Τουρκία: Πρώτη καταδίκη δημοσιογράφου βάσει του νόμου περί «παραπληροφόρησης»
Shutterstock
Shutterstock

Τουρκία: Πρώτη καταδίκη δημοσιογράφου βάσει του νόμου περί «παραπληροφόρησης»

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε την Τρίτη δημοσιογράφο σε δέκα μήνες φυλάκιση για διασπορά ψευδών ειδήσεων, επιβάλλοντας την πρώτη ποινή βάσει ενός νέου νόμου που η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι απειλεί την ελευθερία του λόγου.

Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση από το κοινοβούλιο του «νόμου για την παραπληροφόρηση» που το κυβερνών κόμμα AK του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αποσκοπεί στο να προστατεύσει το κοινό από τη διάδοση ψευδών ή παραπλανητικών ειδήσεων.

Ο Σινάν Αϊγκούλ, δημοσιογράφος στην επαρχία Μπίτλις της ανατολικής Τουρκίας, συνελήφθη στις αρχές Δεκεμβρίου αφότου έγραψε στο Twitter ότι 14χρονο κορίτσι φέρεται να είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από άνδρες, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί και στρατιώτες.

Ανακάλεσε τις αναρτήσεις και ζήτησε συγγνώμη για όσα δημοσίευσε, χωρίς να τα έχει επιβεβαιώσει με τις αρχές, ωστόσο, συνελήφθη αργότερα και αφέθηκε ελεύθερος δέκα μέρες μετά.

Στην πρώτη ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης την Τρίτη, τοπικό δικαστήριο καταδίκασε τον Αϊγκούλ σε δέκα μήνες φυλάκιση, κρίνοντας ότι διέδωσε παραπλανητικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν φόβο και πανικό στο κοινό, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.

Ο Αϊγκούλ θα παραμείνει ελεύθερος εν αναμονή της έφεσης.

Ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια

Ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια για όποιον διαδίδει ψευδείς ή παραπλανητικές ειδήσεις. Το κόμμα ΑΚ του Ερντογάν και οι εθνικιστές σύμμαχοί του στο MHP υπερασπίζονται τον νόμο, διαμηνύοντας ότι αποσκοπεί στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Ωστόσο, τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης και άλλοι επικριτές επισημαίνουν ότι ο νόμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις αρχές με σκοπό να φιμώσει τις φωνές των αντιφρονούντων.

Φυλακισμένοι δημοσιογράφοι

Ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων στην Τουρκία είναι από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο.

Ο αριθμός των δημοσιογράφων που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα στη γειτονική χώρα αυξήθηκε από 18 το 2021 σε 40 το 2022 και είναι ο υψηλότερος στον κόσμο μετά το Ιράν, την Κίνα και τη Μιανμάρ, αναφέρει η CPJ.