LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Δευτέρα 22/01/18
2ος χρόνος, ημέρα 813η

Επιστροφή στο forum Φιλελεύθερο forum forum@liberal.gr

Διαχειριστές: Μπάμπης Εγγλέζος Πρόεδρος ΣΕΔ & Νίκος Οικονομόπουλος Αντιπρόεδρος ΣΕΔ

Τα Θέματα του χρήστη Διογένης

«Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν μπορεί να ανατρέψει στατιστικά στοιχεία τα οποία έχει ψηφίσει στη Βουλή – ψηφίζοντας τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014, ο ίδιος ο υπεύθυνος της καταστροφής, ο κ. Καραμανλής. Στοιχεία που έχουν ψηφίσει και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΔΗΣΟ μετά την καταδίκη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος.

«Η Δικαιοσύνη οφείλει να πράξει το χρέος της. Αλλά η αλήθεια έχει ήδη καταγραφεί και η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφεί. Ο κ. Καραμανλής και οι κυβερνήσεις του ευθύνονται για ένα εθνικό έγκλημα» προσθέτει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα | Σχολιάστε

Την αντίδραση της Κομισιόν προκάλεσε η σημερινή απόφαση κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου που επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών για μια από τις τρεις πράξεις παράβασης καθήκοντος για τις οποίες κατηγορείτο.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι λαμβάνει υπόψη της την απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η σημερινή απόφαση δεν είναι σύμφωνη με την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου.

Κληθείσα να σχολιάσει την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου για τον Α. Γεωργίου, η Annika Breidthardt, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Pierre Moscovici, απάντησε τα εξής:

«Η ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών στα κράτη -μέλη μας αποτελεί βασικό πυλώνα της εύρυθμης λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προστατεύεται από το δίκαιο της ΕΕ. Λαμβάνουμε υπόψη τη σημερινή ειδική απόφαση, η οποία παρατηρούμε ότι δεν είναι σύμφωνη με την απόφαση σε προηγούμενη διαδικασία. Κατανοούμε ότι η σημερινή απόφαση είναι ανοικτή για προσφυγή για νομικούς λόγους ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδος. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κατά την περίοδο 2010-2015 και μετά», σημείωσε η Α. Breidthardt.

Από την πλευρά τους,  οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του Ανδρέα Γεωργίου αναφορικά με τη σημερινή καταδίκη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση. Στην ανακοίνωση η πλευρά του κ. Γεωργίου προαναγγέλλει την προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της πλευράς Γεωργίου αναφέρει:

«Με την σημερινή απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Αθηνών, απήλλαξε τον κ. Ανδρέα Γεωργίου για δύο από τα τρία σκέλη της κατηγορίας της παραβάσεως καθήκοντος που του είχε αποδοθεί.

Ειδικότερα τον απήλλαξε για τα σκέλη της κατηγορίας της δήθεν παράλληλης απασχόλησής του στο ΔΝΤ για χρονικό διάστημα που διατελούσε και πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ και για το σκέλος της δήθεν παράνομης μη σύγκλησης του Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2010 έως Σεπτεμβρίου του 2011. Το ως άνω σκέλος της αποφάσεως δικαίωσε πλήρως τις θέσεις του κ. Ανδρέα Γεωργίου.

Για το τρίτο σκέλος της κατηγορίας, ότι παρέβη δήθεν την υποχρέωσή του να θέσει υπόψη του Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία του δημοσιονομικού ελλείμματος του έτους 2009, ώστε αυτό να συναινέσει στην αποστολή τους και τα διαβίβασε αυτοβούλως, ώστε, δήθεν, να αποκομίσει ηθικό όφελος το οποίο, κατά την κατηγορία, συνίσταται στην ανάδειξή του σε μονοπρόσωπο όργανο, το Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο.

Αναμένουμε το σκεπτικό της απόφασης για το ως άνω καταδικαστικό σκέλος για να ασκήσουμε τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα, ώστε ο κ. Ανδρέας Γεωργίου να απαλλαγεί και από το σκέλος αυτό της κατηγορίας.

Ο κ. Ανδρέας Γεωργίου πιστεύει απόλυτα στην αθωότητά του, για την οποία θα παλέψει, όσο χρόνο χρειαστεί, ενώπιον κάθε αρμόδιας Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Δικαστικής Αρχής, μέχρις οριστικής πλήρους δικαίωσής του, επί παντός ζητήματος που δημιουργείται από την άδικη δικαστική του εμπλοκή. Σημειώνεται ότι ο κ. Ανδρέας Γεωργίου είχε απαλλαγεί ομοφώνως όλων των άνω κατηγοριών πρωτοδίκως (με σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως της έδρας), ενώ έχει ήδη απαλλαγεί δύο φορές δια βουλεύματος του Συμβουλίου των Εφετών, από την κατηγορία της ψευδούς βεβαιώσεως, επί των οποίων απαλλακτικών βουλευμάτων έχει ασκηθεί δύο φορές αναίρεση από την Εισαγγελία του Α.Π».

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε ακόμα:

- Φυλάκιση δύο ετών με αναστολή στον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ - Παρέμβαση από Κομισιόν

Περισσότερα | Σχολιάστε

Για «βαρβαρότητα εις βάρος της ελευθερίας του Τύπου και συγκεκριμένα της συστηματικής εκκαθάρισης και εκτέλεσης των Μέσων Ενημέρωσης» κατηγορεί μεταξύ άλλων τον Αλέξη Τσίπρα ο δημοσιογράφος Θέμος Αναστασιάδης κάνοντας λόγο για «συμβόλαιο θανάτου» εναντίον του ίδιου αλλά και της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.

Ο Θέμος Αναστασιάδης σε άρθρο του καταγγέλλει όσα έχουν συμβεί σε νομικό επίπεδο κατά της εφημερίδας Πρώτο Θέμα ενώ τονίζει πως όλες οι ενέργειες κατάσχεσης της προσωπικής του περιουσίας θα καταπέσουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Αναλυτικά το άρθρο του Θέμου Αναστασιάδη:

O ευρωπαϊκός κόσμος το ’χει τούμπανο και ο συριζαϊκός του Τσίπρα κρυφό καμάρι. Μετά απ’ όσα αίσχη έκανε εναντίον της Δικαιοσύνης, η χώρα αντιμετωπίζεται ήδη ως κράτος μειωμένης ελευθερίας και δημοκρατίας, ακριβώς όπως ισχύει και στις περιπτώσεις των κυβερνήσεων της Πολωνίας και της Τουρκίας.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ήδη ενημερωθεί, όμως, ότι ο Τσίπρας διεκδικεί πρώτος-πρώτος τη βαρβαρότητα εις βάρος της ελευθερίας του Τύπου και συγκεκριμένα της συστηματικής εκκαθάρισης και εκτέλεσης των Μέσων Ενημέρωσης που δεν του αρέσουν. Επειδή δεν έμειναν και πολλά, και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, καταθέτω έναν προβληματισμό: Είναι τίτλος τιμής ή ξεφτίλα ολκής το ότι έβγαλε ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΘΑΝΑΤΟΥ εις βάρος μου προσωπικά, αλλά και ενάντια στο «Πρώτο Θέμα», ο πιο ψεύτης και αποτυχημένος πρωθυπουργός που πέρασε ποτέ από τον τόπο; Από τη μία πλευρά, η δημοσιογραφική κοινή λογική λέει ότι είναι Τίτλος Τιμής το να έχεις απομείνει η μοναδική έμμονη ιδέα στο μυαλό ενός τύπου που ποτέ δεν έκρυψε ότι μισεί τα Media. Είναι Τίτλος Τιμής για κάθε δημοσιογράφο να είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος ενός φασιστοειδούς καθεστώτος που ξεπούλησε την Ελλάδα στο τζάμπα και μιας παρέας που καβάλα στο καλάμι της εξουσίας παραβιάζουν νόμους, ξεφτιλίζουν το Σύνταγμα, βρίζουν τη Δικαιοσύνη, εκβιάζουν, απειλούν και συναλλάσσονται μόνο με εκδότες-καναλάρχες του κοινού ποινικού δικαίου.

Είναι Τίτλος Τιμής όταν μετά από σχεδόν 40 χρόνια δουλειάς και αφού έχεις δημιουργήσει από το τίποτα τουλάχιστον 300 θέσεις εργασίας, κατά καιρούς, για διάφορους συναδέλφους σου, να έρχεται μια παρέα που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή της και να σου λέει «σου κατάσχω τα πάντα», σαν να είναι Χούντα λάτιν κομμουνιστική ή τουρκική. Είναι Τίτλος Τιμής την ώρα που στη διπλανή μας χώρα φυλακίζονται και δικάζονται άδικα εκατοντάδες δημοσιογράφοι από τον αποτρελαμένο Σουλτάνο Ερντογάν να είσαι εδώ ο μόνος με τον οποίο ασχολείται ο μικρός Μαδούρο της Κυψέλης προκειμένου να σε (να με) εξοντώσει. Είναι ίσως ακόμη μεγαλύτερος Τίτλος Τιμής να είσαι ο μόνος, ακριβώς επειδή οι περισσότεροι από τους άλλους συμβιβάστηκαν ή σιώπησαν για να σώσουν το κεφάλι τους. Ανθρώπινο και κατανοητό.

Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι ΞΕΦΤΙΛΑ ΟΛΚΗΣ στην ευρωπαϊκή δημοκρατία του 2017 που ζούμε να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα και να μη μιλάει κανείς είτε από φόβο είτε από κακό υπολογισμό. Κανονικά, με αυτά που έχουν γίνει σε ΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ενάντια σε μένα προσωπικά αλλά και στο «Πρώτο Θέμα» θα έπρεπε να έχουν ξεσηκωθεί και όλες οι έντιμες νομικές και δημοσιογραφικές φωνές και να ρωτάνε: «Πού νομίζει ότι βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας; Στην Τουρκία ή στη Βενεζουέλα;». «Στην κοσμάρα του», απαντώ εγώ. Και δεν απορώ και τόσο που τελικά στην Ελλάδα δεν μπορείς να βρεις το δίκιο σου την ώρα που ανώτατοι δικαστές πάνε και έρχονται σαν κλητήρες πρωθυπουργικής αυλής, όταν έχουν χαθεί τόσα και τόσα δίκια πολιτών, εργαζομένων και συνταξιούχων στον βωμό των Μνημονίων. Οταν πουλήθηκε νύχτα όλη η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και όταν αποδεδειγμένα φαίνεται ότι τα καραγκιοζιλίκια του Τσίπρα, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, μας στοίχισαν 100 δισ.! Πού είναι τα διάφορα αρμόδια ΕΛΕΓΚΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ να πουν αν υπάρχει ή όχι ζημία του δημοσίου συμφέροντος; Αν δεν υπάρχει εδώ, πού υπάρχει; Κάνει ΜΠΑΜ! Μήπως τελικά, αντί για Τίτλος Τιμής, είναι ξεφτίλα ολκής το να προσπαθείς να αποδείξεις στα ποντίκια ότι δεν είσαι ελέφαντας; Το μέτρο και οι συγκριτικές διαδικασίες που ισχύουν στις κανονικές δημοκρατίες έχουν χαθεί στο Συριζιστάν των τραμπούκων του καθεστώτος, των εξωνημένων κρατικών λειτουργών, αλλά και του άγριου λαϊκισμού που απαιτεί το κεφάλι του καθενός μόνο και μόνο επειδή το κρατάει ακόμα ψηλά και δεν σκύβει. Τίτλος Τιμής, λοιπόν, ή ξεφτίλα ολκής;

Προσωπικά, σε όσο δύσκολη θέση κι αν με φέρουν τυπικά κατάσχοντάς μου τα πάντα, με παράνομες διαδικασίες που θα καταπέσουν στα ευρωπαϊκά όργανα, θεωρώ Τίτλο Τιμής το να έχω γίνει στόχος ζωής ή θανάτου όλης αυτής της πολιτικής αλητείας που έχει εμπνευστή και καθοδηγητή τον Αλέξη Τσίπρα. Από την άλλη πλευρά, το «ξεφτίλα ολκής» θα έρθει κι αυτό στην ώρα του όταν θα πέσουν οι παλιάτσοι, όταν θα αποκατασταθεί η νομιμότητα και όταν θα τιμωρηθούν με τον τρόπο που πρέπει όλοι αυτοί οι απίθανοι τύποι του υποκόσμου που βοηθούν τους Συριζαίους στις αθλιότητές τους. Βλέπετε, για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, ξέρουμε όλοι πολύ καλά ποιοι είναι. Δεν το κρύβουν, άλλωστε. Διαφημίζουν την αλητεία τους σαν τους εμετικούς προπαγανδιστές των φασιστοειδών καθεστώτων - και αυτοί, οι πιο βρώμικοι όλων, παριστάνουν τα Καθαρά Χέρια.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Την πρώτη φορά που ο Ρουβίκωνας εισέβαλε στο προαύλιο του Κοινοβουλίου – χώρος Βουλής όπου εισέρχεσαι με άδεια – δημοσιογράφοι ρώτησαν την τότε Πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου, αν πρόκειται να κάνει κάποια δήλωση. Αυτή με ειρωνικό και απαξιωτικό ύφος, απάντησε σε επαγγελματίες που είχαν υποχρέωση να την ρωτήσουν, «Φοβάστε επειδή μπήκε ο λαός στη Βουλή»;

Ο νυν Πρόεδρος δεν είναι το ίδιο απαξιωτικός αλλά η απάντηση που έδωσε στον Πρόεδρο της ΝΔ, με μειλίχιο ύφος, διαπνέεται περίπου από την ίδια νοοτροπία. Εισήλθε ο λαός στη Βουλή! Αυτό καταγράφεται από την εξομοίωση που επιχειρεί μεταξύ της επισκεψιμότητας των 96.000 πολιτών που εισήλθαν στη Βουλή κατά το 2016. Ο συντριπτικός αριθμός αφορά κυρίως σε μαθητές σχολείων που ξεναγούνται στους χώρους και παρακολουθούν επ΄ ολίγον τις συνεδριάσεις, εκπρόσωπους μαζικών φορέων που καλούνται από επιτροπές ή επισκέπτονται τους αρμοδίους των κομμάτων.

Στην επιστολή ο κ. Βούτσης εκθειάζει την φρουρά της Βουλής, και σε αυτό σαφώς έχει δίκιο. Εύκολα μια ομάδα αποφασισμένων ατόμων μπορεί να εισέλθει στο προαύλιο ή και στο Κοινοβούλιο. Αυτό δεν αποτρέπεται επιχειρησιακά, εκτός να περικλειστεί η Βουλή με… συρματοπλέγματα. Η αποτελεσματικότητα της φρουράς συνάγεται από το ότι συνελήφθησαν.

Και εδώ υπεισερχόμαστε στο διαχρονικό πρόβλημα αβελτηρίας που έχουν επιδείξει το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι παραβατικές συμπεριφορές δεν εκλαμβάνονται ως τέτοιες. Επειδή από τους δράστες έχουν πολιτική αιτιολόγηση, εκλαμβάνονται και ως πολιτικές δράσεις στις οποίες πρέπει να επιδεχθεί κατανόηση και να τύχουν ατιμωρησίας.

Ποιος δεν θυμάται π.χ. τον Αλέκο Αλαβάνο να πηγαίνει μεσάνυχτα στη ΓΑΔΑ και να απαιτεί (!) να αφεθούν ελεύθερα άτομα που είχαν προσαχθεί μετά από βίαια επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ο νόμος ορίζει ποιος έχει δικαίωμα να επισκεφθεί προσαχθέντες. Ποιος δεν θυμάται την εμβληματική ρήση Παπουτσή, ως υπουργού Δημόσιας Τάξης, που όταν οι μπαχαλάκηδες τα έσπαγαν στο κέντρο της Αθήνας, είχε πει καλύτερα να σπάσουν δέκα μάρμαρα , παρά δέκα κεφάλια;

Το πρόβλημα δεν είναι η δράση του Ρουβίκωνα, όσο αυτός επιδίδεται σε – καταστρεπτικά για τη δημόσια ή ιδιωτική περιουσία εταιριών – χάπενινγκ. Δεν είναι εφόσον δεν θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή – αν και η καταγραφή από κάμερα ασφαλείας που έδειξε μέλη του να κρατούν πιστόλια, προϊδεάζει και φοβίζει για ενδεχόμενη ποιοτική αναβάθμιση της δράσης του.

Νέοι είναι, οι νέοι πάντα είναι, και πρέπει να είναι, ανατρεπτικοί και εικονοκλάστες. Το ύφος και το είδος της διαμαρτυρίας τους αντανακλά το ευρύτερο πολιτισμικό περιβάλλον. Όταν ένας υπουργός εκχυδαΐζει την πολιτική ομιλία μέσω FB, γιατί οι νέοι θα φερθούν με αβρότητα;

Το πρόβλημα δεν είναι ο Ρουβίκωνας και οι θεαματικές δράσεις του. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, το έχουν οι μεγάλοι, όσοι εξ αυτών θεωρούν ως πολιτική στάση το «αφήστε τα παιδιά», κάτι που έκαναν και οι κ. Βούτσης και Τόσκας, και μετέτρεψαν τα περιπολικά σε ταξί εξυπηρέτησης των μελών του Ρουβίκωνα.

Εκείνο που λείπει από τη Δημόσια Ζωή είναι η ανάληψη ευθύνης. Αντανακλά φυσικά και στις ακραίες ομάδες. Τα μέλη του Ρουβίκωνα, ή οι διαδηλωτές που τα σπάνε, πρέπει να αντιμετωπίζουν το διακύβευμα, ότι ενδέχεται και να τιμωρηθούν για τη δράση τους. Τότε ναι, θα έχει αξία η διαμαρτυρία τους, τότε θα δείξουν αν όντως πιστεύουν στις ιδέες τους, αν τις υπηρετούν με προσωπική θυσία, ή αν λειτουργούν μέσα στο γενικό κλίμα του χαβαλέ, υπό την βολική προοπτική της ατιμωρησίας.

ΥΓ: Με αυτό που έκαναν οι Βούτσης –Τόσκας δημιουργούν «κεκτημένο». Τι θα κάνουν αν εισέλθει με τον ίδιο τρόπο, άλλη ομάδα ακραίων πολιτικών φρονημάτων; Και πως θα δικαιολογήσουν την διαφορετική τους συμπεριφορά; Ή τι θα κάνουν αν αποφασίσουν να μπουκάρουν χούλιγκαν επειδή για κάποιο λόγο θεωρούν ότι αδικήθηκε η ομάδα τους;

Γ.Σ.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Του Σάκη Μουμτζή

Η πολιτική είναι σκληρό παιχνίδι. Δεν υπάρχει συγγνώμη σε αυτό. Γιατί η συγγνώμη σημαίνει και παραδοχή της νίκης του αντιπάλου. Γι΄αυτό και κανένας πολιτικός –απ΄όσο θυμάμαι- δεν την ζήτησε.

Συνεπώς, ματαιοπονούν όσοι εγκαλούν τον Α.Τσίπρα γιατί δεν ζητεί συγγνώμη από τον Α.Σαμαρά και τον Β.Βενιζέλο, καθώς μετά από δύο χρόνια αμφιταλαντεύσεων και δισταγμών, ακολούθησε την πολιτική τους.

Μάλιστα, δεν την ακολούθησε απλώς, αλλά, σύμφωνα με την δική του παραδοχή, την υπερακόντισε. Προσέφερε στους δανειστές πολύ περισσότερα πράγματα από τους προκατόχους του.

Και ο «μνημονιακός κατήφορος» του δεν σταμάτησε εδώ. Δήλωσε γραπτώς στην Lagarde πως θα υπογράψει ό,τι θα του ζητηθεί. Αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης, πως διαπραγμάτευση με, εκ των προτέρων, αποδοχή των θέσεων της άλλης πλευράς, δεν νοείται.

Είναι τόσο κουρασμένος ο πρωθυπουργός; Γιατί αυτή η παραίτηση από κάθε διαπραγμάτευση; Τόσο πολύ του άρεσε η οδός των μνημονίων; Και τι έγινε η περίφημη λενινιστική αναδίπλωση;

Φαίνεται πως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αυτοπαγιδεύτηκε από την υπερβολική ανάγνωση του Lenin. Δεν κατανόησε πως η «συντεταγμένη» υποχώρηση του καλοκαιριού του 2015, ακύρωσε όλη την προηγούμενη αντιμνημονιακή διαδρομή του κόμματος και επέφερε την ρήξη με μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του που είχε πιστέψει σε αυτήν.

Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε χωρίς στρατό και χωρίς καύσιμα. Την τελευταία ευκαιρία να αναβιώσει την αντιμνημονιακή συνείδηση του 2015, την έχασε πριν ολοκληρώσει την δεύτερη αξιολόγηση.

Τότε θα μπορούσε να διενεργήσει εκλογές μέσα σε καθεστώς σύγκρουσης με τους εταίρους και να τις χάσει με ένα αξιοπρεπές ποσοστό, άνω του 20%. Σήμερα, είναι υποχρεωμένος να πιει το πικρό ποτήρι των μνημονίων μέχρι το τέλος.

Το μόνο που απομένει στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να εγκολπωθεί πλήρως τις φιλελεύθερες τομές του προγράμματος και να οικοδομήσει το δικό της success story. Όμως αυτό το σκηνικό αφήνει παντελώς αδιάφορο τον κόσμο που ακολουθεί το κόμμα αυτό. Κάποιους μάλιστα τους εξοργίζει κιόλας.

Διαπαιδαγωγημένοι με την πολιτική σκισίματος των μνημονίων αντιδρούν σε αυτήν την διαφαινόμενη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά οι φίλοι των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης αντιλαμβάνονται πως ο Α.Τσίπρας είναι  «μεταρρυθμιστής –μαϊμού».

Θα προτιμήσουν να αγοράσουν το αυθεντικό που το πουλά η Νέα Δημοκρατία και όχι το imitation του ΣΥΡΙΖΑ. Κάπως έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ μένει χωρίς ακροατήριο. Η πτώση του προμηνύεται ραγδαία. 

Η έξοδος στις αγορές, ως στόχος, δεν συγκινεί κανέναν αντιμνημονιακό πολίτη. Και οι υπόλοιποι πολίτες πιστεύουν πως αυτήν την δουλειά, με όλους τους συμβολισμούς της, θα την κάνει καλύτερα ο Κ.Μητσοτάκης, γιατί την πιστεύει.

Επί πλέον οι γλυκιές ματιές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους ερυθροτραμπούκους και τους Ρουβίκωνες, οι ανοίκειες και συντονισμένες επιθέσεις του στην Δικαιοσύνη, απομακρύνουν και τους τελευταίους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του και εκθέτουν όλους όσοι μιλούν για σοσιαλδημοκρατική στροφή  του.

Οποιαδήποτε προσπάθεια κι αν κάνει ο Α.Τσίπρας για να αναπροσανατολίσει τον χαρακτήρα του κόμματος του, θα προσκρούσει στο γονιδίωμα του χώρου της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ενα κόμμα που υπερηφανεύεται για τον Δεκέμβρη του 2008 και για τις «πλατείες» του 2011, δεν μπορεί να γίνει, άνευ σοβαρών απωλειών, ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Θα χάσει περισσότερους από αυτούς που, πιθανόν, θα κερδίσει.

Άλλωστε, τέτοιες μεγάλες ανατροπές δεν μπορεί να τις κάνουν ηγέτες με δημοτικότητα κοντά στο 20%. Γι΄αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε.    

Το ζητούμενο είναι, πώς θα αντιδράσει μπροστά σε αυτήν την αναπότρεπτη κατάσταση.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Τα σχόλια του χρήστη Διογένης

Γιατί τόσο πια άγχος η Κομισιόν για τη συγκεκριμένη υπόθεση; Δεν καταλαβαίνουν ότι όσο την ανεβάζουν ψηλά, τόσο τρέφουν τη συνωμοσιολογική διάθεση των ανθρώπων αυτών που στο πρόσωπο του Γεωργίου βλέπουν ένα εξιλαστήριο θύμα;

Περισσότερα | Σχολιάστε

Teacher, μακάρι. Οι επιθέσεις στη δικαιοσύνη δείχνουν ότι δεν είναι τίποτε δεδομένο.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Κύριε Στεφανίδη, νομίζω ότι τα ιστορικά δεδομένα εκείνης της βραδυάς είναι αρκετά διαφορετικά.

Καταρχάς είναι υπερβολικά πολλές οι μαρτυρίες ότι ο Τσίπρας περίμενε (και άρα ίσως ευχόταν) να βγει "ναι" στο δημοψήφισμα. Πέρα από τις μαρτυρίες, αν ψάξετε και ξαναδείτε το βίντεο της ομιλίας του στη Βουλή την Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015, όταν ζητούσε "εξουσιοδότηση" από τη Βουλή για να διαπραγματευτεί, και δείτε τη φάτσα του να λέει "το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν μια μεγάλη έκπληξη για όλους μας" θα δείτε ότι δεν ήταν φάτσα ανθρώπου που μόλις είχε πάρει "τη μεγαλύτερη νίκη στην έως τώρα καριέρα του", ενώ όντως την είχε πάρει.

Άρα, αν όντως επεδίωκε το "ναι" (για να υπερκεράσει την ομάδα Λαφαζάνη, τον Βαρουφάκη κλπ.), τότε τίποτε δεν τον "προσγείωσε", αλλά ήταν προσγειωμένος ήδη από τότε που το προκήρυξε το δημοψήφισμα. Και όλα αυτά ήταν ένα σόου εξαρχής για να περάσει τη μνημονιακή στροφή με "ηρωϊκό" τρόπο (αυτό που εσείς οι υποστηρικτές του ΓΑΠ δεν αφήσατε να κάνει ο Σαμαράς το 2011, με αποτέλεσμα να τρώμε στη μάπα όχι μόνον τον Τσίπρα, αλλά και τον Καμμένο και τον Μιχαλολιάκο και τον Σώρρα και ποιος ξέρει πόσους ακόμα θα γίνουν παράγοντες της δημόσιας ζωής).

Δεύτερον, αν όντως ήταν "προσγειωμένος" εξαρχής, πρέπει να δούμε/μάθουμε κάτι άλλο: τι ήταν αυτό που έσπρωξε σε τόσο εύκολη παραίτηση το ίδιο βράδυ και τον Βαρουφάκη και τον Σαμαρά. Και για τον Βαρουφάκη αν ο Τσίπρας το είχαν ξεκαθαρίσει ότι ήθελε/ανέμενε να διαχειριστεί ένα "ναι", το καταλαβαίνουμε. Για τον Σαμαρά; Παραμένει μυστήριο. Κάποιο φως ρίχνει η επιλογή του "καραμανλικού" (;) Μεϊμαράκη, που ίσως έγινε από τον ίδιο άνθρωπο που έπεισε τον Σαμαρά να παραιτηθεί (τον Καραμανλή;).

Όπως και να 'χει, και οι δύο επιλογές βοηθούσαν πάρα πολύ, μα πάρα πολύ τον Τσίπρα να κάνει μνημονιακή στροφή. Διότι με τον Σαμαρά απέναντι, θα είχε μεγάλες δυσκολίες να ακολουθήσει την ίδια πολιτική, αφήστε που θα φαινόταν καθαρά ως δικαίωση. Και λίγο αν έχανε ημερομηνίες ή καταστάσεις, η συνολική χρεωκοπία θα ερχόταν δραματικά γρήγορα στην ελληνική οικονομία - αν και τα capital controls κρατούσαν κάποια ρευστότητα για εισαγωγές κλπ. Με αποτέλεσμα οι χορευτές του Συντάγματος να γυρίσουν την άλλη στιγμή εναντίον του.

Τρίτο δεδομένο είναι η πολύ εύκολη συμφωνία που του έδωσαν οι Ευρωπαίοι. Δεν το έχουμε αναλύσει επαρκώς: Του μείωσαν 3,25 του ΑΕΠ το στόχο για την τρέχουσα χρονιά (-0,25 από 3%), βάζοντάς τον μόνον να αυξήσει κατά 6 λεπτά τα μακαρόνια και τρίχες, κάτι σχεδόν ασήμαντα μέτρα μπροστά στο ολοκαύτωμα που έπρεπε να βιώσουν "οι προηγούμενοι". Και 4% για το 2016 (0,5% από 4,5%). Και τον συνολικό στόχο στο 3,5%, πράγμα που του επέτρεψε να λέει στο εσωτερικό ακροατήριο "να, είδατε που είχε αποτέλεσμα η στάση μου;". Και του έδωσαν νέο δάνειο χωρίς το ΔΝΤ στην ουσία, που μπήκε χωρίς να μπει με λεφτά μόλις δύο χρόνια αργότερα, ενώ ο Σόιμπλε ώμνυε στη γερμανική βουλή ότι όοοοχι, τι είναι αυτά που λέτε, δεν θα δώσουμε ούτε ευρώ χωρίς το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ θα είχε πολύ σκληρότερους όρους για να μπει το 2015, δεν θα έμπαινε με τίποτε αν δεν υλοποιούνταν όλοι οι όροι του. Έστω και "χωρίς λεφτά" όπως τώρα.

Γενικά, τότε, όλοι δούλεψαν για τον Αλέξη. Και το μόνο ορατό όφελος που είχαμε ήταν ότι πήραμε χαμπάρι την καραμανλική πέμπτη φάλαγγα μέσα στη ΝΔ και την εξουδετερώσαμε σχεδόν οριστικά ως πολιτική απειλή. Όχι ως τακτική απειλή, αλλά ως πολιτική απειλή, ο καραμανλισμός με την έννοια του σκέυους επώασης της αριστεράς είναι πια νεκρός. Για πάντα. Μέρος και αυτό της αποδόμησης της μεταπολίτευσης (πρώτη ενέργεια του γέρου Καραμανλή να ανοίξει τα ξερονήσια, ενώ είχαμε άλλα πιο επείγοντα προβλήματα στις 24 Ιουλίου 1974, μέρες που είναι).

Με λίγα λόγια, εμένα όλες οι αιτιάσεις Βαρουφάκη μου φαίνονται "εύκολες" καταγγελίες που βοηθούν αντί να βλάπτουν τον Τσίπρα στο ακροατήριό του με κάτι που δεν είναι καν αλήθεια. Και όσο για το πιθανό αδίκημα, η όλη συμπεριφορά εμένα μου φαίνεται ότι θεμελιώνει καθαρό ποινικό αδίκημα μόνον στη περίπτωση της περιουσίας του δημοσίου από τις τραπεζικές μετοχές αξίας τουλάχιστον 16 δις που έχασε για να κάνει ο Αλέκσης τον καμπόσο στο εκλογικό του ακροατήριο.

Αυτά και καλά θα κάνει η παράταξή μας να έχει σαφή εκλογικό και πολιτικό στόχο. Αν ο στόχος είναι να βάλουμε τον Αλέκση φυλακή, να κάτσουμε να το δούμε νομικά. Αν είναι να τον βλάψουμε πολιτικά, να δούμε τι τον βλάπτει και να κάνουμε αυτό, όχι αυτό που τον ωφελεί.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Εύγε κύριε Μουμτζή. Αυτό είναι μια πλήρης περιγραφή του πολιτικού ζητούμενου της χώρας σε 800 λέξεις.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Καμία χώρα δεν το πέτυχε, διότι καμία δεν το χρειάστηκε. Δεν αντέχω άλλο αυτή την μονοσήμαντα νεοκεϋνσιανή ανάνγωση της οικονομίας.

Αν στον πινακάκι Excel του ΔΝΤ βάλουμε ανάπτυξη 2-3% για μερικά χρόνια με πληθωρισμό 1-2% για μερικά χρόνια, να δείτε πού θα πάει το χρέος χωρίς να το καταλάβουμε. Οι στόχοι των πλεονασμάτων είναι για το κακό σενάριο του 1% ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, δηλαδή αν έχουμε 1% πληθωρισμό μηδενική αύξηση.

Αλλά επειδή οι οικονομολόγοι μας φαίνεται ότι δεν έχουν πιάσει να βάλουν τα νούμερα σε ένα Excel, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι συμβατική κριτική με συμβατικά νεοκεϋνσιανά επιχειρήματα χωρίς την παραμικρή ανάλυση. Έλεος!

Περισσότερα | Σχολιάστε

Συγγνώμη, για να καταλάβουμε και εμείς οι απ' έξω:

Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια θα είναι υποχρεωμένα να δέχονται "κανονικά" στις τάξεις τους παιδιά σε αναπηρικό καροτσάκι ή παιδιά με νοητική υστέρηση;

Είναι τελείως διαφορετικό το παιδί σε αναπηρικό καροτσάκι και τελείως διαφορετικό το παιδί με νοητική υστέρηση. Το παιδί σε αναπηρικό καροτσάκι μαθαίνει, το παιδί με νοητική υστέρηση δεν μαθαίνει. Είναι παραλογισμός να το βάλεις με άλλα παιδάκια.

Η Συριζαϊκότητα του νομοσχεδίου μας κάνει να υποψιαζόμαστε ότι τώρα "που έκλεισε η αξιολόγηση" και η Ευρώπη τους έχει λίγο πιο χαλαρούς, πάνε να περάσουν διάταξη καταστροφής των ιδιωτικών σχολείων βάζοντας μπροστά λόγους δήθεν ανθρωπιστικούς, φαινομενικά ανθρωπιστικούς, αλλά στην ουσία ψευδοανθρωπιστικούς.

Αν είναι έτσι, η Ένωση Ιδιωτικών Σχολείων δεν πρέπει να κάνει πίσω αλλά να επιχειρήσει να διαφωτίσει την κοινωνία όσο περισσότερο μπορεί.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Δεν ξέρω αν έχει μετρηθεί ένα πιθανό κόμμα Βαρουφάκη σε δημοσκοπήσεις κύριε Μουμτζή και δεν ξέρω αν γνωρίζετε κάτι επ' αυτού ή αν θα μπορούσε κάποιος να μάθει και να αφήσει να διαρρεύσει τίποτε. Θα είχε σημασία.

Πιστεύω ότι η δημόσια αποδομηση του Βαρουφάκη έχει προχωρήσει υπερβολικά τα τελευταία δύο χρόνια. Από τότε που ακόμη και σοβαροί άνθρωποι στεκόντουσαν να τον ακούσουν, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Υπάρχουν ακόμη κάποιοι "στόκοι αντιμνημονιακοί" που δεν βλέπουν τη διαφορά του 2012-2014 με το 2010-2011 για να καταλάβουν το προφανές ότι "δεν είναι όλα τα Μνημόνια ίδια", αλλά αυτοί δεν ξέρω πόση εκλογική μάζα μπορούν να συγκροτήσουν.

Ο Βαρουφάκης ίσως είχε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τη δυναμική του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Τώρα είναι ψιλο-ξεχασμένος. Πού είναι τα εκατοντάδες και χιλιάδες like σε κάθε ανάρτηση του Βαρουφάκη; Τώρα το pinned Tweet που έχει στο προφίλ του στο Twitter για το πανευρωπαϊκό του κόμμα έχει καμία 700 retweets και καμιά 1.000 likes. Ο γνωστός ψευδώνυμος σαρκαστικός σχολιαστής lavrentisberia3 έχει περισσότερα στο δικό του pinned Tweet.

Γενικά το αντιμνημονιακό έχει ξεφτίσει. Στην ουσία είχε ξεφτίσει ήδη λίγους μήνες μετά την εκλογή Σαμαρά. Το λαϊκό ένστικτο έπεσε μέσα, η κρίση ξεπερνιόταν, οι διαδηλώσεις σταμάτησαν, αλλά ο εγωισμός του Νεοέλληνα δεν μπορούσε να δεχθεί ότι έκανε λάθος, δεν μπορούσε να δεχθεί τον δύσκολο δρόμο για σωστό και είπε να ξαναδοκιμάσει τον εύκολο.

Κάπου εδώ είναι που το μεγάλο μπλέξιμο αντιμνημονιακότητας και, τάχα, "μη λιτότητας" έκανε μεγάλη πολιτική ζημιά. Πόσοι αντιμνημονιακοί παραδέχονταν ανοικτά ότι η αντιμνημονιακή επιλογή (δηλαδή: η άτακτη χρεωκοπία) είχε πολύ περισσότερη και σκληρότερη και αποτομότερη λιτότητα από την επιλογή του Μνημονίου; Εξακολουθώ να πιστεύω για καλύτερη επιλογή τη λεγόμενη "άτακτη" χρεωκοπία για μετά την 23η Απριλίου 2010, που κατέστησε αδύνατο τον δανεισμό μας από τις αγορές (όχι πριν, πιο πριν έπρεπε απλώς να πάρουμε μέτρα άμεσου περιορισμού των δημοσίων δαπανών), που θα έφερνε ένα 15-20% ύφεση one-off και αμέσως μετά ανάκαμψη και οριστική επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος.

Αλλά πόσοι αντιμνημονιακοί μίλησαν ποτέ έτσι; Εγώ δεν γνωρίζω παρά μόνον τον εαυτό μου. Όλοι οι άλλοι οι απατεωνάκηδες, που απέκρυπταν από τον κόσμο τις συνέπειες της αντιμνημονιακότητας, μπορούσαν να υπονοούν ατιμώρητα ότι τάχα "με ένα νόμο και ένα άρθρο" θα ξαναγυρίζαμε στο 2009. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό, ασφαλώς. Και εξ αυτού του λόγου δικαίως έχουν λοιδορηθεί τόσο πολύ οι αντιμνημονιακοί από τους μνημονιακούς. Αλλά μόνον για αυτό.

Τι έχει να πει λοιπόν σήμερα ο Βαρουφάκης; Θα φέρει με "ένα νόμο και ένα άρθρο" ή με το "εναλλακτικό σύστημα πληρωμών" ξανά την ευημερία στον ευρισκόμενο σε ανθρωπιστική κρίση ελληνικό λαό που δεν έχει να πληρώσει το στεγαστικό του, αλλά ευτυχώς κάτι νόμοι Κατσέλη του το πάγωσαν; Βασικά ο Βαρουφάκης δεν έχει να προτείνει πια τίποτε. Τον έχουν πάρει χαμπάρι όλοι και κανένας δεν τον αντιμετωπίζει ως μέγα οικονομολόγο. Και οι λύσεις του τύπου "με ένα νόμο και ένα άρθρο" έχουν ξεφτίσει. Τις ξέφτισε ο Τσίπρας.

Με λαχούρ πουκάμισα δεν κάνεις πραξικοπήματα. Κάποτε είχε γίνει το "πραξικόπημα της πυτζάμας" τώρα έχουμε το πραξικόπημα του λαχούρ πουκάμισου. Αυτά τα Βαρουφάκεια περί εναλλακτικού συστήματος πληρωμών ήταν τρίχες για να έχει να λέει κάτι στον εαυτό του ο νάρκισσος. Πιστεύω ότι δεν τα πήρε ποτέ ο Τσίπρας στα σοβαρά και δεν το λέω για να τον υπερασπιστώ, αλλά για να έχουμε τις πραγματικές διαστάσεις του τι εστί ο τυχοδιώκτης Τσίπρας. Ήξερε πολύ καλά για τι τον έπαιρνε και για τι όχι. Τον έπαιρνε για πολιτική απάτη, αλλά όχι για πραγματικές επαναστάσεις. Τις οποίες άλλωστε και κανένας από όσους πίστεψαν το "με ένα νόμο και ένα άρθρο" δεν ήθελαν να την κάνει, κατά βάθος.

Ναι λοιπόν, υπάρχει κόσμος που χρειάζεται ένα ψεύτικο αφήγημα, αλλά αυτός ο κόσμος έχει πια διαφορετικές πολιτικές προτεραιότητες. Οι παλιές τελείωσαν, ο Αλέκσης τα ξέφτισε όλα. Δεν άφησε τίποτε για τον Γιάνη να ξεφτίσει. Με περσινά ξινά σταφύλια δεν θα κάνει πολιτική ο Γιάνης. Και επειδή είναι αρκούντως νάρκισος και δεν ικανοποιείται με ποσοστά Ζωής και Λαφαζάνη, γι' αυτό ακριβώς δεν θα κάνει τίποτε. Εδώ ο Αβραμόπουλος, πολιτικός ανήρ αντίστοιχου βεληνεκούς και ωραιοπάθειας με τον Βαρουφάκη, του έδιναν οι δημοσκοπήσεις 20% το 2000 και μόλις είδε ότι το κόμμα του, το ΚΕΠ, πήγαινε παρακάτω, το διέλυσε και γύρισε στο μαντρί. Κάτι τέτοιο θα συμβεί με με τον Βαρουφάκη, αλλά πριν καλά καλά ιδρύσει ως ελληνικό κόμμα (και όχι ως... πανευρωπαϊκό) το κόμμα του.

Αυτό το 5-10% είναι σήμερα πολιτικά άστεγο, αλλά χρειάζεται κάτι πραγματικά νέο για να συγκινηθεί. Δεν αποκλείεται απλά να στρωθεί στη δουλειά και σε 5-10 χρόνια να ψηφίσει Μητσοτάκη ή τον διάδοχο του Μητσοτάκη. Τίποτε να μην αποκλείουμε. Βιώνουμε στιγμές τεκτονικών αλλαγών. Το παλιό πεθαίνει, αλλά το νέο δεν έχει ακόμη γεννηθεί.

Περισσότερα | Σχολιάστε

tthemistoklis, χωρίς να θέλω να υποτιμώ τον αντίπαλο (ελπίζω δηλαδή), η ουσία είναι ότι δύσκολα θα βρει κάτι να τον κάνει να ξαναπάρει πάνω του. Χρειάζεται ένα νέο αφήγημα που να πείθει και τον εαυτό του. Ποιο θα είναι αυτό; "Είμαι ψεύτης, δεν είμαι απατεώνας;". Δεν είναι αυτό αφήγημα. Μην ξεχνούμε ότι στο "ψεύτης" κατέληξε μετά το "αυταπάτες". Λίγο-λίγο θα το παραδεχθεί όλο.

Και αν το παραδεχθεί θα είναι για να πει "εγώ δεν είμαι σαν τους άλλους, παραδέχομαι τα σφάλματά μου", αλλά αυτό δεν είναι ένα αφήγημα που μπορεί να τον βγάλει πάλι στην επιφάνεια. Δεν είναι κάτι που θα του δώσει τον παλιό του αέρα. Και είναι λάθος να λέγεται ότι τάχα "ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την ίδια αντιπολίτευση όπως παλιά". Δεν ισχύει. Θα είναι αδύνατον να κάνει την ίδια αντιπολίτευση. Θα πέφτει γέλιο και μόνον στην επίκληση των παλαιών συνθημάτων.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Εκτός από τον Κωσταράκο, έτερος συνδετικός κρίκος του Τσίπρα με τον ΓΑΠ είναι ο ίδιος ο Βαρουφάκης. Και για όσους θέλουν να νομίζουν ότι οι σχέσεις Παπανδρέου με τον Βαρουφάκη τελείωσαν κάπου το 2006, καλά θα κάνουν να θυμηθούν την επίσκεψη προς τον Βαρουφάκη ενός ανθρώπου που ο πρώην πρωθυπουργός συχνά χρησιμοποίησε ως εξ απορρήτων του: Του αδελφού του Νίκου, στις 6 Μαρτίου 2015, με τον Βαρουφάκη ακριβοθώρητο για την Αθήνα Υπουργό Οικονομικών (αφού σπάνια ήταν εδώ, συνήθως ήταν στο εξωτερικό): http://www.iefimerida.gr/news/194805/i-mystiriodis-episkepsi-toy-nikoy-papandreoy-sto-grafeio-varoyfaki

Του Νίκου Παπανδρέου, ενός εξαιρετικά επιτυχημένου συγγραφέα (αυτό κάνει για να βγάζει τα προς το ζην, νομίζω), που τα έσοδα από τη συγγραφική του δραστηριότητα του επιτρέπουν να κατοικεί σε διαμερίσματα στο Λονδίνο αξίας 20 εκ. ευρώ, παρέα με μερικούς από τους διασημότερους πλούσιους του πλανήτη: http://www.newmoney.gr/roh/225478-to-spiti-ton-20-ekat-eiro-pou-apektise-sto-one-iyde-park-o-g-prokopiou

Μεγάλος συγγραφέας ο Νίκος...

Απορώ γιατί δεν διερευνά κανείς τις διαδρομές Βαρουφάκη-Παπανδρέου και φυσικά Τσίπρα-Παπανδρέου. Κι εσείς κύριε Μαυρίδη μένετε μόνον στο "Κωσταράκος" και παραβλέπετε ότι ήταν ακριβώς ο άνθρωπος που ο ΓΑΠ έβαλε να διοικήσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τη στιγμή που ο τότε πρωθυπουργός αισθάνθηκε να απειλείται...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Φίλοι η κακή γραμματική είναι μάλλον σκόπιμη και ειρωνική από τον κ. Φιλιππίδη.

Η αντιπολίτευση τι κάνει, ήθελα να 'ξερα.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Κύριε Παπαδόπουλε-Τετράδη, τα πράγματα γνωρίζω ότι δεν είναι έτσι όπως τα λέτε - όχι για το παρελθόν, για το παρόν μιλάω. Οι "συλλογικότητες" κατά ΣΥΡΙΖΑ που ματαιώνουν πλειστηριασμούς είναι συνήθως στη μεγάλη τους πλειονότητα πρεζόνια που τα "προσλαμβάνουν" για τη δουλειά αυτή για τη δόση τους. Δεν ματαιώνουν μόνον πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ματαιώνουν πλειστηριασμούς γενικώς. Κάποιος μου είπε ότι αν τους δώσεις και κατιτίς, φεύγουν, ειδικά αν το ακίνητο δεν το βγάζει στον πλειστηριασμό τράπεζα.

Εν πάση περιπτώσει, σε ποια περίοδο της ιστορίας μπορούσε ο οφειλέτης να μαζέψει τα φιλαράκια του ή άλλες "συλλογικότητες" και να εκμαιεύσει από το κράτος τη ματαίωση της εκπλειστηρίασης της περιουσίας του; Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, νομίζω, όχι μόνον στην ιστορία του ελληνικού κράτους, αλλά γενικώς. Μόνον σε περιόδους επαναστάσεων γίνονταν τέτοια πράγματα, όχι να το ευνοεί το επίσημο κράτος. Εδώ αρνείται να υπερασπίσει αυτές τις διαδικασίες το επίσημο κράτος.

Προσωπικά θεωρώ δικαιολογημένο το ότι στους πλειστηριασμούς έμπαιναν κυρίως άνθρωποι χαμηλής σχετικά ηθικής. Ας μην ξεχνούμε ότι ο πλειστηριασμός είναι συνήθως διαδικασία στην οποία χάνει ο ιδιοκτήτης το ακίνητό του ΧΩΡΙΣ τη θέλησή του. Μπορεί και να μένει ακόμη μέσα. Πώς θα πας να τον πετάξεις έξω, με τι καρδιά; Δεν θα φοβηθείς μην έχει και καμία καραμπίνα εκεί; Δεν θα φοβηθείς μήπως πάει να σου την ανάψει μετά για εκδίκηση; Θα πηγαίνατε εσείς κύριε Παπαδόπουλε-Τετράδη ή η αγαπητή solid (γένους θηλυκού σχολιάστρια, κατά δήλωσή της) σε πλειστηριασμό έτσι εύκολα (ας μας πει δε αν θα πήγαινε το 2007 γνωρίζοντας ότι μπορεί και να είναι σε απόγνωση ο ιδιοκτήτης του πλειστηριαζόμενου ακινήτου).

Και όμως, τα "κοράκια" πηγαίνουν. Πηγαίνουν διότι είναι αυτοί που είναι. Πηγαίνουν διότι έχουν την αναγκαία ανηθικότητα να μην τους ενδιαφέρει τι θα απογίνει ο κακομοίρης που το είχε πιο πριν. Και αν τυχόν υπάρχουν και ευκαιρίες μεγάλου κέρδους σε περιπτώσεις που δεν χρειάζονται πρακτικές υπόκοσμου, τότε, έχοντας ήδη μια τέτοια διαμορφωμένη ηθική και ανάλογη εμπειρία, δεν θα αφήσουν εύκολα να τους αρπάξει το κέρδος κάποιος άλλος.

Έτσι δημιουργήθηκαν τα κοράκια. Διότι είναι μια διαδικασία που συχνά εμπεριέχει ανθρώπινο πόνο και χρειάζεται ανθρώπους κυνικούς και ανήθικους κατά βάση.

Για σκεφθείτε όμως εσείς κύριε Παπαδόπουλε-Τετράδη και αγαπητή solid πώς θα εισπράξετε από τον λαμογιο-οφειλέτη σας, εάν δεν μπορείτε να του εκπλειστηριάσετε το ακίνητό του. Εάν ξέρει ότι δύσκολα θα βρεθεί άνθρωπος να τον πετάξει έξω ακόμη και εάν το πάρει στον πλειστηριασμό το ακίνητο. Μπορεί να βρουν σωτηρία κακομοίρηδες, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα σπεύσει το κάθε λαμόγιο να επωφεληθεί, όπως κατά κόρον έγινε τον καιρό της κρίσης.

Είτε "φυσικός" είτε ηλεκτρονικός, ο πλειστηριασμός είναι μια διεργασία απώλειας της ιδιοκτησίας χωρίς τη συναίνεση του ιδιοκτήτη. Και έχει μεγάλη σημασία ότι η Πειραιώς πουλάει δικά της ακίνητα. Το πώς βρίσκει αγοραστές είναι δικό της θέμα. Αυτή το επιλέγει. Το ερώτημα με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι άλλο. Είναι τι κάνουμε ως οργανωμένη κοινωνία για να διασφαλίσουμε διαφάνεια και ασφάλεια δικαίου στη διαδικασία απώλειας περιουσίας χωρίς τη συναίνεση του ιδιοκτήτη.

Ε, ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός είναι πολύ πιο ύποπτος από κάθε άποψη. Καταρχάς, όποιος πει ότι οι διαδικασίες αυτές όλες είναι ασφαλείς από κυβερνοεπιθέσεις θα έχει δόλο και μάλιστα μεγάλο. Εδώ σπάνε βάσεις δεδομένων στο Πεντάγωνο και σε άλλα πολύ ισχυρότερα συστήματα από αυτό που θα έχουμε εμείς για ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Να μην πούμε ότι ο "αρχιτέκτονας" του συστήματος γνωρίζει και από πού μπορεί να μπει κάποιος και να κάνει διάφορα. Δεύτερον, ναι, ηλεκτρονικά ίχνη μπορεί να υπάρχουν, αλλά για να ανακαλυφθούν πρέπει να υπάρχει η βούληση να ανακαλυφθούν. Και σε πολλά ακίνητα, εγκατελελειμμένα, διαφιλονικούμενα, κληρονομιαία στα οποία δεν ξέρουμε ακριβώς τους κληρονόμους κλπ., είναι πολύ εύκολο να γίνουν ιστορίες για τις οποίες κανένας δεν θα έχει ενδιαφέρον να κινήσει διαδικασίες να ψάξει ηλεκτρονικά ίχνη κλπ.

Τρίτον, αν υπάρχουν παρανομίες και κυκλώματα στους φυσικούς πλειστηριασμούς, τι μας λέει ότι δεν θα αναπτυχθούν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς; Η διαδικασία εξοβελισμού κάποιου από την ιδιοκτησία του θα συνεχίσει να απαιτεί σκληράδα και κυνικότητα και, ναι, ανηθικότητα τέτοια που να μην σε νοιάζει για αυτόν που χάνει την περιουσία του. Θα πάει λοιπόν ο καθένας να δώσει τα 350 ευρώ entrance fee για να γραφτεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα να δει ποια ακίνητα τον ενδιαφέρουν και ίσως να τα αγοράσει; Και τι θα κάνει αν π.χ. τον επισκεφθούν οι "συλλογικότητες" και του πουν "μάγκα μου, είμαστε αντίθετοι με αυτόν τον πλειστηριασμό και σου λέμε να μην συμμετάσχεις". Οι οποίες συλλογικότητες θα το έχουν μάθει είτε με hacking, είτε με "κονέ" στο Συριζαϊκό υπουργείο δικαιοσύνης, που θα ελέγχει τη διαδικασία, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Ποιος θα μείνει μετά για τους πλειστηριασμούς; Μόνον όσοι έχουν αυτό που είπε προηγουμένως η solid, δηλαδή τα ηλεκτρονικά, πλέον, κοράκια. Που δεν θα έχουν πρόβλημα να τραβήξουν και πιστόλι στις "συλλογικότητες" που θα πάνε να τους επισκεφθούν.

Αφήστε που το Συριζαϊκό υπουργείο δικαιοσύνης η η εταιρία που θα τρέχει την διαδικασία μπορεί να δίνει επιλεκτικά πληροφορίες στις "συλλογικότητες" ή σε πιο εξελιγμένες μορφές ομάδων (κανονική μαφία) και να λένε "πήγαινε σε παρακαλώ να βρεις τον Διογένη, που θέλει να χτυπήσει το τάδε ακίνητο που με ενδιαφέρει, διότι με ενδιαφέρει και εμένα ή έναν φίλο μου ή έναν φίλο του κυρίου τάδε".

