Μπλίνκεν: Ελπίζω η Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση του Ισραήλ για τη Γάζα
Evelyn Hockstein/Pool via AP
Evelyn Hockstein/Pool via AP

Μπλίνκεν: Ελπίζω η Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση του Ισραήλ για τη Γάζα

Την ελπίδα να αποδεχθεί η Χαμάς μία «εξαιρετικά γενναιόδωρη» πρόταση του Ισραήλ προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία και να απελευθερωθούν οι όμηροι, εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν,  στο Ριάντ, στη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Όπως ο Μπλίνκεν υπογράμμισε, «η Χαμάς έχει ενώπιόν της μια εξαιρετικά, εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση εκ μέρους του Ισραήλ. Πρέπει να πάρουν μια απόφαση και πρέπει να το κάνουν γρήγορα (...)» και «ελπίζω πως θα λάβουν τη σωστή απόφαση» είπε, αναφερόμενους στους ηγέτες της Χαμάς. Συμπληρώνοντας ότι «δεν έχουμε δει ακόμη ένα σχέδιο που να μας επιτρέπει να πιστέψουμε ότι οι άμαχοι μπορούν να προστατευθούν αποτελεσματικά».

Η διπλωματία των ΗΠΑ απέτρεψε την εξάπλωση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας, υπογράμμισε ο Άντονι Μπλίνκεν. «Περάσαμε πολύ κοντά από μια κλιμάκωση ή μια επέκταση της σύγκρουσης και πιστεύω πως χάρη στις πολύ στοχευμένες και πολύ αποφασιστικές προσπάθειές μας, μπορέσαμε να την αποτρέψουμε», δήλωσε.

Αναφορικά με την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε πως το σύμφωνο ασφαλείας ανάμεσα στη χώρα του και το Ριάντ για αυτή την εξομάλυνση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. «Η εργασία που η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν μαζί στο πλαίσιο των συμφωνιών τους είναι, πιστεύω, στο σημείο ολοκλήρωσης», είπε.

Προηγουμένως, ο Μπλίνκεν τάχθηκε υπέρ μιας ολοκληρωμένης άμυνας των αραβικών χωρών του Κόλπου απέναντι στο Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπλίνκεν ξεκίνησε στο Ριάντ την έβδομη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Το παρόν ταξίδι είναι το πρώτο του Μπλίνκεν στην περιοχή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στα μέσα Απριλίου το Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

«Αυτή η επίθεση έκανε φανερή την οξεία και αυξανόμενη απειλή που αποτελεί το Ιράν, αλλά και την επιτακτική ανάγκη για κοινή δουλειά για μια ολοκληρωμένη άμυνα», δήλωσε ο Μπλίνκεν προς τους ομολόγους του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Ριάντ.