LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Κυριακή 18/03/18
2ος χρόνος, ημέρα 868η

Επιστροφή στο forum Φιλελεύθερο forum forum@liberal.gr

Διαχειριστές: Μπάμπης Εγγλέζος Πρόεδρος ΣΕΔ & Νίκος Οικονομόπουλος Αντιπρόεδρος ΣΕΔ

ccr
ccr
Μέλος

Άρ. Πάγος: Οι οδηγοί μοτοσικλετών που κινούνται ανάμεσα στις λωρίδες, φέρουν την ευθύνη στην περίπτωση ατυχήματος

Μόνο οι οδηγοί των δικύκλων (μοτοσικλετών) που κινούνται μεταξύ των διακεκομμένων διαχωριστικών λωρίδων κυκλοφορίας, ευθύνονται για πιθανό τροχαίο ατύχημα και όχι τα αυτοκίνητα που κινούνται στον χώρο των λωρίδων κυκλοφορίας, έκρινε ο Άρειος Πάγος και απέρριψε αγωγή γυναίκας οδηγού μηχανής, που σφηνώθηκε μεταξύ ΙΧ αυτοκινήτου και νταλίκας 18,5 μέτρων.

Η γυναίκα οδηγός μηχανής είχε πέσει σε μεγάλη κίνηση πάνω σε αερογέφυρα (μονής κυκλοφορίας) και ήταν στο σημείο της κατωφέρειας, δηλαδή προς το τέλος της αερογέφυρας. Όλα τα αυτοκίνητα, λόγω της πυκνής κυκλοφορίας, κινούντο με πολύ μικρή ταχύτητα.

Μετά από λίγο τα αυτοκίνητα σχεδόν ακινητοποιήθηκαν λόγω του μποτιλιαρίσματος και ενώ μπροστά της υπήρχε ένα ΙΧ αυτοκίνητο και στην αριστερή λωρίδας κυκλοφορίας ήταν μια νταλίκα μήκους περίπου 18,5 μέτρων, η οδηγός της μηχανής επιχείρησε, «ανεπίτρεπτα, παράνομα και αντικανονικά εν όψει του ότι στο σημείο εκείνο της οδού η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο σε στοίχους», όπως αναφέρει η αρεοπαγιτική απόφαση, να περάσει ανάμεσα στα δύο αυτά οχήματα, προκειμένου «να προπορευθεί και εν τέλει να διανύσει όσο μεγαλύτερη απόσταση μπορούσε επί της οδού».

Όμως, λόγω «του ελαχίστου διαθεσίμου χώρου μεταξύ των δύο οχημάτων, αλλά και λόγω αδέξιου χειρισμού της, η μοτοσικλέτα προσέκρουσε αρχικά στην πίσω αριστερή πλευρά του ΙΧ αυτοκινήτου και στη συνέχεια παρεξέκλινε ελαφρώς αριστερά, λόγω της αντίστασης που συνάντησε κατά την πρόσκρουσή της στο αυτοκίνητο, προς το ευρισκόμενο εντός της λωρίδας κυκλοφορίας του φορτηγό, που εν τω μεταξύ ξεκινούσε, ύστερα από προσωρινή (λόγω πυκνής κίνησης) ακινητοποίησή του. Αποτέλεσμα ήταν, κυριολεκτικά να εγκλωβιστεί- σφηνώσει η μοτοσικλέτα μεταξύ των δύο αυτών οχημάτων (φορτηγού και ΙΧ αυτοκινήτου)».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η οδηγός της μηχανής να πέσει στο οδόστρωμα μεταξύ των δύο λωρίδων κυκλοφορίας και να τραυματιστεί σοβαρά στο αριστερό της χέρι «λόγω της διέλευσης από πάνω, του πίσω δεξιού τροχού της με χαμηλή ταχύτητα, κινουμένης νταλίκας» και να προκληθούν υλικές ζημιές στη μοτοσικλέτα.

