Πληθωρισμός, λιανεμπόριο και δασμοί στο επίκεντρο
shutterstock
shutterstock
Wall Street

Πληθωρισμός, λιανεμπόριο και δασμοί στο επίκεντρο

Το «μενού» της χρηματιστηριακής εβδομάδας που ξεκινάει από σήμερα έχει τρια κυρίως «πιάτα»: Την ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ, τα εταιρικά κέρδη αλλά κυρίως το guidance μεγάλων εταιρειών του λιανεμπορίου και την ανακοίνωση νέων δασμών των ΗΠΑ στην Κίνα.

Tην ίδια στιγμή, με σχεδόν το 90% των εταιρειών του δείκτη S&P 500 να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, η Wall ενισχύει τις προβλέψεις κερδών για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ποντάροντας ότι ο ανθεκτικός Αμερικανός καταναλωτής θα στηρίξει την αύξηση των κερδών για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τον δείκτη που καταγράφει τη δυναμική της αναθεώρησης κερδών και ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές αναμένεται να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τα κέρδη δεύτερου τριμήνου, θεωρώντας εν τέλει τις προηγούμενες προβλέψεις υπερβολικά απαισιόδοξες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Intelligence, οι βασικοί κλάδοι που οδηγούν στις ανοδικές προσαρμογές στα κέρδη είναι ο ενεργειακός και ο κλάδος των υλικών.

Δεδομένου ότι η Fed αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο εν τέλει χρονικό διάστημα, η ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα εταιρικά κέρδη δεύτερου τριμήνου έρχεται να «ισορροπήσει» την επενδυτική ψυχολογία στη Wall.

Βλέπετε, όπως πολύ σωστά παρατηρεί το Βloomberg, ιστορικά οι μετοχές αντιδρούν περισσότερο στην καθοδήγηση παρά στα αποτελέσματα αυτά καθ’αυτά.

Όμως δεν θα είμασταν «ακριβοδίκαιοι», αν δεν επισημαίναμε και τις εξής σημαντικότατες παραμέτρους:

- Παρά την αύξηση των εκτιμήσεων για την εταιρική κερδοφορία του δεύτερου τριμήνου, οι προοπτικές κερδών για όλο το 2024 παραμένουν σχεδόν σταθερές για τις εταιρείες του S&P 500, πέριξ των 245 δολαρίων/ μετοχή, όσο ήταν δηλαδή και πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του Bloomberg Intelligence.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι αναλυτές αλλάζουν μεν τις εκτιμήσεις για τις προοπτικές του δεύτερου τριμήνου, αλλά διστάζουν να αναθεωρήσουν ανοδικά τις προοπτικές και για το δεύτερο εξάμηνο.

Αυτό υποδηλώνει την έλλειψη ορατότητας για την τελική ισορροπία μεταξύ πληθωρισμού και ζήτησης, αλλά και την αναμονή για καθοδήγηση για τα επόμενα τρίμηνα από τις διοικήσεις των εταιρειών.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, τα αποτελέσματα πολλών λιανοπωλητών αυτή την εβδομάδα όπως η Walmart, η Target Corporation κ.α θα βρεθούν στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής, όχι μόνο ως προς τα τρέχοντα λειτουργικά περιθώρια, όσο και ως προς τις εκτιμήσεις κατά πόσον οι καταναλωτές θα μπορούν να υποστηρίξουν αυτά τα περιθώρια και τα επόμενα τρίμηνα.

Βλέπετε, από τη μια υπάρχει μια ανακούφιση από τις πρώτες ενδείξεις επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ- μειώθηκαν οι προσλήψεις τον Απρίλιο και το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε απροσδόκητα- μέσα από το πρίσμα του ελέγχου του πληθωρισμού και της επακόλουθης δυνατότητας της Fed να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει και το άγχος κατά πόσο αυτή η εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει τα πρότυπα των δαπανών των Αμερικανών, άρα και τις προοπτικές των κερδών.

