή? Ποιός θα πληρώσει οτιδήποτε σε ευρώ αφού την άλλη μέρα θα μπορεί να πληρώσει σε δραχμές δίνοντας 50-70% λιγότερο?

Μπορεί να έχουμε ελέγχους κεφαλαίων αλλά κάποια ευρώ έρχονται στη χώρα. Ας γίνει ένα καλαμπούρι να κυκλοφορήσει μιά φήμη ότι πάμε γιά δραχμή και να μου τηλεγραφήσεις αν μέχρι να καθαρίσει το τοπίο θα μπεί έστω και σεντ στην Ελλάδα. Το σόκ και χάος που θα προκληθεί, τί κόστος, τι συνέπειες θα έχει?

Καλές οι ιδεοληψίες γιά παραδείσους, αλλά ακόμη και αν παράδεισοι υπάρχουν, καλό θα είναι οι προφήτες που θέλουν να σέρνουν και άλλους πίσω τους να μας λένε και από ποιό δρόμο φτάνουμε στον Παράδεισο. Γιατι αν είναι να τα τινάξουμε στο δρόμο πρός τον Παράδεισο να δούμε τι νόημα έχει αυτός ο Παράδεισος.Περισσότερα | Σχολιάστε

Η 'ραθυμία' του ΣΥΡΙΖΑ που επισημαίνει ο αρθρογράφος δεν είναι τίποτε άλλο από την έκφραση της αγωνίας ενός σχηματισμού που ανέβηκε στην εξουσία με την εντολή να 'αλλάξει' τα πράγματα, και τότε συνειδητοποίησε ότι η 'αλλαγή' που απαιτούσαν ακόμη και οι ψηφοφόροι του ήταν η αποικοδόμηση αυτού που έχτιζε με επιμέλεια επί δεκαετίες.

Η αντίληψη ότι η Δεξιά έχτισε ένα 'καπιταλιστικό' ή 'φιλελεύθερο κράτος' στην Ελλάδα είναι μιά από τις συνήθεις τερατώδεις παρανοήσεις της Εθνικής Μυθολογίας.

Ο πρώτος Καραμανλής, αναλαμβάνοντας μιά πάμφτωχη Ελλάδα, γοητεύτηκε από την απλότητα του 'βολονταρισμού' του. Ηθελε να βάλει πέντε βάσεις στην οικονομία, και εν κενώ αυτό ήταν εφικτό. Οι επιτυχίες των πρώτων ενών 56-60, τον έπεισαν γιά τα καλά του κρατισμού. Η Χούντα για προφανείς λόγους προσπάθησε και αυτή να χωθεί παντού. Ο δέ Καραμανλής γυρνώντας δυστυχώς επέλεξε πάλι τον κρατισμό σαν βασικό οικονομικό σύστημα. Οι παλαιότεροι θυμούνται την περίφημη 'σοσιαλμανία' του Παπαληγούρα.

Βέβαια και οι επιλογές Καραμανλή και πολύ περισσότερο οι μετέπειτα επιλογές Παπανδρέου και όσων ακολούθησαν, αγκάλιασαν τον κρατισμό σε μιά προσπάθεια 'κατευνασμού' της αριστεράς. Η αριστερά ωρυόταν, ή αριστερά είχε το 'ηθικό πλεονέκτημα της θυματοποίησης' από τον εμφύλιο, η αριστερά ήταν η διαρκής απειλή, άρα η αριστερά ώφειλε να κατασιγαστεί γιά να 'μας αφήσει ήσυχους'.

Και σταδικά ο κατευνασμός της αριστεράς έφτασε στο σημείο όλα να πειθαρχούν στις εντολές-απειλές της. Ο Μητσοτάκης τόλμησε να ιδιωτικοποιήσει την ΕΑΣ το 92 και άνθρωποι κυριολεκτικά βιάστηκαν ξαβράκωτοι στην Ομόνοια, γιά να έρθει αμέσως το 94 ο επανακάμψας Παπανδρέου και να επανασυστήσει ως κρατικές τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Αρον Άρον να ακολουθηθεί το κρατικίστικο πρότυπο που διαλαλούσε και απαιτούσε η αριστερά.

Ετσι φτάσαμε το ΑΕΠ στην Ελλάδα να εξαρτάται σε μεγαλύτερο βαθμό από το κράτος από όσο γιά παράδειγμα στην Ουγγαρία επί Υπαρκτού.

Οταν ανέβηκε ο Τσίπρας στην εξουσία διαπίστωσε έντρομος ότι αφού κρεμάσει στο Σύνταγμα Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη, Κόκαλη και καμμιά δεκαριά άλλους και αφού ξεκοιλιάσει Αλαφούζο και Ψυχάρη, όλο, μα όλο, το ότι περισσεύει, είναι φτιαγμένο έτσι ακριβώς όπως η αριστερά απαίτησε επί χρόνια να φτιαχτεί.

Οταν ο Τσίπρας ουρλιάζει ότι θα 'διαλύσει το παλιό', ουρλιάζει από πόνο. Γιατί το παλιό είναι αυτό που λαχταράει, είναι εκείνο που χτίστηκε γύρω από το βυζί του κράτους, είναι εκείνο που σφίγγει το λαιμό της Ελλάδας με 'επιτροπές' βάσης, είναι εκείνο που η δικατορία της γραφειοκρατίας μεγαλουργεί, είναι εκείνο όπου καμμιά κατοστή νοματαίοι κλεισμένοι σε ένα σινεμά πρώην τσοντάδικο με φραπουτσίνο στο χέρι ονειρογνύωνται ότι 'ξέρουν' καλύτερα τα πάντα από όσο τα ξέρουν δέκα εκατομμύρια ιπποζύγια.

Η μόνη αλλαγή που μπορεί να υπάρξει είναι πρός την φιλελεύθερη κατεύθυνση. Πιό πολύ κράτος δεν είχε ούτε η Σοβιετική Ενωση στην ακμή της.

Είναι απολύτως λογικό λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να επιδεικνύει 'ραθυμία'. Κανονικά έπρεπε να επιδεικνύει και 'διπολική διαταραχή' ( που έχει όντως αρχίσει να επιδεικνύει). Ομνύει στην αλλαγή, καλείται να την κάνει πράξη, και όταν αναλογίζεται τι σημαίνει αλλαγή από εκεί που καταντήσαμε, συνειδητοποιεί έντρομος ότι η περιθρύλλητη αλλαγή δεν είναι τίποτε περισσότερο από την αυτοχειρίασή του !

Τέτοιο πράγμα είναι να μην το φέρει η ζωή να σου τύχει. Γιατί αν σου τύχει τρελλαίνεσαι. Και η τρέλλα πλέον είναι ολοφάνερη.

Ευλόγως !!!

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ενδιαφέρουσα η μεταφορά από τα κινηματογραφικώς δρώμενα.

Εντούτοις υπάρχουν μείζονες διαφορές μεταξύ του 'Νονού' και των πολιτικών νονών :

-Πρώτον, η Μαφία ήκμασε και άντεξε γιατί είχε και έχει σοβαρότητα. Ιδιότης εν γένει άγνωστη επιτοπίως.

- Δεύτερον, ο θλιβερός 'Τέσιο' , δεν αποκάλυψε τίποτε που ο πάσα είς δεν το έχει ήδη βούκινο. Το δράμα της ΝΔ δεν είναι μπάς και πάρουμε χαμπάρι το σκορποχώρι που επικρατεί εσωτερικά. Το δράμα είναι ότι μετά από 8 χρόνια τραγικής κρίσης, μιάς κρίσης που έφερε σε παροξυσμό ο γαρδουμποφάγος Κωστάκης, ακόμη και τώρα, ο χώρος διεκδικείται από τρείς τουλάχιστον συμμορίες που αδαφορούν πρακτικά γιά εκείνους που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν.