Στην συνέχεια η οδηγός προσέφυγε δικαστικά κατά του ιδιοκτήτη της νταλίκας για την αποκατάσταση της ζημιάς που έπαθε η ίδια και η μηχανή της. Στο Εφετείο Πειραιά έχασε την δικαστική μάχη και άσκησε αναίρεση κατά της απόφαση αυτής στον Άρειο Πάγο, όπου και εκεί την έχασε και πάλι, ενώ της επιδικάστηκαν δικαστικά έξοδα 2.700 ευρώ.

Ο Άρειος Πάγος, απέρριψε ως αβάσιμη την αίτηση αναίρεσής της, καθώς θεωρήθηκε «αποκλειστικά υπαίτια του ατυχήματος και της πρόκλησης του σοβαρού τραυματισμού της και των υλικών ζημιών της μοτοσικλέτας που οδηγούσε», γιατί:

α) ως μέσος συνετός οδηγός όφειλε και μπορούσε να συμμορφωθεί με την υπάρχουσα επί του οδοστρώματος διαγράμμιση που υπεδείκνυε κίνηση οχημάτων σε στοίχους, πλην όμως εκείνη δεν ασκούσε τον έλεγχο και την εποπτεία του οχήματός της, ώστε να δύναται σε κάθε στιγμή να εκτελέσει τους απαιτούμενους χειρισμούς (άρθρο 19 ΚΟΚ),

β) επιχείρησε να διενεργήσει παράνομα, αντικανονικά και ανέλεγκτα προσπέραση επί της διακεκομμένης διαχωριστικής γραμμής των λωρίδων κυκλοφορίας, δεν εκινείτο μέσα στα όρια μιας λωρίδας κυκλοφορίας (άρθρο 16 παρ. 3 ΚΟΚ) και γ) εν γένει δεν οδηγούσε με σύνεση και με διαρκώς τεταμένη την προσοχή της, δημιουργώντας έτσι κινδύνους ως προς την κυκλοφορία των οχημάτων και εν γένει των λοιπών χρηστών της οδού (άρθρο 12 ΚΟΚ)».

Ακόμη, οι αρεοπαγίτες αναφέρουν ότι «η οδική συμπεριφορά της, που αποκλειστικά είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση του τροχαίου ατυχήματος και τον αποτόκων αυτού συνεπειών, του οδηγού του φορτηγού μη βαρυνομένου με συνυπαιτιότητα, αφού αυτός εκινείτο σταθερά εντός της λωρίδας κυκλοφορίας του και μάλιστα, αναγκαστικά λόγω της πυκνής κυκλοφορίας, με ελαχίστη ταχύτητα».

Τέλος, στην αρεοπαγιτική απόφαση σημειώνεται ότι το γεγονός ότι η νταλίκα ήταν στην αριστερή αντί της δεξιάς λωρίδας του οδοστρώματος (παράβαση άρθρου 17 του ΚΟΚ) «δεν θεμελιώνει αυτή καθεαυτή υπαιτιότητα του οδηγού αυτής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα
ccr
ccr
Μέλος
#1

Εάν προσέχουν οι οδηγοί των αυτοκινήτων Μία φορά, οι μοτοσυκλετιστές πρέπει να προσέχουν χίλιες. Διότι φταίνε δεν φταίνε, αυτοί πληρώνουν τη νύφη. Γι' αυτό ΠΡΟΣΟΧΗ. Ειδικά όταν κάνουν και ψιλοπαρανομίες, αυτού του τύπου, που διαβάσαμε.

Περισσότερα
Aigeas787
Μέλος
#2

Πρώτα-πρώτα να πούμε ότι την διήθηση την απαγορεύει ο ΚΟΚ ούτως ή άλλως και ότι δουλειά δεν είχε ο διάολος στον Άρειο Πάγο, τζιτζίκια πεταλώνει. Όμως ως 25 χρόνια καβαλάρης και αλώβητος θα σας πω τα εξής, που ίσως οι νέοι να τα βρουν και διδακτικά:


