LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Κυριακή 18/03/18
2ος χρόνος, ημέρα 868η

Επιστροφή στο forum Φιλελεύθερο forum forum@liberal.gr

Διαχειριστές: Μπάμπης Εγγλέζος Πρόεδρος ΣΕΔ & Νίκος Οικονομόπουλος Αντιπρόεδρος ΣΕΔ

ccr
ccr
Μέλος

P. Moscovici: Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων - Αναγκαία η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Έχω αφιερώσει πολλά χρόνια την Ελλάδα και ως υπουργός της χώρας μου και ως επίτροπος. Περάσαμε δυσκολίες γιατί η Ελλάδα έπρεπε να μείνει στην ευρωζώνη αλλά από το 2015 είμαστε στο σωστό δρόμο» είπε στην εκδήλωση για το ετήσιο τεύχος του Economıst που φέτος έχει τίτλο " Ο κόσμος το 2018" ο Επίτροπος Οικονομιών και Νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ Pierre Moscovici .

Ο κ. Moscovici είπε ότι δεν θα υπάρξει 4ο πρόγραμμα και τόνισε ότι τον Αύγουστο του 2018 που η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα ο στόχος είναι να είναι ισότιμη χώρα της ΕΕ.

Τόνισε επίσης ότι η ανάπτυξη έχει επιστρέψει στην ευρωζώνη και δήλωσε : «Βλέπουμε ότι και η Ελλάδα ανεβαίνει, η ανεργία μειώνεται και τα δημοσιονομικά πάνε καλύτερα».

Ο κ. Moscovici υποστήριξε ότι το 90% του προγράμματος έχει ολοκληρωθεί, υπεραμύνθηκε της συνέχειας των μεταρρυθμίσεων και μίλησε για την ανάγκη περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Τέλος τόνισε ότι «η Ευρώπη μετά από την κρίση έμαθε πολλά πράγματα» και υπογράμμισε ότι και άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν αρκετά υψηλό χρέους και πρέπει να κάνουν μεταρρυθμίσεις. 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα με τη σειρά του χαιρέτισε τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία και τόνισε ότι το 2018 είναι η τελευταία ευκαιρία για αλλαγές στην Ευρώπη.

Για την Ιταλία είπε ότι βρίσκεται σε οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση αλλά τόνισε ότι και στη χώρα του ο κόσμος είναι αρκετά μπερδεμένος ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας κα του μεταναστευτικού.

«Η Ελλάδα και η Ιταλία αφέθηκαν μόνες στη μεταναστευτική κρίση. Η αλληλεγγύη είναι κενό γράμμα» τόνισε ο κ. Λέτα κα ευχήθηκε η χώρα του μετά της εκλογές να κάνει έναν μεγάλο συνασπισμό σαν τη Γερμανία.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο εκτελεστικός διευθυντής της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου ο οποίος τόνισε ότι οι συνθήκες είναι πολύ πιο θετικές για την Ελλάδα καθώς έχει αλλάξει το γενικό αίσθημα και προέβλεψε ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα αλλάξει το παιχνίδι καθώς θα ηγείται και άλλων επενδύσεων ενώ υποστήριξε ότι θα φέρει την Ελλάδα στο προσκήνιο.

«Για μια επιτυχημένη έξοδο από τα Μνημόνια πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

«Η έκδοση του ελληνικού ομολόγου δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές με καλές συνθήκες, σε μια στιγμή αναταράξεων, αμέσως μετά τις αναταράξεις, κι αυτό είναι μια καλή ένδειξη», δήλωσε ο Επίτροπος Pierre Moscovici στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσερχόμενος σε κεντρικό βιβλιοπωλείο για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου.

«Αποδεικνύει», πρόσθεσε, «ότι υπάρχει ήδη εμπιστοσύνη και ότι όλος ο κόσμος βλέπει σε ποιο βαθμό η κατάσταση στη χώρα έχει βελτιωθεί, ως προς την ανάπτυξη, ως προς το δημοσιονομικό πεδίο και επιβεβαιώνει το μήνυμα ελπίδας και εμπιστοσύνης που ήρθα να φέρω εδώ».

Επέμεινε στην «εμπιστοσύνη και την ελπίδα», λέγοντας πως υπάρχει «εμπιστοσύνη προς στην ελληνική οικονομία, εμπιστοσύνη στην ικανότητα του ελληνικού λαού, στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ελπίδα ότι μπορούμε να βγούμε προσεχώς από το πρόγραμμα σε καλές συνθήκες».

Οι καλές συνθήκες, είπε, συνίστανται «σε μια στρατηγική ανάπτυξης που θα καθορίζεται από τους ίδιους τους Έλληνες, μια στρατηγική μείωσης του χρέους μεσοπρόθεσμα και μια εποπτεία μετά το πρόγραμμα για μια κανονική χώρα».

Τέλος ανέφερε ότι οι συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών αποτελούν «μια βάση συνεργασίας για να φτάσουμε σε μια επιτυχημένη έξοδο, αν καθένας αναλάβει τις ευθύνες του, οι ελληνικές αρχές από τη μια πλευρά και οι θεσμοί από την άλλη».

«Είμαι πεπεισμένος», είπε καταλήγοντας, ότι «έτσι μπορούμε να πάμε προς την ιστορική ημερομηνία για επιτυχημένη έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα και την επιστροφή της Ελλάδας στην καρδιά της ευρωζώνης που είναι η θέση της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑPImages

Περισσότερα
ccr
ccr
Μέλος
#1

"Στήριγμά μου τελευταίο" - Λ.Διαμάντη.... Και του χρόνου η μέρα !

Περισσότερα
Thytis
Μέλος
#2

Και αυριο μερα ειναι.... και εχει πολλα αυριο η Ελλαδα...και μαλιστα περηφανα τοιαυτα οπως μας διαβεβαιωνει ο Rony...

Περισσότερα
Κάντε είσοδο για να σχολιάσετε