- Κατά τα φαινόμενα, το νέο πρόσωπο ( the new kid in the block) κοντεύει να πείσει τους προύχοντες ότι είναι πολύ πιό αποτελεσματικό , και μάλλον κοστίζει και λιγότερο, στην μαγγουροφορία πρός προάσπιση των συμφερόντων τους. Αρα προβάλλει μετά μεγάλων αξιώσεων γιά τον ρόλο του capo di tutti capi !


Περισσότερα | Σχολιάστε

Μπορεί και να έγιναν έτσι τα πράγματα. Η παράθεση γεγονότων και οι εμβόλιμες εκτιμήσεις δίνουν μιά εικόνα λογικής σειράς των πραγμάτων.

Ομως κάπου χάνεται η ουσία. Χάνεται το πραγματικό γεγονός ότι η πορεία του Σαμαρά ήταν πρακτικά αδιέξοδη γιατί η πολιτική που προέταξε ήταν η διατήρηση του status quo της Ελληνικής Πραγματικότητας : Να μικρύνουν τα μεγέθη αλλά όλα τα άλλα να διατηρηθούν ίδια. Απλά αυτό δεν έβγαζε πουθενά.

Ούτε το θέμα της παραγωγικότητας έλυνε, ούτε την τεράστια μυλόπετρα του ασφαλιστικού θρυμμάτιζε, ούτε το πρόβλημα της παραγωγής αντιμετώπιζε.

Θα έβγαινε στις αγορές να κάνει τι? Να πάρει επιτόκια του 3,5%-4% την ώρα που δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το 1,5%. Και θα είχε μιά ανάπτυξη που ήταν ουσιατικά μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ και βασιζόταν σε μεγαλύτερο αποπληθωρισμό γιά να βαφτιστεί ανάπτυξη.

Προς Θεού, δεν ήταν κακός διαχειριστής ο Σαμαράς. Το αντίθετο. Λύση δεν έδινε η πολιτική του.

Στο εσωτερικό μέτωπο δεν μπορούσε να σταθεί. Ναι, τον πολέμησαν οι βαρώνοι των ΜΜΕ. Αλλά και αυτοί πόνταραν στον Τσίπρα γιατί έβλεπαν ότι το μέτωπο δεν βαστιέται. Δεν ερωτεύτηκε ο Ψυχάρης τον Τσίπρα. Απλώς έβλεπε ότι σχεδόν νομοτελειακά θα έρθει, και προσπάθησε να το εκμεταλλευτεί.

Μπορεί 'πρακτορίστικα' να γίναν κινήσεις, αλλά είναι ουσιαστικά 'σπρωξίματα' σε ένα καρότσι που τρέχει έτσι και αλλιώς στην κατηφόρα. Εχει ο Σώυμπλε γεωπολιτικά σχέδια, και θά ήθελε 'υπάκουους' στην Ελλάδα όπως και απέκτησε. 'Ομως το χαράτσι-ΕΝΦΙΑ του έδωσε τον καμβά της αντίδρασης γιά να τα κεντήσει.

Η πορεία πρός τον Τσίπρα ή τον κάθε Τσίπρα ήταν αναπόδραστη από την στιγμή που το πολιτικό σκηνικό δεν αυτοκαθάρθηκε ριζικά και δεν είπε την αλήθεια γιά το παρελθόν ώστε να μπορει να κάνει τις αληθινές διορθώσεις γιά την αντιμετώπιση της κρίσης. Από την στιγμή που ο Σαμαράς ( καί τώρα ο Μητσοτάκης) δεν βγήκε να μιλήσει καθαρά και ξάστερα γιά τις φοβερές ευθύνες του Κωστάκη άρχοντα του Καραμανλέικου, είχε τελειώσει. Πήρε πάνω του όλες τις ευθύνες του παρελθόντος γιατί δεν θέλησε να κάψει τις γέφυρες με το παρελθόν. Ισως να ήταν και αδύνατο γιά τον ίδιο, αλλά θα ήταν δυνατό ενδεχομένως γιά άλλα πρόσωπα. Ούτε αυτό τόλμησε η δεξιά . Με φυσικό απότέλεσμα όλο το κρατικοδίαιτο συνάφι να αναζητήσει απαντοχή στον Τσίπρα. Από τον Πάκη τον διορισμολάγνο έως και τους συνταξιούχους της ΚΥΠ.

'Παιχνίδια' στην πολιτική γίνονται και θα γίνονται. Θα πετυχαίνουν μόνο όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Δεν γίνεται να σταματήσουν οι 'συνωμοσίες'. Ολοι έχουν συμφέροντα και προσπαθούν να τα προωθήσουν με κάθε τρόπο. Ομως όσο και αν αναλύουμε το 'μικρο-παιχνίδι' απλώς ικανοποιούμε μιά περιέργεια. Τίποτε παραπάνω.

Οποιος θέλει να βγεί κερδισμένος από το παιχνίδι πρέπει να μπορεί να πιάνει τις πραγματικές διεργασίες στην κοινωνία και πάνω σε αυτές να κάνει το κατάλληλο παιχνίδι.

Γιά το μέλλον, αυτό σημαίνει ότι και ο Μητσοτάκης κινδυνεύει να πάει σαν τον Σαμαρά. Αν δεν τολμήσει να διαφοροποιηθεί έντονα από την εγκληματική γιά την χώρα περίοδο Καραμανλή, μέ ότι αυτό σημαίνει σε απόρριψη 'βαριδιών', θα πάρει κάποια στιγμή την κυβέρνηση, αλλά και αυτής της κυβέρνησης ο βίος θα είναι βραχύς και άγονος. Η κοινωνία πλέον θέλει ρήξεις. Το αδιέξοδο το έχει εμπεδώσει. Οποιος πείσει γιά ρήξεις θα είναι ο επόμενος εκλεκτός.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Παναγία μου ! ΣΧολιασε ο Στρατούλης ! Αρνητικά !

Μιά στογμή !

ΣΤρατούλης who ? που λένε και στο χωριό μου !

Περισσότερα | Σχολιάστε

Το κράτος έχει συνάψει εκατομμύρια συμβόλαια που δεν μπορει να τηρησει. Οσοι παίρνουν συντάξεις και μισθούς είναι ουσιαστικά τα άλλα μερη αυτων των συμβολαίων. Πλήρωσαν τις εισφορές τους, έκαναν τη δουλειά τους και περιμένουν το κράτος να ανταποκριθεί στα 'συμβόλαια' αυτά κταβαλλοντας τα συμπεφωνημένα ποσά ώς μισθούς και συνταξεις.

Επειδή όμως το κράτος το παραξήλωσε στις υπογραφές τέτοιων συμβολαίων, και επειδή τα έκανε γενικώς ρόιδο στην διαχείριση, τώρα αδυνατεί να τιμήσει τα συμβόλαια.

Να καταργήσει τα δύο μέρη του 'συμβολαίου' αδύνατον. Να αλλάξει τα νούμερα, εξ ίσου αδύνατον. Το μόνον δυνατόν είναι να αλλάξει η ... μονάδα μετρήσεως της αξίας του συμβολαίου.

Ετσι ο συνταξιούχος 500 ευρώ έπαιρνε, 500 θα πάρει και στο μέλλον, αλλά όχι ευρώ, ας πουμε νεο-δραχμές. Οπότε το προβλημα από άλυτο γίνεται επιλύσιμο.

Το αυτό και γιά τα κόκκινα δάνεια. Ο Χ κύριος χρωστάει 300.000 ευρώ. Επισης 300.000 θα πληρώσει, αλλά οχι ευρώ αλλά νεο-δραχμές. Τις οποίες θα τις βγάλει στο τσακα τσάκα γιατί τόσο θα ειναι το κέρδος από ένα τσολιαδάκι που θα πουλάει γυρολόγος στους τουρίστες. Και άλλο άλυτο πρόβλημα επιλύεται...

Τόσο απλά !!!

Ας προσέχαμε.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Αχ ρε Γιάν(ν)η μας!!! Αντε πάλι μιά από τα ίδια. Από που να το πιάσει κανείς και που να το αφήσει.