- Το να έχεις δρόμο και να τσουλάς είναι εντελώς φυσιολογικό, το να ζεις σε ένα μέρος που με δυσκολία κινούνται όλοι και παρ' όλα αυτά επιβαρύνουν την κοινωνία, αντί να πάρουν το ποδήλατο, το λεωφορείο, το τραμ, το μετρό, πιστεύοντας ο κάθε κακομοίρης ότι ανεβαίνει το κοινωνικό του στάτους αν αγοράσει αυτοκίνητο με 500 δόσεις, αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Είναι βλαχιά. Αν δεν με πιστεύετε κοιτάξτε γύρω σας. Θα δείτε ένα σωρό πολυτελή αυτοκίνητα με πνευματικά ανάπηρους ιδιοκτήτες, που όλοι είναι τα @@ μου τα 2. Δεν είναι ο Μέγας Ναπολέων. Ασήμαντοι ηλίθιοι είναι.

- Με την διήθηση σου κάνω χάρη. Σε φυσιολογικές συνθήκες αν σταματούσα μπροστά σου θα κορνάριζες σαν τρελός. Και αν όλα τα μηχανάκια κινούνταν σαν αυτοκίνητα, οι συγγενείς σου θα έβρισκαν στον δρόμο τον σκελετό σου. Να περιμένει στο φανάρι ν' ανάψει πράσινο.

- Πολύ βασικό αυτό. Είτε πατήσεις γάτα, είτε άνθρωπο, είτε φταις είτε δεν φταις είναι κάτι που θα μείνει στην μνήμη σου για πάντα. Γι' αυτό αφήστε τους Άρειους Πάγους και τις μ@λακίες, αφήστε τα κινητά, τους φραπέδες, τις μουσικές και οδηγήστε κανονικά. Συγκεντρωθείτε. Και οι καθρέφτες δεν είναι για να βαφόμαστε. Δώστε μας χώρο. Για να κάνετε και την δική σας ζωή πιο εύκολη.

- 3ον και βασικότερο. Θα σας θάψω όλους! Ότι στοίχημα θέλετε. Από την τρύπα της βελόνας θα περνάω γιατί είμαι 150% συγκεντρωμένος και όταν είμαι στο τιμόνι δεν υπάρχει τίποτε άλλο στο μυαλό μου εκτός από τον δρόμο. Γι αυτό και είμαι άτρωτος με αντανακλαστικά τζάγκουαρ και 9 ζωές μαύρου γάτου που τον λένε Μητσοτάκη. LOL

Περισσότερα
ccr
ccr
Μέλος
#3

Σωστός ο Αιγαίας.... Το δίπλωμα έπρεπε να ξεκινάει από ποδήλατο. Μετά 50άρι, μετά 125άρι, μετά 250άρι, μετά 500άρι και 1000άρι και τέλος αυτοκίνητο. Κι όποιος μπορούσε. Οι άλλοι Μετρό και άλογο ! (Μη βαράτε, έχει βάση στο δικαώμα του ζείν...).

Περισσότερα
Aigeas787
Μέλος
#4

ευχαρίστως αντάλλαζα την μηχανή με ανδαλουσιάνικο αλόγατο που θα αποθάνω ο δόλιος και θα μου έχει μείνει η καψούρα. Στην επόμενη ζωή. Που μάλλον όλους με άλογα θα τους βρω. Έχεις δίκιο για τα κλιμακωτά διπλώματα, και γενικά όλα τα διπλώματα στην Ελλάδα μόνο για να τυλίγεις σουβλάκι κάνουν. Δύο κατηγορίες μοτοσυκλετιστών τα τινάζουν εύκολα. Ο πιτσιρικάς με τον πύραυλο και ο 40χρονος που θέλει να ζήσει την εμπειρία. Οι υπόλοιποι (που είναι εξασκημένοι από μικρές ηλικίες, κλιμακωτά) είναι γενικά σε καλό επίπεδο γιατί οδηγούν στην χειρότερη χώρα του κόσμου. Το να μείνεις ζωντανός είναι κατόρθωμα από μόνο του. Κανονικά το υπουργείο μεταφορών πρέπει να τους δίνει μετάλλια.

Περισσότερα
Κάντε είσοδο για να σχολιάσετε