Υπάρχουν και «σιωπηρά» βαρίδια στις αγορές
Shutterstock
Shutterstock

Υπάρχουν και «σιωπηρά» βαρίδια στις αγορές

Αυτή την εβδομάδα όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη First Republic Βank και στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών. 

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων - FDIC - και το υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη επικοινωνήσει με τους επικεφαλής διαφόρων χρηματοπιστωτικών θεσμών για να διαπιστώσουν αν και κατά πόσον θα ενδιαφέρονταν να την εξαγοράσουν. 

Μάλιστα την Παρασκευή κάποιοι από αυτούς απέκτησαν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της First Republic, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, στο πρώτο στάδιο η FDIC θα πάρει τον έλεγχο της τράπεζας και εν συνεχεία θα προσπαθήσει να πουλήσει μέρος ή το σύνολο της First Republic σε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. 

Σε περίπτωση μια τέτοιας εξέλιξης, γίνονται προσπάθειες η συμφωνία να ανακοινωθεί νωρίς το πρωί της Δευτέρας, προκειμένου να αποφευχθεί η αναστάτωση των πελατών της First Republic.

Αν η First Republic χρεοκοπήσει και αφαιρεθούν από το πλάνο οι επενδυτικές τράπεζες - βλέπε Lehman Brothers - θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ με βάση το ύψος των στοιχείων ενεργητικού της, ήτοι 233 δις δολάρια στα τέλη Μαρτίου. 

Ως εκ τούτου, γίνεται κατανοητό ότι οι εξελίξεις και οι χειρισμοί γύρω από την υπόθεση της αμερικανικής τράπεζας θα επηρεάσουν σαφώς το επενδυτικό συναίσθημα και πάνω από όλα, το θεμέλιο λίθο του σύγχρονου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ήτοι την τραπεζική πίστη.(σ.σ:Θυμηθείτε ότι ο κλονισμός της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα εξελίσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το 2023. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Το δεύτερο σημείο στο οποίο είναι καρφωμένα τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας αυτή την εβδομάδα είναι τόσο οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες - με κάποιους να βλέπουν ακόμα και μια  ανατροπή της αναμενόμενης αύξησης επιτοκίων λόγω της τρέχουσας τραπεζικής κρίσης αλλά και των τελευταίων μακροοικονομικών μετρήσεων - όσο και η ρητορική των Κεντρικών Τραπεζιτών. 

Ως στήλη περιμένουμε περισσότερο μια πιθανή ανατροπή στη ρητορική και όχι στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, αν και ποτέ δεν αποκλείουμε τίποτε. Όπως και να έχει, είτε υπάρξει ανατροπή είτε όχι, το επενδυτικό συναίσθημα θα πάρει κατεύθυνση μετά τις συνεδριάσεις της Fed και της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα.

Ο πονοκέφαλος της κινεζικής μεταποίησης

Η αδυναμία του αμερικανικού τραπεζικού τομέα και η επίδραση της αύξησης των επιτοκίων στην οικονομική δραστηριότητα δεν είναι οι μόνοι  προβληματισμοί επί τάπητος όσον αφορά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής αυτής της εβδομάδας.

Μέσα από το πρίσμα ότι η οικονομική άνοδος της Κίνας επέφερε πολλές αλλαγές σε όλους τους τομείς της διεθνούς πολιτικής οικονομίας, όπως το εμπόριο, το συνάλλαγμα, τις επενδύσεις, τα κεφάλαια, την ενέργεια, την τεχνολογία, την ασφάλεια κ.α, γίνεται κατανοητό ότι η επιβράδυνση ή η επιτάχυνση της κινεζικής οικονομίας είναι κάτι που επηρεάζει την ανάπτυξη σε παγκόσμια βάση.

Η απροσδόκητη λοιπόν συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας της Κίνας τον Απρίλιο σύμφωνα με τα  επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, είναι κάτι που αυξάνει την πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των κινεζικών αρχών και όχι μόνο. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ο δείκτης της μεταποίησης -PMI- μειώθηκε στο 49,2 από 51,9 τον Μάρτιο, περνώντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση και τη συρρίκνωση της δραστηριότητας σε μηνιαία βάση.(σ.σ: σύνθετος PMI υποχώρησε στις 54,4 από τις 57 μονάδες).

Η μέτρηση αυτή ήταν αρκετά κάτω από τις εκτιμήσεις για PMI  πέριξ των 51,4 μονάδων και σηματοδότησε την πρώτη συρρίκνωση από τον Δεκέμβριο, όταν ο επίσημος PMI της μεταποίησης ήταν στις 47 μονάδες.

