LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Κυριακή 18/03/18
2ος χρόνος, ημέρα 868η

Επιστροφή στο forum Φιλελεύθερο forum forum@liberal.gr

Διαχειριστές: Μπάμπης Εγγλέζος Πρόεδρος ΣΕΔ & Νίκος Οικονομόπουλος Αντιπρόεδρος ΣΕΔ

Salonikios
Μέλος

Σε κατάσταση ακραίας φτώχειας ζουν 1,5 εκατ. Έλληνες

Νέα έρευνα της διαΝΕΟσις αποκάλυψε ότι  το 2016 1.488.714 συμπολίτες μας ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, μη μπορώντας να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Σύμφωνα με την έρευνα το όριο της ακραίας φτώχειας για το 2016 κυμαίνεται από τα 176 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό στην επαρχία με ιδιόκτητο σπίτι μέχρι τα 879 ευρώ για τετραμελές νοικοκυριό που ζει στην Αθήνα στο νοίκι.
Από όσους βρίσκονταν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας, το 2016 πάνω από 584.000 άτομα ζούσαν σε οικογένειες με άνεργο "αρχηγό". Συνολικά το 2016, 1.131.000 πολίτες ήταν άνεργοι. Μάλιστα τo 2016 μόνο 127.000 άνεργοι ελάμβαναν τακτικό επίδομα ανεργίας, ένα ποσοστό κάλυψης μόλις 11,2%, που έχει συρρικνωθεί ραγδαία από το 35,1% του 2011.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν είναι σύνηθες σε ανεπτυγμένα κράτη, σημειώνεται στην έκθεση. Καθώς οι άνεργοι αυξάνονται, η εισοδηματική τους ενίσχυση μειώνεται. Συνήθως στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές κρίσεις συμβαίνει το αντίθετο: oι κυβερνήσεις σπεύδουν να επεκτείνουν την κάλυψη των ανέργων, όσο αυτοί αυξάνονται εξαιτίας της κρίσης. Αυτό συμβαίνει ακόμα και σε χώρες με παραδοσιακά ισχνή κοινωνική πρόνοια, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ. Στη χώρα μας, όμως, η στήριξη των ανέργων έχει περιοριστεί δραματικά. Οι προϋποθέσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας σε άνεργους αυτοαπασχολούμενους, για παράδειγμα, είναι τόσο αυστηρές που μόλις 4.135 άτομα το έλαβαν το 2016.Για να μειωθεί το ποσοστό των ανθρώπων που βρίσκεται σε ακραία φτώχεια, οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν τρία μέτρα:

- Επέκταση της διάρκειας παροχής του τακτικού επιδόματος ανεργίας ώστε να καλύπτει το 44% των ανέργων. Σε αυτό πρέπει να ενταχθούν και το επίδομα μακρόχρονης ανεργίας, και το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων.

- Αύξηση επιδόματος τέκνων από 40 σε 60 ευρώ ανά παιδί.

- Θεσμοθέτηση επιδόματος ενοικίου ύψους 70 ευρώ το μήνα, συν 30 ευρώ για κάθε τέκνο, για όσους δικαιούχους του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης ζουν στο νοίκι.

Πάντως σύμφωνα με την έκθεση, τα ποσοστά ακραίας φτώχειας μειώθηκαν για τρίτη χρονιά το 2016 καθώς διαμορφώθηκαν στο 13,6% έναντι 15% το προηγούμενο έτος, 15,7% το 2014 και 17,1% το 2013.

Φωτογραφία: Sooc

Περισσότερα
Salonikios
Μέλος
#1

ΔΥ Δεκοτζηδες και τραπεζικοι βλεπω να ειναι στην πουδρα με σχεδον μηδενικο ποσοστο φτωχειας . Ρε τι παπα μας πουλανε τοσα χρονια οτι τους κοψανε οτι δεν βγαινουν κλπ παραμυθια που δεν τα χαφτει κανεις.

Περισσότερα
Aigeas787
Μέλος
#2

φαντάσου να ζεις με ''επίσχεση εργασίας'' κι άλλα τέτοια νομοθετικά παπατζιλίκια, για να μην πλερώνει δεκάρα αυτός που χρωστάει, και να είσαι για μήνες ολόκληρους χωρίς καν ταμείο ανεργίας ή άλλο επίδομα που θα σου έδιναν ακόμη κι αν ήσουν Αφγανός λαθρομετανάστης. Όσο για τα 60 ευρώ επίδομα τέκνου είναι για να τα κάνεις στεφάνι να το στείλεις στην κηδεία του κάθε ηλίθιου πολιτικού όταν αναφέρει ότι ο καημένος ο ΜΑΤατζής πως να ζήσει με 1000 ευρώ κι άλλες τέτοιες γελοιότητες. Μη χάσει τον πελάτη.

Αν είχες τυροπιτάδικο πάντως κι έλεγες στον υπάλληλο ''δεν σου τα χρωστάω εγώ βρε! Στα χρωστάει η εταιρεία!" το πιθανότερο θα ήταν να σε σάπιζε στο ξύλο.

Περισσότερα
ccr
ccr
Μέλος
#3

Όταν ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα και όλοι γνωρίζαμε οτι το Δημόσιο έλλειμα ήταν η αιτία των δεινών μας, φανταζόμασταν οτι οι κυβερνήτες μας, θα επικέντρωναν τις προσπάθειές τους στην μείωση του Δημόσιου τομέα και των δαπανών του. Οποία πλάνη ημών των του Ιδιωτικού ! Νομίζαμε οτι ζούσαμε σε ανεπτυγμένη (!) χώρα. Καί έσται η εσχάτη πλάνη, χείρων της πρώτης... Και μας το σερβίρανε και το φάγαμε. Και αντί να δροσιστούμε, ζοριζόμαστε....Και το άσχημο είναι, οτι τώρα που (μας) μπήκε (το...μνημόνιο δηλ.), δεν υπάρχει κορόϊδο να μας το βγάλει...

Περισσότερα
Κάντε είσοδο για να σχολιάσετε