LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Κυριακή 18/03/18
2ος χρόνος, ημέρα 868η

Επιστροφή στο forum Φιλελεύθερο forum forum@liberal.gr

Διαχειριστές: Μπάμπης Εγγλέζος Πρόεδρος ΣΕΔ & Νίκος Οικονομόπουλος Αντιπρόεδρος ΣΕΔ

jdim
Μέλος

Πώς αντιμετωπίζονται οι επιθέσεις αυτοκτονίας

Photo by Anadolu Agency / Contributor / Getty Images / Ideal Image

Της Δρ. Μαρίας Χρ. Αλβανού

Ενώ το προχθεσινό χτύπημα στο διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ» στην Κωνσταντινούπολη έχει συγκλονίσει διεθνώς, υπάρχουν κάποια σχόλια που μπορούν ήδη να γίνουν, όσο αναμένουμε ακόμη την πλήρη διερεύνηση από τις τουρκικές αρχές και την τυχόν ανάληψη ευθύνης για το χτύπημα:

α) Πολλοί διερωτώνται άλλη μια φορά πώς είναι δυνατόν ένας καλά φυλασσόμενος αερολιμένας να γίνεται στόχος επιτυχούς τρομοκρατικής επίθεσης. Η απορία αυτή παραβλέπει την επιχειρησιακή φύση των επιθέσεων αυτοκτονίας (με όλα τα πλεονεκτήματα της) που χρησιμοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο χτύπημα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχουν μέτρα ασφαλείας που μπορούν να ακυρώσουν μια επίθεση αυτοκτονίας, αφότου έχει ξεκινήσει ο δράστης. Η πρόληψη τέτοιων επιθέσεων μπορεί να γίνει με σύλληψη του δράστη και του υποστηρικτικού δικτύου του στο στάδιο της προετοιμασίας (όταν αυτό πλέον αφορά προπαρασκευαστικές πράξεις που τιμωρούνται από το ποινικό δίκαιο). 

(Φωτ.: Ζώνη ζωσμένη με εκρηκτικά, η οποία κατεσχέδη από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις στις 27 Σεπτεμβρίου 2006. Η πρόληψη τέτοιων επιθέσεων μπορεί να γίνει με σύλληψη του δράστη και του υποστηρικτικού δικτύου του στο στάδιο της προετοιμασίας και μόνο. Photo by By Israel Defense Forces - Two Palestinians Caught with an Explosives Belt

Όταν όμως πλέον ο τρομοκράτης βρίσκεται σε επιχειρησιακή τροχιά, οι πιθανότητες να αποφευχθεί η επίθεση είναι μηδαμινές. Ειδικοί αστυνομικοί - σκοπευτές μπορούν να βοηθήσουν, όμως (όπως βλέπουμε και στο συγκεκριμένο συμβάν, ακόμη και σε αρχές με αξιοθαύμαστη ετοιμότητα, συστηματική εκπαίδευση και γρήγορες αντιδράσεις) δεν είναι σίγουρο πως και αυτοί μπορούν να προλάβουν το μακελειό. Ο δράστης θα ανατιναχθεί όπου μπορεί, όπου δύναται να πετύχει αριθμό θυμάτων, ακόμη και αν τελικά δεν καταφέρει να ζημιώσει σημαντικά την υποδομή του αεροδρομίου.

