Τράπεζες και επιλεγμένα βαριά χαρτιά ανοίγουν το δρόμο για τις 1.500 μονάδες και για νέα πολυετή υψηλά. Κορυφαία το τελευταίο διάστημα η Εθνική Τράπεζα. Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως δύο μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού (Citi και Goldman Sachs) αγοράζουν μανιωδώς τη μετοχή για λογαριασμό ξένων επενδυτών.
Η πορεία των ξένων τραπεζών και τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική και σήμερα θα ανακοινώσουν και η Eurobank με την Alpha Bank, κάνουν ολοένα και περισσότερους αναλυτές να ανεβάζουν τον πήχη για τη δίκαιη τιμή με βάση το δείκτη P/TBV.
Χθες, η Εθνική βρέθηκε για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2015 πάνω από τα 8,40 ευρώ. Η αγορά εκτός από την έγκριση των μερισμάτων που περιμένει για τις συστημικές, αναμένει και το δεύτερο placement του ΤΧΣ για το 18,4% της Εθνικής Τράπεζας, που όπως όλα δείχνουν θα γίνει σε πολύ καλή τιμή. Αναφορικά με τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται σήμερα οι αναλυτές περιμένουν καθαρά κέρδη 188 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο από την Alpha Bank και 320 εκατ. ευρώ για το ίδιο τρίμηνο από την Eurobank.
Στη μεταφορά συμμετοχών προς την 100% θυγατρική «ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις» μαζί με τον συνδεδεμένο τραπεζικό δανεισμό προκειμένου να γίνει πιο ευκρινής η δομή και η αξία του χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ του ομίλου, προχωρά η ΑΒΑΞ που πέρυσι εμφάνισε θετικές ταμειακές ροές από τον κλάδο της κατασκευής ενισχύοντας την απόδοση των έργων. Και αυτό αφού το περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 6,2% έναντι 4,7% του 2022 παρά την εκτέλεση έργων χαμηλής απόδοσης.
Παρά τη λήξη της Αττικής Οδού (Οκτώβριος 2024) τα αναμενόμενα μερίσματα (nominal) ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων της εταιρείας προσεγγίζει σήμερα τα 3,3 δισ. με πρόβλεψη για σημαντική άνοδο το επόμενο διάστημα, αλλά και με την επισήμανση ότι τα νέα έργα ενσωματώνουν βελτιωμένα περιθώρια κέρδους.
Σε ό,τι αφορά τις συμμετοχές σε Παραχωρήσεις (Ολυμπία οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Μορέας, Flyover), ΣΔΙΤ (Διαχείριση Απορριμμάτων Ν. Ηλείας, Αθηναϊκοί Σταθμοί Αυτοκινήτων, Σταθμός Αγίου Νικολάου ΟΛΠ, Salonica Car Park) και Μαρίνες (Αθηνών, Λεμεσού) αποτιμώνται σε 465 εκατ. ευρώ την τρέχουσα περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη τον υπολειπόμενο χρόνο και το χαρακτήρα κάθε σύμβασης.
Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της Teamsystem, που είναι ιταλική εταιρεία πληροφορικής, σύμφωνα με την οποία έχει αγοράσει το 0,57% της Epsilon Net με ανώτατη τιμή τα 12 ευρώ. Ως γνωστόν, η Epsilon Net είναι σε διαδικασία δημόσιας πρότασης με τίμημα τα 12 ευρώ. Η Teamsystem δικαιολόγησε την κίνησή της λέγοντας πως εντάσσεται σε γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς, αλλά ποιος ακριβώς είναι ο σκοπός να αγοράσεις μετοχές σε μία τιμή, όταν λες ότι σκοπεύεις να τις πουλήσεις μετά στην ίδια τιμή.
Εκτός και αν θέλει με κάποιο τρόπο να πιέσει να μπει στο σχήμα των αγοραστών. Όλα αυτά πάντως δείχνουν πως παρά τις υψηλές αποτιμήσεις στον κλάδο, υπάρχουν επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν σε αυτές τις τιμές και μάλιστα γνώστες, όπως είναι για παράδειγμα μία εταιρεία πληροφορικής της Ιταλίας. Έτσι βλέπουμε τον κλάδο να συνεχίζει υψηλότερα. Η Profile καταγράφει το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο και η Eurobank Equities έδωσε τιμή στόχο τα 6,50 ευρώ. Τα 100 εκατ. ευρώ αποτίμηση έφτασε και η Performance που ετοιμάζεται για να μεταταχθεί στην Κύρια Αγορά.
Μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού του Απριλίου στις ΗΠΑ οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων των Σεπτέμβριο αναπτερώθηκαν, η Γερμανία κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο ξεπέρασε το 1,085. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο που είχε ένα καλό ξεκίνημα ως την ώρα της ανακοίνωσης διατήρησε τα κεκτημένα και έκλεισε σε νέο υψηλό έτους.
