Μια λίμνη «Koi» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια λίμνη «Koi» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Στο κλείσιμο του χρόνου, η Google δημοσιεύει το «Έτος αναζήτησης» με τις πιο δημοφιλείς αναφορές που υποβάλλουν οι χρήστες στη διεθνή πλατφόρμα. Ανάμεσα στις λίστες, το «Year in Search» παρέχει και κατάταξη με τα πιο δημοφιλή μουσεία διεθνώς, σύμφωνα με τις αναζητήσεις στους χάρτες της Googlemap. Στην πρώτη δεκάδα, λοιπόν, φιγουράρουν με αριθμητική σειρά τα εξής μουσεία:

  • Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι
  • Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο
  • Μουσείο Ορσέ στο Παρίσι
  • Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο
  • teamLab Planets στο Τόκιο 
  • Εθνικό Μουσείο «Ρέικσμουζεουμ» στο Άμστερνταμ
  • Εθνικό Μουσείο Πράδο στη Μαδρίτη
  • Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ 
  • Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη
  • Σπίτι της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ 

Πρόκειται για αρκετά προβλέψιμη λίστα που επικεντρώνεται στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου τα πλήθη των τουριστών συρρέουν όλο τον χρόνο. Την πρώτη πεντάδα, όμως, κλείνει ένα μουσείο στο Τόκιο για το οποίο δεν είχα την παραμικρή ιδέα. Θέλοντας να μάθω περισσότερα, αναζήτησα την ταυτότητά του στο διαδίκτυο.

Το teamLab Planets περιλαμβάνει μια ψηφιακή λίμνη Koi όπου κινούμενα ψάρια εκρήγνυνται σε λουλούδια καθώς οι επισκέπτες τα αγγίζουν, ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (vr) όπου διασχίζεις κοσμικές σφαίρες και μπορείς να αλληλεπιδράσεις με το «φως». Αποτελείται από τέσσερις χώρους μεγάλης κλίμακας και δύο «κήπους» που δημιουργήθηκαν από την ομάδα ψηφιακής τέχνης teamLab.

Από τη διαδραστική εμπειρία του teamLab Planets 

Μεταφέρω από την αγγλική σελίδα: ο θεατής εισέρχεται ξυπόλητος και βυθίζεται ανάμεσα σε τεράστια «έργα τέχνης» με τον κόσμο γύρω του. Τα έργα αλλάζουν από την παρουσία των ανθρώπων, θολώνοντας την αντίληψη των ορίων μεταξύ του εαυτού και του έργου. Οι επισκέπτες αλληλοεπιδρούν με τα έργα τέχνης, δημιουργώντας μια συνέχεια μεταξύ του εαυτού, της τέχνης και του κόσμου ολόγυρα. Συναρπαστικό; Φαντάζει εξίσου γοητευτικό με την εμπειρία που παρέχει ένα λούνα-παρκ.

Το μουσείο ισχυρίζεται ότι ένας στους δέκα τουρίστες στην Ιαπωνία αγοράζει εισιτήριο για να παρακολουθήσει τη διαδραστική εμπειρία του teamLab. Για του λόγου το αληθές, στην αρχή της ιστοσελίδας του μουσείου αναφέρεται ότι η τρέχουσα έκθεση πήρε παράταση και από τα τέλη Δεκεμβρίου θα διατίθενται εισιτήρια για τον Μάρτιο!  

Από τη διαδραστική εμπειρία του teamLab Planets 

Δεν είναι μόνο το ιαπωνικό μουσείο που δείχνει το μέλλον. Το «παραδοσιακό» Ορσέ στο Παρίσι φιλοξενεί αφιέρωμα στον Βαν Γκογκ όπου σε υποδέχεται με «σάρκα και οστά». Εδώ ο ζωγράφος, ή μάλλον το ψηφιακό του ολόγραμμα, «κλέβει» τις εντυπώσεις από το ζωγραφικό έργο και μας προσφέρει λίγα διασκεδαστικά λεπτά. Ήδη, η προβολή – και η εμπορική επιτυχία της έκθεσης – είναι εξασφαλισμένη.

Στη λίστα με τα πιο δημοφιλή μουσεία απουσιάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Κι όμως, η περιήγηση στο ιστορικό μουσείο προσφέρει μια εμπειρία ολοζώντανη. Στον εσωτερικό του κήπο, ανάμεσα σε αγάλματα και μνημειακά έργα όπως το ψηφιδωτό κεφάλι της Μέδουσας – το ίδιο που έκανε ο Τσαρούχης έμβλημα στο μουσείο του – ο θεατής περπατά έναν κήπο με λιόδεντρα, λουλούδια της αττικής γης και μια μικρή λίμνη «Koi», όλα χορηγία της ιαπωνικής εταιρείας στην Ελλάδα jti.

Η περιήγηση στην αυλή του μουσείου προσφέρει στον επισκέπτη ψυχική ανάταση, κυρίως όμως δείχνει κάτι άλλο: ο δυτικός άνθρωπος δεν μπορεί να βλέπει ή να ακούει τέχνη χωρίς να στοχάζεται, δηλαδή χωρίς να αναζητεί τον λόγο της. Του το υπαγορεύει η κλασική του παιδεία.

Κεντρική φωτ.: Η μικρή λίμνη στον εσωτερικό κήπο του ΕΑΜ και στο βάθος ο Ηρακλής από το ναυάγιο των Αντικυθήρων