Ας μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η ανθρώπινη ανηθικότητα θα αφήσει ανεξέλεγκτη τη διαδικασία και δεν θα ανακαλύψει και διευρύνει κενά του συστήματος για να ελέγξει με την ηλεκτρονική διαδικασία πολύ περισσότερο το σύστημα αυτό, παρά το σύστημα των φυσικών πλειστηριασμών.

Τέλος, αγαπητή solid, εσύ πήγες το 2007 να προσπαθήσεις να πας σε πλειστηριασμό. Τότε γινόταν ακόμη στα δημοτικά καταστήματα. Εγώ βρέθηκα δύο φορές σε πλειστηριασμό, μία στο τέλος του 2007 που γινόταν ακόμη σε δημοτικά καταστήματα και μία το 2010, που είχαν πάει στα Ειρηνοδικεία. Καμία σχέση το κλίμα στο ένα και στο άλλο. Και στα Ειρηνοδικεία ήταν φανερό ότι υπήρχαν "διεργασίες" έξω από τις αίθουσες, όμως ήταν όλοι πολύ μαζεμένοι.

Η ουσία είναι ότι η ανηθικότητα των κορακιών υπάρχει σε αυτές τις διαδικασίες λόγω της ανάγκης ανυπαρξίας ανθρωπιάς σε τέτοιου είδους σκληρές διαδικασίες. Οι δουλέμποροι παλιά ήταν καλοί άνθρωποι; Όχι, ήταν ακριβώς οι χειρότεροι των κοινωνιών τους για να μπορούν να κάνουν αυτό το άθλιο και απάνθρωπο επάγγελμα.

Από ιστορικά κείμενα διαβάζουμε ότι παλιότερα πουλούσαν τους ανθρώπους για σκλάβους αν δεν είχαν να πληρώσουν τα χρέη τους. Μέχρι πριν από 20-30 χρόνια η προσωποκράτηση για χρέη ήταν πολύ συχνή. Τώρα το μόνο που κινδυνεύει είναι η περιουσία σου, δεν κινδυνεύεις ο ίδιος. Είναι μεγάλη εξέλιξη στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια να κινδυνεύει μόνον η περιουσία σου, αλλά προκειμένου να προστατεύονται οι οικονομικές σχέσεις και να είναι αξιόπιστες, πρέπει αυτό τουλάχιστον να μπορεί να κινδυνεύει. Και για να κινδυνεύει αξιόπιστα, χρειάζονται τα κοράκια. Που θα το δείτε, γεροί να είμαστε, θα εξελιχθούν πάρα πολύ στον πολύ λιγότερο διαφανή ηλεκτρονικό κόσμο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Τόσο πολύ, που θα γίνει μηχανισμός αρπαγής περιουσιών "με το πάτημα ενός πλήκτρου". Δυστυχώς...

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
έκανε σχόλιο στο θέμα Ghostbusters...
20/07/2017, 23:11

ggeorgan καλύτερα να ασχολείσαι παλικάρι μου με θέματα που γνωρίζεις.

Περισσότερα | Σχολιάστε

tvogiatzis, "παρασιτικός εκσυγχρονισμός" σημαίνει τον υποτιθέμενο εκσγυχρονισμό της περιόδου 1996-2004, που ανέπτυξε μόνον την κρατικοδίαιτη πλευρά της οικονομίας, έριξε στα τάρταρα την παραγωγική Ελλάδα, ώθησε στο μέγιστο δυνατό επίπεδο τη γενικευμένη διαφθορά και ενέδυσε το όλο εγχείρημα με εκσυγχρονιστικό, τάχα, περίβλημα, ώστε να έχετε εσείς οι σημιτικοί και το κατάλληλο πολιτικό άλλοθι. Εκτός από τις καταστροφές που φέρατε στη χώρα, πρέπει να και σας ευγνωμονούμε κιόλας γι' αυτό. Αυτό σημαίνει "παραστικός εκσυγχρονισμός".

Περισσότερα | Σχολιάστε

Το έλλειμα διογκώθηκε από τον Παπανδρέου και τον Παπακωνστνατίνου το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2009 και φυσικά όχι από τον Γεωργίου, που στο κάτω κάτω αν για κάτι έπρεπε να ελεγχθεί ήταν η διόγκωση του χρέους και όχι του ελλείμματος.

Αλλά οι γιαλαντζί αντιμνημονιακοί Τσίπρας και Καμμένος ποτέ θα θέσουν το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων διότι είναι πιο μνημονιακοί και από τον ΓΑΠ τον ίδιο ακόμη. Τους αρκεί να χτυπούν σαν σάκκο του μποξ τον κακομοίρη τον Γεωργίου και να σιωπούν για το παπανδρεϊκό έγκλημα του 2009.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Τα ίδια έλεγε και το 2010-11 και μετέπειτα ο Σαμαράς. Δεν άλλαξε μετά την κυβέρνηση Παπαδήμου. Εσείς οι μνημονιακοί τον φαντασιώνεστε ως αντιμνημονιακό προ της κυβέρνησης Παπαδήμου - ίσως διότι πρώτοι εμείς οι αντιμνημονιακοί εκείνης της περιόδου τον φαντασιωθήκαμε ως αντιμνημονιακό. Αλλά αν δεν τον υποχρεώνατε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου, θα βλέπατε ότι τα Ζάππεια ήταν τελικά το προεκλογικό πρόγραμμα που εφάρμοσε τελικά και ως κυβέρνηση ο Σαμαράς. Διαβάστε για να δείτε τι ακριβώς λέγανε.

Είναι ιεροσυλία να συγκρίνουμε την αντιμνημονιακότητα του Σαμαρά με αυτή του Τσίπρα. Αλλά γι' αυτό τελικά τιμωρούμαστε ως κοινωνία με τον Τσίπρα στην εξουσία. Δεν μας άρεζε ο αντιμνημονιακός Σαμαράς, πάρτε τώρα τον Τσίπρα να κερδίζει τον κόσμο λέγοντάς του τα προφανή. Εμείς που είχαμε καταλάβει όμως εξαρχής τι γίνεται, τι φταίμε;

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
18/07/2017, 04:11

Δεν ήταν καθόλου δανεική η ευημερία το 2009-2010, ggeorgan. Ήμασταν από απόψεως συνολικού δανεισμού στο μέσο όρο της Ε.Ε., στο 248% το 2009. Το πρώτο στην Ε.Ε. Λουξεμβούργο ήταν στο 520%. Ναι, το Λουξεμβούργο με το ελάχιστο κρατικό χρέος έχει ένα τεράστιο ιδιωτικό χρέος. Αυτοί ναι, ζουν δανεική ευημερία. Και εμείς πήραμε δάνεια ως κοινωνία μετά που μπήκαμε στο ευρώ, αλλά όχι τόσα ώστε να λέμε ότι ζούμε "δανεική ευημερία". Η Ελλάδα ήταν πλούσια ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, τότε που ούτε κρατικό, ούτε ιδιωτικό χρέος είχε.

Αν είχαμε μια σφιχτή οικονομική πολιτική από το 2009 και μετά, το δημοσιονομικό μας πρόβλημα θα είχε λυθεί ομαλά, χωρίς χρεωκοπία, οι παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας θα είχαν διοχετευθεί μακριά από τον κρατικοδιαιιτισμό, το τραπεζικό μας σύστημα θα είχε επεκταθεί και πέραν της κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με δεδομένο τον δυναμισμό του πυρήνα του (και παρά την αναγκαστική μείωση της δυναμικής τραπεζών όπως η Eurobank και η Πειραιώς, που δεν θα μπορούσαν πια να βασιστούν στη διατραπεζική αγορά για την ανάπτυξή τους) και η ανάπτυξή μας και ο πλουτισμός μας θα είχε συνεχισθεί χωρίς αύξηση του κρατικού χρέους.

Αντί για αυτά επιλέξαμε τη χρεωκοπία και κάτι τύποι όπως ο ggeorgan πανηγυρίζουν. Ξέρεις αγαπητέ μου πόσες παραγωγικές επιχειρήσεις έκλεισαν έκτοτε χωρίς να φταίνε σε τίποτε, αποκλειστικά και μόνον λόγο της κήρυξης χρεωκοπίας στο Καστελλόριζο; Ούτε που ξέρεις. Άτομα που ζουν στη γυάλα τους, μακριά από την πραγματική παραγωγή, πουν έχουν χάψει το παραμύθι "δεν παράγουμε τίποτε", λογικό είναι να νομίζουν την πατρίδα τους ανάξια για όλα. Ε δεν είναι ανάξια. Μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
14/07/2017, 00:51

Εξακολουθείτε να κάνετε λάθος ανάλυση κύριε Μαυρίδη και να συγχέετε τον αυθορμητισμό και τη λαϊκότητα των αντιδράσεων του 2010-2011 με το καπέλωμα και τον λαϊκισμό του 2015. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Όσο κάνετε λάθος λάθος ανάλυση και εσείς και άλλοι, τόσο δεν θα κατανοείτε τις αλλαγές που έφερε στην ελληνική κοινωνία το Μνημόνιο και τόσο θα δίνετε το τακτικό και στρατηγικό πλεονέκτημα στον Τσίπρα.

Άλλο ο μανιχαϊσμός του 2010-2011 και άλλο τα τεχνητά διλήμματα του 2015-2017.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Έτσι είναι κύριε Μουμτζή, αλλά τα διλήμματα είναι ευρύτερα και είναι τακτικής φύσεως:

α) Ο κόσμος της ΝΔ έχει καταλάβει την υποστήριξη του Καραμανλή προς τον Τσίπρα και τον έχει στιγματίσει αρνητικά. Αλλά υπάρχει ακόμη κρίσιμο στελεχιακό δυναμικό που είναι με τον Καραμανλή.

β) Αυτοί όλοι είναι ικανοί να υπονομεύσουν τη συνοχή της Κ.Ο. όχι μόνον τώρα, αλλά και στο μέλλον (π.χ.: προεδρική εκλογή του 2020, όπου μπορεί να τους δούμε να κάνουν π.χ. αντάρτικο υπέρ Παυλόπουλου και ενώ η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία).

γ) Αν ο Κυριάκος τους διαγράψει τώρα, ρισκάρει δύο πράγματα: 1) πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου με 200 βουλευτές ώστε να ισχύσει η εγκληματική απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές και 2) να μην έχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.

δ) Γνώμη δική μου είναι ότι ο Κυριάκος ίσως θα έπρεπε να ρισκάρει επιδιώκοντας πιο μακροπρόθεσμο όφελος, όμως όσο μένουν οι Τσιπροκαμμένοι στην εξουσία, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να διώξουμε τον κακό σπόρο που σπέρνουν.

Συμπέρασμα: Ο Κυριάκος χρειάζεται έναν τετραγωνισμό του κύκλου στο συγκεκριμένο θέμα. Η βάση θα στηρίξει ξεκαθάρισμα του κόμματος από τους καραμανλικούς, όμως το ερώτημα είναι τι θα "κοστίσει" αυτό το ξεκαθάρισμα. Δύσκολοι γρίφοι για μεγάλους παίκτες. Ο Κυριάκος καλείται να αποδειχθεί μεγάλος παίκτης. Αμήν.


Περισσότερα | Σχολιάστε

Πάνω που πήγαινα να γράψω "καλή επιτυχία" στο εγχείρημα, άνοιξα το link που πρότεινε ο σχολιαστής liberal και διαβάζω εκεί να λένε υπερήφανα - υπερήφανα ότι η "Μεταρρύθμιση", λέει, ήταν το αποτέλεσμα "μιας παρέας που ήθελε να υπερασπισθεί, όσο μπορούσε, τις κατακτήσεις του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος των κυβερνήσεων Σημίτη".

Εντάξει, έλεος κύριε Μαυρίδη. Το liberal.gr, όπως και το capital.gr προηγουμένως, πέτυχαν για έναν λόγο. Για έναν μόνον: Διότι καταφέρνετε πάντοτε να συλλαμβάνετε αυτό που έχει αξία στην επικαιρότητα της καθημερινότητας και να δίνετε τον τόνο, στις 00:01 κάθε ημέρας, ως προς το με τι θα ασχοληθούμε την επόμενη ημέρα. Να έχει κάτι διαφορετικό πάντοτε, κάτι που θα προωθήσει τη σκέψη μας και την ανάλυσή μας. Και επίσης και για έναν δεύτερο λόγο: Διότι ξέρετε να αναδεικνύετε το αξιόλογο κείμενο. Μαζεύοντας αρθρογράφους τόσο διαφορετικούς, μα και τόσο αξιόλογους ταυτόχρονα, σε ένα φάσμα από τον Ν. Φιλιππίδη μέχρι τον Γ. Παπαδόπουλο-Τετράδη.

Τώρα αυτούς τους αμετανόητους σημιτικούς τι τους θέλατε;

Χωρίς να θέλω να παραγνωρίσω τα σφάλματα Καραμανλή και την πελατειακότητα του καραμανλισμού, δύο πράγματα εμένα με σημάδεψαν στις κυβερνήσεις Σημίτη.

Το πρώτο το θυμάμαι κάθε φορά που περνάω από την παράκαμψη Καβάλας στην Εγνατία οδό. Έναν άθλιο δρόμο, που χειρότερος δεν γινόταν. Είναι η λαλιώτεια ρήση "τα μεγάλα έργα το θέμα είναι να γίνουν και ας γίνουν όπως να 'ναι".

Το δεύτερο είναι η αντιπολιτευτικότατη ρήση πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Σημίτη λίγο πριν τους Ολυμπιακούς ή λίγο μετά δεν έχει σημασία. "Ε, εντάξει, και τι έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή για τους Ολυμπιακούς; Εμείς παραδώσαμε τον Μάρτιο το 80% των έργων έτοιμο". Το 80%! Τι λε ρε φίλε, είστε τζιμάνια! Πέντε μήνες πριν τους Ολυμπιακούς το 80% των έργων! Και θυμάμαι μια άκρως αληθινή και άκρως ειρωνική είδηση τον Ιούνιο του 2004: "Ολοκληρώθηκαν τα έργα των Ολυμπιακών αγώνων..." και από κάτω "... στο Πεκίνο!". Τέσσερα χρόνια πριν τη διοργάνωση!

Το εγχείρημα του "σημιτικού εκσυγχρονισμού" ήταν μια απόπειρα αστικής ενηλικίωσης των κεντρώων ή κεντροαριστερών του ΠΑΣΟΚ που δεν ικανοποιούνταν από τον ανδρεϊκό λαϊκισμό, αλλά που δεν μπορούσαν και να παραδεχθούν τον κακό που έκαναν στη χώρα στηρίζοντας τον ολετήρα Ανδρέα. Και που αντί να μετανοήσουν επέλεξαν τη μετάλλαξη του πράσινου ήλιου σε "εκσυγχρονιστικό σύμβολο". Με τα πολλά το πίστεψαν για αληθινό ότι το κόμμα τους ήταν άξιο οποιασδήποτε άλλης μοίρας πέρα από αυτήν που του επεφύλαξε εντέλει ο γιος του Ανδρέα και θέλουν τώρα να μας κατσικωθούν και ιδεολογικά.

Και λέω τώρα εγώ, πάλι με αφορμή το εισαγωγικό σημείωμα του "Μεταρρύθμιση": Τι περιμένει κανείς από ανθρώπους που εξακολουθούν να έχουν για σημαία τους ότι ο "ο Καραμανλής φταίει για τα Μνημόνια", μια αυταπόδεικτα εσφαλμένη θέση, μόνο και μόνο επειδή τα Μνημόνιο ήλθα επτά μήνες μετά τον Καραμανλή και όχι αμέσως.

Δεν θα διασώσουν τον πασοκισμό τους με τέτοιες μπαρούφες και το μόνο που καταφέρνουν είναι να προσφέρουν ψήφους και νομιμοποίηση στον Τσίπρα εκ δεξιών.

Και δεν υπάρχει και κανένας λόγος να τους διασώσει το liberal.gr τον πασοκισμό τους.

Μην σπαταλάτε με αυτούς αυτό που έχετε κύριε Μαυρίδη ως προσωπικό potential και μην επενδύετε σε αμετανόητους λάτρεις του πράσινου ήλιου.

Δεν λέω, μπορεί να υπάρχουν λαμπρά απαυγάσματα σκέψης στα γραπτά τους, όμως η βάση των σωστών συνεργασιών είναι άλλη.

Και τέτοια δεν υπάρχει στον αμετανόητο πασοκισμό, ούτε στον μέσο ούτε στον ύστερο.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
έκανε σχόλιο στο θέμα Ε μα πια!
20/07/2017, 22:19

Ίσως πρέπει να ξαναδιαβάσετε το άρθρο της κύριε Γκλαβίνη. Φυσικά και έριχνε πετσέτα και μη έχοντας απαντήσεις κατέληγε εκεί.

Αλλά είναι δυστυχώς σύνηθες για τους υποστηρικτές του πρώτου Μνημονίου τόσο να διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα, όσο και το να "επιχειρηματολογείτε" με χαρακτηρισμούς.

Πάμε λοιπόν να δούμε ποιος λέει περιφερόμενα ψέματα. Αναλύω μερικά μόνον από τα δικά σας:

- Όπως είπε και η Κομισιόν σε σημερινή της διαρροή, δεν μπήκαμε με 15% έλλειμμα στο Μνημόνιο, αλλά με 12,5%. Άρα, χωρίς το τουλάχιστον 4% που προσέθεσε ο ΓΑΠ το έλλειμμα την εποχή της υπαγωγής στο Μνημόνιο θα ήταν 8,5%. Κάμποσες ευρωπαϊκές χώρς που ποτέ δεν μπήκαν σε Μνημόνιο είχαν περισσότερο. Ακόμη και με το 13,7% που μέτρησε τον Απρίλιο η Κομισιόν, πηγαίναμε στο 9,7%. Τουλάχιστον 2-3 χώρες είχαν περισσότερο από εμάς και σίγουρα η Ισπανία, που ακόμη και όταν πήρε λεφτά από τον ESM αρνήθηκε μέχρι τέλους να μπει σε Μνημόνιο (γιατί άραγε;) και επέμεινε και πέτυχε να πάρει όσα μέτρα χρειάζεται με δική της πρωτοβουλία χωρίς μνημόνια.

- Σοβαρά είχαμε ύφεση την εποχή που μπήκαμε σε Μνημόνιο; Μάλλον δεν ξέρετε να διαβάζετε ούτε αυτά που γράφετε στα δικά σας άρθρα κύριε Γκλαβίνη. Σας θυμίζω αυτό το άρθρο σας της 24ης Ιουλίου 2016 όπου το γράφημά σας δείχνει ότι στο δ΄ τρίμηνο του 2009 και εν συνεχεία στο α΄ του 2010 η ύφεση είχε μηδενιστεί και μάλιστα στο α΄ τρίμηνο του 2010 είχαμε και οριακή ανάκαμψη. Αυτό, παρά τα μέτρα 15 δις πουο πήρε η κυβέρνηση Παπανδρέου στο α΄ τρίμηνο (3 Μαρτίου 2010), με ΦΠΑ 21% από 19%, υπέρογκη αύξηση του φόρου πετρελαιοειδών, περικοπή του 30% των δώρων κλπ. Το δε ΙΟΒΕ προέβλεπε για το 2010 μετά τα μέτρα αυτά ύφεση μόλις 2,5% για όλο το 2010.

- Αλήθεια, γιατί, ενώ μετά το Μνημόνιο πήραμε άλλα 13 δις μέτρα (όχι πολύ περισσότερα από την 3η Μαρτίου) τότε ξέσπασε η μεγάλη ύφεση του 2010-2012; Γιατί ενώ το υπόλοιπο 2010-2011 δεν πήραμε και τόσα πολλά μέτρα όσα είχαμε πάρει αρχικά (28 δις στις 3 Μαρτίου και 7 Μαίου 2010) η ύφεση βάθαινε όλο και περισσότερο; Γιατί όταν ήρθε η επόμενη "μεγάλη" δέσμη μέτρων επί Σαμαρά (13 δις) η ύφεση άρχισε να περιορίζεται δραστικά και γύρισε την αμέσως επόμενη χρονιά σε ανάπτυξη; Να θυμηθούμε ότι αντίστοιχες ήταν και οι προβλέψεις του πρώτου Μνημονίου αλλά - εχμ - ο ΓΑΠ παρουσίασε καταστροφικά αποτελέσματα;

- Πώς "καταστραφήκαμε" με τα capital controls κύριε Γκλαβίνη; Για πείτε μου σας παρακαλώ πόση ύφεση έφερε το οργανωμένο έγκλημα των capital controls και πόση ο αγαπημένος σας ΓΑΠ; 1,3% ύφεση για όλο το 2015, μηδενική ανάπτυξη για το 2016, ανάπτυξη περί το 1-1,5% για το 2017, ενώ συνεχίζονται τα εγκληματικά capital controls, ενώ η κοινωνία στενάζει από την υπερφορολόγηση, ενώ ο ακόμη πιο εγκληματικός ΕΦΚΑ καταπνίγει κάθε ικμάδα δημιουργικότητας.

Γιατί όμως ο αγαπημένος σας ΓΑΠ έφερε 22% ύφεση σωρευτικά στα δύο χρόνια (υπολογίζουμε και την κυβέρνηση Παπαδήμου για λόγους που αναλύω αμέσως παρακάτω); Το ΔΝΤ πασχίζει να δει γιατί έκανε λάθος στους πολλαπλασιαστές του.

- Και εδώ ακριβώς είναι το μεγαλύτερο περιφερόμενο ψέμα: "η κρίση έφερε το Μνημόνιο". Λάθος! Το 22% ύφεση δεν το προκάλεσε η δημοσιονομική προσαρμογή και δεν είναι δυνατόν να προκαλέσει τέτοια ύφεση καμία δημοσιονομική προσαρμογή. Δεν υπάρχει πουθενά σε κανένα οικονομολογικό εγχειρίδιο. Το 22% ύφεση το προκάλεσε η ατμόσφαιρα χρεωκοπίας και η ίδια η χρεωκοπία που ξαφνικά έφερε ο ΓΑΠ. Υπό αυτή την έννοια, την ύφεση αυτή του 2010-2012, ύφεση που μόνον σε πολεμικές συνθήκες έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, σαφώς και την έφερε το Μνημόνιο και άρα ο ΓΑΠ και η επιλογή του να μην πάει σε αυτοδύναμη μείωση των ελλειμμάτων. Διότι το Μνημόνιο έφερε τη χρεωκοπία, το Μνημόνιο ΗΤΑΝ η δήλωση χρεωκοπίας, την οποία όμως εσείς πανηγυρίζετε σαν "σωτηρία", ενώ μέχρι τότε, όπως και ο ίδιος περιγράφετε, οι αγορές μας δάνειζαν και πίεζαν οι ΗΠΑ (γιατί άραγε; από καλοσύνη;) να μπούμε σε Μνημόνιο - άρα αν δεν πίεζαν μπορει και να μην μπαίναμε;

- Και δεν καταλαβαίνετε λοιπόν ότι και μόνον που γράφετε αυτά τα πράγματα για πίεση από ΗΠΑ ομολογείτε ότι δεν θα μπαίναμε έτσι κι αλλιώς σε Μνημόνιο και ότι μπορεί μεν να σερνόμασταν λίγο καιρό ακόμη σε επιτόκια της τάξης του 6%, όμως σύντομα, όπως προέβλεπε και το ΙΟΒΕ στις 26 Μαρτίου 2010, τα επιτόκια αυτά θα έπεφταν, αφήνοντας μια σωρευτική επίδραση μόλις 0,2% του ΑΕΠ το 2010, 0,4% του ΑΕΠ το 2011 και 0,2% του ΑΕΠ το 2012, για να αρχίσει μετά να μειώνεται η επιβάρυνση τόκων ως ποσοστό του ΑΕΠ, πολύ απλά διότι θα απέδιδε η δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας κάποια στιγμή.

Δεν ήταν χαζές κύριε Γκλαβίνη η Ιταλία και η Ισπανία που μάτωσαν για να μην μπουν σε Μνημόνιο και ο ΓΑΠ και εμείς οι έξυπνοι που σπεύσαμε να μπούμε μόνοι μας και καμαρώνουμε γιατί "δημιουργήσαμε τον μηχανισμό στήριξης". Δεν ήταν χαζές να βλέπουν την Ελλάδα να χάνει 22% του ΑΕΠ της σε δύο χρόνια. Η Ιταλία έφθασε τον Δεκέμβριο του 2011, 27 Δεκεμβρίου του 2011, να δανείζεται με 7,15% επιτόκιο, σε εποχές που είχαν πέσει τα επιτόκια και άρα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το "βάρβαρο", κατά ΓΑΠ 6% επιτόκιο που μόνος του το είχε φθάσει από 4,5% που το άφησε ο Καραμανλής (ναι, ο άχρηστος ο Καραμανλής, ο πράγματι άχρηστος που αποδειχθήκατε εσείς πολύ πολύ χειρότεροί του). Το επιτόκιο έπεσε μετά, ήρθε μετά και ο σούπερ Μάριο που πράγματι (και όχι σαν τον ΓΑΠ) αποθάρρυνα του κερδοσκόπους και τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους. Η Ευρώπη ήδη ανακάμπτει.

- Η Ελλάδα δεν ανέκαμπτε με δανεικά λεφτά. Ο πλουτισμός της Ελλάδας λόγω δανείων δεν ήταν μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της Ευρώπης. 248% λόγο συνολικού δανεισμού προς ΑΕΠ είχαμε το 2010, ενώ το Λουξεμβούργο είχε 520%. Δεν πλουτίζεις από δάνεια μόνον από τα δημόσια δάνεια, πλουτίζεις και με τα ιδιωτικά δάνεια. Εμείς είχαμε πολύ μικρότερο δανειακή φούσκα από μεγάλες χώρες της Ε.Ε. Εμείς κύριε Γκλαβίνη είχαμε δημοσιονομικό πρόβλημα. Αν το λύναμε, όπως ανέφερε σωστά και το ΙΟΒΕ πάλι στις 26 Μαρτιου του 2010, θα λύναμε και το πρόβλημα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, διότι με τη μείωση της κατανάλωσης που θα έφερνε η δημοσιονομική εξυγίανση θα είχαμε αυτόματα και μείωση των εισγωγών για καταναλωτικούς σκοπούς.

- Σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος είχαν μπει κάποια στιγμή όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, ακόμη και οι μεγάλες. Για ποιο λόγο να πρέπει να χάσεις την πιστοληπτική σου ικανότητα αν είσαι σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος; Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Συγγνώμη, είστε καθηγητής διεθνούς οικονομικού δικαίου και συσχετίζετε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος με την απώλεια της πιστοληπτικής ικανότητας; Δεν θέλω να πιστέψω ότι σας αφορά ο σημερινός υπαινιγμός του κυρίου Μαυρίδη για τους πανεπιστημιακούς, σας έχω σε πολύ μεγάλη εκτίμηση για να πιστέψω κάτι τέτοιο.

- Αν οι αγορές δεν είναι ηλίθιες, τότε γιατί έδιναν σπρεντ 129 μ.β. την παραμονή της αλλαγής κυβέρνησης και της εξόδου Καραμανλή και γιατί δεν αντέδρασαν καν όταν ανακοίνωσε ο Παπακωνσταντίνου έλλειμμα 12,5%;

- Γιατί "έπρεπε" κατά τη γνώμη σας να πάμε στο ΔΝΤ τον Δεκέμβριο του 2009 και δεν "έπρεπε" να πάμε από τον Οκτώβριο του 2009; Τι άλλαξε απο τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, πάντοτε κατά τη δική σας γνώμη;

- Δεν υπάρχει μόνον ο νεοκεϋνσιανισμός στην οικονομία. Γιατί ανέκαμψε η Ελλάδα επί Σαμαρά χωρίς να έχει ισχυρή δόση ελλείμμάτων; Τι μονομέρεια είναι αυτή; Πώς αναπτύχθηκε η διεθνής οικονομία μέχρι να εμφανισθεί ο Κέυνς και να μας πει να αποκτήσουμε ελλείμματα όχι ως μόνιμη συνταγή ανάπτυξης, αλλά ως γιατρικό για τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του 1930; Εμείς θέλαμε δημοσιονομική εξυγίανση και ανάκτηση της εμπιστοσύνης που επλήγη ελαφρώς μεν τον Φεβρουάριο Μάρτιο 2009, βαρέως δε τον Οκτώβριο 2009 - Απρίλιο 2010. Αυτό δεν θα ερχόταν με δήλωση χρεωκοπίας! Αυτό που έφερε την τεράστια ελληνική ύφεση ήταν ακριβώς η δήλωση χρεωκοπίας του Καστελόριζου και όλη η συμπεριφορά "χρεωκοπημένου κράτους" του ΓΑΠ πριν και μετά το Μνημόνιο, μέχρι το PSI, που συμπεριφερόταν λες και ήταν ο εξαρχής στόχος του. Ή μήπως ήταν;

- Ένας λόγος που μειώθηκε θεαματικά το έλλειμμα τον πρώτο χρόνο της κρίσης (ενώ τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε ξαναγυρίσει εκεί που το είχε αφήσει ο Καραμανλής το Σεπτέμβριο του 2009) ήταν η αντιμετάθεση δαπανών και εσόδων μεταξύ του 2009 και του 2010. Αφήστε το καλύτερα.

- Τέλος κύριε Γκλαβίνη, αν εγώ λέω τώρα ένα "περιφερόμενο ψέμα", γιατί το λέτε και εσείς στο βιβλίο σας για το Μνημόνιο της Ελλάδας, εκδόσεις Σάκκουλα, Σεπτέμβριος 2010, σελίδα 7, όπου παραδέχεστε ότι δεν ήταν τα θεμελιώδη της χώρας, αλλά "ξεκάθαρα", όπως χαρακτηριστικά λέτε, η ψυχολογία;

Αφήστε λοιπόν τα μεγάλα λόγια και δείτε το προφανές. Θα κάνετε μεγάλο καλό στη χώρα.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Μερικές σκέψεις για συμπλήρωση στα όσα σοφά γράφετε σήμερα:

- Η Θάνου ήταν η πρώτη Πρόεδρος του Αρείου Πάγου στην οποία δόθηκαν πειθαρχικές εξουσίες. Μάλιστα έκαμνε το εξής τρομερό: Έλεγε "κινώ την πειθαρχική διαδικασία κατά του τάδε δικαστή και αναθέτω στον εαυτό μου τη διεκπεραίωση της πειθαρχικής έρευνας". Σε κανέναν άλλον Πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν δόθηκαν ποτέ τέτοιες υπερεξουσίες ελέγχου των συναδέλφων του.

- Δεν έχει επιλεγεί ακόμη νέος Πρόεδρος στον Άρειο Πάγο. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν τίποτε δεδομένο εκεί προς το παρόν και ότι διαπραγματεύονται ποιος θα τους δώσει τα περισσότερα. Αν το συνδυάσουμε και με μια πρόσφατη επίθεση Πολάκη στον Άρειο Πάγο, ακριβώς το χρονικό διάστημα περί την 30η Ιουνίου που συνταξιοδοτήθηκε η Θάνου, κάτι δείχνει.

- Πιστεύω ότι μέσα σε αυτή τη διαδικασία ο Τσίπρας θέλει να δείξει με όλη την ολοκληρωτική αγαρμποσύνη που τον διακατέχει ότι "να, δείτε τι καλός που είμαι. Αν μου κάνετε τα χατήρια και δεχθείτε να γίνετε πρόεδρος του Αρείου Πάγου με τους όρους μου, μετά θα σας βάλω και στο Μαξίμου. Τέτοια οφέλη έχουν οι πιστοί υπηρέτες μου".

- Είναι φανερό ότι τέτοιες μεθοδεύσεις προσκρούουν στον στοιχειώδη αυτοσεβασμό των δικαστών και μάλλον κακό του κάνουν, παρά καλό. Υπάρχουν και κακοί δικαστές, όπως υπάρχουν και κακοί αρεοπαγίτες, αλλά κανένας τους δεν έγινε δικαστής για να έχουν τόσο κακή γνώμη για τον εαυτό τους όσο για την Θάνου. Πιστεύω ότι αυτή ήταν one of a kind.

- Άρα, υπάρχει ακόμη ελπίδα. Πλην όμως, από την ώρα που έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση βλέπουμε μια ανυπόμονη κλιμάκωση στις τάσεις ολοκληρωτισμού της παρούσας κυβέρνησης. Όσο και εάν οι επιθέσεις στη δικαιοσύνη είναι δείγμα αδυναμίας, εντούτοις είναι και δείγμα διαθέσεων.

- Μια βασική διαφορά με τους "προηγούμενους" είναι ότι οι προηγούμενοι λειτουργούσαν με βάση τους "δικούς μας" (δικούς τους) και "μη δικούς μας" δικαστές. Όσο και εάν αυτό δεν ήταν καλό, εντούτοις εμπεριείχε την παραδοχή ότι θα υπάρχουν "μη δικοί μας" δικαστές. Με τους σημερινούς δεν επιτρέπεται να υπάρχουν "μη δικοί μας" δικαστές. Πρέπει να τους ελέγξουν όλους.

- Μια άλλη βασική διαφορά με τους προηγούμενους είναι ότι η απασχόληση ανωτάτων δικαστικών ως συμβούλων κλπ. έγινε κατά βάση για να αξιοποιηθεί η γνώση και η εμπειρία τους. Δεν το είχε κατακρίνει ποτέ κανένας. Για να πούμε όλη την αλήθεια, υπήρξε μια κλιμάκωση σε αυτό με την υπουργοποίηση Αθανασίου επί Σαμαρά, που τον έκανε υπουργό Δικαιοσύνης για να ελέγξει όσο μπορούσε την δικαιοσύνη. Επ' αυτού δηλαδή. Ωστόσο ακόμη και εκεί δεν είχαμε την ολοκληρωτική νοοτροπία πλήρους ελέγχου που έχουμε σήμερα, απλώς ήθελε ο Σαμαράς να του βγάζει η δικαιοσύνη τις αποφάσεις που τον εξυπηρετούσαν. Σήμερα, ο έλεγχος της δικαιοσύνης είναι αυτοσκοπός, είναι για να πάρουν "όλη την εξουσία" που πάντοτε ήθελαν, είναι για να καταργήσουν τη διάκριση των εξουσιών και να κάνουν και την τρίτη εξουσία δική τους, ολοκληρωτικά δική τους.

Άρα, εδώ μιλούμε για επιβολή δημοκρατικοφανούς ολοκληρωτισμού. Για επιβολή Μαδουρισμού.

Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι για τη χώρα και δυστυχώς, όπως σωστά εντόπισαν κορυφαίοι Συριζαίοι, δεν υπάρχουν κοινωνικά αντανακλαστικά αντίδρασης σε αυτό, διότι αυτά είχαν εκχωρηθεί από το 1974 και μετά στην αριστερά...

Περισσότερα | Σχολιάστε

ΘΒ000 αυτές ακριβώς οι σκέψεις δημιούργησαν "τρελά" κύματα συνωμοσιολογίας στον αντιμνημονιακό πολιτικό χώρο. Σου λέει, ρε παιδιά, αυτό γίνεται μπροστά στα μάτια σας και δεν λέτε κουβέντα και λέτε και μπράβο;

Από την περίοδο Σαμαρά και μετέπειτα και ειδικά σήμερα που βλέπω τους κάποτε μνημονιακούς και σήμερα αντι-τριτο-μνημονιακούς να αναρωτιούνται πού ακριβώς το πάει ο Σόιμπλε και τι κρύβεται πίσω από τη μία ή την άλλη κίνησή του (χελλόου γκάιζ, όταν εσείς πηγαίνατε εμείς γυρίζαμε), έχω καταλάβει ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν υπήρχαν συνωμοσίες, ή αν υπήρχαν πάντως δεν ήταν στη μεγάλη εικόνα. Ίσως να υπήρχαν μια δυο συνωμοσίες στη μεγάλη εικόνα και πάντως όχι αυτές που απασχολούν την επικαιρότητα ("θέλουν να μας πάρουν τη χώρα για ένα κομμάτι ψωμί"). Πιο πριν έψαχνα κι εγώ να βρω τη συνωμοσία που τελικά δεν υπήρχε.

Τι υπήρχε όμως; Το ερώτημά σου είναι πολύ σωστό.

Απαριθμώ μερικές ενδεικτικές σκέψεις. Υπήρχε:

1) Μια εκφυλισμένη εθνική συνείδηση. Δεν είναι τυχαίο ότι το Μνημόνιο π.χ. υποστηρίζαν περίπου οι ίδιοι άνθρωποι που υποστήριζαν το σχέδιο Ανάν. Αδιαφορά για το έθνος, αδιαφορία για την πατρίδα, αδιαφορία για την εθνική κυριαρχία, δεν μας νοιάζει αν αποφασίζει η τρόικα, να μην πούμε ότι είναι και καλύτερα κιόλας.

2) Η πελατειακή ιδιοτέλεια όσων είχαν βγάλει σπυράκια από το άγχος για τον μισθό τους. Όταν τον Μάιο του 2010 ήρθε η πρώτη "δόση", όσων η ζωή γύριζε γύρω από το μηνιάτικο από τον κρατικό κορβανά έβγαλαν μια τεράστια ανάσα ανακούφισης. Το αν έφταιγε ο Παπανδρέου ή ο Καραμανλής δεν τους ένοιαζε και τόσο. Και αφού ο Παπανδρέου έφερε τα λεφτά για εκείνο το μηνιάτικο, γιατί όχι να τον πιστέψουμε κιόλας.

3) Οι τράπεζες θα είχαν τεράστιο θέμα με την ΕΚΤ αν τυχόν και κηρύτταμε χρεωκιπία το Μάιο του 2010. Εκ των υστέρων και με τα διάφορα waiver είναι βέβαιο ότι κάποια λύση θα βρισκόταν. Πάντως το τραπεζικό σύστημα ήταν σύσσωμο με το μέρος όπου θα έδινε λύση και δεν τους ενδιέφερε τι ακριβώς έκαμνε ο Παπανδρέου, όντες περισσότερο στο στυλ "βλέποντας και κάνοντας". Εκείνο τον καιρό στήριζαν ομόθυμα Παπανδρέου και επέβαλαν στους πάντες στήριξη Παπανδρέου.

4) Η απόλυτη επικοινωνιακή κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνον λόγω παράδοσης και κατεστημένων δομών στα ΜΜΕ, αλλά λόγω και των πιέσεων από το τραπεζικό σύστημα λόγω του "3" ("βουλώστε το και στηρίξτε Παπανδρέου, έχουμε πρόβλημα"). Ήταν τέτοια η επικοινωνιακή λαίλαπα και η κατάπνιξη της αντίθετης άποψης, που το λεγόμενο peer group pressure έφερε αποτελέσματα που ούτε οι μεγαλύτεροι πειραματιστές με την ψυχολογία της μάζας μπορούσαν να φανταστούν.

5) Η απολιτικότητα της ΝΔ, που ενώ είχε απαντήσεις που εγώ π.χ. ο εξωτερικός παρατηρητής δεν έχω, πάντως άφησε ακάλυπτους ανθρώπους με τεχνοκρατική γνώση όπως ο Κοντοπυράκης, που θα μπορούσαν να είχαν ξετινάξει τις μεθοδεύσεις ΓΑΠ/Παπακωνσταντίνου στον αέρα με λίγες μόνον σειρές.

6) Η έλλειψη αστικών δομών αντίστασης στην κρατική προπαγάνδα. Πάλι καλά που είχε αναπτυχθεί δηλαδή το ψευδώνυμο διαδίκτυο. Αυτό ήταν κάτι που δεν περίμενε ο ΓΑΠ και οι σύμβουλοί του. Το γκρέμισμα του ΓΑΠ και σε βάθος χρόνου της πολιτικής του ήλθε από το ανώνυμο διαδίκτυο. Σήμερα η Ελλάδα είναι χώρα με πολύ μεγαλύτερη διάθεση εθνικής κυριαρχίας από ό,τι τότε. Δες μόνο με τι αυτοπεποίθηση αντιμετωπίζουν σήμερα την Ευρώπη οι "φιλελέδες". Μακάρι να την είχαν και τότε, το 2010. Οι ελίτ να την είχαν δηλαδή για να μπορούν να αντισταθούν στις κρατικές μεθοδεύσεις τύπου ΓΑΠ.

7) Η έλλειψη ηγεσίας στο αντιμνημονιακό κίνημα. Όσο ο Σαμαράς κρατούσε μια light αντιμνημονιακή στάση, τόσο φούσκωναν με ελπίδα τα στήθη των αντιμνημονιακών και υπήρχε μια υποτυπώδη σχέση κινήματος - ηγέτη. Όμως ο Σαμαράς για λόγους πολιτικής παιδείας ποτέ δεν πίστεψε στις δυνατότητες που του έδινε η αυθόρμητη επαναστατικότητα του αντιμνημονιακού κινήματος. Όταν τον Νοέμβριο 2011/Φεβρουάριο 2012 το αντιμνημονιακό κίνημα έχασε τον έστω και απρόθυμο ηγέτη του, όλα όσα το κομμάτι εκείνο της ελληνικής κοινωνίας πίστευε έγιναν λίγο στάχτη και μπούρμπερη.

8) Ο εκφυλισμός του αντιμνημονιακού κινήματος με ηγέτες τύπου Τσίπρα και Καμμένου. Για να μην πω Μιχαλολιάκου. Ο Τσίπρας και ο Καμμένος μπήκαν μπροστά στο ακέφαλο μετα-σαμαρικό αντιμνημονιακό κίνημα και το διέλυσαν. Το αλλοτρίωσαν, το έκαναν να φαίνεται σύγκρουση "εχεφρόνων" - "ψεκασμένων" ή ακόμη χειρότερα "αριστερών" - "δεξιών" ή έστω σήμερα "φιλελεύθερων" - "καραμανλικών-κρατιστών". Δες π.χ. τι λέει η solid παραπάνω. Ενώ λέω ενα σωρό πράγματα κατά του Καραμανλή, εκεί αυτή, όχι είσαι καραμανλικός και θέλεις να μας κυβερνήσουν ο Κακλαμάνης με την Παπακώστα. Αυτή η κάκιστη εκπροσώπηση του αντιμνημονιακού χώρου από τους υπερασπιστές του χειρότερου πελατειακού κρατισμού, ήταν ίσως η χαριστική βολή στο κάποτε κραταιό κίνημα.

9) Η οικονομική αμορφωσιά της ελληνικής κοινωνίας και η τάση συλλογικής αυτοϋποτίμησης. Ακουγόταν απίστευτα πράγματα του τύπου "δεν παράγουμε τίποτε", "δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε το χρέος μας" και κάτι τέτοια (λες και το αποπληρώνει κανένας - ενώ το στοίχημα ήταν όχι η αποπληρωμή, αλλά η αναχρηματοδότηση). Αυτά εν πολλοίς δεν έχουν αλλάξει, ισχύουν μέχρι σήμερα. Αν ακούσεις επαϊοντες στα κανάλια, διαπιστώνεις πόσο κυρίαρχη είναι αυτή η οικονομική αμορφωσιά.

10) Last but not least: Η πρωθυπουργία Σαμαρά. Η πρωθυπουργία Σαμαρά νομιμοποίησε πολιτικά και οικονομικά το Μνημόνιο όσο τίποτε άλλο. Έλληνες και ξένοι ήταν πεπεισμένοι μέχρι τότε ότι το Μνημόνιο "δεν βγαίνει". Επί Σαμαρά άρχισε να βγαίνει και προς το τέλος μάλιστα άρχισαν να το πιστεύουν όλο και περισσότεροι. Για όσους δεν το έψαξαν ιδιαίτερα, πίστεψαν ότι "νταξ' μωρέ, το ίδιο θα γινόταν με οποιονδήποτε". Η πρωθυπουργία Τσίπρα μπορεί να απέδειξε ότι δεν θα γινόταν "με οποιονδήποτε", αλλά οι υποστηρικτές του πρώτου Μνημονίου και του ΓΑΠ δεν έχουν αλλάξει τροπάριο και νομίζουν ότι τάχα τους εμπόδισε η Καϊλή και ο Σαμαράς να πετύχουν αυτοί τάχα τους στόχους που όλο τους έχαναν και όλο χειρότερα πήγαιναν τα πράγματα αντί για καλύτερα.

Έτσι όμως ο κόσμος δέχθηκε αντανακλαστικά και το πρώτο Μνημόνιο.

Αυτές είναι μερικές αιτίες που βλέπω εκ των υστέρων και εκ του προχείρου για την αποδοχή αυτή. Που έχεις πολύ δίκιο, ξεπερνάει τον ΓΑΠ. Άλλο ότι την καθοδηγούσε και την προωθούσε ο ίδιος.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Η αλλαντοποιία στην Ελλάδα έχει ισχυρή παράδοση, εξαιρετικές γεύσεις και μεγάλη ποικιλία συνταγών. Ακόμη και οι κορυφαιοι υποτίθεται Γερμανοί έχουν σημεία που υστερούν σε σχέση με τους δικούς μας. Αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα ελλείμματα στη νομοθεσία τυποποίησης (π.χ.: στην αναφορά του αμύλου, του κολλαγόνου κλπ. που υπάρχει ακριβώς μέσα στο κάθε αλλαντικό), επιτρέπουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό και δεν αφήνουν τους πραγματικά ποιοτικούς να αναπτυχθούν όσο θα μπορούσαν.

Είναι ιδιαίτερα χαροποιό, πάντως, το γεγονός ότι ο Θεωδορόπουλος ασχολείται με κλάδο των αλλαντικών. Πιστεύω ότι ο χαρισματικός αυτός άνθρωπος θα κάνει τα "μαγικά του" και, αν είναι αλήθεια αυτό που βλέπουμε τώρα με τη Νίκας να ανακτά μερίδιο, τότε πραγματικά οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας στον υποσχόμενο αυτό τομέα μπορούν να απογειωθούν.

Καλά να είναι, γέρος στην υγεία του, να μακροημερεύει να δίνει δουλειά στον κόσμο και επενδύσεις στη χώρα μας... Μακάρι να είχαμε ακόμη 100 Θεοδωρόπουλόυς σε όλους τους κλάδους της οικονομίας...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Καταπληκτικό άρθρο. Συγχαρτητήρια στον άρθρογράφο! (Γιάννης Σιδέρης;).

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
04/07/2017, 19:51

"Από πού έχουν τόσο καλή πληροφόρηση τα funds επί ΣΥΡΙΖΑ". Μα είναι διαχρονικά τα ίδια funds αυτά που ασχολούνται με την Ελλάδα, ναι ή όχι;

Αν πω ότι αυτά τα funds είναι οι "κερδοσκόποι" που κατήγγελλε στα λόγια ο Παπανδρέου και στην πράξη τους γέμιζε κέρδη; Αν πω ότι τα funds αυτά έριξαν τον Σαμαρά γιατί δεν είχαν ελέγξει τις ελληνικές τράπεζες ακόμη; Αν πω ότι αυτά έφεραν τον Δρ. Μπαρουφάκη για να διαλύσει το τραπεζικό σύστημα και να το πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί τον Οκτώβριο του 2015 (ενώ ο Τσίπρας ΕΙΧΕ την επιλογή να κάνει ανακεφαλαιοποίηση στις χρηματιστηριακές τιμές και μόνον με κρατικά λεφτά εν ανάγκη). Αν πω ότι αυτά τα funds είναι που έφεραν τον Τσίπρα στην εξουσία και τον πήγαν μέχρι τον Κλίντον με τη Γιάννα και τον ΓΑΠ από κάτω να χειροκροτούν;

Θα πέφτω πολύ έξω κύριε Φιλιππίδη αν τα πω όλα αυτά;

Περισσότερα | Σχολιάστε

greg0d μην το βλέπεις έτσι, ο κ. Παπαδόπουλος-Τετράδης είναι παλιός αριστερός και μπορεί να δει τα πράγματα από μια άλλη οπτική, που θα "πονέσει" τους Πολάκηδες περισσότερο από ό,τι αν "φρίξουμε" εμείς οι δεξιοί εντός ή εκτός εισαγωγικών με την "δικτατορική" μπροσούρα Πολάκη.

Αλλά μια που θέσατε το πράγμα έτσι κ. Παπαδόπουλε-Τετράδη και ασχέτως εάν σήμερα δεν συμφωνώ με τον τόνο του άρθρου σας (κρατώντας την ουσία των αντιρρήσεων του greg0d, αλλά κατανοώντας την κιόλας), να σας θέσω και κάτι ακόμη που νομίζω ότι έχει τη σημασία του, συμπληρωματικά στα όσα γράφετε.

Τα τζιμάνια του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς θεώρησαν ότι θα υπογράψουν το δικό τους "Μπρεστ-Λιτόφσκ" με τον εχθρό και από εκεί και πέρα, όλα εντάξει. Το υπέγραψαν πράγματι, έπιασαν κότσο και τους αστούς που το συνυπέγραψαν κι αυτοί τον Ιούλιο-Αύγουστο 2015 και όλα εντάξει; Όλα;

Ναι, αλλά σαν πολύ δεν κρατάει αυτό το Μπρεστ-Λιτόφσκ; Οι μπολσεβίκοι είχαν την εξαιρετική τύχη να τελειώσει ο Α΄ ΠΠ εις βάρος του εχθρού πολύ γρήγορα μετά το Μπρεστ-Λιτόφσκ. Ίσως μάλιστα να συνέβαλε και το Μπρεστ-Λιτόφσκ στη λήξη του πολέμου, αν ισχύει αυτό που ανέγνωσα κάπου, ότι δηλαδή οι αδηφάγοι Γερμανοί, μπροστά στην ανάγκη να διατηρήσουν την τάξη στην αχανή περιοχή που προσαρτούσαν με το Μπρεστ-Λιτόφσκ που στην πλειοψηφία της είχε - φυσικά - πληθυσμό εχθρικό προς αυτούς, αναγκάστηκαν να διατηρούν πολύ ισχυρά στρατεύματα εκεί, που έλειψαν το 1918 από το Δυτικό μέτωπο.

Ετούτοι εδώ, όμως, έχουν κρατήσει αυτό το Μπρεστ-Λιτόφσκ το δικό τους πάνω από δύο χρόνια ενεργό. Και δεν είναι μόνον ότι είναι ενεργό περισσότερο, είναι και ότι ο πολιτικός χρόνος σήμερα είναι πολύ πιο πυκνός από το 1918. Και είναι ότι όχι μόνον δεν έχουν φύγει από εκείνη την κατάσταση, αλλά ο εχθρός τους πήρε και άλλο και άλλο και άλλο έδαφος στη συνέχεια με επεκτάσεις του αρχικού Μπρεστ-Λιτόφσκ.

Είναι φανερό ότι περιμένουν να τελειώσουν κάποτε τα Μνημόνια για να μπορέσουν να κάνουν πια "ο,τι θέλουν", να εφαρμόσουν δηλαδή την πολιτική τους. Με τόσα Μπρεστ-Λιτόφσκ, όμως, που υπογράφουν συνέχεια, πού θα φτάσουν;

Μια που εσείς έχετε πιο πολλή οικειότητα με τη λενινιστική οπτική της ιστορίας, θα με ενδιαφέρε να μας λέγατε πώς το βλέπετε το Συριζαϊκό Brest-Litovsk.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Δυσκολεύομαι να διαβάσω το άρθρο και μόνον από τον τίτλο, αλλά αντί ανάλυσης νομίζω ότι αρκεί να πει κανείς μία λέξη και μόνον:

Μακάρι!

Περισσότερα | Σχολιάστε

Συγχαρητήρια κύριε Παπαδόπουλε-Τετράδη για την παρρησία σας. Μια παρρησία που σας ξεχωρίζει από τη μάζα. Αναφέρομαι και στα δύο πρόσωπα που κυρίως μνημονεύετε, αλλά θα σταθώ κυρίως στο δεύτερο, μια που είναι πιο επίκαιρο.