Από τις 14 Απριλίου του 2011 είχε να πατήσει πάνω από τις 1.490 μονάδες η αγορά, ενώ η κεφαλαιοποίηση πλέον γράφει 103,7 δισ. ευρώ. Για να βρει κανείς αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση πρέπει να γυρίσει ακόμα πιο πίσω πηγαίνοντας στον Οκτώβριο του 2009 («λεφτά υπάρχουν…») όταν ο Γενικός Δείκτης έγραφε 2.780 μονάδες και το ΧΑ είχε130 εταιρίες παραπάνω από όσες έχει σήμερα.
To Ελ. Βενιζέλος μπήκε στο δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης του MSCI και όπως όλα δείχνουν θα είναι η μοναδική αλλαγή του FTSE-25 στην εξαμηνιαία αναθεώρηση. Παράλληλα η μετοχή κόβει μέρισμα 33 λεπτών ανά μετοχή στις 21 Μαΐου δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο αγοράς μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς οι εισροές που συνεπάγεται η συμμετοχή σε δείκτες ενδέχεται να αποσβέσουν τις διακυμάνσεις της αποκοπής του μερίσματος. Στο α’ τρίμηνο τα κέρδη είναι αυξημένα 29,5% στα 28,5 εκατ. ευρώ, ενώ το τετράμηνο τρέχει με αύξηση επιβατικής κίνησης 16,5%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου της Τράπεζας της Ελλάδος οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τις γραμμές βραχυπρόθεσμης ρευστότητας της ΕΚΤ κατά 4 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου από τις αρχές του έτους.
Οι δασμοί που ετοιμάζεται να επιβάλει η Αμερικανική κυβέρνηση σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου επηρεάζουν και ελληνικές εξαγωγικές εταιρίες. Προς το παρόν απόφαση δεν έχει ληφθεί, ωστόσο μετά τις προχθεσινές ανακοινώσεις και το μπαράζ δασμών ύψους 18 δισ. δολαρίων σε μια σειρά από προϊόντα που εισάγονται κυρίως από την Κίνα (αυτοκίνητα, μπαταρίες, γερανοί, ιατρικά εργαλεία) μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε την κίνηση να εκδηλωθεί μέσα στη χρονιά.
Τα στελέχη της εισηγμένης Ίλυδας εξάσκησαν πλήρως τα δικαιώματα προαίρεσης από το πρόγραμμα διάθεσης των μετοχών καταβάλλοντας 184.500 ευρώ αγοράζοντας 410.000 μετοχές με τρέχουσα αξία 758.500 ευρώ. Οι μετοχές που εκδόθηκαν αφορούσαν το 4,7% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.
Από τις 9 Μαΐου έχει ξεκινήσει η εκποίηση 93.817 μετοχών της Δάιος Πλαστικά. Μέχρι και χθες είχαν γίνει όλα και όλα 300 τεμάχια, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι αποτελούν μέρος της εκποίησης. Οι προς πώληση μετοχές ανήκουν στην YZATIS Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ με επισπεύδοντα την LOUSIOS LIMITED. Με το νέο σύστημα των εκποιήσεων η πώληση γίνεται στην τιμή κλεισίματος της ημέρας. Δύσκολά θα κλείσει η συναλλαγή.
Οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των οικονομιών της Ευρώπης δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη με την ανάπτυξη για τον μέσο όρο της ευρωζώνης φέτος να εκτιμάται στο 0,8% και στο 1,4% το 2025. Η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα φέτος και 2,3% τον επόμενο χρόνο. Τη φετινή χρονιά η χώρα μας αναμένεται να έχει σχεδόν τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Οι νέες εκτιμήσεις είναι παραπλήσιες με τις χειμερινές που έβλεπαν ανάπτυξη 2,3% για την Ελλάδα φέτος και 2,2% το 2025.
Οι νέες εκτιμήσεις είναι κοντά στις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας της Ελλάδας το οποίο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% φέτος και 2,6% το 2025 στη βάση ταχύτερης αύξησης των επενδύσεων. Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2024, ένδειξη ότι είναι σε εξέλιξη μία αργή ανάκαμψη μετά από έξι συνεχή τρίμηνα στασιμότητας ή συρρίκνωσης, σύμφωνα με την Eurostat. To προηγούμενο τρίμηνο η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε 0,1% που σημαίνει πως ήταν σε ύφεση, καθώς το ίδιο συνέβη και στο τρίτο τρίμηνο του 2023. Συρρίκνωση για δύο συνεχή τρίμηνα είναι ο παραδοσιακός ορισμός της ύφεσης.
