Τα πολλά και μεγάλα ρεκόρ του 2023!

Τα πολλά και μεγάλα ρεκόρ του 2023!

Στην ολοκλήρωση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του 2022 ήταν εύλογη η αβεβαιότητα ως προς την δυνατότητα επανάληψης των υψηλών επιδόσεων των εισηγμένων εταιριών.

Οι εισηγμένες είχαν πετύχει ένα μεγάλο ρεκόρ κερδοφορίας ξεπερνώντας τα 10 δισ. ευρώ σε καθαρά κέρδη με παράλληλες ισχυρές επιδόσεις στα λειτουργικά αποτελέσματα των εμποροβιομηχανικών εταιριών και μεγάλη υποστήριξη από μη επαναλαμβανόμενες εγγραφές στις τράπεζες. Παράλληλα για πρώτη φορά η αγορά μετά το 2009 είδε τα μερίσματα να υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ και το πλήθος των εταιριών να ξεπερνά τους 35 – 40 «συνήθεις υπόπτους» που απρόσκοπτα μοιράζουν μέρισμα.

Το τέλος της περυσινής δημοσίευσης βρήκε τις εισηγμένες να δημοσιεύουν υψηλότερα και ποιοτικότερα μεγέθη. Μάλιστα η επίδοση αυτή έρχεται με χαμηλότερο τζίρο αποτέλεσμα κυρίως του κλάδου ενέργειας που αναμενόμενα επέστρεψε σε κανονικές ταρίφες.

Ωστόσο δεν ήταν μόνο η ενέργεια που έδειξε χαμηλότερες επιδόσεις. Η μεταλλουργία επανήλθε σε κανονικά περιθώρια κερδοφορίας με αρκετές εταιρίες να συρρικνώνουν την τελική γραμμή ή ακόμα να περνούν και σε ζημιές. Τα διυλιστήρια είχαν μια τέλεια χρήση το 2022 ενώ το 2023 αν δεν ήταν οι αρνητικές διαφορές αποτίμησης αποθεμάτων θα είχαν πιάσει σε δημοσιευμένο επίπεδο το «απόλυτο» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα αποτελέσματα τους δεν ήταν δυνατά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Στους κλάδους σημαντική μεγέθυνση είδαμε τον τουρισμό να ισχυροποιεί τα έσοδα και τα κέρδη των μεταφορικών εταιριών, των εταιριών leasing και των υποδομών. Η διάχυση της τουριστικής ζήτησης ήταν εμφανής με έμμεσο τρόπο και σε άλλους κλάδους όπως τα τρόφιμα. Η εταιρίες ακινήτων είδαν τα λειτουργικά τους κέρδη να αυξάνονται κατά 34% και την καθαρή κερδοφορία τους να αυξάνεται κατά 53% ενισχυμένη και από την αναπροσαρμογή της αξίας του χαρτοφυλακίου του ενεργητικού τους.

Η μείωση του κόστους ενέργειας ανακούφισε πολλές εταιρίες που είχαν ζοριστεί το 2022 (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κρι – Κρι). Η πληροφορική και οι κατασκευές βρίσκονται στην ζώνη των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης με αλματώδη αύξηση σε τζίρο και κάποιες με πολύ αξιόλογη κερδοφορία.

Επιμέρους μεγάλες επιδόσεις είδαμε από Αεροπορία Αιγαίου, Τιτάν, Cenergy, Σαράντη, Jumbo, Mytilineos, Ελ. Βενιζέλος, Autohellas όλες σε ρεκόρ επιδόσεων που συνοδεύονται από μερίσματα και όλες με προοπτική υπέρβασης του πήχη το 2024. Σε μικρότερες εταιρίες ξεχώρισαν οι Κτήμα Λαζαρίδη, AS Company, Unibios, Λούλης, Flexopack, Πετρόπουλος, και Μοτοδυναμική.