Ζούμε δυστυχώς σε μια χώρα που αν πας να πεις το προφανές, ότι ο ΓΑΠ μας έβαλε στα Μνημόνια και κανένας άλλος, σε προπηλακίζουν διάφοροι που θα ήταν οι ιδανικοί "δέκατοι" για το γνωστό πείραμα με την κοντύτερη γραμμή, όπου οι εννέα συμμετέχοντες είναι συνεννοημένοι και λένε όλοι για κοντύτερη αυτή που στην πραγματικότητα είναι εμφανώς μακρύτερη. Οι κακόμοιροι δέκατοι κατά 75% απάντησαν στο πείραμα αυτό το ίδιο που απαντούσαν και οι άλλοι, συνεννοημένοι εννέα. Η διαφορά εδώ με τους δικούς μας είναι ότι αν πας να τους πεις "όχι ρε παιδιά, η άλλη είναι κοντύτερη", σου επιτίθενται με έναν απίθανο τρόπο, φυσικά χωρίς το παραμικρό επιχείρημα, αλλά ψάχνοντας απλώς να διαστρεβλώσουν τα δικά τους. Δεν ξέρω αν οι κακομοίρηδες του πειράματος θα είχαν την ίδια επιθετικότητα - οι δικοί μας δεν είναι καν κακομοίρηδες, αφού στις τάξεις τους συμπεριλαμβάνονται πάρα πολλοί σοβαροί άνθρωποι.

Η ιστορία της χώρας πρέπει όμως να γραφτεί σωστά, κύριε Παπαδόπουλε-Τετράδη. Αν δεν γραφτεί από εμάς που τη βιώσαμε, άραγε τότε από ποιον θα γραφτεί; Ήδη έχει κυριαρχήσει στο δημόσιο λόγο η άλλη άποψη, που θέλει τον ΓΑΠ 'νταξ' μωρέ, μια ολιγωρία έδειξε ο άνθρωπος, η πορεία ήταν μωρέ προδιαγεγραμμένη - αν τους ρωτήσεις "από πότε", πριν την 4η ή μετά την 4η Οκτωβρίου 2009 σταμπάρεσαι κατευθείαν ως "καραμανλικός", που καταλήγει να είναι το ίδιο μίασμα με το "χουντικός" για όσους τολμούσαν να σηκωθούν και να πουν, τότε, ότι ο άλλος Καραμανλής, ο γέρος, πούλησε την Κύπρο το 1974. Ακόμη έχει μερικούς τέτοιους που έχτισαν καριέρες πάνω στο "η Κύπρος κείται μακράν".

Κύριε Παπαδόπουλε-Τετράδη, θα ήταν τιμή μου αν θα θέλατε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσα από τα στοιχεία που έχω δώσει στο φόρουμ του Liberal.gr. Νομίζω ότι άνθρωποι ταγμένοι στην υπεράσπιση της αλήθειας - αν υποθέσουμε ότι ανήκω και εγώ σε αυτούς - δεν πρέπει να είναι απομονωμένοι ο ένας από τον άλλον σε καιρούς που η αλήθεια, ΟΛΗ η αλήθεια, δεν έχει και πολλούς πιστούς φίλους.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Μέγας πραγματικά επιχειρηματίας ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Κάτι που δεν συζητιέται ανοικτά, αλλά είναι κατά τη γνώμη μου η μεγαλύτερη επιτυχία του, είναι το πώς κατάφερε να ξαναπάρει πίσω την εταιρία του από την παρακμή στην οποία ήταν καταδικασμένη μέσα στη MIG του ανεκδιήγητου, συγχωρεμένου Βγενόπουλου.

Δυσκολεύομαι όμως να δεχθώ ότι η ελληνική κοινωνία αλλάζει έτσι εύκολα. Και εάν τον είχα μπροστά μου τον κ. Θεοδωρόπουλο ευθέως θα τον ρωτούσα μήπως τυχόν και κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Μήπως ο δικός του μικρόκοσμος βελτιώνεται έτσι, ώστε αυτό να το προτζεκτάρει σε όλη την κοινωνία.

Πολύ θα ήθελα να συμμεριστώ την αισιοδοξία του και σίγουρα, ακόμη και ο δικός του μικρόκοσμος να αλλάζει, κάτι είναι και αυτό. Αλλά μπορεί να έχουμε περισσότερο δρόμο μπροστά μας από όσο πιστεύει. Και ίσως things will go ακόμη λίγο worse before they get better. Ελπίζω πως όχι, αλλά φοβάμαι πως ναι.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
30/06/2017, 12:15

Κύριε Φιλιππίδη, εγώ ξέρω ότι στο Υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζονταν εδώ και κανα-δυο μήνες τουλάχιστον για αυτή την απόφαση, που την είχαν προεξοφλήσει.

Ξέρω επίσης ότι η τρόικα τους είχε ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να τελειώνουν με όλες τις υποθέσεις πριν απο το 2012.

Ξέρω επίσης ότι η υπόθεση πήγε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας πριν από κάνα-δυο μήνες και ότι πολύ σπάνια να αποφασίσει τόσο γρήγορα η Ολομέλεια για τόσο σοβαρό ζήτημα. Για τις τηλεοπτικές άδειες μπορεί να έχει πάρει και παραπάνω.

Και μου φαίνεται τέλος λίγο περίεργο να είναι τόοοοσο ξεκάθαρο το θέμα ώστε να είναι ομόφωνο και τόσο γρήγορα. Σαν πολύ γρήγορα το ξεκαθάρισαν, ενώ συνήθως αργούν, υπάρχουν μειοψηφίες.

Κοινώς, η απόφαση μου φαίνεται μια χαρά μεθοδευμένη υπογείως από κυβέρνηση και τρόικα, που φρόντισαν να περάσουν τα κατάλληλα μηνύματα στους δικαστές ότι θέλουν να ισχύει η πενταετής παραγραφή, αλλά δεν θέλουν να το πουν ανοικτά για λόγους πολιτικής ορθότητας, "διευκολύνοντάς" τους έτσι να διευκολύνουν τους φορολογούμενους.

Ένα δικαστήριο που δεν έχει παράδοση να αποφασίσει υπέρ των φορολογουμένων.

Άρα, εδώ υπάρχει κάτι πολύ περισσότερο από "τους έσωσαν". Μάλλον τους έβαλαν να πάρουν την απόφαση που θα έπρεπε να πάρουν οι ίδιοι, αλλά δεν ήθελαν.

Και αυτό είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός κόλαφος για το κόμμα των "λιστών"...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Μα γιατί δεν κατανοείτε αυτούς τους "σοσιαλδημοκράτες" κύριε Μουμτζή; Ο πασοκισμός, ο πανταχού παρών πασοκισμός είναι μικρόβιο ισχυρότερο από πολλά άλλα. Αν ψάξετε καλά μέσα σας θα το βρείτε και σε σας τον ίδιο ακόμη να κάνει "βρώμικη δουλειά" χωρίς να το καταλαβαίνετε.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Εμένα τώρα γιατί μου φαίνεται ότι ήθελαν να σας κάψουν κύριε Πανούτσο; Και ως υποψηφιότητα και κυρίως ως αρθρογράφο; Νομίζω ότι ήταν λάθος σας που ασχοληθήκατε και του δώσατε έκταση.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Χρειάζεται όραμα και ποιος θα το δώσει το όραμα;

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
22/06/2017, 06:10

Πολύ σημαντική ενημέρωση κύριε Φιλιππίδη. Κάτι τέτοιο υποψιαζόμουν κι εγώ.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Rhodianambassador, ανέκαθεν υπήρχαν πολλοί ανεξάρτητοι και αυτονομημένοι παίκτες.

Είτε υποθέσουμε ότι ο Μαρινάκης είναι ένοχος (κυρίως τότε) είτε όχι, υπάρχει και κάτι ακόμη: Ο Γιαννουσάκης φοβάται περισσότερο τον Μαρινάκη παρά την εκλεγμένη κυβέρνηση.

Αυτό δείχνει και ποιοι είναι η πραγματική εξουσία σε αυτή τη χώρα. Κάτι ήξεραν που έλεγαν "δεν έχουμε πάρει ακόμη την πραγματική εξουσία".

Το χειρότερο όλων είναι ότι, ακόμη και εάν είναι ένοχος ο Μαρινάκης, ενστικτωδώς τείνουμε να ταχθούμε τον Μαρινάκη παρά με τους Συριζαίους.

Φθάσαμε στο σημείο να τους θεωρούμε χειρότερους ακόμη και από εμπόρους ναρκωτικών. Επαναλαμβάνω: Ασχέτως εάν πραγματικά είναι μπλεγμένος ο Μαρινάκης. Λέω ότι ακόμη και εάν είναι, πάλι αισθανόμαστε πιο κοντά με τον Μαρινάκη πια, παρά με τους Συριζαίους-Ανελίτες.

O tempora o mores.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Καλά, είναι απίστευτα αυτά που διαβάζουμε.

Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι παρόμοια σκηνικό στήθηκε και με την ενοχοποίηση Βγενόπουλου, τότε με τον αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης, Παπαγγελόπουλο να ασχολείται προσωπικά με το ποιος εισαγγελέας πρέπει να χειριστεί την υπόθεση.

Άρα, οι άνθρωποι το έχουν στο αίμα τους, είτε με Κοντονή είτε με Παπαγγελόπουλο είτε με Παρασκευόπουλο είτε με οποιονδήποτε άλλον. Βλέπουν τη δικαιοσύνη ως όργανό τους. Αλίμονό μας...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Τι μου θυμίσατε τώρα κύριε Παπαδόπουλε-Τετράδη, το αλήστου μνήμης σύνθημα "όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά", υπονώντας σαφώς ως "όλα" τα κιλά, ακόμη και αυτά που ήταν ψεύτικα. Τελικά ο επίσης αλήστου μνήμης Χατζηγάκης, υπουργός επίσης του Καραμανλή, τα έβαλε "όλα τα κιλά", μέχρι που κάποια στιγμή (φυσικά) η "ΕΟΚ" - ναι, εκείνη η αγελάδα που μας είχε υποσχεθεί ο γέρος Καραμανλής ότι θα αρμέγουμε για να δεχθούμε να γίνουμε ακόμη περισσότερο προτεκτοράτο, διότι έτσι έβλεπε ο "εθνάρχης" τη συμμετοχή μας στην "Ενωμένη Ευρώπη" και όχι ισότιμα - αντέδρασε και ζήτησε τα λεφτά πίσω. Αλλά η χατζηγάκειος καπατσοσύνη είχε κάνει το παλαιοκομματικό καθήκον της και μετά φταίγαν άλλοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά έχει δίκιο: Τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι. Με τη διαφορά ότι η μοχθηρία, το μίσος για την υπόλοιπη κοινωνία και η χρήση των πελατειακών - παλαιοκομματικών μεθοδεύσεων για αλλαγή του πολιτεύματος είναι όλη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καθιερωθεί ως η υπ' αριθμόν ένα καθεστωτική δύναμη, όχι ως νέο ΠΑΣΟΚ, αλλά ως τσαβικό-λενινιστικό κόμμα, που ακόμη και εάν αναγκαστεί να παραδώσει μερικούς μήνες στον Μητσοτάκη, θα ολοκληρώσει τη μετάλλαξη στον δεύτερο γύρο.

Άρα, είναι χρήσιμο το "παλαιό καθεστώς" να χρεώνεται τις αρνητικές εξελίξεις και το "νέο" τις "θετικές". Θα ξεμπερδέψουν σύντομα με το παλιό, θεωρούν, με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει όμως οι υγιείς δυνάμεις του τόπου κάπως να κυριαρχήσουν επί του ΣΥΡΙΖΑ και όσων αυτός κουβαλάει. Πώς θα γίνει αυτό;

Περισσότερα | Σχολιάστε

takis2000, δεν συμφωνώ. Κάποια περιορισμένη αντίσταση που έδειξαν οι θεσμοί στην επέλαση του Τσίπρα (απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες, απόφαση για τους συμβασιούχους) έδειξε ότι θεσμοί όντως υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη, και ας μην τους φαινόταν και τόσο.

Το ερώτημα είναι αν είναι και πόσο ισχυροί είναι οι θεσμοί - δηλαδή: η συνείδηση που τους συνοδεύει στην αποστολή τους - και αν αυτοί θα αντέξουν τα επόμενα δύο χρόνια μέχρι να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα καταφέρει μέχρι τότε να τους αλώσει. Προς το παρόν αντέχουν, αλλά για πόσο ακόμη;

Για μένα το κρίσιμο είναι το τι θα γίνει στο επόμενο εξάμηνο. Άπαξ και μπει το (προεκλοιγκό) 2018, το παιχνίδι ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει χάσει. Ελπίζω τουλάχιστον.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Μεμονωμένες ρυθμίσεις που μπορεί να ευνόησαν κάποιο επάγγελμα μπορεί να έγιναν. Π.χ. η άρση της απαγόρευσης για να παρίστανται οι δικηγόροι σε άλλες πόλεις.

Όμως η νόθευση του ανταγωνισμού που έγινε π.χ. με τους φορτηγατζήδες, με άλλους να έχουν δώσει ένα κάρο λεφτά για να μπουν στην αγορά, ενώ οι καινούργιοι δεν χρειαζόταν να δώσουν, με την Α.Ε. και την ΕΠΕ να είναι υποχρεωτικές νομικές μορφές (και άρα να χρειάζεται ξαφνικά μισθωμένη έδρα και λογιστή και βιβλία Γ΄ κατηγορίας ο μεμονωμένος φορτηγατζής), αυτό δεν λέγεται άνοιγμα του επαγγέλματος, αλλά ρουσφέτι υπέρ των ισχυρών για να σβήσουν οι μικροί.

Αυτό, η μείωση δηλαδή του αριθμού των επιχειρήσεων (και άρα η μείωση και του ανταγωνισμού) που ήταν εμφανής στόχευση εκείνουν του νομοσχεδίου δήθεν "ανοίγματος" αποδείκνυε πόσο ψευδεπίγραφη ήταν εκείνη η εξαγγελία "ανοίγματος". Περισσότερο "κλείσιμο" ήταν παρά άνοιγμα. Και άρσεις μεμονωμένων επαγγελματικών εμποδίων ούτε το πρόβλημα της Ελλάδας έλυσαν - ούτε βέβαια μπορούσαν να λύσουν - ούτε επαρκούν ως δικαιολογία για το σάρωμα της αγοράς υπέρ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων που μεθόδευε εκείνο το νομοσχέδιο.

Γι' αυτό άσε. Δεν έγινε καμία μεταρρύθμιση τότε. Ειδικά άνοιγμα δήθεν "κλειστών" επαγγελμάτων δεν έγινε και δεν ήθελε κανένας από εκείνη την κυβέρνηση να γίνει. Η μόνη πραγματική μεταρρύθμιση του ΓΑΠ ήταν η Διαύγεια και τα δωρεάν ΦΕΚ (βοηθάω την ασθενή ΓΑΠική σου μνήμη, αγαπητή μου, υπήρχε και δεύτερη μεταρρύθμιση του εκλεκτού σου). Και όσο για τους χαρακτηρισμούς, αν νομίζεις ότι τότε έγιναν μεταρρυθμίσεις (που δεν μου τις λες πάντως), ε τότε ΓΑΠικιά είσαι και δεν το ξέρεις.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Κύριε Πανούτσο δεν περίμενα από εσάς τέτοια λάθος μνήμη: Οι "αγανακτισμένοι" δεν ήταν το 2012, αλλά το 2011 και δεν στρεφόταν καθόλου εναντίον των "Σαμαροβενιζέλων", αλλά εναντίον του ΓΑΠ, άντε και εναντίον του Παπαδήμου από κεκτημένη ταχύτητα (που τελικά έστειλε τα ΜΑΤ και τους διέλυσε).

Και ναι, όχι οι "αγανακτισμένοι" (που ήταν εν πολλοίς μια στημένη αντίδραση και έχουμε πολλές ενδείξεις για αυτό), αλλά η αυθόρμητη παλλαϊκή αντίδραση της 28ης Οκτωβρίου 2011 έριξε τον ΓΑΠ, που βλέποντας το κράτος να απονομιμοποιείται και την αστυνομία να μην αντιδράει σε ξυλοδαρμούς βουλευτών, αναγκάστηκε να προτείνει το δημοψήφισμα, που έφερε την παραίτησή του και τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Για να εκτονωθεί σιγά σιγά στη συνέχεια η ριζοσπαστικοποίηση του ελληνικού λαού στις εκλογές του Μαϊου 2012, όπου παραλίγο να είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να αρχίζει μετά σιγά σιγά η επαναφορά στην κανονικότητα, με τη διακοπή του 2015 και τη συνέχιση μια αλλοιωμένης, συριζαϊκής κανονικότητας.

Τώρα για να έχουμε ξανά ανάλογα φαινόμενα θα πρέπει να έχουμε ανάλογη καταπίεση του αντιπολιτευτικού δημόσιου λόγου που βιώσαμε και τότε, όταν επί πολύ ήταν αδύνατον να εκφράσεις αντιμνημονιακή ρητορική στο δημόσιο λόγο χωρίς να προπηλακισθείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ το ξερει επειδή γενικώς ξέρει να τα χειρίζεται αυτά, οπότε επιβάλλει καταπίεση πολύ σταδιακά και "δημοκρατικά". Έχει χρόνο εξάλλου, έτσι θεωρεί.

Κατά τα άλλα, συμφωνώ με την ανάλυσή σας για τους Παραιτηθείτε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει ούτε ως υποψία να του φάνε την πρωτιά στους δρόμους. Κάτι μου λέει όμως ότι αγάλι αγάλι θα του την φάνε την πρωτιά οι αστοί. Το ίδιο έγινε και το 1944. Οι αστοί αντέδρασαν και η δημοκρατία σώθηκε. Και ευτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται να δείξει προς τα έξω το πραγματικό του πρόσωπο...

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
έκανε σχόλιο στο θέμα Πάμε πλατεία!
19/06/2017, 00:35

Εύγε κύριε Μαυρίδη! Καλή επιτυχία στην διαδήλωση!

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
19/06/2017, 00:37

Τα ίδια ακριβώς λέγαμε και εμείς οι δεξιοί παλιά για το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Μεγάλε Ευάγγελε Βενιζέλε, αδικημένε της σύγχρονης ιστορίας, να είσαι σίγουρος ότι οι ιδέες σου έχουν εμβέλεια και στους αντιπάλους σου ακόμη. Έπεσες θύμα του κληρονομικού δικαιώματος στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και της δικής σου ισχυρής προσωπικοτητας, και πιάστηκες τελικά από τη μύτη όπως κάθε έξυπνο πουλί. Ας είναι όμως. Αυτά που πετύχατε μαζί με τον Σαμαρά (έναν άλλο αδικημένο της σύγχρονης ιστορίας) έχουν ήδη ρίξει τον σπόρο και ήδη καρπίζουν, στην απαξίωση του Τσίπρα, στη μελλοντική κυβέρνηση Κυριάκου, στην αλλαγή, πρωτίστως και κυρίως, των ηθών της χώρας.

Διότι εκείνη η κυβέρνηση 2012-2014 μας έδειξε ότι γίνεται και αλλιώς. Μια από τις πολύ λίγες φορές στη νεοελληνική ιστορία. Ίσως μία για κάθε μια-δυο γενιές. Ας ελπίσουμε ο σπόρος που ρίξατε να καρπίσει πλούσιος, και να θερίσεις κι εσύ λίγο από αυτόν, μια που η ιστορία ολίγον σε αδίκησε.

Δεν έχει σημασία όμως το πόσο μεγάλο κεφάλαιο είναι αυτό που γράφουμε στην ιστορία σε έκταση και σε επικεφαλίδες. Σημασία έχει ότι ο καθένας μέσα του ξέρει τι έχει κάνει και τι όχι. Και ευτυχώς που η ζωή δεν τελειώνει εδώ σε αυτόν τον μάταιο κόσμο και ο μακρόθυμος Κύριος θα ανταποδώσει στον καθένα κατά τα έργα του.

Περισσότερα | Σχολιάστε

"Είναι ευτυχείς που στην Ελλάδα εφαρμόζεται το πιο ανόητο πρόγραμμα από καταβολής οικονομικής πολιτικής. Ένα πρόγραμμα που στη χώρα με τις χαμηλότερες επενδύσεις και την μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη, δολοφονεί με την υπερφορολόγηση τα κίνητρα για επενδύσεις και εργασία:

Όταν τα λέγαμε οι παλιοι αντιμνημονιακοί από το 2010 μας βρίζατε. Καλώς ήλθατε.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
15/06/2017, 23:07

Καλησπέρα κύριε Μαυρίδη,

Μου αρέσει το σημερινό σας άρθρο. Μου αρέσει το "έχουν τελειώσει" που βγαίνει αυθόρμητα και φυσιολογικά από τη διαπίστωση ότι δεν έχουν αφήγημα. Και αυτό που λένε για "υποτυπώδη ανάπτυξη" που λέει ο σχολιαστής "Νεκτάριος" παραπάνω σημαίνει τη μικροαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, μια μικροαστικοποίηση που αυτό το βαθιά λενινιστικό κόμμα δεν είναι σε θέση να αντέξει, νομίζω. Ήδη δεν την αντέχει.

Αλλά θα έλεγα ότι στους αντιδρώντες πολίτες δεν κυριαρχεί η οργή. Κυριαρχεί ο φόβος. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι παραιτούνται στον ΣΥΡΙΖΑ οι διαφωνώντες βουλευτές και δεν αποσκιρτούν; Γιατί; Όχι μόνον διότι το υπέγραψαν (με βάση το Σύνταγμα δεν τους δεσμεύει), αλλά νομίζω ότι το κάνουν διότι φοβούνται. Με κανένα άλλο μνημονιακό κόμμα δεν έγινε αυτό.

Και ο κόσμος φοβάται. Ξέρει τι κάνουν. Και αυτοί ξέρουν ότι "δεν κάνει" να δείξουν περισσότερο από το απεχθές πρόσωπο του πραγματικού αριστερού. Νομίζω ότι είχαν πολύ περισσότερα εξουσιαστικά σχέδια, αλλά δεν θέλουν να δείξουν ποιοι πραγματικά είναι. Σιγά σιγά και αφού έχουν εμπεδώσει την εξουσία τους. Μόνο που... εχμ, όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα γίνονται χειρότερα για αυτούς.

Δεν ανησυχώ για τους καναλάρχες. Κατάλαβαν ότι όσο ξεχειλώνει η αριστερή παρένθεση, τόσο θα πρέπει να είναι και λίγο με το γκουβέρνο, για να μην ξανατύχει τίποτε καινούργιες τηλεοπτικές άδειες. Ξανάρχισαν τα business as usual και αυτό δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει πιο βαθιά στο συμβατικό κανάλι.

Αλλά σιγά σιγά τελειώνει το 2017 και μαζί με αυτό και ο πολιτικός χρόνος του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2018 είναι προεκλογικό, την άλλη χρονιά έχουμε εκλογές. Τι αφήγημα θα παρουσιάσει; Ετοιμάζει την "έξοδο από την κρίση", όμως αυτό δεν δείχνει να ενδιαφέρει και πολύ τον κόσμο, δεν το πιστεύει έτσι κι αλλιώς. Πήγε να το πουλήσει τώρα πόσο too good to be true ήτανε και τελικά όντως ήτανε και δεύτερη φορά δεν θα μπορέσει να το ξαναπουλήσει.

Άρα; Άρα έχουν τελειώσει. Το αφήγημα δεν υπάρχει για αύριο, δεν υπάρχει για σήμερα. Τελείωσε το Eurogroup και η κυβέρνηση είναι απούσα από την πρώτη γραμμή της ενημέρωσης. Άρα;

Άρα έχουν τελειώσει. Με τις υγείες μας. Με το καλό να φύγουν και τυπικά. Και αυτό ίσως να μην είναι τόσο εύκολο...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ανέκαθεν θυμόμουν αυτόν τον άνθρωπο ως τον ορισμό της διαπλοκής, όπως λέει και ο ίδιος για το (πρώην) νοσοκομείο του. Ποιος το έκανε άντρο της διαπλοκής; Ο γείτονας; Έ όχι. Ο ίδιος το έκανε.

Δέστε τώρα φίλοι με τι σόι τύπους πάει και ταυτίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ μπας και μπορέσει να χτυπήσει τον μεγάλο Άδωνι. Είναι το μόνο που τους νοιάζει. Τον Άδωνι που αυτός πέταξε τελικά τον Μαρτίνη έξω και έφερε την κάθαρση στο εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόν Ερρίκος Ντυνάν...

Και σήμερα οι Συριζαίοι ζητούν και τα ρέστα για μια κορυφαία πράξη καθαρισμού κόπρου του Αυγείου. Ιδού ποιος είναι το "παλιό" και ποιος είναι το "νέο".

Περισσότερα | Σχολιάστε

3 χιλ. κοινοποιήσεις από αυτή την αναδημοσίευση, δημοφιλέστερο άρθρο αν και αναρτήθηκε στο μέσον ημέρας και συν 4,2 χιλ. κοινοποιήσεις μέχρι στιγμής στην ιστοσελίδα που δημοσιεύθηκε, δεν το λες και άσχημη επίδοση.

Καμιά φορά έχουμε μάθει να μην εκτιμούμε τα καθημερινά μας πρόσωπα. Ο Καμπουράκης ήταν κάθε πρωί εκεί στο Μέγκα να σχολιάζει με τον δικό του τρόπο την επικαιρότηταρ και ουδέποτε έδειξε δείγματα τέτοιας ευφυούς δεινότητας στη χρήση του λόγου. "Παπαγαλάκι" δεν ξέρουμε αν ήταν τελικά (όλο και ήταν, ο άνθρωπος δούλευε όμως για να βγάλει το ψωμί του και έπρεπε να κρατάτει τη γραμμή που ήθελε ο εργοδότης του), αλλά βλέπουμε εδώ ξεχωριστή ικανότητα στην πένα που τον κάνει να δικαιούται με τα χίλια τη θέση που είχε.

Και είναι τελικά φοβερό πώς αυτή η κρίση απελευθερώνει τελικά τους ανθρώπους να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό, εάν εαυτό που δεν τον γνωρίζαμε αν και (νομίζαμε ότι) τους γνωρίζαμε. Και δημιουργούν ένα κείμενο για το οποίο αισθάνεσαι θαυμασμό και ταύτιση μαζί, όταν η λεπτότατη ειρωνία "σε βλέπω πολύ σύντομα να ξαναγυρίζεις στην Ιατρική και πολύ καλά θα κάνεις, καθότι είσαι εξαιρετικός γιατρός μαθαίνω" ξέρεις πολύ καλά ότι είναι μια μορφή αντίστασης, που σιγά σιγά γεννιέται και ωριμάζει, καθότι ο Καμπουράκης είναι έτσι πλήρως καλυμμένος νομικά και δεν θέλει να τον τρέχουν στα δικαστήρια, φυσικά.

Και έτσι, με τέτοια κείμενα, ωριμάζει σιγά σιγά το κίνημα αντίστασης απέναντι στην υπερκομματική ανθυπομετριότητα που μαζεύτηκε γύρω από τον Τσίπρα για να υπερασπιστεί το κατασκεύασμα του πελατειακού κράτους. Ένα κατασκεύασμα που ήδη καταρρέει στο πρόσωπο των Πολάκηδων και που περιμένει τους απανταχού ικανότατους Καμπουράκηδες να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό αύριο, ώστε να φτιάξουν κάτι καλύτερο.

Όταν ο άνθρωπος παλεύει για τη ζωή του - όπως αναγκάστηκε να παλέψει ο Καμπουράκης απέναντι στην εξουσία που τον στοχοποίησε - βγάζει ή το καλύτερο ή το χειρότερο. Ναι, τελικά, έχουμε πόλεμο και ρίχνουμε σφαίρες με την καρδιά, όπως λέει πολύ εύστοχα και ο ίδιος ο Καμπουράκης. Όσοι πιστοί προσέλθετε.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Πάντως είναι λιγουλάκι δύσκολο ολόκληρος Σόιμπλε να μην κατάλαβε ότι μετά από αυτό ο Τσίπρας έιναι υποχρεωμένος είτε να διώξει τον Τσακαλώτο, είτε να εξευτελιστεί κρατώντας τον. Μοιάζει ο Σόιμπλε να ξέρει τι θα γίνει μετά την αξιολόηγηση. Εάν ο Τσίπρας θα απομακρύνει τον Τσακαλώτο (και το γνωρίζει ο Σόιμπλε), τότε δίνει ο Σόιμπλε δίνει πάση στον Τσίπρα για δήθεν "αντίσταση". Εάν πάλι τον κρατήσει (και το γνωρίζει), τον εξευτελίζει δημόσια.

Εάν πάλι δεν το γνωρίζει, τότε τον στριμώχνει να τον διώξει. Γιατί; Ποιος ξέρει. Δεν πρέπει να είναι αντιπάθεια για τον Τσακαλώτο - για ποιο λόγο; Όποιος και να είναι ο λόγος, θα ήταν ενδιαφέρον να τον γνωρίζουμε.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Συμφωνώ με την ανάλυσή σας κύριε Φιλιππίδη πιο πολύ από ένστικτο και χωρίς να έχω τις πληροφορίες που προφανώς έχετε εσείς.

Αλλά διερωτώμαι, στη δική σας ανάλυση, πώς αντιμετωπίζεται η προεδρική εκλογή του 2020 ως προς το θέμα της πολιτικής αβεβαιοτητας για την οικονομία.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
έκανε σχόλιο στο θέμα Το κορόιδο
12/06/2017, 00:28

Το κείμενό σας μου θύμισε μια καταπληκτική γελοιογραφία του Δ. Χαντζόπουλου τον καιρό των πυρκαγιών του 2007, που αντικατοπτρίζει νομίζω ακριβώς αυτό που περιγράφετε: Την καταστροφή με όρους κορόιδου, με όρους εκλογικούς. Η γελοιογραφία εδώ, από την ιστοσελίδα του δημιουργού.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Μας λέτε κύριε Μαυρίδη ότι ο Κυριάκος αποφάσισε στα σοβαρά να καταργήσει το πολίτευμα της Ελλάδας και από ολιγαρχία να το κάνει φιλελεύθερη δημοκρατία; Μακάρι και σας πιστεύω ότι έτσι σκέφτεται ο Κυριάκος, άνθρωπος με ξεχωριστό ήθος, που θαυμάσαμε στην κηδεία του πατέρα του, και επιθυμία να υλοποιήσει το καλύτερο για τη χώρα του.

Όμως πολύ αμφιβάλλω ότι θα τα καταφέρει. Όχι διότι θα του λείπουν οι προθέσεις, αλλά διότι θα είναι υπερβολικά μόνος και υπερβολικά αδύναμος σε αυτή τη μάχη. Θα του συμπαρασταθούν οι πέντε-δέκα δικοί του άνθρωποι του στενού επιτελείου του και κάπως ο απλός κόσμος που δεν θα παρασυρθεί από τα κάθε είδους φερέφωνα. Αν τυχόν μέχρι τότε η ΝΔ θα έχει επαρκή πολιτικότητα ώστε να μην άγεται και φέρεται ο ψηφοφόρος της από τη διαπλεκόμνη ολιγαρχία, ίσως κάτι γίνει. Όμως δεν έχουμε φθάσει ακόμη σε αυτό το σημείο. Και αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα.

Χαίρομαι που βάζει ψηλά τον πήχυ ο Κυριάκος. Ίσως και να τον περάσει τελικά, παρά τη δική μου απαισιοδοξία. Θα έπρεπε να ανησυχούμε αν δεν τον έβαζε ψηλά. Για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φύγει η σάπια φαυλοκρατική νοοτροπία του νεοελληνικού κράτους. Ένα ιστορικών διαστάσεων εγχείρημα.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Σύμπτωση απόψεων Λαγκάρντ-Σόιμπλε σε ένα σενάριο που δεν εξασφαλίζει τον (πράγματι: too good to be true) ανέφελο πολιτικό χρόνο που υπολόγιζε να εξαγοράσει ο Αλέκσης με την ψήφιση των μέτρων την 21η Μαΐου 2017.

Το σημείο κλειδί ήταν ότι ο Σόιμπλε ξεπέρασε τις ενδογερμανικές αντιθέσεις για συμμετοχή "οπωσδήποτε" του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Έκαναν μισό βήμα πίσω σε αυτό και κέρδισαν να συνεχίσουν να κρατούν την Ελλάδα σε συνθήκες κρίσης.

Τώρα ο Τσίπρας θα κερδίσει αυτό που κέρδιζε και πιο πριν με τα μέτρα που ψήφιζε: Απλή επιβίωση της κυβέρνησής του. Να δούμε τι θα κάνει τον ένα-ενάμιση καθαρό πολιτικό χρόνο που θα έχει στην εξουσία. Στην ουσία τέλειώνει με το τέλος του 2017, διότι το 2018 αρχίζει να γίνεται προεκλογικό.

Θα δεχθεί ακόμη και να υποστεί αυτός τη μείωση συντάξεων από 1-1-2019 για να μείνει στην εξουσία μερικούς μήνες παραπάνω, αλλά το θέμα είναι τι να την κάνει την εξουσία τώρα πια. Λεφτά δεν μπορεί να μοιράσει, τα ΜΜΕ απέτυχε να τα αλώσει, τι θα απομείνει άραγε άλλο να κάνει;

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
02/06/2017, 22:19

Το πρόβλημα με τον Κίρχοφ δεν ήταν οι υποτιθέμενες φιλελεύθερες ιδέες του - που πέρα από τους φορολογικούς συντελεστές δεν ήταν και τόσο φιλελεύθερες. Το πρόβλημα ήταν ότι επρόκειτο για έναν ψωνισμένο τύπο που θεωρούσε ότι έχει το δικαίωμα να ανατρέπει τις ζωές των ανθρώπων άνευ εμφανούς αιτίας.

Περισσότερα | Σχολιάστε

ΘΒ000 στην κατοχή ο κόσμος πέθαινε από την πείνα αλλά πλιάτσικο δεν έγινε. Υπήρχε άλλου είδους υπομονή και ήθος στους απλούς ανθρώπους. Ενδιαφέρονταν λιγότερο για τα υλικά πράγματα από ό,τι εμείς και ας μην είχαν πραγματικά να φάνε,

Περισσότερα | Σχολιάστε

Άρα τι θα γίνει τελικά; Η "μερίδα των θεσμών" που βλέπει αυτά που βλέπει θα του αφήσει ανέφελες πολιτικές εξελίξεις μέχρι το καλοκαίρι του 2018;

Μας άφησαν οι άνθρωποι χωρις δανειακό βάρος για κάποια χρόνια για να προλάβουμε να αναπτυχθούμε και εμείς αντί να φροντίσουμε να αναπτυχθούμε, σπαταλούμε αυτόν τον χρόνο σε πολιτικές ίντριγκες επιβίωσης τού Αλέξη Τσίπρα.

Αλλά φταίνε πρωτίστως και αυτοί που δεν στήριξαν τον Σαμαρά την κρίσιμη στιγμή.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Έτσι είναι κύριε Μουμτζή, αλλά η ιστορία τα κατέγραψε εντέλει αντίθετα. Κατέγραψε τον Γ. Παπανδρέου δικαιωμένο, τον Κωνσταντίνο εξόριστο και τη μεταστάσα στον ΣΥΡΙΖΑ ψυχή του Ανδρέα να κυβερνάει ακόμη τη χώρα, 52 χρόνια μετά από τα γεγονότα του 1965.

Η νίκη και η ήττα δεν κρίνονται με όρους βραχυπρόθεσμους, αλλά με το πώς καταγράφεται εντέλει η ιστορία. Ποιους θα καταγράψει ως καλούς και ποιους θα καταγράψει ως κακούς.

Το σημερινό σας άρθρο είναι μια καλή αρχή για να γραφτεί σωστά η ιστορία.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Τότε τους λέγαμε καραμανλικούς, σήμερα τους λέμε κρατιστές. Και οι καραμανλικοί οι αρχι-κρατιστές της ΝΔ ήταν εντέλει.

Δεν είμαι σίγουρος αν ήταν μειοψηφία ο Μητσοτάκης στη ΝΔ. Εξέφρασε και πολλούς παλαιοδεξιούς εκτός από τους φιλελεύθερους. Δημιούργησε δική του σχολή, τη μαχητική "γαλάζια γενιά" του '80 που ακόμη σήμερα πίνει νερό στο όνομά του. Η μάχη με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα δημιούργησε μια πολιτική αυτοσυνειδησία που συνδέθηκε άρρηκτα με την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Απέναντι σε αυτό οι καραμανλικοί το μόνο που είχαν να αντιτάξουν ήταν ο κρατισμός και το όνομα Καραμανλής, φορέας του οποίου ήταν ο ανηψιός του ιδρυτή. Και τα δύο αυτά είναι σίγουρα λιγότερο ισχυρά σήμερα από τον μητσοτακισμό εντός της ΝΔ, απόδειξη, η εκλογή Κυριάκου κόντρα στον Καραμανλή. Μην έχουμε αυταπάτες, το 1984 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν εξελέγη κόντρα στον Καραμανλή. Αν ήθελε ο Καραμανλής, ο Μητσοτάκης δεν θα ήταν καν υποψήφιος τότε. Ένα νεύμα του θα αρκούσε για να τον κάνει πέρα.

Σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Μητσοτάκης έζησε αρκετά για να δει την παράταξη στην οποία ξεκίνησε ως "σώγαμπρος" να τάσσεται πλειοψηφικά πια στο πλευρό της πολιτικής σχολής που ξεκίνησε ο ίδιος.

Δεν θα αποφύγω να πω ότι ο Μητσοτάκης είχε και πολλά και σπουδαία ελαττώματα. Αυτά όμως είναι αρκετά πιθανόν, σύμφωνα με τις ενδείξεις που έχουμε σήμερα, να μην τα έχει ο γιος του. Ας ελπίσουμε να δικαιωθεί το των αρχαίων νέων Σπαρτιατών "άμες δε γ' εσόμεθα πολλώ κάρρονες".

Αιωνία του η μνήμη για έναν πολιτικό τεραστίου βεληνεκούς, ασχέτως καλής ή κακής γνώμης που μπορεί να έχει κανείς για αυτόν.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Να σας ρωτήσω κάτι κύριε Βενιζέλο: Γιατί αυτά τα καθάρματα θέλουν να σκοτώσουν τον Παπαδήμο, τον Στουρνάρα και άλλους ανθρώπους που πράγματι, όπως σωστά, λέτε, σήκωσαν το βάρος της εθνικής προσπάθειας, και δεν ασχολούνται με τον Παπανδρέου που όντως έφερε τα Μνημόνια στην Ελλάδα (δύο αυτός και δύο ο φίλος του Τσίπρας έφεραν) και ήταν το κόκκινο πανί των αντιμνημονιακών το 2010-2011 και μέχρι σήμερα; Οι οποίοι ασφαλώς ουδέποτε επεδίωξαν τη δολοφονία του, αλλά μόνον τη θεσμική ανατροπή του, που εντέλει πραγματοποιήθηκε έστω και με λάθος τρόπο με την κυβέρνηση Παπαδήμου;

Μην ταυτίζετε το αντιμνημόνιο, ένα γνήσιο κίνημα λαϊκής αντίστασης στον βάναυσο τραυματισμό της χώρας την περίοδο 2010-2011, με αυτό που πολύ σωστά αποκαλείτε "κατασκευασμένο μίσος". Μην τους το χαρίζετε, είναι το πολιτικό τους άλλοθι. Όπως πατριωτικό πολιτικό άλλοθι ήταν η δήθεν αντίσταση κατά των Γερμανών το 1942-44 για τον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Εσείς είστε οι αντιμνημονιακοί της Ελλάδας. Ο Παπαδήμος, ο Στουρνάρας, ο Σαμαράς, εσείς προσωπικά, όσοι βοηθήσατε και βοηθάτε να βγει η χώρα από τα Μνημόνια και την ξένη κηδεμονία. Και όχι όσοι κρατούν σκοπίμως τη χώρας στα Μνημόνια σήμερα και όσοι την έβαλαν σκοπίμως χθες.

Να σας θυμίσω και τι δηλώσατε στο Βήμα τον Μάρτιο του 2014. "Αν είχα εκλεγεί εγώ αρχηγός του ΠΑΣΟΚ το 2007, η ιστορία της χώρας θα ήταν διαφορετική. Δεν ξέρω αν θα ήταν καλύτερη, πάντως θα ήταν διαφορετική". Το χρωστάτε στην ιστορία να μας πείτε καθαρότερα τι εννοούσατε τότε.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ναι, τεράστια νίκη, τι να σας πω. Κάνουμε ελκυστικότερη την παρουσία στη χώρα ανθρώπων που μας μισούν ως κοινωνία και ως τρόπο ζωής.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Κλασικοί ατεκηρίωτοι αφορισμοί, ενδεικτικοί της έλλειψης επιχειρημάτων.

Μακάρι ο Σαμαράς να υπερασπιζόταν με τον ίδιο τρόπο την αντιπολιτευτική του πολιτεία του 2010-2011.

Και όσο για τον Τζήμερο, αυτό δεν αλλάζει την παπανδρεϊκότητα των μη-επιχειρημάτων σου, Αν ήσουν με τον Τζήμερο θα συμφωνούσες και με τα Ζάππεια. Αλλά προτιμάτε να μην ξέρετε τι λένε τα Ζάππεια. Διότι αν ξέρατε τι λένε, θα είχατε κάνει χαρακίρι όλοι οι παπανδρεϊκοί.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Salonikios, θα έλεγα όχι μόνον αυτοδυναμία, αλλά αν γίνεται και 180 βουλευτές να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2020 χωρίς πρόβλημα.

Πιστεύω ότι ο Κυριάκος έχει "άνετα" το 40%, διότι το αισθάνεται κανείς ότι το ρεύμα του σήμερα είναι σαφώς μεγαλύτερο από αυτό που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, με την ελληνική κοινωνία να μην είναι εντελώς σίγουρη πριν δοκιμάσει την ΠΦΑ. Υπήρχε ένας δισταγμός. Μετά η γοητεία του Γιάνη είναι αλήθεια ότι παρέσυρε τους Νεοέλληνες, αλλά γρήγορα καταλάβαν για τι σόι φελό πρόκειται.

Τώρα όμως ο κόσμος μετά το πείραμα Τσίπρα είναι σίγουρος ότι "οι προηγούμενοι" ήταν καλύτεροι και στο πρόσωπο του Κυριάκου βλέπει ίσως τον καλύτερο δυνατό εκπροσώπο του "παλαιού" πολιτικού συστήματος: Έναν νέο άνθρωπο που απαγορεύει στον εαυτό του να πει ψέματα, έναν πολιτικό που απαγορεύει στον εαυτό του να χαϊδέψει αυτάκια, έναν αξιοκρατικό κυβερνήτη που θα δώσει ώθηση στην ελληνική κοινωνία, που θέλει να βρει δουλειά στους νέους, να αναδιατάξει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Το μόνο πρόβλημα θα είναι να τον δούμε πράγματι στην πρωθυπουργία. Πιστεύω ότι μετά η Ελλάδα θα διαπρέψει. Δεν θα τον αφήσουν όμως έτσι εύκολα αυτοί με τους οποίους μπλέξαμε να γίνει πρωθυπουργός. Όπως λέει και ο Σ. Μουμτζής, απατώμεθα αν νομίζουμε ότι οι εξελίξεις θα είναι ευθύγραμμες.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Υπάρχει και μια ακόμη αιτία που δυστυχώς η φιλοευρωπαϊκή παράταξη την παραβλέπει συστηματικά. Και αυτή είναι ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει πει ΟΛΗ την αλήθεια στον εαυτό της για το Μνημόνιο.

Το αποτέλεσμα είναι να στοχοποιούνται σε ευρέα στρώματα άνθρωποι που πρόσφεραν, όπως ο Παπαδήμος, επειδή τσουβαλιάζονται και ταυτίζονται με ανθρώπους που κατέστρεψαν.

Αν η κοινωνία είχε αποδώσει δικαιοσύνη σε αυτούς που πράγματι κατέστρεψαν και είχε εκτονώσει την πολιτική και φυσική οργή της με θεσμικό τρόπο σε όσους έπρεπε να είναι αποδέκτες αυτής της οργής, η Ελλάδα θα ήταν σήμερα μια διαφορετική χώρα.

Αυτό ατυχώς ποτέ δεν θα γίνει, όσο υπάρχει λάθος ανάγνωση των περιστάσεων και των αιτίων υπαγωγής στο πρώτο Μνημόνιο.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Τέλος, βασική παράμετρος που διέλυσε κάθε προηγούμενη πρόβλεψη στην πορεία ήταν η ολοωσδιόλου απροσδόκητη υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς χρεωκοπίας από τον ΓΑΠ την 23η Απριλίου 2010. Από εκεί και πέρα, η οικονομία της χώρας πήρε συνολικά την κάτω βόλτα και κάθε προηγούμενη πρόβλεψη κατέστη πολύ απλά μη πραγματοποιήσιμη. Υπό συνθήκε φυσιολογικές όμως, η οικονομία θα πορευόταν οπως περίπου προέβλεπαν όχι μόνον το ΙΟΒΕ, αλλά και οι οίκοι του εξωτερικού, βάσει του οποίου λειτουργούν όχι μόνον οι αγορές, αλλά και η ίδια η ΕΚΤ. Αν θέλεις να ξέρεις, η Moody's μας είχε μέχρι 14 Ιουνίου 2010 σε βαθμίδα Α3. Α3! Παιδαριώδες ήταν όχι οι προβλέψεις, αλλά το να μην πάμε μόνοι μας να σφαχτούμε υπαγόμενοι αυτοβούλως σε καθεστώς χρεωκοπίας. Οι προβλέψεις χωρίς το Μνημόνιο ήταν θετικές για τη χώρα, από τη στιγμή που είχε πάρει τα μέτρα της 3ης Μαρτίου 2010. Αυτό δείχνουν όλα τα άλλα. Οι προβλέψεις κατέστησαν μη ρεαλιστικές όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή μεσολάβησε ένα έκτακτο και μη προβλέψιμο γεγονός, η δήλωση χρεωκοπίας της χώρας.

Το να λέει αστείες τις προβλέψεις κάποιος που δεν ξέρει τι είναι το έλλειμμα και πώς μετριέται και τι είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δεν ξέρω πώς να το χαρακτηρίσω. Ίσως απλή νεοελληνικότητα. Δεν είναι τυχαίο που φθάσαμε εδώ που φθάσαμε τελικά.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ουφφφφ, ευτυχώς. Σώθηκε η Κύπρος από μια διαδικασία-παγίδα.

Μας έμεινε η απόσυρση της εορτής για το δημοψήφισμα της Ένωσης...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε αρκετά αντιδεξιό πια (μετά τις δύο συγκυβερνήσεις με Παπαδήμο και Σαμαρά) ούτε αρκετά λαϊκιστικό πια. Το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι είτε στη ΝΔ, είτε στο Ποτάμι είτε παρέμεινε στο ΠΑΣΟΚ. Εκεί δεν θα πάει το 15%.

Το θέμα είναι ότι αυτό το σκληροτράχηλο 15% όπου και να πάει θα πάει κάπου που δεν θα είναι πολύ καλύτερα για τη χώρα. Πάλι θα λαϊκίζει, πάλι θα είναι της πελατειακής λογικής. Πάλι θα εχθρεύεται κατά βάθος τη χώρα. Το θέμα λοιπόν δεν είναι αν θα είναι στο ΠΑΣΟΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλου. Το θέμα είναι ότι θα υπάρχει.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Παίρνω ένα Excel και βάζω τα νούμερα κάτω για να πεισθώ ότι δεν κάνω λάθος, ότι δεν κατάλαβα λάθος αυτό που είπε ο κ. Μονοκρούσος, από τους γνωστούς δημοσίως αναλυτές. Και βλέπω ότι όντως δεν κατάλαβα λάθος. Έβαλα δηλαδή τα σχεδόν 176 δις του ΑΕΠ 2016 να αυξάνονται 3,3% κάθε χρόνο και έβγαλα περίπου τα 237 δις που είχαμε ΑΕΠ το 2007.

Αυτό αγαπητέ δόκτωρα Μονοκρούσε, σημαίνει πολύ απλά ότι πήρες την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, μαζι δηλαδή με τον πληθωρισμό, ως βάση των υπολογισμών σου. Να έχουμε δηλαδή, χονδρικά, ανάπτυξη 1,8% και πληθωρισμό 1,5%. Η καθαρή ανάπτυξη 3,3% σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό θα ήταν πολύ υψηλότερη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ.

Αυτά κανονικά θα έπρεπε να είναι άλφα-βήτα της οικονομικής ανάλυσης, ειδικά για όσους έχουν δημόσιο λόγο. Δυστυχώς δεν είναι. Δεν είναι τυχαίο μετά που η Ελλάδα δεν μπορεί να καταλάβει τι της γίνεται.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Και κάπου σε μια γωνία ο Αντώνης Σαμαράς κυλιέται στα γέλια, ενθυμούμενος ότι τον ρίξανε επειδή είχε βάλει για μια χρονιά στόχο 4,5% πλεόνασμα.

Ε ρε γλέντια! Κανένας πολιτικός δεν πρέπει να δικαιώθηκε τόσο πολύ τόσο γρήγορα όσο ο Σαμαράς.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Δεν ξέρω αν θα συγκινήσει έστω και ένα συριζαϊκό γκρουπούσκολο ο Πολάκης. Ανιαρός και ήδη ξεπερασμένος μανιχαϊσμός, που κάνει τον άλλον να σκέφτεται "καλά, εκεί έχει μείνει αυτός;". Με ρητορική 2015 δεν πάτε πουθενά, Πολάκη. Τώρα εσείς είστε οι γκεσταπίτες και οι γερμανοτσολιάδες. Αν πάλι προσπαθείτε να πείσετε τους εαυτούς σας ότι δεν είστε, αλλάζει. Να δούμε αν πείσετε τουλάχιστον τους εαυτούς σας. Και αυτό επιτυχία θα είναι.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Λοιπόν, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους:

α) Η Γερμανία για το μέλλον δεν ζητάει τίποτε περισσότερο παρά την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Αυτό δεν το υπέγραψαν οι τωρινοί, το υπέγραψαν οι προηγούμενοι. Οι τωρινοί καλούνται απλώς να το συνυπογράψουν.

β) Εάν επαληθευτεί το σενάριο Ελλάδας/Ε.Ε. για την εξέλιξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνα, που είναι και το πιθανότερο εάν δεν γίνει κάποια μεγάλη καταστροφή ενδιαμέσως (και με δεδομένο ότι μια κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνον δεν αποτελεί κίνδυνο για την οικονομία, όπως ήταν σαφές ότι θα συνέβαινε με μια μελλοντική κυβέρνηση Τσίπρα το 2014, αλλά αντιθέτως εγγύηση ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα), τότε οι υπολογισμοί αυτοί δεν θα έχουν κανένα νόημα.

γ) Οπότε όλο αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή για να βρουν οι χαρτογιακάδες του ΔΝΤ τη δυνατότητα να πουν "εντάξει, είναι βιώσιμο το χρέος, κουτσο-βιώσιμο, ας μετάσχουμε με 1-2 δις στον δανεισμό της Ελλάδας" και να μπορέσει έτσι να ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση εκ μέρους της Γερμανίας.

δ) Το Μνημόνιο που θα υπογραφεί μετά το 2018 θα προβλέπει προληπτική γραμμή, ακριβώς όπως είχε συμφωνηθεί με την κυβέρνηση Σαμαρά το Νοέμβριο του 2014. Έχουμε υποτιμήσει τη σημασία αυτής της εξέλιξης. Το ΔΝΤ δεν θα είναι μέσα και το Μνημόνιο αυτό θα παρέχει μόνον εγγύηση, δεν θα δίνει λεφτά. Δηλαδή θα πρέπει να βρίσκουμε λεφτά από τις αγορές. Άρα, το τι θα λέει το ΔΝΤ από εκεί και πέρα θα είναι αδιάφορο. Το θέμα είναι να πει το "ναι" τώρα, για έναν χρόνο στην ουσία, ώστε να ξεμπλοκάρει η δόση της β΄ αξιολόγησης.

ε) Το αν θα είναι σε θέση η Ελλάδα από εκεί και πέρα να τηρεί το σύμφωνο σταθερότητας είναι άλλη ιστορία και από εκεί και πέρα θα είναι πια εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης. Στη χειρότερη, να ξαναμπει η Ελλάδα σε Μνημόνιο, να ξανακόψει μισθούς και συντάξεις κλπ. Συνηθισμένα τα βουνά απ' τα χιόνια. Κατά τη γνώμη μου το πιθανότερο θα είναι να μην χρειαστεί, ειδικά εάν υπάρχει κυβέρνηση Μητσοτάκη.

στ) Κοντολογίς, ο στόχος είναι να ξαναβρεθούμε με τα χίλια ζόρια κοντά εκεί που είχαμε φτάσει το 2014, έχοντας περάσει μια αναγκαία φάση διαπαιδαγώγης του ελλαδικού εκλογικού σώματος που ψήφισε ΣυριζΑνελ, έτσι ώστε να αναλάβει πάλι κάποια στιγμή η ΝΔ να φέρει τα πράγματα στα ίσια τους.

