LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Πέμπτη 22/03/18
2ος χρόνος, ημέρα 872η

Επιστροφή στο forum Φιλελεύθερο forum forum@liberal.gr

Διαχειριστές: Μπάμπης Εγγλέζος Πρόεδρος ΣΕΔ & Νίκος Οικονομόπουλος Αντιπρόεδρος ΣΕΔ

tthemistoklis
Μέλος

Το ανεξάρτητο κράτος των δημοσίων υπαλλήλων

Του Βασίλη Γεώργα

Αν η κυβέρνηση δεν έκλεινε την 1η ή την 2η αξιολόγηση του μνημονίου το κράτος θα είχε χρεοκοπήσει και δεν θα υπήρχαν σήμερα χρήματα για να πληρωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αρνούνται συστηματικά να αξιολογηθούν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, καλυπτόμενοι πίσω από την αποχή που έχουν επιβάλει οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Πιστεύουμε πράγματι ακόμη ότι υπάρχει έστω και η παραμικρή ελπίδα να ανακάμψει αυτή η χώρα όταν ο ιδιωτικός τομέας έχει διαλυθεί και ο δημόσιος που είναι τόσο απαραίτητος σε όλους μας, λειτουργεί ως ανεξάρτητο κράτος μέσα στο κράτος σε βαθμό που να αφήνεται να παραβιάζει συστηματικά τους νόμους και να λειτουργεί ανεξέλεγκτα;

Η 8η Αυγούστου ήταν η τρίτη προθεσμία που πέρασε άπρακτη από το 2016 που ψηφίστηκε ο νέος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Ο προηγούμενος νόμος Μητσοτάκη, είχε σαμποταριστεί από τη σημερινή κυβέρνηση και τους συνδικαλιστές με πρόσχημα ότι αποτελούσε κερκόπορτα για την αρνητική αξιολόγηση που θα οδηγούσε σε απομάκρυνση του 15% των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτός ο νόμος που αποτελεί επινόηση των «φιλεργατικών Αριστερών», γιατί οδηγείται σε παταγώδη αποτυχία;

Ποσοστά αποχής 70%-80% όπως αυτά που καταγράφηκαν στην αξιολόγηση του Δημοσίου μπορεί κανείς να συναντήσει μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Ο συνδικαλιστικός ολοκληρωτισμός που επικρατεί στο ελληνικό δημόσιο είναι μια ηχηρή απόδειξη του βαθμού αποτυχίας της χώρας μας να επιβληθεί στο τέρας που δημιούργησε εδώ και δεκαετίες. 

Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έθρεψαν αριθμητικά το Δημόσιο και έδωσαν πνοή στη νοοτροπία ότι οι κρατικοί υπάλληλοι είναι κάτι διαφορετικό από όλους τους υπόλοιπους και έχουν κληρονομικό δικαίωμα να λειτουργούν ως imperium in imperio. Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα κάνει ό,τι μπορεί να διατηρήσει αναλλοίωτη την κληρονομιά που παρέλαβε, προτιμώντας να βάλει το κεφάλι στην άμμο για να μην βλέπει το πρόβλημα μπροστά τα μικροκομματικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει.

Όσο κοινωνικά και οικονομικά άδικο είναι να συμβάλλεις  στη διαιώνιση μιας ξεχωριστής, προνομιακής κάστας εργαζόμενων, άλλο τόσο πολιτικά επικίνδυνο για τις δημοκρατικές λειτουργίες είναι να συναρτάς την πολιτική επιβίωσή σου με τις 600.000 ψήφους που μπορεί να σου προσφέρει η θωπεία της.

Παραβιάζονται τα όρια της λογικής όταν κάθε φορά προσπαθεί κανείς να αποδείξει ότι είναι αναγκαία η διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Παραβιάζεται όμως και η αξιοπρέπεια των ίδιων των κρατικών λειτουργών κάθε φορά που αποδέχονται, στηρίζουν ή υποκύπτουν στον πειρασμό να αντιδράσουν στην αυτονόητη αξιολόγησή τους.

Να θυμηθούμε ποια είναι τα βασικά επιχειρήματα απόρριψης της αξιολόγησης σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ ;

Ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι υπόλογοι απέναντι στη διοίκηση και την κοινωνία του δημόσιου τομέα». Ότι «θα πρέπει να κυνηγούν αντιλαϊκούς στόχους των μνημονίων και να πιάνουν καλές βαθμολογίες στην αξιολόγηση και τη στοχοθεσία». Ότι «ανοίγουν την πόρτα «στη στενή στενής παρακολούθησης της αποδοτικότητάς τους, του εκβιασμού και του ανταγωνισμού, της κατηγοριοποίησής και της διαρκούς χειροτέρευσης της θέσης και της ζωής τους». Ότι «δεν έχουν κανέναν λόγο να αποδεχτούν τη λογική ενός κράτους που θα λειτουργεί με όρους πολυεθνικής επιχείρησης, γιατί θέλουν ένα κράτος στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και όχι των καπιταλιστικών συμφερόντων».