Πρώτα το κύριο και πρωτεύον : Η 'φιλοσοφία' της προσέγγισης ! Να εκβιάσουμε την Ευρώπη με 'παρανάλωμα' ώστε να 'υποχωρήσει'. Ενδεχομένως να είχαμε τα πυρομαχικά γιά κάτι τέτοιο το 2009-2010, όμως το 2015 τα όπλα μας ήταν πιά λιανοντούφεκο. Εμείς να αυτοκτονήσουμε γιά να ζοριστούν οι Ευρωπαίοι, που όπως φάνηκε είχαν πολύ ψυχρά αποδεχτεί το ενδεχόμενο να πηδήξουμε στο Ζάλογγο της δραχμής αφού πιά οι τράπεζές τους δεν κινδύνευαν όσο το 2010, και απλά μας είπαν ότι αν θέλουμε να πάμε στο καλό .

Με δυό κουβέντες, η ζημιά που απειλούσαμε δεν ήταν αρκετή γιά να τους τρομάξει. Το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακριβώς ότι πίστευε το αντίθετο. Μας έχει συνηθίσει εδώ και δύο χρόνια να πιστεύει ότι τα πράγματα είναι όπως τα θέλει και όπως είναι πραγματικά. Εδώ η 'ψευδαίσθηση' ισχύος και μεγαλείου έφτασε στο κορυφαίο σημείο και έκανε την κορυφαία ζημιά. Γιάν(ν)η μου δεν είμασταν τόσο δυνατοί, ούτε ώς ενόχληση!

Παρακάτω, το περίφημο θέμα του ποιός έκλεισε τις τράπεζες. Προφανώς ο Ντράγκι κόβοντας το σωληνάκι του ΕΛΑ, αν και η υπογραφή του Γιάν(ν)η είναι κάτω από το διάταγμα.

Ομως γιατί διαμαρτύρεται ο Γιάν(ν)ης? Αφού αυτός ξεκίνησε την κόντρα με την απειλή να 'κάψει' το οικοδόμημα της ΕΖ αν δεν μας κάνει το χατήρι. Τι σόι κόντρα είναι αυτή όπου εσείς πάς να διαλύσεις τον απέναντι και ταυτόγχρονα απαιτείς ο απέναντι να μην σου ρίξει και αυτός όποια σφαλιάρα μπορεί? Και γιά να πούμε και του στραβού ( του Ντράγκι ) το δίκιο, η σφαλιάρα έπεσε αφού προηγουμένως η ΕΚΤ είχε δώσει βουνά ρευστότητα σε χρεωκωπημένες (ελληνικές) τράπεζες ώστε οι Ελληνες καταθέτες να γεμίσουν τα στρώματα με ευρώ. Πήγαμε στον Ντράγκι, του είπαμε ότι θα του διαλύσουμε τον ισολογισμό της ΕΚΤ που δουλειά του είναι να τον προστατέψει, μας έδωσε κοντά 80 δις ΕLA, σηκώσαμε 40 δις μετρητό στα στρώματα μέσα σε δυό μήνες, διακηρύσσαμε παντού ότι είμαστε φαλιρισμένοι και κραγμένοι, και μετά αναρωτιόμαστε γιατί σταμάτησε να μας δανείζει . Και σταμάτησε να μας δανείζει όταν μπουμπουνίσαμε το ΔΝΤ, αφήσαμε να εκπνεύσει το πρόγραμμα, και ο Ντράγκι πλέον δεν είχε καμμία δικαιολογία να συνεχίσει να ρίχνει λεφτά στο πηγάδι.

Και φτάνουμε στο παράπονο του Γιάν(ν)η. Γιατί δεν μας αντιμετώπισαν 'αλλιώς', γιατί 'δεν προέκριναν την ανάπτυξη'.

Μα γιά ένα πάρα πολύ απλό λόγο, που ο ίδιος ο Γιάν(ν)ης τον έχει ομολογήσει στον Σώυμπλε : Γιατί και όλο το χρέος να μας χαρίζανε, σε μερικά χρόνια στα ίδια χάλια θα είμασταν. Ο ίδιος το είπε, γιατί του κάνει εντύπωση που και οι της ΕΕ είχαν την ίδια άποψη?

Το πρόβλημα με την Ελλάδα δεν ήταν και δεν είναι μόνο το χρέος, είναι ότι έχουν συντρέξει ένα σωρό καταιγίδες : Μιά αστεία στην απόδοση και τρομακτική στο χάος δημόσια διοίκηση, ένα πεθαμένο ασφαλιστικό, μιά διαλυμένη ανταγωνιστικότητα και ένα αμείλικτο δημογραφικό. Ολα μαζί, σύν το βουνό του χρέους που έκρυψε γιά χρόνια τα προηγούμενα και τα έκανε ανυπέρβλητα προβλήματα.

Η Ελλάδα χρειαζόταν ανάπτυξη, και χρειάζεται. Αλλά χρειαζόταν και πλήρη εξ αρχής ανασυγκρότηση των πάντων. Οι της ΕΕ ήξεραν ότι έπρεπε να λύσουν όλο το κουβάρι σε κάποιο βαθμό, αλλιώς ματαιοπονούσαν. Και αυτό στραβά, κουτσά, και με τις εκατέρωθεν υστεροβουλίες προσπάθησαν να επιβάλλουν. Και αυτούς θα τους βόλευε μιά 'ανάπτυξη', αυτή και αν θα επέτρεπε το 'extend and pretend' που τόσο πολύ καταγγέλλει ο Βαρουφάκης. Ομως το χάλι ήταν τόσο απερίγραπτο που η μόνη 'ανπαπτυξη' μπορούσε να είναι ξανά μιά φούσκα που θα χρηματοδοτείτο από 'λεφτά από ελικόπτερο', και αυτό γιά λίγο γιατί όλα τα προβλήματα θα ερχόντουσαν ακόμη πιό θηριώδη στην επιφάνεια. Το είχε συνοψίσει μιά χαρά ο Σαρκοζύ μιλώντας στον Ομπάμα εν μέσω της περίφημης συνόδου στις Κάννες επί ΓΑΠ : ' Δεν δουλεύει τίποτε εκεί κάτω' !!

¨Ηταν επιτακτική ανάγκη η όποια , έστω και τσάτρα-πάτρα, ανασυγκρότηση πρίν μιλήσει κανείς γιά ανάπτυξη.

Και τέλος πάμε στους κορδακισμούς γιά το τι έγινε επί της θητείας του. Μας δουλεύει ο Γιάν(ν)ης. Ενας ΥΠΟΙΚ στους πρώτους έξη μήνες λούζεται ή απολαμβάνει το τι έκανε ο προηγούμενος. Τα δικά του τα σουσούμια φαίνονται λίγο αργότερα. Το ΑΕΠ που 'κράτησε' όσο ήταν αυτός, δεν δείχνει τίποτε άλλο από την έξαρση της ζήτησης το πρώτο εξάμηνο του 2015 όταν όλοι έτρεχαν να 'κλείσουν' λεφτά γιά να αποφύγουν κουρέματα και δραχμή. Ποιός ξέχασε το ότι τότε ανέβηκαν ξαφνικά οι πωλήσεις αυτοκινήτων. Το ότι μειώθηκε το χρέος είναι αλήθεια. Γιατί στράγγισε το κράτος γιά να ξοφλάει ομόλογα. Η πλάκα είναι ότι το έχει γιά καμάρι, ενώ από την άλλη ζητάει χρήμα γιά 'ανάπτυξη'. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσει, θέλουμε και άλλα λεφτά ή να κάνουμε το '... μας παξιμάδι' να ξοφλάμε?

Οσο γιά το πόσο κόστισε ο Γιάν(ν)ης, η απλή απάντηση είναι όσο η Κατοχή. Και τότε διελύθη η εμπιστοσύνη στις τράπεζες και ο Ελληνας έφτασε σχεδόν στα μέσα του 60 γιά να εμπιστευτεί ξανά τις τράπεζες. Γιά να δούμε πόσα χρόνια θα κάνει τώρα.
Περισσότερα | Σχολιάστε
gk1956
24/06/2016, 14:07

Ενα ωραιότατο απολογητικό κείμενο, αντάξιο της πέννας αναγεννησιακού καλόγερου ο οποίος προσπαθεί να πείσει ότι δεν φταίει το χάλι της Καθολικής Εκκλησίας που κατήντησε ο κοσμικός διάδοχος της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας, αλλά οι ... Βοργίες που , τέλος πάντων, δεν έκαναν τίποτε χειρότερο από ότι έκαναν οι Ορσίνι που και αυτοί δεν τα είχαν κάνει πιό ρόιδο από τους Κολόνα.