ζ) Το κρίσιμο θα είναι, μέχρι να φύγουν οι Συριζαίοι, να έχει προστατευθεί επαρκώς η δημοκρατία. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Στην οικονομία κουτσά-στραβά θα βρούμε τον δρόμο μας.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Καιρό είχαμε να τους ακούσουμε αυτούς.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Το πρόβλημα κύριε Μαυρίδη είναι η βαθύτατη αντιδημοκρατικότητα του λενινιστή Τσίπρα. Έναν τύπο που θέλει να καταλύσει τη δημοκρατία δεν μπορώ να τον δω ως κεντρώο.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Το θράσος πάντως των σημερινών οι προηγούμενοι δεν το είχαν. Ούτε την αποκοτιά, ούτε τον αντιδημοκρατικό σχεδιασμό τους.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ggeorgan, αγόρι μου καλό, δεν ξέρω πού τα βρίσκεις αυτά που λες, αλλά το χρέος μας δημιουργήθηκε την δεκαετία του 1980 και όχι την δεκαετία του 2000. Ασφαλώς και είχαμε μια απότομη αύξηση στις δύο τελευταίες χρονιές της δεκαετίας 2008-2009 λόγω της απότομης ύφεσης που έφερε η διεθνής κρίση και μια πολύ μεγαλύτερη στις δύο πρώτες μνημονιακές χρονιές, αλλά το να κρύβουμε από τους εαυτούς μας ότι το μεγάλο πάρτυ έγινε το 1981-1989 είναι απλώς λάθος και δεν ξέρω τι σόι κίνητρα έχει για να λέμε αυτό το ψέμα.

Αυτή βεβαίως είναι η γερμανική εκδοχή, ότι τάχα μας έβλαψε το ευρώ και η δυνατότητα δανεισμού, την οποία όμως είχαμε πλήρη και ανεμπόδιστη ήδη από τη δεκαετία του 1980 και από πιο πριν. Την "αξιοποιήσαμε" πλήρως εκείνη τη δυνατότητα και δεν χρειαζόμασταν το ευρώ.

Ασφαλώς, η ερμηνεία που δίδεις συνάδει πλήρως με τα γερμανικά συμπλέγματα ανωτερότητας, αλλά είναι απλώς λάθος. Δεν υποστηρίζεται από τους αριθμούς. Ο πυρήνας του χρέους δημιουργήθηκε πολύ απλά εκτός ευρώ. Τόσο απλά.

Περισσότερα | Σχολιάστε

"Λείπει η μέρα"... Μα μήπως λείπει και η ηγεσία κύριε Παπαδόπουλε-Τετράδη; Χωρίς ηγεσία πώς θα κινηθεί αυτός ο λαός;

Περισσότερα | Σχολιάστε

Θυμάστε τους πρασινοφρουρούς που είχε στείλει το 1981 σε κάθε δημόσια υπηρεσία; Κάπως έτσι και το νεο-ΠΑΣΟΚ του ΣΥΡΙΖΑ. Η τεχνογνωσία υπάρχει, η πείνα για εξουσία υπάρχει, οι άχρηστοι άνθρωποι που με κίνηση του κράτους θα βρεθούν πολύ υψηλότερα από εκεί που θα τους επέτρεπαν οι ικανότητές τους επίσης. Ο "νέος Ανδρέας", κατά Ρουσόπουλο, είναι εδώ. Μόνον που ο Ρουσόπουλος, ως επανακάμψας his master's voice, μάλλον το έλεγε για θετικό! Τέτοια διορατικότητα ο... master!

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
έκανε σχόλιο στο θέμα Βόμβα Eurostat!
19/05/2017, 14:56

Κύριε Γκλαβίνη, θα έλεγα να σχολιάσετε αυτά που είπα και όχι αυτά που δεν είπα. Όσοι - αληθινά τυφλωμένοι από το όποιο πάθος έχετε ο καθένας - στηρίζετε εκ του μη όντος το πρώτο μνημόνιο κόντρα στην ίδια την πραγματικότητα, το έχετε συνήθειο να μην ασχολείστε με αυτά που πραγματικά λέει ο άλλος, αλλά να τον προπηλακίζετε ώστε να μην ακουστεί καν η τοποθέτησή του.

Αυτό επιχειρείτε κι εσείς τώρα και λυπάμαι γι' αυτό.

Εν πάση περιπτώσει, βρίσκετε κάτι λάθος σε αυτά που είπα προς τον κ. Φιλιππίδη; Πού ακριβώς διαφωνείτε; Με αυτά που είπα, όχι με αυτά που φαντασιώνεστε ότι είπα.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Δεν θα το πιστέψετε, κύριε Παπαδόπουλε-Τετράδη, χρησιμοποίησα αυτή την ίδια έκφραση προ ολίγων ημερών για να περιγράψω την κυβερνητική συμπεριφορά σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα ρωτούσα τους ενδιαφερόμενους "πείτε μου σας παρακαλώ, αν είναι να το γράψουμε σε έγγραφο, ποια έκφραση θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά"!

Βέβαια οι ενδιαφερόμενοι ξεράθηκαν στα γέλια. Δεν ήξερα όμως ότι είναι αριστοφάνεια η ρήση, ούτε φανταζόμουν ότι θα την χρησιμοποιούσατε κι εσείς, τελικά.

Πάντως θα μπορούμε στο μέλλον να την χρησιμοποιούμε και να λέμε "όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι..." και να επιτείνουμε τον κλαυσίγελω, καθώς βέβαια οι συνομιλητές μας θα δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι όντως την έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, καθότι ο καθωσπρεπισμός μας περιορίζει στον Θουκυδίδη και τον Πλάτωνα και μας κάνει να ξεχνούμε ότι αρχαίος ημών πρόγονος ήταν και ο αθυρόστρομος Αριστοφάνης, στον οποίο οφείλουμε ότι διέσωσε την καθομιλουμένη της αττικής διαλέκτου, πέρα από τους καθωσπρεπισμούς και της δικής του εποχής.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Μερικά σχόλια αγαπητέ Άδωνι στα όσα λες, τα οποία και είναι ο πυρήνας του προβλήματος:

Ο ΣΥΡΙΖΑ "δένει" την κοινοβουλευτική του ομάδα και όχι μόνον, με ένα διαρκές υπονοούμενο κρατικής και παρακρατικής βίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα βαθύτατα αντιδημοκρατικό, κόμμα που ονειρεύεται "επαναστατική" (δηλαδή: πραξικοπηματική) κατάληψη της εξουσίας, όπως ακριβώς τους δίδαξαν οι Μαρξ/Λένιν, που αισθάνεται άβολα μέσα στις νόρμες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Αυτή ακριβώς η στάση του είναι που ωθεί τους βουλευτές του να αισθάνονται βαριά τη σκιά του φόβου, που φόβος ίσον εξουσία, εξουσιαστικότητα. Δεν μας έκανε επαρκή εντύπωση πόσο εύκολα παραιτήθηκε η κα. Κατριβάνου από την παρούσα Κ.Ο. για να μην μείνει με 152 βουλευτές. Στην αρχή οι 155 εύκολα έγιναν 153, αλλά μετά θα υπήρχε πια σοβαρό πρόβλημα, εάν έφευγε και άλλος. Μα γιατί δεν παραιτούνταν τότε, στα "παλιά" μνημονιακά χρόνια οι βουλευτές, αλλά απλώς έφευγαν από τις Κ.Ο.;

Ακριβώς διότι υπάρχει ο αδιόρατος φόβος που προκαλεί η γεμάτη μίσος για την κοινωνία προσωπικότητα του Τσίπρα και της ηγετικής του ομάδας. Ένα μίσος που δεν θα τελειώσει ούτε όταν "πάρουν την εξουσία" που δεν την έχουν πάρει ακόμη, όπως λένε και ξαναλένε σε όλους τους τόνους. Δεν είναι μόνον αυτοεξευτελισμός, λοιπόν, είναι και ότι επιτρέπουν τον απόλυτο εξουσιασμό τους, είναι και ότι βλέπουν ότι δεν έχουν εναλλακτική, ενώ το 2010-14 υπήρχε η "αντιμνημονιακή εναλλακτική" που εξέφραζε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό είναι και το μεγάλο λάθος κατ' εμέ της ΝΔ, που δεν φρόντισε να προστατεύσει την "πατρότητα" της αντιμνημονιακότητας και την χάρισε στον Τσίπρα, πρώτα αποδεχόμενη την κυβέρνηση Παπαδήμου και έπειτα ταυτιζόμενη πολιτικά με την διετία Παπανδρέου. Μπορεί η κυβέρνηση Παπαδήμου να χάρισε στη ΝΔ εσένα, αγαπητέ Άδωνι, όμως έστρεψε τελικά την ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου προς διεξόδους απελπισίας, όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑνΕλ. Και η ριζοσπαστικοποίηση εκείνη ήταν υπαρκτή ούτως ή άλλως, λόγω της ταπείνωσης και του εξευτελισμού της χώρας που έφερε η διετία εκείνη. Της διαρκούς απονομιμοποίησης του ελληνικού κράτους και της συλλογικής μας υπόστασης. Ακόμη ενυπάρχει αυτό σε ορισμένους "παλαιομνημονιακούς".

Σήμερα λοιπόν δεν είναι πια πολιτικά ενδιαφέρον να είναι κανείς αντιμνημονιακός. Όσοι υποστηρίζουν ακόμη τον ΣΥΡΙΖΑ από απλό οπαδισμό, ανοησία ή ιδιοτέλεια, θα φάνε εύκολα το νέο αφήγημα του Τσίπρα "σας βγάζω από τα Μνημόνια". Όσοι έπαυσαν να ελπιζουν σε έξοδο από τα Μνημόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ (στον οποίο είχαν ελπίσει ότι θα βγαίναμε), δεν θα ψηφίσουν Μητσοτάκη για αυτό το λόγο. Όσοι ψηφίζουν μικροαστικά, για την τσέπη τους, γυρίζουν αυτή την ώρα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έχουν συγκροτήσει ακόμη, ούτε είναι ορατό να συγκροτήσουν πολιτικό κίνημα αντιΣΥΡΙΖΑ.

Γενικά, τα πράγματα είναι πιο δύσκολο από όσο φαίνονται κατά τη γνώμη μου με αυτούς που μπλέξαμε, διότι ακόμη δεν έχουμε δει ούτε την κορυφή του παγόβουνου από όσα σχεδιάζουν να κάνουν εις βάρος της χώρας.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Δεν συμφωνώ με την ανάλυσή σας κύριε Μαυρίδη.

Α) Η αριστερά έχει πεθάνει και το απέδειξε η μηδενική φετεινή συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς.

Β) Το αντιμνημόνιο επίσης έχει πεθάνει και δεν συγκινεί πια κανέναν. Το δημοψήφισμα του 2015 ήταν το κύκνειο άσμα του.

Γ) Οι ακραίοι είναι στην εξουσία μαζι και η Χ.Α. που τους στηρίζει κρυφά. Η Κωνσταντοπούλου δεν έχει αφήγημα ούτε θα έχει ποτέ.

Δ) Ο κόσμος αντιθέτως επιδιώκει την επανάσταση της κοινής λογικής.

Ε) Το πρόβλημα του Κυριάκου δεν είναι τι θα κάνει ως πρωθυπουργός. Είναι ότι με αυτούς που μπλέξαμε μπορεί να μην γίνει ποτέ πρωθυπουργός.

ΣΤ) Άρα το πραγματικό μας πρόβλημα είναι η κατάλυση της δημοκρατίας και ότι δυστυχώς κανένας δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για αυτό.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Βασικά, το τι θέλουν είναι σαφές: Να παραμείνουν στην εξουσία πάση θυσία. Αυτό που δεν είναι τόσο σίγουροι, είναι το πώς θα το καταφέρουν. Π.χ. με τις υποκλοπές κατάφεραν να μειώσουν κι άλλο το λαδάκι στο πολιτικό τους καντήλι. Αλλά νόμιζαν ότι έκαναν μεγάλη εξυπνάδα με το συμβάν. Ποιος ξέρει πόσες τεμενάδες θα τους έκανε πίσω από τις σκηνές ο Αλέξης για να τους εξευμενίσει πάλι.

Επίσης, αυτό που συμβαίνει είναι ότι εμείς που δεν έχουμε θητεύσει στην κομμουνιστική αριστερά δεν αντιλαμβανόμαστε πλήρως την τακτική τους, διότι μας λείπει η γνώση του τρόπου σκέψης τους. Θα είμαστε μονίμως τουλάχιστον δύο βήματα πιο πίσω από αυτούς.

Αύριο μπορεί να είμαστε ευγνώμονες στον Σαμαρά που δεν έκλεισε την τελευταία αξιολόγηση, αλλά τους έδωσε να φάνει δηλητηριασμένο καρπό και επιτάχυνε την φθορά της επερχόμενης αριστεράς. Η χώρα πιθανόν να έπρεπε να ζήσει αυτή την εξυγιαντική κρίση. Την τραβούσε ο οργανισμός της.

Εντωμεταξύ, κάπου δίπλα στη δουλειά μου είδα να ανακαινίζεται ένα μαγαζί που ήταν για καιρό κλειστό, σκοτεινό και ξενοίκιαστο. Ομολογώ ότι δεν το περίμενα. Το οικονομικό κλίμα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βιώναμε το 2010, που όλα ετοιμαζόντουσαν να καταρρεύσουν και να στοιχειωθούν από το πέπλο της χρεωκοπίας. Η κοινωνία ολόκληρη έμοιαζε, τότε, να είναι έτοιμη να αποξενωθεί έναν πλούτο που κατά βάθος θεωρούσε ότι δεν της ανήκε. Τώρα δεν είναι το ίδιο. Είναι τελείως διαφορετικό. Δεν είμαι βέβαιος ότι μπορώ να το περιγράψω πλήρως.

Ούτε είναι ίδιο το κλίμα με το 2013-2014, την περίοδο της "βουβής" ανάπτυξης που μόνον στο δεύτερο μισό του 2014 άρχισαν να την αντιλαμβάνονται κάπως ευρύτερα. Δεν θα ξεχάσω την κουβέντα γνωστού μου ταξιτζή το καλοκαίρι του 2013. -"Πώς πας;" -"Εεε, έτσι κι έτσι. Εεε, δηλαδή, να... καλύτερα... και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί". Όλο το κλίμα της "βουβής" ανάκαμψης στην απλοϊκή κουβέντα ενός και μόνον ανθρώπου. Τη χρονιά εκείνη (2013) γνωστή μου εταιρία μηχανολογικού εξοπλισμού για τη βιομηχανία είχε αύξηση τζίρου 82%. Οι ξένοι ιδιοκτήτες είχαν μείνει με ανοικτό το στόμα. Όλα επενδυτικά αγαθά. Επενδύσεις βάσης. Χωρίς τραπεζικό δανεισμό και χωρίς επιχορηγήσεις. Απίθανα πράγματα.

Τώρα είναι αλλιώς. Τώρα ο κόσμος επενδύει, όσοι επενδύουν, καταναλώνει, όσοι καταναλώνουν, αλλά επενδύει και καταναλώνει επειδή κουράστηκε. Όχι επειδή βλέπει οποιοδήποτε φως. Επενδύει γιατί δεν έχει κάτι άλλο πια να περιμένι, καταναλώνει γιατί κουράστηκε να περιμένει μήπως χάσει τα λεφτά του. Και η απίθανη κυβέρνησή μας επωφελείται από την ψευτο-ανάπτυξη αυτή που προέρχεται καθαρά από την κόπωση του Έλληνα από την κρίση. Αύριο, τι θα γίνει αύριο; Όταν θα πνίξουν την αγορά οι νέοι άνεργοι των νέων λουκέτων; Όταν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν έδρα στο εξωτερικό με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο;

Ο Τσίπρας δεν έχει σκοπό να παραδώσει την εξουσία. Αλλά θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα. Θα κάνει ό,τι του βγήκε τόσο ωραία πέρυσι. Εξώθηση των πραγμάτων στα άκρα. Καλλιέργεια κλίματος χρεωκοπίας και "εθνικού καθήκοντος" στην Κ.Ο. Θέατρο διαπραγμάτευσης για όσους έχουν ανάγκη να τους το προβάλει - 53 ή όσοι είναι τέλος πάντων. Άμα λάχει και ένα δημοψηφισμα, που αν απέχουν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα είναι μια ενδοσυριζαϊκή αναμέτρηση. Αν όλα αποτύχουν, εκλογές για να πετάξει τον μουτζούρη στον επόμενο.

Όλα είναι στο πρόγραμμα. Αλλά πάντως το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων, που ελέγχεται πλήρως από ελάχιστους ανθρώπους με αριστη πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα πίσω από τις κουρτίνες, είναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι πάμε για κλείσιμο της αξιολόγησης. Ότι ο Τσίπρας πίσω από τις κουρτίνες τα έχει δεχθεί όλα. Όλα. Και μένει η εφαρμογή και η ψήφιση με όποιον τρόπο τέλος πάντων διαλέξει. Και ότι επίσης έχει τιςψήφους για να περάσει τα μέτρα. Να αναμένουμε αποστασία Καραμανλή, στήριξη από Φώφη και ίσως από το μη "νεοδημοκρατικό" κομμάτι του Ποταμιού; Η Μαριλίζα πάντως ετοιμάζεται να προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Να ετοιμάζεται η τεχνητά μεθοδευμένη "εθνική κρίση" ως άλλοθι για τη συμμετοχή της πλατιάς λαϊκής συμμαχίας, από τον Καραμανλή και τον Μπαλτάκο (δεν θέλω να σκέφτομαι τον άλλον σε... "-άκο"...) μέχρι την Φώφη και την Μαριλίζα; Ποιος να ξέρει.

Πάντως όποιος έχει ξεγράψει τον Αλέξη κάνει λάθος. Έχει ακόμη πολλά επεισόδια το σήριαλ. Δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα θα εκτυλιχθούν, αλλά πάντως θα εκτυλιχθούν αρκετά ακόμη. Αλίμονο σε εμάς...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Εντάξει ωραία, δηλαδή αν φύγει και ο Στουρνάρας έστω και για την Ευρώπη (που είναι ακριβώς το ίδιο με το να τον παραιτήσουν π.χ.), τότε ζήτω που καήκαμε. Θα ελέγξουν τα πάντα στην οικονομία με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα.

Όσο και εάν του είναι δύσκολο, θα πρέπει να μείνει εδώ, να θυσιαστεί για τη χώρα αντί να πάρει αξιώματα στην Ευρώπη. Από τον έναν αυτό άνθρωπο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό αν θα αντισταθούμε ως κοινωνία και ως χώρα, για να μην πούμε ως λαός και ως έθνος, απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση που μας εχθρεύεται για να ωφελήσει μόνον την πάρτη της.

Από μεμονωμένους ήρωες σώθηκε πάντοτε η χώρα και τώρα πρέπει και αυτός να φανεί αντάξιος του ρόλου του.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Αυτά σε όρους τακτικής κύριε Μουμτζή. Σε όρους πολιτικής; Πώς θα καταφέρει η ΝΔ να φέρει αυτές τις μάζες ψηφοφόρων κοντά της; Πώς θα καταφέρει να επαναπατρίσει ανθρώπους περί το 40-45% του εκλογικού σώματος και να φθάσει σε παλαιότερες εκλογικές δόξες;

Περισσότερα | Σχολιάστε

@panekiz: Όμως, εάν τελικά αποδειχθεί ψευδές το λεχθέν υπό της Αλ. Μπαλού, μέλους του ΚΚΕ, αυτό θα σημαίνει ότι τα μέλη του ΚΚΕ διεκδικούν για τον εαυτό τους το "δικαίωμα" να λένε ψέματα και για εμάς την "υποχρέωση" να τους πιστεύουμε...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Μπλέξαμε πολύ άσχημα με δαύτους. Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάνε πλέον. Αλλά με κάθε καθεστωτικό άσσο που τραβούν από το μανίκι τους, καίνε κάθε φορά και κάποιο πλέγμα υποστήριξης. Και σπαταλούν την ισχύ που με τόσο κόπο μάζεψαν για τόση λίγη δα απόλαυση εξουσίας...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Υπήρχαν και υπάρχουν πολλοί συμπατριώτες μας που εκρήγνυνταν από χαρά στην ιδέα ότι θα υπαχθούμε στη ρωσική ή στην κινεζική επιρροή. Και όχι μόνον αριστεροί. Και πολλοί δεξιοί. Ας θυμηθούμε τον πολιτικής φύσεως ενθουσιασμό για την Cosco στον Πειραιά - άλλο τα οικονομικής φύσεως οφέλη, δεν ομιλούμε για αυτά, αυτά είναι άλλο. Ομιλούμε για τον "γεωπολιτικό" ενθουσιασμό του πολιτικού ακροατηρίου.

Τώρα λοιπόν που φαίνεται ότι υπάρχει η (ανόητη - αλλά και τι να κάνει, χωρίς μπάνκα) συναίνεση του θείου Σαμ στην αλλαγή γεωπολιτικού καθεστώτος της χώρας, να δούμε αν είχαν τελικά δίκιο όλοι αυτοί ή αν θα νοσταλγούμε με μαύρο δάκρυ τις εποχές που κουμάντο έκαμνε η μία και μοναδική Πρεσβεία.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Αυτά κύριε Πέτσα χρειάζονται καλύτερη και πιο εύπεπτη ανάλυση σε επίπεδο headlines στον κόσμο: Πρέπει να καταλάβουμε π.χ. τι σημαίνει "διπλή αιρεσιμότητα" για τα αντίμετρα. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι το "ναι" θα πρέπει να το πει το ΔΝΤ και ότι τα αντίμετρα εξαρτώνταρι από την έγκριση του ΔΝΤ, του πιο σκληρού δηλαδή μνημονιακού παίκτη.

Ξαμοληθείτε λοιπόν όλοι οι σύμβουλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη να τα εξηγήσετε αυτά στα κανάλια. Να καταλάβει ο κόσμος τι ακριβώς σημαίνει και πόσο δύσκολο είναι να γίνουν πράξη τα αντίμετρα. Διότι ακόμη και εάν πετύχουμε πλεόνασμα π.χ. 7%, ακόμη και τότε θα δούμε το ΔΝΤ να λέει "εχμ, έχω αμφιβολίες".

Υπάρχει επίσης και ένα άλλο δημοσιονομικό σενάριο που πρέπει να ληφθεί πολιτικώς υπόψη: Ότι η ελληνική οικονονομία υπεραποδίδει και έχουμε μια συνεχή επανάληψη του αποτελέσματος του 2016. Σε αυτή την περίπτωση τι στάση έχουμε εμείς ως ΝΔ; Τι επιπλέον περιθώριο δίδονται στον Τσίπρα; Και τι επιπλέον περιθώρια δίδονται στον Κυριάκο ως αυριανό (πρώτα ο Θεός) πρωθυπουργό;

Περισσότερα | Σχολιάστε

Προσωπικά θεωρώ ότι δεν χρειάζεται κανένα κούρεμα χρέους. Από τη στιγμή που η Ελλάδα θα μπει σε διαδικασία βιώσιμης τάσης μείωσης του χρέους, αυτό κάποια στιγμή θα μειωθεί. Τα πλεονάσματα των επομένων ετών, ο κάποιος πληθωρισμός, μαζί με την όποια ανάπτυξη θα φέρουν μειώσεις που δεν θα τις φανταζόμαστε. Ας βάλει κάποιος τα νούμερα σε ένα Excel να δει τι προκύπτει. Καλά, μόνον το ΔΝΤ κάνει Excel βρε παιδιά;

Περισσότερα | Σχολιάστε

Η Ευρώπη πληρώνει τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης. Να δούμε πού θα μας βγάλει όλο αυτό.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Μην είστε τόσο απαισιόδοξος κύριε Κουζηνέ. Ο Μαδούρο δεν θα φύγει με συντεταγμένες ενέργειες, ελέγχει τα πράγματα. Μην ελπίζετε στο δημοψήφισμα. Το θέμα είναι να φύγει ο τσαβισμός. Και θα φύγει, είναι βέβαιο.

Είναι θέμα χρόνου η αντίδραση του κόσμου να περάσει μέσα στα καθεστωτικά όργανα και να τα διαβρώσει. Δεν ξέρω αν έχουν βρει καμιά καινούργια πατέντα οι μαδουρικοί ώστε να κρατηθούν "αμόλυντες" οι διαφόρων επιπέδων νομενκλατούρες τους, αλλά θα μου φαινόταν πολύ δύσκολο. Η αντίδραση αυτή θα διαχυθεί και στα όργανα του καθεστώτος. Δεν είναι μακριά η ημέρα που θα είναι αδύνατη η καταστολή. Τότε θα πέσει ο Μαδούρο. Διότι τίποτε δεν διαφαίνεται που να είναι ικανό να διαταράξει την πορεία της Βενεζουέλας προς χειρότερες ημέρες με τον Μαδούρο και, άρα, την πορεία του τσαβισμού προς την πλήρη απαξίωση.

Αυτά που βιώνετε τώρα είναι τα προεόρτια της πτώσης, η οποία θα έλθει με τρόπο που τώρα ίσως δεν μπορείτε να φανταστείτε.

Είναι λογικό να είστε απαισιόδοξος, αλλά είναι και λάθος ταυτόχρονα. Ευτυχώς!

Περισσότερα | Σχολιάστε

Κι ότι το γράφατε μόλις προχθές, κύριε Παπαδόπουλε-Τετράδη, για το ότι δεν έχει καταλάβει ο Σαββίδης με ποιους έμπλεξε...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Θα μπορούσε να είναι και ταινία με τίτλο "Τσίπρας: όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω Αντώνης Σαμαράς".

Θα μάθουν κι άλλα σιγά σιγά. Προς το παρόν ο Κυριάκος παίζει αριστοτεχνικά το παιχνίδι και είναι φανερό ότι δεν θα τους χαρίσει τον φιλελευθερισμό και δεν θα την πατήσει όπως την πάτησε ο Καραμανλής με τον Σημίτη. Όχι ότι κι ο Τσίπρας είναι Σημίτης βέβαια. Αλλά έστω ως καρικατούρα Σημίτη.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Η Μέρκελ προσπαθεί με το μοντέλο των "πολλών ταχυτήτων" να πετύχει δυό πράγματα: α) να δώσει στο εκλογικό της κοινό μια ανάσα "ανωτερότητας" του γερμανικού έθνους, που θα καθορίζει εντέλει αυτό ποιος είναι άξιος και ποιος όχι να μετέχει της "1ης ταχύτητας" και β) να δώσει ένα περιθώριο σε ορισμένα κράτη που ζηλεύουν εμφανώς το Brexit. Τα κράτη αυτή δεν είναι η Γαλλία (αν βγει η Λεπέν τότε πιθανώς τελειώνει η Ε.Ε. και δεν μιλούμε καν για πολλές ταχύτητες), αλλά είναι η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία. Κράτη δηλαδή τα οποία η Γερμανία βλέπει σαν φυσική ενδοχώρα της, λόγω αυτοκρατορικού παρελθόντος - είτε πρωσικού, είτε αυστριακού - αλλά και σήμερα της είναι απολύτως απαραίτητα για να έχει φθηνή παραγωγή, αφού σχεδόν το σύνολο της βιομηχανίας της παράγει ανατολικά και τα φέρνει στη Γερμανία ίσα για να μπει η ταμπέλα "made in Germany". Χάρη στην ανατολική παραγωγική ενδοχώρα των χαμηλών μισθών έχει καταφέρει να κρατήσει διεθνώς την ανταγωνιστικότητά του το made in Germany και αν γίνει καμία στραβή και αποφασίσουν οι εθνικιστές Πολωνοί να φύγουν από την Ε.Ε. θα έχει σοβαρό πρόβλημα η παραγωγική μηχανή της Γερμανίας.

Η Ελλάδα κάποια στιγμή προεκλογικά ίσως γίνει παρανάλωμα για να τονωθεί ο Γερμανός εκλογέας. Μου είχε κάνει τεράστια εντύπωση επί Σαμαρά που είχαμε παίξει ένα παιχνίδι με την εθνική Γερμανίας η δική μας εθνική στο ποδόσφαιρο. Το έβλεπαν οι Γερμανοί, όλοι, σαν εθνική υπόθεση. Είχα πάρει έναν τεράστιο αριθμό e-mails από Γερμανούς που έλεγαν μέσες - άκρες όλοι το ίδιο πράγμα: θα σας νικήσουμε. Μα πόση ανάγκη το είχαν τέλος πάντων; Τελικά χάσαμε 4-2, όχι πολύ εύκολα και οι Γερμανοί το φχαριστήθηκαν όσο δεν πήγαινε. Εμάς δεν νομίζω να μας ένοιαξε και τόσο και ας έχουμε μεγάλο άχτι τους Γερμανούς για τη συμπεριφορά τους. Είναι φοβερό το πώς επηρεάζει ο ψυχισμός τις αποφάσεις ακόμη και φαινομενικά σοβαρών κρατών. Αν ήταν όμως τελικά τόσο σοβαρή όσο φαίνεται η Γερμανία δεν θα είχε κάνει δύο παγκοσμίους πολέμους σε είκοσι χρόνια.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
08/05/2017, 20:47

Μπράβο σας κύριε Φιλιππίδη, για μια ακόμη φορά νομίζω ότι θέτετε το πιο ουσιαστικό ζήτημα που υπάρχει σε σχέση με το μέλλον της χώρας και της κυβέρνησης.

Όλα αυτά που βιώνουμε για τη β΄ αξιολόγηση είναι αποτέλεσμα εκείνου του καπρίτσιου του Τσίπρα. Τώρα, αν θα "τα πάρει κρανίο" πάλι και γίνουν τα ίδια, ποιος ξέρει.

Προσωπικά νομίζω πως όχι και ο λόγος είναι η υπερβολική βελτίωση του ελληνικού ομολόγου, που φανερώνει σύντομη έξοδο στις αγορές. Εδώ δεν έχει να κάνει με Μοσκοβισί και Γιούνκερ και χαρτογιακάδες, αλλά με σκληροτράχηλους τύπους που παίζουν με τα δισεκατομμύρια των επενδυτών τους σαν στραγάλια και που είναι υποχρεωμένοι να δικαιολογήσουν την κάθε απώλεια. Δεν πρόκειται λοιπόν να τον αφήσουν να παρασύρεται από τα καπρίτσια του.

Από τη στιγμή που η Ελλάδα ξαναμπαίνει στη διαδικασία εξόδου στις αγορές, τα περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση αυξάνονται αλλά και μειώνονται κιόλας. Η χώρα πέρασε από αυτή την ατραπό ξανά το 2014. Τώρα υπάρχει περισσότερη συσσωρευμένη εμπειρία και σίγουρα ο Σαμαράς θα ήξερε πια τι να κάνει ακριβώς. Αλλά και ο Τσίπρας μπορεί να το κάνει, διότι έχει υψηλότερο ένστικτο πολιτικής επιβίωσης από τον Σαμαρά.

Δεν θα πλήξουμε πάντως, με αυτή την κυβέρνηση, όπως δεν έχουμε πλήξει καθόλου μέχρι σήμερα.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ίσα που μπορεί και να τα καίει μόνος του για να ηρωοποιείται απέναντι στα θύματά του. "Τσαντισμένοι αντιφασίστες"!...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Έχει πέντε χρόνια περιθώριο για να μειώσει το 35% της Λεπέν όσο γίνεται περισσότερο.

Η απο-ριζοσπαστικοποίηση των Γάλλων και η επιτυχία της υπόδειξης του δύσκολου αλλά υγιούς δρόμου της σκληρής δουλειάς είναι το μεγάλο στοίχημα του νέου προέδρου. Και για αυτόν και για τη Γαλλία και για όλη την Ευρώπη.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Α ρε Άδωνι. Καλά που είσαι κι εσύ και τους ξεφτιλίζεις με μια σου κουβέντα.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Άρα, έχουν σκοπό να επανέλθουν και να "καθαρίσουν" για τα καλά αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν τότε.

Βέβαια αυτή τη στιγμή οι όροι είναι χειρότεροι για αυτούς. Ο Καλογρίτσας είναι εκτός παιχνιδιού, ο Μαρινάκης είναι εχθρός, ο Σαββίδης μόνον κάνει παιχνίδι, αλλά οι τελευταίες κινήσεις του τον έχουν στοχοποιήσει και το πιθανότερο είναι να μην έχει καλό τέλος.

Ας αφήσουμε ότι ο Παππάς έχει χαλάσει το όνομά του μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ με το φιάσκο της προηγούμενης απόπειρας και δεν μπορεί να ξανακάνει εύκολα τις ίδιες μαγκιές.

Αυτά βέβαια από μόνα τους δεν σημαίνουν ότι δεν θα ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα που τους καίει πάρα πολύ.

Βέβαια, με τους ρυθμούς που πάνε, μέχρι να ελέγξουν την ενημέρωση και να επιβάλουν καθεστώς, θα έχουμε σύντομα Σεπτέμβριο 2019 (ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα) και θα παιχτεί το παιχνίδι πια με διαφορετικούς όρους. Γι' αυτό ακριβώς βιάζεται ο Βούτσης, σου λέει αν είναι να δώσει τις τηλεοπτικές άδειες στο τέλος ο Μητσοτάκης καήκαμε.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Θα έλεγα ότι ο Αλέκσης ταιριάζει στη χειρότερη Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι ο μόνος πρωθυπουργός που σατιρίζεται με ανορθογραφία του ονόματός του.

Από εκεί και πέρα, η ΝΔ χρειάζεται επειγόντως πολιτική στρατηγική για την προεδρική εκλογή του 2020. Και πρώτα από όλα να καταγγείλει τους σχεδιασμούς Τσίπρα.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Οι Πολωνοί είναι οι μόνοι άνθρωποι που έχω ακούσει να μου λένε "να ξέρεις ότι είμαι ρατσιστής, είμαι πολύ ρατσιστής". Με το καλημέρα της γνωριμίας.

Ακόμη και όσοι είναι πιο μετριοπαθείς έχουν μια απίστευτη αγάπη για την πατρίδα τους, σχεδόν αρρωστημένη.

Θεωρούν ότι η ζωή τους χρωστάει πολλά, από αυτή την άποψη μοιάζουν με τους Έλληνες, δεν μπορούν να ξεχάσουν την υπερδιακοσαετή διπλή κατοχή της χώρας τους από Γερμανούς και Ρώσους, αλλά ούτε και την 45ετή επιβολή του κομμουνισμού πάλι από τους Ρώσους, που τους υποχρέωσαν να μετατοπίσουν και την όλη χώρα τους κάμποσες εκατοντάδες χιλιόμετρα δυτικότερα δημιουργώντας το τεχνητό μόρφωμα της Λευκορωσίας για να τους απορροφήσει και δίνοντας και ένα μεγάλο κομμάτι στη σημερινή Ουκρανία.

Οι Πολωνοί δεν μπορούν να χωνέψουν ότι ήταν τόσα χρόνια απόντες από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τώρα θέλουν να πάρουν επιθετική ρεβάνς βασιζόμενοι μόνον στην αμερικανική στήριξη.

Η παρουσία εκατομμυρίων γερμανικής καταγωγής πολιτών στα δυτικά τμήματα της χώρας (αυτά που τους υποχρέωσαν να πάρουν οι Σοβιετικοί σε αντάλλαγμα για αυτά που τους πήραν ανατολικά) είναι ένα πρόβλημα για την εθνική τους συνοχή, αλλά που ταυτόχρονα αυξάνει την οργή και το μίσος τους.

Το να έχουν την κυβέρνηση που σήμεραν έχουν ήταν θέμα χρόνου να συμβεί. Η παρουσία 70.000 ανθρώπων, συγγνώμη, δεν μου λέει τίποτε για μια χώρα 40 εκατομμυρίων.

Οι Πολωνοί είναι εξαιρετικά πειθαρχηένος και σκληραγωγημένος λαός, έχουν μαζέψει πολλή βιομηχανία από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως τη Γερμανία και συνεχίζουν να έχουν χαμηλό εργατικό κόστος παρά την εκρηκτική άνοδο του ΑΕΠ τους. Δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο ευρώ, άλλωστε το ζλότι είναι αρκετά ισχυρό σε μια χώρα με διαρκώς ισχυροποιούμενη μεταποιητική βάση και δεν το έχουν ανάγκη το ευρώ.

Για μόνο τους στήριγμα έχουν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη την θεωρούν αναγκαίο κακό για να έχουν εμπορικές σχέσεις με τη Γερμανία και τους λοιπούς.

Θα δούμε την Πολωνία μετά το Brexit να ηγείται των ευρωσκεπτικιστών και να είναι ο αμερικανικός δάκτυλος στην Ευρώπη, σε αντικατάσταση των Βρετανών, μονίμως κατατρυχώμενοι όπως είναι και θα είναι από το σύνδρομο του "σάντουιτς" μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας.

Οι εξελίξεις δεν θα είναι καλές σε αυτό το μέτωπο, διότι με ανθρώπους που κινούνται για να πάρουν πίσω αυτά που θεωρούν ότι τους χρωστάει η ζωή δεν μπορείς να συνεννοηθείς και πολύ καλά.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Καταρχάς αγαπητό liberal, μια τέτοια δήλωση Μίκη Θεοδωράκη μπαίνει πρώτη-πρώτη κεντρικό θέμα όλο το Σ/Κ και δεν μπαίνει τριτο-τέταρτη. Διότι αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας σήμερα και δεν είναι η αξιολόγηση.

Δεύτερον, αγαπητέ Μίκη, πού ήσουν όταν έβλεπες ότι ο Σαμαράς βγάζει τη χώρα από τα Μνημόνια να απονομιμοποιήσεις την αντιμνημονιακότητα του Τσίπρα;

Ήμουν ένας από αυτούς που θελγόταν από τον πύρινο αντιμνημονιακό σου λόγο, που συγκινούνταν από την πολιτική πρωτοβουλία στο γήρας σου. Που όμως από τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο 2012, όταν είδα ότι καμία σχέση Σαμαράς και ΓΑΠ, στήριξα ολόψυχα τον άνθρωπο που μας έβγαζε από τα Μνημόνια και ας μην μου άρεζαν όλα όσα έκαμνε.

Κάποια στιγμή, Ιανουάριο του 2015, είδα έναν άλλο προβεβλημένο αντιμνημονιακό, τον Απ. Γκλέτσο, να λέει εκείνες τις ημέρες, προεκλογικά, "από τον Τσίπρα προτιμότερος ο Σαμαράς". Too little, too late. Το αντιμνημονιακό κίνημα έπρεπε τότε να στηρίξει την επικείμενη έξοδο από τα Μνημόνια. Αντ' αυτού επέλεξε με κριτήρια μανιχαϊσμού, με κριτήρια πολιτικής ορθότητας, επειδή ο Τσίπρας είχε προλάβει να ταυτιστεί με το Αντιμνημόνιο. Ενώ στην πραγματικότητα ΗΤΑΝ αυτός ο ίδιος το Μνημόνιο, ο άνθρωπος που ξαναέβαλε την Ελλάδα πίσω στα Μνημόνια τη στιγμή που έβγαινε. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σήμερα ο Τσίπρας έχει την πλήρη στήριξη του ΓΑΠ, του ολετήρα της χώρας.

Too little λοιπόν η δική σου παρέμβαση δεν είναι σίγουρα, αλλά πολύ φοβάμαι μήπως είναι ήδη too late, μήπως δεν μεταλλάχθηκε το αντιμνημονιακό κίνημα όταν έπρεπε, όταν υπήρχε έτοιμη η έξοδος από τα Μνημόνια και μήπως τελικά τώρα ο Τσίπρας χρησιμοποιεί την "ορθολογική κυριαρχία" των Μνημονίων και της ΕΕ ως ένα ακόμη όργανο επιβολής του δικού του καθεστωτισμού. Το βλέπει κανείς από τον τρόπο που μιλάει στο κόμμα του ότι πάμε για ξεσάλωμα μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ααααν έλθει ποτέ - δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα έλθει, αλλά εν πάση περιπτώσει, θα δούμε.

Τρίτον, αγαπητέ Μίκη, μήπως πρέπει να κάνεις και κάποια αυτοκριτική ως δημόσιο πρόσωπο, ως πολίτης, ως πολιτικός; Ο Τσίπρας είναι αυτό που έσπερνες τόσα χρόνια. Είναι αυτό για το οποίο πολέμησες στον Εμφύλιο. Είναι αυτό για το οποίο διώχθηκες. Ξέρω, κάπως αλλιώς το φανταζόσουν. Μα τελικά είναι αυτό ακριβώς. Αυτό ήταν πάντοτε. Δέστο και πες πριν το τέλος της ζωής σου εκείνη τη δήλωση μεταμέλειας που θα ναρκοθετήσει την πορεία των απανταχού Μαδούρο.

Ξέρω ότι έχεις και την ψυχική δύναμη και την διάθεση να το κάνεις, εφόσον πεισθείς ότι αυτό είναι το σωστό, αυτό είναι το κριτήριο για το αύριο της χώρας.

Γι' αυτό άλλωστε και είσαι ο Μίκης, και ας είσαι πια ακόμη πιο αδύναμος σωματικά από ό,τι τον καιρό που διοργάνωνες συλλαλητήρια κατά των Μνημονίων. Και τότε σωστά έβλεπες και τώρα σωστά βλέπεις. Και δεν θα σου αρνηθώ ότι και τότε που πολεμούσες με το ΚΚΕ στον εμφύλιο, και τότε κάτι σωστό έβλεπες, αλλά δεν το έβλεπες όλο, δεν έβλεπες τον σταλινισμό, τον μαδουρισμό και όλους τους -ισμούς της ανελεύθερης ιδεολογίας του μαρξισμού και των πολλών πολιτικών και ιδεολογικών τέκνων του.

Αποκήρυξέ τα όσο είσαι ακόμη εν ζωή. Το οφείλεις στον εαυτό σου.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Κύριε Φιλιππίδη, ενώ συνήθως συμφωνώ μαζί σας, σήμερα θα διαφωνήσω.

Αν νομίζετε ότι ο ασφυκτικός κρατικός έλεγχος και η απόλυτη "πάταξη της φοροδιαφυγής" είναι καλό πράγμα, κάνετε τεράστιο λάθος. Δείτε τι συμβαίνει σήμερα και αναρωτηθείτε τι μένει σε έναν ελεύθερο επαγγελματία εάν δηλώνει τα πάντα, με ΕΦΚΑ, ΦΠΑ, προκαταβολές και κανονικό φόρο. Δεν μπορεί να τα δηλώνει. Άρα, φοροδιαφεύγει. Άρα, πώς θα επιβιώσει σε αχρήματη κοινωνία;

Το κράτος είτε ως δυνάστης (περίπτωση Ελλάδας) είτε ως προγραμματιστής της οικονομίας (πρώην ΕΣΣΔ) απέτυχε πάντοτε και απέτυχε οικτρά. Πέτυχαν μόνον τα κράτη που άφηναν επαρκή ελευθερία στους ιδιώτες να διαχειριστούν τον πλούτο τους. ΗΠΑ, Βρετανία, Ελβετία, Ιαπωνία - ακόμη και η Γερμανία πέτυχε όχι χάρη στην ιδιωτική δημιουργικότητα, αλλά χάρη στην παροιμιώδη πειθαρχία της, που επιτρέπει ένα κρατικά ελεγχόμενο μοντέλο με όρους οικονομικής ανάπτυξης, λόγω του ότι αυτό ταιριάζει καλά στον πειθαρχημένο γερμανικό χαρακτήρα.

Όλοι οι υπόλοιποι που δεν είμαστε Γερμανοί πολύ απλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο κράτος να γίνει ο απόλυτος οικονομικός μας δυνάστης στο όνομα της "πάταξης της φοροδιαφυγής". Το πρόβλημά μας σήμερα στην Ελλάδα είναι ότι δεν είναι πια αρκετά μεγάλη η πίτα, όσο ήταν στη δεκαετία του 2000, έστω και φουσκωμένη εν μέρει από ιδιωτικό και δημόσιο δανεισμό. Πώς θα μεγαλώσουμε την πίτα με οικονομική ανελευθερία;

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ω της υποκρισίας.

Η θέση Φάμελλου προϋποθέτει ότι οι εκτάσεις που κηρύχθηκαν αναδασωτέες είναι πράγματι αναδασωτέες και το κράτος δεν έχει κάνει λάθος ή "λάθος". Π.χ. στη Μεσσηνία, όπου το 2007 κάηκαν 400 χιλ. στρέμματα, εκ των οποίων 200 χιλ. ήταν δάσος και 200 χιλ. ήταν ελαιώνες, το κράτος αντί να ψάξει να δει πού ήταν το δάσος και πού οι ελαιώνες, αποφάσισε "για ευκολία" (ποιανού;;; του δημοσίου υπαλλήλου του δασαρχείου!) να τα κηρύξει όλα, ΟΛΑ αναδασωτέα! Τι φταίει λοιπόν εκεί ο αγρότης που του κήρυξαν την έκταση αναδασωτέα; Η θέση Φάμελλου θα είχε νόημα αν υποθέσουμε ότι οι πράξεις κήρυξης μιας έκτασης ως αναδασωτέας είναι όλες σωστές. Επειδή δεν είναι, γι' αυτο υπάρχει πρόβλημα. Ο αγρότης της Μεσσηνίας, όχι μόνον κάηκαν οι ελιές του, αλλά την άλλη στιγμή είδε το χωράφι του να χαρακτηρίζεται "δάσος". Ο Φάμελλος έχει απάντηση για αυτό ή προτιμάει την "κολλεκτιβοποίηση" της άγροτικής γης μέσω του τεκμηρίου κυριότητας των δασικών και των "δασικών" εκτάσεων υπέρ του δημοσίου;

Δεύτερο σοβαρό φάουλ Φάμελλου: Μας λέει για τις επιτροπές αντιρρήσεων. Οι επιτροπές αντιρρήσεων είναι της ΕΚΧΑ - πρώην Κτηματολόγιο Α.Ε. Από πού κι ως πού ανατίθενται καθήκοντα εκπόνησης των δασικών χαρτών σε υπηρεσία άλλη από το δασαρχείο. Εδώ η αρμοδιότητα έχει διασπαστεί και έχει φύγει από τα δασαρχεία με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, και ο Φάμελλος εγκαλεί την αντιπολίτευση διότι λέει χρειάζεται πράξη του δασαρχείου! Μα... σοβαρά;;; Ασφαλώς και χρειάζεται πράξη του δασαρχείου. Για όλα. Ποιος τα πήρε από τα δασαρχεία; Εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ! Όχι η ΝΔ!

Περισσότερα | Σχολιάστε

"Σε συνθήκες κανονικότητας ήταν 4%". Α να μπράβο κύριε Μουμτζή. Ας όψονται λοιπόν αυτοί που απλώς και μόνον για να μειώσουν ένα υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα μας έφεραν την αντικανονικότητα, την ανωμαλία, τα Μνημόνια, από ΕΠΙΛΟΓΗ τους, επειδή δεν ήθελαν να τα μειώσει η χώρα μόνη της.

Από εκεί και πέρα, η ερώτησή μου είναι η εξής: Σαν πολλά Μπρεστ-Λιτόφσκ δεν έχει υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ; Η άρνησή του να ξοδέψει και άλλα από το τεράστιο υπερπλεόνασμα του 2016 (μαζί με το 0,35% που μοίρασε στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο, το συνολικό πλεόνασμα θα ήταν 4,54%, όσο δηλαδή ήταν ο στόχος Σαμαρά για το 2016) δείχνει πλήρη συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους.

Πάει δηλαδή για πλήρη κανονικοποίηση της πορείας της χώρας κρατώντας έναν αριστερό φερετζέ που είνα πια διάτρητος.

Μήπως δηλαδή είμαστε πια σε φάση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάζεται να χάσει τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του με αντίδωρο τη διατήρηση της εξουσίας;

Είμαι βέβαιος ότι έχουν σκοπό να τα ξανααλλάξουν πάλι και να το παίξουν πάλι επαναστάτες. Αλλά πάνε να βγάλουν την Ελλάδα στις αγορές, τότε δεν θα είναι παίξε γέλασε, δεν θα μπορούν να κουνηθούν ρούπι. Με τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών άντε και τα βγάζεις πέρα κάπως. Με τους ανθρώπους των αγορών που πρέπει να απολογηθούν για το κάθε δολάριο που έχασαν, πώς θα τα βγάλουν πέρα;

Περισσότερα | Σχολιάστε

Εμένα πάντως σήμερα οι αντέννες .μου έπιασαν εκλογές. Μπορεί φυσικά να κάνω λάθος, αλλά σας λέω τι έπιασα εγώ στο δικό μου μικρού βεληνεκούς ραντάρ. Μακάρι να μην γίνουν για να τελειώσουμε μια και καλή με τον Αλέκση.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Το κοινό πρόβλημα ΣΥΡΙΖΑ και Χ.Α. είναι η απο-ριζοσπαστικοποίηση του ελληνικού λαού όσο απομακρύνεται η αντεθνική-ανθελληνική διακυβέρνηση ΓΑΠ από τη συλλογική μνήμη και όσο παραδέχονται όλο και περισσότεροι συμπατριώτες μας, έστω και ανομολόγητα, την εκτέλεση των Μνημονίων ως την ευχερέστερη οδό εξόδου από την πολυετή κρίση.

Άρα, η κοινή δεξαμενή από την οποία αντλούσαν ψήφους και τα δύο αυτά κόμματα (κάποτε τρία μαζί με τους ήδη εξαφανισμένους δημοσκοπικά ΑνΕλ) συρρικνώνεται και η μετακίνηση ψήφων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς την Χ.Α. είναι μικρότερη από ό,τι από τον ΣΥΡΙΖΑ προς την ΝΔ (πολύ μικρότερη).

Κοινώς, όσες μαγκιές και να πουλήσει ο Κασιδιάρης, οι εποχές δεν είναι ίδιες όπου το χαστούκι στην Κανέλλη του προσπόρισε ψήφους. Τώρα ο κόσμος τους γυρίζει την πλάτη με τέτοιους αντιαισθητικούς εξυπνακισμούς.

Συν τοις άλλοις, όποιος ταυτίζεται με τον Τσίπρα στο τέλος βλάπτεται δημοσκοπικά. Την πάτησε ο Λεβέντης, θα την πατήσουν κι αυτοί. Προς όφελος του Κυριάκου και της ΝΔ.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ο Βρούτσης είναι από τους ελάχιστους που κάνουν πραγματική αντιπολίτευση στον Τσίπρα.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Μάλλον δεν λένε το ίδιο οι υποτιθέμενοι "φλωρεντίνοι" και η ΕΕΤΤ, η τελευταία μιλάει τεχνικά, οι άλλοι το έλεγαν από θέμα οικονομικής βιωσιμότητας.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Όπως έχετε αναλύσει πολλάκις, κ. Μουμτζή, τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον πιάνουν οι υπόλοιποι σε πολιτική πονηριά και τακτικό-στρατηγικό σχεδιασμό πολιτικής κυριαρχίας. Αν πάνε και θα πάνε από το κακό στο χειρότερο, θα είναι επειδή ούτε οι ίδιοι τους θα μπορέσουν να κατευθύνουν τα πράγματα εκεί που θέλουν, όχι επειδή οι αντίπαλοί τους θα κάνουν καλύτερη δουλειά σε έναν τομέα.

Εδώ λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την εξήσς καταστροφική επιλογή: Να επιτρέψει στην Ευρώπη να τον "εκβιάσει" στο κλείσιμο της υπόθεσης Γεωργίου με τον τρόπο που περιγράφετε. Έτσι, θα μπορέσει να πουλήσει ακόμη μία παρτίδα σανού στους ψηφοφόρους του, να τους φλομώσει με συνωμοσιολογία το ήδη "καμμένο" μυαλό τους και να εμφανιστεί ο ίδιος για μια ακόμη φορά ως θύμα που "θέλει αλλά δεν τον αφήνουν".

Εγώ τουλάχιστον αυτό βγάζω ως πιθανότερη εκδοχή από τα γραφόμενά σας. Θα κάνει έτσι το χατήρι των Ευρωπαίων και θα το γυρίσει και υπέρ του στους ψηφοφόρους του.

Αυό βέβαια, μπορεί να χαλάσει κάποιους σχεδιασμούς του, αλλά θα του επιτρέψει να διατηρήσει εναν πυρήνα ψηφοφόρων του, αυτόν στον οποίο διαρκώς απευθύνεται.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Όταν ο Σαββίδης αντιληφθεί το πόσο αναξιόπιστος είναι ο Τσίπρας μπορεί να κάνει και χαρακίρι. Ας ρωτήσει τη Γιάννα.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Έχετε απόλυτο δίκιο κύριε Ζαμπούκα. Πραγματικό ξεβράκωμα μιας εντελώς αδύναμης ΕΕ αυτό που συμβαίνει, που κάποιοι δικοί μας την έχουν και για πρότυπο.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Οι σημαντικότεροι φιλελεύθεροι της ελληνικής ιστορίας, οι προπαππούδες μας που πολέμησαν για την ελευθερία τους κάπου όταν η Ευρώπη είχε επίσης ανακαλύψει τον φιλελευθερσιμό, είχαν ξεσηκωθεί "για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία".

