Φωτογραφία Αρχείου
Στα «βαθιά» της προεκλογικής μάχης μετά την επίσκεψη στην Άγκυρα
AP Photo/Thanassis Stavrakis
AP Photo/Thanassis Stavrakis
Φωτογραφία Αρχείου

Στα «βαθιά» της προεκλογικής μάχης μετά την επίσκεψη στην Άγκυρα

Σε μια ευαίσθητη χρονική συγκυρία, μόλις 28 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στην Άγκυρα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο. Η διατήρηση της ύφεσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το ήπιο κλίμα σε επίπεδο ρητορικής, αλλά και επί του πεδίου, είναι το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να διαμηνύει, μέσω της τουρκικής Μιλιέτ, ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να μένουν ανοικτοί ακόμα και σε περιόδους έντασης.

«Να αλλάξουμε την οπτική μας», σημειώνει χαρακτηριστικά, «αντί να βλέπουμε ένα γρίφο που δεν λύνεται, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση μιας θετικής ατζέντας και να επιδιώξουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των λαών μας». Επίλυση διαφορών μέσω καλόπιστου διαλόγου και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, είναι το βασικό θεώρημα για την Αθήνα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει «ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να προχωρήσουμε με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαφωνούμε με πολιτισμένο τρόπο».

Η προσπάθεια διατήρησης ενός θετικού κλίματος, στον απόηχο κινήσεων της τουρκικής πλευράς, που προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας, όπως η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος, δείχνει να αποτελεί ζητούμενο και για την Άγκυρα, ακόμη κι όταν ο Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να απεμπολεί καμία από τις πάγιες αναθεωρητικές θέσεις της χώρας του, δηλώνει στην Καθημερινή της Κυριακής, «τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται ως πακέτο. Δεν πρέπει να αγνοούμε άλλα αμφιλεγόμενα σημεία εστιάζοντας σε μία και μόνο διαφορά, όταν λέμε ότι καταλήξαμε σε μια συνολική λύση, δεν πρέπει να μεταφέρουμε προστριβές στις μελλοντικές γενιές».

Πρόκειται, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, για την πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα - τον Μάρτιο του 2022 είχε βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη και είχε γευματίσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας - αλλά και η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα τα τελευταία πέντε χρόνια, με νέο δεδομένο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις την υιοθέτηση της Διακήρυξης των Αθηνών και την υπογραφή 15 Μνημονίων συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα.

Στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να οριστεί και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, θετικής ατζέντας και Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και να γίνει επισκόπηση της προόδου σε επίπεδο διμερών σχέσεων αλλά και στους τομείς συνεργασίας, που έχουν συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο τετ α τετ των δύο ηγετών αναμένεται να επιβεβαιωθεί η επόμενη συνάντηση τους κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αν και οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον προσεχή Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η επανενεργοποίηση των επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία τους τελευταίους μήνες έχει ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα και παραπέμπουν στην εφαρμογή της διευκόλυνσης της βίζας για Τούρκους πολίτες σε 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στη σχεδόν μηδενική παραβατικότητα στον αέρα, αλλά και στη καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στο Μεταναστευτικό και στη συνολική μείωση των ροών, παρά τις αυξομειώσεις.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στον Πρόεδρο της Τουρκίας το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος, ενώ οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν σε ό,τι αφορά στα θαλάσσια πάρκα ότι «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν από την πρώτη στιγμή σαφής. Η Ελλάδα, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της θάλασσας και με σταθερό έρεισμα στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, θα προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων επί τη βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της».

Η παραμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα θα είναι ολιγόωρη, με τον πρωθυπουργό να επιστρέφει αμέσως μετά στην εσωτερική προεκλογική ατζέντα. Στο πρόγραμμα των περιοδειών του σειρά παίρνουν κρίσιμες περιφέρειες, όπως αυτές της Μακεδονίας, με τον πρωθυπουργό να στοχεύει να αναδείξει από εκεί το πατριωτικό πρόσημο των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησής του, την ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της χώρας, τις στρατηγικές συμμαχίες, που έχει αναπτύξει, αλλά και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα, είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει σε πρώτο πλάνο τα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα τη στήριξη της κυβέρνησης στις μητέρες, με αφορμή τη γιορτή της Μητέρας, αναφέροντας την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας, από 4 σε 9 μήνες για ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες και την η αύξηση του επιδόματος γέννησης, το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», με την προσθήκη νέων δικαιούχων ή τα μέτρα για τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου ή συγκατοίκησης για την προσωρινή στέγαση κατοίκων των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, όπως έκανε στην κυριακάτικη ανάρτηση του.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται και η σύγκρουση των αρχηγών στη Βουλή, στην προ ημερησίας συζήτηση για την ακρίβεια, το θέμα, που και η κυβέρνηση αναγνωρίζει ως το μείζον για τους πολίτες. Από το βήμα της ολομέλειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει τα μέτρα ελέγχου της αισχροκέρδειας, που έχουν ληφθεί, αλλά και τις αυξήσεις, που έχουν δοθεί στο δημόσιο, τις συντάξεις και τον ιδιωτικό τομέα, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι η πιο αποτελεσματική απάντηση στις πληθωριστικές πιέσεις είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων, ενώ θα εστιάσει και στις ακοστολόγητες και ανεφάρμοστες προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Στις αλλεπάλληλες επαφές του με τους πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξακολουθήσει να θέτει το διακύβευμα της κάλπης, ζητώντας το αποτέλεσμα της κάλπης να στείλει, όπως λέει, «το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι πανίσχυρη, πρωταγωνίστρια στο πολιτικό σκηνικό, με μία ισχυρή εντολή από τους πολίτες να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων τετραετίας, το οποίο πραγματικά θα μας φέρνει σταθερά όλο και πιο κοντά στην Ευρώπη»