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλες για την αποτυχία του θεσμού της αξιοκρατίας στο Δημόσιο.  Δεν είναι μόνο ότι από τη θέση της Αντιπολίτευσης πολέμησε με σφοδρότητα τον θεσμικό εκσυγχρονισμό του κράτους. Το χειρότερο είναι πως από τη μέρα που πήρε τα ηνία της διακυβέρνησης κάνει ό,τι μπορεί για να χαϊδέψει τα αυτιά των συνδικαλιστών και κλείνει διαρκώς το μάτι στην διατήρηση και την διεύρυνση των προνομίων μεταξύ των δημόσιων υπαλλήλων. Δεν τους αντιμετωπίζει ως εργάτες του κοινωνικού συνόλου που πρέπει να βελτιώσουν την απόδοση τους προς όφελος της κοινωνίας, αλλά ως δεξαμενή ψηφοφόρων από την οποία θα αντλήσει η ίδια κομματικά οφέλη.

Υπάρχουν υπουργοί «ειδικών αποστολών» στην κυβέρνηση που προσφέρουν υπηρεσίες προστασίας στο Δημόσιο. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν συζητά καν το δικαίωμά της να επιβάλει κυρώσεις σε όσους δεν εφαρμόζουν το νόμο είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι χρησιμοποιούν το θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης ως μέσο για να περάσουν ατζέντα διεύρυνσης των προνομίων. Αυτό καθ’ αυτό το βήμα της συμμετοχής στην αξιολόγηση, δηλαδή της συμπλήρωσης και της παράδοσης των ερωτηματολογίων,  είναι υποχρέωση. Δεν μπορεί να είναι συνδεδεμένο με κίνητρα όπως σκέφτεται τώρα να θεσπίσει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για να δελεάσει τους δημόσιους υπαλλήλους να ανταποκριθούν.

Κίνητρα όπως η επαγγελματική ανέλιξη και η καλύτερη μισθολογική αντιμετώπιση, μπορεί και πρέπει να περιλαμβάνει το επόμενο βήμα της αξιολόγησης. Αυτό είναι άλλωστε και το νόημά της, να ξεχωρίσουν οι καλύτεροι και οι πιο αποτελεσματικοί για να αναλάβουν θέσεις ευθύνης.

Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής θα τις βρούμε μπροστά μας σε πολύ λίγο καιρό. Όταν η κατάσταση θα έχει φτάσει στο απροχώρητο και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι αποφάσεις που θα δρομολογηθούν θα οδηγήσουν πιθανόν σε πολύ πιο βίαιες λύσεις.

 

Περισσότερα
tthemistoklis
Μέλος
#1

Ολα είναι στον σωστό δρόμο όπως τα λέγαμε από την αρχή. Αφού δεν μπόρεσαν να κάνουν την επανάσταση με 'μπαρουφάκη' (και φυσικά ειδικά δικαστήρια και φυλακές δεν θα δούμε) το επόμενο πλαν είναι να γίνουμε βενεζουέλα. Συσπείρωση γύρω από το δημόσιο για διάλυση του ιδιωτικού. Ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Φτωχοποίηση και ένα κομάτι ψωμί για τον λαό για να μας στηρίζει και εμείς την εξουσία. Και στο βάθος δραχμούλα (και όχι 1:2 φυσικά) κρίση και έξοδος από την εε.

και η πραγματική κρίση θα έρθει σε βάθος xρόνου όταν τα ράφια στο γκέτο των σουπερ μάρκετς θα είναι άδεια. αυτό είναι η κρίση και το κριτήριο για το τι θα γίνει... προς το παρόν όλοι βολεύονται και όλα είναι μια χαρά.

Ψαρώσατε ακόμη μία φορά επείδη είπε το πράμα που λέγεται πρωθυπουργός ότι θα θα βγούμε στις αγορές και θα κάνουμε επενδύσεις;

Μα σας το είπε ο πολάκης ότι ακόμη δεν είναι δικό μας το κράτος. και πόσα άλλα σας λένε κάθε μέρα...

Περισσότερα
ΚΙΚΕΡΩΝ
Μέλος
#2

To άλλοτε ΠΑΣΟΚ και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ καλά κάνουν και στηρίζουν με νύχια και δόντια το μεγάλο κομματικό κράτος - πυρήνα της σοσιαλιστικής τους κρατικίστικης ιδεολογίας .

Η ΝΔ τι κάνει ? Αυτοκτονεί προστατεύοντας τους ιδεολογικούς και κομματικούς εχθρούς της ?

Πότε και σε ποιά χώρα του κόσμου έγιναν οι Δ.Υ ....φιλελεύθεροι η ....δεξιοί ?

ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ !

Πλην ενστόλων και δικαστικών που λόγω επαγγέλματος ρέππουν προς πιο συντηρητικές θέσεις -Law and Order oi ΔΥ παγκοσμίως τείνουν προς τα αριστερά . Ακόμα και στις προηγμένες δυτικές κοινωνίες ακόμα και στις μητροπόλεις του φιλελευθερισμού στην Αμερική και στην Αγγλία οι ΔΥ πάλι είναι Δημοκρατικοί κι Εργατικοί αντιστοίχως κι αυτό δεν αλλάζει .