Όμως τότε η Κίνα ήταν ακόμα κάτω από την επιρροή των μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας.

Η χώρα πλέον απομακρύνεται σταθερά από τη πολιτική μηδενικής ανοχής στη Covid 19 και επιδιώκει να τονώσει μια οικονομία εν μέσω υποτονικής παγκόσμιας ζήτησης και επίμονης αδυναμίας του κλάδου των ακινήτων. 

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο λοιπόν μπορεί να αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν το πρώτο τρίμηνο χάρη στην ισχυρή κατανάλωση υπηρεσιών - με κύριο μοχλό τα ταξίδια αναψυχής - αλλά η παραγωγή των εργοστασίων έχει καθυστερήσει λόγω της ασθενούς παγκόσμιας ανάπτυξης. (σ.σ:Εμφανής η επίδραση της τελευταίας στις νέες παραγγελίες εξαγωγών, οι οποίες  μειώθηκαν στις  47,6 μονάδες από 50,4 τον Μάρτιο).

Παρεμφερή ποιοτικά στοιχεία είδαμε και στις αναγνώσεις των ευρωπαϊκών δεικτών PMI την προηγούμενη εβδομάδα.

Το Πολιτικό Γραφείο, το κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, τόνισε την Παρασκευή ότι η αποκατάσταση και η επέκταση της ζήτησης είναι πλέον το ζητούμενο για την κινεζική οικονομία και προειδοποίησε ότι η τρέχουσα βελτίωση χαρακτηρίζεται από «ασθενή ορμή και ανεπαρκή ζήτηση».

Η αύξηση των τραπεζικών αποταμιεύσεων και η μείωση των τιμών υποδεικνύουν επίσης σοβαρές καθοδικές τάσεις για τη ζήτηση, ενώ η αύξηση των λιανικών πωλήσεων μπορεί να επιταχύνθηκε τον Μάρτιο σε υψηλά δύο ετών, αλλά η άνοδος αυτή ήταν από μια εξαιρετικά χαμηλή βάση, με αποτέλεσμα οι οικονομολόγοι να είναι προσεκτικοί σχετικά με τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας ισχύος.

Όλα αυτά αναμένεται να επιβαρύνουν σημαντικά την αγορά εργασίας στην Κίνα. Βλέπετε, ο μεταποιητικός τομέας, απασχολεί περίπου το 18% του εργατικού δυναμικού της Κίνας. Η πτώση των εξαγωγών έχει σαν αποτέλεσμα αρκετοί εξαγωγείς να έχουν παγώσει τις επενδύσεις και ορισμένοι  να προχωρούν και σε σημαντικές μειώσεις στο κόστος εργασίας. 

Ένα ακόμα αγκάθι για την κινεζική οικονομία είναι η παραμονή της εμπιστοσύνης στον τομέα των ακινήτων σε χαμηλά επίπεδα. Η κρίση του 2020 που περιλάμβανε αθετήσεις χρέους και πάγωμα της  κατασκευής πολλών  προπωληθέντων στεγαστικών έργων έπληξε ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη. Σχεδόν τρία χρόνια μετά, παραμένει εύθραυστη, παρά τα μέτρα στήριξης από το Πεκίνο.

Το τελευταίο πάντως είναι αποφασισμένο να προστατέψει την αγορά εργασίας,  την εσωτερική ζήτηση και τις εξαγωγές, ανακοινώνοντας ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα μέτρα υποστήριξης των εξαγωγών αυτοκινήτων, μέτρα για  διευκόλυνση της έκδοσης βίζας για επιχειρηματίες στο εξωτερικό, νέες επιδοτήσεις σε εταιρείες που προσλαμβάνουν πτυχιούχους κολεγίων και μέτρα για την ενίσχυση των πηγών εισοδήματος των πολιτών.

Βάση όλων των παραπάνω, κατανοούμε γιατί παρά το γεγονός ότι η Κίνα ανέφερε καλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% το πρώτο τρίμηνο- κάτι που ώθησε αρκετές εταιρείες επενδύσεων να αυξήσουν τις οικονομικές τους προβλέψεις για το έτος- εντούτοις τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επέμειναν στην παραδοχή ότι «οι εσωτερικοί παράγοντες εξακολουθούν να μην είναι ισχυροί και η ζήτηση εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής» . 

Το πιο πιθανόν λοιπόν είναι η κινεζική κυβέρνηση να συνεχίσει τις υποστηρικτικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές της το δεύτερο τρίμηνο και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες στον υπόλοιπο κόσμο να συμπεριλάβουν στα μέτωπα που έχουν να αντιμετωπίσουν την σήματα από τη κινεζική μεταποίηση.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.