Καί όλα αυτά με την υπόκρουση των φρικτών κραυγων όσων 'αιρετικών' τόλμαγαν να αναφερθούν στην αληθινή πενόμενη και ελεήμονα εκκλησία του Χριστού την ώρα που τους έρριχαν καυτό μολύβι στα θρυμματισμένα μέλη γιά να ομολογήσουν ότι θα 'ακολουθούν τις υποδείξεις'.

Τελικά γέρασα και άκρη δεν έβγαλα. Ποιός είναι πιό γελοίος, κατάπτυστος και επικίνδυνος :

Εκείνος που ηγείται της σέχτας και ασελγεί χυδαία πάνω στους αφελείς που τον ακολουθούν, ή ο 'δημοσιογράφος' που καιροφυλαχτεί αγιογραφώντας τον !

Απλώς αηδία !!!

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ενας αχταρμάς με απ΄'ολα.

Ο Σώυμπλε "επιτίθεται" και θέλει να καπελώσει τις κυβερνήσεις μέσω του ESM ! Μάλιστα, ο Σώυμπλε το θελει. Και οι κυβερνήσεις γιατί πάνε και μπλέκουνε με τον ESM? Μα επειδή φαλίρουνε και δεν τις δανείζει κανένας και πάνε γιά χρεωκωπία. Οπότε πάνε στον ESM και παρακαλάνε να τις σώσει. Συνεπώς κατά τον κ. Βέργο πρέπει ο ESM να δίνει λεφτά σε όποιον ζητάει άνευ όρων. Οποιος πολιτικός θέλει να μοιράσει, να μοιράζει ελεύθερα, και όταν τελειώσουν τα λεφτά να στέλνει τον γάιδαρό του στον ESM να φέρει κιάλλα. Πολύ σωστά !!

Ο δολοφόνος Σώυμπλε θέλει να βγάλει την Αγγλία από την κοινή αγορά της ΕΕ. Μισό λεπτό, μήπως οι Αγγλοι ψήφισαν 52-48 υπέρ του να σηκωθούνε μόνοι τους και να φύγουνε από την κοινή αγορά? Ο Σώυμπλε τους είπε να φύγουνε? Και αφού οι Αγγλοι θέλουν ψήφισαν να φύγουν γιατί έκριναν ότι δεν τους συμφέρει η συμμετοχή στην κοινή αγορά, γιατί φταίει ο Σώυμπλε που ... δεν τους αφήνει να μείνουν στην κοινή αγορά? Αυτοί θέλουν να φύγουν, ο Σώυμπλε φταίει που δεν τους κρατάει. τέλεια συλλογιστική.

Η Γερμανία επωφελείται από το ευρώ. Φυσικά επωφελείται γιατί δεν αντιμετωπίζει φραγμούς από ισοτιμίες στις εξαγωγές της στην ευροζώνη. Ομως δεν επωφελείται μόνο η Γερμανία. Επωφελείται και η Ολλανδία, επωφελείται και η ανερχόμενη Πολωνία, επίσης η εξ ίσου προοδεύουσα Τσεχία. Με δυό κουβέντες επωφελούνται όσοι παράγουν και όσοι έχουν μιά τάξη στα οικονομικά τους. Ποιοί χάνουν? Μα προφανώς οι αιώνιοι μπαχαλάκηδες οι οποίοι είχαν παραδοσιακά την άμυνα των υποτιμήσεων με τις οποίες φτώχαιναν μιά και καλή όλους στη χώρα προκειμένου να κρατήσουν τις εισαγωγές σε επίπεδο που να αντέχονται και γιά να 'πριμοδοτήσουν' την εγχώρια παραγωγή τους . Η υποτίμηση βάραγε όλους και έτσι 'ο λαός' δεν έπαιρνε και πολύ χαμπάρι τι γινόταν γιατί οι σχετικές θέσεις μέσα στην κοινωνία δεν άλλαζαν. Τώρα με το ευρώ η υποτίμηση εξέλιπε και πρέπει να αντιμετωπιστεί το συνεχώς παραγόμενο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας με ζημία των μη παραγωγικών ατόμων και επιχειρήσεων ( όπως τώρα συμβαίνει στην Ελλάδα) . Και αυτό τσούζει και δυσκολεύει αφάνταστα τους πολιτικάντηδες.

Τότε γιατί τρέξανε όλοι οι πολιτικάντηδες του Νότου και μπήκαν στο ευρώ? Μα γιατί είδαν ότι βραχυπρόθεσμα θα μπορούν να δανειστούν πολλά, και να μοιράσουν πολλά, με πολύ μικρά επιτόκια. Αρα μοίρασμα πολύ, ψήφοι πολλοί. Και το τι θα ερχόταν το έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια. Αυτοί να βγούν γκουβέρνο τώρα και ας κλαίει ο επόμενος. Τώρα θέλουν να ξεφύγουν από το ευρώ. Ελα μου όμως που δεν υπάρχει τρόπος απεμπλοκής που να μην περνάει από φάση απόλυτης εξαθλίωσης !! Οπότε κωλώνουν όλοι και ψάχνονται. Ψάχνονται γιά απίθανες λύσεις και διεξόδους εκτός της προφανούς : Να βάλουν εάν νοικοκυριό στα οικονομικά τους, να πάψουν να πετάνε λεφτά με το φτυάρι από το παράθυρο και να γίνουν λιγάκι λιγότερο διεφθαρμένοι ώστε να νοιάζονται και κάπου κάπου γιά το καλό της χώρας τους, όχι μόνο γιά την εκλογή και την κονομα.

Η πλάκα είναι ότι τελικά ο Σώυμπλε μπορεί να 'κερδίσει' ακριβώς επειφή κανείς από όσους μπήκαν στο ευρώ δεν τολμάει να βγεί. Οποιος το σκέφτεται βλέπει τι τον περιμένει γιά μερικά χρόνια και κάνει εντρομος πίσω. Οπότε θα κουτουλήσουν όλους τους τοίχους αλλά κάποια στιμή θα το πάρουν απόφαση ότι αλλιώς δεν γίνεται, τρόπος να βγεί ασθενική οικονομία από το ευρώ δεν υπάρχει χωρίς φρίκη, και αναγκαστικά θα γίνουν λίγο, τόσο δα, πιό ... κύριοι. Θα μπορούσαν βέβαια να το ειχαν κάνει από την αρχή και να γλύτωναν και αυτοί και οι ... τοίχοι που κουτουλάνε. Ομως να μην ζητάμε και πολλά από ανθρώπους που είχαν ανέκαθεν την αλητεια γιά θρησκεία τους !

Δεν νικάει ο Σώυμπλε λοιπόν. Οι άλλοι αυτοπαγιδεύτηκαν λόγω απληστίας και η μόνη τους διέξοδος είναι η ανάπτυξη και η εξυγίανση. Οντως μεγάλη τιμωρία.


Περισσότερα | Σχολιάστε

Πρέπει να έχει πέσει πανικός , ή οι αρμόδιοι γιά την 'επικοινωνία' να το έχουν ρίξει στο 31 !

Οι ισχυρισμοί της Γεροβασίλη από την δική της ανακοίνωση

Πρώτον : Βρίζουμε την ΝΔ και λέμε οτι αυτοί έπνιγαν μωρά στην κούνια. Αυτό βέβαια δεν είναι επιχείρημα, αλλά κάθε ιερατείο ξεκινάει πάντα με καμμιά κατοστή προσευχές κονσέρβα, και μετά πάει στο παρακάτω. Απολύτως προβλέψιμο!