Στις 150 εταιρίες που δημοσίευσαν μέχρι χθες το απόγευμα αποτελέσματα το 81% παρουσίασε κέρδη εκ των οποίων το 44% βελτίωσε την περυσινή θετική του επίδοση. Πρόκειται για μια από τις πιο ποιοτικές δημοσιεύσεις μεγεθών που έχει καταγραφεί από την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Το σύνολο των ισολογισμών έδειξε κύκλο εργασιών 94,3 εκατ. ευρώ (-8,4%), λειτουργικά κέρδη 14,93 δις ευρώ (+6,4%) και Καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας 10,81 δις ευρώ +1,8%. Από τα καθαρά κέρδη το μερίδιο των τραπεζών ήταν 3,87 δις ευρώ σχεδόν το ίδιο με πέρυσι άρα πρακτικά μιλάμε για μια κερδοφορία που ήρθε από την αύξηση των επιδόσεων του εμποροβιομηχανικού κλάδου (+2,6%).

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι παρά το ότι οι εισηγμένες έρχονταν από μια χρήση ρεκόρ κατάφεραν να πάνε τον πήχη ψηλότερα με καθολική συμμετοχή: 55 εταιρίες (41%) έκαναν ρεκόρ τζίρου όλων των εποχών 53 εταιρίες (40%) τα υψηλότερα EBITDA της εισηγμένης ιστορίας τους και 41 εταιρίες (29%) ρεκόρ κερδοφορίας όλων των εποχών.

Τα Turn-Arounds: Απόλυτη ισορροπία (13-13) των εταιριών που γύρισαν από κέρδη σε ζημιές και ανάποδα με αρκετές εμφατικές παρουσίες στη κερδοφόρα πλευρά όπως οι ΔΕΗ, Lamda και Dimand. Στον αντίποδα οι 12 εταιρίες που γύρισαν σε ζημιές περιλαμβάνουν κυρίως μεταλλουργικές εταιρίες.

Ταμείο: Αν και τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν το 2023 κατά 9,2% αυτό δεν άλλαξε ιδιαίτερα την εικόνα της ρευστότητας με 36 εταιρίες να διατηρούν μηδενικό καθαρό δανεισμό είτε λόγω πώλησης παγίων στοιχείων είτε λόγω εξαιρετικών οργανικών ταμειακών ροών. Η ταμειακή άνεση δίνει τη δυνατότητα στις εταιρίες να προχωρήσουν στην εκτέλεση του επενδυτικού τους προγράμματος και να μοιράσουν ικανοποιητικά μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου.

Μερίσματα: Ο αριθμός των 58 εταιριών που θα μοιράσουν μερίσματα είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί προσεγγίζοντας τις ημερομηνίες των Γενικών συνελεύσεων καθώς πολλές διοικήσεις έχουν επιφυλαχθεί να ανακοινώσουν τα μερίσματα που θα μοιράσουν σε δεύτερο χρόνο. Προς το παρόν τα προς διανομή μερίσματα διαμορφώνονται σε 3,41 δις ευρώ με προοπτική να ξεπεράσουν τα 3,8 δις ευρώ. Η μέση μερισματική απόδοση του FTSE-25 βρίσκεται στο 4,3% και δεδομένου του κόστους κεφαλαίου θεωρείται απόλυτα ικανοποιητική.

Τι θα μοιράσουν για την χρήση του 2023 οι εταιρίες σε μερίσματα

Με αυτές τις επιδόσεις το ΧΑ κρατάει μια καλή σχέση κερδοφορίας αποτιμήσεων (κάτω από τις 9 φορές) βελτιώνοντας τόσο το ανοδικό περιθώριο όσο και τις μερισματικές αποδόσεις των επενδυτών. Οι θετικές προοπτικές που έχουν διατυπωθεί από την πλειοψηφία των δεικτοβαρών εταιριών για την τρέχουσα χρήση είναι μια θετική ένδειξη για την συνέχιση της καλής πορείας των εταιρικών κερδών και εν τέλει της πορείας του ΧΑ.