Με ρητορική αλά Πούτιν ο Κιμ Γιονγκ Ουν ξεκίνησε κάθε άλλο παρά με το δεξί τη νέα χρονιά, εγείροντας φόβους ότι το μέλος του αντιδυτικού «κλαμπ» των πυρηνικών δυνάμεων που απαρτίζεται από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, ετοιμάζεται για νέα πολεμική σύρραξη στο όνομα της τιμωρίας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του, έδωσε εντολή να υπάρξει «εκθετική» μεγέθυνση του πυρηνικού οπλοστασίου για να αντιμετωπιστεί ο «εχθρός», η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ.
Ολοκληρώνοντας τις ετήσιες εργασίες του στην Πιονγιάνγκ, το Κόμμα Εργατών της Κορέας ανήγγειλε πως η χώρα θα «αναπτύξει νέο σύστημα διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων» (ICBMs), σκοπός του οποίου θα είναι η «ταχεία αντεπίθεση με πυρηνικά όπλα», σύμφωνα με το KCNA, απέναντι στους «στους ανησυχητικούς στρατιωτικούς ελιγμούς των ΗΠΑ και άλλων εχθρικών δυνάμεων».
Σημείωσε δε με νόημα πως η Νότια Κορέα είναι «ολόκληρη» εντός εμβέλειας των πυρηνικών όπλων της χώρας του.
Η ένταση άγγιξε το κόκκινο μέσα στο 2022 ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και το τον νότιο γείτονά της, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Πρόκειται για τη χρονιά κατά την οποία η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε αριθμό ρεκόρ πυραυλικών δοκιμών ενώ το Νοέμβριο ένας από τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε έπεσε στα ανοικτά της Ιαπωνίας.
Στις αρχές του Νοεμβρίου, πύραυλος έπεσε πολύ κοντά στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας, εξωθώντας τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ να μιλήσει για «εισβολή».
Και τη 26η Δεκεμβρίου, πέντε Βορειοκορεατικά UAVs διείσδυσαν στον νοτιοκορεατικό εναέριο χώρο, με το ένα να φθάνει να πετάει πάνω από τη Σεούλ. Παρά την εσπευσμένη απογείωση μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων που επιχείρησαν για πέντε ώρες προκειμένου να καταρριφθούν τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δεν αναχαιτίστηκαν. Επρόκειτο για το πρώτο επεισόδιο αυτού του είδους σε πέντε χρόνια.
Οι κακοί χειρισμοί και η νέα Ουκρανία
Ο Λιμ Εούλ- τσούλ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κιουνγκνάμ εκτιμά ότι οι σημερινές ανακοινώσεις της Βόρειας Κορέας δείχνουν ότι προετοιμάζονται για την πιθανότητα πραγματικού πολέμου.
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων προειδοποίησε ότι αν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα απαντήσουν σε αυτές τις απειλές με αύξηση των στρατιωτικών ασκήσεων, η ένταση στην κορεατική χερσόνησο θα φτάσει «πρωτοφανή επίπεδα» μέσα στο 2023.
«Θα ήταν πράγματι μια λογική πρόβλεψη ότι η κορεατική χερσόνησος μπορεί να γίνει μια δεύτερη Ουκρανίας αν η κατάσταση δεν τύχει σωστής διαχείρισης», τονίζει.
Αυτή η ένταση στις δηλώσεις αλλά και στη δράση της Πιονγιάνγκ σίγουρα πυροδοτείται από τις κοινές ασκήσεις Νότιας Κορέας – ΗΠΑ, αλλά κάποιοι συνεκτιμούν και τον ρόλο της προσέγγισης το τελευταίο διάστημα του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Πούτιν.
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης – δικτάτορας τον Οκτώβριο έστειλε ευχές στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τα γενέθλια του συγχαίροντας τον για τη "συντριβή των προκλήσεων και των απειλών των Ηνωμένων Πολιτειών", σε μια ακόμα χειρονομία που δείχνει εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των δύο κρατών που βρίσκονται στο περιθώριο της διεθνούς κοινότητας.
Ο ρόλος της Μόσχας και του Πεκίνου
Καθώς η Ρωσία απομονώνεται όλο και περισσότερο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Βόρεια Κορέα τη βλέπει πια με άλλο μάτι. Οι σχέσεις των δύο χωρών εδώ και χρόνια δε γνώριζαν τη θερμότητα που είχαν την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης αλλά τώρα η Πιονγιάνγκ βλέπει μια ευκαιρία καθώς η Μόσχα φαίνεται να αναζητεί νέους «φίλους».
Το χρονικό αυτής της σχέσης ξεκίνησε τις πρώτες μέρες του Ψυχρού Πολέμου όταν με την υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης δημιουργήθηκε η Κομμουνιστική Βόρεια Κορέα, μετά ψυχράνθηκε λόγω των πυρηνικών δοκιμών που διεξήγαγε η Πιονγιάνγκ και άρχισε να αποκαθίσταται από το 2017.
Η Βόρεια Κορέα ανταπέδωσε με δημόσια υποστήριξη στη Μόσχα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τη στήριξη που της παρείχε η Μόσχα για την αποφυγή νέων κυρώσεων από τον ΟΗΕ, ασκώντας βέτο το Μάιο και διχάζοντας δημόσια το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η Πιονγιάνγκ αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αποσχισμένων ουκρανικών περιοχών και αυτή την εβδομάδα εξέφρασε την υποστήριξή της για τη διακηρυγμένη προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας από τη Ρωσία.
«Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Μόσχας στην Ουκρανία έχει εισαγάγει μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στην οποία το Κρεμλίνο και η (Βόρεια Κορέα) μπορεί να έρθουν ολοένα και πιο κοντά, ίσως ακόμη και στο σημείο να αναστήσουν τη σχέση σχεδόν συμμαχίας που υπήρχε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», έγραψε πρόσφατα ο Άρτιομ Λούκιν καθηγητής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Άπω Ανατολής στο Βλαδιβοστόκ, σε μια πρόσφατη έκθεση του για τον ιστότοπο 38 North.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Πιονγιάνγκ έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τη νέα φράση «τακτική και στρατηγική συνεργασία» για να περιγράψει τη σχέση της με τη Ρωσία, πρόσθεσε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψαν μάλιστα πρόσφατα ότι η Βόρεια Κορέα έχει πουλήσει όπλα στην παραστρατιωτική ρωσική ομάδα Wagner προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Δεδομένης λοιπόν αυτής της αβάντας της Ρωσίας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν αισθάνεται λιγότερο απομονωμένος και περισσότερο δυνατός.
Ποιος μπορεί λοιπόν να ανακόψει αυτήν την πορεία προς την σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο; Σύμφωνα με τον Λέιφ-Έρικ Ίσλει, καθηγητή του Πανεπιστημίου Ewha στη Σεούλ, αυτό μπορεί να το κάνει μόνο το Πεκίνο. «Αν η Κίνα δεν θέλει την αποσταθεροποίηση της περιοχής με την κούρσα εξοπλισμών στο κατώφλι της, θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να συγκρατήσει την Πιονγιάνγκ το 2023», τονίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.