β) Δεδομένης της παραπάνω δυσκολίας στην αντιμετώπιση των επιθέσεων αυτοκτονίας, χρειάζεται να δοθεί μεγάλη έμφαση στο intelligence. Και αυτή όμως η δύναμη της πληροφορίας δεν είναι πανάκεια. Η γειτονική χώρα διαθέτει αντιτρομοκρατική υπηρεσία καθώς και υπηρεσία πληροφοριών που είναι γνωστές παγκοσμίως για τη δράση και την ικανότητα τους. Όταν όμως η τρομοκρατική απειλή είναι μεγάλη, με συχνότητα επιθέσεων και κυρίως όταν υπάρχουν εστίες που μπορούν να παράγουν αόριστο αριθμό υποψηφίων δραστών, το intelligence δεν αρκεί. Δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούνται οι πάντες (και ούτε θεμιτό σε μια δημοκρατία). Επίσης η αυστηρή αντιτρομοκρατική νομοθεσία δεν είναι λύση. Και πάλι, η Τουρκία έχει ένα αυστηρότατο νομοθετικό οπλοστάσιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το οποίο μάλιστα έχει υπάρξει και σημείο τριβής με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν δεν σχεδιαστούν προγράμματα πρόληψης της ριζοσπαστικοποίησης και αποριζοσπαστικοποίησης, οι αρχές θα είναι πάντα σε επίπεδο «άμυνας», ένα βήμα πίσω από τους τρομοκράτες, τρέχοντας να τους προλάβουν.

γ) Η Τουρκία είναι μια πρόκληση για τους αναλυτές ασφάλειας και για όσους ασχολούνται με την τρομοκρατία. Η γεωγραφική θέση της χώρας, οι εσωτερικές εντάσεις και συγκρούσεις δεν διευκολύνουν την αντιμετώπιση του φαινομένου. Σχετικά με τις επιθέσεις αυτοκτονίας, κάθε φορά που λαμβάνει χώρα ένα χτύπημα δεν είναι αναμενόμενο πως αυτό έχει διεξαχθεί στα πλαίσια του τζιχάντ ισλαμιστικών εξτρεμιστικών κύκλων. Και αυτό γιατί οργανώσεις όπως το PKK –που καμία σχέση δεν έχουν με θρησκευτική τρομοκρατία– χρησιμοποιούν βομβιστές αυτοκτονίας στην όλη δράση τους. Ένας προγνωστικός δείκτης (όχι απόλυτος φυσικά, γιατί στην τρομοκρατία δεν χωρούν θέσεις περί επιχειρησιακής απολυτότητας - αποκλειστικότητας) είναι ο στόχος. Οι εγχώριες οργανώσεις συνήθως επιλέγουν στόχους που πλήττουν απευθείας την Τουρκία (υποδομή - αξιωματούχους - πολίτες) και δεν στοχεύουν εύλογα εναντίον της διεθνούς κοινότητας (τουρίστες, ξένη υποδομή), από την οποία περιμένουν υποστήριξη και συμπάθεια.

Πέρα από την ανθρώπινη αλληλεγγύη στα θύματα της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη, τα όσα συνέβησαν χθες πρέπει να μας αφυπνίσουν και στην Ελλάδα. Όταν πλέον τέτοια χτυπήματα έχουν λάβει χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια (Βρυξέλλες) και στον γείτονα, οφείλουμε να αναρωτηθούμε για την ετοιμότητα μας να αντιμετωπίσουμε κάτι παρόμοιο.

Photo by Sylvain Lefevre / Stringer / Getty Images / Ideal Image

Αυτό σημαίνει: σοβαρό σχεδιασμό πρακτικών μέτρων αποτροπής και διασφάλισης του χώρου των αεροδρομίων της χώρας, ειδική εκπαίδευση μελών της αστυνομίας για την άμεση αντίδραση όσο εκτυλίσσεται μια επίθεση αυτοκτονίας και τοποθέτηση τους στα κατάλληλα σημεία, δίκτυο πληροφόρησης σε επαγρύπνηση, σχέδιο άμεσης ανταπόκρισης και χειρισμού θυμάτων κλπ, καθώς και εκπαίδευση του πληθυσμού για τη συμπεριφορά σε τέτοια συμβάντα. Δυστυχώς στην περίπτωση της τρομοκρατίας η λαϊκή παροιμία για «των φρονίμων τα παιδιά» είναι η αναγκαία στάση.

* Η Δρ. Μαρία Χρ. Αλβανού είναι εγκληματολόγος, ειδική σε θέματα τρομοκρατίας.

