Υπό τον έλεγχο του Ισραήλ το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Υπό τον έλεγχο του Ισραήλ το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα - Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου ελέγχει από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (7/5) ο ισραηλινός στρατός. Μονάδα τεθωρακισμένων «έκανε ελιγμούς στη ζώνη» και «αυτή τη στιγμή, οι ειδικές δυνάμεις επιθεωρούν το σημείο διέλευσης» στη Ράφα, «έχουμε επιχειρησιακό έλεγχο στη ζώνη», ανέφερε ο στρατός του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως αναφέρεται «αποκλειστικά στην πλευρά της διέλευσης στη Λωρίδα της Γάζας».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκτός από το πέρασμα στη Ράφα, έχει κλείσει το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, για λόγους ασφαλείας, το οποίο θα ανοίξει ξανά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Πρόκειται για το πέρασμα από το οποίο εισέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ χτύπησε περισσότερες από 50 τοποθεσίες της Χαμάς στη Ράφα, όπως αναφέρουν οι Times of Israel. Ειδικότερα, οι ισραηλινές δυνάμεις εισχώρησαν σε βάθος 3,5 χλμ. στην περιοχή αυτή της Λωρίδας της Γάζας και μεταξλυ άλλων εντόπισαν τρία σημαντικά τούνελ. Κι όπως είπαν η δράση αυτή την ώρα μέσα στη Ράφα είναι «πολύ ακριβής και περιορισμένη σε έκταση αντιτρομοκρατική επιχείρηση σε συγκεκριμένες περιοχές στην ανατολική Ράφα».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έχουμε ξεκαθαρίσει στο Ισραήλ τις απόψεις μας για την επιχείρηση στη Ράφα

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την Τρίτη - στην πρώτη απάντηση της Ουάσινγκτον από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το συνοριακό πέρασμα με τη Γάζα - ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει τις απόψεις τους στο Ισραήλ σχετικά με μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία για τους ομήρους είναι προς το συμφέρον του ισραηλινού και του παλαιστινιακού λαού - θα οδηγήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός και θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

WSJ: Oι ΗΠΑ παγώνουν την αποστολή όπλων ακριβείας στο Ισραήλ

Την ίδια ώρα, η Wall Street Journal αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν καθυστερήσει την πώληση χιλιάδων όπλων ακριβείας στο Ισραήλ. Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, πρόκειται για περίπου 6.500 κιτς βλημάτων JDAM (Joint Direct Attack Munitions), που επιτρέπουν σε μη κατευθυνόμενες βόμβες να στοχεύουν συγκεκριμένους στόχους.

Διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για εκβιασμό της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ, καθώς δεν συμφωνεί με την επιχείρηση στη Ράφα, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν, σύμφωνα με τη WSJ, ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ενημέρωσε το Κογκρέσο για τη συμφωνία, όπως οφείλει πριν από την πώληση όπλων πάνω από μια συγκεκριμένη ποσότητα. Πηγή του Κογκρέσου που έχει γνώση του θέματος είπε ότι η διαδικασία πώλησης όπλων είναι ασυνήθιστη «ειδικά για το Ισραήλ και ειδικά εν καιρώ πολέμου».

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Στο μεταξύ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (7/5) το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε πως θα στείλει εντός της ημέρας αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου προκειμένου να συνεχιστούν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

«Η αντιπροσωπεία του Κατάρ θα μεταβεί το πρωί (…) στην Αίγυπτο για να ξαναρχίσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δυο μέρη (…) με την ελπίδα ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση φυλακισμένων και ομήρων», ανέφερε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος της διπλωματίας του Εμιράτου, ο Ματζίντ αλ Ανσάρι.

Ωστόσο, η πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία χαρακτηρίζεται ως «παγίδα» από πρώην μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης, προτείνοντας στο Ισραήλ να απαιτήσει πρώτα την επιστροφή των ομήρων. 

Ισραήλ: Συνεχίζει την επιχείρηση στη Ράφα 

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που παρά τις πληροφορίες πως η Χαμάς συμφώνησε για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ αντιδρά, κάνοντας λόγο για «τέχνασμα». 

Στοχευμένα πλήγματα εναντίον στόχων που ανήκουν στη Χαμάς διενεργεί ο στρατός του Ισραήλ στο ανατολικό τμήμα της νότιας πόλης της Γάζας, Ράφα.

Το Ισραήλ είχε κάνει γνωστό ότι θα συνεχίσει τις πολεμικές του επιχειρήσεις στη Ράφα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία δεν ικανοποίησε το πολεμικό συμβούλιο. Μάλιστα όπως αναφέρει το γραφείο του πρωθυπουργού κ. Νετανιάχου «θα σταλεί αντιπροσωπεία για να συζητήσει με τη Χαμάς», ωστόσο «οι επιχειρήσεις στη Ράφα κατά των τρομοκρατών θα συνεχιστούν».