Δεύτερον : Η Γεροβασίλη μας βγάζει τρελλούς λέγοντας ότι όταν κόβεις τιμολόγιο στο Δημόσιο και πληρώνεσαι από το Δημόσιο δεν παρέχεις υπηρεσία στο Δημόσιο, αλλά στο ...λαό. Εννοείται ότι ο λαός είναι διά πάσαν νόσον και πάσα ... !

Τρίτον : Η Γεροβασίλη την έχει ψωνίσει οτι μιά εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες στο Δημόσιο δεν είναι εργολάβος, αν είναι εταιρεία γιατρών. Γιατί είσαι εργολάβος αν είσαι Πολιτικός Μηχανικός ή σουβλατζής όταν παίρνεις δημόσιο χρήμα γιά δουλειά, και όχι όταν φοράς άσπρη μπλούζα, είναι κάτι που ξεπερνάει τα μικρά μυαλά μας !

Τέταρτον, παρότι το Σύνταγμα λέει ξεκάθαρα ότι εργολάβος και βουλευτής είναι ασυμβίβαστο, η Γεροβασίλη το θέλει να λέει ότι αν είσαι βουλευτής της αντιπολίτευσης ... δεν πειράζει ! Και το θεωρητικολογεί, με τον κουφό ισχυρισμό ότι δεν ως αντιπολίτευση δεν επηρρέαζε τους διαγωνισμούς. Μιά χαρά το συμπληρώνει και το εξειδικεύει το Σύνταγμα η διαπρεπής συνταγματολόγος Γεροβασίλη !

Συνελόντι ειπείν, την πιάσανε με την γίδα στην πλάτη, γιατί κατά πώς φαίνεται καλοί οι αγώνες, αλλά και ο Μαμωνάς δεν πάει πίσω ! Και αντί να παραιτηθει μετά από ταπεινή συγγνώμη, βγάζει και γλώσσα και πουλάει τρέλλα. Δηλαδή μιά πολύ καθως πρέπει στάση γιά 'προοδευτικό δημοκράτη αριστερό' !

Ορσε γιατρέ κουφέτα !!!


Περισσότερα | Σχολιάστε

Σαίνι ο αρθρογράφος. Επειδή η Deutsche Bank πέφτει στο χρηματιστήριο έφτασε να υπολογίσει και το πόσο ποσοστό των καταθέσεων θα κουρευτεί, και μάλιστα υπολόγισε ότι το 10% είναι σίγουρα μικρό, 15-20% αναμενόμενο, αλλά μπορεί να πάει και παραπάνω.

Και όλα αυτά σε μιά τράπεζα με μεγάλα μεν προβλήματα αλλά χωρίς πρόβλημα ρευστότητας ( από ρευστότητα σκάνε οι τράπεζες, όχι από κακή κερδοφορία) και με κεφαλαιακή επάρκεια περίπου 15%.

Οσο γιά τον θρυλούμενο κίνδυνο των 41 τρις παραγώγων συμβολαίων, ξεχνιέται ότι το 85% είναι swaps γιά προστασία από κύμανση επιτοκίων , με πάρα πολύ μικρό κίνδυνο, και τα 15% είναι κυρίως hedging αλλων κινδύνων οπότε η net exposure είναι πολύ μικρή.

Και όλα αυτά γιά μιά τράπεζα flagship της Γερμανίας η οποία θα αφεθεί να γίνει σκόνη και να πάρει μαζί της όλο το ευρωπαικό σύστημα σε ( κατά τον αρθρογράφο) μιά κρίση βαθύτερη και από κείνη της δεκαετίας του 30.

Και όλα αυτά γιά 300 δις, πάντα κατά τον αρθρογράφο, όταν ο Νττράγκι πετάει από το ελικόπτερο 80 δις τον μήνα, και οι Ευρωπαίοι δάνεισαν 320 δις την Ελλάδα γιά να διασώσουν κάτι λιγότερο από το 2% της οικονομίας της ΕΕ.

Προσωπικά, στην αρχή το είχα πάρει στην πλάκα με την τόση καταστροφολογία του αρθρογράφου. Ομως το βιολί κρατάει από περίπου τέτοια εποχή πέρσι, και ο κ. Βέργος έχει αναγγείλει το τέλος του κόσμου αμέτρητες φορές.

Την μία ήταν η Σαουδαραβία που θα έβγαζε ομόλογα και δεν θα τα έπαιρνε κανείς και αμάν τι θα γίνουμε !. Μετά ήταν μιά Αμερικάνικη εταιρεία άνθρακα που χρεωκόπησε και Παναγία μου να σωθούμε. Υστερα ήταν πάλι μια Αμερικάνικη εταιρεία με ρούχα που την πάτησε και Χριστέ μου σώσε μας ! Οσο γιά την Deutche Bank, αυτή είναι σταθερή αξία! Λές και δεν βιώσαμε μιά δεκαετία μετά που ένα ολόκληρο ΧΑ έχασε το 90% της κεφαλαιοποίησής του χωρίς να ανοίξει μύτη στην ουσία!

Προφανώς έχει πρόβλημα το Ευρωπαικό Τραπεζικό σύστημα. Εφαγε μιά γερή σφαλιάρα το 2007-2008 και δεν στήθηκε γρήγορα στα πόδια του εξαιτίας των ηλιθιωδών 'σοσιαλιστικών πολιτικών' των χωρών της Ευρώπης που αντί να δράσουν γρήγορα και να στηρίξουν αποφασιστικά το σύστημα και να φροντίσουν γιά γρήγορη εκκαθάριση των πτωχευμένων και να στραφούν στην ανάτυξη αμέσως ώστε όχι μόνο να μην βαρύνει τον φορολογούμενο αλλά να του γυρίσει και υπεραξία, καμώθηκαν ότι θα προστατέψουν τον 'λαό' και τελικά φόρτωσαν τον ίδιο λαό με τριπλάσιο λογαριασμό. Ομως έκτοτε η regulation έχει βγάλει δόντια σαν σπαθιά και στρατιές αγωνίστηκαν και αγωνίζονται να βελτιώσουν τα πράγματα. Να μην αναφερθούμε και στο γεγονός ότι ο Ντράγκι έβαλε μπρός τις πρέσσες και τροφοδοτεί το σύμπαν με ρευστότητα.

Είναι καιρός πιά ο κ. Βέργος να σταματήσει το βιολάκι της καταστροφολογίας. Δεν του έχει βγεί εδώ και ένα χρόνο. Και αν κάποτε του βγεί να συμβεί μιά κρίση, δεν θα σημαίνει και τίποτε γιά τις μαντικές του ικανότητες. Αν φωνάζω συνεχώς ότι έξω είναι νύχτα , θα έχω δίκιο δώδεκα ώρες το εικοσιτετράωρο, αλλά αυτό δεν θα με απαλάσσει από το να με κοιτάει ο κόσμος στραβά .

Ελεος πιά ! Αν ο Μαυρίδης φτιάχνεται με ιστορίες φρίκης, ας πάρει μιά καφετζού από το Ιλιον. Ακουσα ότι έχουν μεγαλύτερο hit rate !

Περισσότερα | Σχολιάστε

Αγαπητέ Θανάση, εσύ είσαι μέσα στα πράγματα, προφανώς έχεις και καλύτερη πληροφόρηση.

Να σου πώ εγώ όμως πως βλέπει το πράγμα ένας που είναι έξω από τα πράγματα και όποια πληροφόρηση έχει είναι μόνο από τον τύπο.

Πολλά πράγματα φαίνονται Θανάση !

