Τέσσερεις εβδομάδες μετά τους φονικούς σεισμούς, δεν υπάρχει κανένα σημάδι έστω και υποτυπώδους επιστροφής στην κανονικότητα στην Τουρκία αναφέρει η Deutsche Welle σημειώνοντας ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια άστεγοι υπάρχουν στην Τουρκία, ενώ περίπου άλλοι τόσοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή.
«Όσοι μένουν πίσω είναι εκείνοι που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να φύγουν. Διαμένουν σε σκηνές, σε αντίξοες και ανθυγιεινές συνθήκες, συχνά χωρίς ρεύμα», επισημαίνει και παραθέτει τις δηλώσεις ενός άνδρα που έχει καταφύγει σε μια σκηνή της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών AFAD με τη σύζυγό του και τα έξι παιδιά τους, ο οποίος δύσκολα μπορεί να περιγράψει πώς θα είναι οι επόμενες εβδομάδες και μήνες: «Το μέλλον», λέει, «έχει χαθεί».
Άγνωστος ο αριθμός νεκρών και αγνοούμενων
Επιπλέον, υπάρχει η ανησυχία για τους αγνοούμενους συγγενείς, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμη πληροφορίες για τον αριθμό των αγνοουμένων.
Εκτός από τον ανθρώπινο πόνο, οι σεισμοί προκάλεσαν επίσης μεγάλες οικονομικές, οικολογικές και πολιτιστικές ζημιές.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, μόνο στην Τουρκία καταστράφηκαν περισσότερα από 200.000 σπίτια. Η Greenpeace στην Τουρκία προειδοποιεί για μολύνσεις με αμίαντο ή άλλες χημικές ουσίες, όμως δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με αυτό.
Πολιτιστικά αγαθά έχουν επίσης υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχουν καταστραφεί, ιδίως στην πόλη της Αντάκια, την αρχαία Αντιόχεια: σύμφωνα με μια πρώτη έκθεση του Επιμελητηρίου Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, σε αυτά περιλαμβάνονται η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Παύλου και το τζαμί Χαμπίμπ-ι--Νεκκάρ, ένα από τα παλαιότερα τζαμιά εντός της Τουρκίας.
Τα τείχη ενός ιστορικού ρωμαϊκού κάστρου στο Γκαζιαντέπ έχουν επίσης καταρρεύσει. Σε έκθεσή της λίγο μετά τον σεισμό, η ένωση επιχειρήσεων και επιχειρηματιών της Τουρκίας Türkonfed υπολόγισε την οικονομική ζημία σε 84,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι πολιτικές συνέπειες της καταστροφής
Μετά το σοκ, η κριτική στην κυβέρνηση γίνεται πλέον όλο και πιο έντονη στην Τουρκία και πολλοί αιτούνται την παραίτησή της, επικρίνοντας το ότι η κυβέρνηση επέτρεψε κακοτεχνίες στην κατασκευή των κτηρίων, αλλά και τη διαχείριση της κρίσης από τον Ερντογάν, καθώς οι λιγοστές ομάδες διάσωσεις και οι προμήθειες έφτασαν με μεγάλη καθυστέρηση.
Ο Ερντογάν παραδέχτηκε την καθυστερημένη αντίδραση, όμως τη δικαιολόγησε με το μέγεθος της καταστροφής και ελπίζει να επανεκλεγεί υποσχόμενος την τάχιστη ανοικοδόμηση της περιοχής εντός ενός έτους.