Οι σημερινοί ψευτοφιλελεύθεροι, τέκνα μιας συμπλεγματικής και κατά βάθος ανθελληνικής αντίληψης για την πατρίδα και τη συλλογική ταυτότητα, νομίζουν ότι είναι "φιλελεύθερο" να απαρνιέσαι την ταυτότητά σου, χάριν κηρυγμάτων, τάχα, ανεξιθρησκείας, ενώ οι κοινές αναφορές της όλης πατρίδας σε μια θρησκεία καθόλου δεν αποτρέουν τις προσωπικές διαφοροποιήσεις του καθενός από αυτό που αποτελεί στον πυρήνα του τμήμα της συλλογικής ταυτότητας.

Στη θρησκεία υπάρχει το συλλογικό, υπάρχει και το ατομικό. Το ατομικό είναι η αναφορά στο μεταφυτικό, το συλλογικό είναι πολιτισμικό, είναι ηθικές αξίες, είναι ιστορία, είναι ταυτότητα. Κάποτε περπατούσε ένας Ευρωπαίος με έναν Ινδό στην Ινδία και ο Ευρωπαίος έδωσε ελεημοσύνη σε έναν ζητιάνο. Αμέσως ο Ινδός του είπε ότι δεν έκανε καλά που έδωσε ελεημοσύνη, διότι ο ζητιάνος προφανώς στην προηγούμενη ζωή του δεν ήταν καλός άνθρωπος και γι' αυτό έγινε ζητιάνος τώρα, για τιμωρία, οπότε αν του δώσουμε ελεημοσύνη "χαλάει" η τιμωρία. Να λοιπόν η πιο ρατσιστική κοινωνία, η ινδική κοινωνία των τεσσάρων κλειστών καστών, πώς διαμορφώνεται από τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις και πώς διαμορφώνεται αντίστοιχα η δική μας από τις δικές μας.

Το ζητούν οι "φιλελεύθεροι" χωρισμό, τάχα, εκκλησίας-"κράτους", εννοώντας χωρισμό εκκλησίας-έθνους, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτοί που το ζητούν δεν είναι φιλελεύθεροι. Μετά συγχωρήσεως κιόλας.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Αυτά πληρώνουμε λοιπόν στο λογαριασμό της ΔΕΗ; 46 ευρώ πλήρωσα ΕΤΜΕΑΡ στο τελευταίο οικιακό μου λογαριασμό. Συνήθως πλήρωνα κάτι μεταξύ 110 και 130 ευρώ λογαριασμό. Τώρα μου ήρθε 286. Λέω βρε λες να ξέχασα να το πληρώσω το προηγούμενο; Κοιτάζω, όχι. Διαβάζω κάτι άρθρα που είχα ξεχάσει ανοιγμένα για τους λογαριασμούς ΔΕΗ για ποιο λόγο αυξήθηκαν, βλέπω κάτι για ΥΚΩ. Κοιτάζω τον λογαριασμό μου, εχμ, ναι, το ΥΚΩ είναι χαμηλότερο από το ΕΤΜΕΑΡ! Το ΕΤΜΕΑΡ όμως πάει στις ΓΕΚ-ΤΕΡΝΕΣ της επικράτειας...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Κακόμοιρε Ανδρέα Ζαμπούκα... Είχα πει να μην σχολιάσω, αλλά εντέλει σχολιάζω όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να θρηνήσω τον ξεπεσμό του συνανθρώπου και του Συνέλληνα, όταν υβρίζει το καλύτερο που φέρει μέσα της η ιδιότητα του Συνέλληνα.

Δεν μπορούμε εδώ να μην αναφέρουμε την αναπάντεχη (και όχι τόσο αναπάντεχη) ανακάλυψη - αποκάλυψη του Ελύτη για τη συλλογική μας αυτογνωσία: Ότι η ιδέα που έχουμε οι Νεοέλληνες για τον ελληνικό πολιτισμό είναι εκείνη που καταλαβαίνουν και μας μεταδίδουν οι ξένοι. Ιδού κυρίες και κύριοι κλασική εφαρμογή, κλασική έκφανση των όσων αναφέρει ο Ελύτης. Κάποτε το είπαμε ευρωλιγουρισμό, είναι πολύ βαθύτερο στην πραγματικότητα.

Μια μικρή συμβουλή σε μια πορωμένη και φανατισμένη προσωπικότητα, φανατισμένη στο σκότος και την αγνωσία της πολιτισμικής ημιμάθειας, όπως ο Ανδρέας Ζαμπούκας: Να βρει και να διαβάσει "Τα δημόσια και τα ιδιωτικά" του Ελύτη, μπας και αρχίσει να καταλαβαίνει κάτι από ελληνικό πολιτισμό. Που ξέρεις, ίσως κάτι σκιρτίσει μέσα του. Ίσως τότε καταλάβει ότι αυτό που βιώνουμε προέρχεται από τα αχρείαστα και βλαπτικά μπολιάσματα της Δύσης στην Ορθόδοξη Χριστιανική ελληνικότητά μας. Μιας ελληνικότητας "όπου το παραμικρό κεντητό πουκάμισο, το πιο φτηνο βαρκάκι, το πιο ταπεινό εκκλησάκι, το τέμπλο, το κιούπιο, το χράμι, όλα τους αποπνέανε μιας αρχοντιά κατά τι ανώτερ των Λουδοβίκων".

Αλλά οι απανταχού Ζαμπούκες θρηνούν και οδύρονται ολημερίς κι ολονυκτίς γιατί να μη είναι Λουδοβίκοι. Τι να πούμε. Τόσα ξέρουν, τόσα λένε. Κακό για τους ίδιους, αλλά δυστυχώς, έχουν και πένα σε δημοφιλή μέσα και βλάπτουν και άλλες ελληνικές ψυχές.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
έκανε σχόλιο στο θέμα Την πάτησε...
24/05/2017, 12:10

tsapari, άκου και εμάς τους παλαιο-αντιμνημονιακούς: Καμία συνωμοσία δεν υπάρχει, παρά απλή και άδολη ανοησία, χαρτογιακαδίστικη προσέγγιση του τύπου "να μην μας πουν ότι δεν κάναμε τη δουλειά μας" και μπόλικο γερμανικο κόμπλεξ ανωτερότητας του τύπου "αυτοί οι Ελληνες αποκλείεται να μπορουν να σταθούν στα πόδια τους μόνοι τους - άρα καλό είναι μόνον αυτο που δεν τους αφήνει να σταθούν στα πόδια τους μόνοι τους".

Χάσαμε χρόνο και ενέργεια και ενότητα μεταξύ μας οι υγιείς δυνάμεις του τόπου ψάχνοντας να βρούμε οι αντιμνημονιακοί τι σόι συνωμοσία υπάρχει το 2010-2011 για να μπούμε σε ένα Μνημόνιο καθαυτό αχρείαστο - χρειαζόταν μόνον ένα δικό μας πρόγραμμα δραστικής μείωσης των ελλειμμάτων, χωρίς να μας το επιβάλει καμία Ευρώπη, χωρίς να εμφανιστούμε στην Ευρώπη ως δημοσιονομικά ΑΜΕΑ που δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους μόνοι τους. Έκτοτε συνεχίζεται αυτή η συμπεριφορά με τον Τσίπρα - με φωτεινό διάλειμμα την περίοδο Σαμαρά που Ζάππεια-ξε-Ζάππεια (δυσφημισμένα και πολύ καλύτερα από ό,τι φαντασιώνεται ο μέσος παλαιο-μνημονιακός) είχε σχέδιο και όραμα για μια Ελλάδα που στέκεται στα πόδια της.

Χάσαμε λοιπόν πολύτιμο χρόνο ψάχνοτας συνωμοσίας που (με μία εξαίρεση) δεν υπήρχαν τελικά, δινοντας πολιτικό χώρο για να γίνουν βουλευτές η Ραχήλ Μακρή, πρόεδρος της Βουλής η Ζωή και υπουργός Οικονομικών ο Βαρουφάκης. Ο οποίος τελικά υλοποίησε και την ίσως μόνη πραγματική συνωμοσία που υπήρχε γύρω από το Μνημόνιο: την απαξίωση και εξαγορά των ελληνικών τραπεζών από funds με αγνώστου προέλευσης χρήμα. Αν δει κανείς την ταύτιση ΓΑΠ, Τσίπρα, Βαρουφάκη και καραμανλικών το βράδυ της Κυριακής, 6 Απριλίου 2014, τότε που κατέθεσε ο Τσίπρας αντισυνταγματική πρόταση μομφής κατά του Στουρνάρα για να σταματήσει την ψήφιση διάταξης για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, και συνευδόκησαν ΓΑΠ και Νικήτας Κακλαμάνης από τη ΝΔ, με τον Βαρουφάκη να αρθρογραφεί λυσσασμένος γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται ιδιωτικοποίηση αλλά αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ναι, αυτόν που είπε μετά καμαρώνοντας "αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες" και εξαφανίστηκε έκτοτε από τον δημόσιο βίο, σαν άλλη στιμμένη λεμονόκουπα), τότε μπορεί να δει τη μεγάλη εικόνα αυτή της μοναδικής συνωμοσίας περί την ελληνική κρίση.

Κατά τα άλλα, μην παιδεύεσαι. Παιδευτήκαμε χρόνια εμείς οι παλαιοαντιμνημονιακοί ψάχνοντας να βρούμε την μία ή την άλλη αιτία της συμπεριφοράς των ξένων. Μπόλικη ανοησία και πολλά κόμπλεξ ανωτερότητας. Σου μιλάνε επτά χρόνια αντιμνημονιακής εμπειρίας. Εσείς που γίνατε αντιμνημονιακοί επί Τσίπρα, καλά είναι να... μας ακούτε!

Κύριε Φιλιππίδη, η εν γένει σοβαρότητά σας είναι εγγύηση για το ότι οι πολύ ενδιαφέρουσες αυτές πληροφορίες είναι αληθινές. Πραγματικά δύσκολο να το πιστέψει κανείς πόσο πολύ βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Ακόμη.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Νομίζω ότι υπάρχει και μια άλλη διάσταση για τη μη τήρηση των προσχημάτων στο στυλ "ναι ρε, για τον Σαββίδη είναι, έχετε κανένα πρόβλημα;": Είναι συμπεριφορά δικτάτορα. Και το ρητό για τη γυναίκα του Καίσαρα ειπώθηκε για δικτάτορα, μια που και ο Ιούλιος Καίσαρας δικτάτορας ήταν σε κάτι που τυπικώς μόνον ήταν δημοκρατία στη Ρώμη εκείνης της εποχής.

Άρα, το ότι φέρεται ως δικτάτορας και παράλληλα αγνοεί τους όρους με τους οποίους πρέπει να συμπεριφέρεται ένας δικτάτορας, σύντομα θα τον οδηγήσει με ανατρεπτικό τρόπο εκτός εξουσίας.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Και δηλαδή μετά θα μπορούμε να διοριστούμε στο δημόσιο και θα αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις; Ζήτω ο Αλέκσης. Αυτά να βλέπετε όσοι υποστηρίζατε με ενθουσιασμό την ένταξη στο Μνημόνιο.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
έκανε σχόλιο στο θέμα The end?
27/04/2017, 05:44

Ψάχνω να βρω ένα από τα "άπειρα θετικά" του ΠΑΣΟΚ και λυπάμαι, αδυνατώ.

Αν για κάτι ευγνωμονούμε το ΓΑΠ είναι διότι διέλυσε το ΠΑΣΟΚ.

Πώς το είχε πει ο Γιανναράς; "Αν όλα τελειώνουν σε δυο μέτρα χώμα, το ΠΑΣΟΚ είναι ό,τι αμοραλιστικότερο έχει δημιουργήσει η ελληνική κοινωνία". Να ζήσετε να το θυμάστε.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Άρα, πού καταλήγουμε, κύριε Παπαδόπουλε-Τετράδη; Ότι είχαν δίκιο οι παππούδες μας που τους έστελναν στα ξερονήσια θέλοντας να αποτρέψουν ακριβώς αυτό που βιώνουμε σήμερα; Ποιο είναι το "δια ταύτα"; Επικίνδυνοι, ναι, στο "δια ταύτα" τι κάνουμε;

Από εκεί και πέρα, ο Μαρξ σωστά διέβλεπε ότι οι αστοί μόνοι τους θα δώσουν στο "προλεταριάτο" το σκοινί με το οποίο θα τους κρεμάσουν. Εδώ τώρα το σκοινί είναι το παρασκευοπούλειον "το δημόσιο συμφέρον είναι πάνω από το Σύνταγμα". Δεν είναι τυχαίο ότι το είπε καθηγητής της νομικής αυτό: Είναι η φράση που είπε πρώτο το Συμβούλιο της Επικρατείας στις μνημονιακές του απόφασεις, ειδικά της διετίας 2010-2012. Είναι συνταγματικό το (πρώτο) Μνημόνιο; Ασφαλώς, διότι "δικαιολογείται για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος" το οποίο ούτε καν έμπαινε στον κόπο να εξειδικεύσει! Όλα εντάξει ήταν στη διετία εκείνη, διότι "δικαιολογούνταν από λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος". Φοβόντουσαν τα δικαστάκια μας ότι θα χρεωκοπήσουμε και αύριο δεν θα έχουν τον μισθουλάκο τους, οπότε όλα ήταν καλά και συνταγματικά. Μετά ήλθε ο Σαμαράς, έδιωξε το φάντασμα της χρεωκοπίας και άρχισαν αμέσως πάλι να βρίσκουν αντισυνταγματικές μόνον περικοπές "μισθών και συντάξεων", ποτέ την επιβολή καθαρά αντισυνταγματικών φόρων, όπως π.χ. το τέλος επιτηδεύματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πατώντας επιδέξια σε αυτά "που έκαναν οι προηγούμενοι" έρχεται τώρα και τα χρησιμοποιεί για να επιβάλει ένα καθαρά αντιδημοκρατικό καθεστώς. Στην ουσία που κινούμαστε; Κινούμαστε μέσα στο σταθερό μοτίβο ότι αυτοί θέλουν την εξουσία για πολλά χρόνια και ότι σχεδιάζουν τα πράγματα όπως μπορούν για να την κρατήσουν (προεδρική εκλογή, απλή αναλογική, δυνατότητα πρόωρων εκλογών), με έναν αντίπαλο που δεν είναι και τόσο ενωμένος στο να τους πολεμήσει (καραμανλικοί - παπανδρεϊκοί).

Το παν θα κριθεί στο τι θα μπορέσει να ελέγξει από το την κρατική εξουσία μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ουσία, από το αν θα μπορέσει να ελέγξει καταστάσεις μέσα στο 2017, διότι το 2018 αρχίζει και γίνεται υπερβολικά προεκλογικό για τέτοιες μεθοδεύσεις. Αν ελέγξει την ενημέρωση μέχρι τότε, μέχρι λίγο πριν το τέλος του 2018, θα πάει αμέσως σε εκλογές ώστε να φορτώσει τη μείωση συντάξεων στο Μητσοτάκη. Αν δεν τα καταφέρει, θα το πάει μέχρι τέλους, με κίνδυνο να υποστεί τεράστια εκλογική ξεφτίλα από τη μείωση των συντάξεων. Δεν τον απασχολεί στην ουσία. Έχει ρισκάρει πολλά και για πρώτη φορά από τότε που πήρε την εξουσία έχει μπροστά του ανέφελο πολιτικό χρόνο ενάμιση έτους. Μια αριστερή παρένθεση που πάντοτε ξεχείλωνε όλο και περισσότερο.

Δυστυχώς έχουν πλήρες σχέδιο για το μέλλον και η αντιπολίτευση δεν έχει και τόσο. Διότι λειτουργεί με συμβατικούς όρους, με όρους δηλαδή συμβατικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Όσο πιο γρήγορα καταλάβουμε όλοι το διακύβευμα, τόσο καλύτερα θα αντιδράσουμε.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Πολλά like αγαπητέ Αντιπρόεδρε.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
έκανε σχόλιο στο θέμα Έτσι θα φύγουν!
27/04/2017, 05:41

Δεν ξέρω αν συμφωνώ πλήρως με το άρθρο, αν και έχει ισχυρά επιχειρήματα με το "δια ταύτα" (στο πώς θα φύγουν δηλαδή). Αυτό που θα ήθελα να συμπληρώσω και το άρθρο προφανώς το υπολαμβάνει ως δεδομένο, είναι ότι ο Κυριάκος είναι συμπαθής στον κόσμο και αυτό είναι πολύ ισχυρό asset. Ο πατέρας του ήταν αλλιώς, είχε υπερβολικά πολλές αντιπάθειες, ίσως και λόγω των Ιουλιανών. Ήταν σημείο αντιλεγόμενο, όπως και να το κάνουμε. Όχι ο Κυριάκος. Η ήπια αλλά αποφασιστική τακτική του έχει κερδίσει τον κόσμο. Αυτό είναι το μεγάλο όπλο του. Έχει κερδίσει τον κόσμο κάτω από τη μύτη του Τσίπρα.

Ο δρόμος ίσως να είναι μια ισχυρή εφεδρεία της δικής μας παράταξης. Αποδεικνύουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν τον χρειαζόμαστε. Αυτό όμως που χρειάζεται ο Κυριάκος για να πάρει την πραγματική εξουσία (που λένε και οι Συριζαίοι, παραβλέποντας ότι αυτή τη στιγμή την έχουν, αυτό που θέλουν είναι ΟΛΗ την εξουσία), είναι την "τελική βία", που σε ένα κράτος δικαίου πρέπει να την ασκεί το κράτος. Στην Ελλάδα ανέκαθεν την ασκούσε το παρακράτος, μέχρι το 1974 της δεξιάς, από το 1974 της αριστεράς, αρχικώς υπό τη μορφή της τρομοκρατίας, ήδη υπό τη μορφή σοφτ τρομοκρατίας "Ρουβίκωνες", συλλογικότητες και δεν συμμαζεύεται.

Μέχρι να πάρει την εξουσία και να εξαφανίσει τους Ρουβίκωνες, κάνονας την συμμετοχή σε οργανώσεις με σκοπό την ανατροπή του πολιτεύματος και της έννομης τάξης ιδιώνυμο αδίκημα με καταδίκες χωρίς αναστολή (και να στείλει όλους τους μπάχαλους στη φυλακή για μερικά χρονάκια), θα χρειαστεί η από εδώ παράταξη να έχει και μερικές εφεδρείες για μάχες στους δρόμους. Νομίζω ότι καλά κάνει και επιλέγει το πεδίο της ειρηνικής αντιπαράθεσης ο Κυριάκος, όπου υπερισχύει συντριπτικά του αντιπάλου. Αλλά αν π.χ. ο Αλέκσης πει τον Σεπτέμβριο του 2019 με την ανοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα αναβάλουμε τις εκλογές για να προστατευθεί το λαϊκό κίνημα και να μην έρθει ξανά η δεξιά στην εξουσία, τότε τι θα κάνουμε; Να τους έχετε ικανούς για όλα.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
έκανε σχόλιο στο θέμα Αποκάλυψη τώρα
27/04/2017, 05:48

Επί Σαμαρά η τρόικα είχε απαιτήσει οι εκκρεμείς συντάξεις να αφαιρεθούν από το τελικό αποτέλεσμα της χρονιάς. Αν τώρα δεν το απαίτησαν από τον Αλέκση, πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Εγώ λέω, μακάρι να τα καταφέρουν. Αλλά το θέμα είναι αν θα περικόψουν και δαπάνες. Θα "βγαίνει" μετά ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός με τόσες περικοπές φόρων;

Περισσότερα | Σχολιάστε

Συγγνώμη, η "γενική απαγόρευση" δεν θα ήταν αντίθετη στο κοινοτικό δίκαιο και σε διάφορες άλλες διεθνείς συνθήκες που έχουμε υπογράψει με διάφορες χώρες;

Περισσότερα | Σχολιάστε

Πού τη θυμηθήκατε την Hutchison κύριε Ζαμπούκα! Καλά κάνατε, φυσικά!

Περισσότερα | Σχολιάστε

LaM δεν θα το κάνει. Θα δεις ότι δεν θα το κάνει.

Και δυστυχώς δεν θα το κάνει για τον λάθος λόγο: Για να μπορεί να συντηρεί τον μύθο "κάποτε θα επιστρέψω όπως ο θείος μου", πράγμα που από μόνο του δρα υπονομευτικά έναντι οποιασδήποτε νέας ηγεσίας.

Αυτό σε επίπεδο στρατηγικής. Αλλά τον εξυπηρετεί και σε επίπεδο τακτικής: Μπορεί ο καθένας να υποθέτει ό,τι θέλει για την σιωπή του. Εσύ ο καλοπροαίρετος να υποθέτεις ότι "φυσικά" και στηρίζει τον νέο αρχηγό, ο ΣΥΡΙΖΑ ο κακοπροαίρετος να υποθέτει (και να διαδίδει αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα προς τούτο στοιχεία) ότι στηρίζει Τσίπρα.

Η υπερψήφιση του Τρίτου Μνημονίου, η "χαλαρή" αντιμετώπιση των εκλογών του Σεπτεμβρίου στο στυλ "ό,τι και να γίνει θα συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ", συνταγή ήττας και πάλι με 8%, όπως αποδείχθηκε στην κάλπη και παρά το έγκλημα των capital controls, η παράδοξη παραίτηση Σαμαρά όταν κανένας και τίποτε δεν είχε προϊδεάσει προς τούτο, η εξάμηνη περίοδος του "δοτού" Μεϊμαράκη που ήταν His Master's Voice, του Καραμανλή δηλαδή, όλη η αυτή η Αντωνάρεια, Παυλοπούλεια και πάσης φύσεως συνεργατών του κακοφωνία στήριξης του Τσίπρα με διάφορους τρόπους, ο συναγελασμός του με όλο το σύστημα Τσίπρα - να, τώρα ας πούμε ο Μιχελάκης γράφει στην Εφημερίδα των Συντακτών το άρθρο του και όλοι ξέρουμε τι σημειολογία είναι αυτό, όλα αυτά έχουν επιτρέψει στον Τσίπρα με την συνειδητή ανοχή του Καραμανλή να κάνει άνω κάτω τη ΝΔ και εμείς να βαυκαλιζόμαστε ότι "δεν μπορεί, κατά βάθος στηρίζει τον αρχηγό", ενώ μόνον αυτό δεν συμβαίνει.

Ακόμη και στο θέμα Γεωργίου, δες τι γίνεται: Είναι γνωστό πια ότι ο Καραμανλής ήθελε να υπερψηφίσει το πρώτο Μνημόνιο. Ένα Μνημόνιο που βασίστηκε στην ΓΑΠεια δοξασία ότι "ο Καραμανλής φταίει για την αποκοπή μας από τις αγορές". Έτσι το δικαιολόγησε, έτσι το πάσαρε, έτσι το πολιτικοποίησε το Μνημόνιο ο ΓΑΠ. Και ο Καραμανλής ήθελε - τότε! - λέει να το υπερψηφίσει; Γιατί; Μα διότι, αγαπητέ μου, ο Σαμαράς είχε αποφασίσει να το καταψηφίσει! Τελικά "φυσικά" το υπερψήφισε, χωρίς να γίνει τίποτε τότε ευρέως γνωστό για την επιθυμία του να υπερψηφίσει, αλλά έβαζε το λιθαράκι του στο να υπονομευθεί η νέα (επίσης, τότε) ηγεσία της ΝΔ και να υπάρχει η παραφιλολογία εις βάρος του Σαμαρά ότι "πού το πάει με αυτή την αντιμνημονιακή του στάση" κλπ. κλπ., αναγκάζοντάς τον να πατάει σε δύο βάρκες, με αποτέλεσμα να πέσει μέσα στο νερό ο Σαμαράς και τον Νοέμβριο 2011 (κυβέρνηση Παπαδήμου) και το Μάιο 2012 (18,8% στις εκλογές, με την καταστροφική όσο και άκριτη πολιτική υιοθέτηση όλων των πολιτικών ανομιών ΓΑΠ).

Ενώ λοιπόν αρχικά ο Καραμανλής το έπαιζε "μνημονιακός", όταν αυτό τσιμέντωνε το παραμύθι των δήθων ευθυνών του - πράγμα για το οποίο τελικά φαίνεται ότι καθόλου δεν τον ένοιαζε - σήμερα που είναι αρχηγός ο Κυριάκος, που κατά ομολογία του ήθελε να υπερψηφίσει το πρώτο Μνημόνιο και μας το είπε τότε, δεν το μάθαμε από δημοσιογραφικό ρεπορτάζ μερικά χρόνια μετά όπως το μάθαμε για τον Καραμανλή, το είχε πει ο άνθρωπος τότε ότι διαφωνούσε με την καταψήφιση του πρώτου Μνημονίου αλλά το καταψήφισε από σεβασμό στην κομματική απόφαση (ενώ η αδερφή του Ντόρα δεν τη σεβάστηκε και διαγράφηκε, όπως θυμόμαστε), σήμερα λοιπόν που ο Κυριάκος είνα πιο μακριά από την εκδοχή ότι ο ΓΑΠ κατέστρεψε την πιστοληπτική μας ικανότητα και όχι ο Καραμανλής, σήμερα λοιπόν έρχεται και κάνει ο Καραμανλής μέσω Τσίπρα ή ο Τσίπρας μέσω Καραμανλή, όπως θέλετε πείτε το, κάνει φασαρία για το αν ο Γεωργίου (!!! και όχι ο ΓΑΠ!!!) "μας έβαλε στο Μνημόνιο". Αν είναι δυνατόν! Για ένα θέμα που πολιτικά είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Οι πολιτικές ευθύνες δηλαδή Γεωργίου για το Μνημόνιο. Υπάρχουν επιμέρους ζητήματα να τεθούν για τον Γεωργίου, αλλά όχι βέβαια για το αν μπήκαμε στο Μνημόνιο!

Τι συμπέρασμα βγαίνει; Ότι ο Καραμανλής δεν τάσσεται απαραίτητα με ό,τι διασφαλίζει τη δική του υστεροφημία, αλλά με ό,τι εξυπηρετεί τον μόνιμο στόχο της υπονόμευσης του εκάστοτε αρχηγού.

Την πάτησε όμως, διότι στο εξάμηνο Μεϊμαράκη βγήκε στη φόρα ο καταστροφικός του ρόλος.

Ευτυχώς σπεύσαμε όλοι στην κάλπη να στηρίξουμε Κυριάκο και έτσι απετράπη η τσιπροποίηση της ΝΔ.

Αλλά δεν το έχει βάλει κάτω ο Ραφηναίος και θα έχουμε συνέχεια, κατά πώς φαίνεται. Η οποία πάντως δεν θα είναι ευνοϊκή για τον ίδιο, καθότι έχουσιν πλέον γνώση οι Νεοδημοκράτες.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Εντάξει παίδες, αλλά κοιτάξτε μόνο να μην το πάρετε πάνω σας και νομίσετε ότι αυτό ηταν, πάει και τελείωσε. Διακρίνω μια τάση εφησυχασμού στο άρθρο ή κάνω λάθος;

Περισσότερα | Σχολιάστε

Αποδεικνύεται ότι μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους του επενδυτικού κλίματος ήταν και είναι η ορθή απονομή της δικαιοσύνης.

Αν ο Σάλλας είναι λαμόγιο, τότε θα έπρεπε προ πολλού μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη να τον έχει στη φυλακή.

Αν ο Σάλλας δεν είναι λαμόγιο, τότε θα έπρεπε μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη να τον προστατεύει.

Αν πάλι υποθέσουμε ότι είναι λαμόγιο, τότε μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα έπρεπε να τον αποτρέπει και αυτόν και τον καθένα από το να δρα με αθέμιτους τρόπους και να τους "καθοδηγεί" σε σωστούς τρόπους δράσης δια της γενικής αποτροπής που προσφέρει η γενική εφαρμογή των νόμων.

Δεν ξέρω αν ο Σάλλας είναι λαμόγιο, αλλά ξέρω ότι είναι ένας ικανότατος άνθρωπος, που έχει πετύχει πάρα πολλά. Αν αυτά τα πέτυχε με λαμογιές, είναι άλλο θέμα και προσωπικά αδυνατώ να πάρω θέση. Πάντως είμαι πεπεισμένος ότι ένας άνθρωπος με τις ικανότητες του Σάλλα, εάν δρούσε σε περιβάλλον με ορθή απονομή της δικαιοσύνης, θα είχε τις ίδιες και περισσότερες επιτυχίες.

Ακόμη λοιπόν και εάν υποθέσουμε ότι είναι λαμόγιο, είναι ανεπίτρεπτο:

α) Να τίθεται τώρα για πρώτη φορά θέμα για ζητήματα καταφανώς ήσσονος ποινικής σημασίας και

β) Να τίθεται θέμα με προφανή αφορμή τις νέες του δραστηριότητες, που μάλλον θα ενοχλήσουν πολλούς, περιλαμβανομένων και των ξένων "επενδυτών" που έχουν ελέγξει το τραπεζικό σύστημα.

Από όποια πλευρά και να το πάρεις, αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι εξωφρενικό. Παλιά είχαμε το ΣΔΟΕ που το έστελνε στοχευμένα ο κυρίαρχος επιχειρηματίας σε επικίνδυνους ανταγωνιστές. Σήμερα έχουμε τις ίδιες τις εισαγγελίες, τους ίδιους τους δικαστές να μην κρατούν τα προσχήματα. Η κατάπτωση των ηθών και των θεσμών είναι τεράστια.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Αγαλλιάζει η ψυχή μας να βλέπουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να διαπρέπουν διεθνώς. Και εις άλλα και άλλες με υγεία.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Βρε μεγάλε μάγκα Καμμένε, αν είναι τόσο μεγάλος μάγκας γιατί δεν προγειώνεσαι με το ελικοπτεράκι σου να πας να καταθέσεις το στεφάνι κανονικά;

Δεν καταλαβαίνεις βρε ότι με το να πηγαίνεις να ρίχνεις ένα στεφάνι από ψηλά σαν κλέφτης πετυχαίνεις το ακριβώς αντίθετο; Να δείξεις ότι δεν έχει η ελληνική κυβέρνηση το θάρρος να πάει εκεί σαν να μην πρόκειται για ελληνικό έδαφος;

Ο Πάγκαλος που είχε πει "να πούμε ότι την πήρε ο αέρας τη σημαία" ήταν καλύτερος, διότι αν λέγαμε "την πήρε ο αέρας" δεν θα ήταν επίσημη παραδοχή ότι δεν είναι ελληνικό έδαφος, αλλά αν εσύ φοβάσαι να πας να αποβιβαστείς και πας και ρίχνεις ένα στεφάνι από ψηλά είναι πιο επίσημη παραδοχή ότι εκεί δεν είναι και τόσο ελληνικό έδαφος και δεν μπορούμε να αποβιβαστούμε.

Σκέψου τα όλα αυτά μεγάλε μάγκα και μην είσαι τόσο σίγουρος ότι με τέτοιες φαντεζί κινήσεις κάνεις καλό στη χώρα σου. Μπορεί να της κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
24/04/2017, 11:33

Μπράβο σας κύριε Φιλιππίδη που θέτετε τα πράγματα στη σωστή τους βάση και δεν επαναλαμβάνετε την εύκολη (για την κυβέρνηση) να αντικρουσθεί θέση ότι "το πλεόνασμα οφείλεται σε στάση πληρωμών του δημοσίου".

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ναι, θα σπεύσουν όλοι να φέρουν το "νέο χρήμα" στις τράπεζες! Νομίζω όμως ότι το πρόβλημα είναι πρόβλημα εμπιστοσύνης. Αν δεν πιστεύεις ότι στο μέλλον θα είναι όντως στη διάθεσή σου τα χρήματά σου, πώς θα τα φέρεις στην τράπεζα; Ακόμη και να σε διαβεβαιώνουν ότι είναι ελεύθερα, τους πιστεύεις; Αυτό είναι το πρόβλημα.

Και το ότι δεν τους πιστεύεις είναι ένα πρόβλημα πολύ πιο δομικό από αυτό που συνέβαινε π.χ. στην Κύπρο. Στην ουσία αυτός που δεν πιστεύεις δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι την κυβέρνηση που δεν πιστεύεις. Είναι την κοινωνία που έδωσε πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει κυβέρνηση που δεν πιστεύεις και δεν εμπιστεύεσαι. Και που αύριο μπορεί το ίδιο εύκολα να ψηφίσει Χρυσή Αυγή ή κάτι άλλο, έτσι για ένα γινάτι. Πώς να πιστέψεις ότι αυτοί δεν θα βάλουν χέρι στα λεφτά σου, αν έτσι τους καπνίσει; Περί αυτού πρόκειται.

Κάποτε ένας γνωστός μου εκπαιδευτικός ρώτησε στη Θράκη μαθητές 15-16 χρονών το εξής αφοπλιστικό: "Θα γινόσασταν μουσουλμάνοι, εάν ήταν την άλλη στιμγή να γίνετε δημόσιοι υπάλληλοι;". Στη Θράκη, υπόψιν, όπου υποτίθεται ότι έχουμε και εθνικό πρόβλημα. Σιωπή στην τάξη. Μόνον ένας απάντησε, ο "πιο διεφθαρμένος", όπως μου τον χαρακτήρισε: "Μας έχετε καταλάβει τελικά...".

Είναι σε αυτή την κοινωνία που δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο, αν είναι για το βόλεμά της, που έριξε τις μάσκες με τον ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία κοινωνία αρνείται ο κόσμος να εμπιστευτεί τα λεφτά του. Δυστυχώς...

Ας μην περιμένει λοιπόν ο κος. Στουρνάρας οποιοδήποτε αποτέλεσμα για το "νέο" χρήμα. Θα περιμένει πολύ και άδικα.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Κικέρωνα, πολύ φοβάμαι ότι έχεις δίκιο σε αυτά που λες.

Και η μεγάλα πλάκα είναι ότι επειδή οι Συριζαίοι δεν έχουν μπέσα, στο τέλος θα του φέρουν κατακούτελα και το σπίτι του Βολταίρου στη μάπα, αν είναι έτσι.

Ας ελπίσουμε να μην έχεις δίκιο, πολύ απλά.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Τα έχει κάνει πολλές φορές αυτά και στο παρελθόν ο Κωστάκης. Μην τον πιστεύετε. Κάνει τη βρωμοδουλειά του με τον Αντώναρο και τους λοιπούς και μετά (μέσω "συνεργατών" φυσικά και ποτέ αυτοπροσώπως) λέει "εγώ; α παπαπα! Καμία σχέση καλέ, πώς σας πέρασε κάτι τέτοιο από το μυαλό;" και νομίζει ότι καθάρισε. Και σε κάνα-δυο μήνες θα έχουμε πάλι τα ίδια.

Ξέρουν ότι ο Άδωνις είναι το βαρύ πυροβολικό του Κυριάκου και γι' αυτό χτυπούν εκεί. Αν θελήσει όμως να τους χτυπήσει και ο Κυριάκος δεν θα έχουν πού να κρυφτούν. Νομίζω ότι πρέπει να το θελήσει.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ξεχνάτε κύριε Σιδέρη και το πολύ σημαντικότερο "Ο Τσίπρας είναι ηγέτης επιπέδου Ανδρέα Παπανδρέου" του Θόδωρου Ρουσόπουλου. 17 Δεκεμβρίου 2015. Όταν ακόμη νόμιζαν ότι θα εκλέξουν τον Μεϊμαράκη και θα αλώνιζαν μετά παρέα με τον Τσίπρα. Σημαντικότερο, διότι δεν προέρχεται από άνθρωπο που έχει κάνει επίσημη κολεγιά με τον ΣΥΡΙΖΑ (Παπαγγελόπουλος - Παυλόπουλος), αλλά ούτε από τον συνήθη ύποπτο Αντώναρο.

Άρα, κάτι υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς τη σιωπηρή έγκριση Κωστάκη Καραμανλή.

Από εκεί και πέρα όμως είναι λάθος να κατηγορούμε τον Καραμανλή για το Μνημόνιο (παρά το ότι έγινε κακή διαχείριση το 2007-2008 στην οικονομία - δεν θα συμφωνήσω για το 2009, το 2008 ξέφυγαν τα πράγματα και ο μακαρίτης ο Κοντοπυράκης θα είχε πάρα πολλά να πει για αυτό), διότι, παρά την κακή κατάσταση των δημοσιονομικών, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας δεν θα είχε βλαφθεί εάν δεν μεσολαβούσε το άθλιο πρώτο επτάμηνο ΓΑΠ στην εξουσία.

Το Μνημόνιο είναι όλο έργο ΓΑΠ και όχι έργο Καραμανλή. Το να καταλογίζουμε οι υπόλοιποι ψευδοευθύνες στον Καραμανλή για το Μνημόνιο (ενώ έχει άλλα ένα σωρό να του καταλογίσουμε) είναι το μεγαλύτερο ηθικό του άλλοθι ότι τάχα διώκεται αδίκως στον ακόμη αρκετά ευρύ σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών του.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Αντίστροφα πάει, αλλά άμα είσαι γραφεοκράτης στο μυαλό δεν το καταλαβαίνεις.

Επειδή δεν είμαστε Νορβηγία για αυτό χρησιμοποιούνται πολύ τα μετρητά. Επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο οικονομικό σύστημα, γι αυτό και χρησιμοποιούν μετρητά.

Τους Νορβηγούς κανένας δεν τους εξανάγκασε να περιορίσουν τα μετρητά όπως θέλουν να μας εξαναγκάσουν εμάς. Και επειδή θέλουν να μας εξαναγκάσουν, για αυτό δεν θα γίνουμε ποτέ Νορβηγία.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
18/04/2017, 20:18

Μου κάνει εντύπωση που υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη πιστεύουν ότι μπορεί να αλλάξει το Brexit. Δεν έχουμε καταλάβει πόσο βαθιά δημοκρατική χώρα είναι η Βρετανία. Ακόμη και οι αντίπαλοι του Brexit θα δουλέψουν για το Brexit από σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία και μόνον. Και όσο για το soft Brexit, πρόκειται για ουτοπία. Η Γερμανία ποτέ δεν θα το δώσει εκτός κι αν συνθηκολογήσει σε όλα η Βρετανία. Πράγμα που δεν πρόκειται να γίνει.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ωραία μας τα είπαν οι προηγούμενοι.

Για πείτε μας τώρα ρε μάγκες πώς θα γίνει να μην τον ξαναψηφίσει ο σοφός ελληνικός λαός. Έχετε κάτι συγκεκριμένο να προτείνετε ή θα καθήσουμε μοιρολατρικά να τον υφιστάμεθα;

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ωραίο κείμενο. Αντικατοπτρίζει εύστοχα την πραγματικότητα.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Γιατί να συσταθεί δικαστική αστυνομία; Δεν είναι αντίθετο στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών; Όσο είναι χωριστή η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία, εξισορροπεί η μία την άλλη και δεν μπορεί να γίνει πανίσχυρη η δικαστική εξουσία.

Τώρα λοιπόν γιατί να δοθεί τέτοια τεράστια ισχύς στους δικαστές; Να υποθέσουμε ότι γίνεται για το καλό της απονομής της δικαιοσύνης; Πολύ καλό για να είναι αληθινό με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το πιθανότερο είναι ότι θεωρούν ότι έχουν ελέγξει πια τη δικαιοσύνη, αλλά ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να ελέγξουν τελείως την αστυνομία (λόγω των πολιτικών πεποιθήσεων της τελευταίας που είναι και θα είναι πάντα προς τα δεξιά), οπότε φτιάχνουν "δικαστική" αστυνομία, που θεωρούν ότι θα την ελέγχουν, μια που (θεωρούν ότι) ελέγχουν την δικαιοσύνη, έστω και εάν γίνονται τίποτε στραβές όπως με τις τηλεοπτικές άδειες.

Αν ο κ. Κοντονής θέλει "επιστήμονες που να συνδράμουν τους δικαστές και τους εισαγγελείς", δεν έχει παρά να εξαγγείλει μια τέτοια μεταρρύθμιση, όχι προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά απασχόληση νεών επιστημόνων με ανώτατο χρονικό διάστημα απασχόλησης τη διετία (χωρίς πρόσληψη μετά στα δικαστήρια, ούτε μοριοδότηση), που θα αναλάβουν να υποβοηθήσουν το έργο δικαστών και εισαγγελέων. Γιατί όχι; Αλλά "αστυνομία", από πού κι ως πού;

Θυμάμαι παλιά, αρκετά παλιά, γραφόταν συχνά ως ζήτημα η ίδρυση δικαστικής αστυνομίας. Έχει κοντά δέκα-δεκαπέντε χρόνια που ατόνησε ως ζήτημα. Τώρα το ξαναφέρνουν οι Συριζαίοι στην επικαιρότητα. Να λοιπόν υποθέσουμε ότι είναι (και) για καλό; Λυπάμαι αγαπητοί Συριζαίοι. Με εσάς είναι αδύνατον να υποθέσει κανείς ότι εισηγήστε κάτι για καλό.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Θερμά συγχαρητήρια για το άρθρο σας, κύριε Παπαδόπουλε-Τετράδη.

Αν και υποψιάζομαι τις θέσεις σας, θα ήθελα κάποια στιγμή να γράφατε και για το ρόλο του ξένου παράγοντα σε όλα αυτά.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Α ρε Άδωνι, τα τζιμάνια του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο που σε βάζουν να ασχολείσαι με κάτι που θα σου τρώει το χρόνο, κέρδος έχουν. Μη σου πω ότι μόνο για αυτό το κάνουν.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
έκανε σχόλιο στο θέμα Οι αλχημιστές
16/06/2017, 02:46

"Απειρα" δεν έχουν εμπειρία ή "άπειρα" είναι αμέτρητα; Η αντιπαράθεση του "πιο έμπειρος" στη συνέχεια διευκρινίζει, όμως πόσο εύκολα διαβάζεται και με τη δεύτερη εκδοχή το "άπειρα"...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Πέρα από το επιχείρημα ότι "ιστορικώς" δεν το έχει "καταφέρει" καμία χώρα, έχουν αυτοί οι οικονομολόγοι της δεκάρας να μας πουν και ένα οικονομολογικό επιχείρημα;

Να σας πω εγώ τι εννοούν με το νεοκεϋνσιανό τους επιχείρημα, αν το καταλαβαίνουν βέβαια και οι ίδιοι έτσι και δεν έχουν απλώς άγνοια ή ακόμη χειρότερα, ιδιοτέλεια. Εννοούν ότι αν τα δημόσια οικονομικά αυξάνουν την κρατική αποταμίευση δια των πλεονασμάτων και αφαιρούν πόρους από τη γενική οικονομία, αυτό μειώνει τους διαθέσιμους πόρους της ιδιωτικής οικονομίας για ανάπτυξη.

Καταρχάς το πόσο έωλο είναι αυτό το επιχείρημα φαίνεται από το ότι αφαίρεση πόρων από την οικονομία γίνεται με διάφορους τρόπους και ένας κλασικότατος τρόπος που ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος της Δύσης, των δυτικών οικονομιών, πλην Γερμανίας και ελαχίστων ακόμη, είναι το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Οι περισσότερες χώρες έχουν κάμποσες μονάδες του ΑΕΠ αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επί δεκαετίες και όμως δεν παθαίνουν τίποτε. Η ανάπτυξή τους είναι ακλόνητη.

Άρα, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα δημόσια οικονομικά. Μπορεί άνετα να αφαιρούνται κάμποσες μονάδες του ΑΕΠ από τη ρεύστότητα της οικονομίας, εφόσον υποστηρίζονται από αντίστοιχη ανάπτυξη. Και ακόμη και εάν ένα-δυο χρόνια δεν το πετύχεις αυτό, απλώς θα έχεις λίγο μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθείς σε ύφεση. Σιγά τα ωά, που βρεθήκαμε επί επτά χρόνια σε ύφεση με εξαίρεση το 2014 και δεν θελουμε να βγούμε από την κρίση, για να μην τυχόν και υποχρεωθούμε να έχουμε μεγάλα πλεονάσματα!

Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας αυτή τη στιγμή δεν είναι η έλλειψη ρευστότητας. Το πρόβλημά της είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Σε αυτή οφείλεται η έλλειψη ρευστότητας, σε αυτή οφείλεται η ύφεση, σε αυτή οφείλεται η κρίση. Αν τα υψηλά πλεονάσματα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, τότε πρέπει πάση θυσία να επιδιωχθούν υψηλά πλεονάσματα. Είναι τόσο απλό!

Περισσότερα | Σχολιάστε

Καλή Ανάσταση κύριε Μαυρίδη!

Περισσότερα | Σχολιάστε

Μπαααα. Δεν τα έχει ζυγίσει. Τι να ζυγίσει. Αφού όλοι του κάνουν χατήρια. Εδώ ολόκληρος πλανητάρχης έψαχνε να βάλει βύσμα κάποιον να μιλήσει στον Αλέκση για να μην καταστρέψει τη χώρα. Τελικά βρήκε κάτι γνωστούς του Αλέκση, τον Κλίντον και κάτι άλλους, του μίλησαν και πείσθηκε. Αν ήταν κανένας Σαμαροβενιζέλος μπορεί να είχαν στείλει και κανονιοφόρους να τους συνετίσουν στο 1% όσων έκανε ο Αλέκσης.

Τώρα ο διψασμένος για εύκολο χρήμα Αλέκσης θα ρίξει στο χωρίς πάτο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα κεφάλαια των Ιρανών, νομίζοντας ότι έτσι θα στηρίξει τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ίσως να βγει και στις αγορές το 2017 με τον ίδιο τρόπο (με τους Ιρανούς δηλαδή να του αγοράζουν ομόλογα). Σου λέει, αφού εσείς οι κακοί δεν μου δίνετε άλλα λεφτά και όσα μου δίνετε μου βάζετε δύσκολους όρους, ε, κι εγώ τι να κάνω, θα πάω με τους πιο κακούς.

Θα στείλει άραγε ο Ομπάμα F-16 να τον βομβαρδίσουν; Χλωμό... Εδώ αφήνει να του κάνουν παιχνίδι στη Συρία οι Ρώσοι. Ας αφήσουμε ότι χρειάζεται τους Ιρανούς για να πουλήσουν αέριο στην Ευρώπη αντί των Ρώσων, μια που το αζέρικο δεν φτάνει ούτε για δείγμα για να γεμίσει τον "δικό μας" αγωγό TAP. Πλάκα-πλάκα, τώρα που το σκέφτομαι, μπορεί ο Αλέκσης να είναι συνεννοημένος με διάφορα κέντρα και παράκεντρα στις ΗΠΑ, που έχουν πολιτική αντίθετη από την επίσημη. Αν είναι έτσι, τότε μπορεί για μια φορά στη ζωή του ο Αλέκσης να πιάσει το οικονομικό λόττο και να φέρει όντως εύκολο χρήμα στη χώρα.

Κοίτα να δεις. Και πάνω που ο αχάριστος ελληνικός λαός του δίνει μείον 24% στις δημοσκοπήσεις... Καθότι το ιρανικό χρήμα δεν θα αλλάξει τα πράγματα από τη μια στιγμή στην άλλη, άσε που η θεία Αγκέλα μπορεί να τα πάρει κρανίο για την απιστία και να του χαλάει τη σούπα ακόμη πιο έντονα.

Πάντως το ελληνικό ομόλογο αυτές τις ημέρες πέφτει (βελτιώνεται) ραγδαία. Αυτό σημαίνει ότι, άσχετα από το ρεπορτάζ, η διαπραγμάτευση πάει καλά. Δηλαδή τα δέχεται όλα. Ο Αλέκσης εκπαιδεύτηκε πια και έμαθε να παίζει το μνημονιακό παιχνίδι. Του πήρε δύο χρόνια, αλλά μαθαίνει. Είναι πολιτικός survivor, γνωρίζει από αυτά. Βέβαια, όσοι θέλουν μνημόνια ως τον δύσκολο αλλά αναγκαίο δρόμο, θα ψηφίσουν Κυριάκο. Όσοι δεν θέλουν, θα φύγουν από τον Αλέκση για να ψηφίσουν Ζωίτσα, Λαφαζάνη, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και, ναι, Αρτέμη Σώρρα. Ίσως και Χρυσή Αυγή. Αλλά πάντως όχι Αλέκση. Αλέκση, όσο survivor και να είσαι, ο κόσμος σου γυρίζει την πλάτη. Κοίτα να δεις αχαριστία! Κάτι σαν κι αυτή που έδειξε στον Σαμαρά ένα πράγμα...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ο Στουρνάρας μπερδεύει το 2013 και τη δικαιολογημένη δική του πικρία που το ΔΝΤ δεν άφησε τότε την Ελλάδα να προχωρήσει περισσότερο, με το σήμερα.

Ποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει σήμερα; Ας μας πει μία. Εγώ η μόνη που ξέρω είναι το νέο ασφαλιστικό που είναι τροχοπέδη για όλα. Είχαν γίνει πολλά πράγματα επί Σαμαρά, όμως πόσο βοηθούν στο μίζερο σήμερα;

Ο Στουρνάρας ξεχνάει ότι το 2014 το ΔΝΤ είχε χαρακτηρίσει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, διαβλέποντας ότι η χώρα έμπαινε σε τροχιά ορμητικής βιώσιμη ανάπτυξης. Αυτή η εξέλιξη ανακόπηκε με την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ και τον Ιούλιο του 2015 είπε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Αν βλέπει κάτι το ΔΝΤ - και αυτό δεν είναι παραπλανητικό - είναι ότι οι προϋποθέσεις ανάπτυξης που υπήρχαν το 2014 δεν υπάρχουν σήμερα και αυτό είναι η μεγάλη τραγωδία της χώρας. Υπάρχουν πλεονάσματα, αλλά τα πλεονάσματα δεν διασφαλίζουν από μόνα τους την πορεία. Μόλις χαλαρώσει λίγο το χαλινάρι στον Τσίπρα θα διορίσει τόσο κόσμο, που τα πλεονάσματα θα ξαναγίνουν ελλείμματα.

Αυτό είναι το δράμα της χώρας. Και αυτός είναι ο πυρήνας της "μη βιωσιμότητας"...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ουάου. Σήμερα βάλατε τρίποντο από τη σέντρα, κύριε Παπαδόπουλε-Τετράδη.

Καλή Ανάσταση!

Περισσότερα | Σχολιάστε

Είναι τόσο παλαιοκομματική η εικόνα των εγκαινίων που κόβει κορδέλες ο πολιτικός, που νομίζω ότι ο Αλέξης θα χάσει περισσότερες ψήφους παρά θα κερδίσει από τις "κορδέλες".

Περισσότερα | Σχολιάστε

Εύγε gk1956 για το σχόλιό σου.

Διότι μπορεί να φαίνεται ότι θα εισαχθεί "το ίδιο" όπως σε Ισπανία και Ιρλανδία (ή Σουηδία παλαιότερα), αλλά στην πράξη θα λειτουργήσουν όλα όπως ο αμαρωτολός ΟΑΕ του παλαιού ΠΑΣΟΚ των 80s...

Έχουμε τη δυνατότητα να τα κάνουμε όλα πελατειακό κράτος εδώ... Δυστυχώς...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Το 2012-15 δεν το είχε καταλάβει κανείς; Η τότε οι δεξιούληδες το έπαιζαν μεγαλόψυχοι;

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
09/04/2017, 06:36

Όπως άλλωστε το είχε εκφράσει πολύ ωραία και ο ίδιος ο Τσίπρας, "όποιος θέλει ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, να ψηφίσει Σαμαρά.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Θυμάμαι καλά ότι επί Σαμαρά, όταν βγάζαμε το ένα ανέλπιστο καλό αποτέλεσμα μετά το άλλο, η συγκεκριμένη τράπεζα μονίμως προέβλεπε κάτι πράγματα του τύπου "Grexit με 90% πιθανότητα το αργότερο σε 18 μήνες". Και μέχρι πρόσφατα με τον ΣΥΡΙΖΑ πάλι κάτι καταστροφικές προβλέψεις έκανε για 7% ύφεση το 2018 (προφανώς μετά από Grexit) ή κάτι τέτοια.

Τώρα και ενώ σχεδόν τίποτε δεν πηγαίνει καλά στην ελληνική οικονομία με την δεύτερη αξιολόγηση να σέρνεται, τώρα λοιπόν μας λένε "νταξ μωρέ, δεν υπάρχει θέμα, δεν τρέχει τίποτα, ό,τι και να κάνετε μέσα θα είστε".

Και περιμένουν να τους πιστέψουμε!

Όσο και να θέλουμε να είμαστε μακριά από θεωρίες συνωμοσίας, εδώ είναι φανερό ότι αυτοί οι τύποι δεν μας τα λένε καθόλου καλά και ότι κάτι πολύ περιέργο συμβαίνει, αν μη τι άλλο.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Συγχαρητήρια κύριε Παπαδόπουλε-Τετράδη! Είναι το άρθρο που περιμέναμε στον ελληνικό τύπο για το Συριακό.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
11/03/2016, 08:42

Δεν είναι έτσι Αιγέα. Προφανώς εσύ είσαι από την άλλη πλευρά του λόφου, αυτή των νικητών του εμφυλίου (όπως κι εγώ). Δεν ξέρουμε εμείς ούτε στο παραμικρό τι μίσος κρύβουν στην ψυχή τους τα παιδιά των ηττημένων. Οι παππούδες τους όχι μόνον τους κληρονόμησαν τα μικρόβιά τους, αλλά τους τα κληρονόμησαν και μεταλλαγμένα. Διότι αν οι παππούδες είχαν μάθει να πιστεύουν από την κυρίαρχη παιδεία της εποχής σε πατρίδα και παραδοσιακές αξίες, ετούτοι εδώ οι νεώτεροι από την μεταπολιτευτική παιδεία έχουν πάρει έναν έμφυτο μηδενισμό.

Το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ δηλαδή υποχρεούνταν να προσποιείται ότι εργάζεται για την πατρίδα για να αποκτήσει οπαδούς. Το τι αντεθνικό δηλητήριο τους έσταζε μετά, είναι άλλη υπόθεση. Εκείνοι οι άνθρωποι, οι οπαδοί/μαχητές του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ πίστευαν αρχικά σε πατρίδα, εν συνεχεία ΚΑΙ σε πατρίδα, πλην των όσων είχαν ολοκληρωτικά πορωθεί από την κομμουνιστική "διαφώτιση". Η 17 Νοέμβρη είχε και πατριωτική διάσταση - αν και λιγότερο από τον ΕΑΜ/ΕΛΑΣ - δεύτερη γενιά "διαφώτισης", βλέπεις! Οπότε το μαρξιστικό-αναρχικό-διεθνιστικό (αντεθνικό) στοιχείο υπερίσχυε. Αισθάνονταν όμως ανάγκη για ένα πατριωτικό άλλοθι, ακόμη. Τώρα ετουτοι εδώ, δεν πιστεύουν κυριολεκτικά σε τίποτε! Δεν μιλούν καν για μαρξισμό, η πατριδα είναι έννοια αδιάφορη στην καλύτερη περίπτωση ή εχθρική στη χειρότερη, το μόνο που τους έχει μείνει είναι το "μεταλλαγμένο" μαρξιστικό μικρόβιο να τρέφονται από την εργασία των άλλων. Και το μίσος που υποθάλπτει τόσο έντονα ο μαρξισμός. Μεταλλαγμένα μαρξιστικά μικρόβια όλα τους. Μαζί με το μίσος για το σύνολο που ονομάζεται χώρα, επειδή είναι έννοια αστικής προέλευσης.

Το άρθρο είναι εξαιρετικά εύστοχο και νομίζω ότι θέτει το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων. Εύγε, εύγε και πάλι εύγε, κυριε Μαυρίδη.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
04/04/2017, 00:10

Δεν υπάρχει οργή. Υπάρχει η σχετική αδιαφορία των αστών απέναντι στα τσακάλια του ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρούν να αλώσουν την εξουσία και την αλώνουν σιγά σιγά. Το 1944-49 ένας Γρίβας, ένας Σπηλιωτόπουλος, ένας Έβερτ, ένας (Θρασύβουλος) Τσακαλώτος, ένας Παπάγος απέτρεψαν την υποταγή της Ελλάδας. Σήμερα ποιος; Ποιος έχει την ικανότητα και τη θέληση να πολεμήσει για τη χώρα και την ελευθερία της απέναντι στους κομμουνιστές; Φοβάμαι κανείς...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Χαίρετε κύριε Γκλαβίνη,

Ενισχυτικά προς τα όσα γράφετε λειτουργεί και η σημερινή διαπίστωση του κ. Μαυρίδη, ότι, με λίγα λόγια, ο Σόιμπλε όταν έλεγε "δεν θα χρειαστίτε άλλο Μνημόνιο" εννοούσε "δεν θα πρέπει να χρειάζεστε άλλο Μνημόνιο" και άρα, όπως σωστά λέτε εσείς πάλι σήμερα, "δεν θα σας δώσουμε άλλο Μνημόνιο", παρεκτός ίσως και εάν πάτε στη δραχμή, αγαπητοί Έλληνες.

Αυτά είναι στο μυαλό του Σόιμπλε. Τώρα εμείς έχουμε ως δεδομένο ότι η χώρα χρειάζεται και να είναι σε Μνημόνιο λόγω ΕΚΤ, όπως ακριβώς χρειαζόταν να είναι αμέσως μετά τις εκλογές Ιανουαρίου 2015, οπότε με τη συμφωνία της 23ης Φεβρουαρίου 2015 παρατάθηκε το δεύτερο Μνημόνιο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.

Σε απλά ελληνικά (σόρρυ εννοούσα... σε απλά γερμανικά!) ο Σόιμπλε μας είπε between the lines ότι αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί, σας δώσαμε μία ευκαιρία ακόμη, κάντε τις μεταρρυθμίσεις και βγείτε στις αγορές Ιούλιο 2018, άντε ίσως μια με μια προληπτική γραμμή σαν αυτή που θα συμφωνούσε ο Σαμαράς.

Ξέρουμε όλοι και πρώτος και καλύτερος ο Σόιμπλε ότι αυτό δεν θα συμβεί. Και στη Γερμανία υπάρχει προφανής σύμπνοια ακόμη και για μετά τις εκλογές ότι θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική. Μπορεί να το παίζουν φιλάνθρωποι με τους Έλληνες οι σοσιαλδημοκράτες, όταν έρθει όμως η ώρα της λήψης αποφάσεων, τότε θα είναι πολύ πιο σκληροί (προβλέπω εγώ) από τους χριστιανοδημοκράτες, αν τυχόν και είναι πρώτοι οι σοσιαλδημοκράτες, που δεν είναι και τόσο πιθανό.

Άρα, η χώρα έχει πολιτικό χρόνο, ασχέτως του αν κλείσει και πώς θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018 το αργότερο. Μετά τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο δραχμή. Ή ένα εναλλακτικό σχέδιο για να πάρει η Γερμανία ακόμη περισσότερα (τι;) από ένα ενδεχόμενο τέταρτο Μνημόνιο.

Αν τυχόν και δεν πάμε σε δραχμή με το τέταρτο Μνημόνιο, αυτό θα επιβεβαιώνει τη δική μου θεωρία ότι οι Γερμανοί μας θέλουν για ηθικό σάκκο του μποξ, να μας έχουν δηλαδή "υπό" ώστε αυτοί να γεύονται τη γλυκιά ευωδία της ανωτερότητάς τους. Από την αρχή το 2010 έψαχνα κάποια συνωμοσία στη γερμανική στάση, πιθανόν να υπήρχαν μικρές επιμέρους μικροσυνωμοσίες, αλλά τελικά καταλήγω στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για απλή ανοησία. Για απλή εκδήλωση του γερμανικού συμπλεγματισμού.

Εννοείται ότι εύχομαι να έχω δίκιο εγώ και όχι εσείς. Διότι αν έχετε δίκιο εσείς, τότε πράγματι είναι "το χειρότερο σενάριο σε εξέλιξη".

Περισσότερα | Σχολιάστε

Εσείς ξέρετε καλύτερα κύριε Μαυρίδη τι πληροφορίες φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία για τις τάσεις των δημοσκοπήσεων. Πάντως ο Πασόκος λογικά στο ΠΑΣΟΚ θα ξαναγυρίσει. Και θα ήταν αδύνατον να ξαναγυρίσει στο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου. Άρα, ναι, η Φωφίτσα μπορεί να αναστήσει το διαλυμένο ΠΑΣΟΚ. Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε.

Ασχέτως πάντως αυτού του δεδομένου, πιστεύω ότι έχει πια δημιουργηθεί στο κέντρο του πολιτικού συστήματος χώρος για την αναβίωση του παλαιού μεταρρυθμιστικού κέντρου. Αν ο Θεοδωράκης ξυπνήσει και πάει με τη Διαμαντοπούλου και τον Φλωρίδη, πολλα μπορεί να συμβούν. Δεν πιστεύω ότι θα πάει, αλλά λέμε, "αν" πάει.

Όσο για τον Τσίπρα, όπως έγραφα μόλις τώρα και σε άλλο σχόλιο, πιστεύω ότι μετά την έλευση το 2018 και την προοπτική εκλογών το επόμενο έτος, τίθεται πια σε κατάσταση πολύ περιορισμένων επιλογών. Ό,τι κάνει θα πρέπει να το κάνει φέτος. Αν περάσει η φετεινή χρονιά, η κοινωνία, η διαπλοκή, οι πολίτες, όλοι, θα είναι πια σιγά σιγά στη μετά-Τσίπρα περίοδο. Αυτό θα είναι το χειρότερο από όλα για αυτόν.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Δηλαδή ο μάστορας ή ο δικηγοράκος των 1.000 ευρώ είσπραξη μικτά το μήνα είναι ντε φάκτο μεγαλοφοροφυγάδες και τα ψιλικατζίδικα επειδή λέγονται "ψιλικά" είναι "μικρή" επιχείρηση και άρα δικαιούνται να φοροδιαφεύγουν; Δηλαδή αν έχει POS ο γιατρός τότε θα μου κόψει απόδειξη ενώ αν δεν έχει δεν θα μου κόψει; Καλά μας δουλεύετε; Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία από αυτό το σχέδιο και αν δεν αντιδράσουμε ως κοινωνία θα έχουμε σύντομα την πλήρη επικράτηση του οικονομικού και πολιτικού ολοκληρωτισμού στην κοινωνία.

Οι άνθρωποι είναι απλώς αστείοι. Αφήστε τον κόσμο να ξοδέψει λεφτά με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό θα έπρεπε να κάνει όποιος ξέρει στοιχειώδη οικονομικά.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
03/04/2017, 05:42

Μερικές δικές μου σκέψεις πάνω στον δικό σου γόνιμο προβληματισμό, αγαπητέ Νίκο:

1) Το 2010-2011 η καταστροφή που έφερνε στη χώρα η κυβέρνηση ΓΑΠ ήταν πολύ χειρότερη και πολύ πιο ταχεία από ό,τι σήμερα. Και οι σημερινοί καταστρέφουν, αλλά το 2010-2011 ήταν πολύ διαφορετικά.

2) Το 2010-2011 ήταν σχεδόν "απαγορευμένο" στον δημόσιο λόγο να υποστηρίζεις ότι υπήρχε άλλη λύση, ότι το επτάμηνο ΓΑΠ ήταν που έφερε το Μνημόνιο και όχι η προηγούμενη (κακή, αναμφίβολα) πολιτική, ότι το πράγμα ήταν στημένο για να πάει προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση "συντεταγμένης" (προς κάποιο σκοπό) χρεωκοπίας. Αυτό ανέβαζε τις στροφές της έκρηξης.

3) Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πάσης φύσεως αριστεροί ήταν μαζί μας. Αυτό έδιδε κόσμο και παλμό, αλλά και πολιτική νομιμοποίηση στις αντιδράσεις. Βλέπουμε τώρα πόσο άτολμα επιτίθενται οι δημοσιογραφούντες προς την κυβέρνηση. Ενώ τότε όσοι ήταν αντίθετοι, αν και ήταν αποκομμένοι από τον mainstream λόγο, εντούτοις ήταν πολύ δυναμικοί. Καμία σχέση με το σήμερα.

4) Ο Σαμαράς με τη γνωστή "τρομολαγνική" προεκλογική εκστρατεία του 2015, που δικαιώθηκε μόνον εν μέρει, έθεσε τον πήχυ για τον ΣΥΡΙΖΑ πολύ χαμηλά: Ο,τιδήποτε άλλο εκτός από την πλήρη καταστροφή της χώρας θα είναι "αποδεκτό" ως κατάσταση.

5) Το φαινόμενο αυτό της βουβής απογοήτευσης, στην οποία ούτε ακραίοι όπως η Χ.Α. φαίνεται να αποτελούν πια μια κάποια λύση (εξ ου και η στασιμότητα, αν όχι μείωση των ποσοστών της) πιθανότατα να είναι μελετημένο στις πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες, αλλά για εμάς ως κοινωνία δεν είναι γνωστό. Ή αν είναι γνωστό θα είναι σε άλλες εποχές, προ 1909, ίσως και προ 1897. Αλλά η Ελλάδα τότε είχε άλλη ορμή, άλλη ψυχή μακριά από τον σχεδόν πλήρη κρατικό έλεγχο επί της κοινωνίας. Άρα, το φαινόμενο αυτό είναι εντελώς άγνωστο.

Κατά τη γνώμη μου, η πολιτεία του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί μια πλήρη ανατροπή της μεταπολιτευτικής κυριαρχίας της αριστεράς, που όμως δεν έχει επέλθει ακόμη. Το παλιό πεθαίνει, αλλά το νέο καλά καλά δεν έχει γεννηθεί ακόμη. Τι θα κάνουμε μέχρι τότε δεν ξέρουμε, αλλά ξέρουμε ότι το παλιό πεθαίνει. Ας ελπίσουμε ότι το καινούργιο θα είναι κάτι καλύτερο.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Τελικά ισχύουν τα περί παραίτησης Στουρνάρα;

Περισσότερα | Σχολιάστε

"Καταργείται η δυνατότητα οικονομικής εξόρμησης των κομμάτων";;; Δηλαδή;;;

Μιλάμε πια για κανονική χούντα! Αυτοί θα παίρνουν ό,τι μπορούν από τις off-shore της Αυγής και οι άλλοι δεν θα μπορούν ούτε οικονομική εξόρμηση να κάνουν;;;

Περισσότερα | Σχολιάστε

Madprof, κανένας δεν είναι ευχαριστημένος με την παρούσα κατάσταση, αλλά με τον διαγωνισμό Παππά πάμε σε μια κατάσταση χειρότερη από τη σημερινή. Πολύ χειρότερη. Απόλυτο κυβερνητικό έλεγχο στην ενημέρωση, και μάλιστα από ανθρώπους που δηλωμένα επιθυμούν να επιβάλουν ολοκληρωτισμό.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Αν ήταν αριστεροί οι νεκροί και δεξιοί οι δολοφόνοι, το πιθανότερο είναι ότι σήμερα θα είχε δοθεί το όνομά τους σε μία ακόμη σήραγγα, ή έστω οδό. Τι, μόνον ο Τεμπονέρας θα ήταν "ήρωας";

Κάποια στιγμή θα γυρίσει ο τροχός, να δούμε πότε θα είναι.

Εγώ πιστεύω ότι οι αστοί, μεσοαστοί και μικροαστοί, απλά φοβούνται.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Αγαπητέ Ark, για το πρώτο μην περιμένεις να κάνει κανείς στην Κομισιόν τίποτα. Το δεύτερο είναι καταπληκτική ιδέα!

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ο Τσίπρας την πάτησε με τη μονομερή χορήγηση 13ης σύνταξης. Οι Ευρωπαίοι διαπίστωσαν ότι εξακολουθούν να έχουν να κάνουν με τον κουτσαβάκη που είχαν δει και στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και τα κηρύγματα "ειλικρινούς μεταμέλειας" ήταν στάχτη στα μάτια για να επιβιώσει.

Κάπου εκεί λοιπόν φρόντισαν να τον δέσουν χειροπόδαρα, ώστε και το ελληνικό πρόγραμμα να μην εκτροχιαστεί, αλλά και να μην τους ξαναπουλήσει μαγκιές.

Αν ο Τσίπρς δεν είχε δώσει 0,35% του ΑΕΠ για να πουλήσει μαγκιά στο εκλογικό σώμα, τώρα θα είχε ένα τερατώδες πλεόνασμα ύψους 4,19% 0,35% = 4,54%, περισσότερο δηλαδή από όσο είχε στόχο ο Σαμαράς με βάση τη συμφωνία του 2012. Θα μπορούσε να μοράσει 1,6% του ΑΕΠ αντί για 0,35% του ΑΕΠ που μοίρασε, περίπου δηλαδή 2,9 δις ευρώ! Τεράστιο ποσό που θα είχε κάνει σκόνη τον Μητσοτάκη.

Αλλά, φευ! Ο Αλέκσης ήθελε να πουλήσει μαγκιά και έχασε την ευκαιρία να δώσει πολύ περισσότερα από όσα έδωσε. Εκτός αυτού, εγκλωβίστηκε τόσο, που ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, είδε τη μπάλα να περνάει μπροστά του με κενή την εστία του αντιπάλου και σκόραρε ένα πανεύκολο όσο και τρανταχτό γκολ. Άμα είσαι μάγκας ρε Τσίπρα, μοίρασε από το πλεόνασμά σου. Αλλά δεν είσαι. Είσαι κουτσαβάκης. Για να δώσεις "13η σύνταξη" έχασες την ευκαιρία να κάνεις κάτι καλύτερο για σένα και για τον κόσμο.

Τι να σε κάνω Αλέκση. Ας μάθαινες και λίγα οικονομικά όσον καιρό έκαμνες καταλήψεις.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Καλό μήνα! Και του χρόνου με υγεία.

Περισσότερα | Σχολιάστε

ggeorgan έχουμε δύο περιπτώσεις όπου έγιναν εκατέρωθεν βιαιότητες (και όχι μόνον από τη μία πλευρά), σε σύγκριση με τη Δύση όπου η κατάσταση αυτή ήταν καθημερινότητα.

Εδώ στην καθ' ημάς Ανατολή οι Εβραίοι διατήρησαν τα εβραϊκά τους ονόματα, ενώ στην αυτοκρατορία των Αψβούργων αναγκάστηκαν κάποια στιγμή να πάρουν γερμανοπρεπή επωνυμα και ονόματα (έτσι προέκυψαν όλα αυτά τα "φυσιολατρικά" ονόματα στα επώνυμά τους, τύπου "Στάινμπεργ" κλπ.). Σαφής απόπειρα πολιτισμικής υποταγής.

Δεν υπάρχει ότι "κι εμείς δέρναμε τους μαύρους". Έλεος!

Περισσότερα | Σχολιάστε

Γιατί αναπόφευκτο αγαπητέ μου; Πότε κατέστη "αναπόφευκτο"; Δείξε μου έστω έναν οικονομολόγο που να λέει προ Παπανδρέου ότι είναι "αναπόφευκτο" να χάσουμε 25-26% του ΑΕΠ μας για να μειώσουμε ένα δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κληρονόμησε ένα έλλειμμα 18%-19% το 1989-90 και με την οικονομία χωρίς την ασπίδα του ευρώ. Και όμως, ούτε καν τέθηκε θέμα χρεωκοπίας της Ελλάδας. Αν υποθέσουμε ότι το 15% που επόταν μιας διεθνούς κρίσης (και όχι μόνον "κραιπάλης" και απορώ αν μιλάτε για τον εαυτό σας - εμένα στον κύκλο μου ζούσαμε πιο άνετα, αλλά όχι σε κραιπάλη) ήθελε 25-26% μείωση του ΑΕΠ, τότε γιατί δεν είχαμε αντίστοιχη μείωση του ΑΕΠ την δεκαετία του 1990, όταν μειώσαμε το έλλειμμα σε επίπεδο να μπούμε στην ΟΝΕ; Και αν όχι ακριβώς, πάντως κάπου εκεί το μειώσαμε;

Αυτό το "αναπόφευκτο" λόγω της "κραιπάλης" είναι τόσο αυθαίρετο και αναπόδεικτο, όσο δεν πάει. Είναι μια διαδεδομένη, αβάσιμη και ατεκμηρίωτη παρλαπίπα.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ναι, η καταπολέμηση της τρομοκρατία τους μάρανε τους Συριζαίους. Γι' αυτό τα κάνουν όλα αυτά τα ανελεύθερα βρε! Γιατί θέλουν να πιάσουν τους τρομοκράτες βρε! Τι νομίζατε, ότι εμάς έχουν στο στόχαστρο και την ελευθερία μας;

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
24/03/2017, 11:15

Αχ κύριε Μαυρίδη μου, πού ήστασταν εσείς το 2010 και το 2011 όταν ωρύονταν η ελληνική διαπλοκή να συνυπογράψει ο Σαμαράς το άθλιο πρώτο Μνημόνιο;

Πού ήσασταν όταν φωνάζαμε ότι ο ΓΑΠ ξεπουλάει τη χώρα για να εκμαιεύσει τη "στήριξη" των Ευρωπαίων, όπως κάνει τώρα και ο Τσίπρας - το έχει ήδη κάνει με το Υπερταμείο;

Πού ήστασταν όταν λέγαμε ότι δεν πρέπει να γίνει η κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές, ώστε - εκτός των άλλων - να μην πιστωθούν την αντίδραση στην εξωφρενική περίοδο Παπανδρέου κάτι τύποι σαν τον Τσίπρα και τον Καμμένο, που τους έκανε "ανθρώπους" τελικά η επιμονή και υμών, μεταξύ άλλων, να γίνει εκείνη η κυβέρνηση αντί για εκλογές εξπρές που τις είχε δεχθεί η Μέρκελ; Ακόμη θυμάμαι τον Σαμαρά να μπαίνει εκείνη την Κυριακή το βράδυ, 6 Νοεμβρίου, στη σύσκεψη υπό τον ΠτΔ σαν μαθητής που του τις έβρεξαν.

Δεν πειράζει, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Σας πήρε εφτά χρόνια να καταλάβετε αυτό που κατάλαβαμε πολλοί άλλοι ήδη από τον Απρίλιο-Μάιο του 2010. Αλλά μην μας ζητάτε και τα ρέστα οι τότε μνημονιολάγνοι.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ναι ωραία. Και κανένας δεν κάθεται να σκεφτεί ότι το 2014 το χρέος μας είχε χαρακτηριστεί βιώσιμο χωρίς τίποτε άλλο όλα αυτά.

Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι εκτός από το να τα καταφέρουμε μόνοι μας. Μετά πώς θέλουμε να βγούμε από τα Μνημόνια;

Περισσότερα | Σχολιάστε

Φόβου τους Δαναούς και δώρα φέροντας.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Υπάρχει τώρα εδώ ένα σαφές πρόβλημα στρατηγικής των καραμανλικών. Και του Τσίπρα επίσης. Στην Αυγή (ή στην ΕφΣυν;) θα δει κανείς πολλούς Γιωργοπαπανδρεϊκούς να παίρνουν θέση. Καρχιμάκη και λοιπούς. Ο Τσίπρας ευχαρίστως θα κήρυττε αντιδεξιά πανστρατιά, αλλά δεν τον παίρνει λόγω Παυλόπουλου και εν μέρει και λόγων Παπαγγελόπουλου - καθότι ο Κοντονής λόγω του χαρακτήρα του αποδεικνύεται σταδιακά ακατάλληλος για τον έλεγχο της δικαιοσύνης - ορθότερα: για την απεξάρτηση του ελέγχου της δικαιοσύνης από τους καραμανλικούς.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Δεν είμαι σίγουρος για την εν γένει ορθότητα της δεύτερης παρατήρησής σας. Αν και πιστεύω ότι συντρέχει σίγουρα στη σημερινή Ελλάδα (του 2017, όχι κατ' ανάγκη του 2011), εντούτοις υπάρχουν μορφές γνήσιας επαναστατικότητας που δεν ανταποκρίνονται στη δεύτερη συνθήκη.

Εκεί είναι ο κρίσιμος διαχωρισμός, που τελειώνει η γνήσια επαναστατικότητα, οι συνθήκες γνήσιας επαναστατικότητας, και που αρχίζει η καλλιέργεια εκ του μη όντος ενός τέτοιου εδάφους από λαϊκιστές ή εποφθαλμιούντες την εξουσία εν γένει.

Μπράβο σας πάντως που θίγετε το θέμα, είναι πολύ σημαντικό να τεθούν προς συζήτηση αυτά με πρωτοβουλία του αστικού χώρου, ενώ μέχρι τώρα αυτά όλα ήταν μονοπώλιο της αριστεράς.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Εύγε, insider, και πολλά συγχαρτήρια και για το άρθρο της 22ας Νοεμβρίου 2015, που δεν είχαμε ευκαιρία να το σχολιάσουμε διότι δεν είχε ακόμη ενεργοποιηθεί το φόρουμ του liberal.gr.

Ενώ οι πληροφορίες που δίνεις δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε όσοι είμαστε εκτός των τειχών, εντούτοις φαίνονται πολύ αξιόπιστες και ειλικρινείς.

Μακάρι να καταφέρει ο Κυριάκος να κάνει το μεγάλο βήμα της πραγματικής ανανέωσης. Το κρίσιμο στοίχημα θα είναι, να μην έλθουν νέοι Παπαμιμίκοι στη θέση των Παπαμιμίκων. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος συμβόλισε την παρακμή του κόμματος της ΝΔ και την μετατροπή της σε έναν ελεγχόμενο μηχανισμό προσωπικής ανέλιξης.

Η τομή της 10ης Ιανουαρίου 2016 αναδεικνύεται σε συνέχεια της 29ης Νοεμβρίου 2009. Κάναμε την αρχή τότε, κάνουμε τη συνέχεια σήμερα. Κάτι μου λέει ότι ο Κυριάκος θα καταφέρει. Ε, όπως και να το κάνουμε, είναι και η γριά αλεπού, ο πατέρας Μητσοτάκης, εν ζωή και με πλήρη διαύγεια και δεν υπάρχει περίπτωση να του ξεφύγουν οι εξελίξεις του τελευταίου, τώρα που έχει το μαχαίρι και πάλι στα χέρια του.

Το έχασε μια φορά μέσα από την άφρονα ρήξη με τον Σαμαρά το 1992, που στοίχισε στη χώρα και στην παράταξη δεκαέξι ακόμη χαμένα χρόνια καραμανλισμού και πασοκισμού (ίσον: μεταπολιτευτικής σαπίλας), μαζί με έξι ακόμη κρίσιμους μήνες από τις 5 Ιουλίου 2015 μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2016. Ευτυχώς όμως, σε αυτούς τους τελευταίου έξι μήνες αναδείχθηκε πλήρως ο ρόλος τους, τους καταλάβαμε και τους κάναμε πέρα.

Και θα τους κάνουμε ακόμη πιο πέρα. Φαίνεται ότι έχουν γνώσιν οι φύλακες. Το βήμα που έγινε χθες ήταν το δυσκολότερο. Θυμάμαι αγνούς Νεοδημοκράτες να εκδηλώνουν την 11η Ιανουαρίου την απόλυτη βεβαιότητά τους ότι ο Παπαμιμίκος θα επιβιώσει και με τον Κυριάκο. Όχι μόνον δεν επιβίωσε, αλλά ο Κυριάκος του ξήλωσε τόλον μηχανισμό με μία κίνηση.

Ας πάνε τώρα στον Λαζόπουλο με τον Σάκη Ιωαννίδη και τον Στυλιανίδη παρέα να ξεσκάσουν λιγάκι, να κλάψουν όλοι μαζί τη μοίρα τους μαζί με τον καταρρέοντα φίλο τους και προστάτη τους, τον Αλέξη.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Έτσι ακριβώς είναι κύριε Παπαδόπουλε-Τετράδη.

Και τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα από όσο φαίνεται. Αν ισχύει το ένα δέκατο από όσα ψιθυρίζουν οι δικαστές, τότε βρισκόμαστε ενώπιον μιας ήδη τετελεσμένης κατάστασης πλήρους ελέγχου της δικαιοσύνης από τη σημερινή κυβέρνηση.

Μπορεί να πει κάποιος ότι "και οι άλλοι τα ίδια έκαναν", αλλά δεν είναι τα ίδια. Πρώτον, διότι "τα ίδια" γίνονταν τηρώντας κάποια σημαντικά προσχήματα, τα οποία ούτε καν ενδιαφέρουν τη σημερινή κυβέρνηση. Δεύτερον, διότι "τα ίδια" τότε θεωρούνταν κακό πράγματα, ενώ σήμερα θεωρούνται "καλό" πράγμα. Τρίτον, διότι "τα ίδια" αποσκοπούν εμφανώς στην επιβολή ενός τυραννικού καθεστώτος, ενός καθεστώτος στο οποίο δεν θα είναι επιτρεπτή στην πράξη η εναλλαγή στην εξουσία, ενώ τυπικά το πολίτευμα θα παραμένει δημοκρατικοφανές.

Το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερβολικά απασχολημένο αυτόν τον καιρό με τη δημιουργία καθεστωτικών βραχιόνων που θα μπορούν να φέρουν εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή φίμωσης αντίθετων φωνών, καταστροφής εστιών αντίδρασης στα σχέδιά τους, δημιουργίας εστιών αντίδρασης στην παν-εξουσία που θέλουν και επιδιώκουν σαν "καλοί" κομμουνιστές που είναι. Αν θυμόμαστε (πρέπει να το θυμόμαστε αυτό), ο Τσίπρας είχε πει πριν τις εκλογές του 2015 ότι ήθελε να υπαχθούν απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο η ΕΥΠ (πολιτικός έλεγχος), το ΑΣΕΠ (πελατειακός έλεγχος) και το ΣΔΟΕ (οικονομικός έλεγχος). Τι κάνει νιάου-νιάου.

Τώρα που προσλήψεις δεν γίνονται, πλην μετακλητών, το ΣΔΟΕ υποχρεώθηκε να το κάνει ανεξάρτητο και η ΕΥΠ έχει μέσα ένα σκληρό κατεστημένο που δεν θα το ελέγξει εύκολα, τι κάνει ο κος. Τσίπρας; Μεταφέρει καταρχάς αρμοδιότητες της ΕΥΠ στον κολλητό του ("άμυνα στις ηλεκτρονικές επιθέσεις", το ονόμασε) και, δεύτερον, επειδή ο έλεγχος της δικαιοσύνης καλός είναι, αλλά δεν αρκεί, σχεδιάζει ένα καινούργιο όργανο που θα αναλάβει να εξοντώνει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τους "αντιφρονούντες".

Το όργανο αυτό θα είναι - να μου το θυμηθείτε - η Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, το όργανο που πριν από έναν μόλις χρόνο δόξαζε ανά την Ελλάδα ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής, που στελεχώθηκε από άτομο της πλήρους εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και επιδιώκει να αναλάβει, μεταξύ άλλων, και φορολογικούς ελέγχους. Αν δείτε, αν ψάξετε και δείτε, πόσοι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών έχουν αποσπασθεί στη νέα Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, θα εντυπωσιαστείτε.

Και ναι μεν αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο όργανο έχει αρμοδιότητα να ελέγχει μόνον το κράτος (τη δημόσια διοίκηση), όμως με διάφορες πατέντες επιδιώκουν να το κάνουν όργανο υπερελέγχου των πάντων, μεταξύ άλλων και φορολογικού ελέγχου του κάθε πολίτη! Τι έλεγε ο Τσίπρας ότι θέλει το ΣΔΟΕ στο πρωθυπουργικό γραφείο; Δεν του βγήκε με το ΣΔΟΕ, το επιχειρεί μέσω ενός φαινομενικά άσχετου οργάνου.

Θέλω να πω με όλα αυτά ότι δεν σταματούν στη δικαιοσύνη. Όσο ο λαός τους εγκαταλείπει, τόσο επιχειρούν να αναπληρώσουν την έλλειψη λαϊκής στήριξης μέσα από αδιανόητες καθεστωτικές και τυραννικές θα έλεγε κανείς πρακτικές.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Δεν είναι θέμα "αυστηρότητας", κύριε Παπαδόπουλε-Τετράδη.

Χορτάσαμε τις επιφανειακές αναλύσεις που δεν έχουν να πουν τίποτε. Που αναμασούν τα ίδια και τα ίδια. Που δεν θα πάνε λίγο παρακάτω από την επιφάνεια να διαπιστώσουν μόνοι τους αν η χαζομάρα που τους λένε ισχύει ή είναι χαζομάρα.

Είναι εντυπωσιακό το πόσο μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας αναζητά έτοιμη τροφή, σε όλους τους χώρους, όχι μόνον στη δημοσιογραφία, και δεν κοπιάζει στο παραμικρό να δει εξ ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει, τι ισχύει.

Εδώ στη στήλη σας βλέπουμε ανάλυση πέρα από τα τετριμμένα, πέρα από τα ήδη γνωστά και αναμασούμενα, βλέπουμε πρωτογενή σκέψη, ασχέτως εάν πάντοτε συμφωνούμε, βλέπουμε πτυχές που δεν μας έχει δείξει η λοιπή επικαιρότητα.

Και βλέπουμε - μιλώ για τον εαυτό μου δηλαδή - με μεγάλη λύπη ορισμένες από αυτές τις αναλύσεις να μην τις κοπιάρουν καν οι συνάδελφοί σας, παρά την προφανή ορθότητά τους. Ακόμη δηλαδή και εάν πάτε και βάζετε το κάτι παραπάνω στην ανάλυση της επικαιρότητας, οι "άλλοι", η μεγάλη μάζα των προβατόσχημων λύκων της δημοσιογραφίας, ούτε καν μπαίνουν στη διαδικασία να σας κλέψουν το καινούργιο που συνεισφέρετε. Όχι πάντα βέβαια, αλλά δυστυχώς συμβαίνει μέχρι και αυτό. Και λες, μα καλά, δύο επίπεδα παρακάτω είναι αυτοί οι "άλλοι"; Εντάξει να μην το σκεφτούν μόνοι τους; Αλλά και όταν το σκεφτεί κάποιος άλλος και πάλι να μην δίνουν σημασία και να μην τους ενδιαφέρει; Αφού είναι η προφανής πραγματικότητα.

Η Ελευθεροτυπία για μένα ήταν και θα είναι η εφημερίδα που προτιμούσε η 17Ν για τις προκηρύξεις της. Η εφημερίδα, ο διευθυντής της οποίας πήγε στη φυλακή για να δημοσιεύσει τις προκηρύξεις της 17Ν, ακυρώνοντας στην πράξη τον πρώτο αντιτρομοκρατικό νόμο Κων. Μητσοτάκη. Η εφημερίδα που μπορεί να φιλοξενούσε εσάς, αλλά φιλοξενούσε και το καρκίνωμα των "Ιών".

Και στα δικά μου μάτια παρουσίες όπως η δική σας ήταν το άλλοθι για να αναπτύσσεται το καρκίνωμα των Ιών, με το οποίο ο χώρος που εκφράστηκε από εκείνη την εφημερίδα είχε την κύρια πολιτική του παρέμβαση.

Αυτό που έσπειρε τότε η Ελευθεροτυπία το θερίζουμε σήμερα με τον Τσίπρα ("Μάθημα πρώτο: επίθεση σε αστυνομικά τμήματα"). Μπορεί να είχε ως άλλοθι την ελευθεροτυπία (ως έννοια, με μικρό "ε") των συντακτών της, αλλά μέσα από εκείνη την ελευθεροτυπία αναπτύσσονταν οι διαλυτικές ιδεολογικές τάσεις της ελληνικής κοινωνίας που έφεραν οι "Ιοί" και η 17Ν, τα παιδιά της οποίας, οι Ρουβίκωνες, έγιναν πια η τρομοκρατία της διπλανής πόρτας στη σημερινή ημέρα, ενώ η πολιτική έκφανσή τους έγινε η κυβέρνηση των Παρασκευόπουλων και του "δασκάλου του Αλέξη Γρηγορόπουλου" (μην ξεχνούμε ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου τον είχε κάνει ειδικό γραμματέα της Βουλής τον τελευταίο).

Εν πάση περιπτώσει, είναι πεποίθησή μου ότι εδώ σε αυτό το μετερίζι θα σπείρετε σε καλύτερο έδαφος. Και αν χαίρομαι για κάτι είναι για τη σπανιότητα της οξυδέρκειάς σας στην ανάλυση. Τόσο, που να καταλήγω να πιστεύω εντέλει ότι τόσα χρόνια ζούσατε στην αφάνεια, αν και δεν ήσασταν και άγνωστος στο ευρύτερο κοινό - εγώ π.χ. σας γνώριζα παρόλο που δεν διάβαζα Ελευθεροτυπία.

Συγγνώμη για τον κάπως πιο προσωπικό τόνο σε δημόσιο σχόλιο, αλλά επειδή αυτά τα εννοώ ως αναγνώστης-σχολιαστής χωρίς να σας γνωρίζω και χωρίς να σας έχω την παραμικρή υποχρέωση, ήθελα να τα καταθέσω και δημόσια, μια που δημόσια είναι και η παρουσία σας - και η δική μου η ψευδώνυμη.

Με πολλή εκτίμηση,

"Διογένης"

Περισσότερα | Σχολιάστε

"... οι επαφές του κ. Παππά με τον Μαχέντ Χαλίλ, που αποκάλυψε ο "Ελεύθερος Τύπος", δεν αφήνουν αδιάφορες τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ...".

Λέτε να κάνει τέτοιο κακό το καπιταλιστικό τέρας στην κυβέρνηση το λαού;

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
13/03/2017, 10:20

Και το μέλλον ποιο θα είναι; Όταν έρθει ο Μητσοτάκης στην εξουσία, δεν θα πρέπει να την ξανακλείσει; Εγώ θα ήθελα να την ξανακλείσει. Έλεος πια.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Από την ανάγνωση της σημερινής δημοσκόπησης του Ελεύθερου Τύπου, προκύπτει το εξής ενδιαφέρον: Ενώ ο Τσίπρας χρησιμοποιεί την παράταση της αξιολόγησης για να πουλήσει αγωνιστιικότητα, φαίνεται ότι ο κόσμος έχει καταλάβει ότι αυτό κάνει κακό και του γυρίζει μπούμεραγκ.

Από την άλλη, όταν τον Δεκέμβριο και πριν το επίδομα προς τους συνταξιούχους όδευε σε ταχύ κλείσιμο της αξιολόγησης, οι οπαδοί του τον εγκατέλειπαν με ραγδαίο ρυθμό, καθώς είχε μετατραπεί σε "Σαμαρά". Τώρα όμως ούτε η στρατηγική εκείνη του Δεκεμβρίου του βγαίνει πια. Και με κλείσιμο και χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης είναι χαμένος.

Άραγε να του έχουν τελειώσει οι λαγοί στο καπέλο; Δεν αποκλείεται, αν και δεν είναι σίγουρο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα το βάλουν κάτω.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Πολύ ευφυείς ερωτήσεις-τοποθετήσεις, αγαπητέ Νίκο. Ας μην τεθούν ποτέ, φτάνει που είναι αυτοαπαντώμενες οι ερωτήσεις...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Χαχα! Την πάτησε ο Τσίπρας. Αφού πάντοτε λέει στον άλλον αυτό που θέλει να ακούσει.

Περισσότερα | Σχολιάστε

"Ο Τσίπρας έχει αναδειχθεί σε ηγέτη. Αυτό είναι αλήθεια. Και αναδεικνύεται σταθερά, με κάθε ευκαιρία που του δίνεται. [...] Το ότι έχει καταφέρει στα προεκλογικά μπαλκόνια να συνεγείρει τα πλήθη. Αυτά είναι ηγετικά χαρακτηριστικά, είναι χαρακτηριστικά ηγέτη, ενός ανθρώπου που τα αξιοποιεί αυτά και τα εκμεταλλεύεται. Ενώ οι τεχνικές δυνατότητες μπορεί να μην ήταν όταν πρωτοβγήκε τόσο φανερές, τώρα ξετυλίγονται δυνατότητες που πραγματικά εντυπωσιάζουν."

Θ. Ρουσόπουλος, 17 Δεκεμβρίου 2015, Βήμα FM.

Καλημέρα.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Παρόμοια πράγματα βιώναμε και τη διετία 2010-2011.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ωραίο άρθρο, συγχαρητήρια. Μακάρι να εισακουσθεί. Πολύ φοβάμαι ότι οι "μητσοτακικοί", όμως, δεν είναι πολύ διαφορετικοί. Ο Ροΐδης περιγράφει πολύ εύστοχα ότι δεν φταίει συνήθως ο αρχηγός, αλλά αυτοί που προσπαθούν να τον κάνουν πρωθυπουργό "δια να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι". Μήπως δεν έχει τέτοιους ο Κυριάκος γύρω του;

Το πρόβλημα είναι άλλο και είναι δομικό. Όσο εμείς που "σκάπτωμεν" ασχολούμαστε με τα προς το ζην (κλέβοντας χρόνο από την επιβίωσή μας για να γράψουμε σε κανένα φιλόξενο φόρουμ), οι άλλοι αναλαμβάνουν τις υπεύθυνες θέσεις και γίνονται αυτός ο "μόνος αξιόμαχος στρατός". Καμιά φορά σκέφτομαι μήπως η απόλυτη μοναρχία θα είχε πλεονεκτήματα, αφού θα καταργούσε αυτή τη γάγγραινα. Όμως και εκεί πάλι ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι τα πράγματα εξαρτώνται από τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του μονάρχη.

Τι μας μένει λοιπόν; Μας μένει η περίπτωση της Ελβετίας, μιας άψογης κατά τα τελευταία 200 χρόνια δημοκρατίας, με άκρατο συντηρητισμό στην κοινωνία της, με άκρατη ελευθερία στην οικονομία της και άκρατη δημοκρατία στο πολίτευμά της. Μιας κοινωνίας που κάνει δημοψηφίσματα για όλα (αληθινά δημοψηφίσματα και όχι τσιπραίικα) και έχει πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης στον ίδιο το λαό. Και μπορεί σήμερα αυτός ο λαός, με αίσθημα ευθύνης, να ψηφίζει 78% κατά του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, διότι "θα αποτελέσει αντικίνητρο για εργασία". Ναι, και εκτός των άλλων, με άκρατη εργατικότητα.

Να πετάξει λοιπόν και ο Κυριάκος την ευθύνη στο λαό, όπου λαός όμως όχι οι πελατειακά ευνοηθέντες, αλλά ένα ορθά διαπαιδαγωγημένο κυρίαρχο κοινωνικό υπόστρωμα, που θα δείξει το δρόμο για την επικράτηση των ίδιων αρχών και στη δική μας κοινωνία, χωρίς ιδεοληψίες ούτε σοσιαλιστικές, ούτε φιλελεύθερες, ούτε εκσυγχρονιστικές, ούτε ευρωλιγούρικες, ούτε πατρωτικές. Αλλά με αληθινή ελευθερία, αληθινή δημοκρατία, αληθινό πατριωτισμό, αληθινό αλληλοσεβασμό μεταξύ των ανθρώπων και πρώτα από όλα με σεβασμό των ανθρώπων για την ίδια την κοινωνία που ζουν.

Τότε μόνο θα κλείσει το βιβλίο του Ροΐδη. Αλλιώς δεν θα κλείσει. Δεν θα αφήσουν να κλείσει όσοι ωθούν τον Κυριάκο στην πρωθυπουργία "δια να μην σκάπτωσι". Αυτούς να βρει έναν τρόπο, έναν αποτελεσματικό τρόπο να κάνει πέρα. Αν το βρει, θα πετύχει, αλλιώς έσεται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Όχι βέβαια. Δανείστηκε τέσσερις φορές από τις αγορές μέσα στο 2010 πριν το Μνημόνιο. Συν μία ακόμη το Νοέμβριο του 2009 15ετή ομόλογα 7 δις με καλό επιτόκιο. Σύνολο 27 δις μετά την εκλογή ΓΑΠ και πριν το Μνημόνιο. Άρα δεν χρεοκοπήσει το 2009.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
03/04/2017, 05:29

Εύγε κύριε Μουμτζή. Σας ευχαριστούμε για την αφυπνιστική δράση σας.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Εύγε κύριε Μαυρίδη! Εξαιρετικός σήμερα.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
08/03/2017, 08:13

Κάποιος να μας εξηγήσει γιατί η Ελβετία, μια χώρα που θέλει ακόμη και σήμερα τη γυναίκα στο σπίτι και ακολουθεί έντονα το πατριαρχικό πρότυπο, είναι η πιο ανεπτυγμένη χώρα στον πλανήτη. Να μας εξηγήσει γιατί και η Θάτσερ, γυναίκα και η ίδια, ζήτησε από τις γυναίκες να γυρίσουν στο σπίτι.

Φτάνει πια με τα φεμινιστικά κλισέ. Ακόμη και στην οικονομία, η στιβαρή διοίκηση της οικογένειας από τη γυναίκα προσφέρει πολύ περισσότερα, σε καθαρά οικονομικούς όρους, παρά η αγχωμένη και όχι πάντοτε επιτυχής απομίμηση του ανδρικού προτύπου.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Κι εσείς αγαπητέ αρθρογράφε τρώτε τον σανό ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα "πατάξουν τη φοροδιαφυγή"; Κρίμα.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
20/04/2017, 07:05

Βασικά πριν από το 1985 δεν υπήρχε η τεράστια κατηγορία μισθοδοτούμενων "στελεχών" του στρατού, αλλά είχαμε αξιόμαχο στρατό αποτελούμενο από όλους εμάς, που τότε ήταν 21 μήνες οι θητεία, συν τους λίγους σχετικά αξιωματικούς της Ευελπίδων και τους λίγους σχετικά υπαξιωματικούς της ΣΜΥ. Μετά άρχισαν να μπαίνουν σωρηδόν οι "Οπλίτες Πενταετούς Υπηρεσίας", οι περίφημοι ΟΠΥ, που έγιναν ΕΠΥ ("Εθελοντές") και μετά που πέρασε το "Π" (η πενταετία) έγιναν ΕΜΘ "Εθελοντές 'Μακράς' Θητείας", δηλαδή μόνιμοι. Αυτό εκτόξευσε τη μισθοδοσία των ενόπλων δυνάμεων, αφού πολλαπλασιάστηκαν οι μισθοδοτούμενοι με αναξιοκρατικά διορισμένα βύσματα.

Άρα, πώς να πληρωθούν παραπάνω όσοι θα έπρεπε να πληρώνονται παραπάνω; Αφού το δημόσιο χρήμα μοιράζεται σε πολύ περισσότερους από όσους πραγματικά θα έπρεπε. Αλλά αφενός το πολιτικό σύστημα πέτυχε μείωση της θητείας, αφετέρου διόρισε δεκάδες χιλιάδες πελάτες. Κουβέντα για το έγκλημα, διότι όλοι θέλαμε να μειωθεί η θητεία πίσω από τη βιτρίνα του "επαγγελματικού στρατού", όπως ονομάστηκε η ρουσφετολογία.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Σκοπεύουν να περάσουν τον Ατλαντικό; Αυτά για μακρινές πτήσεις σε Αμερική και Ασία να εκλάβουμε ως προαναγγελία δικών τους υπερατλαντικών πτήσεων; Ήδη υπάρχουν κάποια code sharing για Καναδά και Αυστραλία νομίζω. Θα βάλουν και άλλα code sharing ή θα βάλουν δικές τους πτήσεις;

Εάν βάλουν δικές τους πτήσεις, αυτό είναι πραγματική είδηση. Αλλά θέλει διαφορετικά αεροπλάνα, επιπλέον προσωπικό και άλλο επιβατικό κοινό, διότι το κοινό που πάει ΗΠΑ δεν είναι πάντοτε το ίδιο με αυτό που πηγαίνει Ευρώπη.

Πάντως οι παλιές πτήσεις της κρατικής Ολυμπιακής προς ΗΠΑ ήταν μάλλον γεμάτες. Άρα, υπάρχει δυνατότητα και χώρος και για την Aegean. Από την άλλη, θα σταματήσει να τροφοδοτεί με κοινό τις πτήσεις που κάνουν οι υπερατλαντικές εταιρίες της Star Alliance (ιδίως η Lufthansa) και θα μπει πιο δυνατά σε ανταγωνισμό μαζί τους. Μεγάλο το τόλμημα αν περάσει λοιπόν τον Ατλαντικό με δικά της αεροπλάνα...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Η ΝΔ έχει πολλές ψήφους όχι μόνον από το λεγόμενο "μεταρρυθμιστικό κέντρο", αλλά και από την αποχή, από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ (ένα 4,4% με βάση την τελευταία μέτρηση), από Χρυσή Αυγή και ΑνΕλ, εν γένει από παλιούς και νέους ψηφοφόρους.

Πιστεύω ότι θα ξεπεράσει σχετικά εύκολο το 40% στις εκλογές. Μένει να δούμε πότε και πώς θα διεξαχθούν αυτές. Και, κυρίως, να δούμε εάν η συντριβή του Τσίπρα θα σημαίνει την οριστική συντριβή και της αριστεράς στην Ελλάδα.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Καλή σας ημέρα κύριε Παπαδόπουλε-Τετράδη.

Μια εκδοχή για αυτό που γράφετε δίνει σήμερα και ένα άρθρο στο capital:

http://www.capital.gr/me-apopsi/3195561/pagkosmia-trapeza-o-mnimoniakos-mas-katiforos-den-exei-telos

Περισσότερα | Σχολιάστε

Νομίζω ότι η διαχείριση της επόμενης ημέρας στην οποία μπήκαν οι Σκουρλέτηδες είναι ένας δρόμος πραγματικά χωρίς επιστροφή. Προς τα πού ακριβώς οδηγεί, όμως, ακόμη δεν ξέρουμε.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Δεν είναι συγκρίσιμα μεγέθη η χώρα και η Α.Ε., παρά μόνο σε επίπεδο συμπεριφορών. Η "πτώχευση" μιας χώρας και η πτώχευση μιας Α.Ε. είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Η Α.Ε. κλείνει, η χώρα δεν κλείνει. Δεν είναι το ίδιο, γι' αυτό και η αγγλική γλώσσα το μεν ένα το λέει sovereign default, το δε δεύτερο το λέει με άλλους όρους, Insolvency ή ανάλογα με το για ποια χώρα μιλάμε. Πάντως δεν το λέει "default" ή αντίστοιχο όρο.

Όταν μια χώρα έχει ελλείμματα, παίρνεις μέτρα και μειώνεις τα ελλείμματα. Η χώρα, όσο υπάρχει, θα παραγάγει κάτι ως χώρα, πρωτογενώς ή στη μεταποίηση ή στις υπηρεσίες. Θα πληρώνονται κάποιοι φόροι, θα υπάρχει ένα οικονομικό προϊόν να φορολογηθεί. Η οικονομία μιας χώρας είναι πολύ πιο δυναμικό φαινόμενο από την οικονομία μιας επιχείρησης.

Ο ορθός διαχωρισμός είναι αυτός που είχε πει ο Σαμαράς στον ΓΑΠ τότε: "Πήρατε μια κρίση ελλείμματος και την κάνατε κρίση χρέους". Η κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η χώρα τον Απρίλιο του 2010 ήταν πολύ απλά κάτι τελείως διαφορετικό με την κρίση έκρηξης του ελλείμματος του 2009 προ ΓΑΠ, η οποία οφειλόταν αφενός της διεθνούς κρίσης, αφετέρου της χρόνιας κακοδιαχείρισης.

Δεν έχει νόημα να συζητάς με μια πορωμένη ψυχή όπως εσύ Κικέρωνα για αυτά τα θέματα. Φυσικά θα σου απαντώ πάντοτε για όσα ανοικονόμητα και ανιστόρητα υποστηρίζεις, αλλά συζήτηση δεν μπορεί να γίνει. Σου παρέθεσα τις ημερομηνίες δανεισμού και υποβάθμισης για να απαντήσω σε αυτό που έλεγες ότι δήθεν τον Δεκέμβριο "όλοι το είχαν δεδομένο ότι ΘΑ χρεωκοπήσουμε" και η δική σου απάντηση ποια ήταν; Ότι τάχα μετά έκραζαν τους οίκους γιατί ΔΕΝ προέβλεψαν ότι θα χρεωκοπήσουμε. Δηλαδή υιοθετείς πλήρως αυτό που έλεγα εγώ! Και όμως, εκεί, δεν καταλαβαίνεις ότι έχεις έρθει στα λόγια μου! Διότι, πώς να προβλεθφεί η εξωφρενική ΑΠΟΦΑΣΗ του ΓΑΠ να μας οδηγήσει σε συνθήκες ανατροπής της πιστοληπτικής μας ικανότητας;

Παραθέτεις μετά ένα άρθρο του Δεκεμβρίου (γιατί όχι του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου;) 2009 που λέει για dangerous high levels του χρέους, αλλά που δεν λέει πουθενά, φυσικά, ότι η Ελλάδα ΘΑ χρεωκοπήσει. Εγώ σου ζήτησα να μου βρεις μια πηγή που να λέει ότι ΘΑ χρεωκοπήσει! Ε, τέτοια πηγή δεν υπάρχει. Πολύ απλά ΔΕΝ υπάρχει! Αλλά δεν καταλαβαίνεις φαίνεται ότι άλλο είναι αυτό που λες εσύ και άλλο είναι αυτό που λέει το άρθρο των FT. Πού είναι το δικό σου μπρίο για το "παγκόσμιο ρεκόρ τριπλού ελλείμματος"; Για βρες μου βρε Κικέρωνα ένα τέτοιο άρθρο, μια τέτοια παραπομπή προ Καστελλόριζου (και για μετά το Καστελλόριζο πάω και στοίχημα ότι μόνον χρόνια μετά θα βρεις τέτοιες αναλύσεις), που να λένε "ε, η Ελλάδα έχει τριπλό έλλειμμα, δεν μπορεί να δανείζεται άλλο από τις αγορές.