Πρώτον, φαίνεται ότι γιά μιά ακόμη φορά επαληθεύεται το 'η φτώχεια φέρνει' γκρίνια. Καλός ο ερωτας Τσίπρα Καραμανλικών μέχρι τώρα, όμως φαίνεται ότι τα γατόνια μυρίζονται μιά τεκτονική αλλαγή στην κοινωνία και ζορίζονται. Μέχρι τώρα ο 'αριστεροδεξιός λαικισμός' ήταν κυρίαρχος και χωρίς αμφισβήτηση. Ολοι θελανε να καβαλάν αυτό το κύμα. Σπρώχνονταν μάλιστα ποιός θα είναι στην κορυφή. Τώρα αδιόρατα κάτι αλλάζει εκεί έξω. Το 'πιάνουν' και ανησυχούν. Φοβουνται ότι μπορεί αυτό το λίγο να γυρίσει απότομα αν έρθει και κάποιο σοβαρό γεγονός ( οικονομικό, εθνικό, κτλ). Είναι πολύ ευαίσθητες οι κεραίες τους και καταλαβαίνουν ότι ο χώρος στενεύει και μετά μόνο Τσίπρα χωράει. Κουβάλησαν νερό, αλλά ένας θα είναι ο αρχηγός , ο 'λαοπρόβλητος' κατά τον αρχικυπατζή ! Οι άλλοι γιά βρούβες ! Μεγάλο ζόρι , μεγάλο αδιέξοδο !

Δεύτερον, μπορεί όντως ο Τσίπρας να ακολουθεί την παντοτινή λαχτάρα Λαλιώτη γιά την διάσπαση της δεξιάς κατά τα μαθήματα του μεγάλου εκλογομάγειρου Μιτεράν, όμως εδώ δεν είναι Γαλλία. Τα μικροσυμφέροντα και τα μεγαλοσυμφέροντα ξέρουν ότι αν σπάσει η ΝΔ φίδι που τους έφαγε ολόκληρους αφού τους έχει ήδη δαγκωμένους. Γιαυτό η ΝΔ κράτησε στο 19% στα χειρότερά της ενώ το Πασόκ διελύθη. Οσοι λοιπόν βιάστηκαν να στείλουν χωμα και νερό στον Τσίπρα όχι απλώς δεν έχουν ελπίδα, είναι τελειωμένοι οριστικά. Για όποιον αμφιβάλει, ας δεί τη λαχτάρα του Ρουσσόπουλου να 'δικαιωθει' από την αποφαση γιά το Βατοπαίδι. Με την πόλωση που θα επικρατήσει στην κοινωνία , και με το σύνθημα που θα σηκωθεί από τον Τσίπρα λάβαρο 'ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουνε', ακόμη και κομμάτια εντελώς ακροδεξιά θα κάνουν γαργάρα τις επιθέσεις Σαμαρά και θα ψηφίσουν ΝΔ . Δεν λειτουργούν οι εκβιασμοί μόνο στο ακαθόριστο πελατειακό συνοθύλευμα της 'κεντροαριστεράς', λειτουργούν μιά χαρά και στο άλλο, της 'δεξιάς' ! Ακόμη και τα ακροδεξιά σαπρόφυτα πού ξέβρασαν τον Καμένο, ακόμη και αυτοί όταν μυριστούν ότι πλέον το γκουβέρνο τους χαιρετάει, θα ξαναγυρίσουν στο μαντρί. Εθνικοφροσύνη στην αντιπολίτευση και στο πουθενά δεν έχει καθόλου γλύκα !

Οι καραμανλικοί έχασαν το παιχνίδι γιατί απλούστατα το παιχνίδι ήταν εντελώς διαφανές και χωρίς ερείσματα στην κοινωνία. Ο στόχος ήταν μόνο το να μην πάρει το μαγαζί ο Σαμαράς 'η/και το Μητσοτακέικο, κάτι που ελάχιστα ενδιαφέρει την βάση που έχει άλλους καυμούς τώρα. Στην βάση δεν είχαν να πούν τίποτε. Δεν τολμούσαν να ζητήσουν ευθέως υποστήριξη του Τσίπρα. Αλλωστε σε αυτή την βάση ο Τσίπρας μιλάει εντελώς προνομιακά, δεν έχει ανάγκη γιά μεταφραστές.

Τώρα , όσο περνάει ο καιρός, η ανησυχία που πλέον είναι ολοζωγράφιστη θα γίνει πανικός. Σε δύο χρόνια θα έχει γίνει πλήρης πανικός ! Ολες οι διεργασίες κινούνται εναντίον τους. Είναι μιά ιστορική απαξίωση την οποία αξίζουν απολύτως. Αυτοί είναι οι κύριοι υπεύθυνοι γιά την χρεωκωπία της χώρας, αυτοί προσπάθησαν λυσσαλέα να κρατήσουν το 'μοντελάκι' στα μέτρα τους, ακόμη και με συνεργασία με τον εχθρό ! Καλά να πάθουν, και όσο περνάει ο καιρός όλο και λιγότερο θα ασχολούμαστε μαζί τους.

Περισσότερα | Σχολιάστε
gk1956
έκανε σχόλιο στο θέμα Αυτοί είμαστε…
14/03/2016, 15:08

Οχι αγαπητέ μου ! Οχι και πάλι όχι !

Με κανένα Θεό δεν 'είμαστε' αυτοί ! Αυτοί 'είναι' ! Για την απόλυτη ακρίβεια, αυτοί 'είστε' !

Και η ένσταση είναι και στο πρόσωπό σας ειδικά γιατί και εσείς είστε από την χορωδία των δημοσιογράφων που μας έχετε καταστρέψει τόσα χρόνια με το παραμύθι της 'αριστεράς' που δήθεν όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει με την τερατωδώς δήθεν 'ανωτερότητά' σας.

Το χάλι αυτό που διεκτραγωδείτε αποδεικνύει τι πραγματικά είναι το ποιόν και αυτών που κυβερνάνε σήμερα και υμών που τους εξυμνείτε επί δεκαετίες. Αυτό το χάλι είστε εσείς.

Δεν είναι με κανένα τρόπο αυτό που είμαστε εμείς ! Εμείς που αποτελούμε την ομάδα εκείνη η οποία παράγει καθημερινά το ψωμί και το βούτυρο που τρώνε και τρώτε. Η Ελλάδα που η αριστερά σας ανακήρυξε σε εχθρό και κατά τις οποίας εκτοξεύονται καθημερινά χολερικές απειλές δήωσης και εξανδραποδισμού.

Δεν είμαστε εμείς ανίκανοι. Εμείς πήραμε την Ελλάδα από την χαμοκέλλα και τον απόπατο στην άκρη της αυλής και φτιάξαμε την Ελλάδα που και σήμερα με $20.000 δολλάρια κατά κεφαλήν σνομπάρει την αχανή Ρωσσία των $12.000 κατα κεφαλήν.

Δεν οργανώνουμε μέ τέτοιο αποτρόπαιο τρόπο τις δουλειές μας. Δεν διοικούμε τις επιχειρήσεις μας με τέτοια καννιβαλιστική λογική. Στεκόμαστε επάξια στον ανταγωνισμό, πολλές φορές και στον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, και νικάμε, και κερδίζουμε.

Δεν είμαστε τα 'καφενεία' που είναι οι λατρευτοί σας. Δεν είμαστε η ανεύθυνη αμπελοφιλοσοφία της φραπεδιάς. Ξενυχτήσαμε γιά να μάθουμε γράμματα, ξενυχτάμε γιά να μελετάμε τα προβλήματά μας. Αγωνιούμε γιά να δώσουμε λύσεις. Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε τις εξελίξεις για να ανταπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό.

Από την επιτυχία μας έχετε την πολυτέλεια να ζείτε.

Προσοχή λοιπόν στις αντωνυμίες. Με τεράστια φειδώ οι γενικεύσεις. Μπορεί να κατοικούμε την ίδια χώρα, αλλά δεν είμαστε ίσια και όμοια. Αφού εχθρούς μας χρίσατε εχθροί είμαστε. Είναι λοιπόν τεράστια και απαράδεκτη προσβολή να αλείφετε σαν κακοήθη γλίτσα την δική σας απύθμενη ανικανότητα πάνω μας. Μας προσβάλλει και μας ερεθίζει αφάνταστα η ταύτιση μαζί σας.