Οι μετρήσεις του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν

Η προκαταρκτική μέτρηση που ανακοινώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τον συνολικό δείκτη καταναλωτικού κλίματος, έφτασε στο 67,4 αυτόν τον μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο, σε σύγκριση με τελική μέτρηση 77,2 τον Απρίλιο.

Ποια είναι η μετάφραση αυτής της μέτρησης, η οποία μάλιστα καταγράφηκε μια περίοδο σταθερών τιμών βενζίνης και υψηλών επιδόσεων στη Wall Street; Τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ανησυχούν για το υψηλότερο κόστος ζωής, αλλά και για τα πρώτα δείγματα μιας τάσης αύξησης της ανεργίας, με αποτέλεσμα το καταναλωτικό κλίμα να υποχωρήσει σε χαμηλό έξι μηνών τον Μάιο.

Αν και έχουν δίκιο οι οικονομολόγοι που προειδοποίησαν ότι είναι νωρίς να διεξαχθούν συμπεράσματα για τις οικονομικές προοπτικές, εντούτοις η πτώση του καταναλωτικού κλίματος ήταν πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο –οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν μια πτώση στις 76 μονάδες- και αφορούσε όλες τις ηλικιακές ομάδες και όλες τις τάξεις εισοδήματος απ’ όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Το ερώτημα λοιπόν που αναδύεται είναι το εξής: Mέχρι πιο σημείο μπορεί να υποχωρήσει η αγορά εργασίας ώστε να δούμε τα οφέλη στον πληθωρισμό, αλλά χωρίς να πληγεί η υγεία των νοικοκυριών;

Χρειάζεται λοιπόν μια επαγρύπνηση στην παρακολούθηση των στοιχείων τους επόμενους μήνες, καθώς αν η αγορά εργασίας αρχίσει να υποχωρεί πέραν του δέοντος, κινδυνεύουμε με μια σοβαρότερη οικονομική επιβράδυνση.

Οι καταναλωτές πάντως μετατόπισαν σημαντικά τις προσδοκίες τους μετά τα πρόσφατα στοιχεία για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο και των αισθητά λιγότερων προσλήψεων από τους εργοδότες. Πλέον πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός, η ανεργία και τα επιτόκια θα κινηθούν σε δυσμενή κατεύθυνση το επόμενο έτος.

Κάποιοι οικονομολόγοι βέβαια πιστεύουν ότι η αλλαγή στις προσδοκίες των Αμερικανών καταναλωτών μπορεί να μην οφείλονται μόνο στις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά εργασίας, αλλά και σε άλλους, μη οικονομικούς παράγοντες, όπως οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το φθινόπωρο, ή η ένταση στη Μέση Ανατολή που έχει γίνει αισθητή στους πολίτες των ΗΠΑ και λόγω των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων στις πανεπιστημιουπόλεις. Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι μπορεί να είναι παροδική.

Όπως και να έχει, παροδική ή όχι, η αλλαγή του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ είναι γεγονός και οφείλουμε να παρακολουθήσουμε πώς θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες.

Οι νέοι δασμοί και ο πληθωρισμός

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δείξουν μια επιβράδυνση των τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο μετά από τρεις συνεχείς μήνες ισχυρών αναγνώσεων.

Εάν επαληθευτεί αυτή η προσδοκία, σαφώς και θα ανακουφίσει Κεντρικούς Τραπεζίτες, αναλυτές και επενδυτές. Σίγουρα όμως θα τους ανακούφιζε περισσότερο αν δεν αναμένονταν οι ανακοινώσεις των ΗΠΑ για νέους δασμούς στην Κίνα.

Η πλήρης ανακοίνωση αναμένεται την Τρίτη και σύμφωνα με το Bloomberg θα περιλαμβάνει τη διατήρηση των υφιστάμενων δασμών σε πολλά κινεζικά προϊόντα που ορίστηκαν από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ θα προσθέτει νέους δασμούς σε ημιαγωγούς, ηλεκτρικά οχήματα και εξοπλισμό φωτοβολταϊκών, όπως είναι οι ηλιακές κυψέλες.

