Microsoft: Η Κίνα θα χρησιμοποιήσει AI για να επηρεάσει το εκλογικό κοινό
Shutterstock
Shutterstock
Εκλογές ΗΠΑ

Microsoft: Η Κίνα θα χρησιμοποιήσει AI για να επηρεάσει το εκλογικό κοινό

Η Κίνα θα επιχειρήσει να επηρεάσει τις εκλογές στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ινδία φέτος με τη χρήση περιεχομένου που δημιουργείται από Τεχνητή Νοημοσύνη, προειδοποιεί ο τεχνολογικός «κολοσσός» της Microsoft.

Μετά από μια «δοκιμαστική» προσπάθεια, κατά τη διάρκεια των προεδρικών στην Ταΐβάν, αναφέρει ο Guardian, κυβερνοομάδες που υποστηρίζονται από το κινεζικό κράτος στρέφουν τα βέλη τους και σε άλλες εκλογές το 2024, σύμφωνα με έκθεση της Microsoft.

«Καθώς η Ινδία, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ οδηγούνται στις κάλπες, είναι πιθανό να δούμε κινεζικούς κυβερνοχώρους και παράγοντες επιρροής, όπως και Βορειοκορεάτες, να συνεργάζονται με το Πεκίνο για να διαταράξουν την εκλογική τους διαδικασία», αναφέρει η έκθεση.

Η Microsoft δήλωσε ότι «τουλάχιστον» η Κίνα θα δημιουργήσει και θα διανείμει μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης περιεχόμενο που δημιουργείται μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης για να «ωφελήσει τις θέσεις της σε αυτές τις εκλογές υψηλού προφίλ».

«Αν και ο αντίκτυπος αυτού του περιεχομένου στη δυνατότητα επιρροής του κοινού παραμένει χαμηλός, ο αυξανόμενος πειραματισμός της Κίνας στην αύξηση των memes, βίντεο και ηχητικών θα συνεχιστεί - και μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικός στην πορεία", δήλωσε η Microsoft.

Η εταιρεία ανέφερε στην έκθεση ότι η Κίνα είχε ήδη επιχειρήσει μια εκστρατεία παραπληροφόρησης μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης στις προεδρικές εκλογές της Ταϊβάν τον Ιανουάριο. Η εταιρεία δήλωσε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που είδε μια κρατικά υποστηριζόμενη οντότητα να χρησιμοποιεί περιεχόμενο που δημιουργήθηκε με Τεχνητή Νοημοσύνη σε μια προσπάθεια να επηρεάσει μια ξένη εκλογική διαδικασία.

Μια ομάδα υποστηριζόμενη από το Πεκίνο, ονόματι «Storm 1376», επίσης γνωστή ως «Spamouflage» ή «Dragonbridge», ήταν ιδιαίτερα ενεργή κατά τη διάρκεια των εκλογών στην Ταϊβάν, επισημαίνει ο Guardian. Οι προσπάθειές της να επηρεάσει τις εκλογές περιλάμβαναν την ανάρτηση ψεύτικου ηχητικού υλικού στο YouTube με τον υποψήφιο των εκλογών Terry Gou - ο οποίος είχε αποσυρθεί τον Νοέμβριο - να υποστηρίζει άλλον υποψήφιο. Η Microsoft δήλωσε ότι το κλιπ είχε πιθανότατα παραχθεί μέσω ΑΙ και το YouTube αφαίρεσε το περιεχόμενο πριν φτάσει σε πολλούς χρήστες.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι οι κινεζικές ομάδες συνεχίζουν να πραγματοποιούν εκστρατείες επιρροής στις ΗΠΑ επισημαίνοντας ότι, ηθοποιοί χρησιμοποιούν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να θέσουν «διχαστικά ερωτήματα» στους Αμερικανούς ψηφοφόρους και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν ζητήματα που τους προβληματίζουν.

Η υποστηριζόμενη από το Πεκίνο ομάδα προώθησε μια σειρά από memes μέσω AI σχετικά με τον υποψήφιο William Lai - ο οποίος έχει εκφραστεί υπέρ της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της Ταΐβάν - τα οποία προέβαλαν αβάσιμους ισχυρισμούς κατά του Lai κατηγορώντας τον για υπεξαίρεση κρατικών κονδυλίων.

Σημειώθηκε επίσης αυξημένη χρήση βίντεο παρουσιαστών ειδήσεων που δημιουργήθηκαν μέσω ΑΙ, μια τακτική που έχει χρησιμοποιηθεί και από το Ιράν, γράφει η βρεταννική εφημερίδα, με τον «παρουσιαστή» να προβάλλει αβάσιμους ισχυρισμούς για την ιδιωτική ζωή του Lai.

Η Microsoft δήλωσε ότι οι παρουσιαστές ειδήσεων δημιουργήθηκαν από το εργαλείο CapCut, κινεζική εταιρεία ByteDance, την ιδιοκτήτρια του TikTok.

Πηγή: Guardian