Συγκεκριμένα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε πως «μετά από διαβούλευση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, η πρόταση της Χαμάς απέχει «μακριά» από τις απαιτήσεις του Ισραήλ, αλλά το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία για να μιλήσει γι' αυτό. Στο μεταξύ, η επιχείρηση στη Ράφα θα συνεχιστεί».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (6/5) η Χαμάς είχε δηλώσει ότι αποδέχθηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από την Αίγυπτο και το Κατάρ. Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι ο επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίγιε, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής τους. 

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι ο επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίγιε, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής τους. 

Σύμφωνα με το Al Jazeera, αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ». Από την πλευρά του, Ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι η Χαμάς ενέκρινε μια «ήπια» αιγυπτιακή πρόταση που δεν ήταν αποδεκτή από το Ισραήλ.

Παράλληλα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούν να μην πάρουν τοις μετρητοίς την ανακοίνωση της Χαμάς ότι αποδέχεται μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι οι όροι που αποδέχθηκε η Χαμάς δεν είναι αυτοί με τους οποίους συμφώνησε το Ισραήλ, όπως μεταδίδει το Times of Israel.

Το Ισραήλ είχε τονίσει τις τελευταίες ημέρες ότι «δεν ήταν στην ίδια σελίδα με τη Χαμάς» όσον αφορά τη συμφωνία, και αντ' αυτού ξεκαθάρισε ότι σχεδίαζε να εισβάλει στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

Σύμφωνα με Αιγύπτιους και Καταριανούς αξιωματούχους, μια συμφωνία εκεχειρίας θα εφαρμοζόταν σε διάφορα στάδια, βάσει των οποίων η Χαμάς θα απελευθέρωνε ομήρους, με αντάλλαγμα την υποχώρηση των Ισραηλινών στρατιωτών από τη Γάζα.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν τη συμφωνία της Χαμάς

Η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε τη Δευτέρα (6/5) πως «εξετάζει» τη συμφωνία της Χαμάς σε πρόταση των μεσολαβητών στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Επί του παρόντος εξετάζουμε αυτή την απάντηση. Και συζητάμε με τους συμμάχους μας στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι, σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση ερωτηθείς σε τι ακριβώς συμφώνησε η Χαμάς. Δήλωσε πως δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για αυτό.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι απολύτως η καλύτερη έκβαση όχι μόνο για τους ομήρους, αλλά και για τον παλαιστινιακό λαό. Και δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για αυτή την έκβαση», πρόσθεσε ο κ. Κέρμπι.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς «να κάνουν το κάτι παραπάνω που απαιτείται προκειμένου να μια συμφωνία να γίνει πραγματικότητα και να σταματήσει ο πόνος που υπάρχει τώρα» στη Γάζα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Συμφωνία σε τρία στάδια

Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς είναι μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η κάθε μία, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα, Χαλίλ αλ-Χάγια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters:

Φάση πρώτη

- Περίοδος κατάπαυσης του πυρός 42 ημερών.

- Η Χαμάς απελευθερώνει 33 ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους από ισραηλινές φυλακές.

- Το Ισραήλ αποσύρει μερικώς τα στρατεύματά του από τη Γάζα και επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων από τη νότια προς τη βόρεια Γάζα.

Δεύτερη φάση

- Άλλη μια περίοδος 42 ημερών που περιλαμβάνει μια συμφωνία για την αποκατάσταση μιας «βιώσιμης ηρεμίας» στη Γάζα.

- Την πλήρη αποχώρηση των περισσότερων ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

- Η Χαμάς απελευθερώνει ισραηλινούς εφέδρους και ορισμένους στρατιώτες με αντάλλαγμα το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους από τη φυλακή.

Τρίτη φάση

- Η έναρξη της υλοποίησης της ανοικοδόμησης σύμφωνα με το σχέδιο που επιβλέπουν το Κατάρ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Έθνη.

- Τερματισμός του πλήρους αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Ενδείκνυται η κατάπαυση του πυρός για την προστασία των Ισραηλινών ομήρων

Η κατάπαυση του πυρός είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των ομήρων, διεμήνυσε ο Τζο Μπάιντεν στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία διαρκείας περίπου μισής ώρας, τη Δευτέρα (6/5). Αυτό αναφέρει εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό τις ανησυχίες του για μια εισβολή στη Ράφα, ζητώντας, ακόμα, να ανοίξει ξανά το Ισραήλ το πέρασμα εμπορευμάτων Kerem Shalom στη Γάζα, μια βασική δίοδο για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Μπάιντεν επεσήμανε επίσης στον Νετανιάχου ότι η επίτευξη εκεχειρίας με τη Χαμάς είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούν οι ζωές των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Από πλευράς του, το Ισραήλ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την απελευθέρωση όσων ομήρων κρατούνται στη Γάζα από τους τρομοκράτες της Χαμάς, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γοάβ Γκάλαντ, έχοντας πρωτίστως συναντήσει τις οικογένειες των ομήρων και εν μέσω της επικείμενης χερσαίας επιχείρησης κατά της Χαμάς στη Ράφα.