Το Reuters αναφέρει επίσης ότι δασμοί θα ανακοινωθούν και σε ιατρικά αναλώσιμα κινεζικής κατασκευής, όπως σύριγγες και εξοπλισμός ατομικής προστασίας.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι δασμοί θα τετραπλασιαστούν στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, ενώ υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται πιέσεις να απαγορεύσει ακόμα και τελείως τα κινεζικά ΕVs λόγω ανησυχιών ότι ενέχουν κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών.

Αν και οι νέοι δασμοί που θα ανακοινωθούν πιθανότατα να έχουν μικρό άμεσο αντίκτυπο στις κινεζικές εταιρείες, καθώς ήδη οι αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας είναι ως επί το πλείστον απομακρυσμένες από την αμερικανική αγορά και οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας εξάγουν κυρίως στις ΗΠΑ από τρίτες χώρες, προκειμένου να αποφύγουν τους περιορισμούς, εντούτοις είναι ενδεικτικοί ότι οι εμπορικοί πόλεμοι «καλά κρατούν». (σ.σ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν πίεζει πλέον πολλές χώρες όπως παράδειγμα το Μεξικό να απαγορεύσουν στην Κίνα να πουλάει τα προϊόντα της στις ΗΠΑ μέσω αυτών).

Δεν αποκλείεται μάλιστα να προκαλέσουν αντίποινα από την Κίνα, σε μια εποχή όπου το ελεύθερο εμπόριο χάνει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Υπενθυμίζουμε οι ανακοινώσεις της Τρίτης ακολουθούν την πρόσφατη απόφασή της αμερικανικής κυβέρνησης να αυξήσει τους δασμούς στον κινεζικό χάλυβα και το αλουμίνιο, ενώ έχει ξεκινήσει και νέα έρευνα για τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές στους τομείς της ναυπηγικής, της ναυτιλίας και της εφοδιαστικής. Μια έρευνα που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ακόμα περισσότερους δασμούς.

Τα ολοένα και αυξανόμενα όμως δασμολογικά μέτρα και από τις δύο πλευρές είναι αντιπαραγωγικά και βλάπτουν τόσο τις δύο χώρες όσο και την παγκόσμια οικονομία. Είναι κατανοητό δε ότι κάθε άλλο παρά βοηθούν στον έλεγχο του πληθωρισμού.

Βλέπετε, πέραν της χαλαρής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής δεκαετιών που εκτόξευσαν τη ζήτηση, για τον πληθωρισμό ευθύνεται και η περίπλοκη ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που παρατηρείται τόσο μετά την πανδημία, όσο και μετά την εμφάνιση δύο ενεργών γεωπολιτικών μετώπων, εκείνο της Ρωσίας- Ουκρανίας και εκείνο της Μέσης Ανατολής.

Οι δασμοί λοιπόν αποτελούν άλλο ένα σοβαρό εμπόδιο στην αύξηση της προσφοράς και εντείνουν την ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Χαρακτηριστική ήταν η προ διετίας έρευνα του Peterson Institute for International Economics (PIIE) σύμφωνα με την οποία η εξάλειψη των δασμών του εμπορικού πολέμου της κυβέρνησης Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές, καθώς και στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου θα μπορούσαν να μειώσουν τον πληθωρισμό κατά περίπου 1,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Δύο χρόνια μετά από την έρευνα του PIIE και είμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα δασμών.

Ακόμα λοιπόν και με μια καλή ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για την εξέλιξη του τους επόμενους μήνες;

Δεν είναι τυχαίο ότι οι παγιωμένες προσδοκίες για τον πληθωρισμό αποτελούν βασικό μέρος της αξιολόγησης της Fed και αυτή τη στιγμή η μακροπρόθεσμη προσδοκία είναι πέριξ του 3,1%.

Μήπως να ξαναθυμηθούμε το άρθρο του Clark Packard, ερευνητή στο Herbert A. Stiefel Center περί μιας ίσως πιο «έξυπνης» εμπορικής πολιτικής; (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να θυμηθείτε εδώ). 

 

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.