Για καφενειακό επίπεδο δεν ξέρω πώς πάει η συζήτηση, πάντως σε οποιαδήποτε συζήτηση πρέπει να μπορείς να καταλαβαίνεις τι λες και να καταλαβαίνει τι λέει ο άλλος. Και αν δεν έχεις επιχειρήματα να τον αντικρούσεις, πολύ απλά να παραδέχεσαι ότι δεν έχεις επιχειρήματα και να κλείνεις τη συζήτηση, όχι να επιμένεις φέρνοντας στοιχεία που απλώς αποδεικνύουν ότι δεν έχεις επιχειρήματα. Μιλώ ακριβώς για το άρθρο των FT. Είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν χρεωκόπησε επειδή κάποιοι πίστευαν ότι το χρέος είναι υψηλό. Και εξάλλου, ενάμιση μήνα μετά οι αγορές πρόσφεραν στην Ελλάδα 25 δις για δάνεια, ΧΩΡΙΣ να έχει ακόμη παρέμβει η Ευρώπη για να πει έστω και αόριστα, όπως έκανε στις 11 Φεβρουαρίου 2010, ότι θα στηρίξει "αν χρειαστεί".

Άστο λοιπόν, παραδέξου την ήττα σου να ηρεμήσεις.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Δεν υπάρχει αυτό που ζούμε και αναρωτιέμαι, οι προθέσεις των ανθρώπων της Παγκόσμιας Τράπεζας απέναντι στη χώρα είναι αγαθές; Αφού ξέρουν τι θα γίνουν τα λεφτά που θα δώσουν. Εδώ το ξέρουμε εμείς, δεν το ξέρουν αυτοί; Τότε γιατί τα δίνουν;

Περισσότερα | Σχολιάστε

Αμ, Κυριάκο μ', το θέμα ήταν να μην συμφωνήσεις στο ΕΣΡ που ήταν η βασική σου εξουσία. Από τη στιγμή που τους "εμπιστεύτηκες", έστω και τον "λόγο του Βούτση", λες και δεν είναι ένας από αυτούς και ο Βούτσης, τώρα καληνύχτα. Για πότε θα τον πάρει πίσω τον λόγο του ο Βούτσης ούτε που θα καταλάβεις. Και τότε να σε δω. Εκείνος ο Δένδιας δεν ξέρω αν σε πήρε στο κεφάλι του, αλλά το πράγμα είναι πολύ σοβαρό. Απεμπόλησες το μόνο τρόπο που είχες να τους μπλοκάρεις. Μέγα λάθος.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Δεν συμφωνώ κύριε Παπαδόπουλε-Τετράδη. Και εκείνες τις εφημερίδες άνθρωποι τις έφτιαξαν. Αλλά ήταν άλλο το κυρίαρχο ήθος τότε. Τώρα κυριαρχούν οι εξαγοράζοντες και οι εξαγοραζόμενοι. Μείναμε λίγοι από την άλλη πλευρά, αλλά θα κρατήσουμε μαγιά για το μέλλον. Και στην κρίσιμη στιγμή που όλα θα έχουν καταρρεύσει, εμείς θα ξαναφτιάξουμε τη χώρα.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Σαν πολλά Μπρεστ-Λιτόφσκ έχει υπογράψει αυτή εδώ η κυβέρνηση. Εντάξει με ένα, που το ορίτζιναλ δεν κράτησε και πολύ μια που το ανέτρεψε η λήξη του Α ΠΠ και η ήττα της Γερμανίας. Αυτοί εδώ υπογράφουν συνέχεια και άλλα. Και δεν λέει και να νικήσει και κανένας αυτή τη Γερμανία...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν να τα ρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στους "προηγούμενους" που έκαναν τέτοιο σκάνδαλο. Γιατί ψάχνει άλλα σκάνδαλα, εν πολλοίς ανύπαρκτα; Αφού υπάρχουν πραγματικά σκάνδαλα. Που αντί να τα αναδείξει, τα ολοκληρώνει κιόλας!

Ιδού το "νέο" που ανανεώνει την αθάνατη νεοελληνική σκανδαλώδη νοοτροπία.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ο κύριος Βενιζέλος καλά θα ήταν να μιλήσει για τις ευθύνες Παπανδρέου από τον Οκτώβριο 2009 έως τον Μάιο 2010. Κάποτε είχε πει το Μάρτιο του 2014 ότι εάν είχε εκλεγεί αυτός το 2007 στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα ήταν διαφορετική η ιστορία της χώρας. "Δεν λέω αναγκαστικά καλύτερη, λέω διαφορετική", είχε πει χαρακτηριστικά. Ας μας πει τι εννοούσε τότε. Το να προσπαθεί να διασώσει την εκδοχή ΓΑΠ για την κρίση, δεν βοηθάει ούτε τον ίδιο, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε τη χώρα. Τον ίδιο, διότι δικαιώνει τον εχθρό του, το ΠΑΣΟΚ, διότι το ξανακάνει λαϊκιστικό, τη χώρα, διότι την αφήνει να ζει στο ψέμα που κυριάρχησε στο δημόσιο λόγο ήδη από τότε.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Από πρώην εφοριακούς δεν μπορείς να περιμένεις τίποτε καλύτερο.

Και μια που λεμε για μαφιόζους, οι μαφιόζοι είχαν και έναν κώδικα αξιών. Οι Έλληνες εφοριακοί δεν έχουν κανέναν. Δυστυχώς.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Κικέρωνα, σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες και ιδίως για το υπερ-πολύτιμο λινκ με τη μαρτυρία του αντιχουντικού αξιωματικού Γεωργίου Παπαγιάννη, Ναυτικού Διοικητού Κύπρου μέχρι τις 10 Αυγούστου 1974. Υπογραμμίζω το "αντιχουντικού", διότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός συμμετείχε στο βασιλικό αντιπραξικόπημα του Δεκεμβρίου 1967 και άρα ήταν φύσει αντιχουντικός. "Φυσικά" όμως η κυβέρνηση Καραμανλή-Μαύρου τον συκοφάντησε και αυτόν ως "χουντικό" και φαίνεται μάλιστα ότι του αφιέρωσαν και ολόκληρο πρωτοσέλιδο στην Ακρόπολη τον Σεπτέμβριο του 1974 για να επιτύχουν τον σκοπό τους.

Η μαρτυρία Παπαγιάννη είναι ιδιαιτέρως σημαντική, διότι οι αξιωματικοί που ήξεραν για την προδοσία είτε εδιώχθησαν ως χουντικοί ή "χουντικοί", είτε άλλοι αποφάσισαν να το βουλώσουν για να μην γίνουν και αυτοί "χουντικοί". Σε κάθε περίπτωση, ο Καραμανλής, επωφελούμενος και από τη φυσική νομιμοφροσύνη του στρατεύματος στην ιεραρχία, κατάφερε να επιβάλει το νόμο της σιωπής σχετικά με το ρόλο του στην προδοσία της Κύπρου.

Και μου είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι χαρακτηρίστηκαν κατά τον 20ο αιώνα "εθνάρχες" αποδείχθηκαν τελικά οι μεγαλύτεροι προδότες. Προδότης ο Μακάριος, προδότης ο Καραμανλής, προδότης και ο Βενιζέλος του διχασμού και της αμαχητί παράδοσης της Ανατολικής Θράκης με μόνο ένα νεύμα των Άγγλων και χωρίς να απειλείται στρατιωτικά η περιοχή από κανέναν Κεμάλ, ούτε από τους δυτικούς.

Η συνωμοσία της σιωπής για το ρόλο του Καραμανλή στο Κυπριακό είναι αντίστοιχη με τη συνωμοσία της σιωπής για το ρόλο του Γ. Παπανδρέου στη χρεωκοπία, που έχει επιβληθεί έκτοτε στο δημόσιο λόγο, και στην οποία αγαπητέ μου Κικέρωνα νομίζω ότι συμμετέχεις από καθαρό αντικαραμανλισμό. Υπάρχουν αρκετά να αποδώσεις στους Καραμανλής για να καταδικαστούν ιστορικά στο πυρ το εξώτερον. Δεν είναι ανάγκη να τους αποδώσεις και κάτι για το οποίο αντικειμενικά δεν ευθύνονται - άλλο ότι ευθύνονται για την προετοιμασία των συνθηκών που το επέτρεψαν - και το οποίο όσο τους το καταλογίζεις αναληθώς, τόσο αυξάνεις τη θετική συνωμοσιολογία γύρω από το πρόσωπο του ανηψιού, που τόσο πολύ τον έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα να επιβιώσει.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Αυτό με τα μικρά παιδιά που απαντούν αυτό που πρέπει να απαντήσουν και όχι αυτό που αισθάνονται ή νιώθουν είναι καταπλητική διαπίστωση. Το ξέραμε ότι έτσι είναι, αλλά μπράβο σας που το διατυπώνετε. Πώς θα το αλλάξουμε αυτό;

Έχω την εντύπωση ότι δεν δώσατε καλό τίτλο στο άρθρο σας κύριε Παπαδόπουλε-Τετράδη. Είναι ένα από τα καταπληκτικότερα κείμενά σας, αλλά ο αναγνώστης νομίζει ότι θα είναι κάτι για την αξιολόγηση κλπ. Ενώ είναι ένα μνημειώδες κείμενο βαθιάς συλλογικής αυτογνωσίας.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Αγαπητέ αρθρογράφε, μια διόρθωση: Ο Μαγγελάνος ακολούθησε αντίστροφη πορεία, προς τα δυτικά. Πήγε πρώτα στην Αμερική, έκανε το γύρο της Αμερικής, πέρασε από τον "πορθμό του Μαγγελάνου", δηλαδή τον πορθμό στη Νότια Αμερική μεταξύ Παταγωνίας και Γης του Πυρός, διέσχισε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό και έφτασε τελικά στις Φιλιππίνες, όπου και όντως σκοτώθηκε. Δεν πήγε δηλαδή ανατολικά, μέσω της Αφρικής, στις Φιλιππίνες, πήγε Δυτικά, μέσω Αμερικής.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Και τι το κακό είχε αυτή η ερώτηση. Δεν αντιλαμβάνομαι. Πόσο αντίχριστος μπορεί να είναι τελικά ο Κυριάκος; Χάνω πάσα ιδέα.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Δεν ξέρω γιατί επιμένω να σχολιάζω στα άρθρα του Θ. Χειμωνά για το ΠΑΣΟΚ, που τα γράφει λες και ενδιαφέρουν πολύ κόσμο. Ίσως επειδή έχει πλάκα.

Εν πάση περιπτώσει, θα σχολιάσω, αν και είμαι βέβαιος ότι δεν ενδιαφέρει πολύ κόσμο: Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια πιθανότητα να αναβιώσει και αυτή είναι να βγει δεύτερο στις επόμενες εκλογές. Αυτό είναι απίθανο, αλλά όχι αδύνατο. Τα λίγα-λίγα ψηφαλάκια που κερδίζει, σε συνδυασμό με τα πολλά που χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα καθόλου που κερδίζει η Χρυσή Αυγή, ενδέχεται μια μέρα να φέρουν το ΠΑΣΟΚ σε ένα διψήφιο νούμερο που να είναι, ναι, η πολυπόθητη δεύτερη θέση.

Και θα το φέρουν στη δεύτερη θέση με τη στρατηγική ακριβώς της λοιδορούμενης και υποτιμούμενης, αυτή τη στιγμή, ως αντιπάλου Φώφης. Με τη στρατηγική που μπορεί να μιλήσει στην καρδιά του πράσινου ψηφοφόρου, που μη έχοντας προς τα πού να στραφεί πολιτικώς, ενδέχεται να το ρίξει στον πράσινο ήλιο, καθότι το πράσινο αίμα νερό δεν γίνεται.

Αν γίνει δεύτερο κόμμα, μετά η επανασυσπείρωση δεν είναι αδύνατη, με την έννοια ότι μετά θα είναι η αντιπολίτευση του Μητσοτάκη και στις μεθεπόμενες εκλογές ο κεντροαριστερός ψηφοφόρος θα αναζητήσει αυτόν που θα εκφράσει το επόμενο αντιπολιτευτιικό αίτημα.

Πάντως τίποτε άλλο δεν φαίνεται ικανό ως στρατηγική να ξαναφέρει το ΠΑΣΟΚ πιο μπροστά. Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη να ξαναπάρει τον λούμπεν μικροαστό ψηφοφόρο μαζί του. Όχι τους μεταρρυθμιστές, όχι τους κρυφομητσοτακικούς, αλλά τους κρυφοδεξιούς, αυτούς που σήμερα, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, σκέπτονται σοβαρά τη Χρυσή Αυγή, αλλά δεν τους αρέσει η αισθητική της.

Ε, όλοι αυτοί στο τέλος ενδέχεται να προτιμήσουν τον πράσινο ήλιο. Είναι απλό. Έως απλοϊκό. Αυτή η απλοϊκή στρατηγική ενδέχεται να αποφέρει καρπούς. Δεν είναι πολύ πιθανό, αλλά είναι το μόνο πιθανό. Και τότε ο Θ. Χειμωνάς θα πρέπει να ξαναψάχνει κάτι ιδιόρρυθμο για να υποστηρίξει, ώστε αφού περάσει ένα φεγγάρι που θα λέει "καλά έκανα και στήριξα ΠΑΣΟΚ στα κάτω του", μετά να το παίζει επαναστάτης χωρίς αιτία.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Κάποιος να μας διαφωτίσει τι είναι οι κβαντικοί υπολογιστές;

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ωραία τα λες, Γιώργο Καραμπελιά. Για όλα. Τείνω να συμφωνήσω με το συμπέρασμά σου - παρόλο που με βάση όσα αναφέρεις στο άρθρο σου μοιάζει με λογικό άλμα - για τον εξής λόγο: Υπάρχει ακόμη ένας ελλείπων κρίκος, τον οποίο αναφέρεις, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο: Οι ξένοι να μην στηρίξουν, αλλά να σχεδιάσουν τη δραχμή. Ο Σόιμπλε εξάλλου έχει ανάγκη από ένα ελληνικό ολοκαύτωμα για να κρατήσει την εξουσία για μία ακόμη τετραετία. Σε αυτή τη διεργασία, ο Τσίπρας θα δει στη δραχμή ένα μέσο για να κρατήσει την εξουσία μισή ημέρα παραπάνω. Να κρατήσει τους 153 για μερικές "ηρωικές" ψηφοφορίες ακόμη. Σε αυτό το πλαίσιο, ναι, θα πάει εκεί που θα τον παρασύρουν οι ξένοι, προκειμένου να κρατήσει τους 153 λίγο ακόμη. Και μετά θα φύγει ατιμασμένος και ταπεινωμένος ως άλλος Ιωαννίδης...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ο ΠτΔ δεν θα έπρεπε πια να αποκαλείται "ο Προκόπης Παυλόπουλος", αλλά να αποκαλείται όπως τον απεκάλεσε ο Τσίπρας την ημέρα που ανακοίνωσε τη στήριξή του: "ο Προκόπης ο Παυλόπουλος". Έτσι είχε πει: Στηρίζουμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη τον Παυλόπουλο".

Ενδεικτικό του πού θα κατέληγε τελικά ο θεσμός...

Γι' αυτό σας λέω κύριε Μουμτζή: Μην ξαναγράψετε "ο Προκόπης Παυλόπουλος", αλλά μόνον και πάντοτε: "ο Προκόπης ο Παυλόπουλος". Όπως το είπε ακριβώς ο πρωθυπουργός μας. Ενδεικτικό της καταρράκωσης του κυρους του θεσμού του ΠτΔ που θα επερχόταν με τον συγκεκριμένο Πρόεδρο...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Αγαπητέ waldorf, ήδη άλλαξε τον ρου της ιστορίας.

Κατά πρώτον, έβαλε τον συγγραφέα του στο πάνθεον των σημαινόντων Ελλήνων αρθρογράφων. Με ένα συνηθισμένο επώνυμο που δεν έχει καν ένα προσθετικό που τον ξεχωρίζει από τους λοιπούς Παπαδόπουλους, όπως ο "δικός μας" Γ. Παπαδόπουλος έχει το δεύτερο επώνυμο Τετράδης ή ο μακαρίτης ο Τάσσος είχε τα δύο "σ" που έκαναν όλους να τον λένε "Τάσσος" και να ξέρουν όλοι σε ποιον αναφερόμαστε, ο Παύλος Παπαδόπουλος αναφέρεται εδώ στο liberal ως "ο συγγραφέας της γάτας Ιμαλαΐων". Αλήθεια, πόσοι ήμασταν αυτοί που είχαμε προσέξει ότι τη "γάτα Ιμαλαΐων" δεν την έγραψε ο Ψυχάρης, όπως πολλοί μπορεί να νόμιζαν, αλλά κάποιος Παύλος Παπαδόπουλος; Και πόσοι είχαν ψάξει και είχαν μάθει ότι ο Παύλος Παπαδόπουλος ήταν λογογράφος του Τσίπρα μέχρι το 2012;

Τώρα όμως δεν είναι πια έτσι. Τώρα η αναγνωρισιμότητα είναι δεδομένη. Τα κατάφερε με το σπαθί του, με την ιδιαίτερη αφηγηματική πένα του, με την ευστοχία των ξεκάθαρων και χωρίς αμφιβολία αλληγοριών του, με την πυκνότητα και τη νοηματικότητα του λόγου του. Τώρα ακόμη και εάν διαβάσουμε ένα κείμενό του χωρίς να ξέρουμε το όνομα του συγγραφέα, πιθανότατα να πάει το μυαλό μας ότι είναι "του Παύλου Παπαδόπουλου".

Κατά δεύτερον, ο Παύλος Παπαδόπουλος πέτυχε ήδη κάτι μοναδικό, που πολλοί το προσπάθησαν, αλλά κανένας δεν το πέτυχε σε τέτοια έκταση: "Έδωσε" του Καραμανλήδες και τους καραμανλικούς βορά στη βάση της ΝΔ. Αν υπήρχαν ακόμη σε κάποιους ρομαντικούς αμφιβολίες για τον ρόλο τον Καραμανλήδων σε σχέση με τον Τσίπρα, διαβάζοντας το άρθρο δεν μένει πλέον καμία. Και το άρθρο το διάβασαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, και μάλιστα όλοι όσοι έχουν έστω και μικρή επιρροή στη διαμόρφωση του μέλλοντος της κακόμοιρης αυτής χώρας.

Υπάρχουν κάτι "φίρμες" στη ΝΔ, όπως π.χ. κάποιος Γεώργιος Βλάχος, βουλευτής υπολοίπου Αττικής, νομίζω, που έχουν ως σπορ την υποστήριξη του Καραμανλή και την υπονόμευση των μη καραμανλικών αρχηγών. Σαμαρά, Μητσοτάκη και όποιου άλλου τύχει. Αυτός λοιπόν βγήκε τώρα κάπου τελευταία και κάτι είπε που βόλευε τον Τσίπρα. Ούτε θυμάμαι πια τι. Αλλά βγήκε και άδειασε τον αρχηγό του. Ε, αυτοί οι τύποι θα πάνε να κρυφτούν στα καβούκια τους. Λίγο έξυπνος αν είναι ο Κυριάκος θα τους "δώσει" στην κοινή γνώμη και θα τους τελειώσει. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά διότι η ταύτιση με τον Καραμανλή τώρα πια θα καίει.

Τρίτον, διότι ενεργοποίησε αντανακλαστικά που δεν υπήρχαν πριν. Ακόμη και εάν πετύχει το σχέδιο του Τσίπρα (αν υπάρχει σχέδιο και έχουν δίκιο όσοι λένε ότι δεν υπάρχει ακριβώς κάποιο σχέδιο), η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη πια για τον σημερινό πρωθυπουργό, διότι όσα θα έχει κάνει, αν τα κάνει, θα είναι φως φανάρι ότι έιναι προσχεδιασμένα. Όπως και να το φέρει στην πορεία, το άρθρο αυτό έχει φωτίσει την πορεία και το μεθαύριο του Τσίπρα, αν τελικά μας πάει στη δραχμή, θα είναι συνδεδεμένο με το Ειδικό Δικαστήριο, διότι σε αντίθεση με την εκτίμηση του άρθρου, αν μας πάει τελικά σε δραχμή τις εκλογές εξπρές δεν πρόκειται να τις κερδίσει - η καταστροφή θα είναι μεγάλη, ειδικά τις πρώτες ημέρες.

Αυτά νομίζω ότι είναι αρκετά για μια κάποια "αλλαγή του ρου της ιστορίας" και ίσως η πορεία αναδείξει και άλλα.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Τέτοιου είδους αποφάσεις είναι η κορυφή του παγόβουνου της ανεπάρκειας της Δικαιοσύνης. Δυστυχώς.

Δεν θα ξεμπλέξουμε εύκολα από ανθρώπους τύπου Σώρρα, δυστυχώς. Πάντοτε θα υπάρχουν αφελείς να τους πιστεύουν και, δυστυχώς, ακόμη και αφελείς με εξουσία στα χέρια τους.

Περιμένουμε μετά να βρει ο πολίτης το δίκιο του από μια τέτοια Δικαιοσύνη. Δυστυχώς το έλλειμμα που βιώνουμε είναι τελικά έλλειμμα παιδείας. Όσοι αποφάσισαν να καταστρέψουν την παιδεία, ήξεραν τι έκαναν...

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
22/03/2017, 21:35

Ως οπαδός του ΓΑΠ είναι λογικό να έχεις εξιδανικεύσει τα Μνημόνια. Δεν περιμέναμε τίποτε άλλο από οπαδό του ΓΑΠ. Αλλά το πρόβλημα είναι άλλο. Είναι ότι στα λόγια λέει π.χ. για το συνταξιοδοτικό σύστημα και τι κάνει στην πράξη; Τους αφήνει όλους να πάρουν πρόωρες συντάξεις μέχρι 31-12-2010! Είναι αυτό "μέτρο που ψηφίστηκε αργότερα" το να ανεβεί το όριο ηλικίας; Όχι μόνον αποψίλωσε τη δημόσια διοίκηση από έμπειρα και ικανά στελέχη, όχι μόνον έδωσε μια ψευδή εικόνα μείωσης του δημόσιου τομέα, όχι μόνον ήταν αχρειότητα απέναντι στην κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά παράλληλα ήταν και καθαρή υποκρισία ότι τάχα "κάτι κάνουμε" για το συνταξιοδοτικό, αφήνοντας την καταστροφή του ασφαλιστικού συστήματος να ρολάρει και να κάνει στη συνέχει μειώσεις συντάξεων αναγκαίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε φθάσει εδώ που φτάσαμε. Όταν ο πασοκισμός νομίζει ότι τα ωραία λόγια είναι πανάκεια και το νομίζει μέχρι σήμερα. Στήριξε ΓΑΠ χρυσό μου κορίτσι, τώρα μάλιστα που ο Τσίπρας θα κηρύξει και αντιδεξιά πανστρατιά, θα αναγκαστείς στο τέλος να στηρίξεις και Τσίπρα. Εδώ θα είμαστε, όταν ο αρχηγός σου θα στηρίζει Τσίπρα. Το μεγάλο του όνειρο, όπως μεγάλο όνειρο ήταν η στήριξη Τσίπρα και για τον έτερο ιστορικό πόλο του κρατισμού, τον Καραμανλή. Να τους χαίρεστε. Εμείς είμαστε με τον Κυριάκο και τον Σαμαρά. Να μείνετε εσείς με τον ΓΑΠ και τον Καραμανλή, που έχουν συναπιστεί σήμερα γύρω από τον Τσίπρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια επιβίωσης του πελατειακού κράτους.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Τι είναι αυτά που διαβάζουμε κύριε Μαυρίδη σήμερα; Ώστε ο καλός καγαθός Αλέξης δεν φταίει βρε ο κακόμοιρος, αλλά τον επαρασύρανε αυτοί οι κακοί λαϊκοδεξιοί που αυτοί του βάλανε βρε στο μυαλό ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να μην υποχωρήσει η Μέρκελ; Και γιατί όταν κυβερνούσαν κύριε Μαυρίδη οι "λαϊκοδεξιοί" ουδέποτε είχαμε τέτοια ιδεοληπτικά τσιτάτα στην εξουσία;

Κάπου έχετε χάσει τη μπάλα, καταλαβαίνουμε τις ανάγκες του εσωκομματικού παιχνιδιού στη ΝΔ, όμως να μην οδηγούμαστε σε υπερβολές που κάθε άλλο παρά ωφελούν τη ΝΔ, τη χώρα, την τόσο αναγκαία διαπαιδαγώγηση του Έλληνα μέσα από τα μέσα ενημέρωσης, την αλήθεια και την ιστορία, που γράφεται μέρα με τη μέρα, λέξη με τη λέξη από τον κάθε έναν που έχει δημόσια πένα με απήχηση.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Μια φορά μόνον βρέθηκα μέσα στη Βουλή κύριε Παπαδόπουλε-Τετράδη. Ήταν τώρα τελευταία επί ΣΥΡΙΖΑ, σε φάση μάλιστα που η κοινή γνώμη ήταν ανήσυχη για εξελίξεις στο μέτωπο με τους δανειστές.

Μου έκανε τεράστια εντύπωση η μακαριότητα και η ευτυχία την οποία βίωναν ΑΠΑΝΤΕΣ εντός του κοινοβουλίου. Βουλευτές (πρωτίστως), προσωπικό, υπάλληλοι, παρατρεχάμενοι. Ο κόσμος ανησυχούσε με βάση τα ρεπορτάζ, οι βουλευτές καθόλου! Γιατί να ανησυχούν;;!

Θυμήθηκα τότε μια γελοιογραφία, νομίζω του Ηλία Μακρή, Χριστουγέννων 2005 νομίζω. Δύο τζάκια. Πάνω στο πρώτο τζάκι μια κάρτα προς τον Αη-Βασίλη: "Αη-Βασίλη, θα ήθελα να γίνω υπουργός. Υπογραφή: Βουλευτής ΝΔ". Πάνω στο δεύτερο τζάκι, μια άλλη κάρτα: "Αη-Βασίλη, εγώ δεν θέλω τίποτα! Υπογραφή: Υπουργός"!

Κάπου την έχω ακόμη αποθηκευμένη, δεν ξέρω πώς θα μπορούσα να την ανεβάσω στη σελίδα.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Το κακό είναι, κύριε Παπαδόπουλε-Τετράδη, ότι οι ελάχιστοι που έχουν φιλότιμο στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ. ο Σακελλαρίδης και η Κατριβάνου, και δεν τους νοιάζει μόνον η καρέκλα, παραιτούνται υποκύπτοντας στο αδυσώπητο κομματικό bullying που δέχονται.

Έτσι, εξασθενεί η πιθανότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ να πέσε όπως έπεσε ο ΓΑΠ. Αν πέσει πριν τον Σεπτέμβριο του 2019, θα πρέπει να τεθούν άλλου είδους διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό, καθώς είναι φανερό ότι διεργασίες όπως αυτές που οδήγησαν στην 28η Οκτωβρίου 2011 δεν μπορούν να επαναληφθούν με τους ίδιους όρους.

Αυτό που θα συμβεί κάτά του ΣΥΡΙΖΑ, εάν συμβεί, είναι κάτι άγνωστο, που δεν έχει ζήσει η παρουσία γενιά ως διεργασία για να το γνωρίζει. Αλλιώς, πρέπει να βάλουμε πλώρη για αντίσταση μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019. Ο χρόνος περνάει γρήγορα...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Αυτά είναι τα σοβαρά θέματα κύριε Παπαδόπουλε-Τετράδη, αλλά δυστυχώς δεν βλέπω κανέναν άλλον στον ελληνικό τύπο να συγκινείται. Αυτή είναι η περικύκλωση των ελευθεριών μας και του πολιτισμού μας, την οποία μια μέρα θα πληρώσουμε πολύ ακριβά.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Κύριε Γλαβίνη, δεν τα θυμάστε καλά, το 2010 πτωχεύσαμε και όχι το 2009. Από τις 4 Οκτωβρίου 2009 μέχρι τις 23 Απριλίου 2010 δανειστήκαμε πέντε φορές με μακροπρόθεσμα ομόλογα, μία φορά δεκαπενταετή, μία φορά δεκαετή, δύο φορές πεντεατή, μία φορά επταετή. Άρα, κάτι μεσολάβησε μεταξύ της 4ης Οκτωβρίου 2009 και της 23ης Απριλίου 2010, που δεν προϋπήρχε. Τι; Μα το επτάμηνο ΓΑΠ, το καταστροφικό επτάμηνο ΓΑΠ, που ακολουθήθηκε από ένα ακόμη πιο καταστροφική μνημονιακό 18μηνο.

Αφήστε λοιπόν την κατανομή ευθυνών εκεί που δεν υπάρχουν, ώστε να είμαστε πιστευτοί όταν κατανέμουμε ευθύνες εκεί που υπάρχουν και ας πάμε στα υπόλοιπα άκρως ενδιαφέροντα που λέτε. Θα είχα να συμπληρώσω τα εξής:

Αυτά όλα που λέτε και εσείς και ο προλαλήσας astri δεν ήταν έτσι το 1975.

Κάπου είχα διαβάσει ότι ένας βιομήχανος είχε πει το 1975 στον Καραμανλή το εξής: "Κύριε πρωθυπουργέ, το 1961 όταν υπογράφηκε η συμφωνία σύνδεσης με την ΕΟΚ, μας είχατε πει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για τη μεγάλη πρόκληση του ελεύθερου ανταγωνισμού με τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομικές δυνάμεις. Σήμερα μπορούμε να σταθούμε και να σας πούμε, ναι, προετοιμαστήκαμε, είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη πρόκληση κύριε πρωθυπουργέ".

Το τι ακολούθησε το γνωρίζουμε. Ο ίδιος ο Καραμανλής και στη συνέχεια πολύ περισσότερο ο Ανδρέας δίωξαν απηνώς κάθε ψήγμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ένας διευθυντής της σωληνουργίας Τσαούσογλου μου έλεγε ότι παρακαλούσε ο Τσαούσογλου τους εργαζόμενους να λύσουν την απεργία τους για να φορτώσουν για Ισραήλ και μόλις φόρτωναν θα πήγαινε με τις φορτωτικές στην τράπεζα, θα έπαιρνε χρηματοδότηση και θα τους πλήρωνε. Οι εργαζόμενοι συσκέφθηκαν, είπαν ότι έρχεται ο Ανδρέας και θα μας κρατικοποιήσει, οπότε σου λέει, αν απεργήσουμε θα γίνουμε δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν έλυσαν την απεργία, δεν έφυγε το φορτίο, η επιχείρηση φυσικά καταστράφηκε. Οι Ισραηλινοί του είπαν μετά ότι αν αυτό είχε συμβεί στο Ισραήλ, οι συνδικαλιστές θα ήταν ήδη στη φυλακή. Όχι επί Καραμανλή, φυσικά (ή Ράλλης, όποιος ήταν τότε).

Η Πόνυ έκλεισε το 1983, μετά από απεργίες που κατά πώς φαίνεται υποκινούσαν οι εισαγωγείς αυτοκινήτων. Σου λέει, αν αναπτυχθεί το ελληνικό αυτοκίνητο, τότε τι θα απογίνουμε εμείς; Το 1978 ή πότε ήταν υπήρχε η στρατηγική να βγει το "ελληνικό τηλέφωνο", αλλά μετά πώς θα πουλούσε η Siemens; Φυσικά δεν βγήκε ποτέ.Το 1987 ήταν πράγματι ήδη πολύ αργά για την ελληνική παραγωγή. Οι παραγωγοί παιχνιδιών και όχι μόνο έβλεπαν καθαρά πού πήγαινε το πράγμα, ήδη ήταν εκεί σε μεγάλο βαθμό. Λίγο μετά πουλήθηκαν όλοι στις πολυεθνικές, οι μεγάλοι δηλαδή τουλάχιστον, El Greco και Lyra. Οπότε είχαν και τις εμπορικές εταιρίες "καβάντζα". Ο γιος του Βακάκη που είχε τότε την El Greco έχει σήμερα τη Jumbo, μεγαλοεισαγωγέα κινέζικων παιχνιδιών.

Δεν σώζεται αυτό το κράτος, διότι η μεταπολίτευση διέλυσε κάθε σπιθαμή κράτους δικαίου που προστάτευε όσους προστάτευε και που με πολύ κόπο είχε στηθεί από τη δικτατορία Μεταξά μέχρι το 1974. Μετά ήρθε η "δημοκρατία", δηλαδή το "δικαίωμα" του καθενός στην αυθαιρεσία, βοηθούμενο και από την υπεραντίδραση στις τακτικές της χούντας.

Από αυτή τη σαπίλα του σήμερα όμωψς κάτι ξεπηδάει, έχουμε καταπλητικές εταιρίες σήμερα, όσες έχουν επιβιώσει και αν τυχόν και καθαρίσει η αγορά τώρα αφού κλείσουν μερικοί ακόμη με τα κόκκινα δάνεια που νοθεύουν πολύ τον υγιή ανταγωνισμό, πιστεύω ότι το αύριο θα εκπλήξει πολλούς. Η νέα γενιά ξεσκαρτάρει, οι λιγότερο ικανοί για επιβίωση μεταναστεύουν, οι υπόλοιποι εργάζονται σκληρά εδώ και επιβιώνουν. Από τη στάχτη μας θα αναγεννηθούμε, όπως πάντα, και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις αυτής της αναγέννησης. Γεροί να είμαστε, θα το δούμε.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ωραίοι στο ΠΑΣΟΚ. Έχουν βάλει τον κόσμο να ασχολείται με τον Γεωργίου και ξεχνούν όλοι ότι ο πραγματικός ένοχος είναι ο ΓΑΠ.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ζητώ συγγνώμη που παρέβλεψα τη δική σας πρόταση μη εκφράζοντας τη σκέψη που είχα για αυτήν. Λοιπόν, καλά τα λέτε, αλλά γιατί μου φαίνεται η δική σας πρόταση ανεφάρμοστη: Τι θα γίνει με τους νυν συνταξιούχους; Αυτούς ποιος θα τους πληρώνει; Δηλαδή, εντάξει, να πάμε σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Αλλά αν τα λεφτά των ασφαλισμένων του κεφαλαιοποιητικού συστήματος είναι δικά τους, τους συνταξιουχους ποιος θα τους πληρώσει σήμερα; Η φορολογία; Γι' αυτό πήγα κατευθείαν στην πρόταση Μάνου, που μιλάει για τους σημερινούς συνταξιούχους.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Τελικά είναι κακό πράγμα να είσαι μνημονιακός;

Περισσότερα | Σχολιάστε

Πώς να ολοκληρωθεί ρε συ Δραγασάκη, αφού θέλετε πάνω από έναν χρόνο για την κάθε αξιολόγηση; Μας δουλεύετε; Μας δουλεύετε φυσικά. Άντε πότε να σας πάρουν χαμπάρι και οι τελευταίοι εναπομείναντες ψηφοφόροι σας.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
08/02/2017, 15:14

Μόλις τους έδωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μοίρασαν 13η σύνταξη. Δεν θα τους ξαναδώσουν τίποτε.

Περισσότερα | Σχολιάστε

"Πνευματική δύναμη πίσω από το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής και Νομισματικής Ένωσης". Πού πάτε και τα θυμάστε αυτά κύριε Πανούτσο;

Γερός να είστε με γερό το μνημονικό σας!

Περισσότερα | Σχολιάστε

Εύγε κύριε Παπαδόπουλε-Τετράδη. Στο σύνολο του ελληνικού τύπου μετρώ μόνον εσάς και ακόμη έναν αρθρογράφο που διαγνώσατε την ανυπαρξία συμφωνίας. Όπως λέτε κι εσείς, μα καλά, κανένας δεν διαβάζει τις δηλώσεις;

Περισσότερα | Σχολιάστε

Το άρθρο κάνει το ίδιο λάθος με τον νόμο και το ίδιο λάθος με τη γενικότερη, επιφανειακή προσέγγιση του θέματος.

Αυτά τα 2 εκ. στρέμματα ή πόσα είναι που αναφέρονται στους δασικούς χάρτες ως δήθεν "καταπατημένες" εκτάσεις, δεν είναι όλα τέτοια. Έχει και τέτοια, αλλά έχει και πάρα πολλά που απλώς τα χαρακτήρισαν έτσι για λόγους που δεν τους φαντάζεται καν ο μέσος πολίτης: Διότι βαρέθηκαν οι δασικοί να πουν μετά από κάποια πυρκαγιά τι ήταν δάσος και ήταν χωράφια και τα είπαν όλα "δάσος" και δεν βγάζει ακρή μετά κανείς. Διότι δεν πήραν τη μίζα τους όταν εκβίασαν κάποιον κακομοίρη να τους δώσει μίζα για να μην το βγάλουν δασικό. Διότι φύτρωσαν πουρνάρια για μερικά χρόνια και μετά, με βάση την άθλια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας "μια φορά δάσος - πάντα δάσος", ο κακομοίρης που ήταν ιδιοκτήτης δεν μπορούσε πια να το οργώσει και να το σπείρει αλλά επρεπε να σεβαστεί "το δασικό περιβάλλον", τάχα, ενώ μιλάμε για το χωράφι του.

Δίπλα σε όλα αυτά, υπάρχουν φυσικά και πολλά καταπατημένα. Όμως το πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα ΔΕΝ είναι τα καταπατημένα. Είναι αυτά που λέω παραπάνω. Άπλώς οι άχρηστοι της κυβέρνησης, για να μην καθήσουν να κάνουν την πάρα πολλή δουλειά που χρειάζεται για να δούμε πραγματικά τι είναι δάσος και τι όχι, είπαν "δε βαριέσαι, θα δώσουμε δικαίωμα εξαγοράς, να εισπράξουμε και κανένα ευρώ" και νόμισαν ότι το έλυσαν. Αμ δε! Έχει πολλά ακόμη επεισόδια το σήριαλ αυτό και δεν θα έχει καλό τέλος, ούτε για τά δάση, ούτε για τους κακομοίρηδες που έμπλεξαν.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
06/02/2017, 06:41

Για την έλλειψη παραγωγικής βάσης φταίει η φορολογική αθλιότητα του κράτους. Όχι (τόσο) το νόμισμα. Από εκεί και πέρα, παραγωγικά προβλήματα με τη νομισματική μας ισοτιμία αρχίσαμε να έχουμε από τότε που οι ελληνικές κυβερνήσεις άρχισαν να εφαρμόζουν την πολιτική της "σκληρής δραχμής" (το ξεκίνησε το 1992 η κυβέρνηση Κων. Μητσοτάκη). Αυτό έδωσε τεχνητή αγοραστική δύναμη στους Έλληνες, αλλά έβλαψε την παραγωγική μας οικονομία. Λόγω όμως αυτής της τεχνητής αγοραστικής δύναμης, είχαμε γίνει μια μίνι-οικονομική υπερδύναμη στα Βαλκάνια.

Το πρόβλημα με τη δραχμή δεν είναι τόσο δομικό - δομικά ίσως όντως είμαστε καλύτερα με τη δραχμή. Το πρόβλημα είναι το timing και η εισαγωγή της δραχμής ως αποτέλεσμα χρεωκοπίας και αδυναμίας. Καθώς και οι τεχνικές δυσκολίες που θα συνοδεύουν αναπόφευκτα το εγχείρημα, ειδικά στο χρονικό διάστημα πριν την εισαγωγή, αν αυτή γίνει "οργανωμένα", που έλεγε και ο απίστευτος Ξυδάκης. Δεν γίνεται να πας "οργανωμένα" προς νόμισμα που έχει χαμηλότερη εμπιστοσύνη από το υπάρχον, θα επέλθει κατάρρευση την ίδια στιγμή.

Κυρίως, το πρόβλημα προκαλείται όμως από τους λόγους για τους οποίους θέλεις τη δραχμή. Τη θέλεις για να έχεις δημοσιονομική χαλάρωση; Τη θέλεις για να τυπώνεις νόμισμα; Αν ναι, τη θέλεις για λάθος λόγους. Και η αλήθεια είναι ότι πολλοί οπαδοί της τη θέλουν για να τυπώνουν αβέρτα. Η δημιουργία παραγωγικής βάσης είναι το άλλοθι. Για να τους ρωτήσουμε αυτούς τους κυρίους και τις κυρίες, θα δέχονταν να μπει στο Σύνταγμα μάξιμουμ φορολογικός συντελεστής επιχειρήσεων στο 15% υπό οιεσδήποτε συνθήκες (πλην πολέμων και φυσικών καταστροφών); Αν ναι, τότε να μας μιλήσουν για τη δραχμή. Αν όχι, να ξέρουμε ότι δεν εννοούν πραγματικά την παραγωγική ανασυγκρότηση και το λένε για άλλοθι για να τυπώνουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Περισσότερα | Σχολιάστε

"Η αξιολόγηση είναι σε καλό δρόμο", αλλά "δεν πειράζει αν δεν μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση".

Υπουργέ, να στο πω απλά μήπως και το καταλάβεις: Αν κλείσει η αξιολόγηση, θα μπούμε και στην ποσοτική χαλάρωση. Το πρόβλημα είναι ότι δεν κλείνει η αξιολόγηση, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί. Και έχει σχεδιαστεί με πλήρη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο τέλος της.

Άρα, όπως λέει ο Σόιμπλε, εφικτή είναι μόνον η συμμετοχή σε ένα άλλο χρηματοδοτικό σχήμα, χωρίς το ΔΝΤ.

Αυτό, Υπουργέ μου, θα σου το προσφέρει ο Σόιμπλε μόνον μέσα από τη δραχμή. Αλλιώς δεν το περνάει από το κοινοβούλιό του.

Θα φτάσετε στο σημείο να παρακαλάτε για ΔΝΤ. Διότι το δίλημμα είναι: ΔΝΤ, χρεωκοπία ή δραχμή.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
07/02/2017, 07:25

Κι όμως, πίσω από τις κουρτίνες φέρεται να έχει συμφωνήσει σε όλα. Άραγε θα τα περάσει υπό συνθήκες 2015 τα μέτρα; Και θα μπορέσει όμως τότε να επαναληφθεί και πάλι το χατήρι της παραμονής μας στην Ευρωζώνη;

Περισσότερα | Σχολιάστε

Aigeas787, είσαι πολύ άδικος με τον αρθρογράφο. Δεν τον έχω παρακολουθήσει ποδοσφαιρικά, αλλά στο Πρώτο Θέμα μου είχε κάνει εντύπωση το βάθος των πολιτικών του αναλύσεων και εδώ τώρα στην καθημερινή στήλη αισθάνομαι ότι έχω πετύχει "φλέβα" σπάνιας πολιτικής ευφυΐας και ανάλυσης. Μπορεί να έγινε γνωστός ο άνθρωπος στο ποδόσφαιρο, αλλά πιστεύω ότι μια τέτοια ευφυΐα πολιτικής ανάλυσης και ένα τέτοιο λεπτό και "δολοφονικό" πολιτικό χιούμορ χαντακωνόταν και χανόταν στην αθλητικογραφία.

Από τη μια πλευρά ο Α. Πανούτσος, από την άλλη πλευρά ο Γ. Παπαδόπουλος-Τετράδης, δύο κορυφαίες πένες που μας έχει χαρίσει ως καθημερινή τροφή για σκέψη και γνώση το liberal, μαζί βέβαια και με τους άλλους αρθρογράφους, αλλά αυτοί οι δύο δικαιωματικά ξεχωρίζουν. Υπάρχουν φορές που αποφεύγω να τους διαβάσω επίτηδες, για να μην παρασυρθώ και γράψω κάποιο μακροσκελές σχόλιο και χάσω χρόνο από τη δουλειά μου.

Δεν ξέρω τι άλλο κάνει στη ζωή του ο κ. Πανούτσος, πάντως εμένα είναι τιμή μου να τον διαβάζω. Και κέρδος διανοητικό, πολιτικό και κοινωνικό. Και ας μην συμφωνώ σε όλα, όπως δεν συμφωνώ σήμερα.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Κικέρωνα, αν ξέρεις κάτι πέστο μας και μην μας βασανίζεις με υπονοουμενα.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
07/02/2017, 13:19

ERNESTO όχι, δεν εννοούσα αυτό. Ο αρθρογράφος (Θ. Χειμωνάς) άρχισε να υπερπροβάλει τον πασοκισμό του το 2012, όταν έπαψε να είναι το ΠΑΣΟΚ της μόδας και ο κόσμος άρχισε μέχρι και να ντρέπεται να λέει ότι επί 30 χρόνια ήταν ΠΑΣΟΚ. Ξαφνικά τότε ο κ. Χειμωνάς άρχισε να υπερπροβάλει πόσο ΠΑΣΟΚ είναι. Σε φάση που δεν ήταν πια δημοφιλές. Αυτό κάτι δείχνει και δείχνει τη διάθεσή του να ξεχωρίσει από τη μάζα με κάθε τρόπο.

Αν υποθέσουμε ότι ζούσαμε σε μια κοινωνία Σοδόμων και Γομόρρων, είμαι σίγουρος ότι ο κ. Χειμωνάς θα καταδίκαζε την ομοφυλοφιλία και θα είχε πάρει των ομματιών του μαζί με τον Λωτ έτσι, για να δείξει πόσο διαφορετικός (και άρα "καλύτερος από τους άλλους") είναι.

Έχουμε δει πολλούς τέτοιους, αλλά κάθε ένας από αυτούς δημιουργεί και στηρίζει πολλά θέματα στην κοινωνία τα οποία δρουν άκρως αντικοινωνικά.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Διαφωνώ με την τελευταία φράση. Δεν είναι πολυτέλεια να πούμε αν πρέπει ή όχι να σωθεί η Μαρινόπουλος. Είναι ανάγκη. Νομίζω ότι είναι σαφές: Δεν πρέπει να σωθεί.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Το πρόβλημα είναι ότι η Ε.Ε. παρακαλάει για κινεζικό χρήμα, ενώ η Κίνα καθόλου δεν παρακαλάει πια για ευρωπαϊκό ή ξένο εν γένει χρήμα. Έχει το δικό της.

Η μεγάλη εκδίκηση των κιτρινιάρηδων έναντι των αποικιοκρατικών λευκών.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Θυμάμαι τότε που εκείνος ο Δένδιας είπε όταν συναίνεσε η ΝΔ στη συγκρότηση του ΕΣΡ ότι βασίζεται στον λόγο του Βρούτση ότι τα κανάλια δεν θα είναι μόνον τέσσερα. Πάρτε τον λόγο του Βρούτση τώρα και κάντε τον να μην σας πω τι. Κύριοι της ΝΔ, απλά αυτοκτονήσατε.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
06/02/2017, 21:08

Για το σχόλιό σας, κύριε Παπαδόπουλε-Τετράδη: Νομίζω ότι το μεγαλύτερο έγκλημα των Μνημονίων υπήρξε η κυβέρνηση Παπαδήμου. Όχι ότι εκείνη η κυβέρνηση ήταν καθαυτή κακή, κάθε άλλο. Φρέναρε κάπως τον κατήφορο της χώρας που είχε γκρεμιζόταν στην άβυσσο επί ΓΑΠ και έθεσε τις βάσεις για τις μεγάλες επιτυχίες της κυβέρνησης Σαμαρά. Αλλά διότι εκείνη η κυβέρνηση απέτρεψε τη φυσιολογική εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία και εξάντλησε με τη μία το πολιτικό κεφάλαιο της τότε αντιπολίτευσης. Ο Σαμαράς ήρθε στην εξουσία φθαρμένος, έχοντας γίνει κοινωνός όλων των αμαρτιών του ΓΑΠ δια της πολιτικής υποστήριξης των Μνημονίων μέσα από την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Αν είχαν γίνει εκλογές τον Δεκέμβριο του 2011 και είχαμε τη φυσιολογική εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία, ο λαός δεν θα αναγκαζόταν να βρει αποκούμπι στον Τσίπρα, στον Καμμένο και στη Χρυσή Αυγή. Αυτά τα τρία κόμματα είναι γέννημα θρέμμα της κυβέρνησης Παπαδήμου. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ως κοινωνία ότι τα τρία κόμματα που στήριξαν την κυβέρνηση Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) από το 83% του Οκτωβρίου 2009 και τα τρία μαζί βρέθηκαν στο 34% τον Μάιο του 2012! Τέτοια κατάρρευση υπέστη το πολιτικό σύστημα. Κατ' εμέ είναι βέβαιο ότι αυτό ποτέ δεν θα συνέβαινε, εάν είχαν γίνει φυσιολογικά εκλογές μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου που επακολούθησε την ανακοίνωση για δημοψήφισμα. Και ας σφάζονταν μεταξύ τους στο ΠΑΣΟΚ μετά για αποστασίες και τα τοιαύτα. Δικό τους πρόβλημα. Η χώρα όμως θα επιβίωνε, το πολιτικό της σύστημα θα επιβίωνε, δεν θα είχαμε τα άκρα σήμερα να μας κυβερνούν, άκρα που επιβεβαιώνουν κάθε μέρα με τις πρακτικές τους πόσο άκρα είναι και, κυρίως, πόσο άκρα θα ήθελαν να είναι.

Ας όψονται όσοι επέβαλαν την κυβέρνηση Παπαδήμου, αντί για την ομαλή πολιτική λύση των εκλογών.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Αγαπητέ Γ. Παπαδόπουλε-Τετράδη,

Σε παρακολουθούσα από παλιά, από την Ελευθεροτυπία, και πάντοτε σε ξεχώριζα από τους παρομοίου (μεγάλου) βεληνεκούς συναδέλφους σου για τον πατριωτισμό σου και για αυτό που στα μάτια ενός απλού αναγνώστη φάνταζε ως αδαμάντινη εντιμότητα. Έτσι μου φαινόταν και μου φαίνεται τουλάχιστον, δεν σε γνωρίζω κιόλας για να πάρω όρκο.

Έτσι, χάρηκα ιδιαιτέρως όταν είδα τη "μεταγραφή" σου στο liberal.gr, έναν χώρο που επισκεπτόμαστε και σχολιάζουμε όσοι από εμάς μάθαμε παλαιότερα να εκτιμούμε και τον "έτερο Καππαδόκη" Θανάση Μαυρίδη.

Αλλά επίτρεψέ μου να διαφωνήσω και να διαφωνήσω κάθετα με τον συλλογισμό σου και τα συμπεράσματά σου.

Ο Τσίπρας είναι ένα σπάνιο είδος τακτικιστή. Μπορεί να είναι ανίκανος σε όλα τα άλλα, αλλά γνωρίζει μόνον πώς να επιβιώνει και να προοδεύει πολιτικά.

Ας πάρουμε μόνον αυτό που είπε ο Άδωνις: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική περίπτωση μνημονιακού κόμματος που κατάφερε να μπετονάρει την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Λένε και ξαναλένε κοροϊδευτικά στον Σαμαρά και στον Μητσοτάκη "γιατί δεν κλείσατε την πέμπτη αξιολόγηση" επειδή ξέρουν ότι κανένας στη ΝΔ δεν τολμά να δώσει την απάντηση για να μην ξύσει παλιές πληγές: Επειδή ο Σαμαράς δεν είχε ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ για να περάσει το mail Χαρδούβελη με τις όποιες περιορισμένες ακόμη τροποποιήσεις του ζητούσαν οι δανειστές. Αλλά δεν μπορούν να το πουν αυτό σήμερα στη ΝΔ, διότι κάποιοι από τους βουλευτές που θα καταψήφιζαν είναι ακόμη στη ΝΔ.

Ο Τσίπρας πώς στο καλό τα κατάφερε; Οι λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία, το θέμα είναι ότι έτσι ή αλλιώς τα κατάφερε.

Εδώ ο ΓΑΠ κατάφερε να καταστρέψει ολόκληρη πατρική κληρονομιά, το κραταιότατο ΠΑΣΟΚ. Θυμάσαι τη διαθήκη του Ανδρέα; "Στα παιδιά μου αφήνω το όνομά μου". Πολλοί γέλασαν. Αλλά αυτό που άφηνε ο Ανδρέας κληρονομιά με "το όνομά του" ήταν η πολιτική ηγεμονία και κυριαρχία στη χώρα. Σε ενάμιση χρόνο ο άσωτος υιός ΓΑΠ την κατασπατάλησε και τώρα εκλιπαρεί και ζητιανεύει για λίγη πολιτική προσοχή από εδώ και από εκεί.