Περισσότερα
jdim
Μέλος
#1

επειδή πριν μερικές εβδομάδες, τότε με το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, έγραψα σχόλιο και ανέφερα το αεροδρόμιο ΑΤΑΤΟΥΡΚ σαν παράδειγμα-υπόδειγμα, ίσως χρειάζεται να μεταφέρω την εμπειρία του 2012 στο ΑΤΑΤΟΥΡΚ (μήνα Μαϊο, τις ημέρες με τα επεισόδια στην πλατεία...).

Στο ΑΤΑΤΟΥΡΚ στις αναχωρήσεις ο έλεγχος επιβατών και αποσκευών γίνεται στις εισόδους της αίθουσας... προφανώς το συγκεκριμένο μέτρο απέδωσε... η επίθεση έγινε στην αίθουσα αφίξεων... νομίζω από την άλλη πλευρά ή στον κάτω όροφο αν κρίνουμε από το ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ που έχει μάλλον ίδιο κατασκευαστή.

Τους τελευταίους 2 μήνες πέταξα από 6-7 Ευρωπαϊκά αεροδρόμια... από Καζαντζάκης έως Bristol... σε κανένα δεν γίνεται ακόμα έλεγχος ατόμων και αποσκευών στις εισόδους... το συμβάν των Βρυξελλών μπορεί να επαναληφθεί...

Παράδειγμα: 6 Ιουνίου, μεσημέρι στο Ελ. Βενιζέλος, περιμένω πτήση και πίνω καφέ έξω από την κεντρική είσοδο (απέναντι από τη φυσούνα του Τρένου, δίπλα στου "Γρηγόρη")... κάποια στιγμή προσπαθώ να δω στα εξωτερικά monitor το status της πτήσης (HER A33...), δεν υπάρχει στη λίστα... μπαίνω μέσα που υπάρχει μεγαλύτερο monitor και όλες οι πτήσεις... συνειδητοποιώ ότι στέκομαι δίπλα σε 2 σιχ... ο ένας με πορτοκαλί τουρμπάνι (1η φορά έβλεπα αυτό το χρώμα, άγνωστη σέχτα!!!...)... έχουν 2 καροτσάκια,,, το 1 με 4 τεράστιες βαλίτσες... το άλλο με 3 μικρότερες... απομακρύνομαι διακριτικά... απλά έψαχναν να βρουν το desk για να παραδώσουν τις αποσκευές τους... ΑΛΛΑ "ο φόβος φυλάει τα έρμα"!

Πίσω στο ΑΤΑΤΟΥΡΚ... είχα φτάσει απόγευμα Σαββάτου στις 16.30 (?) από Αθήνα Μάϊος 2012... απίστευτος κόσμος στον έλεγχο διαβατηρίων... εκατοντάδες αλλά 10 kiosk-υπάλληλοι και ένας συντονιστής... προσπαθώ να επιλέξω ουρά... βλέπω σε μια περίπου 10 μαυροντυμένες, μόνο τα μάτια να φαίνονται, με τον συνοδό τους... υποθέτω ότι θα περάσουν γρήγορα γιατί είναι group... συννενοήσεις του συνοδού με τον υπάλληλη διαβατηρίων και τον υπεύθυνο για τις ουρές... σε αραβικά (?). Κάποια στιγμή καταλαβαίνω το πρόβλημα... έχουν η καθεμιά διαβατήριο αλλά δεν "μπορούν" να βγάλουν τη μαντίλα δημόσια... ο υπάλληλος αρνείται να τις περάσει βλέποντας μόνο μάτια... τελικά κάνοντας κύκλο (για να κρύβουν το πρόσωπο από τους άλλους εκτός του υπαλλήλου)... περνάνε και φτάνω στα baggage claim... ελάχιστος κόσμος και η βαλίτσα με περιμένει... για κάποιο λόγο θέλω να αλλάξω σε λίρες 1 πενηντά-ευρο (για το ταξί!)... ρωτάω στι info-desk των αφίξεων... κάπου δίπλα το γραφείο ενοικιάσεων μου κάνει την αλλαγή...