Είσαστε εσείς, μιά απόλυτη αποτυχία, και είμαστε εμείς, εκείνοι που κρατάμε την χώρα ζωντανή. Δεν έχουμε τίποτε κοινό. Μας χωρίζει άβυσσος. Και αυτή την άβυσσο από δώ και πέρα να την προσέχετε και να μην αποπειράστε να την δρασκελίσετε.

Ζείστε μέσα στον μίζερο ζόφφο που σκιαγραφούν οι παρέες σας. Μην τολμήσετε να διαβείτε το χάσμα και να αναφερθείτε ξανά σε μάς.

Εχθρούς μας κράξατε. Εχθροί θανάσιμοι είμαστε πλέον !!!

Περισσότερα | Σχολιάστε

Αγαπητέ Θανάση, δεν ξέρω αν έρχεται η πλήρης κατάρρευση, σίγουρα όμως έρχεται η ώρα που πρέπει να σταματήσουμε τα παιχνιδάκια με τις λέξεις.

Καιρός να αρχίσουμε να λέμε τα πράγματα με το κανονικό τους όνομα, ώστε να βοηθηθούν και όσοι δεν καταλαβαίνουν να αντιληφθούν την κατάσταση και να μπορέσουν να πάρουν μιάν έλλογη θέση.

Λοιπόν, καιρός να πούμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, ένα τεράστιο χρέος. Αυτό το χρέος γιά λόγους που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της Ευρώπης αποπληρώθηκε και αποπληρώνεται από τα κράτη που το 'κληρονομούν' από τους αρχικούς δανειστές αλλά δεν έχουν την πολιτική εντολή από τους ψηφοφόρους τους ( και δεν τολμούν κάν να την ζητήσουν) να το συγχωρήσουν.

Αναπόφευκτα το απαιτούν από εμάς. Μπορούμε να χτυπιόμαστε όσο θέλουμε, νά λέμε ότι παπάρες θέλουμε, το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να δανειστούμε άλλα και δεν μπορούμε να βαρέσουμε και κανόνι στα ήδη χρωστούμενα γιατί απειλούμαστε με άγρια αντίποινα.

Συνεπώς, δεν φταίει ο Τσίπρας και η συμφωνία του. Δεν φταίει κανείς γιά αυτό. Απλούστατ κανείς δεν είναι διατεθειμένος να μας κάνει δώρα, και αυτό ειναι μιά δημοκρατικά πηγάζουσα θέση από τους ΄διους τους λαούς. Γιαυτό οι πολιτικοί της Ευρώπης δεν τολμάνε να μας κάνουν χάρες, φοβούνται την οργή των δικών τους ψηφοφόρων σε μιά τέτοια περίπτωση. Δεν είναι συνεπώς η τιμωρητική στάση της Γερμανικής κυβέρνησης, είναι η άρνηση της Γερμανικής κοινωνίας να μας χαρίσει λεφτά, ακόμη και όταν της λένε ότι στρατηγικά αυτό θα έχει οφέλη γιατί θα καθιερώσει μιά Pax Germanica στην Ευρώπη, ακόμη και τότε ο Γερμανικός λαός δεν γουστάρει με τίποτε να κάνει δωράκια δις στους μαυροκέφαλους. Γιατί? Ενδεχομένως γιατί δηλητηριάστηκε από λαικιστές πολιτικούς. Ενδεχομένως γιατί έτσι είναι η φύτρα του. Αδιάφορο. Απαξ και η Γερμανική κοινωνία δεν θέλει να δουλεύει γιά να περνάνε καλύτερα οι Ελληνες, καμμία Γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να μας χαρίσει λεφτά. Στο κάτω κάτω δημοκρατία έχουν και αυτοί.

Η Γερμανική τιμωρητική στάση, δηλαδή η άρνηση δώρων, είναι συνεπώς δεδομένο όχι πολιτικού εποικοδομήματος, αλλά πολιτικής βάσης. Συνεπώς είναι μάταιο να το σχολιάζουμε γιά βραχυ-μεσο-προθεσμα θέματα. Πρέπει να το θεωρούμε φυσικό δεδομένο. Αν κάποτε αλλάξει , αλλάζει και η συζήτηση, αλλά μέχρι τότε είναι μάταιο να ασχολούμαστε με αυτό. Ετσι είναι τα πράγματα. Οχι δώρα στους Ελληνες λένε οι λαοί.

Η οποία κατάσταση δημιουργεί το παρακάτω ερώτημα : Αφού κανείς δεν θέλει να μας κάνει δώρα, και αφού καθόλου δεν μπορούμε εμείς πιά να εκβιάσουμε, και εφόσον εμείς θέλουμε να αποφύγουμε την ολοσχερή χρεωκωπία, δεν έχουμε παρά την οδό των πρωτογενών πλεονασμάτων , προφανώς ούτε κατά διάνοια των ελειμμάτων, και βεβαίως την σταδιακή αποπληρωμή του χρέους, άντε και με κάποιες 'πλάτες' από πολιτικούς της Ευροζώνης που πάνε υπέρ μας έως του σημείου όπου πλέον θα δυναμιτίσουν την πολιτική τους ύπαρξη.

Τούτου πλέον δεδομένου, το παρακάτω ερώτημα είναι προφανές: Ποιός πληρώνει τη νύφη ?

Αφού φρέσκα λεφτά γιόκ, και αντιθέτως πρέπει να αποπληρώνεται και κάτι από το χρέος, όσο προνομιακά και αν είναι τα επιτόκια, το πολιτικό θέμα της Ελλάδας είναι να λύσει την σπαζοκεφαλιά πώς θα πετύχει να ανέβει το ΑΕΠ της ενώ ταυτόγρονα θα βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση γιά το ποιός και σε πόσο βαθμό θα πάρει πάνω του το κόστος της αποπληρωμής κάπου 80-90 δις από το χρέος.

Οσο και αν καμώνονται δήθεν ότι πολεμούν γιά τα προηγούμενα , είναι σαφές ότι πάντοτε , από την ώρα που η χώρα έσκασε, ο καυγάς ήταν γιά το εσωτερικό πάπλωμα και ποιούς θα αφήσει στο κρύο το μικρυμά του .

Μπορούσε αυτός ο 'καυγάς γιά το πάπλωμα' να οδηγήσει σε επαναστατικές διαδικασίες ανατροπής όλων των δομών που έστησε η Ελλάδα επισήμως και ατύπως από το 45 και μετά. Αυτό όμως δεν ήταν αποδεκτό από την Ευρώπη γιατί θα 'έβαζε ιδέες' και σε άλλους Νότιους προβληματικούς, αλλά ενδεχομένως και σε κάποιους Βόρειους που μέχρι τώρα πέρναγαν καλά και δεν χολόσκαγαν αλλά τελευταίως έχουν αρχίσει να σαλεύουν.

Αυτή ήταν και η μέγιστη αυταπατη Τσίπρα, Γιάν(ν)η, Λαφαζάνη, Λαπαβίτσα, κλπ. Νόμισαν ότι ο καυγάς γιά το πάπλωμα μπορούσε να λυθεί με πλήρες ξεθεμέλιωμα και επανασύσταση του σπιτιού ολόκληρου. Εκαναν το απίστευτα χαζό λάθος να μην θυμηθούν ότι τέτοιες αναδομήσεις μετά το 90 δέν έχουν 'σπόνσορα' και οι τολμούντες, στην καλή χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, στην κακή πάνε οι ίδιοι κάτω από το έδαφος. Κάτι έχουν να πούν γιά αυτό η 'Μπριγκάτε Ρόσσι', 'Ακτιόν Ντιρέκτ', 'Ρότε Αρμέε Φακτιόν', ακόμη και η 'Ντεβ Γιόλ' στο πιό Οριεντάλ.