«Οι ενέργειες για την επιστροφή των αγαπημένων σας προσώπων συνεχίζονται συνεχώς, ακόμη και τώρα. Είμαστε προσηλωμένοι στην επίτευξη των στόχων του πολέμου, αλλά η άρνηση της Χαμάς σε οποιοδήποτε σχέδιο που θα επέτρεπε την επιστροφή των ομήρων μας αναγκάζει να ξεκινήσουμε την επιχείρηση στη Ράφα», είπε στις οικογένειες, σύμφωνα με το γραφείο του.

Όπως προσέθεσε, «ακόμα και μετά την έναρξη της επιχείρησης στη Ράφα, όλες οι προσπάθειες για την επιστροφή των ομήρων θα συνεχιστούν».

Ωστόσο, η Χαμάς έκανε νωρίτερα γνωστό με ανακοίνωσή της, ότι οποιαδήποτε επιχείρηση στη Ράφα δεν θα είναι «περίπατος» για τις ισραηλινές δυνάμεις.

Όσο για το πέρασμα εμπορευμάτων Κερέμ Σαλόμ στη Γάζα, που αποτελεί μια βασική δίοδο για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, έκλεισε την Κυριακή (5/5) αφότου η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες από τη Ράφα εναντίον ενός σταθμού των IDF κοντά στο πέρασμα, σκοτώνοντας τέσσερις στρατιώτες.

Η Παλαιστίνη κάλεσε τις ΗΠΑ να εμποδίσουν μια «σφαγή» στη Ράφα

Νωρίτερα τη Δευτέρα (6/5), η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής κάλεσε τις ΗΠΑ να εμποδίσουν την εισβολή στη Ράφα από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος κάλεσε το πρωί τους κατοίκους πολλών συνοικιών αυτής της πόλης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να τις εκκενώσουν.

«Καλούμε την αμερικανική διοίκηση να παρέμβει για να εμποδίσει αυτές τις σφαγές, για τις οποίες προειδοποιούμε ότι θα υπάρξουν επικίνδυνες συνέπειες» αναφέρει η παλαιστινιακή προεδρία, όπως μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, διευκρινίζοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή έχει εντείνει τις «εντατικές» συνομιλίες με τους διεθνείς εταίρους της σε αυτό το θέμα.

Χαμάς: Η επιχείρηση στη Ράφα δεν θα είναι «περίπατος»

Τη Δευτέρα (6/5) η Χαμάς είχε προειδοποιήσει με ανακοίνωσή της ότι οποιαδήποτε επιχείρηση στη Ράφα δεν θα είναι «περίπατος» για τις ισραηλινές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στην ανακοίνωση ανέφερε ακόμη πως το Ισραήλ προετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στη Ράφα «χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα ούτε την τύχη των αιχμαλώτων», αναφερόμενη στους Ισραηλινούς ομήρους.

Νωρίτερα, άλλος αξιωματούχος της Χαμάς, μιλώντας στο Reuters, έκανε λόγο για σοβαρή κλιμάκωση από το Ισραήλ. 

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε τέλος ότι πραγματοποιεί εντατικές συνομιλίες με περιφερειακά και άλλα μέρη, ιδίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να αποφευχθεί «σφαγή» σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα, όπως μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Διεύρυνση της επίθεσης 

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου ο ισραηλινός στρατός διέταξε μερική εκκένωση της Ράφα, πόλης της νότιας Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο, που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους εκτοπισμένους.

Η Χαμάς αντέδρασε στην εντολή εκκένωσης ανακοινώνοντας την αναστολή των συνομιλιών για εκεχειρία και ομήρους.

Η εντολή του ισραηλινού στρατού σηματοδοτεί την εφαρμογή σχεδίου για ευρύτερη στρατιωτική δράση του Ισραήλ στη Ράφα, την οποία τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Κάιρο επιδιώκουν να αποτρέψουν εδώ και καιρό, λόγω φόβων για μεγάλες απώλειες.

Επίσης, εκφράζονται ανησυχίες για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, καθώς Παλαιστίνιοι που έχουν καταφύγει στη Ράφα λόγω του πολέμου, μεταξύ των οποίων πιθανόν και ένοπλοι της Χαμάς, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ, θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στην Αίγυπτο. 

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς για συνάντηση με τον Νετανιάχου, καθώς και με άλλους ανώτατους αξιωματούχους του Ισραήλ, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Η Αίγυπτος προειδοποίησε για «σοβαρούς κινδύνους»

Η Αίγυπτος προειδοποίησε επίσης το Ισραήλ να μην εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, λέγοντας ότι μία τέτοια κίνηση εγκυμονεί «σοβαρούς ανθρωπιστικούς κινδύνους».

Κάλεσε το Ισραήλ να επιδείξει τα μέγιστα επίπεδα αυτοσυγκράτησης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Κάιρο κάλεσε νωρίτερα την ισραηλινή κυβέρνηση να «αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση σε αυτή την εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός», η οποία τελικά όμως ανεστάλη λίγη ώρα αργότερα με πρωτοβουλία της Χαμάς.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε παράλληλα ότι συνέχιζε να επικοινωνεί με όλα τα μέρη για να «αποτρέψει τυχόν επιδείνωση ή μία ανεξέλεγκτη κατάσταση».