Στεγαστικά: Πόσο αυξάνεται η δόση του δανείου

Στεγαστικά: Πόσο αυξάνεται η δόση του δανείου

Μεγάλες αυξήσεις στις δόσεις για δάνεια και ταλαιπωρία των δανειοληπτών προοιωνίζεται η στάση της ΕΚΤ η οποία πριν λίγες ημέρες ουσιαστικά ανήγγειλε αύξηση των επιτοκίων 1%, με καθυστέρηση ενός μήνα. Δηλαδή η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της 0,50% αλλά ανήγγειλε δεύτερη αύξηση τον Μάρτιο η οποία με βάση όσα έχουν ειπωθεί από προηγούμενες συνεδριάσεις αναμένεται να είναι 0,50%.

Τα παραπάνω μεταφράζονται σε αυξήσεις των μηνιαίων δόσεων που κυμαίνονται ήδη μεταξύ 130 και 180 ευρώ για στεγαστικά δάνεια 100.000 ευρώ (μέσο στεγαστικό δάνειο 70.000-100.000 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία), για τη δεκαετία. Η αύξηση στις δόσεις, αναμένεται να φθάσει και τα 220 ευρώ μετά από νέα αύξηση της ΕΚΤ τον Μάρτιο.

Για αντίστοιχα 20ετή δάνεια οι αυξήσεις στις δόσεις κυμαίνονται από 170 ευρώ έως και λίγο πάνω από 200 ευρώ, αλλά θα αυξηθούν επίσης μετά από μία αύξηση 0,50% το Μάρτιο κυμαινόμενες σε 210 έως 240 ευρώ.

Οι αυξήσεις είναι «τσουχτερές» και ο ρυθμός τους ελέω ΕΚΤ καταιγιστικός. Ήδη με την πρόσφατη νέα άνοδο η ΕΚΤ μετρά 5 αυξήσεις από τον Ιούλιο του 2022 δηλαδή μέσα σε επτά μήνες οι οποίες έφεραν το επιτόκιο στο 3%. Συγκριτικά το euribor τριμήνου επί του οποίου εφαρμόζεται προσθετικά το σταθερό περιθώριο των δανείων, κινείται με σχετικά ομαλότερο ρυθμό σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αυξανόμενο μάλλον ηπιότερα στο 2,56%. 

Οροφή των επιτοκίων

Ωστόσο οι αναλυτές των οίκων, οι τράπεζες και ευρύτερα η αγορά, αναμένει ότι η οροφή των επιτοκίων είναι στα επίπεδα αυτά δηλαδή στο 3,5% για το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ, τουλάχιστον για φέτος και πιθανόν και για του χρόνου, όπου οι εκτιμήσεις για το 2024, θέλουν περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού.

Για την ώρα πάντως, η μείωση του πληθωριστικού ρυθμού έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχισθεί όπως δείχνουν οι τιμές των καυσίμων, πρώτων υλών και αγροτικών προϊόντων οι οποίες έχουν ξεκινήσει μετά το Σεπτέμβριο πέρυσι και έχουν συνεχιστεί χωρίς να έχουν περάσει ακόμα στην αγορά για να «μετρηθούν» ως πληθωριστικός ρυθμός. Αυτό ευνοεί τη σταθεροποίηση των επιτοκίων.

Οι ενδείξεις τόσο για τη χώρα μας, όσο και διεθνώς, είναι ότι οι τιμές υποχωρούν και ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, αν και ουδείς μπορεί να προδικάσει το μέλλον, όταν ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία. Όσο ο πληθωρισμός μειώνεται τόσο ενισχύονται οι προσδοκίες για σταθεροποίηση των επιτοκίων.

Σε αυτή την περίπτωση, το 3% και πιθανόν και το 3,50% μετά το Μάρτιο είναι εξαιρετικά πιθανά επίπεδα και για το euribor που θα τρέξει να «ισοφαρίσει» και να ξεπεράσει ελαφρώς ίσως τα επιτόκια της ΕΚΤ. 

Επί του euribor τώρα προστίθεται το σταθερό περιθώριο των τραπεζών το οποίο γενικά κυμαίνεται μεταξύ 2,50%-3% και κυρίως 3% ανάλογα:

  • Με την κατηγορία των δανείων και την τράπεζα, 
  • Αν το δάνειο έχει ωριμάσει κι έχει ξεπεραστεί το βάρος της περιόδου τοκοφορίας περίπου μετά το μισό της συνολικής διάρκειάς του
  • Αν έχει ρυθμισθεί ή ανήκει σε δάνεια που τιτλοποιήθηκαν. 
  • Αν είναι νέο δάνειο που δόθηκε με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Να σημειωθεί εδώ ότι υπάρχουν τράπεζες οι οποίες έχουν συνάψει στεγαστικά δάνεια με σταθερό περιθώριο 2,5% επί του euribor. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά στεγαστικά δάνεια για παράδειγμα τα οποία ήδη πληρώνουν δόση με κυμαινόμενο επιτόκιο που με το σταθερό περιθώριο υπολογίζεται συνολικά όχι μόνον σε 6% αλλά και σε 6,5%.