Το όνειρο που μοιράζονται όσοι αγωνίζονται κατά της κλιματικής αλλαγής είναι ένα 100% «πράσινο» δίκτυο, όπου όλη η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και ένα μέρος αυτής θα αποθηκεύεται σε μπαταρίες για να χρησιμοποιείται όταν οι καιρικές συνθήκες δεν θα επιτρέπουν την παραγωγή αρκετής ενέργειας. Υπάρχουν όμως κάποιες χώρες στον κόσμο που έχουν ήδη πετύχει αυτόν τον στόχο χωρίς να προσπαθήσουν πολύ, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν σε αυτές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για κάτι διαφορετικό. Με την βοήθεια ενός άρθρου του oilprice.com θα ρίξουμε μία ματιά στις πέντε πιο «ηλεκτρικά καθαρές» χώρες στον κόσμο.
Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Αιθιοπία. Όπως διαβάζουμε, το 98,10% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, δηλαδή υδροηλεκτρικά εργοστάσια, βιομάζα, ηλιακά, αιολικά και γεωθερμικά πάρκα. Περίπου 75% της ενέργειας προέρχεται από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, κάτι που ακούγεται πολύ καλό αλλά τώρα τελευταία έχει γίνει λίγο προβληματικό λόγω της ξηρασίας αφού μερικές φορές παρατηρούνται ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ρεπορτάζ του oilprice.com αναφέρει πως η χώρα θα μπορούσε να αποκτήσει παραγωγική ενεργειακή βάση περίπου 60 Gigawatt μόνο από τις δικές της ΑΠΕ. Προς το παρόν όμως η συνολική εγκατεστημένη ισχύς δεν ξεπερνά τα 5,2GW, πράγμα που σημαίνει πως αν συνεχιστεί η αύξηση του πληθυσμού (είναι πλέον πάνω από 105 εκατομμύρια) και αν ανεβεί το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, η χώρα θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει και συμβατικές πηγές ενέργειας, καθώς η ταχεία κατασκευή μεγάλων μονάδων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ δεν είναι κάτι πολύ εύκολο.
Στην τέταρτη θέση, με 98,40%, βρίσκεται το Νεπάλ, το οποίο βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην υδροηλεκτρική ενέργεια, με το 97% να προέρχεται από εκεί. Τα πανύψηλα βουνά και οι παγετώνες των Ιμαλαΐων θα μπορούσαν να δώσουν την δυνατότητα παραγωγής ενέργειας μέχρι και 50GW από τις υδατοπτώσεις. Μία τέτοια επίδοση θα την ανέβαζε στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Προς το παρόν όμως η χώρα παράγει ηλεκτρική ενέργεια μόλις 2,2GW, κάτι που σημαίνει πως οι πάνω από 25 εκατομμύρια κάτοικοι δεν έχουν και πολύ ρεύμα στην διάθεσή τους. Αυτό εξηγεί και το γεγονός πως οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν βιομάζα ως πρώτη θερμαντική ύλη για το μαγείρεμα.
Στην τρίτη θέση βρίσκουμε το Λεσότο. Το 99,30% της ενέργειας που παράγεται στην μικρή αφρικανική χώρα προέρχεται από ΑΠΕ, κυρίως από υδροηλεκτρικά εργοστάσια και με μία μικρή συνεισφορά από ηλιακά και αιολικά πάρκα. Μιλάμε βέβαια για μία πολύ μικρή παραγωγή ενέργειας, αφού η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στο δίκτυο της χώρας είναι μόλις 73 Mw (δηλαδή 0,073 GW), από την οποία τα 72 Mw προέρχονται από ένα φράγμα.
Μία άλλη χώρα στα Ιμαλάια, το Μπουτάν, βρίσκεται στην δεύτερη θέση. Παράγει το 99,8% της ενέργειάς της από ΑΠΕ, με το 99,7% να προέρχεται από υδροηλεκτρικά φράγματα. Και εδώ βέβαια μιλάμε για πολύ μικρή παραγωγή ρεύματος σε μία μικρή χώρα με πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο.
Την πρώτη θέση, με 100% κατέχει η Παραγουάη. Το σύνολο της ενέργειας προέρχεται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Η χώρα είναι η τρίτη στον κόσμο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδατοπτώσεις, πράγμα λογικό αφού είναι γεμάτη από ποτάμια. Η ισχύς των εργοστασίων φτάνει τα 9 GW και αρκεί για την κάλυψη όλων των αναγκών της χώρας και για εξαγωγές προς την γειτονική Βραζιλία.
Μία γρήγορη ματιά στις «πράσινες πρωταθλήτριες» δείχνει καθαρά πως αν μία χώρα είναι «προικισμένη» από την φύση, μπορεί να καταφέρει πολύ εύκολα κάτι που για τις περισσότερες άλλες αποτελεί ένα μακρινό όνειρο. Με μία λεπτομέρεια όμως, καθώς όλες οι παραπάνω χώρες χαρακτηρίζονται από πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο, το οποίο μάλλον κάνει τους «πράσινους τίτλους» χωρίς πολύ νόημα για τους κατοίκους τους.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.