Τι μένει λοιπόν? Μένει ο καυγάς στα πλαίσια του Δυτικού Προτύπου, από ακροδεξιά έως κάπως 'ζόρικη Σκανδιναβική' σοσιαλδημοκρατία. Ως εκεί. Ομως πάντοτε στα πλαίσια μιάς ενιαίας αντίληψης ελεύθερης αγοράς. Αυτό κανείς στην Δύση δεν το παζαρεύει. Πέρασαν οι εποχές που ο Μπέβιν και ο Τόνυ Μπέν μίλαγαν και δρούσαν 'κόκκινα'. Τώρα ο Κόρμπυν μπορεί να καβάλησε ένα κύμα θυμού, όμως η ευρύτερη κοινωνία τον απομόνωσε σαν πιό γραφικό και από τον Μάικλ Φουτ. Και αυτό στην χώρα με τις σκληρότερες σοσιαλιστικές περγαμηνές, την Αγγλία, που κάπως αμύνεται 'αριστερά' την ώρα που στη Γαλλία, και την Γερμανία η ακροδεξιά γιγαντώνεται και στην Ιταλία ο Ρέντσι προσπαθεί να κρατήσει άμυνα σε ένα περίεργο κέντρο ενώ το δεξιό γλύστρημα είναι πρό των πυλών.

Ο Τσίπρας το κατάλαβε και κινείται τρέχοντας πρός την Σοσιαλδημοκρατία, αλλιώς ξέρει ότι η απόλυτη περιθωριοποίηση τον περιμένει. Οταν η Κωνσταντοπούλου έκανε την εκδήλωσή της στον Λυκαβητό πήγαν καμμιά 200-αριά γεροντάκια όλα και όλα που νόμιζαν ότι στην κορφή ήταν ο καπταν-Μάρκος ταμπουρωμένος. Δεν τούς είχαν πεί ότι φιλήθηκε με τον Τσακαλώτο πρό δεκαετιών.

Το πρόβλημα λοιπόν της Ελλάδας δεν είναι η Γερμανική κυβέρνηση. Είναι η αυτοπαγίδευση του Τσίπρα ανάμεσα σε μιά παλιά ρητορεία και στην σημερινή του πρακτική και στην προιούσα μελλοντική του μετατόπιση. Αυτή η παγίδευση στερεί αξιοπιστία από τον Τσίπρα και συνεπώς τον ακυρώνει. Οσο ο Τσίπρας έρχεται πρός εκεί όπου μπορεί να λειτουργήσει, τόσο εξευτελίζεται, τόσο ακυρώνεται , και τόσο η απουσία εμπιστοσύνης εδραιώνεται οδηγώντας την οικονομία σε μιά τεράστια ακινητοποίηση.

Τι μπορεί να γίνει? Παραδόξως το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να υπάρξει μιά 'συνάντηση στη μέση' αλλά από δεξιό ξεκίνημα. Αν ποτέ η ΝΔ πάψει να είναι τρία κομμάτια , θα μπορούσε να κάνει με τον εαυτό της τον 'ιστορικό συμβιβασμό', απουσία πλέον αριστεράς, ένα συμβιβασμό που αναγκαστικά θα αποδεχόταν και ο Τσίπρας.

Θα πρέπει λοιπόν η δεξιά στην Ελλάδα να προτείνει καθαρά την πολιτική της ελεύθερης αγοράς, της απελευθέρωσης των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου , και να πείσει τις ομάδες συμφερόντων που την στήριξαν ότι πρέπει τα προνόμιά τους να περιοριστούν, αναπόφευκτα να θιγούν, ώστε η πολιτική αυτή, η μόνη που φέρει ελπίδες διαφυγής από το αδιέξοδο, να νομιμοποιθεί σε ευρύτερα στρώματα του λαού γιά να στηριχτεί και με ψήφους ώστε να μπορέσει να σταθεί. Πρώτιστα αυτό σημαίνει βεβαίως μονομερή και μετά βδελυγμίας απόταξη του πελατειακού κράτους . Κάτι που αρχικά θα τρελλάνει πολλούς και θα θεωρηθεί αυτόχρημα αυτοκτονικό. Ομως είναι η μόνη απαρχή σωτηρίας και της δεξιάς και τής χώρας.

Ο Τσίπρας δεν μπορεί γιατί αν και βλέπει το δρόμο, αυτοπαγιδεύτηκε. Η δεξιά οφείλει να πάρει λοιπόν την πρωτοβουλία να καλύψει το κενό. Πρέπει να προχωρήσει σε δραματικές πολιτικές απελευθέρωσης της κοινωνίας από τα παραλυτικά δεσμά χρεών σε εφορίες και ταμεία, να μειώσει αλύπητα το κράτος, να φορολογήσει τα ιχυρότερα στρώματα σε εισόδημα και πλούτο, πρέπει να στηρίξει τον σκληρό πυρήνα του κοινωνικού κράτους, πρέπει να πείσει ότι αγωνίζεται γιά ένα μίνιμουμ δίχτυ κοινωνικής προστασίας, την ώρα που θα προωθεί μιά πραγματική θεσμική επανάσταση ανοίγοντας τα πάντα στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Αν η Δεξιά δεν το κάνει αυτό, ο Τσίπρας θα έχει τον χρόνο να επιβιώσει και να στρεβλώσει και άλλο την κατάσταση, παγιώνοντας την στασιμότητα και την μιζέρια.

Δεν μας φταίνε λοιπόν οι έξω. Μας φταίει ότι μετά από 8 χρόνια κρίση θέλουμε να πολιτευόμαστε στα χνάρια του Τσαλδάρη, του Παπάγου και του (πρώτου) Καραμανλή, ξεχνώντας ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει τελείως από τότε. Τολμηρή πολιτική πρόταση γιά το σήμερα και το μέλλον χρειάζεται η χώρα αλλιώς μιά ζωή θα ψάχνουμε γιά το ποιός φταίει ενώ ξέρουμε ότι το μόνο που φταίει είναι το κακό το ριζικό μας.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Δυστυχώς αγαπητέ Θανάση, 'χάνω παντού', 'χάνεις παντού", και αυτό είναι βέβαιο και ολοφάνερο.

Ομως δεν 'χάνουν' καθόλου, και αυτό είναι επίσης ολοφάνερο.

Δεν υπάρχει ώς έννοια κάν το 'χάνουμε'. Και δεν υπάρχει γιατί απλούστατα δεν υπάρχει κανένα κοινό συμφέρον ανάμεσα σε όσους διατηρούν ακόμη ψήγματα λογικής και εκείνους που υπηρετούν το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ είτε σαν κυβέρνηση, είτε σαν κόμμα, είτε σαν οπαδοί-ψηφοφόροι.

Ο Τσίπρας ξέρει τι θέλει. Την εξουσία. Επί αυτού συμφωνούν κόμμα και οπαδοί.

Ο Τσίπρας δεν αισθάνεται τίποτε όταν κλείνουν τα συνορα. Γιαυτό και προσυπέγραψε νικητής και τροπαιούχος την απόφαση των 28 γιά το κλείσιμό τους.

Ο Τσίπρας επίσης δεν αισθάνεται ότι χάνει το παραμικρό όταν Τούρκοι αξιωματικοί θα εμφανιστούν σε ελληνικά νησιά να ασκούν αρμοδιότητες του Ελληνικού Κράτους. Αλλωστε κομμουνιστής είναι, και το διακηρύσσει, συνεπώς όσοι ανησυχούν γιά σύνορα είναι εξ ορισμού εθνικιστές φασίστες !

Ο Τσίπρας προχωράει ανεμπόδιστος σε εκείνο που πραγματικά τον ενδιαφέρει. Στην διατήρηση της εξουσίας με χτίσιμο του δικού του κομματικού κράτους και την εδραίωσή του σαν την πολιτική φιγούρα που θα δεσπόσει γιά τον επόμενο μισό αιώνα στα πολιτικά πράγματα.

Αυτά που 'χάνω' και 'χάνεις' είναι πράγματα που δεν απασχολούν την κρατικοδίαιτη κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Ενας Τούρκος αξιωματικός στα νησιά είναι ίσως και μέρος του οράματος, αφού πρέπει να εξυπηρετηθεί μιά αντίληψη διεθνισμού.

Το κλείσιμο των συνόρων ίσως και χρειάζεται στον Τσίπρα γιά να προσθέσει 100-150.000 ψήφου εύκολα στα επόμενα χρόνια μοιρ