βγαίνω έξω... το διάσημο πλέον σημείο με τις στρογγυλές κολόνες... τα ταξί λίγο πιο πέρα... κάνω τσιγάρο και εκτιμώ την κατάσταση (τα ταξί περιέργως είναι απέναντι αλλά δεν πάει κανείς επιβάτης)... ένας τύπος με κοντομάνικο και ένα γιλέκο που αν προσέξεις καλύτερα δεν είναι υπηρεσιακό... κανονίζει τα πάντα... με ρωτάει taksi mister? (με τα λίγα Τούρκικα που ξέρω:evet, yeni tepe universitasi...) εντυπωσιάζεται (είναι διαδρομή τεράστια... δίπλα στο άλλο αεροδρόμιο της Πόλης)... μιλάει με κάποιους απένταντι (ταξιτζήδες) λόγω ταχύτητας ομιλίας δεν καταλαβαίνω τι λένε... περιμένω... μετά από λίγα λεπτά μου παίρνει τι βαλίτσα και με πάει σε ταξί που σταματά 5 μέτρα πιο πέρα... βάζει τη βαλίτσα στο ταξί... πάω να μπω μπροστά συνοδηγός... μου λέει διάφορα (... mpaxsis?) είναι φορτικός και ο ταξιτζής δεν φεύγει... τελικά πιάνω ένα 2ευρο από μια τσέπη και το δίνω... πανευτυχής (ο αχρείαστος μετρ)... merci... - merci... (η κούρσα στοίχιζε 45 ευρώ... μυθικό ποσό... σχεδόν το μισό εισητήριο από ΑΘΗΝΑ!, ο ταξιτζής αποδείχτηκε καρντάσι... νεόπλουτος του ΕΡΝΤΟΑΝ αλλά Κεμαλιστής, άλλη ιστορία αυτή!!!)

Δεν είμαι σίγουρος (δεν θυμάμαι... κάτι μου έρχεται σαν εικόνα να υπήρχε αστυνομικός αραχτός στα 50 μέτρα ώστε να μην "βλέπει και ακούει" τα καμώματα του μετρ) ... αλλά το αλισβερίσι με τους επιβάτες και τους ταξιτζήδες και τον μέτρ (?) αποδείχτηκε προχτές ότι ήταν ανοησία της ασφάλειας του αεροδρομίου...

Προφανώς όπως είναι στο Ελ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ είναι η σωστή αντιμετώπιση... παρουσία της ασφάλειας και αστυνομίας εμφανής και παρεμβατική!... Οι αναμένοντες τους αφιχθέντες είναι πρόβλημα... (αλλά τουλάχιστο δεν έχουν βαλίτσες...)

Το μόνο που θέλω να προσθέσω... προαφανώς οι τεχνοκράτες της Ε.Ε. θα συνεδριάζουν για να καλύψουν το πρόβλημα ασφάλειας στις αίθουσες αναχωρήσεων... ΑΛΛΑ το να περάσουν μήνες μέχρι να συμφωνήσουν για τα μέτρα που θα επιβάλλουν μπορεί να είναι αργά για μερικές δεκάδες αθώα θύματα...

ΟΚ στο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ πέτυχα και τον σκύλο με 3 ένοπλους να τριγυρνά και σαρώνει την αίθουσα αναχωρήσεων (που δυστυχώς είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ)... αλλά φτάνει αυτό? ΕΛΠΙΖΩ να αποδειχτεί επαρκές!!!

Τέλος η πολιτική ανάλυση είναι προφανώς χρήσιμη (όπως το σχολιαζόμενο άρθρο)... αλλά είναι εποχή για άμεσα μέτρα...