Η ΝΔ πρέπει να ασχοληθεί αυστηρά με το δυνητικό της εκλογικό κοινό τους ενστόλους και τους δικαστικούς ( όπου ειδικά στους ενστόλους έχει μεγάλες απώλειες απο δεξιά της σε ΧΑ -ΑΝΕΛ κτλ ) και να αφήσει τον κόπρο του Αυγείου του Δημοσίου που δεν καθαρίζει με τίποτα και ούτε πρόκειται να την ψηφίσει ποτέ ( πλην συγγενών φίλων και μερικών κομματικών βυσμάτων )

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΔΥ απο την χρυσή περίοδο ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ?

1) Διόρισε και τα δέντρα στο Δημόσιο

2) Μονιμοποίησε τους πάντες και τα κομματόσκυλα του ΠΑΣΟΚ που τους κράταγε σωστά στην αβεβαιότητα τόσα χρόνια

3) Μοίρασε τους μεγαλύτερους μισθούς-παροχές -επιδόματα -εφάρπαξ-τρίδιπλες συντάξεις στην ιστορία του ελληνικού έθνους αλλά και παγκοσμίως αναλογικά με με το κόστος της πραγματικής εργατοώρας ( 20 ώρες παρευρίσκονται στην υπηρεσία τους οι Ελληνες ΔΥ κατά Μέσο όρο ) και το μέσο κατα κεφαλήν εισόδημα της χώρας την περίοδο 2004-9

4) Τους παρείχε απόλυτη ασυλία κι ατιμωρησία -ξεχαρβαλώνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη ξεχαρβαλωμένο πελατειακό κράτος .

ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ?

Οι διορισμένοι-σούπερ ευνοημένοι -και ληστρικά κονομημένοι ΔΥ απο την κυβέρνηση ΝΔ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ουδέποτε τον υπερψήφισαν ( ( βλ αποτελεσμα εκλογων 2007 και ψηφο ΔΥ ) ουδέποτε υπερψήφισαν μαζικά την ΔΑΚΕ στις συνδικαλιστικές τους ενώσεις ( παρά τα λεφτά με ουρά που τους πέταγε με τα τσουβάλια η ΝΔ )και φυσικά πούλησαν τον ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ στην πρώτη ευκαιρία -ξαναθυμηθηκαν την ΕΠΑΡΑΤΟ ΔΕΞΙΑ και ψήφισαν μαζικά τον ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ το 2009 για να συνεχίσουν το πλιάτσικο στο Δημόσιο !

Τ'ωρα ψηφίζουν μαζικά Συριζα και για ποικιλία Ζωή Λαφαζάνη Ανταρσύα ( πρωτος σε πολλές συνδικαλιστικές εκλογές του 2016 στα Υπουγεία ) ΚΚΕ και λοιπά αριστερά ΖΟΜΠΙ

ΔΥ=ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ στο μυαλό στην ψυχή και στο κορμί .

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι η ιδεολογία της τεμπελιάς, του μπάχαλου ,της ισοπέδωσης προς τα κάτω και η ψυχική παρηγοριά των άχρηστων !

ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ακούστε το καλά

ο ΔΥ ψηφίζει και θα ψηφίζει αριστερά

δεν πα να τους κάνεις χρυσούς όπως τους 'εκανε ο Καραμανλής.

Περισσότερα
Thomas Jefferson
Μέλος
#3

Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα να επισημάνω ότι φαινόμενα όπως τα παραπάνω θα περιοριστούν σημαντικά με την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου που είναι προαπαιτούμενο του μνημονίου και απλά έχει μετατεθεί η εφαρμογή του.
Βέβαια, ένας υπεύθυνος Υπουργός θα ζητούσε νομική συμβουλή σχετικά με τη νομιμότητα μίας απεργίας που στην ουσία παρεμποδίζει την εφαρμογή της νομοθεσίας και τις ενδεχόμενες ποινικές ευθυνες αυτών που την προκύρηξαν.
Συνεπώς φταίει και ή ίδια η κυβέρνηση για το αποτέλεσμα.
Επίσης δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να δούμε πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Ο πρώην Διεθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Βουρλούμης είναι αποκαλυπτικός στο βιβλίο του που είχε διανεμηθεί μαζί με την Καθημερινή της Κυριακής πριν αρκετό καιρό.
Εν ολίγοις, εάν η κυβέρνηση ήθελε θα είχε εφαρμόσει την αξιολόγηση.

Περισσότερα
bruidsjonker
Μέλος
#4

Στο πάλαι ποτέ σιδηρούν παραπέρασμα η αξιολόγηση ήταν στο φόρτε της . Βέβαια μπορεί να σε αξιολογούσε ο Λαβρέντης , οχι ο Μαχαιρίστσας αλλά ο Μπέρια .Στη χώρα μας , που είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που αρνείται την αξιολόγηση των Δ/Υ , οι εγκέφαλοι των οπαδών έχουν γίνει με το συνεχές πλύσιμο της αριστεράς πατσάς .Τον λόγο έχει πιά η επιστήμη....

Περισσότερα
Κάντε είσοδο για να σχολιάσετε