Ποιοι θα αγοράσουν τις τραπεζικές μετοχές του ΤΧΣ
Shutterstock
Shutterstock

Ποιοι θα αγοράσουν τις τραπεζικές μετοχές του ΤΧΣ

Το παζλ της ανόδου του Χρηματιστηρίου συμπληρώνεται με σωστό τρόπο. Από τη μια πλευρά οι προσδοκίες διεγείρουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και κινητοποιούν εισροές κυρίως από το εξωτερικό και από την άλλη πλευρά υλοποιούνται τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί. Δομώντας έτσι ένα ισχυρό υπόβαθρο για περαιτέρω άνοδο και ένα ανάχωμα σε ενδεχόμενο υποχώρησης. 

Έτσι η ανακοίνωση της έναρξης των διαδικασιών για το μέλλον των μετοχών των τραπεζών, που έχει στην κατοχή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δείχνει πως ακολουθούνται πιστά, όλα όσα οι επενδυτές είχαν υπ’ όψιν τους, όταν τοποθετούσαν τα κεφάλαια τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το ΤΧΣ θα προβεί σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά του ποσοστού συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank, που ανέρχεται στο 1,4%. Θα έχει προηγηθεί η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Eurobank, με την οποία θα ζητά να αποκτήσει αυτό το 1,4% των μετοχών της τράπεζας που ανήκουν σήμερα στο ΤΧΣ. Προφανώς και το ΤΧΣ δεν μπορεί να πωλήσει το ποσοστό αυτό στην Eurobank, αν προηγουμένως δεν έχει ζητήσει άλλες προσφορές, που μπορεί να είναι υψηλότερες. 

Ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της διαγωνιστικής διαδικασίας;

Ενδεχόμενο Α: Η Εurobank θα αποκτήσει το 1,4% των ιδίων μετοχών της, μέσα στα γενικότερα πλαίσια της απόφασης της, για την αγορά ίδιων μετοχών με κατώτατη τιμή τα 1,10 ευρώ και ανώτατη τιμή τα 1,9 ευρώ. Και η τράπεζα θα γίνει 100% ιδιωτική με την Fairfax σαν στρατηγικό επενδυτή και κάτοχο του 32,99% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ενδεχόμενο Β: Ένας θεσμικός επενδυτής που βλέπει τη μετοχή της Eurobank σαν επενδυτική ευκαιρία και θέλει να αγοράσει το «στοίχημα Ελλάδα», χωρίς ωστόσο να επιθυμεί στρατηγική συμμετοχή στην τράπεζα, αποκτά με μεγαλύτερο τίμημα το 1,4%. Ο επενδυτής αυτός, πιθανότατα fund, θα παραμείνει passive investor παρακολουθώντας σιωπηρά την πορεία της τράπεζας. Η Eurobank και πάλι θα γίνει 100% ιδιωτική και στη μετοχική της βάση, θα εμφανίζεται ένας ακόμα θεσμικός επενδυτής από το εξωτερικό. 

Δηλαδή ό, τι και να γίνει, μπροστά μας θα έχουμε αυτό που ονομάζουν οι αγγλοσάξονες, ένα “win – win situation” για όλους. Και για το ΤΧΣ και για την Eurobank.

Αυτή η διαγωνιστική διαδικασία ίσως και να είναι η ευκολότερη για το ΤΧΣ. Διότι το ΤΧΣ εκτός από την μικρή συμμετοχή του 1,4% στην Eurobank, διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του, το 40,39% της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και το 8,99% της Alpha Bank. 

Έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά για το μέλλον των συμμετοχών αυτών του ΤΧΣ στις τρεις συστημικές τράπεζες. 

Για το 20% της Εθνικής Τράπεζας είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας (Public Investment Fund – PIF), το οποίο διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων ύψους $780 δισ. 

Για την Τράπεζα Πειραιώς είχε υπάρξει διερευνητικό ενδιαφέρον από το ιταλικό Private Equity fund ΙΟΝ Group, που διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο συμμετοχών ύψους 16 δισ. ευρώ.

Ενώ για το ποσοστό του 8,99% στην Alpha Bank έχουν υπάρξει δημοσιεύματα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος της ολλανδικής Reggeborgh που ήδη διαθέτει το 5,15% της Alpha Bank. Η Reggerorgh είναι σήμερα ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας μετά το ΤΧΣ και τον Αμερικανό fund manager John Paulson που κατέχει το 7,32%.

Προφανώς, σε αυτή τη νέα φάση, το ΤΧΣ δεν θα αρκεστεί στην εκδήλωση ενδιαφέροντος κάποιων επενδυτών, αλλά θα δομήσει μια αυστηρά καθορισμένη διαγωνιστική διαδικασία.

Το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές και η βούληση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αποχωρήσει από τη μετοχική βάση των συστημικών τραπεζών, υπόσχονται ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον επενδυτικό σκηνικό για τις τραπεζικές μετοχές που αποτελούν ούτως ή αλλιώς τη «λοκομοτίβα» του Χρηματιστηρίου Αθηνών.