ή τουλάχιστον για πρακτικές οδηγίες "καλές πρακτικές προσεκτικού επιβάτη στα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια"

προσωπικά θα ήθελα άμεσα καμπίνα καπνιστών στις αναχωρήσεις ΜΕΤΑ τον ΕΛΕΓΧΟ (στα GATES)... γιατί μάλλον το καλύτερο που μπορείς να κάνεις ως επιβάτης, είναι να περάσεις αμέσως τον έλεγχο και να περιμένεις στο GATE... που τουλάχιστο όλοι είναι ελεγμένοι!

Γ.Δ. Κρήτη

Περισσότερα
Aigeas787
Μέλος
#2

Εκτός από τα αεροδρόμια υπάρχουν φυσικά οι πλατείες, οι καφετέριες και οι παιδικές χαρές. Οπότε ουσιαστικά μόνο ένας τρόπος αντιμετώπισης υπάρχει. Σίγουρα όχι το να βλέπουμε στους δρόμους οπλισμένους στρατιώτες άλα Ισραήλ και Γαλλία. Δεν είναι καθόλου πολιτισμένο. Είναι τριτοκοσμικό.

Περισσότερα
Thomas Jefferson
Μέλος
#3

Καλημέρα σας.

Η λύση υπάρχει και εφαρμόζεται στο Ben Gurion στο Ισραήλ. Είχα πετάξει εκεί το 2014 και όταν πήγα να παραλάβω συνεργάτες στις αφίξεις, πρίν την είσοδο στον ευρύτερο χώρο του αεροδρομίου υπήρχε περίμετρος με check points και πανοπλους φρουρούς. Το αυτοκίνητο ερευνήθηκε και από κάτω.

Στη χειρότερη περίπτωση έχεις λίγες απώλειες (όσους είναι στο check point) και όχι 34 ή 104..Οι ισραηλινοί έχουν αξιόπιστες λύσεις για πολλά τέτοια θέματα, το ερώτημα είναι εάν εμείς είμαστε έτοιμοι να τις υιοθετήσουμε.

Όσο για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, με την ίδια ευκολία πιστεύω θα έφθαναν μέχρι τις αναχωρήσεις αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος μέχρι εκεί. Απαξ και μπουν στο χώρο των αναχωρήσεων είναι πολύ αργά..

Αυτό που χρειάζεται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών είναι μία περίμετρος με πολλά σημεία ελέγχου (για την αποφύγη καθυστερήσεων) που θα σκανάρουν αυτοκίνητα και επιβάτες. Έτσι ο κίνδυνος μειώνεται κατά πολύ.

Περισσότερα
agrotisss
Μέλος
#4

κατά τη γνώμη μου μία λύση υπάρχει, ισόβια σε όλους τους συγγενείς πρώτου βαθμού του βομβιστή αυτοκτονίας , να ξέρει ότι αυτός μπορεί να πάει στο παράδεισο να τρώει πιλάφια και να πηδάει παρθένες αλλά πίσω του όλοι οι συγγενείς του θα πάθουν των παθών τους το τάραχο.

Και αυτό θα λειτουργήσει κυρίως προληπτικά. Ο κάθε μπαμπάς και η κάθε μαμά θα σκέφτεται σιπλά κια τριπλά ότι όταν στέλνει το γιόκα της στο τζαμί και μιλάει με τον περίεργο μπορεί αργότερα να καταλήξει στη φυλακή ισόβια.

να δειτε τότε πως θα ερημώνουν τα τζαμιά και πως θα αρχίσουν να αραιώνουν οι μαντήλες.

Δυστυχώς τέτοιου είδους βία μόνο με τέτοιου είδους μέτρα μπορεί να καταπολεμηθεί.

Περισσότερα
ccr
ccr
Μέλος
#5

Μάχαιραν έδωσες, μάχαιρα θα πάρεις. Νόμος. Όταν δεν φροντίζεις η ζωή σου να ακολουθεί κάποιους νόμους - πολλώ δε μάλλον όταν τους παραβαίνεις - υπάρχει τιμωρία. Παραδείγματα - αγνοούμενα - παντού γύρω μας....

Περισσότερα
Κάντε είσοδο για να σχολιάσετε