Το Responsible Mining φέρνει νέα εποχή για τους όρους της Βιωσιμότητας στη Χαλκιδική
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Το Responsible Mining φέρνει νέα εποχή για τους όρους της Βιωσιμότητας στη Χαλκιδική

Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότεροι πίστευαν ότι μία βαριά βιομηχανική, ιδιαίτερα δε εάν πρόκειται για μεταλλευτική δραστηριότητα, είναι συνυφασμένη με ένα εξαιρετικά «βαρύ» περιβαλλοντικό αποτύπωμα και κατ΄ επέκταση στις κοινωνίες του ευρύτερου χώρου δραστηριοποίησης. Όλα αυτά, που ενδεχομένως και να ίσχυαν για δεκαετίες, ήρθε να διαψεύσει τα τελευταία χρόνια με τον καλύτερο τρόπο η Ελληνικός Χρυσός.

Η εταιρεία, που από το 2004, αναπτύσσει και λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη βορειοανατολική Χαλκιδική, έφερε μια πραγματική επανάσταση για τη βιωσιμότητα, ασκώντας το λεγόμενο Responsible Mining. Την υπεύθυνη μεταλλευτική πολιτική, η οποία διαμορφώνει νέα standards περιβαλλοντικής διαχείρισης και κοινωνικής συνεισφοράς και ήδη αποδίδει καρπούς, με εντυπωσιακά αποτελέσματα για το σήμερα και το αύριο.

Η δέσμευση της εταιρείας στην εφαρμογή μιας ολιστικής επιχειρηματικής προσέγγισης που στον πυρήνα της θα βρίσκεται το Responsible Mining, περιγράφεται μεταξύ άλλων και στο Νέο Επενδυτικό Σχέδιο που προσφάτως συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό με πρόσθετες επενδύσεις άνω του 1 δισ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των μεταλλείων, οι οποίες υλοποιούνται κάτω από το πλέον αυστηρό πλαίσιο περιβαλλοντικής διαχείρισης, διαμορφώνοντας παράλληλα ένα πλέγμα ασφάλειας, στήριξης και συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες, τον τόπο και τους κατοίκους του.

Η παρακαταθήκη...

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά τους. Η παρουσία της Ελληνικός Χρυσός, στη Χαλκιδική, «μετρά» ήδη περισσότερα από 15 χρόνια στη διάρκεια των οποίων έχει επιδείξει μια ιδιαίτερα σημαντική παρακαταθήκη, στη συμβολή της στην ελληνική οικονομία, αλλά και τη συνεισφορά της προς τις τοπικές κοινωνίες και την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίο, ότι στο διάστημα αυτό, από τη δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός, προέκυψαν έσοδα 394 εκατ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο. Το ίδιο διάστημα, η εταιρεία δαπάνησε άνω του 1 δισ. ευρώ για προμήθειες κάθε τύπου από εγχώριους προμηθευτές. Επιπλέον έχει καταφέρει να απομακρύνει 3 εκ. τόνους μεταλλευτικών καταλοίπων από την προγενέστερη της μεταλλευτική δραστηριότητα, ενώ έχει κατευθύνει περί τα 25 εκατ. ευρώ σε Κοινωνικές Επενδύσεις και έργα στο Δήμο Αριστοτέλη και τις τοπικές κοινωνίες. Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως από τους περισσότερους από 1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζόμενούς της, το 84% προέρχεται από το Δήμο Αριστοτέλη.

...και το μεγάλο έργο του «σήμερα»

Περνώντας, στο παρόν, εάν κανείς ανατρέξει στην Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2019-20, θα διαπιστώσει ότι η Ελληνικός Χρυσός διέθεσε συνολικά το 6% των καθαρών κερδών της σε κοινωνικές επενδύσεις. Πρόκειται για ένα ποσοστό που διαμορφώνει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διάθεσης κοινωνικών επενδύσεων στον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο, αλλά και ένα πλέγμα πρωτοβουλιών που καταγράφουν τον σεβασμό της Ελληνικός Χρυσός στον περιβάλλοντα χώρο της επένδυσης και την προσήλωσή της στην ανάπτυξη και ευημερία των τοπικών κοινωνιών.

Ιδιαίτερα σημαντικές δράσεις, όμως πραγματοποιήθηκαν και το 2021, μια χρονιά στη διάρκεια της οποίας η Ελληνικός Χρυσός διέθεσε 1,3 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις στις τοπικές κοινότητες του δήμου Αριστοτέλη. Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα της εταιρείας ξεχωρίζουν:

