LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Κυριακή 18/03/18
2ος χρόνος, ημέρα 868η

Επιστροφή στο forum Φιλελεύθερο forum forum@liberal.gr

Διαχειριστές: Μπάμπης Εγγλέζος Πρόεδρος ΣΕΔ & Νίκος Οικονομόπουλος Αντιπρόεδρος ΣΕΔ

panost
Μέλος

Οι κολυμβητές της πετρελαιοκηλίδας...

Του Γιάννη Παντελάκη

Τις τελευταίες ημέρες, βλέπουμε εικόνες ανθρώπων –συχνά με τα παιδιά τους- που κολυμπούν στις μολυσμένες από την πετρελαιοκηλίδα θάλασσες. Παράλληλα, βλέπουμε τον αντικειμενικά υπεύθυνο για την μόλυνση αυτή υπουργό Κουρουμπλή, να σκαρφίζεται απίθανες και παιδιάστικες δικαιολογίες για να υπερασπισθεί τον εαυτό του ώστε να μην παραιτηθεί. Συνδέεται το ένα γεγονός με το άλλο; Μ' έναν έμμεσο τρόπο ναι. Οι κολυμβητές της πετρελαιοκηλίδας είναι και ψηφοφόροι, ο Κουρουμπλής είναι επαγγελματίας πολιτικός, απευθύνεται σε ψηφοφόρους. Κοινό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς τους, το παράλογο.

Παρότι δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι συγκεκριμένοι κολυμβητές πίστεψαν τον υπουργό που πριν λίγες ημέρες τους καλούσε να πέσουν άφοβα στα νερά του Σαρωνικού, σίγουρα πρόκειται για ανθρώπους με μια ιδιαίτερη (sic) συμπεριφορά. Ξεπερνούν την λογική και το αυτονόητο και πέφτουν στα μολυσμένα νερά σε πείσμα των επιστημόνων που επισημαίνουν τους κινδύνους για την υγεία τους. Οι άνθρωποι αυτοί, είναι και ψηφοφόροι. Και φοβάμαι, πως με τον ίδιο τρόπο που αψηφούν τις παρενέργειες ακόμα και για την ίδια την υγεία τους, αψηφούν και το βάρος που έχει η ψήφος τους κάθε φορά που πηγαίνουν στην κάλπη.

Ενδεχομένως οι ψηφοφόροι κολυμβητές, να είναι πιο «αθώοι» απ' ότι υποθέτουμε. Υπάρχουν κάποιοι άλλοι, πολύ περισσότεροι, οι οποίοι έχουν ακόμα πιο υπερβατικές απόψεις και κατ επέκταση συμπεριφορές. Το ένα τέταρτο του συνόλου των πολιτών για παράδειγμα (26,5%), έχει την άποψη ότι τα ίχνη που αφήνουν τα αεροπλάνα όταν πετούν, είναι αποτέλεσμα ψεκασμού! (έρευνα Διανέοσις, Μάρτιος 2017). Ένα συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό (οκτώ στους δέκα), υιοθετούν θεωρίες συνωμοσίας, κάποιοι κρύβονται πίσω από τα γεγονότα (ίδια έρευνα).

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο, ότι η ελληνική κοινωνία, για την ακρίβεια ένα μεγάλο μέρος της, βρίσκεται σε μια κατάσταση σύγχυσης. Μια ενδιαφέρουσα χθεσινή ανάλυση του υπεύθυνου της Public Issue Γιάννη Μαυρή, αναφέρεται στην ιδεολογική μεταστροφή της κοινωνίας στα χρόνια της κρίσης (2009-2017).  Εκεί καταγράφεται ένα ενδιαφέρον και απόλυτα αντιφατικό στοιχείο. Ενώ το 74% έχει θετική άποψη για τον ιδιωτικό τομέα, παράλληλα το 70% έχει αρνητική άποψη για τον καπιταλισμό! Πως μπορεί να συγκεραστούν αυτές οι συγκρουόμενες απόψεις, είναι ένα ζητούμενο.

Οι αιτίες της πολιτικής και όχι μόνο, σύγχυσης προφανώς είναι πολλές και σύνθετες. Ωστόσο, παραδείγματα σαν κι αυτά, δείχνουν πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για πολιτικούς να λένε ο,τι νομίζουν. Γνωρίζουν, πως ακόμα και το πιο ακραίο επιχείρημα, θα έχει μια σχετική απήχηση. Άρα και ο Κουρουμπλής ή ο κάθε «Κουρουμπλής», νομίζει ότι μπορεί να λέει ο,τι θέλει. Πως για την κηλίδα ευθύνεται ο καιρός, τα ρεύματα και οποιαδήποτε άλλη αιτία. Ευθύνονται πολλά και πολλοί, εκτός από τον ίδιο. Κάποιοι θα πιστέψουν τον Κουρουμπλή. Η πρόσφατη ιστορία μας εχει δείξει πως ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, είναι πρόθυμο να υιοθετήσει το παράλογο ως ερμηνεία των γεγονότων και να καθορίσει με αυτό την πολιτική του στάση. Και οι πολιτικοί το γνωρίζουν αυτό...

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα
panost
Μέλος
#1

Σε αυτη τη χωρα, στο πετρέλαιο κολυμπάμε εδω και μια εβδομάδα, στην ανοησία εδω και 200 χρόνια...

Περισσότερα
ΚΙΚΕΡΩΝ
Μέλος
#2

Κάποιοι θα πιστέψουν τον Κουρουμπλή. Η πρόσφατη ιστορία μας εχει δείξει πως ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, είναι πρόθυμο να υιοθετήσει το παράλογο ως ερμηνεία των γεγονότων και να καθορίσει με αυτό την πολιτική του στάση. Και οι πολιτικοί το γνωρίζουν αυτό...

ΛΑΘΟΣ ΛΑΘΟΣ ΛΑΘΟΣ ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΚΟΛΟΣΙΑΙΟ

Αν γίνει αυτό η ευθύνη δεν θα ναι του λαμογιο-Κουρουμπλή αλλά 100% της ΝΔ !

Όσο ζώα και βλήματα να είναι τα συριζογιδοπρόβατα δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις θέσεις ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ και ΚΟΥΡΗ κολυμπώντας στην πισσα και βρωμωντας μαζουτ !

Μπορεί απο πείσμα να μην παραδεχτούν ποτέ ότι η ΝΔ έχει δίκαιο και λέει την αλήθεια επι του θέματος αλλά όχι και να στηρίζουν την καταστροφή του Σαρωνικού και τους καταστροφείς του ! ΕΛΕΟΣ !

ΕΠΙΜΟΝΗ -ΕΠΙΜΟΝΗ ΕΠΙΜΟΝΗ !

1000 φορες το ίδιο και το ίδιο θέμα τις ίδιες και τις ίδιες θέσεις ωσότου το εμπεδώσουν τα γίδια !

Καμια σάλτσα καμία παρέκλιση απο το φλέγον θέμα !

Ουτε βήμα πίσω αν δεν πειστεί και ο τελευταίος γιδοβοσκός της χώρας !

Περισσότερα
ccr
ccr
Μέλος
#3

Κι αν πούμε οτι το ναυάγιο έγινε για να δουλέψουνε οι ΜΗΚΥΟ που καθαρίζουν, είναι θεωρία συνομωσίας ; Είναι φώς-φανάρι. Θα πέσει πολύ χρήμα στο...καθάρισμα, για δέκα χρόνια το λιγώτερο ! Αυτές είναι επενδύσεις ! Αλί στον Σαρωνικό.

Περισσότερα
ΚΙΚΕΡΩΝ
Μέλος
#4

OXI αγαπητέ φίλε ccr δεν είναι οι ΜΚΟ το θέμα! Ούτε για ναυάγιο ούτε για ατύχημα πρόκειται ! Εδώ έχει συντελεστεί το έγκλημα του αιώνα ! ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ-ΔΙΑΦΘΟΡΑ-ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ όλα μαζί συνέβαλλαν στην χειρότερη οικολογική καταστροφή της χώρας !

Κι όμως υπάρχουν και ζούν ανάμεσα μας μερικά γιδοπρόβατα που δεν καταλαβαίνουν τι έχει συμβεί και πιστεύουν Τσίπρα και Κουρουμπλή !!! ΗΜΑΡΤΟΝ !


Περισσότερα
Teacher
Μέλος
#5

Να θυμίσω σε αυτούς που θεωρούν παράλογο το κολύμπι στην πετρελαιοκηλίδα, ότι με το Τσερνόμπιλ ορισμένοι τρώγανε προκλητικά αυτά που τους λέγανε να αποφεύγουν και δήλωναν ότι όλα ήταν προπαγάνδα. Οι κολυμβητές της πετρελαιοκηλίδας ομολογουμένως τους έχουν ξεπεράσει γιατί αυτήν και την βλέπεις και τη υποφέρεις την ίδια στιγμή σε αντίθεση με την ραδιενέργεια που θέλει χρόνια.

Περισσότερα
Κάντε είσοδο για να σχολιάσετε