Εκεί που λοιπόν που οι πάντες την πάτησαν, ο Τσίπρας τα κατάφερε και μάλιστα σε πολύ δυσμεστερο περιβάλλον: Πρώτα με το απατεωνικό δημοψήφισμα, που το έκανε για να βγει "ναι" και να μαντρώσει το κόμμα του, και δεύτερον με την πατέντα των εκλογών σε χρόνο που το εκλογικό κοινό δεν είχε ακόμη συνέλθει από το ΠΑΣΟΚ. Τρίτον, τώρα πια, στον βαθμο που γνωρίζουμε τη δημόσια δράση του, με μεθόδους εντός των δύο κυβερνητικών κομμάτων που δεν αποκλείεται να αγγίζουν τα όρια των παρακρατικών μεθοδεύσεων.

Δες μόνον πόσο αριστοτεχνικά ενεργοποίησε τον καραμανλικό παράγοντα μετά το "όχι", προκειμένου να φάει τον Σαμαρά (που γνωρίζω ότι στο στενό περιβάλλον του τίποτε δεν προϊδέαζε παραίτηση το βράδυ της 5ης Ιουλίου 2015) και να μπορέσει να πάει στο "ναι". Έφερε τη μαριονέττα τον Μεϊμαράκη που επί έξι μήνες είχε κάνει την αξ. αντιπολίτευση σκυλάκι πεκινουά. Και θα συνέχιζε έτσι, εάν ο λαός δεν αντιδρούσε δια της εκλογής Κ. Μητσοτάκη. Μπορεί να έκαψε έτσι τη σημαντικότερη εφεδρεία του, όμως οι άνθρωποι αυτοί είναι ακόμη εκεί έτοιμοι να λειτουργήσουν για μια ακόμη φορά ως πέμπτη φάλαγγα.

Δες πόσο αριστοτεχνικά χρησιμοποίησε τον αμερικανικό παράγοντα για να αποτρέψει το Grexit τον Ιούλιο. Θα δεις τώρα πόσο αριστοτεχνικά θα χρησιμοποιήσει τον γερμανικό παράγοντα με τον ίδιο τρόπο που τον χρησιμοποίησε το φθινόπωρο του 2014: Βαθύτερη συμπλεγματική στόχευση της Γερμανίας (άσε τι λένε και κοίτα τι κάνουν) είναι να έχουν την Ελλάδα μονίμως υπό μνημόνια. Δεν την θεωρούν "άξια" να δανείζεται από τις αγορές! Την έχουν για χώρα β΄ κατηγορίας, "άξια" να είναι μόνον αυτό που εμείς οι παλαιοί αντιμνημονιακοί αποκαλούσαμε "αποικία χρέους" (και σήμερα ντρεπόμαστε να τους λέμε, αφού αυτοί οι όροι έγιναν καραμέλα στο στόμα ανθρώπων όπως η Ζ. Κωνσταντοπούλου και η Ρ. Μακρή).

Το σφάλμα στο συλλογισμό σου είναι ότι οι Γερμανοί έχουν, τάχα, το παραμικρό ενδιαφέρον να εφαρμοστούν τα μέτρα σωστά. Δεν τους νοιάζει! Αν δεν εφαμοστούν σωστά, ακόμη καλύτερα για αυτούς: Θα είναι μια διαρκής ψευδοεπιβεβαίωση της δήθεν "γερμανικής ανωτερότητας". Στο στυλ "δες τι άχρηστοι είναι αυτοί και πόσο φοβεροί είμαστε εμείς, κανένας δεν μας πιάνει".

Αν βρεθεί πάλι ένας Σαμαράς στο πρόσωπο του Κυριάκου ή οποιουδήποτε άλλου να εφαρμόσει σωστά τα μέτρα, οι Γερμανοί θα ξυνίσουν πάλι τα μούτρα όπως τα ξύνιζαν τότε, το 2013-2014. Τότε αμφισβητούσαν τα πλεονάσματα του Σαμαρά χωρίς το παραμικρό στοιχείο, τώρα που το ΔΝΤ τους λέει "εεε, κάτι δεν πάει καλά με αυτά τα νούμερα", είναι Δευτέρα.

Γνωρίζω πολύ καλά τους Γερμανούς και θα σου διηγηθώ ένα συμβάν που δείχνει το ιστορικό τους κόμπλεξ: Κάποτε ήμουν σε μια παρέα με τέσσερις Γερμανούς και εμένα. Ένας από αυτούς ήταν ιδιαίτερα εθνικιστής, βαθύς γνώστης της ιστορίαςκαι συνήθως εριστικός μαζί μου, στην πλάκα μεν, "τάχα", αλλά εριστικός. Μια μέρα λοιπόν μου λέει με το γνωστό υφάκι του, ενώ συζητούσαμε κάτι για το θέμα των Σκοπίων "πώς τον λένε τον αδερφό σου, "Διογένης", πώς τον λένε, Alexander τον λένε, χαχα!", υπονοώντας ότι είμασατε τόσο κομπλεξικοί με το θέμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που δίνουμε το όνομα "Αλέξανδρος" σε όσο περισσότερους άρρενες μπορούμε. Προσπαθώνας να δείξω ότι το χαζοαστείο του δεν με πείραξε, του λέω όσο πιο αδιάφορα μπορούσα το όνομα του αδερφού μου "Εεε, nein, Konstantinus". Και οι τέσσερις (όχι μόον ο ερειστικός) τινάχτηκαν προς τα πίσω σαν να τους χτύπησε ρεύμα. Και τότε μόνον συνειδητοποίησα ότι αυτό το λατινικό (και καθόλου ελληνικό) όνομα είναι "σούπα" σε εμάς, ενώ σχεδόν ανύπαρκτο στη Δύση. Και κατάλαβα τι ήταν και αυτό που τους έκανε να τιναχτούν.

Σε όσους (δυτικούς) ξένους το έχω διηγηθεί, το έχουν καταλάβει αμέσως. Στους Έλληνες πρέπει να επεξηγώ τι και πώς: Ο Μ. Κωνσταντίνος, μεταφέροντας την πρωτεύουσα της ρωμαϊκής οικουμένης από την (παλαιά) Ρώμη στη Νέα Ρώμη, στην Κωνσταντινούπολη, πήρε την αξίωση οικουμενικής κυριαρχίας που συμβόλιζε ο τίτλος του Ρωμαιου αυτοκράτορα από την Δύση και την έδωσε στην Ανατολή. Αυτή η αξίωση οικουμενικής κυριαρχίας λόγω "Ρώμης", εντός και εκτός εισαγωγικών, επιβιώνει μέχρι σήμερα στους κόλπους του παπισμού, πολιτικού πρωτίστως και λιγότερο θρησκευτικού φαινομένου. Αλλά την είδαμε ιστορικά στο πρόσωπο του Καρλομαγνου (που ζήτησε και πήρε την άδεια τπό την Κωνσταντινούπολη να στεφθεί αυτοκράτωρ της Δυτικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας), του Όθωνα του Πρώτου που ίδρυσε τον 10ο μ.Χ. αιώνα την Αγία "Ρωμαϊκή" Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους, που επιβίωσε ως "πρώτο Ράιχ" μέχρι το 1806), στο πρόσωπο του σουλτάνου των Σελτζούκων που κατέκτησε τη Μικρασία, Αλπ Αρσλάν, που ίδρυσε το "Σουλτανάτο του Ρουμ", στο πρόσωπο του Μωάμεθ του Πορθητή που μετά την Άλωση πήρε και τον τίτλο του "Καίσαρα των Ρωμαίων", τίτλο που διατήρησαν οι Σουτλάνοι μέχρι το 1923, αλλά και στο πρόσωπο του Μεγάλου Πέτρου, που ανακήρυξε τη Μόσχα "Τρίτη Ρώμη".

Τέτοια ήταν η συμβολική και σημειολογική ισχύς και η ακτινοβολία της ρωμαϊκότητας και τόσο μεγάλο το άχτι των δυτικών στον Μ. Κωνσταντίινο για την "κλοπή" της ρωμαϊκότητας από την παλιά Ρώμη, που το όνομα και η σημασία του ως ιστορικής προσωπικότητας υποβαθμίζονται συστηματικά στη Δύση: Δεν είναι "δικός τους". Θα συμβολίζει πάντοτε την μεσαιωνική ιστορική υπεροχή του Ελληνισμού, κάτι που είναι κάρφος στα μάτια τους.

Με τέτοια κόμπλεξ πορεύονται μέχρι σήμερα, σε μια Ελλάδα που δεν αντιλαμβάνεται γιατί είναι γεμάτη Κωστάδες ανά την επικράτεια και γιατί το λατινικό αυτό όνομα είναι εξαφανισμένο στη Δύση. Και σήμερα (όχι παλιά), τους υπονοείς ότι το όνομα αυτό είναι κυρίαρχο στην Ελλάδα και αυτοί κομπλάρουν. Γιατί; Εμεις δεν καμαρώνουμε που είμαστε γεμάτοι Κωνσταντίνους. Αλλά αυτοί κομπλάρουν. Αυτό που τους είπα ήταν σαν να έστριβα άθελά μου το μαχαίρι σε μια παλιά πληγή.

Αυτοί είναι οι Γερμανοί. Φύσει και θέσει μεγαλομανής και συμπλεγματικός λαός, που για την αυτοεπιβεβαίωσή του δεν διστάζει να υποστηρίζει εντός της χώρας μας ό,τι αμοραλιστικότερο έχει βγάλει ποτέ η πολιτική μας σκηνή: Τον Τσίπρα.

Ο Τσίπρας τους διασφαλίζει ότι θα είμαστε προτεκτοράτο τους εις τον αιώνα, ει δυνατόν. Κάτι που δεν είναι ιδιατέρως μπροστά στο προσκήνιο της σκέψης τους, αλλά είναι ο βασικός λόγος που στον Τσίπρα κάνουν ένα σωρό χατήρια, που δεν έκαναν ποτέ στον Σαμαρά. Κάτι που τους το διασφάλιζε και το PSI, που ίσως γι' αυτό λύσσαξαν να εφαρμοστεί, αντί για άλλες ηπιότερες αναδιαρθρώσεις.

Ο Τσίπρας είναι από κάθε άποψη ο άνθρωπός τους. Τον Τσίπρα δεν τον νοιάζει που χάνει το λαϊκό έρεισμα. Τον νοιάζει όμως να κρατήσει τους 153. Και αν τους χάσει, να τους χάσει με όρους που θα του διασφαλίζουν πολιτική επιβίωση την επόμενη μέρα.

Όσοι ώρα εμείς ασχολούμαστε μαζί του, ο Τσίπρας ασχολείται με κινήσεις τρεις γύρους παραπέρα στη σκακιέρα της πολιτικής του επιβίωσης.

Π.χ., σου το λέω και να το θυμηθείς: Δεν υπάρχει περίπτωση να πάει σε εκλογές, εάν προηγουμένως δεν έχει διορίσει δικό του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε να ελέγξει εξ ολοκλήρου τις εξελίξεις.

Αν δει ότι ο Σόιμπλε και οι Αμερικανοί, ελπίζοντας να φέρουν την Ελλάδα πάλι στη ζώνη του δολαρίου, ευνοούν μια μετάβαση στη δραχμή, ασχέτως του κόστους για τη χώρα, θα το κάνει "ηρωικά" ρίχνοντας το βάρος στους από έξω ή σε όποιους μπορέσει. Και πάλι κάποιοι σανοφάγοι θα τσιμπήσουν.

Κατέστρεψε το τραπεζικό σύστημα με το άθλιο δημοψήφισμα, προκειμένου να κερδίσει οκτώ ακόμη ημέρες στην εξουσία - διότι αλλιώς έπεφτε, με Σαμαρά από τη μία και Λαφαζάνη από την άλλη. Θα μας πάει στη δραχμή για να κερδίσει άλλη μια ώρα στην εξουσία, ή όσο πάει τέλος πάντων.

Ο Τσίπρας είναι πολύ μπροστά στην πολιτική τακτική και από τον Σόιμπλε και από την Λαγκάρντ και από όλους. Τους "εδώ" τους έχει δε για μπρέκφαστ, με εξαίρεση τον Άδωνι, που για αυτό τον πολεμάει όσο μπορεί. Κάνει λάθη όπως αυτό με το Χίλτον, αλλά όσο δεν του στοιχίζουν την εξουσία (μήπως αντιθέτως τον βοηθούν κιόλας - άρα δεν είναι "λάθη";), δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Όσο χάνει το λαϊκό έρεισμα, τόσο μετατρέπεται σε δικατορικό καθεστώς.

Η περίπτωση Ερντογάν-Πλατείας Ταξίμ έχει αποδείξει ότι ούτε και αυτοί οι Αμερικανοί ακόμη, ειδήμονες των "πορτοκαλί" επαναστάσεων, έχουν το μαγικό ραβδί για ανατρέψουν τους πάντες. Ο δε Αλέξης τους έχει μελετήσει πολύ καλά - ας αφήσουμε και τα ερείσματα εκ του λόμπι της δραχμής στυλ Σόρος.

Πιστεύω ότι στο τέλος ο Αλέξης θα την πατήσει σε κάτι πολύ απλό του στυλ "το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται", διότι κάποια στιγμή ο διάβολος, με τον οποίο έχει κάνει συμφωνία, θα του σκάσει το παρασύνθημα ότι "κοίτα φιλαράκι, δεν είμαι πανίσχυρος, υπάρχει ξέρεις και Θεός τελικά".

Μέχρι τότε όμως, όλοι οι άλλοι, από τον Σόιμπλε και τον Ρέντσι, μέχρι τον απλό ψηφοφόρο και την Φώφη, θα είναι οι "χρήσιμοι ηλίθιοι", που αναλώνονται από τον Τσίπρα στην πορεία προς την επιβολή ενός δημοκρατικοφανούς ολοκληρωτικού καθεστώτος.

Αν δεν αντιμετωπίσουμε τον Τσίπρα ως αυτό που πράγματι είναι, έναν πανούργο και ικανότατο τακτικιστή, μακράν ικανότερο όλων των αντιπάλων του, δεν θα μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε.

Περισσότερα | Σχολιάστε

tsapari, προτιμάει να το γλεντήσει και τους αναγκάσει να τα δώσουν μόνοι τους να γίνουν και ρόμπα. Στο τέλος βέβαια θα τα δώσει, αν δεν τα δώσουν αυτοί, αλλά μέχρι τότε προτιμάει να κινηθεί "γλεντώντας" τους.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Αυτό που λέει για τα ναυπηγεία είναι χαρακτηριστικό: Είναι λέει θέμα αναπτυξιακού μοντέλου. Αγαπητέ κύριε, είναι θέμα ανομίας των συνδικαλιστών. Τα ναυπηγεία τα έκλεισαν οι συνδικαλιστές και τα "κεκτημένα". Αυτά δηλαδή που εσείς υπερασπιζόσασταν τόσα χρόνια. Θα τα παρατήσετε τώρα; Μακάρι, αλλά λίγη αυτοκριτική θα έκανε καλό και σε σας και στη χώρα, για κάτι που μαζί το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την εν γένει αριστερά είστε οι αποκλειστικοί υπαίτιοι.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Αν είχε εκλεγεί ΠτΔ το Δεκέμβριο του 2014 με την ανάπτυξη που ήδη διαφαινόταν, με την την αποφυγή των capital controls και με την ορατή στον καθένα έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, είναι πολύ αμφίβολο εάν ο Σαμαράς θα έχανε τις εκλογές τον Ιούλιο του 2016, που με βάση το Σύνταγμα θα έπρεπε να τις κάνει (θα προκηρυσσόταν Ιούνιο για να γίνουν Ιούλιο).

Το πιθανότερο θα ήταν να είχαμε μια επανάληψη αυτού που έγινε στην Ισπανία. Και στη συνέχεια θα είχαμε τη δημιουργία μιας μεγάλης, πραγματικά προοδευτικής και φιλελεύθερης παράταξης, όλων των Ελλήνων που πίστεψαν και πιστεύουν στις δυνατότητες αυτής της χώρας. Δεν ανήκουν πάντως αυτοί που μας έβαλαν στα Μνημόνια το 2010 σε αυτούς. Ούτε αυτοί που χάλασαν την οικονομία μας πιο πριν. Ανήκουν όμως πάρα πολλοί άλλοι σε αυτούς. Η πλειονότητα των ανθρώπων στην Ελλάδα.

Αυτά είδε ο Αλέξης και εσπευσε να δράξει την ευκαιρία.

Αυτά είδε ο Καραμανλής και έσπευσε να υπονομεύσει όπως μπορούσε την κυβέρνηση Σαμαρά.

Αυτά είδε ο Παπανδρέου και έβαλε και αυτός το χεράκι του όσο μπορούσε.

Τσίπρας-Καραμανλής-Παπανδρέου είναι αυτή τη στιγμή μια ομάδα που όσο ετερόκλητη και εάν μοιάζει, στην πραγματικότητα είναι η τελευταία απόπειρα του πελατειακού κράτους να επιβιώσει. Που ποτέ δεν ήταν τόσο θρασύ, αλλά και τόσο αδύναμο ταυτόχρονα, όσο επί ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη διακυβέρνηση Σαμαρά, παρά τις εμφανείς αδυναμίες της, κρατούμε τη συνταγή απεξάρτησης από το πελατειακό κράτος. Για αυτό και μόνον θα είμαστε για πάντοτε ευγνώμονες στον Αντώνη Σαμαρά.

Χωρίς αυτόν θα είχε πάει χαμένη η δοκιμασία του Μνημονίου. Θα είχαμε υποφέρει χωρίς να μάθουμε ποτέ γιατί. Τώρα ξέρουμε. Η Ελλάδα του οφείλει αιώνια ευγνωμοσύνη. Δυόμιση χρόνια Σαμαρά νομίζω ότι θα αρκέσουν για να μας αλλάξουν και για το μέλλον. Είναι εκείνος ο σπόρος που θα καρπίσει στο μετα-πελατειακό αύριο της χώρας.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Έχει όμως κι ο Αλέξης βρε παιδί μου μια ικανότητα να τους "καίει" όλους αυτούς που πάει να τους αναδείξει στον "δικό του Μπόμπολα". Ο Καλογρίτσας κάηκε με τα βοσκοτόπια. Ο Σαββίδης καίγεται με το χάρισμα των προσίμων, είναι κάτι που θα του στοιχίσει πολύ σε ηθικό επίπεδο και όχι μόνον. Γίνεται πολύ γρήγορα πολύ ισχυρός και θα πέσουν να τον φάνε. Νομοτελειακό.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Δεν πρόκειται να πάει σε εκλογές πριν το Σεπτέμβριο του 2019. Δεν μπορεί να διανοηθεί τον εαυτό του χωρίς εξουσία, πολύ απλά. Θα καταρρεύσει μαζί με τη χώρα νωρίτερα. Κρίμα, πάνω που μια σοβαρή κυβέρνηση θα μπορούσε σε αυτή τη φάση να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Συμβατική και η πολιτική σκέψη του μενσεβίκου Κούλογλου. Δεν μπορεί να μπει στο λενινιστικό μυαλό του Αλέξη...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Το αγγλοσαξωνικό σύστημα δεν έχει μόνον την καταστολή. Το αγγλοσαξωνικό σύστημα έχει πρωτίστως τη συναίνεση στους φόρους που επιβάλλονται ως βασικότερο component, για να χρησιμοποιήσουμε μια αγγλική λέξη. Μην ξεχνούμε ότι το πρώτο ευρωπαϊκό σύνταγμα, η Magna Charta Libertatum της Αγγλίας, θεσπίστηκε πρωτίστως ως υποχρέωση του βασιλιά να λαμβάνει τη συναίνεση των φορολογουμένων (κυρίως δηλαδή των ευγενών, τότε) για το πόσο φόρο θα τους επέβαλε. Η δε αμερικανική επανάσταση γεννήθηκε ακριβώς με αφορμή την αντίδραση σε έναν βαρύ φόρο στο τσάι που είχε επιβάλει τότε η μητροπολιτική Αγγλία στις 13 αμερικανικές αποικίες της - και έγιναν μετά τα γνωστά γεγονότα στη Βοστώνη με το άδειασμα των φορτίων αγγλικού τσαγιού στη θάλασσα, που οδήγησαν τελικά στην αμερικανική επανάσταση.

Εκεί λοιπόν υπάρχει κοινωνική και πολιτική συμφωνία για το τι θα πληρώνουν, για τι το θα ξοδεύουν. Εκεί δεν μιλούν για "χρήματα του κράτους", μιλούν για "χρήματα των φορολογουμένων". Εδώ βλέπουμε το κράτος ως τρίτο σε σχέση με τον λαό - ορθότερα: το ίδιο το κράτος βλέπει τον εαυτό του ως τρίτο σε σχέση με τον λαό, ως κουμανταδόρο του λαού, για να μην πούμε και ως δυνάστη του λαού. Σε μια τέτοια σχέση κράτους-λαού, λογικό είναι να προσεταιρίζονται "τον λαό" (ορθότερα: τα μαζικά λούμπεν στοιχεία του) λαϊκιστές τύπου Ανδρέα Παπανδρέου και Αλέξη Τσίπρα, με συνέπεια να μην υπάρχει ενότητα, να μην υπάρχει φυσική ηγεσία, να μην υπάρχει φυσική αξιοκρατία εντός της κοινωνίας, αλλά να θέλει ο βλάκας και το λαμόγιο της διπλανής πόρτας να είναι όχι απλώς ίσα, αλλά πιο πάνω από τον έντιμο και σοβαρό και ευφυή, που μπορεί να αναλάβει ευθύνες για περισσότερους και όχι μόνον για τον εαυτό του.

Πώς λοιπόν εδώ να μην είναι 2.000.000 οι "φοροφυγάδες". Και δεν είναι καν 2.000.000. Είναι 10 εκατομμύρια. Όσοι και οι κάτοικοι. Δεν είναι φοροφυγάς ο σερβιτόρος που δεν δηλώνει τα πουμπουάρ του; Δεν είναι φοροφυγάς ο δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος που κάνει δεύτερη δουλειά τα απογεύματα; Μειοψηφία είναι οι μη φοροφυγάδες και αν αναρωτηθεί κανείς για την προσωπική του κατάσταση, θα βρει εύκολα περιστάσεις στις οποίες έχει λάβει χρήματα χωρίς να έχει πληρώσει φόρο. Γιατί;

Στη Βόρεια Ιταλία αν πας να νοικιάσεις σπίτι και τους πεις να μην κάνετε χαρτιά, θα σε κοιτάξουν περίεργα. Δεν θα σου νοικιάσουν το σπίτι. Στη Νότια Ιταλία αν ζητήσεις χαρτιά για το σπίτι που θα νοικιάσεις, θα υπεκφύγουν και στο τέλος ίσα που μπορεί και να μην στο νοικιάσουν. Γιατί; Στη Βόρεια Ιταλία το κράτος έχει νομιμοποίηση, είναι το κράτος των Βορειοϊταλών που έφτιαξε τη σημερινή Ιταλία (Γκαριμπάλντι) και μετά κατέκτησε τη Νότια και στο τέλος το παπικό κράτος της Ρώμης. Οι Νότιοι Ιταλοί έφτιαξαν μέχρι και τη μαφία στη Σικελία ως μια παράλληλη - αλλά αποδεκτή από τον κόσμο - κρατική/παρακρατική δομή. Οι Βόρειοι Ιταλοί ευχαρίστως πληρώνουν φόρους "στο κράτος τους", ενώ οι Νότιοι Ιταλοί είναι φοροφυγάδες, διότι κατά τη συνείδησή τους τα χρήματα δεν γυρίζουν στους εαυτούς τους, αλλά σε "άλλους", στο κράτος του Γκαριμπάλντι που τους επιβλήθηκε χωρίς αυτοί να το θέλουν.

Σε ένα κλίμα αποδοχής και συναίνεσης σχετικά με τους φόρους που θα πληρωθούν, οι φοροφυγάδες είναι λίγοι, ο έλεγχος είναι εφικτός, η ίδια η κοινωνία αντιδρά και δεν θέλει τη φοροδιαφυγή. Εδώ βλέπουμε ειδικά από το Μνημόνιο και μετά πλήθος κόσμου να απαιτεί επιθετικά από τον φούρναρη και τον μικροεπαγγελματία να μην του κόψει απόδειξη. Και ο καημένος να κοιτάζει γύρω-γύρω να δει αν τον βλέπει κανείς και τελικά να μην κόβει μόνον αν είναι βέβαιος ότι δεν είναι κανένας του "άλλου", του κρατικοδίαιτου στρατοπέδου. Εδώ έχουμε δύο στρατόπεδα, αυτούς που ζουν από τους φόρους και αυτούς που πληρώνουν φόρους. Ίσως με τον Τσίπρα αναδείχθηκε εναργέστερα από οποιονδήποτε άλλον αυτή η διαφορά μεταξύ φορολογουμένων και φοροφαγάδων. Επειδή έχουμε υπερβολικά πολλούς αυλικούς στην αυλή του σημερινού βασιλιά, όπου βασιλιάς το πολιτικό σύστημα και όπου αυλικοί όσοι έχουν λαμβάνειν "μισθούς (του δημοσίου) και συντάξεις", αυτό φαίνεται σαν μια δημοκρατική διαμάχη, ενώ δεν είναι. Είναι η διαμάχη του λαού με τους αυλικούς. Ε, σε αυτή τη διαμάχη είμαστε με τον λαό. Δεν μπορούμε να είμαστε με τους αυλικούς, που τόσο επιδέξια έχτισε το πολιτικό σύστημα ως κρίσιμη εκλογική μάζα.

Μέχρι να υπάρξει αληθινή συναίνεση στην επιβολή και στη διαχείριση των φόρων.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Καλά ξεκινάτε κυριε Ζαμπούκα, αλλά το χαλάτε στο τέλος.

Δεν μπορεί να υπονομεύουμε εμείς, η υποτιθέμενη πνευματική ηγεσία του τόπου, την πίστη στο εθνικό μας κράτος. Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι ξένοι κάνουν λιγότερα από όσα πρέπει. Το πρόβλημα είναι ότι κάνουν περισσότερα από όσα πρέπει. Αν το 1831 δεν είχαν μεθοδεύσει τη δολοφονία του Καποδίστρια και δεν είχαν μεθοδεύσει στη συνέχεια ξένο βασιλιά και ακόμη πιο ξένη αντιβασιλεία, θα είχαμε ξεπεράσει αυτές τις παιδικές ασθένειες της δημοκρατίας ίσως πολύ νωρίτερα.

Αφού και μόνος σας το λέτε ότι οι ξένοι μάλλον επίτηδες παρέδωσαν στον Αλέξη. Και δεν έχουν κανένα ηθικό πρόβλημα να τον αφήσουν να εδραιώσει καθεστώς. Τι σας κάνει λοιπόν να νομίζετε ότι οι ξένοι είναι έμπλεοι τάχα αρετής και θα μας κυβερνήσουν καλύτερα; Κάτι σαν ενετική κατοχή δηλαδή, επ' αόριστον και χωρίς ελπίδα και διάθεση να φτιαχτεί ποτέ δικό μας εθνικό κράτος;

Δεν μας βγάζει πουθενά αυτή η διεργασία. Είτε το θέλουμε είτε όχι, η μόνη λύση είναι να φτιάξουμε κάποτε δικό μας σωστό κράτος. Αλλιώς, όσο και να προσπαθούμε να ξεφύγουμε από τη λύση αυτή, έχοντας για συλλογική μεταφυσική στην κοινωνία μας τη δήθεν υπέρτερη ηθική και υπέρτερη τεχνολογία των ξένων, θα γίνεται πάντοτε η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Σημίτη, για τον εκπασοκισμό της ΝΔ το 2004-2009 άσε να φωνάζουμε εμείς οι Νεοδημοκράτες. Εσείς οι Πασόκοι με πιο θράσος μιλάτε επειδή η ΝΔ προσπάθησε να γίνει "κι αυτή" λίγο ΠΑΣΟΚ για να γευθεί λίγη από την πολιτική ηγεμονία του;

Κατηγορούμε τον Παυλόπουλο για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων το 2004, αλλά ξεχνούμε ότι οι συμβασιούχοι ήταν συμβασιούχοι που το ΠΑΣΟΚ διόρισε! Η μηχανή που έφτιαχνε, εμπέδωνε και εδραίωνε το μαζικό πελατειακό κράτος ήταν η μηχανή που με τέχνη έφτιαξε ο Ανδρέας και με επιστημοσύνη την κατέστησε σταθερά του ελληνικού κράτους, μέχρι το 2008-2009, ο Σημίτης.

Αυτό το πελατειακό κράτος που ανέλαβε να το υπηρετήσει στην πεντεατία 2004-2009 ο Καραμανλής, Σημίτη, ήταν όλο δικό σου. Άρα, οι όποιες ευθύνες Καραμανλή είναι στην πραγματικότητα, από πολιτικής και ιδεολογικής απόψεως, δικές σου. Δική σου η διαστρέλβωση των δημοσιονομικών στοιχείων - πολύ ισχυρότερη από ό,τι επί Καραμανλή - δική σου η "επιστημονική" και διακομματική μαζικοποίηση του πελατειακού κράτους, δική σου η πολιτική και το κοινωικό της "ονομαστικής σύγκλισης" (την θυμάσαι Σημίτη;) δηλαδή του να έχουμε ίδιους μισθούς με τους Γερμανούς χωρίς να παράγουμε ίσης οικονομικής αξίας προϊόν με τους Γερμανούς (και άρα, να φτιάξουμε τη φούσκα που έσκασε τελικά στα χέρια του ΓΑΠ), δική σου η διαφθορά, το φαγοπότι, η διαπλοκή, η έννοια "λαμόγιο" που αναπτύχθηκε επί πρωθυπουργίας σου, δική σου εποχή συνέβη το "μαζί τα φάγαμε" που ομολόγησε ευθαρσώς ο Πάγκαλος, ο εκμαυλισμός δηλαδή του λαού σε όλο και περισσότερες παροχές, έτσι ώστε να λέει ο Άκης Παυλόπουλος από το αλήστου μνήμης Alter "ενάμιση ευρώ την ημέρα αύξηση δίνει η κυβέρνηση, μας κοροϊδεύει".

Όλη η χρεωκοπία της χώρας είναι δική σου και του ΠΑΣΟΚ σου, που με τόση συνέπεια υπηρέτησες και υπηρετείς μέχρι σήμερα. Το ότι δελεάστηκε και η ΝΔ να γίνει κι αυτή λίγο ΠΑΣΟΚ, άστο σε μας. Εσύ, όπως έλεγε και ένας συνάδελφός σου κάποτε στην ίδια πασοκική κυβέρνηση, δεν δικαιούσαι δια να ομιλείς.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Βλέπω μεγάλο καμάρι για το χώρο της κεντροαριστεράς σε σχέση με αυτά τα φαινόμενα και δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω. Επί επαράτου δεξιάς το 50-60-70 ας τολμούσε να κάνει καμία κουτσουκέλα ο δημόσιος υπάλληλος και βρισκόταν την άλλη μέρα με δυσμενή μετάθεση. Επί χούντας ένας εγκάθετος (από αυτούς που έστελνε η χούντα στους εργασιακούς χώρους όπως μετά το ΠΑΣΟΚ της καρδιάς μας της πρώιμης περιόδου τους πρασινοφρουρούς, μιμούμενο προφανώς τη χούντα) σε εργασιακό χώρο που εργαζόταν συγγενικό μου πρόσωπο, είχε βάλει στο μάτι τη συγκεκριμένη συγγενή μου, ίσως και με υπόβαθρο παρενόχλησης. Η συγγενής μου τον κατήγγειλε και την άλλη στιγμή τον έστειλαν από εκεί που ήρθε. Ας τολμούσες όμως να ακουμπήσεις "πρασινοφρουρό" επί του ΠΑΣΟΚ της καρδιάς μας.

Είστε υπεύθυνοι και εσείς και ο κάθε κεντροαριστερός Καμίνης, που φυσικά αποδέχεται πλήρως αυτή τη σαπίλα αν δεν την υποθάλπτει κιόλας, για αυτή τη σάπια νοοτροπία, τόσο πολύ, που πολύ απλά δεν μπορείτε να κουνάτε το δάχτυλο. Η επικείμενη οριστική διάλυση του ΠΑΣΟΚ θα είναι το μόνο καλό που θα αφήσει δίπλα του ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας έτσι απλώς μερικές μαύρες σελίδες στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, και αφού το καρκίνωμα του ΠΑΣΟΚ έκανε μετάσταση και στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και στη νεο-καραμανλική ΝΔ και ποιος ξέρει πού ακόμη που δεν το έχουμε καταλάβει.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Άρα, αν υποχωρήσατε από την πολιτική Βαρουφάκη για να επιβιώσει η χώρα, αυτό σημαίνει ότι με την πολιτική Βαρουφάκη δεν επιβίωνε η χώρα. Δηλαδή με την πολιτική Βαρουφάκη καταστρεφόταν η χώρα. Α, μάλιστα. Δεν πρέπει λοιπόν να τιμωρήθηκε όσοι κατέστρεφαν τη χώρα και μάλιστα συνειδητά;

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
29/01/2017, 07:29

Ο μόνος που εκβιάστηκε για κάτι μετά το δημοψήφισμα ήταν ο Σαμαράς για να παραιτηθεί για να μπορέσει ο κακομοίρης ο Αλέξης να κάνει την κωλοτούμπα χωρίς να βλαφθεί πολιτικά. Κάπως έτσι κέρδισε τις εκλογές ο Αλέξης τον Σεπτέμβριο. Με μία κωλοτούμπα που ούτως ή άλλως θα έκαμνε, αλλά χάρη στην παραίτηση Σαμαρά την έκανε αβρόχοις ποσί.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Καλή επιτυχία αγαπητέ Νίκο στην πολιτική και εύχομαι (αν και δεν το ελπίζω...) να μην το μετανιώσεις!

Περισσότερα | Σχολιάστε

Πώς ξέρουμε ότι είναι από τις κάρτες; Από την αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ "λοιπών" προέρχεται μόνον 181 εκ. ευρώ υπεραπόδοσης.

Το "οφείλεται στις κάρτες" το κόβω για ράδιο-αρβύλα του ΥπΟικ για να διαφημίσει τι καλό πράγμα που είναι η κατάργηση της ελευθερίας μας.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο, για σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση του ΣΥΡΙΖΑ από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι, εάν τυχόν και τους έκαναν τις ίδιες μαγκιές οι "προηγούμενοι", θα τους είχαν ρίξει χαλαρά την κυβέρνηση, με όσα (πολλά) μέσα διαθέτουν.

Εδώ τώρα ο Τσίπρας τους έτριψε στη μούρη τη διανομή της "13ης σύνταξης", που είπε προς τους εδώ ιθαγενείς σε όλους τους τόνους ότι θα το ξανακάνει, αλλά οι έξω, εκεί, "κύριοι", πείστηκαν την ίδια στιγμή από την επιστολή που έλεγε "δεν θα το ξανακάνω". Τώρα τι αξία έχει ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί οι κύριοι εκεί έξω δεν το γνωρίζουν; Αφού έχει ήδη διαψεύσει σε όλους τους τόνους το κείμενο της επιστολής.

Και μετά πάνε και κανονικά του δίνουν τα μέτρα για το χρέος.

Πιστεύω όλο και εντονότερα ότι ο λόγος που θέλουν τον Τσίπρα είναι διότι με τον Τσίπρα η Ελλάδα θα μένει υπό Μνημόνιο. Αν έρθει ο Μητσοτάκης 'φυσιολογικά', η Ελλάδα σε λίγους μήνες/χρόνο θα είναι εκτός Μνημονίων. Αυτό για κάποιο λόγο δεν τους αρέσει. Είτε μόνον ψυχολογικός-συμπλεγματικός είναι ο λόγος, είτε κάτι άλλο παίζεται, όπως και να έχει κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην αντιμετώπιση των ξένων απέναντί στον Αλέξη...

Περισσότερα | Σχολιάστε

Οι υποτιθέμενες επιτυχίες της ΝΔ είναι ότι θα υπήρχε αναφορά σε κέντρα "κλειστού τύπου" και στη φύλαξη των συνόρων, εννοείται, από την Ελλάδα. Στο ανακοινωθέν δεν υπάρχει τίποτε για κέντρα "κλειστού τύπου" και αν νομίζει η ΝΔ ότι με το να λέει "προαναχωρησιακά κέντρα" θα "εννοείται" ότι θα είναι κλειστού τύπου κάνει μεγάλο λάθος και θα δει αμέσως πόσο ανέντιμος είναι ο Τσίπρας. Επίσης, στο ανακοινωθέν εκχωρούμε τη φύλαξη των συνόρων στην "Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή" που δεν έχει ιδρυθεί ακόμη και δεν υπάρχει λέξη για το λιμενικό! Τι είναι αυτά ρε Κυριάκο! Κατάλαβες ότι ο Τσίπρας σου τα πήρε όλα και δεν σου άφησε τίποτε;

Κυριάκο, ψηφίστηκες για να εκπροσωπήσεις όσους δεν θέλουν τον Τσίπρα. Να μην το ξεχάσεις αυτό. Νίκησες ολόκληρο Καραμανλή και όλο το σύστημα της ΝΔ επειδή εμεις δεν θέλαμε τον Τσίπρα. Πού θα πάει αυτό τώρα; Ποιος θα μας εκπροσωπήσει εμάς; Ο Τσίπρας σε δούλεψε και σε δούλεψε χοντρά. Και στο πρόσωπό σου δούλεψε όλους μας. Έτσι δεν γίνεται δουλειά, Κυριάκο. Ζήτω που καήκαμε.


Περισσότερα | Σχολιάστε

Ο Θεοχάρης έχει ψυχή φορομπήχτη. Κατά τα άλλα είναι η ελπίδα του μεσαίου χώρου. Αν ξέρει κάτι ότι υπάρχει κάποιο σκάνδαλο στη μέση, ας μιλήσει ανοικτά. Αλλιώς καλά θα κάνει να αντιληφθεί ότι μοχθηρές φυσιογνωμίες σαν τον Αλέξιάδη (όπως και ο ίδιος ήταν στον καιρό του στην ΓΓΔΕ) είναι ανθρωποδιώχτες για τους πολίτες-φορολογουμένους και τους επενδυτές.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Το αρκετές πιστευτό σενάριο του άρθρου βλάπτει τους Τούρκους και καθόλου τους Ρώσους. Οι Ρώσοι πιθανότατα θα πουλήσουν τους Τούρκους στην επόμενη συμφωνία τους με τις ΗΠΑ και η Τουρκία θα έχει χαρακτηριστεί αμετάκλητα ως αναξιόπιστος σύμμαχος για τη Δύση και ως πρόβλημα.

Οι Ρώσοι δεν έχουν κανένα νταλκά να στηρίξουν τους Κούρδους ούτε να πολεμήσουν το ISIS. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να στηριχθούμε ο Άσαντ και να πάρουν ανταλλάγματα στην Ουκρανία.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Τα μεγάλα πολιτικά σόγια ξέρουν να επιβιώνουν. Όταν ήρθε ο Σαμαράς, μισητό πρόσωπο για την οικογένεια Μητσοτάκη, η Ντόρα τα έσπασε, αλλά ο Κυριάκος προχώρησε σαν "καλό παιδί" με το νέο αρχηγό, έγινε υπουργός του και στη συνέχεια και αρχηγός του κόμματος, όπου ο Σαμαράς μάλιστα, μη έχοντας άλλη επιλογή, αναγκάστηκε να τον στηρίξει.

Τηρουμένων των αναλογιών, βλέπουμε τώρα κάτι αντίστοιχο να συμβαίνει και με τους Καραμανλήδες. Η υποκριτική και εξαναγκασμένη "στήριξη" Καραμανλή του Αλέκου εξισορροπείται από μια φαινομενικά πολύ πιο ειλικρινή και θερμή στήριξη εκ μέρους Καραμανλή του Αχιλλέα. Κάτι σαν σε Ντόρα-Κυριάκος επί Σαμαρά μου κάνει. Ο μικρός βάζει υποθήκες για την επόμενη μέρα, που φυσικά οι Καραμανλήδες ελπίζουν να είναι καραμανλική. Γόνους εξάλλου έχουν. Σιγά σιγά μεγαλώνουν και τα δίδυμα, οπότε γιατί όχι και τη μεθεπόμενη μέρα;

Το εξοργιστικό είναι άλλο. Είναι η στάση Κωστάκη Καραμανλή του Αλέκου. Διαβάστε προσεκτικά τη δήλωση που έγινε προ τριημέρου: Ενώ αποκηρύσσει το εγχείρημα Τσιτουρίδη - Τσιαρτσιώνη (ο τελευταίος έγινε υπουργός Μ-Θ για ένα φεγγάρι, σε αντάλλαγμα της σοβαρής οικονομικής υποστήριξης προς το κόμμα, μιας οικονομικής υποστήριξης που προήλθε από οικονομική ευμάρεια που του έφεραν κινήσεις όπως η επί διετία μη μεταγραφή της πράξης εφαρμογής επέκτασης σχεδίου πόλης Κοζάνης το 1989 από τη σύζυγο του Τσιαρτσιώνη που εργαζόταν σε κρίσιμη θέση της Πολεοδομίας Κοζάνης, μέχρις ότου ο εν λόγω αγόρασε για χωράφια μεγάλες εκτάσεις εντός του χώρου επέκτασης), παράλληλα ΔΕΝ αποκηρύσσει τη ρητορική Μεϊμαράκη ("ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει"). Σοβαρά "μπορεί να λέει ό,τι θέλει" ο αρχηγός της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές και προκάτοχος του Μητσοτάκη;;; Να το λέγαμε αποκήρυξη έμμεση, αν δεν υπήρχε η καθαρή αποκήρυξη του εγχειρήματος Τσιτουρίδη - Τσιαρτσιώνη στην ίδια δήλωση. Η σύγκριση είναι καταλυτική: ΔΕΝ αποκηρύσσει τη δήλωση Μεϊμαράκη περί "τζάμπα μαγκιάς".

Το συμπέρασμα είναι ότι οι Καραμανλήδες δεν άλλαξαν. Παρέμειναν ακριβώς οι ίδιοι άνθρωποι που πούλησαν την Κύπρο για να κυβερνήσουν την Ελλάδα. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη στάση απέναντι στον Σαμαρά. Ο Κωστάκης Καραμανλής του Αλέκου, διέρρεε την υποστήριξή του στο Πρώτο Μνημόνιο (για το οποίο κατά την εκδοχή που είχε επικρατήσει στο δημόσιο λόγο και τότε και σήμερα έφταιγε... ο ίδιος!) όσο ο Σαμαράς ήταν αντιμνημονιακός, για να γίνει ο ίδιος μετά αντιμνημονιακός μόλις ο Σαμαράς στήριξε το δεύτερο Μνημόνιο. Καμία αντισαμαρική εκδήλωση όσο ήταν πρωθυπουργός ο Σαμαράς, αλλά μόλις ανέλαβε ο Τσίπρας αποδείχθηκαν οι υπόγειες διαδρομές του καραμανλικού στρατοπέδου με τους Τσιπραίους. Και ας θυμηθούμε την αμέριστη υποστήριξη των καραμανλικών στη Βαρουφακειάδα - μιλάμε για τέτοιο επίπεδο!

Όταν λοιπόν ακόμη και σήμερα ο Μεϊμαράκης "μπορεί να λέει ό,τι θέλει" για ποια στήριξη της ηγεσίας μιλάμε από τον Κωστάκη του Αλέκου; Καμία και τίποτε. Εκτός από το κόμπλεξ και την αμηχανία που αισθάνονται μπροστά στην ενίσχυση σε όλα τα επίπεδα των Μητσοτάκη-Σαμαρά (διότι ας είμαστε ειλικρινείς, ένα μεγάλο κομμάτι της ισχύος του Κυριάκου βρίσκεται στην αμέριστη υποστήριξη του Σαμαρά και στην αποδοχή από τον Κυριάκο των επιτευγμάτων της θητείας Σαμαρά), πιστεύω ακράδαντα ότι ο Τσίπρας τον "κρατάει" κιόλας από κάπου τον Καραμανλή και γι' αυτό δεν μπορεί να κινηθεί ο τελευταίος με ελευθερία στα θέματα της ΝΔ και αναγκάζεται σε κάθε δήλωσή του να υπάρχει και ένα έρεισμα στήριξης του Τσίπρα.

Οι άνθρωποι προσπαθούν απλώς να επιβιώσουν, αλλά τώρα είναι η ευκαιρία, η ΝΔ να ξεσκαρτάρει μια και καλή από τους καραμανλικούς. Αυτό δεν θα γίνει με αβροφροσύνη, αλλά με ένα καλό σχέδιο αποκαραμανλοποίησης της κεντροδεξιάς παράταξης, που υποχρεωτικά θα πρέπει να καταλήγει και στη δημιουργία νέου κόμματος, καθώς το παλιό (ΝΔ) είναι υπερβολικά ταυτισμένο με τους Καραμανλήδες.

Η διάσπαση της συμμαχίας της παλιάς δεξιάς (Σαμαράς) με τα κεντρώα μπολιάσματα της ΝΔ (Μητσοτάκης) που επήλθε το 1992, έδωσε παράταση ζωής στον καραμανλισμό. Αν είχε γίνει αρχηγός της ΝΔ το 1993 ο Σαμαράς αντί για τον ολίγιστο Έβερτ, η ιστορία της παράταξης και της χώρας θα ήταν διαφορετική. Τώρα που υπό την ηγεσία Κυριάκου η συμμαχία εκείνη αναβιώνει και αναβιώνει σε πιο σταθερές βάσεις (λόγω και Τσίπρα, λόγω και της απροσεξίας Καραμανλή να ρίξει τις μάσκες το 2015 - απροσεξίας που όμως κατέστη υποχρεωτική για να "φάει" τον Σαμαρά από την ηγεσία), ο καραμανλισμός τελειώνει. Αλλά δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τη δήθεν "στήριξη". Καμία στήριξη δεν υπάρχει. Απλώς κατάλαβαν ότι δεν τους παίρνει να υπονομεύσουν ανοικτά και προσποιούνται ότι συμπορεύονται.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Κάτι δεν πάει καθόλου καλά: Η Καμτσίδου (σύντροφος Παρασκευόπουλου και παλαιό μεγαλοστέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ) υποστηρίζει μαζί με τον ταξικό εχθρό Αλιβιζάτο και πολλούς άλλους τη μη αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστών, που υποστηρίζει η υποτιθέμενη εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Θάνου.

Το ίδιο και ο Ιωάννης Δρόσος, ο μόνος συνταγματολόγος που υποστήριξε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, υποστήριξε σήμερα με γνωμοδότησή του τη θέση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ότι δεν πρέπει να αυξηθεί το όριο ηλικίας.

Από την άλλη, δείτε Φορτσάκη (!), βουλευτή ΝΔ, Φλογαΐτη και ακόμη έναν καθηγητή της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών να υποστηρίζουν με θέρμη την αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστών εδώ: http://www.enaade.gr/η-θέση-έγκριτων-συνταγματολόγων-ως-πρ/

Τι συμβαίνει; Ο Φορτσάκης είναι γνωστό ότι είναι στενός φίλος του Παυλόπουλου. Πιθανόν και οι άλλοι δύο, που προέρχονται από την ίδια Νομική Σχολή, να είναι και αυτοί του κλίματος Παυλόπουλου. Από την άλλη, είναι γνωστό ότι η κα. Θάνου υπήρξε επιλογή Παυλόπουλου, όπως και ο κ. Παπαγγελόπουλος (αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης), που ήταν επικεφαλής της ΕΥΠ τον καιρό που ο σημερινός ΠτΔ ήταν επικεφαλής του υπουργός επί Καραμανλή.

Η υποστήριξη γνωστών "συριζαίων" ή φιλοσυριζαίων στη μη αύξηση του ορίου ηλικίας και η υποστηρίξη γνωστών παυλοπουλικών στην αύξηση του ορίου ηλικίας, δείχνει ότι ίσως σοβεί κρίση στις σχέσεις ΠτΔ και υπουργείου Δικαιοσύνης. Για να πω την αλήθεια, από τη στιγμή που τοποθετήθηκε ο "μάγκας" Κοντονής στη θέση του "ήπιου και καθηγητικού" Παρασκευόπουλου, εξαρχής σκέφτηκα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει πια να ελέξγει τη δικαιοσύνη για δικό του λογαριασμό, χωρίς να εξαρτάται για το θέμα αυτό από τον Παυλόπουλο και τον Παπαγγελόπουλο.

Να λοιπόν που έχουμε μια σύγκρουση που δείχνει ρήγμα ΠτΔ και κυβέρνησης. Και το οποίο ρήγμα η πλευρά του ΠτΔ για ευνόητους λόγους είναι αδύνατον να δείξει προς τα έξω... Μας περιμένουν ενδιαφέροντες καιροί στη σύγκρουση για την δικαιοσύνη.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ορθή και επιβεβλημένη η απόφαση.

Μακάρι να είχαμε ακολουθήσει την ίδια γραμμή και το 1999, όταν επί "καταλληλότερου" παραδώσαμε με τη θέλησή μας τον Οτσαλάν στην Τουρκία. Ήθελα να 'ξερα εάν πολλοί υποστηρικτές της μη παράδοσης των οκτώ είχαν την ίδια στάση και στο θέμα Οτσαλάν.

Έχω την εντύπωση ότι τελικά κάνουμε πάντοτε το χατήρι της Αμερικής: Δεν ήθελε η Αμερική, δεν τους εκδώσαμε. Ήθελε η Αμερική, τον παραδώσαμε.

Και μετά το παίζουμε και ανθρωπιστές και λιγουλάκι ήρωες. Αίσχος.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Εξαρχής το έλεγα ότι η Χ.Α. είναι μέρος της σημερινής συμπολίτευσης. Μπράβο στο liberal που αναδεικνύει το θέμα.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Νομίζω ότι το ΔΝΤ λέει ότι αν διασφαλιστούν πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια, τότε θα θεωρήσει το χρέος βιώσιμο και άρα δεν θα χρειαστεί τότε μείωση χρέους.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Σύγχυση των ορίων ρεάλ και σουρρεάλ. Εύγε!

Περισσότερα | Σχολιάστε

Την εποχή του facebook και του Twitter η κατοχή των μέσων ενημέρωσης ίσως να είναι λιγότερο σημαντική. Έχει αποδειχθεί επανειλημμένα, ειδικά από το 2010 μέχρι σήμερα. Βέβαια, ας μην υποτιμούμε τις εξελίξεις.

Περισσότερα | Σχολιάστε
Διογένης
04/12/2016, 01:07

Δεν έχουν σκοπό να φύγουν. Δυστυχώς.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Ο μακαρίτης ο πατέρας μου διάβαζε μόνο την ιστορική "Ακρόπολη". Μια ωραία Κυριακή προς τα τέλη της δεκαετίας του 80 διεπίστωσε ότι η εφημερίδα είχε αλλάξει γραμμή και στήριζε το ΠΑΣΟΚ. Φυσικά δεν την ξαναγόρασε και η εφημερίδα μετά από λίγο έκλεισε.

Κάτι παρόμοιο συνέβη με τη Βραδυνή και την Καθημερινή στα χέρια του Κοσκωτά, αν και πιο διακριτικά. Πάντως το κοινό τους τις εγκατέλειψε. Η Βραδυνή δεν βρήκε καν αγοραστή στη μετά Κοσκωτά εποχή.

Τα δύο ιστορικά έντυπα του ΔΟΛ θα κλείσουν διότι θα τα κλείσει ο κόσμος. Είναι τόσο απλό.

Περισσότερα | Σχολιάστε

Το πρόβλημα είναι ότι τα Μνημόνια κατέρριψαν τον μύθο ο,τιδήποτε "αριστερού". Και ο Τσίπρας πήγε να βγει ως "αριστερός", τάχα (ΠΦΑ), αλλά στην πραγματικότητα ψηφίστηκε ως αντιμνημονιακός από ευρύτερα στρώματα. Τώρα που τελείωσε οριστικά και το Αντιμνημόνιο, με μια Ζωζώ και έναν Σώρρα μόνον να το εκφράζουν πια ως καρικατούρες και όχι ως πολιτικοί φορείς, σβήνει σιγά σιγά και ο Τσίπρας.

Αν όμως σβήνει ό,τι είναι "αριστερό", τότε ποια στο καλό είναι τα προσδιοριστικά της κεντρο"αριστεράς"; Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι πέρα από το συνειδησιακό πρόβλημα να παραδεχτούν ότι σχεδόν σε τίποτε δεν διαφέρουν πια από τους δεξιούς, δεν υπάρχει