  • Η αποκατάσταση του οδικού άξονα Ολυμπιάδας-Βαρβάρας που υπέστη σοβαρές ζημιές στη σφοδρή κακοκαιρία του 2020, σε ένα έργο κόστους άνω των 300.000 ευρώ.
  • Η κάλυψη των εξόδων παροχής ιατρικών και υγειονομικών υπηρεσιών των Κοινοτικών Ιατρείων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, μια δράση αξίας 50.000 ευρώ.
  • Η ανακαίνιση και αναβάθμιση 7 σχολικών εγκαταστάσεων της περιοχής.
  • Η εγκατάσταση συστήματος φίλτρανσης νερού σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αριστοτέλη.
  • Αλλά και η υλοποίηση του καινοτόμου προγράμματος Ρομποτικής σε συνεργασία με την Eduact, μία επένδυση 90.000 ευρώ, που υλοποιείται για 4η συνεχή χρονιά και η οποία καλλιεργεί στους μαθητές σημαντικές δεξιότητες και γνώσεις για το μέλλον.
  • Η ολοκλήρωση ενός ακόμη τμήματος του μεγάλου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από τη μακροχρόνια προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, και το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Ήδη από την έναρξη υλοποίησής του έργου, έχουν επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ. Και εάν κανείς αναζητεί τα ορατά αποτελέσματα, πέρυσι, η Ελληνικός Χρυσός παρέδωσε στην τοπική κοινωνία έναν νέο φυσικό χώρο έκτασης 30 στρεμμάτων που για δεκαετίες αποτελούσε χώρο απόθεσης αρσενοπυριτών με αρνητική επίπτωση στο τοπικό περιβάλλον.
  • Επίσης, δώρισε ένα απορριμματοφόρο όχημα στο Δήμο Αριστοτέλη, καλύπτοντας μέρος των εξόδων για υλικοτεχνικό εξοπλισμό των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου, ενώ φρόντισε και για την ασφαλή περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, μέσα από τη δωρεά ενός κατάλληλου οχήματος. Για τις δύο αυτές δράσεις διατέθηκαν περισσότερα από 45.000 ευρώ.
  • Και σε μία ένδειξη της πολυποικιλότητας των δράσεων, η Ελληνικός Χρυσός, συνεργάστηκε για ακόμα μια χρονιά με τη Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης για την εναέρια επιτήρηση των δασών της περιοχής στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενώ στάθηκε δίπλα και στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, καλύπτοντας το κόστος αντικατάστασης των φθαρμένων ελαστικών των πυροσβεστικών οχημάτων που επιχείρησαν στις δασικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Στρατώνι

Με έμφαση στο βιώσιμο αύριο

Η Ελληνικός Χρυσός, δεσμεύεται όμως και για ένα πιο βιώσιμο αύριο.

Ο μεταλλευτικός όμιλος έχει διαμορφώσει το σύστημα δομών και διαδικασιών του, με τρόπο να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες για την κοινωνία και το περιβάλλον που επηρεάζουν τη λειτουργία του, με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας και της υπευθυνότητας. Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνικός Χρυσός «τρέχει» ήδη ένα ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης της Βιωσιμότητας.

Πρόκειται για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS), το οποίο διαμορφώνει έναν ισχυρό μηχανισμό για την εφαρμογή των αρχών της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας στη λειτουργία της. Το SIMS, εντάσσει τη Βιωσιμότητα, την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, την περιβαλλοντική διαχείριση, τις κοινωνικές επιδόσεις και τα συστήματα προστασίας σε ένα πλήρες, συνεκτικό πλαίσιο με ένα κοινό σύνολο πολιτικών, διαδικασιών και προτύπων για κάθε τμήμα και λειτουργία της εταιρείας, κάτι πρωτοποριακό για τα δεδομένα της Ελληνικής Βιομηχανίας. Μέσα από αυτό, η Ελληνικός Χρυσός δεσμεύεται για την υπεύθυνη ανάπτυξη των επενδύσεών της, κάτι που αποτυπώνεται πρακτικά τόσο στις στρατηγικές της επιλογές όσο και στον τρόπο λειτουργίας της, σε σχέση με το προσωπικό της, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται.

Στο πλαίσιο του εκτεταμένου προγράμματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, Αποκατάστασης και Διαχείρισης, η εταιρεία έχει αναπτύξει και εφαρμόζει εδώ και μερικά χρόνια, το βραβευμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης. Πρόκειται για ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα online και δημόσια προσβάσιμα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει σε πραγματικό χρόνο δεδομένα για την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον, τον θόρυβο και άλλες παραμέτρους σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε δημοσίως προσβάσιμη από όλους ειδική πλατφόρμα. Με τον τρόπο αυτό καταδεικνύει το αυξημένο αίσθημα λογοδοσίας της εταιρείας έναντι της τοπικής κοινωνίας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου γύρω από τη δραστηριότητά της.

Επιπρόσθετα, η Ελληνικός Χρυσός προχωρά στην παράλληλη αποκατάσταση της περιοχής εφαρμόζοντας ένα εκτενές πρόγραμμα περιβαλλοντικής «επαναφοράς» για την εξυγίανση εκτάσεων από μεταλλευτικές χρήσεις προηγούμενων ιδιοκτητών του μεταλλείου. Ταυτόχρονα, μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας μεταλλευτικής δραστηριότητας, πραγματοποιούνται εργασίες εξυγίανσης και επαναφοράς της γης στην πρότερη φυσική της κατάσταση. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ελληνικός Χρυσός έχει ήδη δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη, με πλούσια βιοποικιλότητα, όπου καλλιεργούνται 1.000.000 φυτά τοπικών και ενδημικών ειδών, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται στις αποκαταστάσεις.

Παράλληλα εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές αποκατάστασης, όπως η τεχνολογία Ξηρής Απόθεσης, η οποία ενσωματώνει σημαντικά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, όπως η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η εξοικονόμηση νερού και η αύξηση της ασφάλειας.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΙΑΣ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ

  • $1,9 δισ. επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
  • Δημιουργία 3000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, εκτιμώντας ότι 1.000 νέες θέσεις θα προστεθούν κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές.
  • ? 2 δισ.  ​έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο (φόρος εισοδήματος και κοινωνικές εισφορές, μεταλλευτικά δικαιώματα).
  • 191+ εκ. έσοδα από τα μεταλλευτικά τέλη για το κράτος και την τοπική κοινωνία με τη νέα επενδυτική συμφωνία να προβλέπει αυξημένα τέλη σε σχέση με τα ισχύοντα στον υπόλοιπο μεταλλευτικό κλάδο.
  • ? 3,5 δισ. εκτιμώμενη αξία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές.
  • Κατά την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, 70 εκ. ευρώ σε έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης αποκλειστικά εντός του Δήμου Αριστοτέλη, πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία για την ευημερία του τόπου
  • Σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου στις Σκουριές με τη χρήση της Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων και άλλων βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης.